Radio Chisinau

Acum 8 ore
20:00
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acțiune în atacuri asupra unor ținte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenția DPA, potrivit Agerpres.
19:35
În anul care urmează, Paștele Ortodox și Paștele Catolic pică în aceeași zi. Creștinii vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului pe data de 20 aprilie 2025.
19:10
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe judocanii Ion Basoc și Oleg Crețul pentru medaliile câștigate la Jocurile Paralimpice de la Paris. Sportivii se întorc acasă cu medalii de argint și bronz.
Acum 12 ore
18:50
Ion Basoc a cucerit medalia de argint, în timp ce Oleg Crețul a intrat în posesia medaliei de bronz în proba de para judo de la Jocurile Paralimpice de la Paris.
18:05
Filmul ANUL NOU CARE N-A FOST, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, primește Premiul FIPRESCI - oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Biennale Cinema.
17:35
Comisia Electorală Centrală a înregistrat încă un participant la referendumul din 20 octombrie 2024. Membrii CEC au aprobat, în ședința de astăzi, cererea depusă de către Partidul Politic Partidul „ȘANSĂ” privind înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional, cu opțiunea „NU”.
17:15
Ordinea mondială internațională este „amenințată într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece”, au avertizat șefii serviciilor de informații externe din Regatul Unit și SUA, transmite BBC.
16:40
Ion Basoc s-a calificat în finala probei de para judo, a categoriei de greutate de +90 kg, de la Jocurile Paralimpice de la Paris.
16:15
Elevii claselor primare și gimnaziale de la Gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău au primit 1000 de manuale noi în limba ucraineană. Cărțile au fost aduse de la Kiev cu sprijinul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova (CNUM) și Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), comunică MOLDPRES.
15:50
Zona adiacentă a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul Cahul, accesul la Sanatoriul „Nufărul Alb” și un sector de drum al bulevardului Victoria au fost renovate. Lucrările, în valoare de peste 1,817 milioane de euro, au inclus pavarea trotuarelor, asfaltarea unui sector de drum cu lungimea de 0,7 km, crearea pistelor pentru bicicliști, construirea a trei havuzuri cu jeturi de apă, show de lumini și muzică, precum și amenajarea unui teren de joacă pentru copii și a zonelor verzi cu irigare dirijată. Toate acestea au fost realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (80% din suma totală) și contribuția primăriei municipiului Cahul (20% din suma totală).
15:35
Casa Națională de Asigurări Sociale informează că a fost finanțată plata indemnizațiilor de maternitate, indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni, indemnizațiilor paternale, indemnizațiile de incapacitate temporară de muncă, dar și alocațiile nominale și alocațiile lunare de stat.
15:10
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a informat pe cancelarul german Olaf Scholz cu privire la situația de pe linia frontului și la consecințele rachetelor rusești împotriva poporului ucrainean și a infrastructurii critice, în cadrul unei reuniuni desfășurate la baza americană Ramstein din vestul Germaniei, un loc strategic pentru sprijinul militar occidental, informează unui comunicat oficial.
14:35
La sfârșitul lunii august, activele oficiale de rezervă au constituit 5 593,81 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 109,91 milioane de dolari în comparație cu 31 iulie 2024, când acestea au însumat 5 483,90 milioane de dolari SUA, transmite IPN.
14:15
Președinta Maia Sandu, a venit cu un mesaj astăzi, la Forumul Național al Minorităților Etnice. Șefa statului a subliniat că este esențial să construim în Moldova o societate incluzivă și puternică, pentru că anume aceasta garantează aderarea la Uniunea Europeană.
Acum 24 ore
13:55
Agenția Națională Transport Auto anunță că potrivit prevederilor Codului Transport Rutier, biletele pentru transportul rutier de persoane vor fi comercializate prin intermediul Sistemului informațional „e-Bilet” sau al altor sisteme proprii de vânzare, interconectate cu acesta.
13:35
În perioada 9-10 septembrie, Ministra Justiției din Letonia, Inese Lībina-Egnere, va efectua o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația Veronicăi Mihailov-Moraru, ministra Justiției.
13:15
Cea de-a 32-a ediție a Festivalului „Maria Bieșu”, organizat de Ministerul Culturii și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, întrunește artiști cu renume mondial din 14 țări, cu un program artistic impresionant: șapte spectacole, inclusiv concertul de gală.
