Distracție încheiată mortal în noaptea dintre ani. Cinci oameni au murit în Germania încercând să aprindă artificii

Liber TV, 1 ianuarie 2025 13:30

Cinci persoane au decedat accidental în noaptea de Anul Nou în Germania încercând să aprindă focuri de artificii puternice, au anunţat miercuri serviciile de poliţie, într-un bilanţ provizoriu, transmite AFP, potrivit Agerpres.În landul Renania de Nord - Westfalia, în apropiere de Paderborn, un tânăr de 24 de ani a murit în timp ce încerca să aprindă o rachetă pirotehnică, a informat poliţia locală, care crede că victima fabricase ea însăşi dispozitivul.La Oschatz, în Saxonia, un bărbat de 45 de ani a decedat în urma unor răni grave la cap în timp ce dădea foc unei "bombe pirotehnice", artificii de categoria F4, pentru a căror achiziţionare este nevoie de o autorizaţie specială.Tot în Saxonia, un bărbat de 50 de ani a murit încercând să detoneze o bombă pirotehnică. În apropiere de Hamburg, un tânăr de 20 de ani a murit dând foc unui dispozitiv pirotehnic.La Kremen, în Brandenburg, un al cincilea bărbat a decedat în timpul 'aprinderii unor dispozitive pirotehnice' cu o 'manipulare inadecvată', a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale. În acelaşi land, alţi trei bărbaţi au fost răniţi grav în circumstanţe similare.Germanii sărbătoresc în mod tradiţional Anul Nou recurgând intens la focuri de artificii, ceea ce alimentează cu regularitate o dezbatere privind interzicerea celor mai puternice dispozitive pirotehnice, având în vedere numărul mare de decese şi răniri din fiecare an, dar şi poluarea fonică provocată.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 4 ore
22:10
Un adolescent în vârstă de 17 ani a fost ţinut, fără voia lui, la o fermă din raionul Ialoveni şi a fost folosit ca sclav la muncile câmpului. Proprietarul fermei voia să recupereze o datorie mai veche.Potrivit anchetei, băiatul a fost ţinut cu forţa la fermă din decembrie 2023. Anterior, el lucrase pentru proprietarul fermei, un bărbat de 52 de ani, dar sub pretextul că i-ar fi lovit maşina, patronul l-a ţinut închis, l-a maltratat şi l-a folosit la muncile câmpului pentru a-şi recupera paguba.Pe numele bărbatului de 52 de ani a fost deschis dosar pentru sub acuzaţia de trafic de copii comis în scopul exploatării prin muncă. Deocamdată, patronul fermei este în arest la domiciliu penstru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, riscă să stea în spatele gratiilor până la 12 ani. Minorul a fost audiat în condiţii speciale, dată fiind trauma prin care a trecut.
Acum 8 ore
18:50
Peste 2.000 de persoane au rămas fără locuri de muncă după ce Uzina Metalurgică din Rîbnița și-a sistat activitatea, notează presa locală. Uzina metalurgică de la Rîbnița din stânga Nistrului nu mai activează și va fi imposibil de redeschis în perioada următoare, declară directorul Serghei Kornev.Înainte să fie paralizată activitatea uzinei, se preconiza pentru ianuarie o producție de 17,5 mii de tone.„Azi Uzina metalurgică de la Râbnița stă închisă, fără resurse energetice. În plus, uzina se alimenta cu multă apă, de aceea chiar în noaptea de revelion a fost necesară golirea sistemului, ca să nu crape țevile”, așa descrie situația directorul uzinei, Serghei Kornev.„Cred că după tot ce întâmplă în prezent, va fi extrem de complicat să redeschidem uzina, iar în timpul apropiat –imposibil”, declară Kornev.A fost întreruptă activitatea și la combinatul de panificație din oraș. Combinatul are 64 de angajați. La ora actuală doar șoferii, magazionerii și agenții de pază mai vin la muncă. Restul personalului a fost trimis acasă. Salariile acestora vor fi reduse la două treimi.„Probabil, mai aproape de Paști, noi vom întoarce banii. Să dea Dumnezeu, va fi gaz și datorită altor produse vom putea reveni la acel nivel financiar, care era până acum. Dacă am fi avut mijloace, am fi cumpărat cuptoare electrice. Numai că fabrica nu are atâția bani”, a declarat Vladimir Sîchiov, directorul combinatului.Menționăm că și astăzi, 4 ianuarie, întreruperile de energie electrică vor fi operate în evantai și vor dura cel puțin trei ore. Printre cei mai afectați vor fi locuitorii din Tiraspol, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia, Dubăsari, Camenca.
18:30
“Banii europeni și americani, indirect, au ajuns în conturile rușilor”. Declarația aparține liderului PSDE, Tudor Ulianovschi, potrivit căruia în spatele fațadei guvernării “pro-europene” se ascunde o schemă murdară.“În noiembrie 2021, Guvernul Republicii Moldova semna un contract de 260 de milioane de euro pentru modernizarea stației electrice de la Chișinău și construcția stației „back-to-back” de la Vulcănești, esențiale pentru facilitarea interconectării energetice cu România. Însă, banii nu au rămas în interesul național”, a scris Tudor Ulianovschi.Potrivit politicianului, finanțarea pentru stația de la Vulcăneşti şi extinderea celei de la Chișinău a fost acoperită din pachetul de 260 de milioane de euro la care au contribuit BERD și BEI, iar Moldova s-a împrumutat direct cu 80 de milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID, parte a Băncii Mondiale), și cu 61 de milioane de la BERD, luând adițional un grant de circa 40 de milioane de euro. “În loc să fie aleasă o companie românească, contractul a fost atribuit unei firme din India, în spatele căreia se află, de fapt, interese rusești. Federația Rusă a vândut gaz în UE și, prin interpuși, a câștigat control asupra unor proiecte energetice strategice. Au trecut 38 de luni din cele 42 promise pentru finalizarea proiectului. Unde sunt rezultatele? Stația de la Vulcănești și extinderea celei de la Chișinău trebuiau să ne garanteze securitatea energetică, dar interconectarea rapidă cu România încă nu este funcțională”, a mai scris Tudor Ulianovschi.Mai mult, Ulianovschi acuză guvernarea că nu a întreprins suficiente măsuri pentru a preveni criza energetică.“Cine va răspunde pentru:Împrumuturile de zeci de milioane de euro asumate de către Moldova?; Transferul fondurilor europene în conturile Federației Ruse?; Trădarea interesului național în numele unei guvernări corupte?Stimată Dnă Președinte, poate ne explicați cine stă în spatele companiei indiene KEC Internațional, adusă de guvernul dvs. sau întrebați-i pe liderii europeni dacă dvs nu cunoașteți? Această guvernare ne face “independenți” doar pe hârtie, în timp ce prețurile cresc cu 100% și respectiv 400%, iar cetățenii se sufocă sub povara facturilor și a prețurilor la bunuri și servicii pe care nu le mai poate controla nimeni!“, a mai scris Tudor Ulianovschi.Potrivit lui Tudor Ulianovschi, stația Vulcănești trebuia să ne ofere independență energetică, dar a devenit simbolul unui eșec național.”Moldova nu este Monaco, dar guvernarea se comportă de parcă ar guverna în Monte Carlo. În timp ce poporul suferă, corupții profită. Este timpul să ne trezim, să cerem transparență și să ieșim la proteste”, a mai scris Tudor Ulianovschi.
Acum 12 ore
13:30
Peste 58% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova din ziua de 3 ianuarie a fost asigurat de importurile din România, care sunt, de departe, principala sursă de energie la noi, scrie economica.net.“La data de 3 ianuarie 2025, consumul de energie electrică de pe teritoriul Republicii Moldova, aflat pe malul drept al râului Nistru, a crescut cu 8,3% față de ziua de 2 ianuarie. Aceasta înseamnă un consum de 15.098.000 kWh. În ultimele 24 de ore, consumul de energie electrică din Republica Moldova a fost acoperit integral în baza contractelor comerciale, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie”, a transmis operatorul de transport și sistem din Republica Moldova, Moldelectrica.Parlamentul din Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune. Gazul a fost într-adevăr oprit, și, de la începutul acestui an, nu mai funcționează termocentrala de la Cuciurgan, din Transnistria, care asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului.
13:00
“Republica Moldova nu are viitor dacă rămâne ancorată în trecutul istoric și în influențele externe ale Occidentului, fără a se concentra pe bunăstarea cetățenilor săi”. Declarația a fost făcută de fosta candidată la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, care a criticat guvernarea pentru criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. “Criza energetică actuală este un exemplu clar al modului în care interesele externe și marile corporații ne forțează să îndurăm tarife mari pentru energie, în timp ce alte state, precum SUA, beneficiază de pe urma crizei. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe propriul interes național, așa cum a făcut Germania după al Doilea Război Mondial, când a pus bunăstarea propriilor cetățeni pe primul loc, devenind una dintre cele mai puternice economii ale lumii”, a scris Victoria Furtună pe Telegram.Potrivit fostului procuror anticorupție, în loc să urmăm exemplul țărilor precum Turcia, care mențin relații economice echilibrate cu atât Occidentul, cât și cu Rusia, noi continuăm să luptăm pentru interese externe.”Astăzi, ni se cere să acceptăm tarifele mari și să nu protestăm, sub pretextul că acestea sunt un „preț al libertății”. În realitate, aceste creșteri ale tarifelor reflectă eșecul unei guvernări care, în opinia mea, dăunează grav poporului moldovean”, a mai scris Victoria Furtună.Potrivit ei, Republica Moldova pierde nu doar bani, ci și o națiune întreagă.”Sute de mii de moldoveni pleacă în străinătate și nu se mai întorc, contribuind la economiile altor țări. Dacă guvernul va continua să pună interesele externe înaintea celor interne, în câțiva ani nu va mai exista nimeni în țară care să-i sperie cu tancurile rusești sau războiul hibrid”, a conchis Victoria Furtună.Vineri, 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife majorate atât pentru energia electrică, cât și pentru căldura centralizată. Astfel, în Chișinău, consumatorii finali vor plăti în continuare 4,68 lei per kW/h pentru energia electrică și 2.510 lei per Gcal pentru căldura centralizată. 
