Liber TV

Acum o oră
11:20
Filmul „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu, va fi proiectat, la ora 20.30, în preajma expoziției „Trenul Durerii”, ce se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale. Acesta este și ultimul weekend în care puteți vizita expoziția, anunță Guvernul.  Filmul este o producție OWH Studio 2019, în regia Leontinei Vatamanu și include confesiunile a patru protagoniști care au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia, în noaptea dinspre 6 spre 7 iulie 1949.  Expoziția „Trenul Durerii” se află la cea de-a doua ediție și, în acest an, este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, fotografii și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, în cele două vagoane, este amenajată o bibliotecă cu cărți despre evenimentele tragice, iar vizitatorii pot găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate.  În acest an se împlinesc 75 de ani de la deportările staliniste din 6-9 iulie 1949 - cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au suferit 36 mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.
Acum 24 ore
17:10
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat vineri că Dmitri Bulgakov, fost ministru adjunct al apărării, a fost arestat şi acuzat de corupţie, relatează Reuters, care citează agenţiile de presă ruse.FSB spune că a fost demarată o anchetă pentru a stabili faptele presupusei „activităţi ilegale” a lui Dmitri Bulgakov, notează News.ro. Potrivit RIA, acesta a fost trimis la un centru de detenţie provizorie din Moscova.Bulgakov, care a fost responsabil cu logistica militară până când a fost demis, în septembrie 2022, este cel mai recent caz dintr-o serie de figuri importante din Ministerul Apărării care au fost acuzate de corupţie.Arestările reprezintă cel mai mare scandal care a afectat armata rusă în ultimii ani şi survin într-un moment în care noul ministru al apărării, Andrei Belousov, un economist fără experienţă militară, a fost însărcinat să cureţe armata de corupţie şi să raţionalizeze finanţele acesteia pentru a finanţa ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea sa militară specială” din Ucraina.Măsurile de combatere a corupţiei la nivel înalt au început la 23 aprilie cu arestarea ministrului adjunct al apărării Timur Ivanov, un aliat apropiat al fostului ministru al Apărării, Serghei Șoigu. De atunci, au fost arestaţi cel puţin cinci militari şi oficiali din domeniul apărării.Kremlinul a minimalizat arestările anterioare şi a declarat că alte agenţii de stat ruse sunt implicate în eforturi anticorupţie similare.
15:30
În Republica Moldova există partidul PAS și "ceilalți". Declarația aparține fondatoarei Asociației „Vox Populi, Vox Dei”, fosta procuroră Victoria Furtună și a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVC21. Potrivit acesteia, campania electorală pentru referendum a început deja contrar legislației, însă CEC și alte instituții ale statului se fac că nu observă abaterile. „Are partidul de guvernare propria Constituție, propriul Cod penal și administrativ?”, s-a întrebat retoric Furtună. „Ei au început deja campania electorală, însă CEC nu ia atitudine. Chiar și în Codul Electoral este stipulat că agitația electorală pe marginea referendumului trebuie făcută cu 30 de zile până la referendum. Spuneți, vă rog, în țara noastră este partidul PAS și “ceilalți”? Sau Partidul PAS are propriul Cod Electoral, propria Constituție? Poate ne arată ei după ce legi se conduc, pentru ca vrem și noi să ne conducem de ele. Nu înțeleg de ce opoziția tace, de ce oamenii nu reacționează și nu vorbesc despre asta”, a declarat Victoria Furtună, în cadrul unei emisiuni la TVC21.Potrivit Victoriei Furtună, oamenii trebuie să ceară socoteală politicienilor care îi folosesc pentru interese personale. ”Lasă să ia atitudine așa cum fac eu, nu neapărat să iasă cu bâta. Fiecare om poate să scrie, acum internetul permite să fie expediată orice petiție la toate instituțiile statului. Să întrebe - voi pe noi ne folosiți? Oamenii trebuie să înțeleagă că orice acțiune a guvernării trebuie să se termine cu rezultate. Oamenii nu trebuie să fie folosiți! Ei sunt oamenii care plătesc impozite. Politicienii nu ar trebui să procedeze așa cu propriul popor. Mai ales președintele”, a mai declarat fosta procuroră.Amintim, Victoria Furtună, care a demisionat din Procuratura Anticorupție după ce a denunțat mai multe abuzuri ale guvernării, a creat asociația obștească „Vox Populi, Vox Dei”, care își propune să monitorizeze și să scoată la iveală cazurile mari de corupție.
13:30
Aeroportul Basel-Mulhouse a fost evacuat din „motive de securitate”, a anunțat vineri hub-ul franco-elvețian, într-un moment în care rețeaua feroviară este deja grav perturbată în Franța în urma atacurilor asupra infrastructurii SNCF, transmite agenția AFP. „Din motive de securitate, terminalul a trebuit să fie evacuat și este în prezent închis. Informații suplimentare vor urma”, precizează aeroportul, situat în Franța, în apropiere de frontiera elvețiană.Măsurile de securitate au fost luate din cauza unei alerte cu bombă, potrivit France Bleu.  Aerogara a fost evacuată și toate zborurile care urmau să decoleze și să aterizeze au fost suspendate. Sunt, evident, de așteptat întârzieri față de orarul de zbor prevăzut.Aeroportul este este operat în comun de Franța și Elveția.
13:30
Pentagonul a găsit erori contabile suplimentare de 2 miliarde de dolari în calculele sale privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise în Ucraina. Suma totală a materialelor evaluate necorespunzător a crescut la 8,2 miliarde de dolari, relevă un raport guvernamental publicat joi, transmite Reuters.Departamentul Apărării al SUA s-a confruntat cu provocări în evaluarea cu acurateţe a materialelor trimise în Ucraina din cauza definiţiilor contabile neclare, arată un nou raport al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentală (GAO).În 2023, Pentagonul a declarat că personalul său a folosit 'valoarea de înlocuire' în loc de 'valoarea depreciată' pentru a calcula miliardele în materiale trimise Ucrainei. Eroarea de 6,2 miliarde de dolari a făcut posibilă trimiterea unor miliarde suplimentare Kievului.Pentagonul a informat GAO că, de atunci, au fost descoperite supraevaluări de încă 2 miliarde de dolari. În consecinţă, pot fi trimise Ucrainei arme suplimentare în valoare de 2 miliarde pentru a acoperi suma aprobată de administraţia preşedintelui Joe Biden.Potrivit GAO, o definiţie vagă a valorii din Legea de asistenţă străină (Foreign Assistance Act) şi absenţa unor îndrumări specifice de evaluare pentru Presidential Drawdown Authority (PDA, autoritatea de care dispune preşedintele de a retrage echipamente pentru a fi trimise altor state) au condus la neconcordanţe în valoarea raportată a ajutorului militar.Într-un exemplu citat în raportul GAO, 10 vehicule au fost evaluate la 7,05 milioane de dolari, deşi documentaţia justificativă arăta că trebuiau evaluate la zero, valoarea lor contabilă netă.GAO a recomandat Congresului să clarifice definiţia valorii în contextul articolelor de apărare în temeiul PDA.În plus, GAO a emis şapte recomandări către Departamentul Apărării, pentru actualizarea îndrumărilor sale, iar Pentagonul a indicat că este de acord cu toate aceste recomandări şi le va pune în practică.
13:20
Barack Obama a anunţat vineri că o susţine pe vicepreședinta SUA Kamala Harris pentru a fi nominalizată drept candidatul democrat la președinție. Fostul preşedinte american a pus capăt mai multor zile de speculaţii. Tabăra republicană a susţinut că Barack Obama şi Joe Biden nu se înţeleg iar fostul lider de la Casa Albă ezită să-şi anunţe public sprijinul pentru Kamala Harris pentru că nu crede în şansele ei de a-l învinge pe Donald Trump în noiembrie.Fostul președinte și fosta primă doamnă a SUA, Barack şi Michelle Obama, au transmis într-o declarație comună, publicată vineri, că Kamala Harris are "viziunea, caracterul și forța de care este nevoie în acest moment critic".Obama s-a numărat printre cei peste 100 de lideri democrați importanţi cu care Kamala Harris a vorbit după ce președintele Joe Biden a anunțat duminica trecută că renunță la cursa pentru un nou mandat."La începutul acestei săptămâni, eu și Michelle am sunat-o pe prietena noastră Kamala Harris. I-am spus că noi credem că va deveni un președinte fantastic al Statelor Unite și că are întregul nostru sprijin. În acest moment critic pentru țara noastră, vom face tot ce putem pentru a ne asigura că ea va câștiga în noiembrie. Sperăm să ni te alături" a transmis Obama pe platforma X. Earlier this week, Michelle and I called our friend @KamalaHarris. We told her we think she’ll make a fantastic President of the United States, and that she has our full support. At this critical moment for our country, we’re going to do everything we can to make sure she wins in… pic.twitter.com/0UIS0doIbA— Barack Obama (@BarackObama) July 26, 2024 Primul președinte de culoare al SUA a rămas una dintre cele mai populare figuri din Partidul Democrat. El s-a numărat printre liderii democrați care l-au îndemnat în privat pe Biden să se retragă, dar nu a anunţat imediat că o susţine pe Kamala Harris.
