Ce spun Kievul și Kremlinul despre cea de-a doua presupusă tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump

Radio Chisinau, 16 septembrie 2024 20:45

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat luni „violența politică” în urma presupusei tentative de asasinare a candidatului republican în alegerile prezidențiale americane Donald Trump, o poziție similată celei exprimate de către Kremlin și de căyre premierul britanic Keir Starmer, transmite News.ro care citează AFP.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 6 ore
21:00
Festivalul de film Debut, eveniment cinematografic dedicat tinerilor cineaști, va fi organizat la Chișinău în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut de Uniunea Cineaștilor din Moldova.
20:40
Peste 60% dintre cetățenii Republicii Moldova nu merg deloc în vacanțe sau, cel puțin, nu au fost nicăieri în ultimii doi ani și nici măcar acasă nu s-au odihnit. Este vorba de persoanele în vârstă, în special din mediu rural, fără studii. Pe de altă parte, 3,5% dintre locuitorii din Republica Moldova merg de câteva ori pe an în vacanțe, atât în țară, cât și peste hotare. Este vorba de tineri, de la orașe, cu studii. Sunt date ale unui sondaj de opinie național, realizat la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, de către CBS Research, și prezentate astăzi, 20 septembrie, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.
20:20
Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Veniamin, a vizitat ieri, 19 septembrie, azilul de bătrâni din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, acolo unde a donat fructe și produse alimentare.
Acum 8 ore
19:55
Începând cu anul școlar 2024/2025, elevii și cadrele didactice vor beneficia de ateliere de teatru, reduceri speciale, „Biletul de Aur” și invitații la Teatrul Republican „Luceafărul”. Inițiativa are loc în urma semnării memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Teatrul Republican „Luceafărul”.
19:35
Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a fost aleasă în funcție de vicepreședintă a Comitetului pentru Energie Sustenabilă din cadrul Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), pentru o perioadă de 2 ani. Acest rol presupune ghidarea activității Comitetului și grupurilor de lucru tematice.
19:05
La 20 septembrie 2024, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și deputatul Roman Roșca, președinte al Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, au avut o întrevedere cu grupul de scriitori care pe 16 septembrie curent au fost ilegal agresați și percheziționați la un post neautorizat al structurilor de forță transnistrene, fiindu-le îngrădit dreptul de a se deplasa la un atelier de dialoguri literare cu elevii Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender.
18:45
Președinta Maia Sandu, care este susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a lansat oficial astăzi, 20 septembrie, în cursa electorală pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, transmite Radio Chișinău.
18:20
Ambasadorul Republicii Moldova în Bulgaria, Anatol Cebuc, a fost decorat cu „Златна лаврова клонка”, cea mai înaltă distincție acordată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria. Distincția i-a fost înmânată în prezența ministrului bulgar al Afacerilor Externe, Ivan Kondov.
Acum 12 ore
18:00
Astăzi, 20 septembrie , a fost ultima de zi recepționare a cererilor pentru înregistrarea participanților la referendumul republican constituțional și a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.
17:45
Forțele armate ruse au atacat astăzi, 20 septembrie, orașul-port ucrainean Odesa, rănind patru persoane, transmite publicația Kiev Independent, care îl citează pe guvernatorul Oleh Kiper.
17:25
Reprezentanții Agenției Servicii Publice se vor afla într-o misiune de lucru în Paris, Franța, în perioada 23 septembrie - 4 octombrie. Astfel, împreună cu funcționarii Ambasada Republicii Moldova, aceștia vor oferi servicii de eliberare a actelor de identitate și stare civilă.
17:05
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat azi, 20 septembrie, că Rusia respinge „planul pentru victorie” elaborat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, calificându-l drept o stratagemă pentru a menține Occidentul de partea sa, și a declarat că acesta nu are nimic de-a face cu căutarea unei soluții diplomatice sau politice pentru a pune capăt războiului, relatează Reuters.
