Zborul Paris–Chișinău, întârziat peste 28 de ore: Pasagerii pot solicita compensații de 400 de euro

Liber TV, 5 iulie 2025 17:20

Zborul operat de compania aeriană SkyUp Malta pe ruta Paris–Chișinău a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore, din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. 189 de pasageri au fost afectați de întârziere și au dreptul legal de a solicita o compensație în valoare de 400 de euro fiecare, potrivit Autorității Aeronautice Civile (AAC).Într-un comunicat emis în jurul orei 15:00, AAC a informat că zborul întârziat urma să decoleze la ora 14:20 (ora locală Paris), cu o aeronavă de înlocuire identificată de operatorul aerian. Până la acel moment, aeronava nu decolase, deși ora programată fusese deja depășită.„Întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”, au explicat reprezentanții Autorității.În plus, operatorul aerian are obligația legală de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care aceste servicii nu au fost oferite, AAC încurajează pasagerii să depună o petiție către instituție.Pasagerii pot depune reclamațiile pe site-ul Autorității Aeronautice Civile, anexând dovada biletului, a întârzierii și, eventual, a cheltuielilor suportate în lipsa sprijinului din partea companiei aeriene.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 4 ore
17:30
În după-amiaza zilei de 7 iulie 2025, pompierii din sudul țării au intervenit pentru lichidarea unui incendiu la periferia orașului Comrat. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 14:35.Potrivit informațiilor, o suprafață extinsă de iarbă uscată a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului au intervenit patru echipe de salvatori.Ajunși la destinație, pompierii au stabilit că arde un teren cu o suprafață de circa 20 de hectare cu miriște și vegetație uscată, iar focul riscă să extindă spre un lan de floarea soarelui.La moment, angajații IGSU lucrează la fața locului pentru localizarea incendiuluiVictime nu au fost raportate.
17:00
Autoritățile municipale din Chișinău trag un semnal de alarmă privind evoluția îngrijorătoare a unor boli infecțioase. Potrivit lui Vladimir Bolocan, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței de luni a serviciilor primăriei au fost raportate șase cazuri suspecte de rujeolă, dintre care cinci au fost confirmate până în prezent.Totodată, un caz suspect de meningită meningococică se află sub observație medicală strictă, autoritățile monitorizând cu atenție evoluția stării pacientului.Situația sanitară este complicată și de o creștere a cazurilor de toxiinfecții alimentare, cauzate în special de temperaturile ridicate din ultima perioadă. Specialiștii atrag atenția că alimentele perisabile se alterează rapid în sezonul cald, iar lipsa igienei poate duce la îmbolnăviri grave.Primăria Chișinău îndeamnă populația să fie vigilentă și să respecte măsurile de prevenire recomandate de specialiști, printre care: evitarea contactului cu persoane bolnave, igiena riguroasă a mâinilor, consumul de alimente proaspete și păstrate corespunzător, prezentarea la medic în caz de simptome suspecte.Autoritățile municipale dau asigurări că situația este atent monitorizată și că sunt luate toate măsurile necesare pentru protejarea sănătății publice.
16:50
Lidera partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, a lansat un mesaj video dur la adresa actualei guvernări și a dependenței economice a Republicii Moldova față de instituțiile financiare internaționale. Potrivit acesteia, fiecare cetățean moldovean poartă pe umeri o datorie pe care nu a contractat-o, în timp ce autoritățile o prezintă drept „ajutor”.„În realitate, este sclavie economică. Băncile și structurile internaționale ne dictează reguli străine. Banii care ar trebui să lucreze pentru Moldova s-au evaporat demult în paradisuri fiscale. Iar funcționarii noștri vând interesele țării și își umplu buzunarele”, a declarat Victoria Furtună.Aceasta a făcut apel la mobilizare în perspectiva alegerilor parlamentare din 28 septembrie, pe care le consideră o șansă de a schimba sistemul și de a elibera țara din ceea ce a numit „captivitate economică”.Printre revendicările anunțate de Moldova Mare se numără: interzicerea implicării agenților străini în guvernarea țării, registre transparente ale granturilor și fondurilor, auditul tuturor creditelor externe din ultimii 20 de ani, tragerea la răspundere a celor care au semnat acorduri dăunătoare și returnarea banilor furați.„Nu avem nevoie de pomeni. Avem nevoie de dreptate și libertate. Moldova este casa noastră, nu jucăria altora. E timpul să o întoarcem poporului și să construim o țară puternică și independentă”, a încheiat Furtună.
16:30
Roman Starovoit, fost ministru al Transporturilor din Rusia, a fost găsit mort luni, în locuința sa din regiunea Moscovei, la doar câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a semnat decretul de demitere a sa din funcție. Potrivit presei ruse, decesul ar fi fost cauzat de o sinucidere.Telegram-channalele 112, Shot și Mash relatează că trupul neînsuflețit al lui Starovoit a fost descoperit în reședința sa, alături de o armă de foc. Informația a fost confirmată de un reprezentant al serviciilor de urgență ruse, citat de agenția RIA Novosti.Roman Starovoit fusese numit ministru al Transporturilor în 2024, după ce anterior ocupase timp de cinci ani funcția de guvernator al regiunii Kursk, aflată la granița cu Ucraina.Surse apropiate anchetei afirmă că moartea sa survine în contextul unui dosar penal care vizează deturnarea a peste un miliard de ruble din bugetul regional în perioada construirii unor fortificații de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Potrivit canalului 112, fostul său adjunct și succesor la conducerea regiunii Kursk, Alexei Smirnov, aflat în prezent în arest preventiv, ar fi depus mărturie împotriva lui Starovoit.Autoritățile ruse nu au emis deocamdată un comunicat oficial privind circumstanțele exacte ale decesului. Ancheta este în desfășurare.
16:00
Inundațiile masive care au afectat centrul statului Texas din SUA au provocat moartea a cel puțin 82 de persoane. Alte 41 de persoane au fost date dispărute într-un campus de vară creștin de lângă râul Guadalupe.Echipele de salvare au continuat căutările disperate ale persoanelor dispărute, printre care 10 fete şi un consilier din tabără, manevrând pe teren accidentat, prin ape înalte şi zone cu şerpi.În comitatul Kerr, unde se află tabăra Mystic şi alte tabere pentru tineri din Texas Hill Country, echipele de căutare au găsit cadavrele a 68 de persoane, dintre care 28 de copii.Guvernatorul a avertizat că noi valuri de ploi torenţiale, care vor continua până marţi, ar putea provoca inundaţii care să pună în pericol viaţa oamenilor, în special în zonele deja saturate.Autorităţile şi oficialii aleşi au declarat că nu se aşteptau la o ploaie atât de intensă, echivalentă cu precipitaţiile din câteva luni pentru această zonă.
15:50
Blocul ÎMPREUNĂ a reacționat public după anunțul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC) privind retragerea din alianța politică comună. Într-un comunicat de presă emis luni, Blocul ÎMPREUNĂ își exprimă „mirarea și dezamăgirea” față de decizia fostului partener, pe care o consideră una riscantă pentru viitorul parcurs european al Republicii Moldova.„Această decizie vine într-un moment esențial, când miza alegerilor parlamentare din 28 septembrie devine tot mai clară, iar strategiile Kremlinului capătă contur”, avertizează Blocul.Formațiunea acuză conducerea LOC că a virat către o „strategie neclară, centrată tot mai mult pe critica forțelor proeuropene” și că ignoră amenințările reale venite dinspre partidele afiliate Kremlinului. Mai mult, Blocul ÎMPREUNĂ sugerează că în jurul LOC ar putea fi pregătită revenirea în politică a unor personaje „compromise, lipsite de viziune, motivate de frustrare și dorință de revanșă”.„Este inadmisibil ca, într-un moment atât de delicat, să alegi să ataci proeuropenii și să închizi ochii la operațiunile evidente ale celor care vor să frâneze cursul european al Republicii Moldova”, se mai arată în reacția Blocului.Totodată, Blocul ÎMPREUNĂ reafirmă că rămâne fidel angajamentului de a construi o platformă politică serioasă și credibilă, menită să asigure o majoritate proeuropeană solidă în viitorul Parlament. Formațiunea cheamă la consolidarea forțelor proeuropene și avertizează că doar o majoritate clar pro-UE va putea garanta apărarea democrației și continuarea reformelor.
Acum 6 ore
14:30
Mișcarea Alternativa Națională (MAN), parte a Blocului ALTERNATIVA, contestă acțiunile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), acuzându-l că a început desemnarea și promovarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie înainte de începerea oficială a perioadei electorale. Într-un comunicat de presă, MAN precizează că, deși perioada legală de desemnare a candidaților începe abia pe 20 iulie, PAS a lansat aceste acțiuni încă din 15 iunie. Potrivit formațiunii, mai multe persoane au fost deja prezentate public drept candidați sau viitori membri ai listei electorale a PAS, inclusiv prin anunțuri plătite pe rețelele de socializare. „Au fost prezentate persoane care urmează să fie incluse în lista electorală, fiind promovate ca și candidați în Parlamentul Republicii Moldova. Aceste acțiuni au fost finanțate sub formă de publicitate politică, încălcând prevederile legale”, susține MAN. Blocul ALTERNATIVA cere autorităților electorale să constate încălcarea legii de către PAS și să dispună sancționarea formațiunii. De asemenea, solicită ștergerea tuturor publicațiilor din mediul online care vizează prezentarea candidaților înainte de termenul stabilit de legislația electorală. „Indiferent de procedurile legale sau formale privind desemnarea candidaților, promovarea publică și anunțul privind componența listei electorale pun în condiții inegale ceilalți actori ai procesului electoral și sfidează cadrul legal”, afirmă reprezentanții Blocului ALTERNATIVA. PAS nu a comentat deocamdată acuzațiile.
14:00
Mama luptătoarei Anastasia Nichita, vicecampioană olimpică și campioană mondială, a publicat un mesaj video cutremurător, în care cere ajutor pentru a-și putea continua tratamentul medical. Femeia a suferit un accident grav în luna februarie și se confruntă cu complicații severe de sănătate, fiind imobilizată la pat. „Mi s-au amputat degetele de la piciorul stâng. Rana nu se prinde, piciorul e deschis. Și acum trebuie să mi se taie și degetele de la celălalt picior. N-am bani să mă duc la Chișinău, n-am bani pentru medicamente. Sunt singură, stau mai mult la pat, nu pot face nimic. Nici măcar o căldare de apă nu are cine să-mi aducă”, a spus, cu lacrimi în ochi, mama sportivei. Femeia afirmă că fiica ei a ajutat-o o perioadă, dar sprijinul s-ar fi oprit la insistențele soțului acesteia: „Au spus că sunt tineri și au propriile nevoi”. De atunci, susține ea, nu mai primește niciun ajutor. Apelul mamei Anastasiei Nichita este simplu: „Nu vreau nimic de la nimeni, doar atât: dacă poate cineva să mă ajute cu un drum până la spital, cu o pastilă, cu un ban. Poate sunt oameni cu suflet mare care pot înțelege prin ce trec”. În încheiere, femeia a spus cu durere: „O mamă poate crește zeci de copii, dar zeci de copii nu pot crește o mamă”. Anastasia Nichita este singurul copil rămas în viață al femeii. Fratele mai mare al sportivei a murit în urmă cu câțiva ani. În mai multe interviuri, luptătoarea a vorbit despre copilăria dificilă, în care mama ei, după divorț, a muncit pe salarii modeste și a plecat peste hotare pentru a-i întreține pe cei doi copii. Reacția Anastasiei Nichita: „Unul Dumnezeu este martor cât am încercat să o ajut” La scurt timp după publicarea mesajului, sportiva a reacționat public pe rețelele sociale: „Doar din respect pentru că mi-a dat viață, nu o să ies public să o critic. Unul Dumnezeu este martor câte am făcut pentru ea și cât am încercat să o ajut. Să rămână pe conștiința ei toate minciunile din acel video! Aș ruga să nu-mi mai trimiteți, pentru că știu și nu-mi face bine în situația în care sunt acum”, a scris Anastasia. Cazul a stârnit un val de reacții pe rețelele sociale, mulți internauți exprimându-și compasiunea față de mama sportivei, dar și sprijinul față de Anastasia Nichita, care este în așteptarea primului copil.