13:10
Parlamentul se va convoca în ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției. Decizia de convocare a sesiunii speciale a fost aprobată de Biroul permanent al Parlamentului, iar evenimentul va avea loc luni, 29 iulie, începând cu ora 11:00.Ședința solemnă va reuni actuali și foști deputați, foști președinți de țară și de Parlament, foști președinți ai Curții Constituționale, membri ai Comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova, care au fost implicați direct în elaborarea Legii Supreme a statului.La ședința solemnă moderată de către Președintele Parlamentului, Igor Grosu, mai sunt așteptați Prim-ministrul țării, Dorin Recean, senatori din România, membri ai Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiului Superior al Procurorilor, conducători ai instituțiilor și autorităților de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră și ai mediului academic.Tot luni, începând cu ora 14:00, se va desfășura Conferința practico-științifică „Constituția Republicii Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”, care va fi moderată de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, și de omologul său din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș. Conferința va reuni în jur de 100 de participanți – deputați, senatori din România, reprezentanți ai mediului academic, care vor prezenta lucrări despre investigații științifice în domeniul dreptului constituțional și aspecte ale integrării europene. Lucrările prezentate vor fi incluse în culegerea de lucrări a Conferinței.De asemenea, în aceste zile, Parlamentul găzduiește o expoziție tematică dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, care conține peste 150 de publicații selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Bibliotecii și arhivei Parlamentului, care valorifică Legea Supremă a statului – Constituția.Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie. Legea Supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994.
12:30
Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții, atât pentru țigările obișnuite, cât și pentru cele electronice. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. „Noi am propus un control al spațiului public comun. Asta înseamnă terase, spațiile deschise, stații de așteptare. Trebuie să înțelegem că țigareta electronică și utilizarea ei se răspândește mult mai repede decât tutunul. Este absolut fals că țigareta electronică sau tutunul încălzit este mai puțin nocivă decât țigara obișnuită. Am introdus în lege că niciun medic nu poate promova țigareta electronică. Este interzis și ar putea să-și piardă dreptul de activitate. Țigareta electronică e cu vapori și nicotina când este dusă de vapori, este umedă, este mai grea și neapărat va ajunge mult mai ușor în bronhii. Țigaretele electronice sunt mult mai periculoase. Mai mult, țigareta cu aromă ademenește. Gustul de lămâie, de mentă, este foarte atractiv și oamenii pot să fumeze mult mai mult și asta este mai periculos”, a declarat Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.Legea privind controlul tutunului se va alinia astfel standardelor Uniunii Europene.Aproximativ 6.000 de persoane din R. Moldova (15% din totalul deceselor înregistrate) mor în fiecare an din cauza consumului de tutun. Circa 50% din fumători mor prematur (în medie, cu 14 ani mai devreme).Potrivit studiului național privind bolile netransmisibile (STEPS 2021), trei din zece moldoveni de vârsta adultă (29,9%) se declară fumători și mai mult de un sfert (26,2%) consumă zilnic produse din tutun.În ultimii ani, adolescenții din R. Moldova folosesc tot mai des produse de tutun încălzit și țigări electronice. Conform unui studiu în rândul tinerilor (Global Youth Tobacco Survey), realizat în 2019, peste 16% din tinerii de 13-15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit, aproape 13% foloseau țigări electronice, iar 32% au încercat, cel puțin o dată, să fumeze țigarete electronice.
11:50
Cu o investiție de peste 185.000 euro, Uniunea Europeană și PNUD au modernizat laboratorul de radiologie și imagistică medicală. După aproape patru decenii, pacienții Centrului de Sănătate Criuleni pot beneficia de servicii radiologice modernizate. La noul aparat de imagistică se pot face nu doar radiografii pulmonare, dar și osoase, ceea ce le permite medicilor să identifice fracturile sau luxațiile. Astfel, pacienții nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la alte instituții medicale pentru a beneficia de servicii radiologice.„Uniunea Europeană promovează accesul echitabil la asistență medicală de calitate pe întreg teritoriul țării, de asemenea și în calitate de instrument de consolidare a cooperării și coeziunii sociale între comunitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru, care constituie esența programului ‘Măsuri de promovare a încrederii’, implementat de PNUD”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.De serviciile oferite de noul echipament medical vor beneficia rezidenții raioanelor Criuleni și Dubăsari, inclusiv locuitorii din stânga Nistrului. Achiziționarea unei stații de radiologie și imagistică, inclusiv lucrările de renovare au fost posibile cu susținerea programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.„Utilajul vechi de microradiofotografie, instalat în 1987, nu este funcțional din 2022. În perioada pandemiei a lucrat maximal, dar cu mari dificultăți. Eram nevoiți să contractăm serviciile de la Spitalul raional care, din cauza volumului mare de investigații, deseori se deteriora. Odată cu instalarea utilajului nou, vom avea oportunitatea de a investiga mai multă populație din grupurile de risc din raioanele Criuleni și Dubăsari”, a menționat Violeta Panico, șefa Centrului de Sănătate Criuleni.Noul aparat cu raze X este conectat la un computer care păstrează arhiva electronică pentru o cantitate de 1.000 de filme, precum și la o imprimantă medicală pentru filme. Totodată, a fost oferit echipament individual de protecție radioactivă pentru personalul laboratorului.Pe lângă achiziționarea noului aparat radiologic, s-au efectuat lucrări de renovare și reamenajare a spațiului dedicat laboratorului. A fost schimbată rețeaua electrică, de încălzire și ventilație. Finisajele din cabinetul de radiologie au fost efectuate în conformitate cu noile standarde sanitare. Laboratorul a fost dotat cu mobilier tehnologic avansat, rezistent la acțiunea razelor X.„Este o diferență enormă între echipamentele vechi și cele noi. Acum, lucrăm în condiții foarte bune și beneficiem de echipamente moderne. Nivelul de radiație este de 20 ori mai mic comparativ cu cel anterior, ceea ce ne permite să diagnosticăm un număr mai mare de pacienți și să reducem semnificativ timpul de așteptare”, a declarat Dumitru Cara, medic imagist al Centrului de Sănătate Criuleni.„Prima dată vin la Roentgen-ul nou, o să vedem cum va fi. Până acum mergeam la cel vechi, deoarece trebuie să facem radiografia o dată pe an, așa ne cer la lucru”, spune Irina, bucătăreasă.„Acum sperăm să fie mai bine, imaginile mai clare. Ne programăm din timp și venim la centru când este nevoie”, adaugă Anatol din satul Oxentea.Anual, la Centrul de Sănătate din Criuleni sunt consultați peste 60.000 de pacienți, inclusiv din stânga Nistrului.Începând cu 2009, UE a finanțat o serie de proiecte menite să îmbunătățească sectorul asistenței medicale din regiune, furnizând echipamente vitale și renovând cinci centre de sănătate din zona de securitate, spitalul din Rezina și spitalul din Criuleni. În plus, schimburile de experiență între specialiști și profesioniști din domeniul sănătății de pe ambele maluri ale Nistrului au consolidat cooperarea și au îmbunătățit capacitatea personalului medical. În total, doar pe malul drept, au fost renovate opt unități sanitare, cu investiții de peste 1 milion de euro, de care au beneficiat aproximativ 40.000 de persoane de pe ambele maluri.
11:30
Ion Ceban atrage atenția comunității asupra lucrărilor de reparație a podului de pe șos. Balcani (intrarea în satul Ghidighici), menționând că acest proiecte de reabilitare este unul guvernamental. „Și acest pod nu este Mihai Viteazul și Primăria Chișinău nu este responsabilă. Dar niciun membru din PAS nu se plânge de ambuteiajele zilnice de pe acel drum care ocolește Chișinăul”, spune Primarul General al Capitalei.Totodată, edilul mai subliniază că cei din conducerea de vârf a țării nu se vor lăuda, pentru că astfel ar trebuie să spună oamenilor că lucrările durează de mai bine de doi ani și că acestea costă peste 180 de milioane de lei. „În acest caz, ei tac și arată cu degetul către Chișinău, unde cunosc foarte bine că lucrările la un pod de dimensiuni mari, precum Mihai Viteazul, sunt destul de complexe”, a adăugat Ion Ceban.Potrivit contractului, proiectul de reabilitare a podului de pe șos. Balcani trebuie să se finalizeze în luna octombrie 2024. Este puțin probabil, deoarece mai este încă tare mult de lucru, iar cei din Guvern evită să vină cu vreo actualizare de pe acest șantier.
11:20
Trei linii de tren de mare viteză din Franța au fost vandalizate în timpul nopții, a anunțat vineri operatorul feroviar de stat SNCF, provocând perturbări masive ale traficului în ziua în care încep Jocurile Olimpice, scrie Reuters. Cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, au fost semnalate trei incendii la calea ferată, pe liniile de mare viteză Atlantic, Nord şi Est, iar traficul feroviar a fost grav perturbat, în special la Gara Montparnasse din Paris.Cele trei incendii care au fost puse în apropierea şinelor de pe liniile Atlantic, Nord şi Est au provocat perturbări majore ale traficului feroviar, provocând întârzieri prelungite. Compania feroviară a Franţei, SNCF, spune că este victima unui "atac masiv de paralizare a reţelei TGV" şi invită pasagerii să îşi amâne călătoria, cu schimbarea sau rambursarea gratuită a biletului."Deviem unele trenuri pe liniile clasice, dar va trebui să anulăm un număr mare de trenuri", a anunţat SNCF într-un comunicat, adăugând că "această situaţie ar trebui să dureze cel puţin până la sfârşitul săptămânii, până când se vor efectua reparaţiile", traficul urmând să fie reluat în mod normal luni.Aceste "acte rău intenţionate" au provocat perturbări ale traficului şi întârzieri majore. Acest lucru se întâmplă în special la Gara Montparnasse din Paris, unde pasagerii îşi împărtăşesc disperarea pe reţelele sociale. În această gară din Paris, perturbarea este legată de "un incendiu în apropierea căilor ferate la Courtalain", în regiunea Eure-et-Loir, potrivit site-ului SNCF Connect."Acest act rău intenţionat a provocat daune instalaţiilor noastre de semnalizare", a declarat compania pentru Le Figaro, preconizând "timpi de călătorie mai lungi pe tot parcursul zilei şi trenuri anulate" pe linia de mare viteză Atlantic, între Paris şi Tours şi Paris-Le Mans. "Aşteptaţi-vă la întârzieri între 30 de minute şi 1 oră şi 10 minute pentru TGV-urile INOUI, INTERCITÉS şi OUIGO", se arată pe SNCF Connect.
