Radio Chisinau

Acum 5 minute
16:50
De la începutul invaziei ruse în Ucraina până în prezent 1411 cetățeni din Ucraina, dintre care 971 femei și 440 bărbați, s-au angajat în câmpul muncii din R. Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în mun. Chișinău (1091), UTA Găgăuzia (58), Bălți (68).
Acum 30 minute
17:10
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a afirmat, duminică, în mesajul transmis de Ziua Românilor de Pretutindeni, că gândurile se îndreaptă spre cei plecați din țară. ”Diaspora a devenit o voce care are un cuvânt important de spus în orice discuție despre viitorul României. Este momentul ca plecarea la muncă sau studii peste hotare să nu mai fie considerată o pierdere pentru țară, ci o oportunitate cu impact pe termen lung”, a susținut Ciucă, transmite News.ro.
17:10
Președintele francez, Emmanuel Macron, a sosit duminică în Germania, într-o vizită de stat de trei zile. Este prima a unui șef de stat francez în această țară din ultimii 24 de ani, transmite AFP, potrivit News.ro.
16:20
Mai multe rachete au fost lansate duminică asupra unor orașe din centrul Israelului, inclusiv la Tel Aviv, unde au răsunat sirenele, fiind primul atac din ultimele șase luni, scriu Reuters și presa israeliană.
Acum o oră
15:55
Guvernul francez intenționează să scurteze perioada în care oamenii pot beneficia de ajutoare de șomaj, în ideea de a crește stimulentele pentru angajare, a declarat premierul francez Gabriel Attal într-un interviu publicat duminică și preluat de Reuters, transmite Agerpres.
Acum 2 ore
15:30
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a afirmat, duminică, în mesajul transmis de Ziua Românilor de Pretutindeni, că gândurile se îndreaptă spre cei plecați din țară. ”Diaspora a devenit o voce care are un cuvânt important de spus în orice discuție despre viitorul României. Este momentul ca plecarea la muncă sau studii peste hotare să nu mai fie considerată o pierdere pentru țară, ci o oportunitate cu impact pe termen lung”, a susținut Ciucă, transmite News.ro.
15:05
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe președintele american Joe Biden și pe președintele chinez Xi Jinping să participe la summitul de pace programat să aibă loc în Elveția pe 15 și 16 iunie, potrivit AFP.
Acum 4 ore
14:40
Politiștii investighează circumstanțele producerii unui grav accident rutier în care au decedat 3 persoane și care a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 21:00, în apropierea satului Lăpușna din raionul Hîncești.
14:15
Vice-prim ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a invitat ieri, 26 mai, reprezentanții partidelor politice extraparlamentare la dialog.
13:50
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon-Țurcanu, salută semnarea, astăzi, 26 mai, la Chișinău, a Pactului pentru Europa, document prin care cele treisprezece partide semnatare își asumă suținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova.
13:25
Republica Moldova cere Federațiai Ruse extrădarea fugarului penal Ilan Șor, condamnat pentru fraudă în proporții deosebit de mari, după ce acesta s-a mutat acolo din exilul din Israel, a declarat pentru Reuters, ministra justiției de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru. 
13:00
Un Acord, intitulat ”Pactul pentru Europa”, a fost semnat astăzi, 26 mai, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău, de treisprezece partide politice din Republica Moldova. Inițiat de blocul „Împreună”, din care fac parte patru partide - Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor, documentul care se dorește unul similar celui de la Snagov, presupune susținerea de către formațiunile semnatare a parcursului european al țării.
Acum 6 ore
12:35
Președintele Klaus Iohannis a îndemnat, duminică, la păstrarea identității, limbii și tradițiilor românești, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, prilej de reafirmare a angajamentului față de unitate și solidaritate.
12:10
Autoritatea Aeronautică Civilă dezminte zvonurile conform cărora o aeronavă de mici dimensiuni ar fi luat foc și s-ar fi prăbușit, ieri după-amiază, în raionul Ialoveni.
11:45
Șase țări din NATO vor ridica un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele, a anunțat sâmbătă guvernul lituanian, transmite Agerpres.
11:20
Vocile a 1.500 de copii au răsunat astăzi, în unison, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la Marele Cor al Copiilor. La eveniment au participat copii din toată țara, de diferite etnii. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Copiilor.