Acum 8 ore
13:20
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a prezentat luni, 7 iulie, o parte dintre candidații pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 septembrie 2025. Pe listă se regăsesc nume sonore din sport și educație: campioana mondială la lupte, Anastasia Nichita, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, și fotbalistul echipei Petrocub Hîncești, Maxim Potîrniche. Anunțul a fost făcut de președintele PAS, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, formațiunea mizează pe figuri noi, cu integritate și autoritate publică, care pot contribui la transformarea reală a Republicii Moldova. Anastasia Nichita: „Voi contribui cu tot sufletul ca sportul să înflorească” Campioana mondială la lupte, Anastasia Nichita, a declarat că a acceptat invitația Maiei Sandu de a se alătura echipei PAS. „R. Moldova are nevoie de dezvoltarea sportului. Voi contribui cu experiența, cu sprijinul și cu tot sufletul ca sportul din țara noastră să înflorească”, a spus ea. Maxim Potîrniche: „Sunt gata de presiune și de critică” Fotbalistul Maxim Potîrniche a anunțat că este pregătit să renunțe la cariera sportivă pentru a se implica în viața politică. „Sunt gata să-mi fac transparente veniturile și cheltuielile. Sunt gata să accept critici, sunt gata de presiune, să ascult și să aud. În ultimii ani a devenit imposibil să mai privesc cum minciuna și mediocritatea infectează mințile oamenilor de la tribuna Parlamentului”, a afirmat jucătorul. Emil Ceban: „Educația și cercetarea medicală trebuie să ajungă la standarde europene” Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie, Emil Ceban, a subliniat că Republica Moldova trebuie să se alinieze standardelor europene în domeniul educației și cercetării medicale. „Ne dorim recunoașterea diplomelor pentru absolvenții noștri și integrarea în spațiul european al educației, cercetării și inovației”, a declarat Ceban.
13:10
Partidul Republican „Inima Moldovei” se declară revoltat de „comportamentul ilegal al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care, sfidând statutul şi atribuţiile pe care le are, se implică în activitatea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), dar şi promovează narative ale acestei formaţiuni”, scrie Telegraph.md.„Astfel, unele persoane care au anunţat public că vor candida la alegerile parlamentare din acest an pe lista PAS au recunoscut că au fost invitate să facă acest lucru personal de către Maia Sandu. De asemenea, Maia Sandu îşi permite să şantajeze periodic alegătorii, promovând narative de genul că, dacă PAS nu va câştiga un nou mandat de guvernare, Moldova nu va adera la UE sau că în Moldova vor veni 10 mii de militari ruşi. Mai mult ca atât, Maia Sandu participă la şedinţele interne ale PAS, contrar statutului pe care-l are.Grav este că organele responsabile ale statului tolerează aceste abuzuri evidente ale Preşedintelui RM, astfel încurajând-o indirect să comită noi abateri. Aceasta în condiţiile în care comportamentul Maiei Sandu prezintă deja un pericol real pentru desfăşurarea normală a campaniei electorale a alegerilor parlamentare” – a declarat liderul partidului, Irina Vlah.Politiciana, în context, a anunțat că, Partidul Republican „Inima Moldovei” iniţiază un amplu proces de documentare a tuturor acţiunilor şi declaraţiilor preşedintelui Maia Sandu, care au tangenţă cu alegerile parlamentare şi care depăşesc statutul şi atribuţiile legale pe care le are. „În baza acestui dosar, în următorul Parlament, Partidul Republican „Inima Moldovei” va pune în aplicare prevederile Articolului 89 din Constituţie, care prevede posibilitatea suspendării din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova”, a explicat ea.Irina Vlah, de asemenea, a reamintit de angajamentul Partidului Republican „Inima Moldovei” de a constitui în viitorul Parlament o comisie de anchetă care să investigheze fraudarea alegerilor prezidenţiale în urma cărora Maia Sandu a obţinut al doilea mandat de preşedinte: „Vom apela la toate procedurile legale pentru a o înlătura din funcţie pe Maia Sandu, care, reieşind din unele suspiciuni rezonabile ce există, putem presupune că a ajuns Preşedinte prin fraudă, iar acum încalcă grosolan legislaţia, favorizând formaţiunea sa de buzunar – Partidul Acţiune şi Solidaritate”.
12:20
Un incident medical grav a fost evitat în ultimul moment la bordul unei curse charter Chișinău – Sharm El-Sheikh, operată pe 24 iunie de compania HiSky, grație intervenției decisive a doctorului Alexandru Marandici, medic narcolog la Dispensarul Republican de Narcologie din Chișinău. O pasageră în vârstă, cetățeană a Ucrainei, a suferit o cădere severă de tensiune arterială în timpul zborului, având tensiunea sub 40 și pulsul foarte slab. Potrivit martorilor, femeia nu dormise de două zile și administrase accidental o doză dublă din medicația sa pentru hipertensiune. Angela Sîrbu, aflată pe același rând cu pacienta, a povestit despre momentele critice trăite la bord: „Domnul doctor Marandici a reacționat imediat, cu calm și profesionalism. În câteva secunde a evaluat situația, a cerut trusa medicală și a început intervenția.” Medicul a administrat oxigen, glucocorticoizi, cardio tonice și a monitorizat constant starea pacientei până la aterizare. Datorită acestor măsuri, femeia a fost stabilizată și, la sosirea pe aeroport, a fost însoțită de un angajat al terminalului. Intervenția doctorului Marandici este cu atât mai impresionantă cu cât a avut loc într-un mediu limitat, cu resurse medicale minime și fără sprijin specializat. În ciuda acestor provocări, medicul a gestionat situația cu precizie și calm, evitând o posibilă tragedie la bordul aeronavei cu peste 250 de pasageri. Incidentul a scos totuși la iveală și câteva deficiențe care merită atenție: trusa medicală avea inscripții doar în limba germană, manșeta tensiometrului era inadecvată pentru o persoană cu constituție mai robustă, iar personalul de bord nu a putut oferi asistență medicală propriu-zisă. Deși compania aeriană nu a transmis public un mesaj de apreciere, numeroși martori și utilizatori de rețele sociale au lăudat gestul medicului Alexandru Marandici, considerându-l un exemplu de devotament și profesionalism. „Avem nevoie de mai mulți astfel de oameni pregătiți, care știu să acționeze în tăcere, dar cu un impact uriaș”, a transmis Angela Sîrbu în mesajul său.
12:00
Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova reamintește tuturor solicitanților de viză că sunt obligați să declare toate numele de utilizator sau pseudonimele pe care le-au folosit pe rețelele de socializare în ultimii cinci ani, indiferent de platformă. Obligația se aplică în cadrul completării formularului de cerere de viză DS-160. „Solicitanții certifică faptul că informațiile din cererea lor de viză sunt adevărate și corecte înainte de a semna și de a o depune”, se arată în comunicatul oficial emis de Ambasada SUA. Diplomația americană atrage atenția că omiterea informațiilor privind conturile de social media poate duce la respingerea cererii de viză și chiar la ineligibilitatea pentru viitoare solicitări. Măsura face parte din politicile de securitate și verificare aplicate la nivel global de către autoritățile de imigrare ale SUA, având scopul de a preveni riscuri legate de siguranța națională și de a verifica veridicitatea declarațiilor făcute de solicitanți. Pentru evitarea unor complicații, solicitanții sunt sfătuiți să completeze cu atenție formularul și să declare toate conturile personale, inclusiv cele care nu mai sunt active, dar care au fost utilizate în ultimii cinci ani.
Acum 12 ore
11:00
Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 7 iulie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul numit și „Înaintemergătorul” pentru că a vestit venirea lui Iisus Hristos. După Fecioara Maria, prorocul Ioan este al doilea sfânt, cel mai venerat de creștini. Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament și este menționat în cărțile sfinte ca fiind cel care […] The post Creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul first appeared on Liber TV.
10:00
Liga Orașelor și Comunelor (LOC) a anunțat oficial, printr-un comunicat de presă, retragerea sa din Blocul Politic „ÎMPREUNĂ”, acuzând lipsa de transparență, dialog și deschidere în interiorul alianței. Formațiunea condusă de Alexandru Bujoreanu a decis să participe separat la alegerile parlamentare anticipate din 28 septembrie 2025. „Blocul, care trebuia să ofere o alternativă reală cetățenilor dezamăgiți de guvernare, a fost transformat într-un instrument politic izolat, unde dialogul și extinderea au fost înlocuite de tergiversare, etichetări și jocuri de culise”, se arată în declarația formațiunii. LOC respinge categoric scenariile în care formațiuni sau personalități independente sunt absorbite pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), subliniind că Republica Moldova are nevoie de o opțiune pro-europeană autentică, construită de jos în sus, din inițiativele comunităților locale. Decizia de retragere a fost adoptată de Biroul Executiv Central al formațiunii pe 5 iulie, iar în paralel, LOC lansează un apel către „foștii parteneri loiali din Bloc” și către personalități din societatea civilă pentru a explora formarea unei platforme electorale comune, sub umbrela LOC, în vederea participării la scrutinul parlamentar. „Votul fiecărui cetățean contează. Nu există vot inutil, ci doar politicieni inutili. E timpul ca în fruntea țării să vină oameni pregătiți, onești și demni”, se menționează în finalul comunicatului.