13:00
Consumul de energie electrică pentru malul drept a fost asigurat la nivelul necesar pentru 3 ianuarie, potrivit informațiilor Celulei de criză de la Guvern. Pentru ziua de 4 ianuarie, la hotarul cu România a fost rezervată capacitatea comercială suficientă pentru a acoperi necesarul de consum. Pentru 3 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept a crescut cu 8,3% față de ziua precedentă, fiind acoperit integral în baza contractelor comerciale. Sursele de energie utilizate sunt următoarele:- Import al energiei electrice (RO) – 58,60%- SA „Termoelectrica” – 28,32 %- Energie regenerabilă – 7,73%- SA „CET-Nord” – 4,29 %- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,06 %Astfel, activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate în aceste zile nu este necesară. Totodată, nu au fost înregistrate deconectări avariate ale rețelelor electrice, unităților de generare și/sau locurilor de consum.Pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului electroenergetic și alimentarea continuă cu energie electrică, locuitorii sunt îndemnați să consume rațional energia electrică, mai ales în orele de vârf 09:00-11:00 și 18:00-23:00.Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 3 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente.Pe malul stâng, în seara zilei de ieri, au fost efectuate deconectări în evantai, pe întreg teritoriul regiunii. Din cauza supraîncărcării rețelei, au fost raportate avarii în rețea, fiind afectați peste 3 mii de consumatori.MGRES/Centrala de la Cuciurgan funcționează, în prezent, pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1000 tone, din care se produc 140-150 MW de energie electrică. Rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie curent, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior.Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.
12:50
Dezmățul și incompetența guvernării pot fi oprite doar prin organizarea alegerilor parlamentare și formarea unui guvern din profesioniști, care să lucreze pentru binele oamenilor. Astfel a reacționat președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, după ce ANRE a aprobat tarife mai mari la resurse energetice. „Astăzi, cetățenii Republicii Moldova se confruntă cu scumpiri devastatoare: energia electrică, gazele naturale și căldura centralizată au devenit aproape inaccesibile. Exact așa cum am avertizat încă din august-septembrie anul trecut. Am propus soluții clare pentru a preveni criza energetică, dar guvernarea de atunci a preferat să mă acuze de dezinformare electorală, asigurând cetățenii că prețurile nu vor crește. Acum vedem adevărul: au mințit atunci și mint și acum, cu nerușinare. Fiecare familie este forțată să plătească prețul incompetenței acestei guvernări. Ei nu doar că refuză să asculte recomandările, dar nici nu au știut să vină cu soluții. Le-am propus să elimine TVA-ul la gaz pentru a reduce tarifele, dar au ignorat acest lucru. Le-am cerut să mărească pensiile începând cu 1 ianuarie, pentru a sprijini cei mai vulnerabili, dar au preferat vacanțele și propaganda ieftină. În loc să dialogheze și să găsească soluții împreună cu toate partidele, continuă să își apere eșecul acuzându-i pe cei care îi critică”, a scris Renato Usatîi.El și-a confirmat poziția privind necesitatea dizolvării parlamentului, organizării alegerilor anticipate pentru organul legislativ al țării și desemnării unui guvern de profesioniști din toate partidele: „Această situație demonstrează clar că actuala guvernare este incapabilă să gestioneze criza și să protejeze cetățenii. Este timpul să acționăm! Trebuie organizate alegeri parlamentare și format un guvern din profesioniști, care să lucreze pentru binele oamenilor, nu împotriva lor. Ajunge cu minciunile și incompetența! Moldova are nevoie de lideri responsabili care să construiască, nu să distrugă”.Vineri, 3 ianuarie, ANRE a aprobat tarife de două ori mai mari la energia electrică și cu peste 40% mai mari la energia termică.
12:20
Donald Trump urmează să fie condamnat la 10 ianuarie în dosarul „Stormy Daniels”, cu 10 zile înainte de învestirea sa ca preşedinte, a decis vineri judecătorul de caz, care a precizat însă că nu este înclinat să impună o pedeapsă cu închisoarea. Dosarul „Stormy Daniels” se referă la disimularea unor plăţi, în campania electorală din 2016, făcute în schimbul tăcerii către o vedetă porno care susţinea ca a avut o relaţie intimă cu Donald Trump, transmite News.ro.Judecătorul Juan Merchan a declarat că a respins apelul lui Trump, care ceruse să fie clasat cazul, în urma victoriei sale în alegerile prezidenţiale. Judecătorul a declarat că preşedintele republican ales se poate prezenta personal sau virtual la pronunţarea sentinţei, care va avea loc cu doar 10 zile înainte de învestirea sa, relatează Reuters.Merchan a precizat că o sentinţă de „eliberare necondiţionată” – adică fără custodie, amendă monetară sau probaţiune – ar fi „cea mai viabilă soluţie”.În cea de-a doua moţiune de respingere a cazului depusă de Trump de la condamnarea sa din luna mai, avocaţii apărării au susţinut că acest dosar îl va urmări în timpul preşedinţiei sale şi îi va împiedica în capacitatea sa de a conduce.Prima moţiune depusă de Trump – care a susţinut că s-a încălcat o hotărâre a Curţii Supreme privind imunitatea prezidenţială – nu a avut nici ea succes.Iniţial, Trump urma să fie condamnat la 26 noiembrie, însă Merchan a amânat această dată pentru o perioadă nedeterminată după ce Trump a învins-o pe vicepreşedinta democrată Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie.Procurorii de la biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, care a instrumentat cazul, au declarat că există măsuri, altele decât „soluţia extremă” de a anula verdictul juriului care ar putea calma îngrijorările lui Trump cu privire la faptul că ar putea fi distras de un caz penal în timp ce este preşedinte. Ei au sugerat mai multe opţiuni pentru Merchan, inclusiv amânarea pronunţării sentinţei până când Trump, în vârstă de 78 de ani, va părăsi Casa Albă în 2029, sau garantarea unei sentinţe care să nu implice închisoare.Procurorii au mai spus că judecătorul ar putea pur şi simplu să închidă cazul cu o menţiune că Trump nu a fost niciodată condamnat, iar condamnarea sa nu a fost nici confirmată, nici anulată în apel. Ei au declarat că o abordare similară este utilizată în cazurile în care un inculpat moare după ce a fost condamnat, dar înainte de a-i fi pronunţată sentinţa.Cazul a pornit de la o plată de 130 000 de dolari pe care fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a făcut-o actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels. Plata a fost pentru tăcerea acesteia înainte de alegerile din 2016 cu privire la o întâlnire sexuală pe care a declarat că o avusese cu Trump cu 10 ani în urmă, ceea ce preşedintele ales neagă. În luna mai, un juriu din Manhattan l-a găsit pe Trump vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor fiscale, pentru a ascunde plata. A fost prima dată când un preşedinte al SUA – fost sau în funcţie – a fost condamnat sau acuzat de o infracţiune penală.Trump a pledat nevinovat şi a numit cazul o încercare a lui Bragg, un democrat, de a-i afecta campania din 2024.
12:10
Toată noaptea trecută, polițiștii din Dubăsari au căutat o minoră dintr-o localitate din raion, după ce, în jurul orei 20:00, mama acesteia a anunțat polițiștii că fata a plecat la bunica într-un alt sat, iar după patru ore de la plecare, copila nu a mai ajuns la destinație. Pentru că fata nu avea telefon la ea, coordonatele sale nu puteau fi stabilite.Peste 50 de polițiști s-au mobilizat imediat, iar în suport au venit rude, pădurari și localnici. După o noapte întreagă de căutări, astăzi dimineață, în jurul orei 09:40, fata a fost găsită într-un lan de la marginea pădurii, acolo unde a petrecut toată noaptea. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni. Fata a ales un drum mai scurt, prin pădure, dar s-a rătăcit. Copilei i s-a alăturat un câine care a stat lângă ea toată această perioadă. Menționăm că nu este prima dată când patrupezii se alătură copiilor dispăruți și îi însoțesc până când sunt localizați.
Ieri
20:00
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni, din cauza unei forme grave de pneumonie.„Preşedinta şi-a anulat întâlnirile externe pentru primele două săptămâni din ianuarie”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, potrivit Agerpres.Ursula von der Leyen ar fi trebuit să se deplaseze în oraşul polonez Gdansk, cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către Polonia, la 1 ianuarie, însă vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară.Potrivit sursei citate, președinta Comisiei Europene îşi va desfăşura în această perioadă „activitatea oficială” din oraşul Hanovra, Germaniei, sperând la o însănătoșire completă și reluarea deplsărilor la jumătatea lunii ianuarie, a mai precizat purtătorul de cuvânt.În vârstă de 66 de ani, Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat în fruntea Comisiei Europene anul trecut. Von der Leyen conduce instituția din 1 decembrie 2019.
16:50
Varşovia a decis să nu îl invite pe ambasadorul Ungariei la evenimentul de vineri de lansare a preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, după ce Budapesta i-a acordat azil unui fost ministru adjunct care este anchetat pentru presupusă utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice, a declarat un oficial de rang înalt, citat de Reuters.Premierul ungar Viktor Orban nu a fost, de asemenea, invitat la ceremonia de la Marele Teatru din Varşovia, a declarat ministrul adjunct pentru afaceri europene Magdalena Sobkowiak-Czarnecka.Varşovia a reacţionat cu furie atunci când Ungaria i-a acordat azil politic luna trecută lui Marcin Romanowski, un fost ministru adjunct polonez al justiţiei care a fost reţinut în iulie anul trecut în cadrul anchetei privind utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice.Romanowski a fost eliberat rapid, după ce preşedintele Adunării europene pentru drepturile omului a declarat că are imunitate în calitate de membru al acestui organism. Fostul ministru neagă acuzaţiile împotriva sa.„Când am invitat oaspeţi la gala noastră, acum aproape o lună, am invitat întregul corp diplomatic”, a declarat vineri Sobkowiak-Czarnecka în comentarii televizate. „Dar după situaţia cu ministrul Romanowski, ministrul (afacerilor externe) Sikorski a decis că ambasadorul Ungariei nu este un oaspete binevenit în teatru astăzi”, a adăugat ea.Premierul polonez Donald Tusk şi Antonio Costa, preşedintele Consiliului European, urmau să ţină discursuri la ceremonia de inaugurare a preşedinţiei poloneze a Uniunii Europene, pe care fiecare stat membru o deţine prin rotaţie timp de şase luni.Ungaria a deţinut preşedinţia în a doua jumătate a anului 2024.Tusk l-a criticat pe Orban pe teme precum poziţia acestuia faţă de războiul din Ucraina şi politicile pe care Polonia le consideră pro-ruseşti. Orban a declarat presei maghiare că guvernul lui Tusk îi consideră pe maghiari duşmani.