10:50
„Una din următoarele ținte ale guvernării galbene este Societatea pe Acțiuni Moldtelecom”. Declarația aparține activistului politic, Vlad Bilețchi, după ce joi, 25 iulie, Parlamentul a votat, în lectura a doua, un proiect de modificare a Anexei la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Documentul, dat citirii de către deputatul PAS, Radu Marian, conține lista bunurilor proprietate publică nepasibile de privatizare, întocmită în baza propunerilor autorităților administrației publice centrale și locale. Totuși, din lista bunurilor care nu pot fi privatizate au fost excluse o serie de întreprinderi și proprietăți importante ale statului. Este vorba despre întreprinderile „Moldtelecom”, „Gările și stațiile auto”, RED Nord”, Pensiunea de la Holercani, precum și Palatul Republicii. Potrivit lui Bilețchi, există mai multe scenarii, care dezvăluie intențiile guvernării PAS. „La o întreprindere enormă, cu salariu de peste 61 mii de lei pentru șef - nimeni nu vrea să fie numit în funcție. Vă imaginați? Fuge lumea de funcția de director și de un salariu atrăgător! Toți înțeleg că nu este deloc întâmplător faptul că Moldtelecom nu a fost introdus în lista bunurilor care nu pot fi înstrăinate (vândute). Astfel de scenarii și încercări au fost permanente, cam toate guvernările de până acum au încercat spre final de mandat să facă ceva la Moldtelecom. Până acum, s-au oprit sau au fost opriți. Dar cu ăștia...nu se știe niciodată! Va continua!”, a scris Vlad Bilețchi pe facebook.
Ieri
10:40
Astăzi, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024 de la Paris, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume. Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi, care au în palmares 9 titluri de campioni mondiali și 11 de campioni europeni, care vor participa la 10 probe sportive incluse în Programul Jocurilor Olimpice. În cadrul vizitei, șefa statului se va întâlni cu diaspora de la Nisa, cea mai mare comunitate de moldoveni din Franța, după cea de la Paris.
09:50
Premierul ungar Viktor Orban a postat pe rețelele sociale imagini video de la sosirea la Băile Tușnad din România, unde participă la Universitatea de Vară. Orban, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, are programată vineri și o întâlnire informală cu premierul Marcel Ciolacu la Vila Lac din București. Imaginile îl arată pe Orban întâmpinat la Băile Tușnad de un bărbat îmbrăcat în costum militar de husar care îi înmânează premierului ungar o șapcă militară tradițională.Costumul militar de husar are o simbolistică importantă în campaniile de imagine ale lui Viktor Orban, care promovează naționalismul și revizionismul. El a făcut apel constant la trecutul glorios al Ungariei și a sprijinit politicile revizioniste ale Rusiei, proomovând harta Ungariei Mari din care fac parte Transilvania și teritorii aflate acum în componența Slovaciei, Ucrainei și Serbiei.Orban va susține sâmbătă dimineață un discurs la Băile Tușnad, așa cum a făcut-o în ultimii 15 ani. La Tușnad el a lansat în urmă cu un deceniu teoria democrației iliberale și tot aici a făcut comentarii rasiste în urmă cu doi ani.Premierul Ungariei are în program o întâlnire cu Marcel Ciolacu la București, la Vila Lac. Premierul României ar urma să ridice problema Schengen la această întâlnire, dat fiind că Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE și poate pune acest subiect pe agendă.
09:40
Jocurile Olimpice vor începe, vineri, la Paris, unde 10.500 de sportivi vor concura pentru a obţine medaliile râvnite de competitorii din întreaga lume. Deşi iniţial avea 107 sportiivi calificaţi, România va fi reprezentată de 106 sportivi, după ce atleta Florentina Iuşco a fost suspendată pentru dopaj.Cea de-a XXXIII-a Olimpiadă are 19 zile de competiţie (handbalul, fotbalul şi rugbyul încep mai devreme, la 24 iulie) şi va include 329 de probe în 32 de sporturi.Vor fi 10.500 de sportivi trimişi de peste 200 de comitete olimpice naţionale, dar şi echipa olimpică a CIO pentru refugiaţi.Inedit la Paris este faptul că spectatorii vor avea oportunitatea de a fi participanţi. „Marathon Pour Tous” va oferi celor 40.000 de alergători experienţa unică de a alerga acelaşi maraton în aceeaşi zi şi pe acelaşi traseu ca maratoniştii olimpici.La Paris 2024, România va participa pentru a 23-a oară la Jocurile Olimpice de vară. Din anul 1924, am absentat doar la JO din 1932 şi 1948, iar în 1940 şi 1944, Jocurile Olimpice n-au avut loc din cauza celui de-al doilea război mondial.Vineri, 26 iulie, este data oficială de start al JO 2024, cu o ceremonie de deschidere spectaculoasă pe Sena.Concursurile vor începe de fapt încă de miercuri, 24 iulie, cu sporturile de echipă, urmate de primele competiţii de tir cu arcul şi handbal.Olimpiada se va încheia la 11 august, cu o ceremonie la celebrul Stade de France din Saint-Denis.Parisul este principalul oraş gazdă, dar vor avea loc concursuri şi în alte oraşe din Franţa. În plus, competiţia de surfing va fi cea mai unică - va avea loc în Tahiti, pe legendarele valuri Teahupo'o din Oceanul Pacific.Situat la 15 000 km distanţă de Paris, locul de desfăşurare a competiţiei de surf va bate recordul pentru cea mai îndepărtată competiţie pentru medalii organizată în afara unui oraş olimpic gazdă.
25 iulie 2024
20:40
Parlamentul a votat, astăzi, în lectura a doua, un proiect de modificare a Anexei la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Documentul, dat citirii de către deputatul PAS, Radu Marian, conține lista bunurilor proprietate publică nepasibile de privatizare, întocmită în baza propunerilor autorităților administrației publice centrale și locale.Totuși, din lista bunurilor care nu pot fi privatizate au fost excluse o serie de întreprinderi și proprietăți importante ale statului. Este vorba despre întreprinderile „Moldtelecom”, „Gările și stațiile auto”, RED Nord”, Pensiunea de la Holercani, precum și Palatul Republicii.Guvernul a dat aviz negativ unui amendament al deputatului Vadim Fotescu, care prevedea acest lucru și, respectiv, Parlamentul a refuzat să-l voteze.„Avizul Guvernului a lipsit de la examinarea în comisia de profil, care prevedea votarea acestui amendament în lectura a doua, aceasta fiind o nouă încălcare. Fără îndoială, legea 121 protejează aceste bunuri de importanță națională și toate întreprinderile enumerate trebuie incluse în această anexă”, a punctat deputatul Vadim Fotescu.„Dumneavoastră vorbiți de un aviz la un proiect de-al dumneavoastră. Decizia Comisiei a fost de a respinge acest amendament. Nu există nicio obligație să aștepte aviz de la Guvern”, a declarat deputatul PAS, Radu Marian.La rândul său, șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a declarat că aceste proprietăți și bunuri „nici trebuiau incluse în această listă”.„Ieri, în ședința Guvernului, a fost votat avizul Guvernului la acest amendament și nu a fost susținut, a fost aviz negativ. În ceea ce privește propunerile dumneavoastră. Vreau să menționez că societățile pe care le-ați menționat, conform strategiei de dezvoltare a patrimoniului public, dar și al mecanismului de triere nu se încadrează în acele categorii, în acele criterii care pot fi atribuite acestor societăți de a se regăsi în această listă. Referitor la „Gările și stațiile auto” nu este niciun sens ca astăzi să fie păstrată în această listă, ori gările și stațiile auto nu sunt în gestiunea acestei întreprinderi și nici nu vor mai fi. Ea este în proces de insolvabilitate și dacă nu vor fi găsite active care să fie lichidate, va trece în proces de lichidare. Referitor la instituțiile publice pe care le propuneți, vreau să menționez că instituțiile publice, prin noțiunea lor, juridic, nu pot fi privatizate. Iar prin faptul că bunul imobil este gestionat de o instituție publică, avem prevedere expresă în lege că dacă ași desfășoară activitatea o instituție publică în acel bun imobil, aceste bun este de domeniu public și nu poate fi privatizat”, a declarat Cojuhari.https://youtu.be/ar0OujgD9IA?feature=shared
20:30
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul video de miercuri seară că a primit un semnal clar din partea Chinei, unde ministrul său de externe Dmitro Kuleba se află în vizită, că Beijingul sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei."Ministrul de externe Dmitro Kuleba, care se află în aceste zile într-o vizită în China, a purtat discuţii cu omologul său şi mi-a raportat despre rezultatele întâlnirii. Este prima vizită a unui oficial ucrainean la acest nivel în mulţi ani, iar acest lucru este bun. Există un semnal clar că China sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei", le-a spus Zelenski compatrioţilor în discursul video postat miercuri seară.Potrivit lui Zelenski, în timpul vizitei, Kuleba a primit asigurări şi că Beijingul nu va furniza arme Rusiei.Liderul de la Kiev a spus că aşteaptă un raport detaliat din partea ministrului la întoarcerea sa în Ucraina.În China, ministrul ucrainean de externe a purtat discuţii cu omologul Wang Yi, căruia i-a spus că Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia, dar că nu există o astfel de disponibilitate şi din partea Rusiei. 