09:50
Câțiva activiști au organizat o manifestație pașnică în Istanbul, în apropierea Consulatului Republicii Moldova, exprimându-și sprijinul față de bașcana autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul. Participanții la acțiune au cerut eliberarea acesteia, după ce autoritățile au inițiat mai multe proceduri judiciare în care Guțul este vizată. Potrivit imaginilor publicate pe rețelele de socializare, protestatarii au afișat pancarte prin care își exprimă îngrijorarea față de situația juridică a liderului UTA Găgăuzia. Totodată, în Piața Centrală a orașului Istanbul au fost lipite afișe cu mesaje de susținere, în care se cere „eliberarea Evgheniei Guțul”. Acțiunea a atras atenția mai multor trecători și a fost documentată foto și video, conținutul fiind ulterior distribuit pe Facebook. Evghenia Guțul, aleasă bașcan al Găgăuziei în 2023, a devenit subiectul mai multor investigații inițiate de autoritățile centrale din Republica Moldova. Reprezentanți ai opoziției și susținători ai liderului găgăuz au acuzat în repetate rânduri faptul că aceste demersuri ar avea o motivație politică, în timp ce autoritățile de la Chișinău au negat acuzațiile, susținând că anchetele se desfășoară în conformitate cu legea. Amintim că dosarul penal împotriva Evgheniei Guțul a fost transmis în instanță în aprilie 2024, după finalizarea urmăririi penale. Acuzarea susține că, în calitate de secretar al partidului declarat neconstituțional, Guțul ar fi introdus în mod sistematic fonduri din Federația Rusă în Republica Moldova, în perioada 2019–2022. De asemenea, este acuzată de coordonarea activității unor oficii teritoriale ale partidului și de primirea deliberată a peste 42,5 milioane de lei din partea unei organizații criminale pentru finanțarea formațiunii.
09:40
În noaptea de 7 iulie, armata rusă a lansat un nou atac cu drone asupra orașului Odesa, soldat cu moartea unui om și cu distrugeri semnificative ale infrastructurii civile, potrivit autorităților ucrainene. Șeful Administrației Militare Regionale din Odesa, Oleg Kiper, a declarat că, în ciuda reacției rapide a sistemului de apărare antiaeriană ucrainean, mai multe obiective civile au fost afectate. Printre acestea se numără o stație de deservire tehnică auto, mai multe autoturisme și clădiri adiacente. „Din păcate, un agent de pază a murit în urma incendiului care a cuprins o construcție din apropierea unui bloc aflat în construcție”, a precizat Kiper. Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență (DSNS), atacul cu drone a provocat distrugerea a 10 garaje, a unei clădiri administrative situate pe teritoriul unei stații de deservire tehnică, precum și a unor barăci de construcție. Mai multe incendii au izbucnit la fața locului, iar flăcările au distrus atât autoturisme, cât și camioane și un autobuz. Dronele kamikaze lansate de Federația Rusă au venit din direcția estică, deasupra Mării Negre, fiind interceptate parțial de apărarea aeriană ucraineană. Atacul de azi vine la doar câteva zile după ce, pe 3 iulie, un alt bombardament rusesc a vizat portul maritim din Odesa. O rachetă de tip „Iskander” a lovit o zonă de acostare, omorând doi civili – un mecanizator portuar și un șofer de camion – și rănind alți șase, inclusiv membri ai echipajului unei nave civile sub pavilion sirian. Autoritățile ucrainene condamnă ferm aceste atacuri, catalogându-le drept acte teroriste împotriva infrastructurii civile și a populației pașnice.
Ieri
14:00
În această dimineață, în fața Monumentului dedicat victimelor deportărilor regimului comunist din fața Gării Feroviare din Chișinău, a avut loc mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua mare operațiune de deportări staliniste din Basarabia, desfășurată în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.Evenimentul solemn a reunit supraviețuitori ai deportărilor, rude ale victimelor, reprezentanți ai autorităților publice, ai societății civile, precum și pe Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Parlamentului, Igor Grosu.În discursul său, șefa statului a condamnat crimele regimului sovietic și a evocat suferințele a zeci de mii de basarabeni deportați în Siberia „doar pentru că își trăiau viața în muncă cinstită și credință, pentru că își păstrau limba și tradițiile”.„Verticalitatea acestor oameni a fost percepută ca o amenințare de către regimul sovietic, iar pedeapsa aplicată a fost una cumplită – foamete, frig, muncă silnică și exil departe de casă. Chiar și în acele condiții inumane, cei deportați și-au păstrat valorile și identitatea. Nu au cerut niciodată răzbunare, dar au cerut adevăr. Și este datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a memoriei lor”, a declarat Maia Sandu.Cu prilejul comemorării, Președinta a îndemnat cetățenii să viziteze expoziția-muzeu din Piața Marii Adunări Naționale, dedicată victimelor deportărilor. Aflat la cea de-a treia ediție, acest spațiu de reculegere și reflecție rămâne deschis publicului până pe 27 iulie.Mitingul de comemorare reprezintă nu doar un omagiu adus celor care au suferit, ci și un angajament al statului pentru promovarea adevărului istoric și educarea generațiilor viitoare. „Prin păstrarea vie a memoriei lor, construim o Moldovă mai solidară, mai justă și mai conștientă de prețul libertății”, a concluzionat Maia Sandu.
11:00
Elon Musk, fondatorul Tesla și proprietarul rețelei X (fostul Twitter), a anunțat oficial crearea unei noi formațiuni politice – „Partidul America” –, cu scopul declarat de a „reda libertatea” cetățenilor americani. Inițiativa vine pe fondul tensiunilor crescânde dintre miliardar și președintele Donald Trump, pe care Musk l-a susținut în campania din 2024, dar cu care a rupt recent legăturile, în urma adoptării unei noi legi bugetare.„Cu 2 la 1, doriți un nou partid politic și îl veți avea”, a scris Musk sâmbătă pe platforma X. „Astăzi, se formează Partidul America pentru a vă reda libertatea”, a adăugat el, la o zi după ce a lansat un sondaj online, chiar de Ziua Independenței, în care 65,4% dintre participanți s-au declarat în favoarea creării unui nou partid.Deși nu este eligibil pentru funcția de președinte al SUA, fiind născut în Africa de Sud, Musk a devenit o figură tot mai influentă în politica americană, oscilând între susținerea Partidului Democrat și a Partidului Republican. La alegerile din 2024, el și-a exprimat public sprijinul pentru Donald Trump, însă relația dintre cei doi s-a deteriorat rapid după ce președintele a promulgat o lege bugetară criticată dur de Musk.Noua formațiune politică vine pe fondul unei nemulțumiri generale față de sistemul politic american tradițional, iar Musk pare hotărât să se poziționeze ca lider al unei mișcări „anti-sistem”, apelând direct la electoratul conservator, dar și la segmentele anti-establishment.Deocamdată, nu este clar ce structură va avea Partidul America sau cine îl va conduce efectiv. 
11:00
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a deportat zeci de mii de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, pe care i-a dus în Siberia, în lagăre de concentrare, iar averile le-au fost confiscate. Se estimează că cel puțin 11 mii de familii – în total peste 35 mii de persoane au fost deportate în așa-numita „Operațiune Sud”, scopul căreia a fost deportarea unui număr mare de oameni considerați „dușmani ai poporului” sau „elemente social-periculoase”.Cei peste 35 de mii de oameni au fost urcați, în doar câteva ore, în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Au fost deportați copii, femei, bătrâni și cei mai buni gospodari, nu erau cruțate nici gravidele, nici persoanele cu dizabilități. Unii au revenit peste ani, alții n-au mai apucat.Istoricii afirmă că deciziile privind represiunea erau luate de liderii partidului și guvernului sovietic și erau acceptate la cel mai înalt nivel, personal de Stalin și un cerc restrâns de asociați. Pe de o parte, deportările au fost oficializate legal, fiind adoptate decrete ale Consiliului Suprem URSS, rezoluții ale Consiliului Comisarilor Poporului URSS, Comitetelor de Stat de Apărare. Pe de altă parte, toate aceste decizii au contrazis Constituțiile URSS și ale republicilor unionale, prin urmare inițial au fost ilegale.Represiunea mai avea scopul de a smulge mase de oameni din mediul lor stabil și plasarea lor într-un nou context neobișnuit și riscant pentru supraviețuirea lor. Noile așezări se aflau la mii de kilometri distanță de locurile de baștină, astfel întregul contingent reprimat era supus unui proces feroce de desocializare și deznaționalizare.6 iulie este zi de doliu național în Moldova, fiind organizate mitinguri de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.În august 2013, la Chișinău a fost inaugurat monumentul „Trenul durerii” în memoria victimelor deportărilor regimului comu­nist. Lucrarea în bronz, realizată de sculptorul Iurie Platon, este dedicată zecilor de mii de moldoveni deportați în anii 1940-1953. Amplasarea monumentului în scuarul Gării feroviare din capitală are o conotație specială: anume de aici cei mai mulți basarabeni au fost duși cu forța în Siberia și Kazahstan.Au fost organizate în total trei operațiuni de deportări în masă din Moldova: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:20
Zborul operat de compania aeriană SkyUp Malta pe ruta Paris–Chișinău a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore, din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. 189 de pasageri au fost afectați de întârziere și au dreptul legal de a solicita o compensație în valoare de 400 de euro fiecare, potrivit Autorității Aeronautice Civile (AAC).Într-un comunicat emis în jurul orei 15:00, AAC a informat că zborul întârziat urma să decoleze la ora 14:20 (ora locală Paris), cu o aeronavă de înlocuire identificată de operatorul aerian. Până la acel moment, aeronava nu decolase, deși ora programată fusese deja depășită.„Întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”, au explicat reprezentanții Autorității.În plus, operatorul aerian are obligația legală de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care aceste servicii nu au fost oferite, AAC încurajează pasagerii să depună o petiție către instituție.Pasagerii pot depune reclamațiile pe site-ul Autorității Aeronautice Civile, anexând dovada biletului, a întârzierii și, eventual, a cheltuielilor suportate în lipsa sprijinului din partea companiei aeriene.
17:10
Președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că autoritățile încearcă să blocheze concertul trupei „Ruki Vverh”, programat pentru 14 iulie la Chișinău, în cadrul Festivalului Absolvenților 2025. El a făcut apel către guvernare să înceteze lupta „împotriva artiștilor, culturii și, cel mai important — împotriva propriilor cetățeni”. „Da, guvernarea s-a speriat. În prezent, se discută despre interzicerea intrării în țară a lui Serghei Jukov — solistul trupei «Ruki Vverh», sau poate chiar a întregii trupe. Mă adresez tuturor: opriți acest război cu artiștii, cu cultura și, cel mai important — cu propriii cetățeni”, a declarat Usatîi în Piața Marii Adunări Naționale.Politicianul consideră că în spatele acestei tentative de anulare a concertului stă presiunea politică din ambele tabere: „Stânga a făcut o criză de isterie, dreapta — alta, doar ca să oprească concertul trupei «Ruki Vverh».”El și-a exprimat indignarea față de absurditatea acuzațiilor aduse interpretului: „Am informații că există un plan de a nu-i permite lui Serghei Jukov să intre în țară, iar apoi să fie deportat. Lăsați, vă rog… unde e Jukov și unde e propaganda? Permiteți măcar echipei lui să intre”, a spus Usatîi.El le-a propus politicienilor moldoveni să organizeze propriul Festival al Absolvenților și să anunțe ce artiști consideră potriviți pentru a cânta în capitală: „Invitați și voi câte un artist, iar pe 14 iulie, noi — în calitate de organizatori — le vom oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a urca pe scenă. Nu am nimic împotrivă!”Renato Usatîi a reamintit, de asemenea, că de mai bine de trei decenii în Moldova nu s-a organizat un Festival Național al Absolvenților. Iar acum, când el a reușit să aducă acest proiect la viață, în loc de susținere, a început valul de critici.