10:55
Sportivul Centrului Sportiv de pregătire a Loturilor Naționale Radu Lefter a devenit campion european în cadrul Campionatul European de Lupte rezervate vârstei sub 23 de ani.
Acum 8 ore
10:30
Traficul rutier va fi suspendat astăzi, 26 mai, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între strada Mihai Viteazul și strada Ismail, inclusiv la traversarea intersecțiilor pe tronsonul nominalizat. Restricția rămâne valabilă până la ora 18.00, transmite IPN.
10:05
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Belarus pentru 25 de ore, dintre care 14 ore Lukașenko și Putin au lucrat și au comunicat, relatează Agenția TASS. Imediat după sosirea lui Putin în capitala belarusă, târziu în seara zilei de 23 mai, și după o scurtă întâlnire la aeroport, Lukașenka l-a invitat pe președintele rus într-un sat de lângă Minsk pentru o cină informală care a durat aproape patru ore.
09:40
Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staționate în Europa, a expus trei motive principale pentru care Ucraina trebuie să învingă. O victorie rusă deschide scenariile teribil de sumbre pentru Europa și întreaga lume liberă, care ar putea avea un efect de domino, care să înceapă din Republica Moldova.
09:15
Cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat sâmbătă seară prin tradiționala ceremonie de decernare a premiilor.
08:50
Petrocub Hâncești a câștigat Cupa Republicii Moldova, după victoria cu 3-1 obținută ân fața echipei Zimbru în finala disputată aseară la Chișinău. Hânceștenii reușesc astfel eventul - cupa și campionatul - pentru prima dată în istorie.
Acum 24 ore
18:50
Absolvenții de liceu care vor alege să aplice la un program din domeniul Științe ale educației vor beneficia de peste 2500 de locuri bugetare, de bursă lunară de două ori mai mare (până la 3460 de lei în ultimii ani de studii), de programe de studii moderne, precum și de cămin la tarife atractive. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării vrea să atragă cât mai mulți tineri în sistem. Conform datelor, în prezent sunt vacante 1879 de funcții didactice, transmite IPN.
18:25
Cel mai lung brâu românesc din lume, care candidează pentru includerea în Cartea Recordurilor, va fi prezentat în centrul orașului Nürnberg în data de 23 iunie, a declarat, vineri, pentru Agerpres, coordonatoarea Asociației „Dacia e.V. Germania” și a Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota.
18:00
În perioada 1 martie - 24 mai 2024, au fost recepționate 276 de solicitări pentru Creditul Agricol de Urgență. Dintre acestea, 274 au fost aprobate. Cei mai mulți solicitanți sunt din raioanele Cantemir și Edineț, transmite MOLDPRES.
17:35
În primele patru luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit circa 20,9 mlrd de lei. Acestea sunt în creștere cu 964,6 mln de lei sau cu 4,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Cifrele au fost prezentate astăzi de Ministerul Finanțelor, transmite MOLDPRES.
17:10
Țările G7 vor căuta modalități pentru a folosi veniturile generate de activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, au declarat sâmbătă miniștrii de finanțe din cele mai dezvoltate șapte democrații din lume, reuniți în orașul italian Stresa, potrivit unui proiect de declarație consultat de Reuters.
Ieri
16:45
Ediția a XVI-a a Festivalului internațional de poezie „Grigore Vieru” va fi organizat în perioada 28-31 mai în trei localități – la Chișinău, Sângerei (Republica Moldova) și la Iași (Romania). Pe parcursul evenimentelor din cadrul Festivalului vor fi prezentate opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, și un volum de versuri ale poetului traduse în limba ucraineană, transmite IPN.
16:20
Traficul rutier va fi suspendat în ziua de duminică, 26 mai, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul cuprins între strada Mihai Viteazul și strada Ismail, inclusiv la traversarea intersecțiilor pe tronsonul nominalizat. Restricția rămâne valabilă pentru intervalul orelor 00.00 – 18.00, transmite IPN.
15:55
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că forțele ucrainene au preluat „controlul luptei” asupra zonelor în care trupele rusești au organizat o incursiune luna aceasta în nordul regiunii Harkov.
15:30
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că România este o țară sigură și că Rusia nu va ataca România. El a dat o replică Moscovei, care a făcut remarci legate de construirea autostrăzii Moldovei.
15:05
Un focar de rujeolă a fost înregistrat recent în raionul Sângerei. S-au îmbolnăvit 11 copii, dintre care 10 sunt din aceeași familie. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă, transmite IPN.
