46 de evenimente culturale vor fi organizate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești din acest an

Radio Chisinau, 7 septembrie 2024 11:35

Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se va desfășura sub genericul „Conexiuni Europene”. Publicul din Chișinău va avea ocazia să vadă spectacole, inclusiv în premieră, prezentate de teatrele de la București, Iași, Craiova, Cluj, Târgu Mureș, să participe la conferințe premiere, lansări de carte și întâlniri cu oameni de cultură, transmite Radio Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 30 minute
21:05
Republica Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice, datorită primului Institut Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, Cybercor, care își va deschide ușile miercuri, 18 septembrie, la Chișinău.
Acum o oră
20:45
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat luni „violența politică” în urma presupusei tentative de asasinare a candidatului republican în alegerile prezidențiale americane Donald Trump, o poziție similată celei exprimate de către Kremlin și de căyre premierul britanic Keir Starmer, transmite News.ro care citează AFP.
Acum 2 ore
20:20
Comisia Electorală Centrală (CEC) reamintește cetățenilor cu drept de vot care, după ultima participare la alegeri, și-au schimbat locul de ședere, că mai au la dispoziție 10 zile, adică până pe 25 septembrie curent, să-și declare locul nou de ședere la organul administrației publice locale (pretura de sector sau primărie), pentru a putea fi înscriși în lista electorală la secția de votare, corespunzător locului șederii.
20:00
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a avut astăzi întrevederi cu reprezentanți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). În cadrul discuțiilor, oficialii au vorbit despre perspectivele de cooperare cu Chișinăul și importanța parcursului european al Republicii Moldova.
Acum 4 ore
19:35
Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” din Chișinău în parteneriat cu Direcția Generală Educație Tineret și Sport a lansat astăzi Campania cu genericul „Fii deștept! Ia un card inteligent”, destinată atragerii și fidelizării utilizatorilor.
19:10
Clădirile grădinițelor nr. 20 și 215 din municipiul Chișinău vor fi renovate și eficientizate energetic cu un grant oferit de către Proiectul USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), transmite IPN.
18:45
Biroul Național de Statistică a anunțat că, potrivit estimărilor preliminare, Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a crescut în termeni reali cu 2,4% în trimestrul II față de aceeași perioadă din 2023. În semestrul I, creșterea PIB a fost de 2,2% comparativ cu perioada similară a anului precedent.
18:20
Fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah și ex-premierul Ion Chicu susținut de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei au depus astăzi listele cu semnături la Comisia Electorală Centrală pentru a fi înregistrați drept candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, transmite Radio Chișinău.
18:05
Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la ora 17.40, în zona Vrancea-Buzău, anunță Institutul pentru Fizica Pământului. Acesta s-a resimțit și în Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.
17:55
Istoria unui mare compozitor franco-american de muzică de film.
17:55
Primăria municipiului Chișinău informează că marți, 17 septembrie, accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat temporar. Măsura este luată de poliție, în contextul desfășurării celei de-a V-a ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova (MPP).
17:40
Sprijinul Lituaniei pentru procesul de aderare a Rep. Moldova la UE a fost reafirmat astăzi la Chișinău de ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis la conferința de presă comună cu vicepremierul Mihai Popșoi. Șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit Lituaniei pentru asistența oferită Rep. Moldova în contextul provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Oficialul lituanian va participa mâine la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Acum 6 ore
17:15
Ucraina este gata să trimită salvatori în șase țări, inclusiv în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut duminică seara de către președintele Volodimir Zelenski, care a dispus ministrului de externe Andrey Sibiga să propună statelor vecine asistență în operațiunile desfășurate în zonele inundate, din cauza condițiilor meteorologice extreme, relatează IPN cu referire la „Европейска правда”.
16:55
Agenția Servicii Publice anunță că, începând cu ziua de astăzi, 16.09.2024, semnăturile electronice calificate se eliberează în cadrul tuturor centrelor multifuncționale ale ASP.
16:35
O bombă cu aruncător a fost depistată de un localnic în localitatea Sălcuța din raionul Căușeni. Obiectul exploziv a fost descoperit pe acostamentul drumului, în urma scurgerilor abundente cauzate de ploile torențiale.
16:25
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat luni, 16 septembrie 2024, decizia de inadmisibilitate cu privire la o sesizare formulată de deputații PCRM Vladimir Voronin și Diana Caraman, referitoare la data organizării alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.