16:40
Companiile și consumatorii casnici cu contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum.  Astfel, începând cu 20 ianuarie curent, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 7 și 23 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kW.“Marea majoritate a întreprinderilor au instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate. Odată cu introducerea acestor tarife consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici”, a declarat Secretarul de stat Constantin Borosan.
15:50
Guvernul va acoperi creșterea tarifelor la energia electrică pentru un consum de până la 110 kWh/lună, în perioada ianuarie-martie 2025. Decizia a fost anunțată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, ca răspuns la majorările tarifare anunțate astăzi de ANRE. Potrivit oficialului, de compensații vor beneficia toți consumatorii care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md.Ministrul a precizat că în „perioada ianuarie-martie 2025, gospodăriile, care deja beneficiază de compensații în acest sezon rece, care vor consuma până la 110 kW pe lună, nu vor resimți aceste creșteri de tarif, pentru că aceasta va fi compensată de Guvern”.„Vreau să explic cum s-a ajuns la cifra de 110 kw pe lună. Noi am examinat consumul gospodăriilor casnice în perioada ianuarie-martie 2024, consumul mediu lunar pentru aceste gospodării a fost de 138 de kW pe lună. Pentru că cu toții trebuie să depunem un efort, să fim solidari și să consumăm energia mult mai eficient, Guvernul a luat decizia de a compensa 80% din consumul mediu pentru această perioadă. Deci, noi vom compensa consumul de 110 kW pe lună. Experiența noastră din 2022-2023 arată că acest lucru este posibil. Atunci când depunem un efort, avem un consum mult mai rațional și conștient, atunci este posibil să reducem consumul cu 20%”, a declarat ministrul.Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi noile tarife pentru energia electrică livrată consumatorilor finali. Astfel, consumatorii deserviți de către Premier Energy vor achita un tarif de 4 lei și 10 bani pentru un kWh, iar pentru cetățenii din nordul țării, deserviți de FEE Nord a fost aprobat un preț de 4 lei și 68 de bani pentru un kWh.
14:50
Majorările în lanț ale prețurilor la agentul termic, energie electrică, gaze naturale și carburanți pun o presiune uriașă pe bugetele familiilor din Republica Moldova. Mai mult, atenționează Primarul General, Ion Ceban, după aceste majorări substanțiale a tarifelor, vor crește în lanț și prețurile la toate produsele și serviciile. „Între timp, cetățenii sunt alimentați cu declarații populiste ale guvernării PAS și că toți din jur se fac de vină, numai nu ei. De la sfaturile lor – ca cetățenii să economisească, au transformat situația în necesitate. Astăzi, oamenii de nevoie vor face economii pentru a putea achita facturile în fiecare lună sau, din păcate, mulți nu vor face față să le achite cu veniturile care le au”, a subliniat edilul.Pentru a reduce această presiune enormă de pe umerii cetățenilor și având în vedere că Guvernul dispune de toate pârghiile legale prin decizia CSE, Ion Ceban a propus Executivului să adopte de urgență următoarele soluții:- Achitarea facturilor eșalonat, pe parcursul întregului an, pe perioada caldă fiind mai ușor de a face față;- În prezent, aceste majorări să fie acoperite din banii Guvernului, astfel ca, în perioada rece a anului, consumatorul final să nu aibă majorări la facturi, costuri care să fie acoperite în perioada caldă, când lumea nu va avea facturi pentru încălzire;- Cetățenii, agenții economici să nu fie deconectați de la gaze și energia electrică în cazul în care sunt acumulate datorii în factură. „În caz contrar, oamenii riscă să fie deconectați de la serviciile vitale sau să nu le ajungă bani pentru viața de zi cu zi”, a punctat Ion Ceban.Vineri, 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife majorate atât pentru energia electrică, cât și pentru căldura centralizată. Astfel, în Chișinău, consumatorii finali vor plăti în continuare 4,68 lei per kW/h pentru energia electrică și 2.510 lei per Gcal pentru căldura centralizată.
11:30
Locuitorii municipiului Chișinău vor achita mai mult pentru încălzirea centralizată. Asta după ce ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru căldura livrată de Termoelectrica, care de astăzi va fi de 2510 lei pentru o gigacalorie, în creștere cu 38 la sută față de prețul existent.În cadrul ședinței de astăzi, ANRE a aprobat noile tarife pentru energia termică, fără obiecții din partea furnizorilor. Aceste tarife vor fi aplicate consumatorilor în funcție de regiunea și furnizorul de energie termică.Lista noilor tarife: S.A. „Termoelectrica”: 2 510 lei/Gcal; S.A. „CET-Nord”: 2 126 lei/Gcal; Î.M. „Rețelele și Centralele Termice Comrat”: 3 222 lei/Gcal; Î.M. „Servicii comunale Glodeni”: 2 205 lei/Gcal; S.A. „Comgaz-Plus”: 3 603 lei/Gcal; Î.M. „Antermo”: 2 293 lei/Gcal; S.A. „Apă-Canal Chișinău”: 2 682 lei/Gcal.
11:20
România ar putea încheia anul 2025 cu circa 295 de kilometri noi de autostradă și drum expres, analizând harta proiectelor în derulare, termenele contractuale de finalizare, precum și estimările oficialilor din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.Primele inaugurări din 2025 ar putea avea loc pe Autostrada Moldovei A7. Astfel, este așteptată finalizarea lotului 2 Mizil – Pietroasele al tronsonului Ploiești – Buzău (asocierea Coni – Trace), precum și a mega-podului peste râul Buzău de pe lotul 1 Buzău – Vadu Pașii (UMB) al tronsonului Buzău – Focșani.De altfel, cei mai mulți kilometri ce urmează să fie finalizați în 2025 ar putea proveni din Autostrada Moldovei. Dacă nu vor apărea surprize și extensii ale contractelor, anul viitor ar putea fi gata întreaga autostradă A7 Ploiești – Pașcani, finanțată prin PNRR. Amintim că anul acesta au fost inaugurați circa 100 de kilometri din A7.Tot anul viitor ar mai putea fi gata secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș a A1 Sibiu – Pitești, cu mult în avans față de termenul contractual din 2027, potrivit estimărilor oficialilor de la Transporturi. Lotul construit de Porr include și primul tunel veritabil de autostradă din România.De asemenea, în 2025, ar putea fi dați în trafic peste 25 de kilometri din Autostrada Bucureștiului A0 (lot 3 Sud, lot 3 Nord și lot 4 Nord).În plus, în acest an ar putea fi gata încă două drumuri expres: Brăila – Galați (UMB) și Turda – Tureni (Dimex 2000).
11:00
Din rețeaua românescă au plecat, joi, 2 decembrie, 5 milioane de metri cubi de gaze, echivalent cu 20% din producția națională, către sistemul Republicii Moldova, administrat de o subsidiară a companiei românești Transgaz, anunță Economica.net.Datele Transgaz arată că sistemul românesc este pe export, cu cele mai mari ieșiri către Republica Moldova. Astfel, în țară intră gaze (posibil 100% rusești), din Bulgaria, la Negru Vodă, într-un volum estimat de 5,7 milioane de metri cubi, și ies 2,3 milioane spre Ungaria, pe la Arad-Csanadpalota și nu mai puțin de 5 milioane spre Republica Moldova, prin punctul Iași-Ungheni.Acesta este cel mai mare volum de gaze exportat către Republica Moldova din istorie, notează sursa citată. În teorie, se poate și mai mult, în condițiile în care capacitatea gazoductului este de circa 6 miliiane de metri cubi pe zi.Gazele care ajung în Republica Moldova se pare că au fost contractate în trecut, iar o parte dintre ele au fost depozitate în România, și acum se extrag și se duc peste Prut pentru consum.„Pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului gazele naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene. De subliniat că SA „Moldovagaz” a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025”, spunea furnizorul și distribuitorul Moldovagaz în data de 28 decembrie, deci cu trei zile înainte ca Gazprom să oprească fluxul de gaze către Republica Moldova, gaze care erau însă folosite preopondernt în cealaltă parte a Nistrului, la centrala termoelectrică Cuciurgani.De reținut și că transportul și operarea sistemului național de gaze al Republicii Moldova sunt făcute în final de Transgaz.Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre exporturile de energie electrică și gaze către Republica Moldova subliniind că tranzacțiile sunt pe baze comerciale (nu se livrează gratuit energie și gaze) iar livrările nu afectează consumatorii din România.„În sectorul gazelor naturale, frații noștri și-au asigurat cantitățile necesare consumului. Există și stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă”, a spus Burduja.
