Maia Sandu a conferit distincții mai multor angajați din domeniile educație, ordine publică, mediu, cultură și sport

Liber TV, 17 decembrie 2024 12:50

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit titluri de onoare mai multor persoane în semn de profundă apreciere a meritelor deosebite față de statul Republica Moldova și a înaltei măiestrii profesionale, anunță Președinția. Printre cei decorați de președintă se numără mai mulți comisari și angajați ai Inspectoratului de Carabinieri, ai întreprinderilor silvice, Serviciului Fiscal, Curții de Conturi, oameni de artă, businessmeni și profesori.Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de persoanele care, prin devotament și profesionalism, contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.„Apreciem munca dumneavoastră de zi cu zi. Nu obosiți să o faceți excelent, pentru că în primul rând aici avem excelență de la care trebuie să învățăm și pe care trebuie să o răspândim. Doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să unim societatea, doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să avem grijă de comunitățile noastre și de țara noastră”, a subliniat șefa statului.Președinta Maia Sandu a mai adăugat că anul 2024 a fost un an cu realizări remarcabile, dar și cu lecții valoroase. „Cu toții ne dorim să trăim într-o țară liberă, democratică, într-o țară unde oamenii au oportunități să câștige, să rămână acasă, să poarte de grijă celor dragi, într-o țară în care ne simțim în siguranță și într-o țară care are grijă de natură, de pământ, de calitatea apei, de calitatea aerului. Inclusiv lupta împotriva corupției este un domeniu pe care astăzi îl vom premia.Cu toții reprezentați ce are mai bun țara noastră, vă mulțumesc pentru aceasta, să nu obosiți, să nu renunțați și să-i ajutați și pe cei din jurul dumneavoastră să învețe cum să facă lucrurile frumos, așa cum le faceți dumneavoastră”, a punctat șefa statului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 4 ore
15:00
În România este marcată, în fiecare an, la 21 decembrie, Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România.Un proiect de lege privind declararea zilei de 23 august „Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului” şi a zilei de 21 decembrie „Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România” a fost iniţiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în primăvara anului 2010.Plenul Camerei Deputaților din România a adoptat la 12 octombrie 2011 proiectul de lege privind declararea datei de 23 august „Ziua comemorării victimelor fascismului şi comunismului” şi a celei de 21 decembrie drept ”Ziua memoriei victimelor comunismului în România”.Sintagma de „victime ale comunismului“ se referă nu doar la cei care și-au pierdut viața în 1989,  ci și la foștii deținuți politici din perioada 1945-1989, familiile celor arestati, date afară din casă, din școală și servici, soldații români luați prizonieri de Armata Roșie după 23 august 1944, dintre care mulți au murit în detenție, familiile acestora, strămutații din Banat în Bărăgan, oamenii siliți să muncească la Bicaz sau pe alte șantiere, țăranii uciși sau închiși în perioada colectivizării, subiecții proceselor politice deghizate în afaceri economice și cei internați forțat în azile psihiatrice, greviștii de pe Valea Jiului și de la Braşov deportați sub Ceaușescu, femeile decedate din cauza avorturilor ilegale, copiii îmbolnăviți cu SIDA.Comunismul a făcut în România un număr de 2.451.000 victime.
Acum 6 ore
13:50
“Fermierii din Republica Moldova continuă să fie mințiți de guvernarea PAS, care promite în fiecare an soluții, dar nu le îndeplinește”. O spune fostul procuror anticorupție Victoria Furtună, care a criticat, într-o postare acțiunile guvernării în raport cu agricultorii. “În ciuda dificultăților economice și a datoriilor mari, aceștia rămân cu afaceri falimentate și vieți afectate. În prezent, fermierii organizează proteste la Chișinău, cerând plata datoriilor pentru subvențiile din 2023, rambursarea accizelor din 2024 și posibilitatea de a amâna plățile până în 2025”, a scris Victoria Furtună pe rețelele sociale.Potrivit președintei Asociației “Vox Populi, Vox De-i”, bugetul pentru 2025 alocă aceleași sume pentru subvenții ca acum patru ani, în ciuda inflației de peste 60%, iar “guvernul nu intenționează să plătească datoriile, lăsând fermierii să se împrumute la bănci”.“Statul le impune taxe suplimentare, iar rambursarea TVA sau accizelor este imposibilă. Guvernul dă vina pe Banca Națională și pe băncile comerciale pentru imposibilitatea de a interveni, în timp ce acestea sechestrează bunurile fermierilor. În concluzie, fermierii sunt puși în fața falimentului, în timp ce guvernul, susținut de Occident, pare să nu ofere sprijin real pentru a-i ajuta să supraviețuiască și să contribuie la dezvoltarea țării”, a declarat Victoria Furtună.