13:00
Fostul prim-ministru și lider al PLDM, Vlad Filat, susține că președinta Maia Sandu își construiește propria platformă electorală, distinctă de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care ar urma să o conducă personal în campania electorală din acest an. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui podcast publicat recent.Potrivit lui Filat, noul proiect politic ar putea purta denumirea „Moldova Europeană”, fiind gândit ca o formulă prin care Maia Sandu să se distanțeze de PAS și de imaginea controversată a unor foști membri ai formațiunii.„Este o decizie firească în condițiile actuale. Pentru ea, aceasta este probabil singura opțiune realistă. Dorința de a se distanța de oamenii care au fost în PAS, de eticheta acestui partid, și de a lega totul de integrarea europeană și de propria persoană este vizibilă și explicabilă. Ea rămâne, totuși, singura figură cu un rating care poate garanta un rezultat”, a declarat Vlad Filat.Liderul PLDM afirmă că Maia Sandu va conduce personal această listă electorală, asumându-și rolul de „locomotivă” pentru viitoarea echipă politică, într-o formulă care ar putea reface susținerea electorală pierdută de PAS în ultimii ani.Vlad Filat avertizează, totodată, că președinta ar urma să folosească „toate instrumentele posibile” pentru a-și consolida poziția în campania electorală, inclusiv resurse administrative și structuri ale statului.„Va folosi întreaga resursă administrativă de care dispune. Și toate instrumentele posibile — fie ele în limitele legii sau dincolo de acestea. Mulți au zâmbit ironic când am spus asta, dar iată că aceste lucruri se întâmplă: atât prin controlul tot mai accentuat asupra mediului online, cât și prin modul în care urmează să fie utilizat Consiliul Suprem de Securitate”, a mai adăugat Filat.Fostul premier susține că deciziile esențiale privind acest nou proiect electoral ar urma să fie luate până la mijlocul lunii iulie, în contextul unui an electoral crucial pentru viitorul Republicii Moldova.
12:50
Consumatorii din Republica Moldova ar putea beneficia de o mică ieftinire la energia electrică începând cu a doua jumătate a anului 2025. Cei doi furnizori principali de energie electrică de pe piața reglementată – Premier Energy și FEE Nord – au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind aprobarea unor tarife mai mici. Premier Energy: reducere de aproximativ 4-5%Premier Energy, care furnizează energie în centrul, sudul țării și în municipiul Chișinău, propune o ieftinire de până la 5%. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici ar putea scădea de la 4,10 lei/kWh la 3,93 lei/kWh – o reducere de 17 bani.Tarifele propuse de companie sunt următoarele: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (−5,6%); 309,54 bani/kWh la ieșirea din rețelele de transport (−5,05%); 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (−5,02%); 333,83 bani/kWh pentru rețelele de medie tensiune (−4,9%); 393,76 bani/kWh pentru rețelele de joasă tensiune (−4%).Compania atrage însă atenția că estimările pot suferi modificări, întrucât lipsesc informații clare despre sursele de import ale Energocom. Premier Energy susține că prețurile de achiziție au crescut în perioada noiembrie 2024 – mai 2025, fiind influențate de factori geopolitici și politici guvernamentale din regiune, precum și de evoluțiile de pe bursele OPCOM și BRM din România. FEE Nord: reduceri de până la 10%Furnizorul de stat FEE Nord, care deservește nordul țării, propune scăderi tarifare mai semnificative – de până la 10% pentru consumatorii casnici. Astfel, tariful ar urma să coboare de la 4,68 lei/kWh la 4,22 lei/kWh, adică o reducere de 46 de bani.Noile tarife propuse sunt: 264 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (−14,7%); 289 bani/kWh la ieșirea din rețelele de transport (−13,5%); 318 bani/kWh pentru consumatorii conectați la medie tensiune (−12,6%); 422 bani/kWh pentru consumatorii conectați la joasă tensiune (−9,8%).Începând cu 3 ianuarie 2025, tarifele la energia electrică au crescut semnificativ – cu 65-75%. Premier Energy facturează în prezent 4,10 lei/kWh, iar FEE Nord – 4,68 lei/kWh.Deși luna trecută ministrul Energiei, Dorin Junghietu, declara că nu sunt preconizate schimbări de preț în perioada următoare, cele două companii au venit totuși cu solicitări oficiale de micșorare a tarifelor. Decizia finală urmează să fie luată de ANRE în următoarele săptămâni.
09:30
Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, Guvernul va organiza, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), inaugurarea expoziției de vagoane „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”. La eveniment vor participa președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful Legislativului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, istorici, oameni de cultură, miniștri și deputați.  Expoziția, care este la a treia ediție, va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie. În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR. Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. Expoziția este organizată de Guvernul Republicii Moldova - Cancelaria de Stat și Ministerul Culturii, cu susținerea Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale a Arhivelor, Căii Ferate din Moldova și a Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului. Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.
4 iulie 2025
21:10
Uniunea Europeană reconfirmă angajamentul ferm față de integrarea Republicii Moldova în cadrul primului summit bilateral Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurat pe 4 iulie la Chișinău. Evenimentul a reunit liderii de la Bruxelles și Chișinău, marcând o etapă esențială în parcursul european al țării.Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat debursarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de Creștere pentru Moldova, integrarea iminentă a țării în sistemul european de plăți SEPA și eliminarea tarifelor de roaming pentru cetățenii moldoveni. „Republica Moldova este pregătită să deschidă capitolul fundamental al negocierilor de aderare. Și noi suntem gata să deschidem toate capitolele cât mai rapid posibil”, a declarat șefa executivului european. Sprijin pentru securitate, democrație și combaterea manipulăriiVon der Leyen a lăudat solidaritatea Chișinăului în fața crizelor regionale și a reafirmat sprijinul UE pentru protejarea libertății, democrației și identității Republicii Moldova. Ea a condamnat atacurile hibride la adresa țării și a subliniat că Bruxellesul va susține eforturile de combatere a dezinformării prin extinderea Centrului de Comunicare Strategică și instruirea societății civile în identificarea și demascarea propagandei rusești.„Calitatea de membru în Uniunea Europeană înseamnă solidaritate și protecție. Moldova este un partener de încredere în domeniul securității. Iar noi suntem aici pentru a continua să lucrăm împreună pentru un viitor european sigur și stabil”, a subliniat von der Leyen. António Costa: „Nu este un exercițiu de bifat, ci o transformare reală”La rândul său, președintele Consiliului European, António Costa, a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru progresele remarcabile realizate în ultimii ani. El a îndemnat Republica Moldova să continue procesul de reformă, amintind că aderarea la UE este mai mult decât un set de condiționalități – este o transformare reală în beneficiul cetățenilor.„Liberalizarea vizelor, investițiile în infrastructură, sprijinul energetic și eliminarea tarifelor de roaming sunt doar câteva dintre beneficiile deja resimțite. Acum este timpul să accelerăm această muncă și să consolidăm securitatea și reziliența Republicii Moldova”, a afirmat Costa. Maia Sandu: „Summitul marchează începutul unei noi etape”Gazda evenimentului, președinta Maia Sandu, a mulțumit partenerilor europeni pentru sprijinul constant și a declarat că summitul de la Chișinău „marchează începutul unei noi etape în drumul nostru european”.„Mergem înainte împreună – cu demnitate, curaj și speranță. Moldova este pregătită să contribuie, cu toată inima și toată priceperea, la această mare construcție europeană a păcii, bunăstării și solidarității”, a declarat șefa statului, exprimând dorința ca summitul R. Moldova – UE să devină o tradiție anuală.
18:10
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a avut un nou dialog telefonic cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, în urma căruia cele două părți au convenit să intensifice cooperarea în vederea consolidării apărării antiaeriene a Ucrainei. Mesajul a fost transmis de liderul de la Kiev pe Facebook, pe 4 iulie, zi în care SUA celebrează Ziua Independenței.„Am avut o conversație foarte importantă și utilă cu președintele Trump. L-am felicitat pe el și pe poporul american cu ocazia Zilei Independenței. Am vorbit despre situația actuală, despre atacurile aeriene ale Rusiei și despre frontul larg. Trump este foarte bine informat – îi mulțumesc pentru această atenție față de Ucraina”, a declarat Zelenski. Sprijin pentru pace și noi proiecte de apărarePreședintele ucrainean a subliniat că SUA și Ucraina au realizat „foarte multe împreună” și că susțin în continuare toate eforturile internaționale pentru a opri agresiunea rusă și a construi „o pace durabilă și demnă”. Potrivit acestuia, Kievul sprijină propunerile americane privind o soluție diplomatică, dar insistă asupra unei „înțelegeri corecte pentru pace”.Una dintre prioritățile discuției a fost extinderea capacității de apărare aeriană:„Am convenit să lucrăm împreună pentru a întări protecția cerului. Am discutat despre sistemele de apărare și despre perspectivele unei cooperări mai strânse între industriile de apărare ale celor două țări, inclusiv în domeniul dronelor și al noilor tehnologii”, a menționat Zelenski. Următoarea etapă: întâlniri tehnice între echipeÎn cadrul discuției s-a stabilit și organizarea unei întâlniri între echipele celor două lideri pentru a analiza oportunitățile de producție comună, investiții și achiziții reciproce de echipamente militare. Dialogul a inclus și un schimb de opinii privind situația diplomatică globală și rolul SUA în coagularea sprijinului internațional pentru Ucraina.Anunțul vine la doar câteva zile după ce Donald Trump și Vladimir Putin au purtat o conversație telefonică pe 3 iulie, iar în aceeași seară, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei. De asemenea, recent, ministrul american al apărării, Pete Hegseth, a suspendat livrarea către Ucraina a unor componente esențiale pentru sistemele Patriot, decizie salutată de Kremlin.
17:50
Victoria Furtună, lidera partidului Moldova Mare, a criticat dur politica PAS de integrare rapidă în Uniunea Europeană, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4. Furtună a acuzat guvernarea că pune pe hârtie doar „bife” pentru raportarea către partenerii externi și uită de nevoile imediate ale cetățenilor.„PAS ne târăște cu forța spre Uniunea Europeană doar pentru bifă și raportare în fața curatorilor săi externi”, a subliniat Furtună. Potrivit liderului Moldova Mare, demersul legislativ de a organiza cât mai repede un eventual referendum rămâne unul formal dacă nu este însoțit de creșterea nivelului de trai. Prioritate: economie și locuri de muncăVictoria Furtună a insistat că, înainte de orice discuție despre aderare, Republica Moldova are nevoie de o bază economică solidă și de locuri de muncă bine plătite:„Înainte de orice referendum, Moldova are nevoie de o economie robustă, de locuri de muncă și de condiții decente de trai pentru cetățeni. Numai atunci poporul va putea spune cu adevărat «da», nu doar pentru că Sandu a semnat hârtia.” Pași mici, dar siguriÎn opinia acesteia, aderarea la UE ar trebui să fie un proces gradual, bazat pe indicatori economici îndepliniți:„Ridicând economia, vom merge cu pași mici spre integrarea europeană, dar doar atunci când vom fi pregătiți din punct de vedere economic, nu doar de formă și nu pentru a rămâne la guvernare.” Refuzul condiției de „colonie”Întrebată despre rolul influenței externe în procesul decizional de la Chișinău, Victoria Furtună a fost fermă:„Noi nu suntem o colonie. Noi suntem Moldova. Și decizia ne aparține!”Moldova Mare anunță că va pune pe agenda publică întrebarea reală pentru cetățeni: „Doriți să aderați la Uniunea Europeană?”, doar după ce nivelul de trai și perspectivele economice vor fi palpabile în viața de zi cu zi a moldovenilor.
17:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare Statelor Unite ale Americii cu ocazia Zilei Independenței, marcată anual pe 4 iulie. Într-o postare publicată pe platforma X (fost Twitter), șefa statului a evidențiat legăturile strânse dintre cele două țări și a mulțumit pentru sprijinul constant acordat de Washington în ultimele trei decenii.„Pentru prietenii noștri americani — La mulți ani de Ziua Independenței! De peste 30 de ani, sprijinul Statelor Unite a contribuit la consolidarea Moldovei, făcând-o mai puternică și mai rezilientă — un partener stabil într-o regiune strategică. Astăzi celebrăm valorile pe care le împărtășim și prietenia pe care am construit-o împreună”, a declarat Maia Sandu.Statele Unite ale Americii sunt unul dintre principalii parteneri strategici ai Republicii Moldova. De la stabilirea relațiilor diplomatice, în 1992, SUA au sprijinit activ reformele democratice, dezvoltarea economică, lupta împotriva corupției și întărirea instituțiilor statului de drept. Doar prin intermediul USAID – agenție americană care a activat în Republica Moldova până în timpul administrației Trump – țara noastră a beneficiat de peste 1 miliard de dolari sub formă de asistență.4 iulie este una dintre cele mai importante sărbători naționale americane, marcând proclamarea independenței față de Marea Britanie în anul 1776. 
16:10
Curtea de Apel Nord a anulat rezultatele alegerilor locale desfășurate pe 1 iulie 2025 în comuna Boldurești, raionul Nisporeni, și a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze votarea repetată în termen de două săptămâni. Decizia instanței este executorie, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.Hotărârea Curții de Apel vine după ce a fost admis parțial apelul depus de Sergiu Bulicanu, care a contestat legalitatea scrutinului. Acesta a cerut anularea alegerilor și obligarea CEC să le declare nule, invocând nereguli în procesul electoral.Anterior, pe 25 iunie, Judecătoria Ungheni respinsese această solicitare, însă Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea instanței inferioare și a emis o nouă decizie în favoarea contestatarului. În cauză sunt vizate Consiliul Electoral al Circumscripției nr. 23/5 și Comisia Electorală Centrală, iar Nicanor Ciochină figurează în calitate de terț.Instanța a declarat nule alegerile din turul doi, organizate pe 1 iunie 2025 pentru funcția de primar al comunei Boldurești, și a dispus organizarea unui nou scrutin în cel mult 14 zile.
15:20
Liderul PLDM și fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, avertizează, într-o postare publicată astăzi, că integrarea europeană a țării nu trebuie transformată într-un instrument politic exclusiv în mâinile guvernării. Comentariul său vine în contextul desfășurării primului Summit Republica Moldova – Uniunea Europeană, găzduit la Chișinău, pe 4 iulie 2025.Filat recunoaște importanța politică a evenimentului, pe care îl consideră un semnal clar că Moldova se află pe agenda europeană. Totodată, el respinge speculațiile potrivit cărora ar fi fost deja luată decizia juridică privind începerea negocierilor de aderare, precizând că țara se află încă în faza de evaluare a clusterelor.Fostul premier critică includerea Moldovei în același „pachet” cu Ucraina, susținând că această asociere ar putea duce la întârzieri în procesul de aderare, din cauza opoziției exprimate de state membre precum Ungaria. În opinia sa, locul Republicii Moldova este alături de Muntenegru și statele din Balcanii de Vest, cu care împărtășește un parcurs european mai apropiat.Filat afirmă că șansele ca negocierile de aderare să înceapă în toamna acestui an sunt reale și exprimă speranța că summitul de astăzi va marca această decizie. În același timp, el atrage atenția asupra riscurilor „privatizării” procesului de integrare europeană de către președinta Maia Sandu și partidul de guvernare PAS.„Derapajele de la statul de drept, abuzurile împotriva presei și oponenților politici, dar și funcționarea deficitară a justiției nu pot fi trecute cu vederea de Bruxelles”, subliniază liderul PLDM. El acuză Uniunea Europeană de standarde duble și avertizează că tăcerea față de abaterile comise de autoritățile de la Chișinău ar putea alimenta anti-europenismul într-o regiune care are nevoie mai mult ca oricând de valorile europene.„UE nu este o oligarhie supra-societală care administrează guverne ce își chinuie propriile popoare. Asta se întâmpla în URSS. Uniunea Europeană trebuie să rămână fidelă valorilor care au consacrat-o”, a concluzionat Vlad Filat.
15:10
Toate guvernările aplică practici discriminatorii în raport cu primarii aleși din partea opoziției – din păcate, au de suferit localitățile. Despre aceasta a vorbit primarul orașului Glodeni, Stela Onuțu, reprezentant al Partidului Nostru și vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova, la emisiunea „Important” de la TVC 21. „Sunt din 2015 primar de la un partid de opoziție. Și, indiferent, ce partid era la guvernare atunci ori ce partid e la guvernare acum, opoziția niciodată nu a fost privită cu ochi buni. Urmărim cu toții cum se face repartizarea banilor, a proiectelor. Erau situații când se spunea: „Uite-te de ce culoare sunt colțunii tăi partinici!”. La care de fiecare dată răspundeam că funcția de primar nu este una politică. Dar, din păcate, ea se politizează ... și are de suferit localitatea”, a declarat Onuțu. Ea s-a referit la recenta excludere a primăriilor, conduse de primarii Partidului Nostru, din Programul „Europa este Aproape”, destinate reparației drumurilor, deși au fost depuse proiecte bine documentate. Majoritatea beneficiarilor ar fi din partea PAS. „Din lista care am analizat-o, majoritatea localităților sunt conduse de reprezentanții care fac parte din PAS. Am primit un răspuns că vom fi planificați pentru următoarea tranșă, dar noi știm că aceștia sunt  ultimii bani alocați pentru reparația drumurilor până în alegeri. Starea drumurilor la noi este dezastruoasă. Poate din start includeau în regulament cerința privind apartenența politică? Era mai simplu și nu pierdeam banii pentru pregătirea proiectului, nu pierdeam timp și ne concentram pe ceea ce ar fi de real folos localității noastre”, a spus primara orașului Glodeni.  Totodată, Stela Onuțu a admis că deciziile de finanțarea s-ar fi luat în baza votului localităților respective la referendumul republican privind integrarea europeană: „Am auzit că repartizarea banilor s-ar fi făcut în dependență de procentele acumulate la referendum – cum a votat localitatea, așa au fost și criteriile de selectare. Dacă o localitatea sau alta a luat un procent mai favorabil pentru guvernare, atunci cumva prin această prismă a fost analizat și proiectul”, a spus primarul.
13:00
O explozie puternică a avut loc vineri dimineață la o stație de alimentare cu combustibil din Roma, Italia, provocând rănirea mai multor persoane și evacuarea unor locuitori din zonă, potrivit The Independent și presei italiene. Deflagrația a fost precedată de un incendiu, urmat de două explozii succesive, cea de-a doua fiind extrem de puternică, conform Corriere della Sera.Martorii au surprins imagini dramatice cu un uriaș glob de foc portocaliu ridicându-se deasupra orașului, însoțit de un nor dens de fum gri-închis vizibil de la kilometri distanță.Potrivit autorităților, opt polițiști și un pompier au fost răniți în urma exploziei. Salvatorii sunt încă la fața locului și lucrează pentru a stinge focul și a evalua pagubele.Localnicii relatează că suflul exploziei a zdruncinat clădirile din apropiere și a împrăștiat bucăți de metal și sticlă în aer.În apropierea stației afectate se află un club sportiv și o grădiniță, iar zona este în continuare verificată de poliție pentru eventuale alte distrugeri sau pericole. Fragmente de construcții au fost găsite pe terenul de sport, iar gardurile metalice au fost complet deformate de unda de șoc.Autoritățile nu au oferit deocamdată o cauză oficială a incendiului care a precedat explozia. Ancheta este în desfășurare.
12:50
Rusia a devenit, joi, prima țară din lume care recunoaște oficial guvernul taliban din Afganistan, instaurat în urma preluării puterii în august 2021, anunță Ministerul rus de Externe într-un comunicat preluat de CNN. Decizia a fost concretizată prin acceptarea oficială a noului ambasador taliban la Moscova, Gul Hassan Hassan, care și-a prezentat scrisorile de acreditare adjunctului ministrului rus de externe, Andrei Rudenko.„Credem că recunoașterea oficială a guvernului Emiratului Islamic al Afganistanului va impulsiona cooperarea bilaterală productivă între țările noastre în diverse domenii”, se arată în declarația ministerului rus. Rusia își exprimă interesul pentru colaborări comerciale și economice, în special în energie, transport, agricultură și infrastructură. De asemenea, Moscova promite sprijin în consolidarea securității regionale și în combaterea terorismului și a criminalității legate de droguri.Ministerul afgan de externe, condus de regimul taliban, a salutat decizia ca fiind „pozitivă și importantă”, într-o postare pe rețeaua X (fostul Twitter), însoțită de imagini de la o întâlnire între șeful diplomației de la Kabul, Amir Khan Muttaqi, și ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Jirnov.Gestul Rusiei are o semnificație istorică aparte: Uniunea Sovietică a purtat un război sângeros de nouă ani în Afganistan, încheiat în 1989 prin retragerea trupelor sovietice, înfrânte de mujahedinii afgani – dintre care unii aveau să formeze nucleul actualei conduceri talibane.După retragerea haotică a SUA din Afganistan, în 2021, Rusia a fost una dintre puținele țări care și-au menținut prezența diplomatică la Kabul. În aprilie 2025, Rusia a eliminat oficial talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste.În timp ce talibanii au relații diplomatice de lucru cu China, Emiratele Arabe Unite și Qatar, niciuna dintre aceste țări nu a recunoscut oficial regimul ca guvern legitim al Afganistanului.În ciuda lipsei recunoașterii formale din partea majorității comunității internaționale, talibanii au reușit să încheie acorduri comerciale, inclusiv un contract de extracție de petrol cu o companie chineză în 2023. Regimul de la Kabul a depus eforturi și pentru a obține recunoașterea din partea unui alt fost adversar: Statele Unite.CNN notează că, după realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, în ianuarie 2025, dialogul diplomatic cu talibanii s-a intensificat. În martie, doi cetățeni americani au fost eliberați din detenție în Afganistan, iar SUA a retras recompensele oferite anterior pentru capturarea a trei lideri talibani.Totodată, regimul de la Kabul a propus deschiderea unui birou cu statut similar unei ambasade în Statele Unite, pentru a gestiona relațiile bilaterale. Discuțiile continuă, iar oficialii americani ar fi încurajat talibanii „să își asume riscuri” pentru a deschide calea unei posibile recunoașteri oficiale în viitor.