08:50
America a început anul cu un val de spaimă şi moarte. Trei atacuri în trei oraşe au lăsat în urmă 16 morţi şi peste 50 de răniţi. Cel mai grav a fost la New Orleans. Un fost militar a intrat cu camioneta în plin în mulţime, apoi a deschis focul. Biroul Federal de Investigaţii verifică dacă acest caz sinistru are legătură cu explozia unei maşini electrice la Las Vegas, în faţa hotelului de lux al lui Donald Trump.Imaginile analizate de FBI arată că şoferul a început să tragă în trecătorii care fugiseră din calea maşinii lui. Teroristul avea la el o puşcă semi-automată şi un pistol. Autorul, Shamsud-Din Jabbar, un american născut în Texas, agăţase de camionetă steagul grupării jihadiste Stat Islamic."Cu doar câteva ore înainte de atac a postat clipuri video pe reţelele de socializare în care spunea că este inspirat de atacurile ISIS şi şi-a exprimat dorinţa de a ucide. O posibilă bombă a fost găsită în vehicul şi alte dispozitive explozive au fost găsite în apropiere", a declarat Joe Biden.În drum spre scena atacului, teroristul a trecut printr-un baraj al poliţiei şi a început apoi cursa nebună pe strada Bourbon, cea mai aglomerată din New Orelans."Oamenii erau aruncaţi în aer, cădeau sub maşină. Dar cel mai mult m-a şocat ce a urmat. Erau trupuri peste tot, pe stradă, oamenii ţipau şi cereau ajutor. Într-o parte, cineva făcea o resuscitare, altcineva plângea pe asfalt. A fost dureros să o văd în starea aceea pe una dintre cele mai apropiate prietene", a povestit un martor.Printre victime se numără o tânără de 18 ani care voia să devină asistentă medicală şi un fost jucător de fotbal american.Donald Trump, care se va instala la Casa Albă peste 18 zile, a dat vina pe imigranţii ilegali şi pe democraţi pentru nesiguranţa din America. "Ţara noastră este un dezastru, am ajuns de râsul lumii. Departamentul de Justiţie, FBI-ul şi procurorii democraţi federali şi locali nu şi-au făcut meseria", a scris el pe reţeaua lui socială.Ziua de 1 ianuarie nu s-a încheiat înainte ca americanii să fie şocaţi de altă tragedie. 10 oameni au fost răniţi la New York, unde un bărbat înarmat a început să tragă în faţa unui club de noapte din Queens.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:30
Din cauza impotenței lor, vom fi nevoiți să achităm mai mult decât dublu pentru energia electrică. Atenționarea vine din partea Primarului General al Capitalei, Ion Ceban, care subliniază că aceasta reprezintă o nouă presiune enormă atât pentru cetățeni, cât și pentru Administrațiile Publice Locale și agenții economici. „Vor crește și restul prețurilor la servicii și produse. Vom fi nevoiți să achităm mai mult nu doar pentru energie, ci și pentru consumul zilnic. Despre acest lucru au fost informați de mult timp, dar nu au întreprins măsuri suplimentare de intervenție și nu au prevăzut acțiuni pentru fiecare etapă. Ne-au speriat că am putea rămâne fără lumină și ne-au îndemnat să economisim, când de fapt știau că electricitatea se va scumpi. În loc să ofere soluții, au preferat să dea lecții și să învețe oamenii cum să stingă becurile”, a declarat edilul.În context, Ion Ceban subliniază că această măsură a divizat din nou societatea, cei nemulțumiți fiind catalogați drept dușmani ai poporului. „Nu mai vorbesc de unele mesaje care sunt îndreptate împotriva cetățenilor noștri din regiunea transnistreană. Condamnăm această abordare și divizarea societății noastre”, a adăugat Primarul General.În ceea ce privește Primăria Chișinău, această majorare a costului energiei electrice va reprezenta o nouă povară financiară. Pentru a face față crizei, având în gestionare instituții municipale și servicii, municipalitatea va fi nevoită să achite mai mult decât dublu pentru energia electrică. „Repet, iluminatul decorativ din Chișinău a fost o nouă tactică de manipulare din partea lor pentru a distrage atenția de la adevăratele probleme pe care le-au creat, deoarece acest tip de iluminat pentru tot orașul consumă cât 2 blocuri de locuit. Ca și în celelalte crize pe care le-am trecut în ultimii ani, municipalitatea va face față, dar incompetența lor ne lasă fără economii pentru multe alte proiecte precum reparații de drumuri, curți, școli și grădinițe, precum proiecte sociale și multe altele planificate”, a conchis Ion Ceban.Precizăm că, FEE Nord a solicitat ANRE stabilirea unui tarif de 4,53 lei pentru consumatorii casnici, cu 1,69 lei mai mult decât în prezent. La rândul său, Premier Energy a cerut un tarif de 5,13 lei, față de 2,34 lei cât este în prezent.
17:50
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a publicat Raportul de audit al performanței asupra activității unităților de coordonare, implementare și monitorizare a proiectelor finanțate prin asistență externă și utilizarea resurselor financiare alocate. Documentul evidențiază aspectele-cheie ale utilizării fondurilor externe și oferă o serie de recomandări pentru îmbunătățirea eficienței și transparenței procesului.Importanța asistenței externe pentru Republica MoldovaAsistența externă reprezintă o sursă crucială de finanțare pentru sectorul public din Republica Moldova, sprijinind implementarea obiectivelor prioritare ale Guvernului, inclusiv cele incluse în Strategia națională de dezvoltare și politicile publice sectoriale.În perioada 2022-2023, partenerii de dezvoltare externi au debursat aproximativ 2,63 miliarde de euro pentru sectorul public. Aceste fonduri au fost alocate astfel: 30,14% (792,9 milioane euro) pentru finanțarea proiectelor investiționale; 46,38% (1,22 miliarde euro) sub formă de suport bugetar; 23,48% (617,7 milioane euro) pentru asistență tehnică.Gestionarea acestor resurse este reglementată de Hotărârea de Guvern nr. 377/2018, care definește un sistem de management al asistenței externe bazat pe cinci etape.Rezultatele audituluiAuditul desfășurat de CCRM a evaluat activitatea a 12 unități de implementare a proiectelor finanțate din asistență externă (UIPFAE). Constatările principale includ: Fragmentare legislativă: Documentele de politici publice și actele normative sunt incomplete sau contradictorii, utilizând terminologii neuniforme și criterii neclare pentru organizarea și evaluarea UIPFAE. Acest fapt a dus la dificultăți în definirea clară a responsabilităților și sarcinilor unităților implicate. Indicatori de performanță necorespunzători: Monitorizarea și evaluarea proiectelor s-au realizat pe baza unor indicatori care nu respectă pe deplin principiile SMART (specifici, măsurabili, realizați, relevanți, timp limitați), ceea ce afectează calitatea atingerii obiectivelor planificate. Deficiențe în controlul intern: Sistemele de control intern managerial, deși implementate, au fost nefuncționale în unele cazuri, conducând la utilizarea suboptimală a resurselor și nerealizarea obiectivelor stabilite.Recomandările Curții de ConturiPe baza constatărilor, CCRM a formulat 9 recomandări strategice menite să fortifice capacitățile instituționale ale unităților auditate și să îmbunătățească sistemul de management al asistenței externe. Acestea includ: Uniformizarea terminologiei și a cadrului normativ pentru a elimina contradicțiile legislative; Implementarea unor indicatori de performanță bine definiți, care să permită o evaluare mai eficientă a progresului; Crearea unor mecanisme robuste de control intern pentru reducerea riscurilor și optimizarea utilizării fondurilor.Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul oficial al Curții de Conturi: Raport de audit.
17:20
“Dacă nu se vor găsi soluții pentru a amortiza impactul acestor creșteri, populația Moldovei se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică”. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță în contextul în care pe 3 ianuarie, ANRE urmează să ia o decizie crucială privind majorarea tarifelor la energia electrică. Furnizorii solicită o creștere de 2,2 ori, care ar avea efecte semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor, spune expertul pe blogul său.“Ce înseamnă această creștere?Astăzi, cheltuielile totale ale populației pentru energia electrică se ridică la 4,4 miliarde de lei anual. Dacă tarifele vor fi majorate conform solicitărilor, această sumă va crește la cel puțin 9 miliarde de lei. Impactul direct asupra gospodăriilor va fi uriaș, iar presiunea pe bugetele familiale va crește considerabil.Impactul asupra inflațieiÎn prezent, cheltuielile pentru energia electrică reprezintă 2-2,5% din bugetul gospodăriilor casnice. Creșterea tarifelor va adăuga cel puțin 2,5% la inflația anuală, ducând nivelul inflației de la 7% la peste 10%. Această accelerare va afecta puternic costurile de trai și va pune presiune suplimentară pe economia națională.Comparativ cu anul 2022În 2022, inflația a atins un vârf istoric de aproape 35%, dar această creștere a venit după o perioadă relativ calmă. Acum, ne confruntăm cu 4 ani consecutivi de inflație cumulativă de 70%, ceea ce a diminuat dramatic puterea de cumpărare a cetățenilor.Cine va resimți cel mai mult această creștere?Bugetarii: deja afectați de creșteri salariale sub rata inflației.Pensionarii: pentru care creșterile mici de pensii nu mai acoperă scumpirile.Persoanele vulnerabile: care alocă o parte semnificativă a veniturilor pentru utilități.Un val de nemulțumiri socialeDeși creșterea tarifelor poate părea justificată din perspectiva furnizorilor, efectele asupra veniturilor reale ale populației vor fi devastatoare. Facturile mai mari vor împovăra gospodăriile și vor genera nemulțumiri masive, mai ales în rândul celor mai vulnerabili.ConcluzieDacă nu se vor găsi soluții pentru a amortiza impactul acestor creșteri, populația Moldovei se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică”, a scris Veaceslav Ioniță pe blogul său.
16:30
SA Energocom și SA Moldovagaz au importat pe data de 31 decembrie, în calitate de test, 240 MWh (peste 22 mii metri cubi) de gaze din Bulgaria, le-au transportat prin coridorul transbalcanic, prin Bulgaria, România și Ucraina, fiind livrate în Republica Moldova la punctul de interconectare din Căușeni. Astfel, demonstrând că din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene. Prin urmare, SA Energocom, împreună cu SA Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic și comercial SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală.SA Moldovagaz nu se poate înregistra în calitate de participant pe piața gazelor din țările europene, de aceea este necesar acest contract de agent cu SA Energocom.Din 1 ianuarie, locuitorii regiunii transnistrene, în special cei care stau la bloc, au rămas fără agent termic și apă caldă, dar au lumină. Gazele sunt livrate în cantități mici, doar pentru gătit. Peste 116 mii de gospodării din regiunea transnistreană au rămas fără încălzire și apă caldă la robinet, după ce Gazprom a oprit, pe 1 ianuarie, livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană, scrie site-ul novostipmr.com.Potrivit administrației separatiste de la Tiraspol, citată de același site, termocentrala de la Cuciurgan funcționează în prezent pe bază pe cărbune pentru a produce curent electric.Presa din stânga Nistrului mai scrie că regiunea dispune de rezerve limitate de gaz. Este vorba de gazul rămas în conducte - aproximativ 13 milioane de metri cubi. O cantitate care ar putea ajunge maxim până pe 20 ianuarie.