16:05
Conferință de presă susținută de ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, și ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis.
15:55
Președinta Maia Sandu donează premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, în valoare de 25 de mii de euro, pentru repararea și conservarea Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Nișcani, raionul Călărași, transmite IPN.
15:40
Sancțiunile internaționale impuse persoanelor și organizațiilor afiliate lui Ilan Șor, nu vor avea nici un impact dacă nu vor fi transpuse în pedepse concrete din partea instituțiilor din Republica Moldova, a declarat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.
Acum 8 ore
15:20
Rep. Moldova se confruntă pentru a treia zi cu ploi torențiale care au cauzat inundații intense și au perturbat traficul rutier pe mai multe drumuri. În raioanele Cantemir și Leova există riscul ca unele baraje să cedeze. O situație complicată se atestă și în mun. Chișinău unde pasaje subterane dar și mai multe blocuri de locuințe au fost inundate, existând și cazuri de surpări de teren, transmite Radio Chișinău.
15:05
Ambasada Republicii Moldova în Ungaria informează cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria despre condițiile meteorologice nefavorabile prognozate pentru perioada următoare, fiind așteptate precipitații abundente sub formă de ploi torențiale.
15:05
Valentin Fiodorov a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului General pentru Migrație al MAI. Noul șef a fost, astăzi, prezentat echipei de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
14:45
Ambasada Republicii Moldova în Ungaria informează cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Ungaria despre condițiile meteorologice nefavorabile prognozate pentru perioada următoare, fiind așteptate precipitații abundente sub formă de ploi torențiale.
14:30
Patru scriitori și jurnaliști din Republica Moldova, - Dumitru Crudu, Maria Ivanov, Emilian Galaicu-Păun și Elvira Moroșan - au fost ținuți timp de o oră la așa-zisa vamă de la Tighina, li s-au luat buletinele de identitate și au fost analizate amănunțit toate numerele din revistele pe care le aveau pentru a le dona unui liceul cu predare in limba română din regiunea transnistreană.
14:10
Recentele avertismente din partea Secretarului de stat american, Antony Blinken, privind încercarea Rusiei de manipulare a proceselor electorale din această toamnă, demonstrează interesul Statelor Unite ale Americii pentru viitorul democratic al Republicii Moldova, menționează, într-un comentariu pentru Radio Chișinău, analistul Nicolae Negru.
13:40
Peste 1.500 de participanți la trafic au fost sancționați, în weekend, de inspectorii de patrulare, după ce au ignorat prevederile Regulamentului Circulației Rutiere.
Acum 12 ore
13:20
Peste 1.000 de investitori și oameni de afaceri din 23 de țări au fost invitați să participe la ediția din acest an a forumului economic „Moldova Business Week”. În cadrul evenimentului, care se va desfășura de luni până vineri în patru orașe, va fi posibilă stabilirea de parteneriate comerciale între antreprenorii locali și internaționali, în contextul obiectivului anunțat de autorități de integrare a Rep. Moldova în UE până în 2030, au anunțat organizatorii astăzi, 16 septembrie, transmite Radio Chișinău.
13:05
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost prezent la Festivalul „Etno Fest” din Taraclia, acolo unde a fost celebrată unitatea prin diversitate. Evenimentul respectiv este unul cu o istorie de 23 de ani, care promovează tradițiile și obiceiurile diferitor comunități etnice care locuiesc în țara noastră, se menționează în comunicatul de presă emis de Legislativ.
12:45
Începând de astăzi, 16 septembrie, cetățenii Republicii Moldova pot investi în valori mobiliare de stat în condiții avantajoase și fără intermediari. Tot astăzi, Ministerul Finanțelor a lansat prima emisiune de obligațiuni de stat destinate persoanelor fizice. Această emisiune oferă o rată anuală fixă a dobânzii de 6%, iar profitul obținut nu se impozitează, transmite Radio Chișinău.
12:30
Începând de astăzi, 16 septembrie, poliția germană va monitoriza toate frontierele terestre ale țării. Până acum, erau controlați doar călătorii care intrau în țară pe la frontierele terestre estice și sudice. Acum, pentru cel puțin următoarele șase luni, vor fi monitorizate și frontierele nordice și vestice. Aceasta include punctele de trecere a frontierei cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Franța, transmite DW.
12:10
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 17 septembrie.