12:20
Partidul Republican „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah, continuă să meargă prin țară în cadrul campaniei „Salvăm de PAS”. Membrii partidului au intervenit în soluționarea problemelor în alte trei localități.Potrivit formațiunii, autoritățile vor să închidă școala rusă din satul Copanca, raionul Căușeni, lăsând peste 150 de copii fără condiții pentru educație.„Campania Partidului „Inima Moldovei” „Salvăm de PAS” a mobilizat părinții și locuitorii satului pentru a apăra dreptul copiilor lor la învățătură. Nu vom permite guvernării galbene să distrugă educația și să lase satele noastre fără viitor!”, au menționat activiștii.În cadrul campaniei, „Inima Moldovei” a ajutat și locuitorii comunei Biești să-și apere dreptul la asistență medicală accesibilă: „Centrul medical din acest sat a devenit un simbol al incompetenței galbenilor. Autoritățile au cheltuit 2 milioane de lei pe reparația unei clădiri care stă goală și azi, în timp ce oamenii sunt nevoiți să meargă la medic în altă localitate. Intervenția echipei locale „Inima Moldovei” le-a redat oamenilor speranța că problema lor va fi, în sfârșit, soluționată”.„Inima Moldovei” a mai comunicat că intervine acolo unde autoritățile închid ochii cu indiferență în fața problemelor și, în cadrul campaniei „Salvăm de PAS”, a răspuns apelului disperat al locuitorilor din satul Stoianovca, raionul Cantemir, care de ani de zile trăiesc fără o alimentare normală cu apă.„Împreună vom obține o soluție – ca fiecare om să aibă acces la apă curată și condiții de viață demne” - a subliniat conducerea partidului.
10:40
Astăzi, americanii își sărbătoresc Ziua Națională, ocazie ce marchează declararea independenței față de Imperiul Britanic, în 1776. Pe data de 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze şi-au proclamat independenţa, Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al SUA, redactând „Declaraţia de Independenţă” care a fost adoptată de Congresul american.Prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783 a fost recunoscută independenţa Statelor Unite, iar în anul 1787 a fost adoptată Constituţia SUA, document în vigoare şi astăzi, care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal şi a introdus sistemul prezidenţial de guvernământ.Declarația de Independență, redactată în principal de Thomas Jefferson, a fost aprobată pe 4 iulie 1776. Deși semnarea efectivă a documentului s-a făcut în august, această dată a fost adoptată pentru celebrarea oficială a independenței.La început, 4 iulie nu era o sărbătoare de masă. Importanța ei a crescut după Războiul din 1812, iar moartea simultană a lui Thomas Jefferson și John Adams pe 4 iulie 1826 – la exact 50 de ani de la momentul din 1776 – a adâncit valoarea simbolică a zilei. În anul 1870, Congresul SUA a declarat oficial Ziua Independenței drept sărbătoare națională.Sărbătoarea este marcată în întreaga țară printr-o varietate de evenimente: Parade și ceremonii oficiale în orașe mari și mici Focuri de artificii, organizate în majoritatea comunităților Picnicuri și reuniuni de familie, cu preparate tradiționale precum hot-dogs, hamburgeri, porumb copt, limonadă și plăcintă cu mere Discursuri publice și arborarea pe scară largă a steagului american.Ziua Independenței a fost reflectată și în cinematografie. Filmul „Born on the Fourth of July” (1989), regizat de Oliver Stone, explorează patriotismul dintr-o perspectivă critică. De asemenea, filmul SF „Independence Day” (1996) transformă ziua într-un simbol al unității în fața unei amenințări globale.Data de 4 iulie este legată și de momente notabile din istoria președinților americani: Thomas Jefferson și John Adams au murit pe 4 iulie 1826 James Monroe a murit pe 4 iulie 1831 Calvin Coolidge, cel de-al 30-lea președinte al SUA, s-a născut pe 4 iulie 1872.Declarația de Independență a inspirat mișcări democratice și documente importante în întreaga lume, inclusiv Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de ONU în 1948, care reflectă principii fundamentale promovate în 1776.Ziua de 4 iulie rămâne un simbol esențial al libertății, unității și democrației, celebrat cu mândrie de americani și recunoscut pe plan mondial pentru impactul său istoric și cultural.
09:30
Rusia a lansat în noaptea de 3 spre 4 iulie un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei, loviturile cele mai puternice fiind înregistrate în capitala Kiev și în regiunea înconjurătoare. Potrivit autorităților ucrainene, atacul a provocat incendii în mai multe zone ale orașului și a dus la rănirea a cel puțin 23 de persoane, printre care și o fetiță de 10 ani. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a informat că în urma bombardamentului au fost avariate cinci ambulanțe aflate în misiune. Din fericire, niciun cadru medical nu a fost rănit. Dintre cele 23 de persoane rănite, 14 au fost spitalizate, iar restul au primit îngrijiri la fața locului sau în regim ambulatoriu. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a calificat noaptea trecută drept „una dintre cele mai cumplite de la începutul războiului” și a subliniat caracterul deliberat al atacului. Potrivit lui, bombardamentul a urmat imediat unei convorbiri telefonice dintre Vladimir Putin și președintele american Donald Trump, ceea ce, spune el, „demonstrează disprețul total al liderului rus față de SUA și apelurile internaționale pentru încetarea războiului”. Sîbiga a cerut impunerea unor sancțiuni „cât mai dure” împotriva Federației Ruse și a reiterat că Ucraina are nevoie urgentă de toate mijloacele necesare pentru a-și apăra suveranitatea. „Deciziile greșite pot încuraja agresorul să escaladeze teroarea. Regimurile criminale ale lumii urmăresc reacția internațională. Dacă Putin scapă nepedepsit, consecințele vor fi globale. Pace prin forță – nu prin așteptare”, a declarat oficialul ucrainean. Între timp, președintele american Donald Trump a confirmat, într-un briefing de presă din 3 iulie, că a avut o discuție telefonică „lungă” cu Vladimir Putin. Cei doi lideri au vorbit, printre altele, despre Iran și despre războiul din Ucraina. „Nu sunt mulțumit de cum evoluează lucrurile”, a precizat Trump, recunoscând că nu s-a ajuns la niciun progres semnificativ privind conflictul.
09:30
Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, participă, în perioada 2–4 iulie 2025, la Forumul Primarilor (Mayors Forum), desfășurat în cadrul Summitului Orașelor Lumii (World Cities Summit), găzduit în acest an de orașul Viena, Austria. Alături de edil se află și viceprimarul Olga Ursu. Evenimentul a reunit peste 60 de primari și reprezentanți ai circa 100 de orașe din întreaga lume, oferind un cadru amplu de dialog și colaborare între liderii urbani care gestionează provocările legate de dezvoltarea durabilă, infrastructură, digitalizare și reziliență climatică. În debutul summitului, Ion Ceban l-a felicitat pe primarul Vienei, Michael Ludwig, pentru organizarea forumului și i-a mulțumit pentru relațiile de cooperare consolidate în ultimii ani între cele două capitale. În cadrul sesiunilor tematice și al reuniunilor de lucru, edilul capitalei Republicii Moldova a prezentat principalele direcții strategice de dezvoltare ale Chișinăului:  • modernizarea serviciilor publice,  • mobilitatea urbană,  • digitalizarea proceselor administrative,  • dezvoltarea durabilă a orașului. „Am avut discuții bilaterale cu reprezentanți ai altor municipalități, pentru a extinde parteneriatele externe și a prelua bunele practici. Chișinăul este un partener de încredere, care dezvoltă proiecte multiple, regionale și internaționale. Aceste colaborări s-au consolidat în ultimii ani și continuă să se dezvolte. Chișinăul are tot mai multe de spus atât pe agenda locală, cât și pe cea regională și internațională”, a declarat Ceban.
3 iulie 2025
22:00
Pe 4 iulie 2025, Chișinăul va găzdui primul summit oficial între Republica Moldova și Uniunea Europeană, un eveniment descris de autoritățile moldovene drept un moment istoric în parcursul european al țării. Președinta Maia Sandu va primi în capitala Moldovei lideri europeni de prim rang, printre care președintele Consiliului European António Costa și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.Cu toate acestea, vocea critică a lui George Guido Lombardi, președintele Republican Liberty Caucus Italy, a atras atenția într-un articol publicat de cotidianul italian Il Tempo. Acesta susține că, deși summitul este prezentat ca un pas important spre integrarea în UE, politicile promovate de actuala guvernare moldoveană ridică semne de întrebare cu privire la direcția reală în care se îndreaptă Republica Moldova.„Retorica președintei Sandu și a partidului său, PAS, se axează pe aderarea la UE ca obiectiv suprem, dar acțiunile lor indică un populism progresist care riscă să îndepărteze Moldova de la valorile autentice europene și să afecteze bunăstarea cetățenilor”, afirmă Lombardi.Conform publicației italiene, Lombardi consideră că guvernarea de la Chișinău promovează o „viziune distorsionată” a valorilor europene, punând accent disproporționat pe teme precum drepturile comunității LGBTQIA+, în timp ce ignoră piloni fundamentali ai construcției europene – respectul pentru tradițiile creștine, identitățile naționale, economia de piață și dezvoltarea infrastructurii.Printre acuzațiile aduse se numără și presiunile asupra Bisericii Ortodoxe Moldovenești.„Moldova rămâne cea mai săracă țară din Europa, cu o economie fragilă, infrastructură precară și o rată ridicată a șomajului. În loc să folosească sprijinul european pentru dezvoltare reală, autoritățile aleg o agendă ideologică fără efecte concrete pentru oameni”, mai notează oficialul conservator.O altă temere exprimată este că Republica Moldova ar putea deveni un „laborator” al experimentelor sociale impuse de elitele de la Bruxelles, fără garanții reale privind aderarea. Lombardi avertizează și asupra posibilității ca autoritățile de la Chișinău să accepte politici sensibile, precum primirea migranților, în speranța unei apropieri de UE.În concluzie, Lombardi face apel la o reorientare a Moldovei spre „valorile autentice europene”, axate pe progres economic, suveranitate națională și respect pentru tradiție:„Pentru ca Moldova să devină cu adevărat parte a Europei, guvernarea trebuie să abandoneze populismul ideologic și să demonstreze angajament față de ceea ce contează cu adevărat: combaterea sărăciei, dezvoltarea infrastructurii și respectarea identității poporului moldovean.”