14:30
După atacuri cu drone ale forţelor ruse în Ucraina, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în apropierea localităţii Plauru, din judeţul Tulcea, România. În ceea ce priveşte incidentul de joi noaptea, când au avut loc noi atacuri în partea ucraineană a frontierei, începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu şi au revenit în bază în jurul orei 3.25.„Forţele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile şi infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de 24 spre 25 iulie, în proximitatea frontierei cu România. Ca urmare a acestei situaţii, Ministerul Apărării Naţionale a intensificat măsurile de monitorizare şi supraveghere a spaţiului aerian naţional cu forţele şi mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană. Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situaţiei aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25”, a precizat joi Ministerul Apărării Naționale din România.De asemenea, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1.20, un mesaj RO-Alert, iar la ora 2.13 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.Echipe ale Ministerului Apărării Naţionale execută, la acest moment, cercetări în teren, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul naţional, ca urmare a atacurilor executate asupra infrastructurii portuare ucrainene în ultimele două nopţi.„Menţionăm că, în ceea ce priveşte investigaţiile începute ieri, 24 iulie, de către specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua şi astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a transmis MApN.MApN a precizat că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.România condamnă acţiunile "iresponsabile" ale Rusiei, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în contextul în care în ţara noastră au fost descoperite resturi de dronă după atacurile asupra porturilor din Ucraina.„Rusia a comis alte atacuri atroce împotriva infrastructurii civile ucrainene. Resturi au fost găsite pe teritoriul României. I-am informat pe aliaţi şi ne coordonăm cu ei pe această temă. România condamnă cu fermitate aceste acţiuni iresponsabile", a scris şefa diplomaţiei române, pe platforma X.
14:20
Indicatorii bugetari pentru anul curent la capitolele venituri, cheltuieli și deficit au fost modificați. Deputații au votat în lectura a treia, astăzi, proiect de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024.Ajustarea indicatorilor bugetari are loc ca urmare a prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici și pe fondul executării bugetului de stat în primele 5 luni ale anului curent. Modificarea propusă de Ministerul Finanțelor prevede o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuieli mai prioritare și o creștere a deficitului bugetar. Astfel, urmează a fi stabilit bugetul de stat pe anul curent la partea de venituri suma de 65 830,540 milioane de lei, la partea de cheltuieli – suma de 82 608,340 milioane de lei, iar deficitul – la nivel de 16 777,8 milioane de lei.Se prevăd alocări majorate pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Mai exact, sunt incluse majorări de alocații pentru fondul rutier, destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și regionale; pentru Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice în vederea acordării compensațiilor la energie; alocații pentru acordarea indemnizațiilor la nașterea copiilor, efectuate prin bugetul asigurărilor sociale de stat; alocații pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ și în școlile sportive la nivel local.Între altele, au fost alocate aproximativ 500 milioane lei pentru a începe construcția a 300 de kilometri de drumuri regionale, care vor conecta zeci de localități și sute de mii de cetățeni.
14:20
Republica Moldova va beneficia de suport bugetar în valoare de 42,3 de milioane de euro. 56 de deputați au votat în prima lectură pentru ratificarea acordului de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova”.Astfel, Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 37,3 milioane de euro și de un grant de cinci milioane de dolari. Resursele financiare vor fi acordate sub formă de suport bugetar și vor fi debursate într-o singură tranșă. Maturitatea împrumutului este de 29 de ani, inclusiv perioada de grație de 9 ani, iar rata dobânzii este variabilă.Debursarea împrumutului este condiționată de 11 acțiuni, toate fiind realizate de Republica Moldova. Conform Matricei de politici din Acord, Parlamentul a adoptat o serie de acte normative noi, racordate la legislația UE: Legea privind performanța energetică a clădirilor, Legea privind acțiunile climatice și Codul silvic. De asemenea, au fost aprobate modificări la o serie de legi din domeniul social, economic sau energetic.Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova” a fost semnat la 11 iulie 2024. Ratificarea documentului va fi propusă spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.
14:20
Procedurile de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și de dispunere a conservării datelor informatice sunt reglementate mai clar în legislație. Un proiect de lege care presupune acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de Parlament.Autorii propun ca Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate să aibă atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional, cum ar fi promovarea abuzurilor asupra copiilor, pornografiei sau comercializarea produselor interzise.Acest lucru se va realiza cu respectarea unor principii clare, stipulate în lege: proporționalitatea; aplicarea măsurii tehnice de sistare cel mai puțin restrictive; informarea privind motivele sistării accesului și căile de atac; revizuirea periodică a necesității sistării în continuare a accesului la o anumită pagină web; respectarea dreptului furnizorilor de servicii de a aplica, din proprie inițiativă, alte măsuri pentru prevenirea utilizării abuzive a serviciilor sale.Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile. Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată. De asemenea, cadrul legal a fost completat cu criterii privind sistarea accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului web.O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței Ministerului Afacerilor Interne de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale. Acest lucru va permite punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică.Esența conservării datelor informatice constă în prevenirea dispariției datelor informatice cu valoare probatorie, după alterarea sau ștergerea lor, inclusiv în urma expirării termenului legal de păstrare a datelor cu privire la traficul informatic, care este de șase luni. Potrivit notei informative a proiectului, conservarea datelor informatice nu este о ingerință în viața privată, deoarece nu presupune oferirea datelor respective către autoritățile abilitate, ci este о măsura de asigurare a integrității datelor pentru ulterioara obținere în condițiile legii.Modificările legislative vor intra în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Guvernul va elabora instrucțiunile privind punerea în aplicare a prevederilor care vizează sistarea accesului la conținut infracțional.
14:20
Mijloacele de transport din stânga Nistrului vor putea fi înmatriculate cu numere neutre până la data de 31 decembrie 2026. Un proiect de lege care prevede extinderea acestui termen a fost votat în a doua lectură de 72 de deputați.Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” cu scopul de „a susține locuitorii din raioanele de est ale țării care se confruntă cu dificultăți generate de nereglementarea conflictului transnistrean”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.Astfel, cetățenii vor putea beneficia, în continuare, de mecanismul de documentare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre și vor putea accede în traficul internațional. De menționat că acest mecanism nu vizează autovehiculele folosite în activitate comercială. Totodată, persoanele care au domiciliul în alte localități decât cele situate pe teritoriul necontrolat nu își vor putea înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre.În 2018, autoritățile au oferit posibilitatea locuitorilor din stânga Nistrului de a-și înmatricula mijloacele de transport cu numere neutre pentru o perioadă de doi ani. Ulterior, termenul a fost prelungit. Măsura este necesară întrucât prevederile Convenției asupra circulației rutiere stipulează că persoanele pot accede în traficul internațional cu vehicule proprii doar dacă acestea sunt înmatriculate la autoritățile statului. Un alt avantaj al numerelor neutre este că autoritățile statului pot verifica prin sistemul internațional de drept dacă mijloacele de transport nu sunt pierdute sau furate. De asemenea, șoferii pot fi identificați în traficul rutier și, în cazul implicării în accidente rutiere, pot fi trași la răspundere.Până în prezent, la punctele de înmatriculare a unităților de transport deschise de Agenția Servicii Publice în orașele Tiraspol sau Râbnița au fost luate la evidență peste 10 000 de vehicule. Interesul cetățenilor a crescut semnificativ după ce, în 2021, Ucraina a interzis trecerea frontierei moldo-ucrainene a autovehiculelor cu plăci de înmatriculare nerecunoscute, emise în stânga Nistrului.Documentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
14:10
Scriitorul Vladimir Beșleagă, ex-deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, sărbătorește azi 93 de ani de la naștere. Vladimir  Beșleagă face parte din generația de aur a scriitorilor români din Basarabia. El a scris romanele „Zbor frânt”, „Nepotul”, „Durere”, „Viața și moartea nefericitului Filimon” etc. De asemenea, este cunoscut și în calitate de eseist și traducător.Vladimir Beșleagă este remarcat pentru utilizarea unor noi tehnici narative, în special în romanul psihologic „Viața și moartea nefericitului Filimon...”, scris în anii '60, dar care a fost publicat abia în 1988.Maestrul Beșleagă a semnat numeroase tablete, eseuri, reflecții și note memorialistice. A primit Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). Între ani 1990-1994, a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. A obținut „Ordinul Republicii” (în 1996, pe care 1-a recuzat). Manuscrisele mai multor romane („Zbor frânt”, „Ignat și Ana”, „Sânge pe zăpadă” etc.) se păstrează în colecția Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.Vladimir Beșleagă, fiind Scriitor al Poporului și Laureat al Premiului de Stat, a primit și titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău în anul 2014.Scriitorul s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol din stânga Nistrului.
12:50
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor acuză Cancelaria de Stat că s-ar implica în acțiuni cu caracter electoral, fiind alocați în acest sens bani din bugetul de stat. În cadrul ședinței plecare, liderul fracțiunii BCS din Parlament, Vlad Batrîncea a declarat că formațiunea va depune o plângere la Procuratura Generală cu privire la implicarea Cancelariei de Stat în desfășurarea unei campanii electorale ilegale și utilizarea fondurilor bugetare pentru promovarea unor mesaje cu caracter publicitar, sub formă de panouri publicitare, spoturi și alte materiale informative.”Propun completarea ordinii de zi cu audierea domnului Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova cu privire la gestionarea mijloacelor financiare publice din bugetul de stat de către Cancelaria de Stat pentru promovarea mesajelor cu caracter electoral în formă de billboard-uri, spoturi, alte materiale informative, precum ziare și altele. Cancelaria de Stat este o autoritate publică, care în conformitate cu legea, este responsabilă de organizarea activității Guvernului și nu poate organiza sau participa în cadrul campaniilor electorale. În acest sens, deputații fracțiunii noastre astăzi depun demersul la Procuratura Generală. Totodată, depunem încă un demers la Procuratură, și anume asumarea de către Guvernul Republicii Moldova a atribuțiilor Parlamentului prin modificarea regulamentului Guvernului”, a declarat Vlad Batrîncea.Vlad Bătrîncea a propus, de asemenea, ca premierul Dorin Recean să fie audiat în cadrul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului cu privire la utilizarea ilegală de către Cancelaria de Stat a fondurilor din bugetul de stat. Vicepreședintele a reamintit că Cancelaria de Stat este o instituție guvernamentală responsabilă de organizarea activității guvernului și că această structură nu poate participa în campanii electorale.Liderul fracțiunii a precizat că BCS va sesiza procuratura inclusiv cu privire la modificarea Regulamentului Parlamentului.Majoritatea parlamentară PAS nu a susținut inițiativa opoziției.   