12:55
Trei sportivi moldoveni intră astăzi în concurs la Jocurile Paralimpice de la Paris. Este vorba despre Ion Basoc și Oleg Crețul care vor evolua la proba de para judo și Larisa Marinenkova care va evolua în finala probei de para powerlifting, transmite IPN.
12:40
Înregistrarea prealabilă pentru alegerile din 20 octombrie s-a încheiat vineri. În total, 21 708 moldoveni și-au anunțat intenția să voteze într-o altă țară, transmite IPN.
12:20
Studiile în România, perspectivele de dezvoltare în Republica Moldova, Federația Tinerilor Basarabeni și Summitul Tinerilor Basarabeni: „Aripi spre viitor” sunt printre subiectele abordate într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat cu președintele FTB și co-coordonator al Summitului Tinerilor Basaraneni, Paula Bodlev și co-coordonator al Summitului Tinerilor Basarabeni, Valeria Moisenco.
12:10
Cea de-a cincea Conferință Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, va avea loc pe data de 17 septembrie 2024, la Chișinău, Republica Moldova. Evenimentul se va desfășura sub auspiciile Prim-ministrului Dorin Recean, transmite Radio Chișinău.
11:35
Ediția din acest an a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se va desfășura sub genericul „Conexiuni Europene”. Publicul din Chișinău va avea ocazia să vadă spectacole, inclusiv în premieră, prezentate de teatrele de la București, Iași, Craiova, Cluj, Târgu Mureș, să participe la conferințe premiere, lansări de carte și întâlniri cu oameni de cultură, transmite Radio Chișinău.
11:15
Resturile de la o dronă doborâtă au fost găsite lângă clădirea Parlamentului ucrainean după un atac aerian rusesc executat noaptea trecută, a informat, sâmbătă, Parlamentul ucrainean, printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram.
10:55
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în orașul Ialoveni. În cadrul acesteia, șefa statului s-a întâlnit cu locuitorii orașului, care susțin proiectul de integrare europeană și își doresc ca Moldova să nu rateze această șansa istorică.
10:35
Republica Moldova a obținut o medalie de argint, una de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Internațională de Informatică, desfășurată în orașul Alexandria, Egipt, în perioada 1 – 8 septembrie.
10:25
Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi a participat, vineri, 6 septembrie, la cea de-a XXIV-a Reuniune a Grupului de Contact pentru susținerea Ucrainei, care a avut loc în baza aeriană Ramstein din Germania.
10:00
Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 7 - 8 septembrie 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi orășenilor acces la produse agricole de sezon.
09:45
Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei, finalizând astfel o livrare despre care oficialii americani și occidentali au avertizat că era în pregătire de aproape un an, relatează CNN. SUA avertizează că transferul reprezintă „o escaladare dramatică” a conflictului din Ucraina.
09:35
Începând de astăzi, 7 septembrie, cresc considerabil sancțiunile pentru conducătorii auto care urcă la volan beți sau fără permis. Astfel, dacă un șofer este depistat în stare de ebrietate avansată, acesta riscă o amendă de până la 125 de mii de lei sau chiar închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Și refuzul de la testarea alcoolscopică sau testarea antidrog, precum și eschivarea de la examenul medical pentru stabilirea stării de ebrietate se va pedepsi cu amenzi de până la 150 de mii de lei sau cu închisoare pe un termen de la 1 la 4 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce, transmite IPN.
09:15
Pe 6 septembrie, pe platforma oficială a NATO au fost publicate imagini de la exercițiul Swift Response, cea mai mare operațiune aeropurtată din Europa de la al Doilea Război Mondial. În ele, soldați din forțele aeropurtate au aterizat în cinci țări NATO și în Republica Moldova, care a participat la exercițiu, transmite IPN.
Ieri
21:05
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat, astăzi, 6 septembrie, că intenționează să păstreze inelele olimpice pe Turnul Eiffel cel puțin până la JO de la Los Angeles din 2028, relatează L’Equipe, citat de News.ro.
20:40
În acest weekend, 7-8 septembrie, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Vinului de Autor, organizat de Asociația Micilor Producători de Vinuri, în curtea Muzeului Național de Istorie din Chișinău.
20:15
Viceprimarul municipiului Soroca, arhitectul-șef și secretarul Consiliului municipal au fost plasați în arest la domiciliu. Aceștia au fost reținuți miercuri ca urmare a unor percheziții în dosare de corupție ce vizează trucarea unor licitații publice, transmite IPN.