15:50
În perioada 31 decembrie – 1 ianuarie, Dispeceratul comun de urgență a IMSP CNAMUP a înregistrat 4296 solicitări, inclusiv la 614 copii. După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, 1487 pacienți, dintre care 1176 maturi și 311 copii au fost transportați la spital.Timp de 48 de ore, echipele AMU au acordat primul ajutor medical calificat la 950 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 12 cu sindrom coronarian acut. Urgențele respiratorii au constituit 666 cazuri, dintre care 388 infecții respiratorii virale acute, urmate de 506 patologii neurologice, inlusiv 59 accidente vasculare cerebrale.În această perioadă, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 32 persoane cu urgențe infecțioase. Totodată, 22 solicitări pe motivul urgențelor toxice, inclusiv 11 pacienți cu intoxicație cu alcool și 9 cu medicamente.Pe parcursul acestor zile, intervenția ambulanței a fost solicitată la 21 accidente rutiere produse pe traseele țării, în urma cărora au avut de suferit 27 persoane. Ulterior, 17 pacienți, dintre carre 13 maturi și 4 copii cu diverse traumatisme au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești pentru tratament specializat.
14:40
Consumatorii casnici ai Premier Energy tariful pentru un kw/h ar putea costa 5,13 lei, în loc de 2,34 cât este acum. Consumatorii din nordul țării, deserviți de FEE Nord ar putea plăti 4,53 lei, în loc de 2,84 actualul tarif. Cu 47% ar putea crește și tariful pentru transportarea energiei electrice. Conform dispoziției CSE, noile tarife trebuie adoptate în cel mult 5 zile de la depunerea solicitărilor.Premier Energy solicită un tarif de 4,19 lei/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune; 4,42 lei/kWh - pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune; 5,13 lei/kWh - pentru consumatorii finali cu instalații racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.Compania își motivează demersul prin faptul că prețul de vânzare a energiei electrice de la furnizorul central (Energocom) s-a majorat cu 67%. Furnizorul cere ca noul tarif să fie aplicat din 1 ianuarie.FEE-Nord a cerut un tarif de 4,53 lei/kWh (tariful actual 2,84 lei/kWh) pentru consumatorii finali cu instalații racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.
11:00
Începând de astăzi, 2 ianuarie 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul SUA. Potrivit BNM, decizia reflectă orientarea economiei Republicii Moldova către piața Uniunii Europene, care joacă un rol dominant în structura comercială și financiară a țării.Această schimbare va reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale euro, aducând beneficii economiei și contribuind la reducerea costurilor de schimb valutar.Această trecere are ca scop alinierea la realitățile economice, în contextul în care Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Moldovei și principala sursă de remiteri și investiții străine directe. Datele oficiale arată că peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiteri sunt în euro, iar această monedă este cea mai populară în piața valutară locală. Schimbarea va contribui la stabilitatea cursului valutar, în beneficiul economiei.La fel, utilizarea euro ca monedă de referință este o decizie metodologică, menită să alinieze structurile financiare ale Moldovei cu cele ale Uniunii Europene, fără a afecta politica monetară a BNM. Cetățenii și agenții economici nu vor resimți un impact direct, tranziția fiind una tehnică, cu scopul de a susține echilibrul macroeconomic și alinierea la standardele europene.Cetățenii vor beneficia de stabilitatea cursului EUR/MDL, reducerea riscului valutar și scăderea costurilor de tranzacționare, aspecte importante pentru persoanele care primesc remiteri sau dețin credite în euro.Pentru mediul de afaceri, reducerea volatilității cursului valutar va sprijini planificarea financiară și va reduce riscurile în tranzacțiile comerciale cu partenerii din UE. Sectorul bancar și agenții economici vor beneficia, de asemenea, de o piață valutară EUR/MDL mai lichidă și de scăderea costurilor de tranzacționare.
10:50
Un bărbat a decedat în urma nerespectării regulilor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit. Cazul a fost înregistrat pe 01 ianuarie 2025 într-o gospodărie din satul Coșnița raionul Dubăsari. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 03:16. Potrivit primelor informații, un incendiu ar fi izbucnit în interiorul casei de locuit. La fața locului au fost îndreptate cinci echipaje de pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că flăcările au cuprins în totalitate de 90% bunurile materiale din interior și acoperișul locuinței cu suprafața totală 180 m2. Angajații IGSU au reușit lichidarea incendiului la ora 11:37. În timpul intervenției, pompierii au depistat cadavrul carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 76 de ani.În urma cercetărilor efectuate la fața locului, specialiștii au stabilit prealabil, că incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la utilizarea sobei de încălzit. Astfel, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea, mai ales atunci când sunt folosite sobele, aparatele electrice sau cazanele ce funcționează pe lemne sau gaze naturale. Totodată, cetățenii sunt rugați să nu suprasolicite sobele și să utilizeze doar materiale combustibile pentru care a fost destinată soba, evitând aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile. Mai mult, pentru prevenirea incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, pe timp de noapte este recomandabil ca focul din sobă să fie stins. Potrivit datelor statistice ale IGSU, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11 incendii.
09:10
Alocațiile copiilor din Republica Moldova care dețin cetățenia română vor crește, începând cu 1 ianuarie 2025, cu 10,4%. Astfel, copiii sub doi ani sau cu dizabilități vor primi 794 de lei românești, în loc de 719 lei. Iar pentru copiii peste trei ani alocațiile vor crește de la 292 de lei la 323 de roni.„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat ministrul român Simona Bucura-Oprescu.În luna august a acestui an, erau înregistrați 3.478.329 de beneficiari de alocații de stat pentru copii, conform datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.Alocațiile de stat pentru copii au crescut și în ianuarie 2024, cu 13,8%.
08:50
Bilanțul morților după atacul terorist de la New Orleans a urcat la 15. FBI a confirmat că în mașina atacatorului, identificat drept un cetățean american din Texas, a fost găsit un steag al grupării teroriste ISIS și dispozitive explozive, pe lângă cele descoperite mai devreme în cartierul unde a avut loc atacul. Autoritățile cred că acesta nu a acționat singur. Trei bărbaţi şi o femeie ar fi fost implicaţi în plasarea unor dispozitive explozive.Cel puțin 15 persoane au murit și alte 35 au fost rănite după ce un șofer a intrat cu o camionetă Ford în mulțime, de Anul Nou pe Bourbon Street din New Orleans. FBI-ul investighează incidentul drept un "act de terorism", relatează CNN.  În mașina atacatorului a fost găsit un steag al grupării teroriste ISIS și dispozitive explozive, pe lângă cele descoperite mai devreme în cartierul unde a avut loc atacul. Autoritățile cred că acesta "nu a acționat singur".Bărbatul suspectat a fost identificat de FBI ca fiind Shamsud-Din Jabbar, un cetăţean american în vârstă de 42 de ani și veteran de armată. "Suspectul a fost identificat ca fiind Shamsud-Din Jabbar, în vârstă de 42 de ani, un cetăţean american din Texas", a spus FBI despre bărbatul bănuit că a comis atacul din noaptea de Anul Nou în cel mai mare oraş din Louisiana, în sudul Statelor Unite. "Conducea o camionetă Ford, care se pare că fusese închiriată", se arată în comunicat.Bărbatul a fost împuşcat mortal după un schimb de focuri cu ofiţeri de poliţie, a spus FBI. Presupusul autor al atacului din New Orleans avea un steag al grupării Statul Islamic în camioneta sa, a mai spus poliţia federală. "Un steag al Statului Islamic a fost găsit în vehicul, iar FBI lucrează pentru a determina potenţialele asocieri şi afilieri ale individului cu organizaţii teroriste", a mai spus poliţia în comunicat.Suspectul în atacul din New Orleans nu a acţionat singur, a afirmat Alethia Duncan, agent special al FBI, în cadrul unei conferinţe de presă. "Nu credem că Jabbar a fost singurul responsabil", a spus Duncan despre suspect.Două dispozitive explozive improvizate au fost găsite şi dezamorsate de poliţia din New Orleans, a mai anunţat Duncan. "Până acum, două dispozitive explozive improvizate au fost găsite şi neutralizate", a afirmat agentul FBI.
1 ianuarie 2025
17:30
Două persoane au avut de suferit în incendii în ultimele 24 de ore. Primul caz  de incendiu în care un bărbat în vârstă de 57 de ani și-a pierdut viața a avut loc în localitatea Briceni din raionul Dondușeni. Potrivit primelor informații casa acestuia a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de 31 decembrie 2024. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 13:35. La fața locului pentru intervenție a fost trimis un echipaj de salvatori și pompieri, care ajunși la destinație  au stabilit că ard  bunurile materiale din interiorul unei locuințe. În misiunea de lichidare a incendiul în casă a fost depistat la podea cadavrul parțial carbonizat al proprietarului. Circumstanțele cazului, dar și cauza de izbucnire a incendiului urmează a fi stabilită. Un alt caz în care a avut de suferit o persoana s-a produs în localitatea Iabloana, raionul Glodeni. Aici în urma unui incendiu, au fost cuprinse de flăcări  bunurile materiale din interiorul unei case cu două nivele. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat în seara zilei de 31 decembrie 2024 la ora 18:14. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri, care a reușit să salveze din casă cuprinsă de ardere un bărbat în vîrstă de 63 de ani. În urma incendiului persoana a primit arsuri de gradul II pe suprafața corpului, fiind preluată de ambulanța medicală și transportată la spital pentru ulterioare îngrijiri. Incendiul a fost lichidat de un echipaj de salvatori și pompieri din raionul Glodeni. Circumstanțele de izbucnire a arderii urmează a fi stabilite. În ultimele 24 de ore angajații IGSU au intervenit în 37 situații de risc. Pentru prevenirea situațiilor excepționale și misiuni de intervenție, în noaptea dintre ani la datorie au fost mobilizați 450 de salvatori și pompieri cu 140 unități de tehnică. În continuare oamenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și bazele securității vieții pentru preîntîmpinarea riscurilor. În caz de situații de risc persoanele pot solicita ajutor apelând Serviciul 112.
13:30
Cinci persoane au decedat accidental în noaptea de Anul Nou în Germania încercând să aprindă focuri de artificii puternice, au anunţat miercuri serviciile de poliţie, într-un bilanţ provizoriu, transmite AFP, potrivit Agerpres.În landul Renania de Nord - Westfalia, în apropiere de Paderborn, un tânăr de 24 de ani a murit în timp ce încerca să aprindă o rachetă pirotehnică, a informat poliţia locală, care crede că victima fabricase ea însăşi dispozitivul.La Oschatz, în Saxonia, un bărbat de 45 de ani a decedat în urma unor răni grave la cap în timp ce dădea foc unei "bombe pirotehnice", artificii de categoria F4, pentru a căror achiziţionare este nevoie de o autorizaţie specială.Tot în Saxonia, un bărbat de 50 de ani a murit încercând să detoneze o bombă pirotehnică. În apropiere de Hamburg, un tânăr de 20 de ani a murit dând foc unui dispozitiv pirotehnic.La Kremen, în Brandenburg, un al cincilea bărbat a decedat în timpul 'aprinderii unor dispozitive pirotehnice' cu o 'manipulare inadecvată', a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei locale. În acelaşi land, alţi trei bărbaţi au fost răniţi grav în circumstanţe similare.Germanii sărbătoresc în mod tradiţional Anul Nou recurgând intens la focuri de artificii, ceea ce alimentează cu regularitate o dezbatere privind interzicerea celor mai puternice dispozitive pirotehnice, având în vedere numărul mare de decese şi răniri din fiecare an, dar şi poluarea fonică provocată.