11:50
Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a deschis o misiune de observare pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie în Republica Moldova, ca urmare a unei invitații din partea autorităților naționale, transmite IPN.
11:35
O explozie a avut loc luni în centrul orașului Köln din vestul Germaniei, afirmă presa locală, în timp ce poliția a declarat că este în curs de derulare o „operațiune majoră”, transmite DW.
11:20
Regia Transport Electric Chișinău anunță că, momentan, din cauza condițiilor meteorologice, este afectată parțial circulația troleibuzelor și autobuzelor din municipiul Chișinău.
11:10
Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) va efectua, în perioada 16-19 septembrie, o vizită în Republica Moldova pentru a evalua campania preelectorală și climatul politic din țară în preajma scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional.
10:50
RISE Moldova anunță că Serviciul de Informații și Securitate a exclus patru persoane și trei companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate subiecților restricțiilor: Plahotniuc, Andronachi și Șor.
10:35
Digurile a două bazine de acumulare din raionul Leova au cedat din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Unul dintre ele este în apropierea satului Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri. Autoritățile locale întreprind măsuri pentru a remedia situația, iar în raion este declarată stare de urgență.
10:15
Trupele ucrainene suferă pierderi mari deoarece armele occidentale sosesc prea lent pentru a echipa forțele armate în mod corespunzător, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru CNN, într-un interviu difuzat duminică, 15 septembrie, transmite News.ro.
10:05
Republica Moldova a găzduit, în premieră, Campionatul Balcanic la volei pe plajă, care s-a desfășurat pe parcursul a două zile, la Chișinău, informează Ministerul Educației și Cercetării.
10:00
Moneda unică europeană începe săptămâna cu o scumpire de 13 bani. Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru euro un curs valutar oficial de 19 lei și 38 de bani, transmite MOLDPRES.
09:40
Fostul primar al satului Sadova, raionul Călărași, Vladimir Susarenco, și soția sa au fost găsiți fără suflare în beciul gospodăriei. Se presupune că soții s-au intoxicat cu dioxidul de carbon emanat de la vinul aflat în proces de fermentare.
09:25
Pentru referendumul constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie în străinătate vor fi organizate 234 secții de votare, conform deciziei aprobate sâmbătă de Comisia Electorală Centrală.
09:05
Tradițiile milenare în vinificație, măiestria vinificatorilor și a oenologilor, precum și Vinul Moldovei vor fi celebrate în primul weekend al lunii octombrie. Cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului (ZNV) – eveniment emblematic, care consolidează poziția Moldovei în rândul țărilor producătoare de vinuri de înaltă calitate, va avea loc pe 5 și 6 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, transmite MOLDPRES.
08:50
FBI transmite că Donald Trump pare să fi fost ținta unei tentative de asasinat la clubul său de golf din Florida. Incidentul vine la doar nouă săptămâni de la un alt atentat asupra candidatului republican. Donald Trump transmite că este în siguranță, iar autoritățile americane au reținut un suspect.
Acum 24 ore
08:35
A IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești are loc la Chișinău în perioada 10 - 22 septembrie, sub genericul „Conexiuni europene”. Astăzi, 16 septembrie, publicul de la Chișinău va avea ocazia să-l întâlnească pe scriitorul român Matei Vișniec, care va avea o conferință publică la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. De asemenea, printre evenimentele programului de astăzi se numără un spectacol radiofonic, un recital poetic și o comedie jucată de actorii de la Craiova, transmite Radio Chișinău.
08:10
Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria informează cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Austria despre condițiile meteorologice severe prognozate în perioada următoare.
15 septembrie 2024
22:35
Spectacolul unei eclipse parțiale de Lună va fi vizibil pe cer senin în America de Nord și America de Sud marți seara și în Africa și Europa, miercuri dimineața. Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, transmite News.ro.
Ieri
18:45
Spectacolul unei eclipse parțiale de Lună va fi vizibil pe cer senin în America de Nord și America de Sud marți seara și în Africa și Europa, miercuri dimineața. Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, transmite News.ro.
18:25
Astăzi, 15 septembrie, când este marcată Ziua Internațională a Democrației, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a lansat campania de informare „Învață cu noi, alege singur!”. Acțiunile din cadrul acesteia au drept scop informarea tinerei generații privind importanța participării la vot și alegerea conștientă a propriului viitor la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024.
17:55
Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, vine luni, 16 septembrie, într-o vizită la Chișinău, cu prilejul participării la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.