19:55
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă măsurată vreodată pe planetă, unde temperaturile record au continuat fără încetare timp de mai bine de un an, cu o serie de valuri de căldură, secete și inundații mortale alimentate de încălzirea globală. Astfel, 2024 are toate șansele să devină primul an calendaristic care va depăși pragul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris din 2015 pentru încălzirea globală în raport cu perioada preindustrială (1850-1900), relatează AFP, preluat de news.ro.
19:25
Preoții militari nu sunt angajați ai Ministerului Apărării, colaborarea cu ei desfășurându-se în cadrul unui acord semnat în 2020 cu Mitropolia Moldovei. Totuși, călătoria acestora în Federația Rusă ar putea duce la interzicerea accesului lor la evenimentele desfășurate de Armata Națională. Cu precizări în acest sens a venit Ministerul Apărării pentru Deschide.md, citat de IPN.
19:10
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut astăzi, 6 septembrie, țărilor care sprijină militar Ucraina în războiul cu Rusia să furnizeze mai multe arme Kievului, considerând că aceasta este modalitatea de a pune capăt acestui război și a acuzat China că prin sprijinul indirect pe care-l oferă Rusiei contribuie semnificativ la prelungirea conflictului, relatează agențiile Reuters și EFE.
18:45
Suportul Statelor Unite ale Americii pentru agenda de reforme a Republicii Moldova și consolidarea securității energetice a țării noastre, a fost reconfirmat astăzi, 6 septembrie, în cadrul întrevederii ministrului Victor Parlicov cu Ambasadorul SUA în Grecia, George Tsunis.
18:25
Un băiat, în vârstă de 13 ani, a dispărut în amiaza zilei de ieri, 5 septembrie, la Soroca. Polițiștii s-au mobilizat și întreprind măsuri de căutare a acestuia.
18:05
Popularitatea președintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în provincia rusă de graniță Kursk, relevă un sondaj publicat vineri de Centrul pentru Studiul Opiniei Publice (Vtsiom), preluat de agenția EFE.
17:40
În luna august 2024, peste 1.100 de persoane au fost angajate în câmpul muncii, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS).
17:25
Partidul Politic „Renaștere” a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.
17:05
Duminică, 7 septembrie, traficul rutier din centrul Chișinăului va fi suspendat. Restricția de circulație este impusă în contextul desfășurării, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), a evenimentului Euro Marathon 2024, anunță Poliția Republicii Moldova.
16:50
Astăzi, 6 septembrie, este marcată ziua „Citește o carte” la nivel internațional. Cu această ocazie, în fața Guvernului Republicii Moldova a fost inaugurat spațiul public „Biblioteca europeană”, unde au fost amplasate șase căsuțe pline cu cărți, menite să încurajeze lectura și schimbul de cărți între cetățeni, potrivit viceprim-ministrei pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
16:30
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova anunță că un proiectil de artilerie a fost depistat în apropierea frontierei moldo-ucrainene. Acesta a fost găsit în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Tudora.
16:10
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut astăzi, 6 septembrie, de la aliații Ucrainei reuniți în Germania, „mai multe arme pentru a respinge forțele ruse de pe teritoriul ucrainean, și, în special din regiunea Donețk”, în est, informează AFP, citată de Agerpres.
16:05
Circulația rutieră de pe strada Ciuflea, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada București, va fi restricționată, începând de astăzi, 6 septembrie, ora 22:00, și până mâine, 7 septembrie, ora 09:00, anunță Primăria municipiului Chișinău.
15:35
Consiliul Tehnico Economic din Ministerul Transporturilor din România a avizat indicatorii tehnico-economici pentru secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni a Autostrăzii Unirii (A8), a anunțat miercuri, 4 septembrie, secretarul de stat în Transporturi, Ionel Scrioșteanu. Tronsonul din județul Iași are o lungime totală de 93,2 km și are un cost total de 26,39 miliarde lei (fără TVA).
15:20
Parlamentul European vrea să impună o nouă lege pentru conducătorii auto. Este vorba despre interzicerea circulației acestora cu mașina pe timp de noapte. Un studiu recent realizat de reprezentanții UE a arătat că șoferii cu mai puțin de 3 ani de experiență la volan sunt implicați adesea în accidente noaptea, scrie BZI.ro.
15:00
Lista de medicamente compensate va fi completată din 1 octombrie cu noi preparate. Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, a luat o decizie în acest sens, miercuri, 4 septembrie.
14:35
Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, s-a referit într-un interviu acordat postului Digi 24 la importanța pe care România o dă sprijinului oferit Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.