16:45
Circa 60% dintre refugiații ucraineni și-au găsit un loc de muncă în Moldova. Dintre aceștia, 44% au un job constant, 10 la sută sunt zilieri sau angajați informali și doar 4% se declară independenți financiar. Datele respective sunt prezentate într-un raport al Organizației Internaționale pentru Migrație, dedicat integrării economice a refugiaților ucraineni în Republica Moldova.
16:25
Uniunea Europeană este pregătită să rupă acordurile care oferă cetățenilor georgieni dreptul de a călători liber pe continent, gest care arată o răcire considerabilă a relațiile dintre Bruxelles și ceea ce a fost odată cel mai promițător membru aspirant la UE, notează Calea Europeană.
16:05
După 91 de ani de la sacrificiul său, grănicerul român Toader Crăciun, care a respins incursiunea de pe râul Nistru a grupărilor bolșevice în Basarabia, a fost comemorat în satul Tarasova, raionul Rezina. În semn de recunoștință, un monument recondiționat a fost dezvelit pe locul unde acesta a apărat hotarele României Mari de la miazăzi.
15:50
Progresul general de implementare, aspectele tehnice, financiare, de mediu și sociale, precum și alte priorități aferente Proiectului de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova și Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău (PIESACET-2), au fost examinate în cadrul unei misiuni a Băncii Mondiale, aflate la Chișinău, anunță Ministerul Energiei al Republicii Moldova.
15:30
Teatrul Național Academic Dramatic „Ivan Franko” din Kiev a revenit la Chișinău pentru ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești cu drama „Neisprăvita”, în regia lui Ivan Urîvschi. Prezentarea spectacolului va avea loc astăzi, 20 septembrie, cu începere de la ora 19.00 la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, transmite Radio Chișinău.
15:10
Candidatul Partidului Socialiștilor la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, s-a lansat oficial astăzi, 20 septembrie, în campania electorală, cu sloganul „Dreptate pentru toți”.
14:50
Consiliile Americane pentru Învățământ Internațional, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova, anunță desfășurarea Programului de Schimb FLEX pentru anul academic 2025-2026. Ajuns la cea de-a 31-a ediție, programul este finanțat de Departamentul de Stat al SUA și oferă elevilor din Republica Moldova oportunitatea de a studia într-o școală din SUA și de a trăi cu o familie gazdă americană.
14:30
Consiliul Audiovizualului (CA) va monitoriza toți furnizorii de servicii media de televiziune care au declarat că vor participa la reflectarea scrutinelor din această toamnă. Anunțul a fost făcut de CA în contextul lansării de astăzi, 20 septembrie, a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional republican din 20 octombrie curent.
14:10
Misiunea de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional lansată de asociația „Promo-LEX”, a depistat mai multe neclarități, lacune și neregulii legate de utilizarea resurselor administrative, publicitatea electorală și alte disfuncționalități. Constatările se regăsesc în cel de-al doilea raport al misiunii, prezentat astăzi la o conferință de presă, transmite Radio Chișinău.
13:55
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis două acte de constatare în privința a doi subiecți ai declarării averilor și intereselor personale și a membrilor de familie, stabilindu-se averi cu caracter nejustificat în valoare totală de peste 2 milioane 63 mii lei.
13:35
37 de grupuri de acțiune locală (GAL-uri) au fost selectate pentru a le fi oferită finanțare, în contextul primului apel al Programului național Leader, 2022-2023. Finanțarea proiectelor implementate a constituit 86 de milioane de lei, transmite IPN.
13:15
Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic sunt noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, numiți de Parlament pentru un mandat de șase ani. În cadrul ședinței plenare de astăzi, Parlamentul a adoptat două proiecte de hotărâre care prevăd acest lucru.
Acum 24 ore
13:05
În perioada 23-30 septembrie în Republica Moldova se va desfășura Săptămâna Europeană a Sportului cu genericul „BeActive”. Scopul activităților este de a inspira oameni de toate vârstele să practice sportul, contribuind astfel la bunăstarea personală și la crearea unei comunități unite în jurul activităților fizice, anunță Ministerul Educației și Cercetării.