12:30
Jurnalista Natalia Morari spune că a decis să se implice mai activ în viața politice întrucât nu poate face abstracție de disperarea și deznădejdea din societate. Ea spune că toată această stare a venit ca o „avalanșă” începând cu anul 2021, întrucât oamenii au avut așteptări mari de la actuala guvernare, care însă nu s-au îndeplinit. „Pe plan personal, pot spune că mă simt o persoană împlinită, dar eu nu pot face abstracție de ceea ce se întâmplă în jurul meu în societate. Atâta disperare, deznădejde, pesimism nu am simțit niciodată în cei 15 ani cât am practicat jurnalism politic. Eu cred că această disperare și stare de deznădejde a apărut ca o avalanșă din 2021 încoace, pentru că noi am avut speranțe mult prea mari în 2021, atunci când s-a întâmplat schimbarea. Nu zic că oamenii nu plecau până în 2021. Și atunci plecau, doar că ei plecau ca să revină. Eu simt că acum oamenii pleacă ca să nu mai revină niciodată. Am obosit ca de fiecare dată, la fiecare ciclu electoral, politicienii ne promit că viața va fi mai bună, dar peste ceva timp înțelegem că asta sunt lozinci goale. Eu am 40 de ani, eu vreau să trăiesc în această țară, eu vreau ca copilul meu și poate viitorii copii să trăiască în această țară. Eu personal am obosit. Am obosit să-mi leg speranța în alți oameni, să ascult cât de bine va fi, dar de la niciunul nu aud cum concret ei asta vor face. Eu cred că a venit timpul să vină și oameni noi în politică. Am hotărât să mă implic în politică pentru că am obosit și vreau să fac schimbarea adevărată”, a declarat Natalia Morari, în cadrul interviului pentru Unimedia.În același timp, Natalia Morari admite că și-ar putea crea propriul partid, însă eventuala înființarea a formațiunii politice depinde de rezultatul pe care-l va obține la scrutinul prezidențial.„Cel mai probabil așa va fi, dar asta va depinde de ce rezultat voi obține în această campanie. Pentru mine este important ca rezultatul în această campanie să-mi permită, în public, să spun: „Asta nu sunt eu, nu sunt acei mii de oameni care au pus semnătura, asta sunt și zeci sau sute de mii de oameni care au votat pentru mine”, a mai declarat Morari.
10:50
Deputatul PAS Radu Marian a confirmat faptul că Maia Sandu, cel mai probabil, nu va participa la toate dezbaterile electorale care vor fi organizate în campania pentru prezidențiale. Potrivit lui, în locul președintei ar putea fi trimis un reprezentant. „Eu nu știu dacă ea (n.r. Maia Sandu) va participa sau nu la dezbateri, dar intuiesc că ea nu va participa la toate dezbaterile. Chiar și dacă nu va merge la toate dezbaterile, evident că va fi trimis un reprezentant, care o să expună poziția pe referendum și chiar și în alegerile prezidențiale. Evident că stafful electoral va trimite reprezentanți în aceste dezbateri”, a declarat Radu Marian în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.Anterior, Renato Usatîi a declarat că Maia Sandu nu va participa la dezbaterile electorale, iar astfel mai multe televiziuni nu vor organiza aceste dezbateri.„De ce nu le spuneți oamenilor că toate posturile de televiziune ONG-iste nu vor face dezbateri electorale, deoarece Maia Sandu a refuzat să participe la aceste dezbateri. Ați devenit dictatori. Adică dictatura ordinii, promovată de Usatîi, nu este ok, iar dictatura impusă de ONG-urile care promovează interesele Maiei Sandu, asta este bine. Dvs acum sunteți mai dictatori decât liderul Coreei de Nord Kim Jong-un și președintele belarus Alexandr Lukașenko”, a spus Usatîi.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:30
Primarul general al capitalei, Ion Ceban, critică opoziția din CMC pentru că nu au votat ieri bugetul municipal. Într-un live filmat în această dimineață pe șoseaua Hâncești, edilul îi acuză pe consilierii municipal care s-au opus proiectului că ar sabota eforturile autorităților locale.  „Șoseaua Hâncești este unul dintre proiectele prevăzute în bugetul nou pentru a fi reabilitat. Este un drum care nu a fost reparat niciodată. Ieri am văzut cum în stil bădărănesc, ipocrit și iresponsabil, PAS și PSRM nu au votat bugetul pentru capitala țării. Bugetul provizoriu ne permite să realizăm o mulțime de proiecte, însă bugetul nou permite realizarea a încă mai multe obiective. Am rămas stupefiat de bucuria consilierilor de faptul că bugetul nu s-a votat”, a declarat Ion Ceban. Ion Ceban s-a referit și la alegerile prezidențiale.  Acesta a anunțat că își rezervă dreptul să se mai gândească la acțiunile sale din toamnă. „Eu cred că este cumva legat și de faptul că ei se gândesc că încă pot să accept să merg la prezidențiale, așa cum îmi cer foarte mulți oameni. Și vreau să știți acest lucru - blocajul nu este pentru că pur și simplu ar avea argumente, dar pentru că vor intenționat ca mun. Chișinău, așa ca alte localități de care sunt responsabili, să nu se dezvolte. Dacă veți continua așa, îmi rezerv dreptul să mă mai gândesc la ce o să fac, începând cu toamna acestui an”, a conchis Ceban.
10:00
Fostul rector al Academiei de Studii Economice a Moldovei, Grigore Belostecinic anunță că nu va candida la alegerile prezidențiale din acest an. Reacția vine după ce s-a anunțat anterior că acesta va fi candidatul PSDE la scrutinul din 20 octombrie.  Într-o postare pe facebook, Belostecinic a declarat că a fost invitat la discuții cu mai mulți lideri de partide politice, în vederea unei eventuale participări la acest scrutin, iar cel mai mult acestea au avansat cu conducerea PSDE, „partid care susține plenar vectorul european în dezvoltarea Republici Moldova, economia liberă, de piață, în dezvoltarea economică a țării, dar care să aibă și o vădită orientare socială, adică să fie pusă în slujba întregii societăți”. „Sunt priorități pe care le susțin integral, în măsura în care în toate timpurile am fost și rămân a fi un susținător fidel al integrării europene a Republicii Moldova. Totodată, trebuie să recunoaștem că avem nevoie și de o economie de piață funcțională, care să facă față unor noi presiuni concurențiale, într-un nou mediu concurențial, încadrat în cu totul alte dimensiuni. Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat demn de a ieși în fața oamenilor și de a vorbi despre problemele, dar și perspectivele pe care le are Republica Moldova. Totuși, am decis că voi susține aceste deziderate nu din postura de candidat la prezidențiale, dar ca membru al mediului academic, din care fac parte, și ca simplu cetățean, căruia îi pasă de viitorul propriei țări”, a scris Grigore Belostecinic pe facebook.
09:30
Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, demisionează din funcție și urmează să își continue activitatea în calitate de viceguvernator la Banca Națională a Moldovei. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean. „Mulțumesc domnului Petru Rotaru pentru activitatea sa la Ministerul Finanțelor, contribuția energică în echipa Guvernului și pentru realizarea cu succes a obiectivelor stabilite ale Ministerului Finanțelor ce țin de executarea bugetului de stat. Petru a consolidat relațiile cu mediul de afaceri, instituțiile administrației publice centrale și este un bun prieten al comunităților locale.Mă bucur să știu că domnul Rotaru își va continua activitatea profesională în serviciul public la Banca Națională a Moldovei”, a anunțat prim-ministrul Dorin Recean.Între timp, Banca Națională a Moldovei anunță că guvernatoarea Anca Dragu a înaintat astăzi Parlamentului propunerea de numire a ministrului finanțelor, Petru Rotaru, în funcția de viceguvernator al băncii centrale. „Suntem convinși că experiența, integritatea și reputația domnului Rotaru vor aduce o contribuție semnificativă la îndeplinirea misiunii Băncii Naționale si la consolidarea sistemului financiar al Moldovei”,  afirmă guvernatoarea BNM, Anca Dragu.Propunerea pentru numirea lui Petru Rotaru urmează să fie supusă votului în Parlamentul Republicii Moldova.
24 iulie 2024
17:30
Bugetul municipal pentru anul 2024 nu a fost votat de către consilierii fracțiunilor Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Socialiștilor din Republica Moldova din cadrul Consiliului Municipal Chișinău. „Bugetul Chișinăului care prevede dezvoltarea municipiului de mai departe nu a fost votat de către Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor.Despre asta vorbesc de jumătate de an când spun că nu există voință politică. Astăzi a fost acest fapt demonstrat”, declară edilul.În context, Primarul General a mai spus că atât el, cât și echipa MAN condamnă această atitudine față de Chișinău și suburbii.Totodată, Ion Ceban le-a mulțumim tuturor celor 24 de consilieri care au susținut bugetul, adăugând că atât el, cât și echipa MAN condamnă această atitudine față de Chișinău și suburbii.Proiectul Bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2024 a fost supus astăzi spre aprobare în CMC, după ce anterior a fost supus dezbaterilor publice cu fiecare fracțiune în parte, cu societatea civilă și toate persoanele interesate.