14:40
Mai multe proiecte de colaborare România-Republica Moldova au fost câștigate de cercetători moldoveni în cadrul unei competiții lansate de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, transmite IPN.
14:15
Elicopterul care îl transporta pe premierul armean Nikol Pașinian a fost nevoit sâmbătă să efectueze o aterizare de urgență din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, relatează AFP.
13:50
În Piața Independenței din Ungheni, duminică, va avea loc Festivalul Familiei și Ziua Europei. Organizatorii, Primăria municipiului Ungheni și UNICEF Moldova, anunță că pentru participanții de toate vârstele au fost pregătite 10 zone cu activități distractive, de artă și de învățare, pentru ca fiecare oaspete al evenimentului să se simtă parte a Familiei Europene în inima orașului Ungheni, transmite IPN.
13:25
Un grup de tineri din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români - filiala Chișinău, a avut plăcerea de a participa astăzi la „Marșul Identitar” organizat în capitală cu ocazia aniversării Zilei Românilor de Pretutindeni.
13:00
Meteorologii anunță că vremea se va răci treptat. În ultimul weekend din luna mai, maximele vor atinge 28°C, comunică MOLDPRES.
12:35
Locuitorii capitalei sunt așteptați în acest weekend la mai multe târguri cu produse autohtone. Iarmaroacele au scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon, comunică MOLDPRES.
12:10
Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană europeană Under 23. În finala categoriei de greutate 65 kg, ea a dispus cu 11-3 de rusoaica Ekaterina Koshkina. La Baku, Irina le-a mai învins pe Laura Godino (Italia) și Nesrin Bas (Turcia), transmite IPN.
11:45
Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, a câștigat vineri seara Premiul Queer Palm la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, au anunțat organizatorii festivalului, citați de Liberation.
11:20
Până la finalul zilei de 23 mai 2024, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 331 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 1 milion 952 mii de persoane. Datele au fost prezentate astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES.
10:55
Interpreta și folclorista Maria Mocanu a lansat volumul „Dor de Izvor. Interviuri în Si bemol”. Cartea cuprinde interviuri cu personalități din Rep. Moldova și România, realizate de Maria Mocanu în cadrul emisiunii „Dor de izvor” de la Radio România Chișinău, pe parcursul a 12 ani.
10:30
Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că sindicatul controlorilor de trafic aerian UNSA-ICNA din Republica Franceză a lansat un apel la grevă pentru sâmbătă, transmite Agerpres.
10:10
Se dă startul sezonului estival 2024 pe litoralul de la Vadul lui Vodă. Cu acest prilej, pe 25 mai, va fi organizat un amplu eveniment tematic pe parcursul zilei. Activitățile vor debuta la ora 14.00, cu un spectacol muzical lângă plajă și vor dura până la ora 22.00. Vor evolua interpreții Igor Cuciuc, Vladimir Fotescu și Orchestrei „Avanti”. La fel, pe scenă vor evolua Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”, interpretul Sergiu Țurcanu, DJ Sergiu Bulgar, transmite IPN.
09:40
Comisia de Evaluare a Procurorilor a inițiat astăzi evaluarea procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), comunică MOLDPRES.
09:15
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Rusia „vrea să incite” pe tema românilor din Republica Moldova și a afirmat că limba moldovenească a fost „o invenție” a Rusiei, potrivit Agerpres.
08:50
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, va efectua un turneu european în perioada 28-31 mai, anunță purtătorul de cuvânt al departamentului de stat al SUA, Matthew Miller, pe platforma X.
24 mai 2024
21:00
Curtea Internațională de Justiție (CIJ) ordonă vineri Israelului să își înceteze ofensiva militară la Rafah, în sudul extrem al Fâșiei Gaza, în cadrul unor măsuri vizând prevenirea unui genocid în enclava palestiniană, relatează AFP, transmite News.ro.
20:40
Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că, de la începutul anului până la data de 24 mai curent, în țară au fost înregistrate 66 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care opt de import (România și Marea Britanie).
20:25
Președintele Volodimir Zelenski a venit vineri în orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, care se confruntă cu intensificarea atacurilor aeriene rusești, pe fondul unei ofensive a forțelor Moscovei în nordul regiunii, pe care, însă, Statul Major al armatei ucrainene dă asigurări că a oprit-o, relatează AFP și Reuters, transmite News.ro, scrie G4Media.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.