10:10
Românii pot circula liber în ţările din Spaţiul Schengen şi pe şosele, după ce, în 12 decembrie 2024, miniştrii de Interne ai UE au decis să elimine controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria şi România, începând cu 1 ianuarie 2025. Accesul în spaţiul de liberă circulaţie presupune eliminarea controlului de documente la frontieră şi implicit a cozilor de maşini la vămi.Călătorii trebuie totuşi să aibă actele de identitate la ei, în condiţiile în care, cel puţin şase luni de acum înainte, sunt posibile controale aleatorii ale poliţiştilor de frontieră.Guvernul României a aprobat, luni, 30 decembrie 2024, o hotărâre care prevede închiderea mai multor de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen. Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul:La frontiera româno-bulgară: Unsprezece puncte de trecere a frontierei cu specific rutier:Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipnița, Dobromir,Bechet, Calafat, Călărași, Zimnicea și Turnu Măgurele Trei cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă și Calafat. Șapte cu specific portuar: Călărași, Oltenița, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia și BechetadLa frontiera româno-ungară: 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Borș II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni și Cenad5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor și Valea lui MihaiPe Dunărea interioară: Două cu specific portuar: Cernavodă și BrăilaAcest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie, și pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcațiuni sau trenuri.Este important de reținut că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate.Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români vor face controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență, împreună cu colegii de la Poliție, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
31 decembrie 2024
19:00
Pentru luna ianuarie 2025, SA Energocom va suplini necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al râului Nistru) cu producție locală și cu importuri din România.Astfel, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh (ceea ce constituie circa 28% din consum), în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă (atât de la instalațiile care au tarif fix stabilit de ANRE, cât și cele de pe piața liberă), însumat reprezentând aproximativ 10%. Sursele de energie regenerabile însă depind de condițiile meteo și nu pot fi contabilizate ca surse sigure și continue.Restul 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM. De pe OPCOM urmează să fie achiziționați peste 178 mii de MWh (echivalentul a 39% din necesar), iar în baza contractelor bilaterale – alți 105 mii MWh (23%).Energocom anunță că va lucra în colaborare cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova pentru a face posibil ca angajamentele contractuale să fie realizate. De menționat că actualmente importurile din România sunt dependente de capacitatea comercială alocată la hotar. SA Energocom vă urează sărbători frumoase, noi vom rămâne mereu conectați pentru a asigura resurse energetice necesare Republicii Moldova.
13:30
Începând cu 1 ianuarie 2025, municipalitatea va întreprinde etapizat măsuri de deconectare a energiei electrice. Anunțul a fost făcut de primarul general al Capitalei, Ion Ceban.De Revelion, toate decorațiunile din capitală vor rămâne conectate. Însă, în noaptea spre 2 ianuarie, iluminatul decorativ va fi deconectat în tot orașul, cu excepția beculețelor de pe Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale și din Scuarul Catedralei.Potrivit edilului capitalei, în noaptea din 1 ianuarie spre 2 ianuarie, pe clădiri și în tot orașul va fi deconectat iluminatul decorativ. „Vor rămâne conectate beculețele decorative de pe Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale și din Scuarul Catedralei până la data de 14 ianuarie. Acestea vor fi aprinse odată cu iluminatul stradal și vor rămâne conectate până la ora 23:30. Am luat această decizie deoarece agenții economici au acceptat să participe la Târgul de Crăciun, iar noi ne onorăm angajamentele. Oamenii au suportat anumite cheltuieli”, a spus Ion Ceban.„În noaptea dintre ani, 31 decembrie – 1 ianuarie, toate decorațiunile vor rămâne conectate în capitală, ținând cont că acestea trebuie deconectate manual de către specialiști din mai multe locații, ceea ce ar fi dificil de realizat chiar în seara de Revelion. Această decizie este la prima etapă, iar despre acțiunile viitoare vom informa pe etape”, a afirmat Ion Ceban.
11:20
Deconectările de energie electrică vor fi făcute în ultimă instanță, atunci când sistemul energetic nu va mai avea capacitatea să asigure consumul. Statul are mai multe instrumente pentru ca cetățenii să nu rămână fără lumină, a dat asigurări secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Teleradio-Moldova.„Noi, ca să acoperim consumul, avem posibilitatea să mobilizăm, să creștem producerea la CET-uri și pentru asta a fost luată o altă decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale. Putem să creștem capacitatea de generare la CET-uri cu încă 50-60 de MW. Asta este substanțial. Iarăși măsura cu interzicerea exportului de regenerabile. Asta înseamnă că aceste capacități, bine, ele sunt variabile, depind de condițiile climaterice, dar, în anumite ore, 150-200 de MW se produc și asta este un aport semnificativ. De asemenea, iarăși importurile de pe bursă, conectarea liniei de 110 kV, ajutor de avarie, fluxuri neintenționate, toate acestea sunt instrumente menite să acopere consumul”.Precizăm că, începând cu 1 ianuarie, Centrala de la Cuciurgan (MGRES) nu va mai furniza energie electrică malului drept al Nistrului. Totodată, săptămâna trecută, concernul rus Gazprom a anunțat, într-o notificare trimisă companiei Moldovagaz, în care e acționar majoritar, că suspendă livrarea gazelor naturale, începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00.
09:40
Curtea de Apel Bucureşti ar putea să se pronunţe marţi în procesul deschis de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.Dezbaterile în acest caz au avut loc luni, pe durata a peste şase ore, însă instanţa a decis să amâne cu o zi pronunţarea unei decizii."Amână pronunţarea, în temeiul art. 49 alin. 2 Cod de procedură civilă la 31.12.2024", se arată pe portalul instanţelor. Avocaţii lui Georgescu au cerut, luni, recuzarea judecătoarei Cristina Ardeleanu, pe motiv că ea nu ar fi imparţială, deoarece este soţia unui procuror care lucrează la Direcţia Naţională Anticorupţie şi că s-ar fi antepronunţat în timpul procesului.Luni seară, un complet de la Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca neîntemeiate, cererile avocaţilor lui Călin Georgescu de recuzare a judecătoarei. În aceste condiţii, Cristina Ardeleanu urmează să se pronunţe marţi pe fondul procesului.Luni, când la Curtea de Apel Bucureşti a fost termen în dosar, peste o mie de simpatizanţi ai lui Călin Georgescu s-au adunat pe treptele instanţei şi peste drum de instituţie, manifestându-se zgomotos. Totodată, aceştia au spus rugăciunea ”Tatăl nostru” şi ”Crezul” înainte de a intra în sală. Procesul a fost suspendat de două ori. Una dintre avocate i-a spus judecătoarei Cristina Ardeleanu că are ocazia ”să se mântuiască”.Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, Serviciul Român de Informaţii, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe Elena Lasconi.Obiectul principal al dosarului se referă la anularea a două hotărâri ale BEC prin care a fost anulat întregul proces electoral şi s-a dispus reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.
30 decembrie 2024
17:40
Importul de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova rămâne condiționat de licență până la 30 iunie 2025 inclusiv. Decizia de extindere a valabilității regimului de licențiere a fost aprobată, astăzi, de Guvern.“Reglementarea în continuare a importurilor acestor produse urmărește protejarea fermierilor locali și menținerea stabilității pieței agricole interne, în contextul provocărilor existente în sectorul agroalimentar”, anunță Ministerul Agriculturii.Mecanismul de acordare a licențelor pentru importurile de grâu, porumb și floarea- soarelui a fost introdus în octombrie 2023. Licențierea a prevenit un surplus de importuri, în special din Ucraina, la prețuri semnificativ mai mici, care ar fi dus la scăderea valorii produselor locale.De asemenea, mecanismul a garantat accesul prioritar al companiilor de procesare la materia primă locală, ceea ce a permis fermierilor să-și comercializeze produsele la prețuri competitive și le-au protejat veniturile și investițiile.Conform datelor de la începutul lunii decembrie curent, stocurile de grâu, porumb și floarea-soarelui sunt suficiente pentru a satisface toate necesitățile interne în următoarele luni: grâu - 290 de mii de tone, porumb - 662 de mii de tone, floarea-soarelui - 249,6 mii de tone.
17:00
Având în vedere traficul intens din perioada sărbătorilor și infrastructura disponibilă, Aeroportul Internațional Chișinău îndeamnă oamenii să limiteze numărul însoțitorilor care îi petrec sau îiașteaptă la aeroport.“Pentru a asigura un flux cât mai organizat și a evita aglomerația:- Vă recomandăm să fiți însoțiți de maximum o persoană.- Limitarea numărului de însoțitori contribuie la crearea unui spațiu mai confortabil și mai sigur pentru toți pasagerii și vizitatorii.Înțelegem importanța momentelor de rămas-bun sau de revedere, însă vă îndemnăm la înțelegere și respect reciproc. Reducerea aglomerației permite tuturor să se bucure de o experiență mai plăcută în aeroport. Această măsură este luată pentru confortul și siguranța dumneavoastră”, se arată în comunicatul Aeroportului Internațional Chișinău.
17:00
Centrul de Sănătate Varnița își continuă activitatea, după ce sâmbătă, 28 decembrie, Tiraspolul l-a debranșat de la conducta de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de Biroul politici de reintegrare. “Autoritățile constituționale întreprind toate măsurile pentru menținerea funcționalității Centrului de Sănătate Varnița și conectarea instituției medico-sanitare la resurse energetice alternative. În aceste condiții, administrația centrului va ajusta programul și optimiza spațiile de lucru pentru a oferi serviciile medicale tuturor beneficiarilor săi”, anunță autoritățile de la Chișinău.În continuare vor fi asigurate serviciile medicale prestate de către 6 medici, 12 asistente medicale și personal auxiliar pentru cei 15 423 de beneficiari, dintre care 10 500 sunt domiciliați în Bender, Tiraspol, Sucleia, Slobozia și alte localități din regiunea transnistreană.