16:40
Atentat la Moscova. O maşină Toyota Land Cruiser a explodat într-un cartier rezidenţial din nordul capitalei în momentul în care un militar rus şi soţia acestuia au intrat în vehicul. Ambii au fost răniți, iar cauza exploziei a fost detonarea unui dispozitiv exploziv, relatează agenţia de stat TASS.Militarul este şef adjunct al unei unităţi de telecomunicații din cadrul armatei. Anterior, maiorul în vârstă de 49 de ani ar fi servit în serviciile de informații militare (GRU). Bărbatul se află în stare critică la spital cu ambele picioare amputate. Ruşii susţin că verifică implicarea Ucrainei în atentat.Ţinta atentatului pare a fi Andrei Torgaşov, militar în cadrul armatei ruse. Explozia s-a produs miercuri dimineaţă când bărbatul şi soţia sa s-au urcat în maşina parcată pe o stradă, într-un cartier rezidenţial din nordul capitalei Rusiei.Ministerul de Interne rus a anunţat că două persoane au fost rănite iar explozia a fost cauzată de detonarea unui obiect neidentificat. Ministerul de Interne nu a furnizat alte detalii.Picioarele bărbatului au fost spulberate iar femeia a fost rănită de schije. Cei doi au fost internaţi într-un spital. Alte cinci mașini din apropiere au fost avariate.  Potrivit unui oficial rus, cauza exploziei ar fi detonarea unui dispozitiv exploziv, amplasat sub maşină, lângă scaunul șoferului. Cantitatea de explozibili folosită a fost echivalentul a jumătate de kilogram de TNT, potrivit presei ruse.
16:20
Președinta Maia Sandu a discutat cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, despre realizările, din ultimii ani, care contribuie la modernizarea Republicii Moldova, anunță Președinția într-un comunicat. “Din 2022, când am inițiat Programul național „Satul European”, s-au investit aproape 1,8 miliarde de lei în 906 de localități. Acești bani au fost folosiți pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în satele și orașele noastre. Programul „Satul European” demonstrează că împreună - administrația centrală, cu ajutorul financiar al țărilor partenere din Uniunea Europeană și cu perseverența administrației locale - reușim să transformăm localitate cu localitate și, astfel, modernizăm întreaga Moldovă”, a scrisMaia Sandu pe Facebook.Potrivit șefei statului, în ultimii 3 ani, au fost renovate 90 de grădinițe, 20 de grupe de creșă, 84 de licee și gimnazii și 99 de case de cultură din diferite regiuni ale țării. S-a reușit renovarea sau construcția a 750 de km de sisteme de alimentare cu apă, 135 de km de rețele de canalizare a apelor reziduale și circa 610 de km de rețele de iluminat public stradal.“Din 2021, au fost construite și reabilitate 700 de km de drumuri, dintre care 65 de km sunt drumuri construite de la zero - căile de ocolire a orașelor Comrat și Sângerei, și a satelor Bahmut, Troița Nouă și Porumbrei. Alte 635 de km sunt drumuri naționale reabilitate. La fel, în ultimii ani au fost reconstruite 8 poduri. Despre toate aceste proiecte am discutat azi cu ministrul Spînu.Investițiile în dezvoltarea localităților și a infrastructurii naționale, făcute în acest mandat, sunt cele mai mari de la independență încoace. Ne dorim să putem investi și mai mult. Aderarea la UE ne va permite să modernizăm mai multe localități, mai repede, așa încât fiecare familie din Moldova să aibă condiții de viață bune”, a mai scris președinta.
15:20
Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători - întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați - vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500 de mii de lei. Contribuția beneficiarului va constitui minim 30% din suma proiectului. De menționat că cei care nu dispun de suficiente mijloace pentru cofinanțarea proiectului vor putea apela la surse creditare. În acest caz, producătorii pot beneficia de o garanție financiară emisă de Fondul de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii. Din contul granturilor, antreprenorii vor putea cumpăra utilaje și echipamente, materii prime și materiale de construcții necesare pentru dotarea și amenajarea spațiului de producere, francize, soluții de digitalizare și servicii de dezvoltare a afacerii. Pe lângă componenta de finanțare, programul mai prevede activități de informare, promovare, monitorizare și evaluare.  La program pot participa micii producători ce activează de cel puțin 12 luni. De asemenea, sunt eligibile persoanele fizice care abia planifică înființarea unei afaceri, dacă pot demonstra activitatea pentru ultimul an și se înregistrează ca entitate antreprenorială în termen de o lună de la data aprobării proiectelor. Programul va fi lansat în trimestrul III al anului curent și va fi implementat timp de 36 de luni, bugetul estimativ fiind de 20 de milioane de lei anual. Instituția responsabilă de realizarea programului este Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care urmează să elaboreze manualul operațional pentru implementare, precum și un ghid pentru întreprinzători.
13:00
Incendiu masiv de vegetație în orașul Codru. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:36. Potrivit primelor informații, flăcările au cuprins iarba uscată într-o ogradă a unei vile din orașul Codru, strada Sihastrului 90. La fața locului au fost îndreptate 4 echipe de pompieri. Ajunși, angajații IGSU au stabilit că focul s-a răspândit spre două vile. În timpul  localizării incendiului din interiorul unei vile afectate a fost evacuată o butelie de gaz, astfel fiind evitat riscul producerii unei explozii. Datorită intervenției prompte a pompierilor, proprietarul a unei case a fost evacuat din zona de risc, în timp ce încerca să stingă focarele cu forțele proprii. Acesta a suferit arsuri la membrul superior, fiind preluat  de medici la spital, pentru îngrijiri de rigoare.  Arderea a fost localizată la ora 12:07. Pompierii continuă să lucreze pentru lichidarea totală a incendiului. Focul a distrus în totalitate două vile și vegetația uscată din preajmă.  Cauza și circumstanțele izbucnirii focarelor de ardere urmează a fi stabilite.  În acest sens, IGSU, repetat îndeamnă populația să respecte regulile antiincendiare, în special în perioada caniculară. 
12:40
Strategia Maiei Sandu e a nu participa la dezbateri electorale este legată strict de faptul că ea nu are ce prezenta în urma celor patru ani de mandat de președinte. Declarația a fost făcută de Natalia Morari, în cadrul unei emisiuni la Unimedia. Potrivit candidatei la prezidențiale, șefa statului dorește să-și construiască campania doar în jurul referendumului, care va avea loc odată cu scrutinul pentru alegerea președintelui.  "Război la hotar este și în alte țări. Nu știu de ce, în acele țări unde războiul e la hotar, acolo unde, la fel, au venit masiv refugiații din Ucraina, a avut loc creștere economică și doar la noi, asta nu a fost creștere, dar descreștere. Noi nu am știut să ne folosit de asta ca o oportunitate. Strategia de a nu participa la dezbateri electorale a Maiei Sandu este legată strict de faptul că ea nu are ce prezenta în urma celor patru ani de mandat de președinte și vrea să păstreze tot discursul public în jurul referendumului, creând această iluzie că în afară de referendum și integrare europeană, moldovenii nu au alte griji. Maiei Sandu îi este frică. Ea nu va putea răspunde la nicio întrebare legată de agenda internă”, a declarat candidata la Președinție Natalia Morari.Anterior, în spațiul public, s-a vehiculat că președinta Maia Sandu nu va participa la dezbaterile electorale, iar, din acest motiv, la unele posturi de televiziune nu vor fi organizate aceste dezbateri.
12:10
Fostul prim-ministru al R. Moldova, Vasile Tarlev, va candida la prezidențialele din 20 octombrie. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă. „Mă simt responsabil și obligat să accept provocarea de a învinge nedreptățile”, a declarat politicianul.„În aceste timpuri grele pentru patria noastră Moldova, la rugămintea și îndemnul multor compatrioți, am decis să accept invitația de a participa mai activ în viața politică și economică a țării noastre. Dragi compatrioți ai Moldovei, cu profund respect față de dumneavoastră, de istoria neamului, a valorilor și tezaurului nostru cultural, etnic și spiritual, ca un patriot creștin și iubitor de țară, vreau să vă aduc la cunoștință intenția mea de a participa în calitate de candidat independent în viitoarele alegeri a președintelui Republicii Moldova”, a declarat Vasile Tarlev.Vasile Tarlev a deținut funcția de premier în perioada comunistă, 2001-2008. În februarie 2024, el a anunțat că revine în politică și că va conduce Partidul Politic „Viitorul Moldovei”, redenumit din Partidul „Bugeacul Nostru”. Amintim că Partidul „Bugeacul Nostru” a fost înregistrat oficial pe 25 noiembrie 2022, cu sediul la Comrat.