17:50
O stație de alimentare din afara municipiului Chișinău livra mai puțină motorină decât indica aparatul, prin deteriorarea marcajelor metrologice, fapt ce a dus la manipularea volumului real vândut consumatorilor. Descoperirea a fost făcută de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, în cadrul unor controale inopinate efectuate la mai multe benzinării.Ca urmare a abaterilor constatate, distribuitoarele de combustibil au fost sigilate, iar operatorii vizați vor face obiectul unor procese contravenționale pentru nerespectarea legislației în domeniul metrologiei. Ce trebuie să știe consumatorii:Inspectoratul reamintește cetățenilor că, în cazul în care suspectează că au primit o cantitate mai mică de carburant decât cea plătită, pot cere imediat verificarea pompei.Dacă se confirmă o diferență în minus: Operatorul este obligat să restituie prejudiciul; Pompa trebuie scoasă din uz până la remedierea defecțiunii. Unde pot fi sesizate abaterile:Consumatorii pot semnala orice situație suspectă privind cantitatea sau calitatea carburanților la: www.consumator.gov.md Telefon: 022 51 51 51
17:40
Sentința în dosarul de rezonanță în care este vizată guvernatoarea UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, va fi pronunțată pe 5 august 2025, a anunțat astăzi Procuratura Anticorupție. Anunțul a fost făcut la finalul unei ședințe-maraton de peste șase ore la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde au avut loc pledoariile finale ale părților, replicile și ultimul cuvânt al inculpatelor.Evghenia Guțul este judecată alături de fosta secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”. Ambele sunt acuzate că au acceptat, cu bună știință, finanțarea ilegală a unui concurent electoral și a unui partid politic de către un grup criminal organizat, acuzație formulată în baza articolelor 30, 42, 45 și 181/2 din Codul Penal. Ce pedeapsă cer procuroriiÎn cazul Evgheniei Guțul, procurorii au solicitat: 9 ani de închisoare; Confiscarea sumei de 40,9 milioane de lei; Privarea de dreptul de a exercita activități contabile și financiare în partide timp de 5 ani; Interdicția de a fi membru al unui partid politic pe aceeași durată; Menținerea sechestrului pe bunurile acesteia.Pentru cealaltă inculpată, acuzatorii de stat au cerut: 8 ani de închisoare; Confiscarea a aproape 9,75 milioane de lei; Aceleași interdicții privind activitatea politică și financiară în cadrul partidelor.Dosarul a fost transmis în judecată în aprilie 2024, iar procesul se apropie acum de final, odată cu stabilirea datei pentru pronunțarea sentinței.
17:30
Lidera partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, a lansat critici dure la adresa actualei guvernări și a relațiilor externe ale Republicii Moldova, susținând că țara a ajuns într-o stare de „colonizare modernă”, mascată sub forma parteneriatelor și sprijinului internațional.Într-o declarație video difuzată pe rețelele de socializare, Furtună afirmă că „sub pretextul colaborării, ni s-a impus o agendă externă și am fost atrași într-o dependență politică și economică”. Potrivit ei, partenerii externi oferă Moldovei credite și granturi, dar în schimb „iau active strategice și se implică în deciziile interne ale țării”.„Ne oferă granturi, dar intervin în programele educaționale, în sistemul judiciar și în politica internă. Ne promit integrarea, dar ne obligă să ne schimbăm legile după interesele celor care controlează această integrare”, a subliniat lidera Moldova Mare.Furtună consideră că această formă de influență externă este o formă de „colonizare a secolului XXI”, care nu recurge la forță militară, dar este „la fel de distructivă” pentru statalitatea și suveranitatea Moldovei.„Putem și suntem obligați să ne eliberăm de ea”, a declarat ea, îndemnând la o regândire a relațiilor internaționale ale țării.În viziunea partidului Moldova Mare, Republica Moldova trebuie să continue reformele și cooperarea internațională, dar pe baze egale, fără ingerință în deciziile interne. Victoria Furtună a pledat pentru o Moldovă „puternică și suverană, capabilă să reziste colonizatorilor”.
17:20
Parlamentul a votat în lectura a doua rectificarea Bugetului de stat pentru anul 2025. Modificările legislative sunt efectuate pentru a finanța unele măsuri de susținere a populației.În jur de 295 000 de elevi din clasele I-IX vor primi un ajutor unic de 1 000 de lei. Astfel, către bugetul asigurărilor sociale de stat vor fi alocate transferuri de 300 de milioane de lei.Pentru consolidarea capacităților de reorganizare și susținere socială a angajaților Î.S. „Calea Ferată din Moldova” urmează a fi alocate 50 de milioane de lei. De asemenea, pentru Fondul de intervenție al Guvernului vor fi repartizați suplimentar 50 de milioane de lei, pentru a asigura intervenția Guvernului în înlăturarea consecințelor unor eventuale situații excepționale.Mai sunt planificate redistribuiri de alocații în contextul necesităților pe diferite domenii, inclusiv circa 100 de milioane de lei pentru renovarea și dotarea blocurilor alimentare ale instituțiilor de învățământ, redistribuiri de alocații în cadrul unor proiecte finanțate din surse externe, precum și majorarea alocațiilor prevăzute în bugetul de stat pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul bugetar.Pentru lectura a doua, deputații au înaintat 26 de amendamente, care prevăd cheltuieli suplimentare de 275,1 milioane de lei, cintre care 4 milioane sunt transferuri către bugetele locale. Astfel, vor fi majorate cu 10 % salariile a peste 10 000 de angajați din sistemul social. Este vorba despre asistenți parentali profesioniști, asistenți personali, lucrători sociali etc.De asemenea, pentru lectura a doua a fost acceptat amendamentul deputatei Marcela Nistor, care prevede alocarea a patru milioane de lei pentru renovarea unui bloc de studii al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Resurse financiare suplimentare au fost alocate și pentru restaurarea Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți și pentru finalizarea construcției Teatrului „B.P. Hașdeu” din Cahul. De asemenea, la inițiativa președintei Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, au fost majorate alocațiile bugetare cu 35 milioane de lei pentru a compensa cheltuielile de distribuție pentru presa scrisă și pentru implementarea Fondului de subvenționare în domeniul mass-media.La capitolul venituri, vor fi majorate cu 300 de milioane de lei încasările din TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul țării. Acest lucru reiese din nivelul de executare a încasărilor în cinci luni ale acestui an. La fel, vor fi majorate cu 38,8 milioane de lei veniturile colectate ale instituțiilor sau autorităților bugetare. Debursările de granturi pentru proiecte finanțate din surse externe vor crește cu 38,8 milioane de lei.Modificările la Bugetul de stat pentru anul 2025 prevăd majorarea veniturilor și cheltuielilor cu 647,7 milioane de lei, valoarea deficitului bugetar rămânând neschimbată. Proiectul de lege are drept scop ajustarea indicatorilor bugetari la venituri şi cheltuieli reieşind din nivelul de executare a încasărilor în primele 5 luni ale anului curent şi din resursele financiare ce urmează a fi acumulate la bugetul de stat.Astfel, urmare a modificărilor propuse, veniturile bugetului de stat pentru anul 2025 sunt de 75,93 de miliarde de lei, iar cheltuielile – de 93,83 de miliarde de lei, deficitul fiind 17,9 miliarde de lei.De asemenea, la ședința de astăzi, deputații au votat în lectura a doua modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 202. Necesitatea rectificării este condiționată de indexarea pensiilor de la 1 aprilie 2025, precum și de asigurarea plății unor prestații sociale noi.
15:20
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova anunță cetățenii moldoveni despre instituirea unor restricții de circulație pe Podul Prieteniei Giurgiu–Ruse, la frontiera dintre România și Bulgaria, începând cu vineri, 4 iulie 2025.Informația a fost transmisă prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la Sofia, care precizează că măsura va fi aplicată zilnic între orele 10:00 și 20:00, pe sectorul de drum cuprins între kilometrii 63+715 și 64+884 ai DN5, porțiune ce include și Podul Prieteniei.Potrivit autorităților române, restricțiile sunt impuse de Direcția Regională de Drumuri și Poduri București, din cauza temperaturilor ridicate din sezonul estival, care pot afecta structura podului.Ce presupun restricțiile: Vehiculele vor fi obligate să staționeze pe DN5, înainte de a intra pe pod; La ambele capete ale podului vor fi piloți de trafic, care vor dirija circulația în funcție de semaforizarea stabilită de autoritățile bulgare; Scopul măsurii este prevenirea supraîncărcării podului, evitarea aglomerației și protejarea infrastructurii rutiere.Recomandări pentru cetățenii moldoveni: Planificați cu atenție traseul și luați în calcul posibile întârzieri; Monitorizați canalele oficiale ale autorităților române și bulgare pentru informații actualizate; Consultați periodic site-ul MAE al Republicii Moldova și al Ambasadei la Sofia.Pentru asistență consulară, cetățenii moldoveni pot apela linia de urgență a Ambasadei la Sofia: +359 877 819 314 sau scrie pe e-mail la sofia@mfa.gov.md.Autoritățile recomandă prudență sporită în trafic și respectarea instrucțiunilor emise de forțele de ordine și responsabilii din teren.
15:10
Consiliul local al municipiului Reșiță donează municipiului Bălți 22 de unități de transport auto și piese de schimb. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevede scutirea de la plata drepturilor de import a donației, fără dreptul de înstrăinare a acesteia.În nota de fundamentare a documentului se menționează că cele 22 de unități de transport reprezintă soluția optimă pentru organizarea eficientă a transportului în comun în municipiul Bălți și suplimentarea parcului local de autobuze. De menționat că, în prezent, municipiul Bălți nu are niciun autobuz, iar cele care circulă în localitate aparțin companiilor private. Respectiv, plasarea pe rutele municipale a autobuzelor primite ca donație va permite utilizarea acestora cu înlesniri pentru pensionari, persoane cu dizabilități sau alte categorii sociale.De menționat că, în anul 2024, Consiliul municipal Bălți a aprobat Acordul de înfrățire dintre municipiul Bălți din Republica Moldova și municipiul Reșița, județul Caraș-Severin din România.Proiectul va fi propus Parlamentului spre examinare și adoptare și în lectura doua.
13:40
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) s-ar clasa pe primul loc dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, însă nu ar obține suficiente voturi pentru a forma de unul singur o majoritate, arată cel mai recent sondaj IMAS, prezentat astăzi.  Conform cercetării sociologice, PAS ar acumula 23,8% din voturi. Pe locul doi se situează Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cu 13,1%. Blocul Alternativa ar obține 8,8%, urmat de Blocul Victoria – 8%. Formațiunea condusă de Renato Usatîi, Partidul Nostru, ar accede în Parlament cu 7,1%. În același timp, peste 20% dintre respondenți s-au declarat indeciși, ceea ce sugerează o volatilitate crescută a electoratului și o posibilă schimbare a raportului de forțe până în ziua alegerilor. Lipsă de încredere în alegeri și respingerea implicării diasporei Sondajul reflectă și o profundă neîncredere în procesul electoral. Potrivit datelor IMAS, 35% dintre cetățeni cred că alegerile din această toamnă nu vor fi deloc libere și corecte, iar 50% anticipează nereguli și fraude semnificative. Doar 3% dintre respondenți spun că au încredere deplină în corectitudinea scrutinului. Totodată, implicarea diasporei în alegeri este privită cu rezerve. 47% dintre cei chestionați consideră că moldovenii din străinătate nu ar trebui să participe deloc la votul parlamentar. Nivel scăzut de satisfacție cu traiul și dezamăgire față de Maia Sandu În ceea ce privește percepția asupra nivelului de trai, doar 29% dintre moldoveni se declară „destul de mulțumiți” de viața pe care o duc, în timp ce 42% se arată nemulțumiți – 17% afirmând că sunt „deloc mulțumiți”, iar 25% „nu prea mulțumiți”. Perspectivele pentru anul următor sunt sumbre: doar 23% cred că situația lor se va îmbunătăți, în timp ce 28% se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească. Președinta Maia Sandu se confruntă, la rândul său, cu un nivel ridicat de dezamăgire. Jumătate dintre respondenți consideră că aceasta nu și-a îndeplinit promisiunile sau a făcut-o într-o măsură foarte mică. Doar 5% sunt de părere că șefa statului și-a onorat angajamentele „foarte mult”. Mai mult, 59% dintre cetățeni nu susțin ideea extinderii atribuțiilor președintei și nici preluarea sub control direct a mai multor instituții. Sondajul a fost realizat de IMAS în perioada 17–28 iunie 2025, pe un eșantion de 1116 persoane. Marja de eroare este de ±3%.