12:20
Republica Moldova trebuie să aibă relații bune cu toate țările lumii, pentru că doar astfel poate fi dezvoltată economia. O spune fosta candidată la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună. În cadrul unui interviu pentru Unimedia, fostul procuror anticorupție a declarat că nu este nici pro-Est, nici pro-Vest, ci militează pentru o politică externă echilibrată și relații bune cu toate statele. „Sunt pro-Moldova și nu înțeleg de ce ar fi trebuit noi să ne divizăm pro-Est sau pro-Vest și să ne limităm în acțiuni și politici externe. Voi duce o politică externă ce va însemna relații bune cu toate țările lumii. Noi nu trebuie să mergem într-o extremă sau alta. Am trăit în extrema stângă, în perioada sovietică, acum suntem în extrema dreaptă. Deci noi singuri ne izolăm, noi izolăm economia țării, noi nu oferim posibilitatea antreprenorilor și agricultorilor exportul, diversificarea exportului în diferite țări. Doar așa putem aduce bani în țară. Viitorul Legislativ, viitorul Guvern nu trebuie să se implice în politicile externe ale altei țări. Noi trebuie să ne gândim doar la dezvoltarea economică a țării noastre”, a declarat Victoria Furtună.Fostul procuror anticorupție critică guvernarea pentru lipsa de acțiune, dând exemplul dezvoltării Aeroportului din Iași, România.În 2022, când a fost introdusă starea de urgență, ce au făcut românii? Au dezvoltat Aeroportul din Iași, au deschis două terminale, în timp ce ai noștri nu au permis fluxul de pasageri aici. Ei au utilizat această situație pentru a dezvolta țara. Noi trebuie să transformăm R.Moldova într-un punct logistic și să nu trăim în baza acelor credite de consum cu care ne-am obișnuit. E foarte ușor pentru guvernare să nu-și răsuflece mâinile, să nu implementeze reforme, să nu industrializeze țara și să ia doar credite pentru consum. Așa nu putem dezvolta economia țării”, a declarat Victoria Furtună în cadrul emisiunii de la Unimedia.
12:00
Belgia a devenit prima țară din UE care a interzis vape-urile de unică folosinţă începând cu 1 ianuarie 2025, foarte populare în rândul tinerilor. De la 1 ianuarie 2025, în Belgia este interzisă vânzarea vape-urilor de unică folosință, o încercare de a proteja sănătatea tinerilor în cadrul unui plan național anti-tutun. Uniunea Europeană şi-a propus să ajungă la o generație fără tutun până în 2040, reducând populația de fumători din cele 27 de țări ale blocului de la aproximativ 25% în prezent la mai puțin de 5%, aminteşte AFP.Vape-urile sunt adesea promovate ca fiind mai puțin dăunătoare decât fumatul produselor tradiționale din tutun. Sunt populare în special în rândul tinerilor de 15 și 24 de ani, pe care îi atrag cu ambalajul colorat, promisiunea unor arome și avantajul că evită mirosul urât de fum de pe degete."Problema este că tinerii încep să folosească vapeurile fără să ştie că au conținut de nicotină, iar nicotina dă dependență", a declarat Nora Melard, purtătoarea de cuvânt a Alianței pentru o Societate Fără Tutun, din Belgia. "Avem tineri care spun că se trezesc noaptea să tragă un puf. Este foarte îngrijorător", a declarat ea pentru AFP.Belgia se laudă că a reacționat rapid la pericolele prezentate de țigările electronice de unică folosință, care au ajuns pe piață în urmă cu mai bine de cinci ani. În 2021, guvernul federal a înaintat o propunere Comisiei Europene, brațul executiv al UE, de a interzice vapeurile de unică folosință.Comisia, care trebuie să-și dea aprobarea pentru orice interdicție de vânzare, a acordat undă verde în martie 2024, deschizând calea pentru adoptarea unei legi naționale în Belgia. Şi Franța a primit aprobare pentru o interdicție similară. Odată adoptată, legea franceză va interzice producția, vânzarea și ofertele gratuite de vapeuri. Încălcarea legii va atrage amenzi şi de 100.000 de euro.Autoritățile sanitare din Franța și Belgia spun că consumul cronic de nicotină este deosebit de dăunător pentru creierul adolescenţilor și ar putea încuraja consumul de alte substanţe, inclusiv droguri. Un studiu UE din 2023 a constatat că majoritatea utilizatorilor de țigări electronice aleg vapeurile reîncărcabile, dar versiunile de unică folosință sunt populare în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.
11:50
Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian, cu care a discutat despre situația energetică a țării. Potrivit șefei statului, după ce cu doi ani în urmă Gazprom a încetat să-și îndeplinească obligațiile contractuale în raport cu consumatorii de pe malul drept, acum a anunțat că va înceta să furnizeze gaze și pe malul stâng.Maia Sandu spune că pe malul drept suntem asigurați cu gaze naturale pentru sezonul de încălzire și întreprindem toate măsurile pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei electrice. „Pentru malul stâng, Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri de acolo. Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a ne submina parcursul european. În astfel de momente, e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia”, a scris Maia Sandu pe rețelele sociale.
11:40
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a criticat dur guvernarea actuală, acuzând-o de lipsă de pregătire în gestionarea crizei energetice. În cadrul unei declarații recente, Ceban a subliniat consecințele grave ale politicilor guvernamentale asupra populației și economiei.„Lucrurile stau foarte prost în țară. Nu mai zic despre criza energetică, pe care a generat-o guvernarea prin propria sa prostie. Atunci când ar fi trebuit să se ocupe de aceste subiecte și a fost atenționată – existând dovezi scrise din mai până în septembrie – deputații, miniștrii și prim-ministrul împărțeau ziare electorale. În loc să se preocupe de situația din energetică, erau angajați în campanii electorale. Iar acum, noi toți trebuie să plătim această factură – ca persoane fizice, ca autorități publice și ca agenți economici”, a declarat Ion Ceban.Primarul a mai avertizat că scumpirile la gaze și energia electrică vor avea un impact devastator asupra populației.„Această criză va afecta grav pe toată lumea. Gazul s-a scumpit, iar energia electrică, din câte am văzut în informațiile publice, urmează să se scumpească de trei ori. Pentru a distrage atenția de la aceste probleme, guvernarea organizează show-uri televizate și folosește instituțiile media pentru a promova agenda PAS”, a conchis edilul.
11:30
Sistemul de subvenționare în agricultură riscă să între în anul 2025 într-un colaps financiar. O spune fostul deputat Alexandru Slusari, care a analizat, în cadrul unei postări pe rețelele sociale că suma datoriilor pentru anul 2023 și dosarelor, depuse în anul 2024, este egală aproximativ cu trei miliarde de lei, pe când Fondul de Dezvoltare Națională a Agriculturii pentru 2025 constituie 1,7 miliarde de lei, dintre care aproape 100 de milioane nu vor merge pentru subvenții. „Cum am ajuns noi în asemenea situația ridicolă, când pe de o parte sunt așa sume mari de datorii la subvenții, iar pe de altă parte avem mii de fermieri mici și mijlocii decapitalizați și executați de creditori, aflați în pragul falimentului ? Vă atrag atenție că la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), în pofida salariilor mici, lucrează mulți profesioniști, pe care îî stimezi. Dar acest dezmăț este moștenirea defectuoasă a ministrului Bolea”, a scris Alexandru Slusari. Potrivit fostului lider al Asociației „Forța Fermierilor”, resursele financiare, destinate susținerii agricultorilor, au fost utilizate irațional, distorsionat și discriminatoriu pentru un număr foarte mare de fermieri. „Tot aștept realizarea promisiunii publice privind publicarea listei beneficiarilor subvențiilor pentru ultimii 5 ani. Sunt foarte curios să cunosc câte procente de agricultori au primit 70-80 procente din tot fondul de subvenționare. Trebuie să fiu obiectiv și să spun că nu de la domnul Bolea s-a început acest proces caraghios, însă dânsul l-a ridicat la cote maxime, adăugând mai mult haos, când fără achitarea subvențiilor pentru anul precedent era deschisă finanțare pentru unele măsuri ale anului curent”, a mai scris Slusari. Slusari spune că Ministerul Agriculturii trebuia să apeleze la ajutor de la Uniunea Europeană în vederea atragerii resurselor necesare pentru susținerea sectorului agroindustrial. „Nici din asistența macrofinanciară de la Uniunea Europeană nici un euro nu a ajuns în Fondul pentru Dezvoltare a Agriculturii. Cred că este imperios necesar de modificat legislația și de obligat ca orice ministru la final de mandat să facă un raport public de activitate în fața presei. Altfel fiecare dată vom auzi balade de la fiecare diletant că el este cel mai bun ministru din istoria Moldovei, lăsând în urma sa ramura distrusă”, a conchis Alexandru Slusari.
11:20
Premierul R. Moldova, Dorin Recean a solicitat revizuirea legislației privind naționalizarea întreprinderilor. Declarația a fost făcută în contextul crizei energetice cauzate de stoparea livrărilor de gaze a concernului rus, Gazprom, către regiunea transnistreană. În debutul ședinței de azi a Guvernului, Dorin Recean s-a adresat ministrei justiției, Veronica Mihailov-Moraru.„Noi o să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de șantaj. Doamna ministru Mihailov-Moraru vă rog, în următoarele trei săptămâni, să revizuim toată legislația cu privire la naționalizare în așa fel, încât noi să putem să acționăm acolo, unde, în mod special, avem active strategice și care, apropo, au fost preluate prin forță și șantaj. Și noi trebuie să recuperăm activele noastre”, a declarat el.Mai mult, Dorin Recean a venit și cu o replică pentru socialiști, care au cerut recunoașterea datoriilor față de Gazprom.„În politica moldovenească multe lucruri ciudate s-au întâmplat, dar cred că este pentru prima dată când avem politiceni care acuză propria țară pentru problemele create din exterior. Este pentru prima dată când bufonii și speculanții politici ai Kremlinului, de aici, de la Chișinău, încearcă să pună presiune pe Guvern ca acesta să accepte să pună pe umerele cetățenilor o datorie inexistentă de peste 700 milioane dolari. O fi fost cheltuiți acești bani pe iahturi, vacanțe, dar nu au fost cheltuiți de către cetățenii R.Moldova”, a menționat Dorin Recean.Compania rusă Gazprom a notificat Moldovagaz cu privire la suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 08:00.Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, această decizie confirmă încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii.  