11:50
O femeie de 47 de ani, originară din Azerbaidjan, și-a pierdut viața în urma unui grav accident rutier. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 23:20, în apropierea satului Răscăieții Noi, raionul Ștefan Vodă. Preliminar, polițiștii au stabilit că un bărbat 64 de ani, cetățean al Ucrainei, conducând un Mercedes Vito, având ca pasageri doi bărbați de 33 și 49 de ani, o femeie de 47 de ani și un minor de 12 ani, toți cetățeni ai Republicii Azerbaidjan, deplasându-se spre or. Ștefan Vodă, a ieșit pe contrasens și a tamponat frontal un Mercedes E300, care se deplasa din sens opus, condus de un bărbat de 60 de ani, având ca pasageră o femeie de 57 de ani. În urma impactului, pasagera din Mercedes Vito a decedat pe loc, iar ceilalți pasageri din ambele automobile, inclusiv șoferul ucrainean au fost transportați la Spitalul raional Ștefan Vodă cu diverse traumatisme. Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
10:30
Proiectul de modificare a Constituției, supus la referendumul din 20 octombrie, pune cruce pe suveranitatea și independența Republicii Moldova. Declarația aparține expertului în drept constituțional, profesorului universitar, Alexandru Arseni, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. Deputatul primului Parlament, semnatar al Declarației de Independență, spune că ideea referendumului este un șiretlic, care nu va trece, întrucât vine în contradicție cu Declarația de Independență a Republicii Moldova. „Nu merge șiretlicul. Nu am nimic împotriva referendumului, numai că el nu are rost. Ce spune referendumul? Iată aici e toată neglijența. Uitați-vă ce spune proiectul de lege, citez: „reconfirmăm identitatea europeană a poporului Republicii Moldova”. Când am confirmat noi lucrul acesta? Deci, reconfirmi când ai confirmat anterior. Dar ce înseamnă identitate europeană a poporului? Suntem aborigeni, suntem căzuți de pe lună? Câtă jignire e în această formulare! Mai mult, scrie aici: „ireversibilitatea parcursului de integrare europeană”. Dar cum, a fost pus acest lucru la îndoială?! Constituția spune că ne ducem împotrivă?! Știți care e problema? Ei spun că stânga este împotriva referendumului. Nu, ei în aparență sunt împotrivă, dar de facto, ei vor să susțină, pentru că pe această cale se pune cruce, în viziunea lor, Declarației de Independență, revenirii în spațiul nostru național”,  a declarat profesorul universitar, Alexandru Arseni.Potrivit expertului în drept constituțional, guvernanții trebuie să ducă Republica Moldova pe calea cea dreaptă și nu să mintă poporul pentru a se menține la putere.„Un om de stat care îndeplinește atribuțiile în numele poporului, trebuie să vadă și după colț. Unde ne ducem noi, ei știu drumul?! Nu îl știu! Ei știu cotiturile, obstacolele care vor veni? Nu îl știu. Dar eu știu, pentru că am trecut prin asta, alături de colegii mei din primul Parlament, oameni cu răspundere, copți la minte. Funcția de președinte nu e competiție sportivă, cine ajunge primul la final și ia medalia și nu e concurs muzical. Aici răspunzi pentru acțiunile tale pentru a duce poporul pe cale dreaptă, nu să îl minți”, a mai declarat semnatarul Declarației de Independență, Alexandru Arseni.Deputatul din primul Parlament spune că, în cazul în care Constituția va fi modificată în redacția actuală, suveranitatea și independența Republicii Moldova vor fi în pericol. Alexandru Arseni spune că nu va participa la referendum, aceasta fiind unica modalitate de a rămâne cu conștiința curată.„În acest caz, în această redacție, dacă nu dă Doamne va fi adoptat, se pune cruce pe suveranitatea și independența Republicii Moldova”, a conchis profesorul universitar.
09:50
Proiectul ce prevedea indemnizații lunare de 700 de euro pentru copiii diplomaților urmează a fi suspendat sau scos de pe ordinea de zi a Parlamentului. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit lui, în societate a fost o reacție virulentă întrucât Republica Moldova este un stat cu venituri reduse.„Avem o realitate pe care o conștientizăm și pe viitor trebuie să căutăm alte soluții care să nu trezească o asemenea reacție virulentă. În proiectul inițial, într-adevăr, era o sumă mai mare. Am avut nevoie de timp pentru a ajunge la un compromis cu Ministerul Finanțelor și acel compromis a fost adoptat la ședința Guvernului, sumele au fost reduse și vârsta a fost redusă. Pentru lectura a doua proiectul urma să fie ajustat la avizul Guvernului, dar având în vederea această reacție extrem de virulentă va trebui să căutăm alte soluții, poate diferite de cele care au fost reflectate în proiect. Pe moment, proiectul urmează a fi suspendat sau scos de pe ordinea de zi pentru a vedea ce alte soluții avem pentru a rezolva această problemă”, a spus ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.Ministrul de Externe a precizat că documentul va fi regândit.„Cu regret, constatăm o reacție virulentă și, pe undeva, e de înțeles într-un stat cum este Republica Moldova, într-un stat unde veniturile cetățenilor sunt destul de reduse. Doar că cetățenii noștri nu înțeleg sau cei care au criticat se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursie în țările de reședință, ci merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri. Având în vedere reacția virulentă a societății, suntem un stat democratic, plecăm urechea la reacția cetățenilor, pe undeva împărtășim această nemulțumire și va trebui să regândim abordarea, va trebui să căutăm, eventual, alte soluții și să evităm antagonizarea societății”, a mai spus Mihai Popșoi. La 18 iulie curent, parlamentarii au votat, în prima lectură, modificări la legea cu privire la serviciul diplomatic. Printre noile prevederi se regăsea o alocație de 700 de euro pe lună pentru fiecare copil al ambasadorilor până la împlinirea vârstei de 23 de ani. Proiectul prevedea faptul că suma va fi oferită copiilor până la vârsta de 23 de ani, necăsătoriți și care urmează, în străinătate, studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățământ de zi.
09:30
Autorităţile din România au emis, în noaptea de marţi spre miercuri, un mesaj RO-Alert în nordul judeţului Tulcea, după ce au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă. Au fost înregistrate 10 apeluri la 112 din cauza sunetului produs de explozii.”În cursul nopţii trecute, în jurul orei 02:20, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis un mesaj de tip RO-alert pentru zona de Nord a judeţului Tulcea, prin care informa populaţia despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian,  pe teritoriul din apropierea graniţei cu Ucraina. Mesajul RO-alert a fost emis după ce structurile cu rol de apărare şi supraveghere a graniţelor României au observat, în jurul orei 02:10, mai multe obiecte (drone) care se apropiau de zona de Nord a judeţului Tulcea”, a transmis, miercuri, ISU Tulcea.Sursa citată a precizat că scopul mesajului este unul de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care acesta este transmis şi trebuie tratat ca atare.”Trebuie să urmărească indicaţiile din mesaj şi nu trebuie să intre în panică. Structurile de apărare a teritoriului ţării, dar şi cele de ordine publică sunt pregătite să ofere tot suportul necesar persoanelor care solicită acest lucru şi, încă o dată facem precizări asupra faptului că nu zone din teritoriul nostru sunt vizate de atacurile Federaţiei Ruse”, a mai transmis sursa citată.Pompierii precizează că au fost 10 apeluri la numărul unic de urgenţă 112 privind sunetul produs de explozii.”Cele mai multe apeluri au fost din municipiul Tulcea, iar acestea semnalau faptul ca se aud explozii dar au fost şi apeluri prin care cetăţenii solicitau informaţii, iar operatorii dispeceratului din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”DELTA” al judeţului Tulcea le-au oferit toate informaţiile solicitate pentru a înţelege că ceea ce aud se întâmplă pe teritoriul ucrainean”, se mai arată în comunicatul ISU Tulcea.Potrivit instituţiei, la ora 03:46, alertă aeriană a încetat.  
23 iulie 2024
21:00
Șefa Serviciului Secret american, Kimberly Cheatle, a demisionat marți, după ce agenția a fost supusă unui control dur pentru că nu a reușit să împiedice un potențial asasin să îl rănească pe fostul președinte Donald Trump în timpul unui miting de campanie, potrivit Reuters. Secret Service, care este responsabil de protecția actualilor și foștilor președinți ai SUA, se confruntă cu o criză după ce un bărbat înarmat a reușit să tragă spre Trump de pe un acoperiș. Cheatle s-a confruntat cu o condamnare bipartizană atunci când s-a prezentat luni în fața Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanților, refuzând să răspundă la întrebările unor parlamentari cu privire la planul de securitate pentru miting și la modul în care forțele de ordine au răspuns la comportamentul suspect al atacatorului. Mai mulți parlamentari republicani și democrați i-au cerut să demisioneze. Trump, candidatul republican la președinție, a fost rănit la urechea dreaptă, iar un participant la miting a fost ucis în schimbul de focuri. Atacatorul, identificat ca fiind Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat și ucis de un lunetist al Secret Service.
19:20
România este partenerul numărul unu al Republicii Moldova în procesul de pregătire pentru aderarea la structurile comunitare. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov într-un interviu pentru Veridica.ro.”România rămâne o portavoce a noastră nu doar la Bruxelles, ci în absolut toate capitalele UE. Suntem foarte recunoscători pentru acest suport, precum și pentru tot sprijinul pe care îl primim din partea României în drumul nostru de transformare într-un stat cu adevărat european”, a declarat Gherasimov.Gherasimov mai precizează că cele două state vecine colaborează la nivelul instituțiilor publice, precum și cu experții care pot ajuta.Din partea României, în acest moment, putem aduce până la 40 de experți – afirmă ea.“Un exemplu foarte clar în acest sens este și faptul că, în această săptămână, mă voi afla la București, unde am fost invitată de doamna Odobescu pentru a împărtăși viziunea noastră, de la Chișinău, în cadrul Reuniunii ambasadorilor din România. Vom discuta cu membrii corpului diplomatic al României despre cum putem avea o cooperare mai strânsă între misiunile noastre din statele membre ale UE, astfel  încât să ne consolidăm prezența în țările europene și, totodată, să reușim să aducem cât mai multă asistență în procesul nostru de aderare la UE aici, acasă, în Moldova”, a mai declarat oficialul.