12:40
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov a transmis vineri un mesaj cu ocazia aniversării a 50 de ani de la deschiderea Transfăgărășanului, cel mai spectaculos drum din România.
12:30
18 septembrie 2024 este ziua în care muzicianul american Michael Franks a împlinit 80 de ani.
12:25
Cu toții avem anumite obiective în viață. Acestea pot fi cele mai variate: să mergem la studii peste hotare, să cumpărăm un automobil, un apartament ori o casă, să pornim o afacere, să ne asigurăm o viață decentă la vârsta de pensionare... De cele mai multe ori, pentru realizarea obiectivului ales, este nevoie să adunăm o anumită sumă de bani. Resursele financiare necesare pot fi obținute fie în calitate de angajat, fie prin inițierea unei mici activități economice pe cont propriu. O parte din banii câștigați îi consumăm pentru necesitățile curente, iar o parte îi punem de o parte, ca să-i acumulăm pentru realizarea obiectivului nostru. În acest context, Banca Națională a Moldovei vine cu o serie de recomandări pentru a lua decizia corectă.
12:00
Participanții care au luat note de 10 și 9 la Marea Dictare Națională au fost premiați în cadrul unei ceremonii festive, organizate de Ministerul Educației și Cercetării.
11:40
Festivalul Pădurilor va fi organizat sâmbătă, 21 septembrie, la Reședința Prezidențială de la Condrița. Evenimentul este parte a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, inițiat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care prevede plantarea și reabilitarea unor suprafețe de circa 150 mii de ha de păduri până în anul 2032, transmite MOLDPRES.
11:25
Peste 50 de primari din România și Republica Moldova și Cernăuți (Ucraina), reprezentanți ai Guvernului României, specialiști în atragerea și implementarea de proiecte și investiții europene, se vor întâlni la Iași, în perioada 23 - 24 septembrie, pentru a lua parte la Forumul Orașelor Înfrățite.
11:05
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 20 septembrie 2024.
10:50
Cum rămâne cu corupția generalizată în Republica Moldova?” se întreabă astăzi DW  care face trimitere la un articol publicat de Berliner Zeitung: ”Din turnul de fildeș geopolitic, ministrul de externe federal subliniază succesele înregistrate de Chișinău în ultimii doi ani, dar fără a reflecta asupra propriei strategii în Europa de Est”. ”Berliner Zeitung” propune însă un exercițiu de sobrietate, respectiv ”o privire diferențiată asupra situației”, în special în direcția corupției din Republica Moldova. ”Baerbock promite ajutor suplimentar pentru mica republică ex-sovietică din sud-estul Europei.
10:40
După ce timp de 10 săptămâni consecutive piața carburanților din Republica Moldova a fost marcată de nivelul scăzut al prețurilor la pompă, care se datora cotațiilor Platts în descreștere și aprecierii tot mai accentuate a monedei naționale în raport cu dolarul SUA, actualmente ANRE atestă o ușoară revenire atât a cotațiilor Platts, cât și a cursului de schimb leu/dolar SUA. Analizând evoluțiile ulterioare posibile, Agenția constată că acest fapt ar putea determina în următoarea perioadă o direcție de recuperare a prețurilor.
10:20
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a sosit în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a discuta despre sprijinul Uniunii Europene, pregătirea pentru iarnă, apărare și progresele privind împrumuturile de la G7, relatează Reuters.
10:05
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 48 de bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 44 de bani, transmite MOLDPRES.
09:50
Obuze de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost redirecționate de clienții lor europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru a opri comerțul cu ele, în ciuda protestelor Moscovei, potrivit a unsprezece oficiali guvernamentali și din industria de apărare indiană și europeană, precum și unei analize Reuters a datelor vamale disponibile.
09:30
Judecătoarea Valentina Stratulat, candidată la funcția de membră în Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), și judecătorul Vladislav Schibin, candidat în Colegiul Disciplinar și în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor ale CSM, au promovat evaluarea externă, informează MOLDPRES cu referire la comunicatul Comisiei Vetting.