13:20
Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău s-a transformat, în seara de 2 iulie, într-un imens spațiu de sărbătoare, odată cu desfășurarea Festivalului Absolvenților 2025 – un eveniment dedicat tinerilor care își încheie studiile, organizat de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Potrivit organizatorilor, la concert au participat peste 100.000 de persoane din întreaga țară. Pe scenă au urcat mai mulți artiști cunoscuți din Republica Moldova și din străinătate, printre care Andreea Bostanica, Iuliana și Ana Beregoi, MACAN și cunoscutul rapper rus БАСТА. Atmosfera a fost animată, iar participanții – în special tinerii absolvenți – s-au bucurat de o seară plină de muzică, dans și momente interactive. Organizatorul evenimentului, Renato Usatîi, a fost și prezentatorul serii. Acesta le-a transmis tinerilor un mesaj de susținere și le-a mulțumit pentru participare, amintind totodată despre rolul important al cadrelor didactice, inclusiv al propriei familii, ambii părinți ai săi fiind profesori. „Am dorit să creăm un eveniment care să aducă laolaltă întreaga țară, nu doar Chișinăul. Voi decideți dacă am reușit”, a declarat Usatîi în deschiderea festivalului. Seara a culminat cu concertul rapperului Баста, care a revenit la Chișinău după o pauză de câțiva ani și a fost întâmpinat cu aplauze și entuziasm din partea publicului. La final, Renato Usatîi a anunțat că Festivalul Absolvenților va continua și pe 14 iulie, cu un nou concert, la care sunt așteptați alți artiști populari, inclusiv trupa rusească „Руки вверх!”. De asemenea, el a propus ca acest festival să devină o tradiție anuală în Republica Moldova, dedicată tuturor tinerilor care pășesc într-o nouă etapă a vieții.
13:10
Primăria municipiului Chișinău a reacționat public la valul de nemulțumiri apărute în ultimele zile cu privire la avizele de plată pentru taxa de salubrizare, acuzând Agenția Servicii Publice (ASP) de generarea unor liste cu erori majore, care au dus la confuzie și aglomerație la ghișeele municipale. Potrivit unui comunicat emis de autoritatea locală, problema a pornit de la refuzul ASP de a transmite direct către Primărie listele cu persoanele domiciliate în municipiu, așa cum prevede Decizia CMC nr. 9/2 din 23 iulie 2024, care stipulează clar că taxa pentru salubrizare se aplică doar persoanelor domiciliate în Chișinău la 31 decembrie 2024. Deoarece ASP a transmis datele exclusiv către Serviciul Fiscal de Stat, fără ca Primăria să poată verifica sau corecta informațiile, listele finale au inclus multiple neconformități grave:  • persoane decedate în 2023;  • persoane radiate de la domiciliu;  • persoane fără domiciliu stabil;  • minori sub 18 ani;  • peste 8.000 de pensionari, care sunt scutiți de la plată conform deciziei CMC. Primăria susține că aceste criterii au fost comunicate în mod repetat către ASP, inclusiv în luna februarie 2025, dar au fost ignorate. Ulterior, doar pensionarii au fost excluși din liste, datorită unei intervenții tehnice din partea Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF). Restul erorilor, însă, persistă. Autoritățile locale atrag atenția că aceste disfuncționalități au generat cozi mari și numeroase solicitări de clarificare din partea cetățenilor, care au primit avize de plată eronate. În acest context, Primăria a cerut oficial revizuirea urgentă a listei contribuabililor și reamintește că responsabilitatea pentru erori nu aparține administrației locale, ci modului defectuos în care ASP generează baza de date anual. Totodată, instituția respinge declarațiile unor consilieri municipali PAS, care ar fi afirmat în spațiul public că taxa a fost anulată. Primăria califică aceste afirmații drept „false și intenționat înșelătoare”, subliniind că taxa este în vigoare, iar orice informație contrară reprezintă o formă de dezinformare. Cetățenii sunt încurajați să se adreseze pentru clarificări direct Primăriei, prin canalele oficiale sau consultând site-ul www.chisinau.md.
12:50
Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a anunțat că se alătură echipei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în perspectiva alegerilor parlamentare din 28 septembrie. Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, Popescu califică scrutinul drept „cele mai importante alegeri din istoria recentă a Republicii Moldova” și face apel la cetățeni să susțină parcursul european al țării. „Este o alegere fundamentală. Pentru direcția țării. Pentru siguranța fiecăruia dintre noi. De rezultatul acestor alegeri depinde dacă mergem înainte pe calea europeană sau dacă riscăm să pierdem tot ce am construit”, a declarat Popescu. Diplomatul subliniază că, alături de președinta Maia Sandu și echipa guvernamentală PAS, a contribuit decisiv la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană – prin obținerea statutului de țară candidată, lansarea reformelor și semnarea unor acorduri-cheie precum liberalizarea roamingului și recunoașterea permiselor de conducere în UE. „Am muncit zi de zi pentru ca Moldova să fie pașnică, respectată, sigură și prezentă la masa deciziilor europene. Acum trebuie să protejăm ceea ce am câștigat și să accelerăm drumul nostru spre Europa”, mai spune Popescu. Fostul șef al diplomației moldovene a încheiat apelul său cu un mesaj mobilizator: „Europa ne așteaptă. Totul depinde de noi. Pentru o Moldovă europeană. Acum – nu peste un deceniu.”
12:10
Partidul Republican „Inima Moldovei” a cerut introducerea unei pedepse de 15 ani de închisoare pentru falsificarea alegerilor în Codul Penal. Activiștii au ieșit, în această dimineață, la protest în fața Parlamentului pentru a înmâna deputaților inițiativa lor legislativă și pentru a avertiza partidul de guvernământ PAS cu privire la pedeapsa iminentă pentru rezultatele furate ale alegerilor prezidențiale și tentativa de falsificare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie, scrie Telegraph.md. Irina Vlah, liderul partidului, a menționat că mulți cetățeni își exprimă îngrijorarea că PAS pregătește aceleași falsificări în diasporă pentru alegerile parlamentare, la fel cum a menținut-o pe Maia Sandu în scaunul prezidențial„„Inima Moldovei”, după venirea în Parlament, va crea o Comisie de anchetă care va descoperi toate mașinațiile și va revizui rezultatele alegerilor prezidențiale. Trebuie interogați toți – de la înalți oficiali la diplomați. Dacă vinovăția se confirmă – alegerile vor fi anulate. Vom face totul pentru a proteja vocea poporului”, a declarat Irina Vlah.„La alegeri corecte, galbenii nici măcar nu vor trece pragul electoral în Parlament. De aceea, ei mizează pe resurse administrative, propagandă murdară, intimidare și falsificarea rezultatelor. Dar să-și amintească istoria lui Plahotniuc, care, de asemenea, se credea de neînvins în 2019 și ținea totul sub control. Nimic nu l-a ajutat. Nici Sandu și nici întreaga bandă de infractori galbeni nu vor fi ajutați”, a conchis liderul „Inima Moldovei”, Cantemir Sergiu Butuc.Potrivit liderului „Inima Moldovei” – Fălești, Vitalie Blanari, înșelăciunea cu alegerile a început deja.„Președintele Franței, Macron, a sprijinit echipa Maiei Sandu! Vreau să-l întreb: ați rezolvat deja toate problemele Franței? Noi nu le spunem francezilor pe cine să voteze! Acest lucru arată încă o dată că liderii Europei moderne tratează Moldova ca pe o colonie”, a declarat Blanari.Lidera „Inima Moldovei” din Anenii Noi, Tatiana Marin, a cerut partenerilor externi să înceteze să mai acopere crimele PAS.„Acceptați rapoarte frumoase în care numiți dezastrul „succes” și „progres”. Dar în spatele acestor cuvinte stau 300 de mii de moldoveni plecați în 4 ani. Lăudați închiderea întreprinderilor și pustiirea satelor. Aplaudați faptul că mii de bătrâni de-ai noștri economisesc la mâncare și nu-și pot permite să cumpere medicamente, pentru că dau toată pensia pe facturile la utilități. Acesta nu este un parteneriat – este o trădare!”, a conchis Marin.E de menționat că, inițiativa legislativă a Partidului Republican „Inima Moldovei” propune modificări la articolele 60 și 181 din Codul Penal. Astfel, partidul propune înăsprirea pedepsei până la 15 ani de închisoare cu interdicția pe viață de a ocupa funcții publice pentru falsificarea documentelor birourilor electorale, pentru falsificarea listelor electorale, pentru utilizarea programelor software care măresc voturile, precum și pentru orice manipulări cu rezultatele votului.
11:10
Rusia a lansat în această dimineață un nou val de atacuri aeriene asupra unor localități din Ucraina, provocând victime și distrugeri semnificative în mai multe regiuni. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, unul dintre cele mai grave incidente s-a produs în Poltava, unde o dronă kamikaze rusească a lovit clădirea Centrului Teritorial de Înrolare și Sprijin Social al orașului. Atacul, produs în jurul orei 9:00 dimineața, a declanșat un incendiu puternic în incinta instituției vizate, iar în apropiere, o altă lovitură a cauzat un incendiu la o locuință privată. Potrivit autorităților ucrainene, există morți și răniți, inclusiv din rândul civililor. Serviciile de intervenție sunt la fața locului, iar bilanțul este în curs de actualizare. Atac nocturn cu drone la Odesa Tot în ultimele ore, Rusia a atacat orașul Odesa cu drone, provocând daune majore unei clădiri rezidențiale de nouă etaje. Incendiile au cuprins mai multe apartamente de la etajele superioare, iar 50 de locatari au fost evacuați. Salvatorii au reușit să scoată 10 persoane de la etajele afectate, printre care doi copii. Sunt raportați mai mulți răniți. Rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk În regiunea Dnipropetrovsk, o rachetă rusească a lovit districtul Kamianske, afectând grav localitatea Huliaipole. Atacul a ucis și rănit mai multe persoane, a distrus un cămin cultural și două magazine, iar mai multe locuințe private au fost avariate.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.