08:50
Cel mai longeviv preşedinte american, Jimmy Carter, a murit la vârsta de 100 de ani. Carter a fost cel mai longeviv președinte american din istorie. Moartea sa vine la mai puțin de trei luni după ce a împlinit 100 de ani. Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru activitatea sa umanitară globală prin intermediul Centrului Carter. Jimmy Carter, al 39-lea Președinte al SUA și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani, în reședința sa din Plains, Georgia, scrie Washington Post. Anunțul a fost făcut de fiul său.Născut în Georgia în 1924, Jimmy Carter va rămâne în istorie drept cel mai longeviv președinte american. A murit la mai puțin de trei luni după ce a împlinit 100 de ani și la peste un an după ce Centrul Carter a anunțat că acesta a optat pentru îngrijiri paliative la domiciliu, alături de familie, în urma „unei serii de internări scurte în spital”.Liderul democrat lasă în urmă o mare moștenire și patru copii care-i vor duce numele mai departe: John William „Jack” Carter, James E. „Chip” Carter III, Donnel Jeffrey „Jeff” Carter și Amy Carter.Carter a avut o căsnicie de peste 75 de ani cu fosta Primă Doamnă Rosalynn Carter, care a decedat în noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani.După mandatul său la Casa Albă, Carter și-a îndreptat atenția către educație. Carter a devenit profesor la Universitatea Emory din Atlanta în anii 1980, înființând Centrul Carter și scriind peste 30 de cărți de-a lungul vieții sale.Carter a fost recunoscut pentru compasiunea sa în carieră și dincolo de ea. După ce a părăsit președinția, el și soția sa au încercat să creeze o viață mai bună pentru oameni nu doar în SUA, ci în întreaga lume, prin intermediul Centrului Carter. Această activitate a fost recunoscută în 2002, când a primit Premiul Nobel pentru Pace.Mai mult, Carter este adesea amintit pentru contribuțiile sale la începutul mișcării pentru energie curată. În timpul președinției sale, Carter a creat Departamentul Energiei și a introdus stimulente fiscale pentru izolarea energetică a locuințelor și pentru instalarea panourilor solare.Jimmy Carter a renunțat la drepturile SUA asupra canalului Panama, pe care Donald Trump îl revendică acum din nou pentru America.
29 decembrie 2024
20:10
Președintele azer Ilham Aliev a declarat duminică că avionul de pasageri Azerbaidjan Airlines care s-a prăbușit miercuri, provocând moartea a 38 de persoane, a fost lovit de tiruri trase de la sol din Rusia și a spus că unii oficiali din Rusia au mințit cu privire la cauza dezastrului.Declarația liderului azer vine după ce Vladimir Putin i-a cerut scuze sâmbătă lui Aliev pentru „incidentul tragic” de miercuri din spațiul aerian rusesc.Cel puțin potrivit comunicatului Kremlinului, Putin nu a admis că Rusia a doborât avionul, președintele rus menționând doar că sistemele anti-aeriene rusești erau în funcțiune, încercând să intercepteze un atac ucrainean cu drone.Liderul azer a fost însă clar.„Avionul nostru a fost doborât accidental”, a declarat Aliev duminică la televiziunea de stat, adăugând că avionul a fost supus unui fel de bruiaj electronic și apoi a fost lovit în timp ce se apropia de orașul Groznîi din sudul Rusiei.„Din păcate, în primele trei zile am auzit doar versiuni absurde din Rusia”, a spus Aliev, citând declarații care au atribuit prăbușirea unor păsări sau exploziei unei butelii de gaz.„Am asistat la încercări clare de mușamalizare a problemei”, a declarat liderul azer, care are legături strânse cu Rusia și a fost educat la una dintre cele mai importante universități din Moscova.Aliev a declarat că dorește ca Rusia să accepte că este vinovată de doborârea avionului și să îi pedepsească pe cei responsabili.Putin și Aliev au avut o nouă convorbire telefonică duminică, a declarat Kremlinul. Președinția nu a oferit detalii, dar sâmbătă a declarat că specialiști civili și militari au fost interogați cu privire la ceea ce s-a întâmplat.Zborul Azerbaidjan Airlines J2-8243 s-a prăbușit miercuri în apropiere de orașul Aktau din Kazahstan, după ce a deviat din sudul Rusiei, unde drone ucrainene atacau mai multe orașe.Patru surse informate cu privire la rezultatele preliminare ale anchetei Azerbaidjanului privind dezastrul au declarat joi pentru Reuters că apărarea aeriană rusă a doborât din greșeală avionul.
12:50
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a criticat dur Partidul Acțiune și Solidaritate, acuzându-l de orchestrarea unor presiuni constante asupra administrației municipale.„PAS este foarte nociv. Am avut peste o sută de tot felul de cereri, de replici, denunțuri, în baza unor informații care veneau de la deputații PAS și cei care sunt consilieri municipali PAS, ca să ne tot vizeze în anumite dosare,” a declarat acesta.Ceban a subliniat că aceste acțiuni au devenit o practică obișnuită în ultimii ani.„Nu există practic un funcționar sau o persoană cu răspundere care să nu fie vizată într-un dosar sau altul, la comanda exclusivă a celor de la PAS. Focusarea atenției în campania electorală era la altceva. Imediat după campania electorală, suntem în continuare în centrul atenției, ținta acestor atacuri”, a adăugat el.Primarul a denunțat recentele percheziții masive desfășurate de organele de drept, despre care spune că au fost realizate la comanda PAS.„Când într-o dimineață ai 60 de percheziții, au fost, concomitent, probabil cel mai mult 35. Au fost vizați oameni care absolut n-au nicio treabă cu activitatea primăriei de mai mult timp, inclusiv s-au dus pe la casele oamenilor să întoarcă totul cu picioarele în sus, să sperie familiile, să sperie copiii. Nu cred că era nevoie de un asemenea show. Chiar vreau să-și facă datoria organele de drept, nu televiziunile, în acest sens, și la comanda PAS-ului”, a punctat acesta.În final, primarul general a acuzat PAS de încercări deliberate de a distrage atenția publicului de la crizele reale cu care se confruntă Republica Moldova. „Doar săptămânile curente au protestat pedagogii, au protestat meteorologii, au protestat sindicaliștii, au protestat agricultorii,” a conchis Ion Ceban.
11:30
Portul de încărcare USB-C devine obligatoriu pentru o gamă largă de dispozitive electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele și căștile. Se întâmplă după ce în 2022, Parlamentul European şi statele membre au votat pentru eliminarea metodelor alternative de încărcare.Măsura intră în vigoare pe finalul acestui an și este menită să reducă poluarea și deșeurile electronice.„Începând de azi, intră în vigoare normele privind încărcătorul comun. Astfel, USB-C va fi folosit pentru majoritatea dispozitivelor electronice noi din UE.Acest lucru înseamnă o tehnologie de încărcare mai rapidă, mai puține deșeuri electronice și o experiență mai simplă pentru toată lumea”, potrivit mesajului transmis de Comisia Europeană.USB-C devine astfel, oficial, soluția standard, comună, pentru încărcarea dispozitivelor electronice în UE, ceea ce înseamnă că același încărcător este valabil pentru toate telefoanele, tabletele și camerele noi; tehnologie armonizată de încărcare rapidă; reducerea deșeurilor electronice.Astfel, europenii nu vor mai trebui să cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar. Noile norme vor impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice. Prin urmare, majoritatea dispozitivelor vor putea fi încărcate cu același încărcător.În plus, din aprilie 2026, toate laptopurile vor face obiectul noilor norme europene privind încărcătorul USB standardizat.
10:40
Biroul politici de reintegrare a anunțat că, ieri, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale 12 instituții publice din localitățile amplasate în Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale (raionul Dubăsari, mun. Bender și din proximitatea acestuia), inclusiv 4 instituții de învățământ, 1 instituție medicală și 2 instituții culturale. În plus, agentul termic a fost sistat pentru mai multe sedii publice din or. Bender, inclusiv pentru subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova.”Guvernul monitorizează situația din regiune”, a precizat Biroul.Compania rusă Gazprom a notificat ieri Moldovagaz cu privire la suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 08:00.Potrivit prim-ministrului Dorin Recean, această decizie confirmă încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii.
10:30
179 de oameni au murit într-un accident aviatic, după ce o aeronavă a companiei „Jeju Air” s-a prăbușit, duminică, 29 decembrie, pe aeroportul din Muan, în sud-vestul Coreei de Sud, situat la 300 de kilometri de capitala Seul. 181 de pasageri, plus membri ai echipajului, se aflau la bord, la momentul prăbușirii aeronavei. Aceasta tocmai venea de la capitala thailandeză Bangkok.Pilotul aeronavei a transmis un mesaj SOS cu cinci minute înainte prăbușirea avionului „Jeju Air”, potrivit autorităților sud-coreene.Aparatul prăbușit era vechi de 15 ani și nu avea un istoric de probleme tehnice.Potrivit informațiilor preliminare transmise de autoritățile sud-coreene, avionul a încercat inițial să aterizeze, dar nu a reușit. Ulterior, a ocolit aeroportul și a încercat să aterizeze din nou, pe burtă, fără tren de aterizare, însă inerția l-a purtat până în capătul pistei, unde s-a lovit de un zid.Deși există suspiciunea că trenul de aterizare al avionului nu ar mai fi funcționat, unii martori au mai raportat că au văzut avionul ciocnindu-se cu un stol de păsări.Incidentul a avut loc la 9:03, ora locală, iar incendiul rezultat de pe urma ciocnirii de zid a fost stins după 43 de minute.Potrivit autorităților sud-coreene, citate de The Korean Herald, cei doi supraviețuitori sunt un bărbat și o femeie, ambii membri ai echipajului.Din cei 181 de pasageri, 173 erau sud-coreeni, iar doi erau cetățeni thailandezi. Autoritățile de la Seul au caracterizat incidentul drept „cel am grav accident aviatic din istoria Coreei de Sud”.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.