09:15
Comisia Electorală Centrală informează că, astăzi, 20 septembrie începe campania electorală pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Totodată, astăzi este și ultima zi în care grupurile de inițiativă pot să prezinte la Comisia Electorală Centrală listele de subscripție cu semnături în susținerea candidaților desemnați la funcția de președinte.
08:55
Parlamentul Letoniei a adoptat joi măsuri legislative prin care limba rusă va fi limitată pe piața muncii și interzisă pe ecranele ATM-urilor bancare în această țară fostă republică sovietică, transmite agenția EFE.
08:40
Fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova, Igor Gorgan, i-a fost atribuit statutul de învinuit în dosarul privind pretinse acțiuni de spionaj în interesul Rusiei, potrivit Rador Radio România.
08:20
România este direct interesată ca pe teritoriul național să existe capacități industriale care să poată asigura producerea de tehnică militară modernă, este una din concluziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), reunit joi, care a abordat și subiectul luării unor măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, inclusiv ireversibilitatea integrării europene a Republicii Moldova ca oportunitate care decurge din aceste amenințări și ca obiectiv principal al politicii externe a României.
08:05
Consiliul Europei s-a declarat joi îngrijorat de un amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din 20 octombrie din Republica Moldova și referendumul din aceeași zi referitor la aderarea țării la Uniunea Europeană, transmite France Presse.
Ieri
21:05
În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului 2024, dar și cu prilejul împlinirii a 135 de ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în incinta acestuia se va desfășura, Târgul Meșterilor Populari.
20:50
„Respectarea drepturilor omului este o prioritate pentru autoritățile Republicii Moldova, constituind fundamentul societății pe care vrem să o construim - o societate democratică, justă, echitabilă și incluzivă pentru toți cetățenii”, este mesajul-cheie transmis de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în deschiderea Conferinței Internaționale „Mecanisme de protecție ale drepturilor omului și rolul instituțiilor naționale pentru drepturile omului în Uniunea Europeană și în afara acesteia”, organizată la Chișinău de Oficiul Avocatului Poporului.
20:35
Pe 17 septembrie, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat echipa de comisari cu care intenționează să lucreze în noul său mandat, câștigat în urma alegerilor europarlamentare din iunie. Responsabilă de extinderea Uniunii Europene ar urma să fie, în cazul aprobării, Marta Kos, o diplomată slovenă de stânga care susține Ucraina, dar a făcut declarații conciliante față de Rusia, transmite IPN.
20:20
Sensibil și delicat, autorul explorează cu sinceritate experiențele personale legate de deportările staliniste, menționa criticul literar, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Maria Șleahtițchi în cadrul lansării cărții „O progenitură dușmană”, semnată de publicistul și jurnalistul Nicolae Negru. Evenimentul a fost moderat de criticul literar Maria Pilchin și a mai reunit și alte nume importante ale criticii literare, printre care Eugen Lungu, Iulian Ciocan.
20:05
Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței de astăzi, a aprobat mai multe hotărâri ce vizează referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 și a autorizat efectuarea unui sondaj de opinie privind preferințele alegătorilor în perioada electorală, comunică MOLDPRES.
19:45
În cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să realizeze progrese tangibile și durabile în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. Perspectiva integrării depline în spațiul politic și economic european ridică întrebări pertinente despre riscurile majore de securitate generate de faptul că 11% din teritoriul țării nu se află sub controlul autorităților, de climatul de impunitate persistent de mai bine de 30 de ani și de încălcarea sistematică a drepturilor omului în stânga Nistrului. De această părere sunt mai mulți reprezentanți ai autorităților centrale, societății civile, misiunilor diplomatice, apărători ai drepturilor omului, jurnaliști, care au participat în cadrul Conferinței Naționale „Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană”.
19:25
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie începe vineri, 20 septembrie, adică cu o lună până la scrutin. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală, informează Comisia Electorală Centrală (CEC).
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.