19:10
Pe data de 22 iulie 2024, angajații IGSU au fost solicitați pentru efectuarea lucrărilor de căutare a unei persoane, care, potrivit informațiilor s-ar fi înecat în râul Nistru, orașul Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău. Apelul a fost recepționat la ora 11:12. La fața locului au intervenit 2 echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au efectuat lucrări de căutare, însă persoana nu a fost de găsit. Astăzi, pe 23 iulie, scafandrierii IGSU au continuat lucrările subacvatice, iar către ora 13:26 a fost depistat și extras la mal corpul neînsuflețit al unui bărbat în vârstă de aproximativ 50 ani.Circumstanțele cazului sunt investigate de organele de resort. În acest context, IGSU atenționează cetățenii despre necesitatea respectării regulilor de siguranță în timpul scăldatului. Oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure, amenajate cu stații de salvare, scăldatul seara târziu, îndeosebi pe timp de noaptea sau în condiții meteorologice nefavorabile se interzice. Cetățenii sunt îndemnați să evite scăldatul sub efectul alcoolului, fiindcă sub efectul acestuia, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc provocând pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec. Maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze permanent copiii și să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice, precum și intrarea în apă fără supraveghere, mai ales în perioada vacanței de vară și a caniculei. Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 46 de persoane, inclusiv 7 minori.
19:00
Șefa statului a discutat despre dezvoltarea comunităților din Republica Moldova cu circa 150 de primare și lidere în localitățile lor, care au participat la evenimentul „Femei primare - ambasadoare UE”. Președinta Maia Sandu le-a spus primarelor că, acum, țara noastră are o oportunitate reală de a se integra în Uniunea Europeană și de a se moderniza, dar e nevoie de claritate și curaj ca să mergem în continuare pe această cale. „Cetățenii trebuie să decidă ce fel de viitor își doresc - într-o țară sigură și puternică, în marea familie europeană, sau într-o țară izolată și vulnerabilă. E nevoie să avem curajul de a face alegerea corectă, în pofida sperietorilor și minciunilor răspândite de cei care nu respectă țara noastră”, a subliniat șefa statului, care a îndemnat femeile primare să le vorbească oamenilor despre beneficiile integrării europene pentru familiile și comunitățile lor. Președinta a menționat că integrarea europeană înseamnă să punem țara la adăpost. Înseamnă mai multe resurse de modernizare a localităților - drumuri europene; acces la apă și canalizare; grădinițe, școli și spitale moderne; servicii publice de calitate - proiecte pe care deja am început să le facem cu sprijinul Uniunii Europene. „M-am bucurat să aud că programul „Satul European”, pe care l-am promovat din prima zi de mandat, contribuie la dezvoltarea a sute de sate și orașe din Moldova. Este un început de drum, pe care trebuie să mergem hotărât împreună”, a declarat șefa statului.
18:20
Un focar de pestă porcină africană a fost depistat de ANSA într-o fermă comercială din raionul Sîngerei.Comisia pentru Situații Excepționale din regiune a aprobat un plan de măsuri complexe pentru combaterea focarului, fiind în desfășurare acțiunile de eradicare, cu implicarea tuturor structurilor raionale și a specialiștilor din cadrul subdiviziunii teritoriale ANSA.În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km),  fiind limitată mișcarea porcilor din fermele comerciale din zonă, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.De asemenea, în contextul desfășurării lucrărilor de recoltare a cerealelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul PPA. Evitați utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare și respectați cerințele minime de biosecuritate.Tot în acest context, solicităm cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar- veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate. Să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.ANSA este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro, pentru fiecare cadavru notificat.Pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 13 focare de PPA, dintre care 7 la porcii domestici și 6 la porcii mistreți. Au  fost nimiciți din cauza bolii 970 porci domestici și 6 mistreți.
15:10
Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei.Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(6) din Codul penal. Potrivit materialelor administrate în cadrul procesului penal rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2019-2024, președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”, organizând expoziții naționale și internaționale de câini, prin intermediul AO „Centrul Chinologic UCM”, prin abuz de încredere și inducere în eroare a sustras mijloace bănești în cuantum de 16 830 000 de lei.Suma provine din taxa achitată de participanți, (în funcție de nivelul expoziției și rasă de câini), bani care urmau să fie reflectați în evidența contabilă a Asociației. Respectiv, din suma totală de cca 19 000 000 de lei încasată, doar 2 170 000 de lei au fost contabilizate.În prezent, Centrul Național Anticorupție desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.
13:30
Aliona Strîmbeanu, directoarea ansamblului „Joc”, a fost concediată. Se întâmplă după ce câțiva dansatori ai ansamblului național au participat în orașul St.Petersburg la un eveniment organizat de Ilan Șor. Asta în timp ce Aliona Strîmbeanu a declarat că nu știa de acest lucru. Ministerul Culturii a inițiat o anchetă, suspendând-o totodată pe conducătoarea Ansamblului „Joc”. Aceasta a fost înlocuită temporar cu dirijorul orchestrei, Marin Gheras.Într-un comunicat publicat de administrația ansamblului Joc, instituția precizează că nu a avut „nicio solicitare privind delegarea membrilor colectivului său, sau a ansamblului în întregime, pentru paticiparea la vreo prestație artistică în Federația Rusă. Respectiv Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare Joc nu a participat la evenimentul din Sankt-Petersburg”. Cât despre cei patru dansatori care apar în imaginile video publicate de reprezentanții Blocului „Victorie” pe Telegram instituția susține că în perioada respectivă aceștia „au fost în concediu din cont propriu”.Instituția a completat explicațiile cu anumite solicitări.„Solicităm respectuos să nu fie ponegrită imaginea și numele Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare Joc și să nu se interpreteze eronat informațiile neconfirmate de conducerea oficială a colectivului. Instituția își rezervă dreptul de a apela la instanțele de judecată în cazul difuzării unor afirmații nefondate privind participarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare Joc la evenimentul în cauză”, a precizat IP ANADP „Joc”. Tot atunci, colectivul „Joc” i-a cerut ministrului Culturii restabilirea Alionei Strîmbeanu în funcție. Pe pagina oficială de Facebook a ansamblului național „Joc” a fost publicat un demers adresat ministrului Culturii Sergiu Prodan, care este semnat de 68 de persoane, membri ai colectivului, potrivit textului.În luna iunie, în cadrul unui forum economic din Sankt Petersburg, câțiva dansatori ai Ansamblului „Joc” au fost filmați dansând alături de Ilan Șor și reprezentanți ai partidelor din Blocul „Victorie”.
13:00
Iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități. Declarația a fost făcută astăzi de premierul României, Marcel Ciolacu, la Forumul de afaceri organizat cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climat (P-TECC).„Se impune să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție. Acum mai mult ca oricând, e nevoie să fim pragmatici și solidari. După cum bine știm, iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități”, a afirmat premierul.Oficialul a adăugat că Bucureștiul îmbunătățește capacitățile de interconectare cu toate țările din jur. „Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical, la care lucrăm cu partenerii din Bulgaria, Turcia și Grecia sunt proiecte vitale pentru regiune în domeniul gazelor. Alături de Turcia și Azerbaidjan am deschis un nou potențial uriaș de cooperare atât în privința gazelor, cât și a energiei. Iar prin Coridorul Verde am cooptat noi state precum Georgia și Ungaria la acest efort regional fără precedent”, a afirmat premierul României.Totodată, oficialul de la București a punctat că autoritățile „investesc miliarde de euro în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile și urmăresc dublarea capacității nucleare a României”. „Sunt cele mai mari investiții din istorie în toate mijloacele de producție de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic și să-l facem mai rezistent la șocuri regionale sau globale”, a punctat Marcel Ciolacu.
13:00
Veaceslav Platon crede că la aceste alegeri prezidențiale „sunt doi candidați buni - Alexandr Stoianoglo și Natalia Morari”. Potrivit lui Platon, Stoianoglo "este un om cumsecade și nu vom vedea nimic rău la el”, iar Morari "are cel mai bun program electoral".”În primul rând, Alexandr Stoianoglo nici nu are nevoie de susținerea mea. Noi nu am discutat de mai bine de trei ani jumate, iar intențiile lui, programul și acțiunile sale nu le cunosc. Nu cunosc cu ce va veni în fața alegătorilor, cum anume va face unele lucruri. Singurul lucru pe care pot să îl spun este că e o persoană onestă, cumsecade, de la care nu vom vedea nimic rău. Ce reforme va implementa, cum va schimba lucrurile în societate, cred că vom afla curând de la el. De altă parte, cunosc programul și reformele pe care le va implementa Natalia Morari. O candidatură mai puternică nu a fost niciodată și cred că nici nu va fi. Are un program eficient, cunoaște ce va face, cum va face. Această determinare am văzut-o doar la ea. De aceea, cred că ea mai bine va face față necesităților de care are nevoie poporul”, a declarat Veaceslav Platon pe rețelele sociale. Amintim, jurnalista Natalia Morari a anunțat că intenționează să candideze ca independentă la președinție, pe 20 octombrie, spunând că vrea să transforme R. Moldova într-un „nou miracol economic”, despre care lumea va „vorbi cu admirație”.
11:50
În ianuarie-iunie 2024 companiile moldovenești au contractat cu 9,9% mai multe credite noi decât în aceeași perioadă a anului 2023. Este „încă un semn bun pentru recuperarea economică”, susține ministrul Economiei, Dumitru Alaiba. „Când antreprenorii își fac planuri de viitor investind, e un semn bun pentru economie. Asta înseamnă că ei cred că mâine va fi bine. Când antreprenorul nu crede în ziua de mâine, acesta nu va investi în dezvoltare și va aștepta, amânând deciziile de a investi”, a scris Alaiba pe facebook.Potrivit ministrului Economiei, politica monetară a BNM, combinată cu eforturile guvernului de a oferi acces la finanțe accesibile pentru antreprenori, dau rezultate. „Programul 373 care oferă resurse investiționale ieftine, impozitul pe venit 0 la profitul reținut și multe altele, au contribuit. Investițiile de azi sunt creșterea economică de mâine, dezvoltare și salarii bune pentru oameni. Mai avem mult, foarte mult, de lucru, dar mesajul antreprenorilor este unul pozitiv”, a mai scris Alaiba pe facebook.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.