13:30
Președinta Maia Sandu condamnă atacul terorist care a avut loc la Piața de Crăciun din Magdeburg, Germania, unde o mașină a intrat cu viteză în mulțime. Cel puțin patru oameni au murit, inclusiv un copil, iar mai mult de 200  de persoane au fost rănite.„Sunt profund întristată de tragicul eveniment de la piața de Crăciun din Magdeburg, Germania. Gândurile mele sunt alături de victime și de cei dragi lor. Ceea ce ar fi trebuit să fie o perioadă de bucurie și unitate s-a transformat în tristețe. Condamn ferm violența sub toate formele”, a scris Maia Sandu pe rețeaua de socializare X.O mașină a intrat vineri seara în mulțime la piața de Crăciun din Magdeburg. Patru persoane au murit în urma atacului, inclusiv un copil mic, iar mai mult de 200 au fost rănite, multe dintre ele grav. Mai multe evenimente comemorative vor avea loc sâmbătă la Magdeburg. Piața de Crăciun din Magdeburg a fost închisă și nu va mai fi deschisă, potrivit autorităților locale.Potrivit BBC, suspectul a fost arestat. Acesta este un cetățean saudit în vârstă de 50 de ani, care a sosit în Germania în 2006 și a lucrat ca medic. O anchetă preliminară sugerează că presupusul atacator a acționat singur.
Acum 8 ore
11:00
Administrația Biden va anunța în zilele următoare pachetul final al Inițiativei de Asistență pentru Securitate (USAI) destinat Ucrainei, utilizând fondurile rămase rezervate pentru cumpărarea de noi arme pentru această țară, informează, Reuters, care citează două surse familiare cu chestiunea.Pachetul include interceptoare pentru forțele aeriene și muniție de artilerie, potrivit unei a treia surse, dar conținutul exact este așteptat a fi prezentat atunci când pachetul va fi anunțat. Pachetul va avea o valoare de aproximativ 1,2 miliarde de dolari, au mai informat sursele.În cadrul USAI, echipamentele militare sunt procurate de la industria americană de apărare sau de la parteneri, mai degrabă decât din stocurile americane, ceea ce înseamnă că poate dura luni sau ani până când acestea vor ajunge să fie utilizate pe câmpul de luptă. Pachetul ar putea fi printre ultimii pași pe care SUA îi fac pentru a oferi sprijin militar direct Ucrainei, în timp ce Kievul se pregătește pentru revenirea președintelui-ales, Donald Trump, care a pus sub semnul întrebării în mod public ajutorul militar și a promis că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore de la preluarea mandatului, pe 20 ianuarie.De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Statele Unite au angajat 175 de miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina, inclusiv aproximativ 61,4 miliarde de dolari în asistență de securitate.
10:50
O maşină a intrat cu viteză aseară în mulţime la un târg de Crăciun din Germania. Cel puţin două persoane au murit, iar alte aproape 70 au fost rănite. Oficialii vorbesc despre un atac însă motivul este necunoscut momentan. Autorul ar fi un doctor din Arabia Saudită care a fost arestat imediat.Târgul de Crăciun din Magdeburg s-a transformat în numai câteva secunde în scena unei tragedii. Şoferul ar fi condus aproximativ 400 de metri prin mulţime şi presa germană a publicat inclusiv imagini care ar arăta momentul în care maşina a intrat cu viteză în târg.Mai multe persoane au fost ucise, printre victime aflându-se şi un copil. Alţi zeci de oameni au fost răniţi, iar o sută de pompieri şi 50 de salvatori au fost trimişi la faţa locului. "Am prins făptaşul. El este un doctor din Arabia Saudită, care lucrează aici, în Saxonia-Anhalt, şi se află în Germania din 2006". a declarat Reiner Haseloff, premier landul Saxonia-AnhaltÎn vârstă de 50 de ani, suspectul are permis de rezidenţă permanent şi nu este cunoscut de autorităţi ca islamist. Iniţial, poliţiştii au blocat zona existând suspiciunea că în vehiculul bărbatului se află explozibili însă, din fericire, nu a fost găsit niciun astfel de dispozitiv. Conform oficialilor, el ar fi condus o maşină închiriată cu numere de Munchen. Mărturiile supravieţuitorilorVictimele în stare gravă au fost transportate imediat la spitalele din oraş, iar martorii au povestit îndureraţi clipele din groază prin care au trecut. "Ne aflam în biserică pentru concert când am auzit sirenele de poliţie şi au sunat pentru atât de mult timp încât ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva îngrozitor".Atacul a generat o serie de reacţii la nivel inernaţional. Ministrul de externe al Arabiei Saudite a condamnat cele întâmplate, în timp ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a declarat profund şocat. FC Bayern a anulat ceremonia de Crăciun care urma să aibă loc după meciul cu Leipzig şi toţi cei prezenţi în arenă au ţinut un minut de linişte pentru victime. Mai apoi, a fost cântată melodia "Silent Night, Holy Night". Cancelarul German, Olaf Scholz, urmează să viziteze astăzi oraşul Magdeburg.
Ieri
17:50
Asociaţia Forţa Fermierilor transmite că în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului de Administrare care are loc azi, 20 decembrie, se va discuta "blocarea tuturor vămilor cu Ucraina", în semn de protest, dacă autorităţile nu vor prelungi în regim de urgenţă mecanismul de licenţiere a importului de cereale din ţara vecină.Fermierii spun că peste 11 zile expiră termenul privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, din Ucraina, iar preţurile producătorilor locali de floarea-soarelui au început deja să scadă. "Atragem atenția că România deja a decis prelungirea importului licențiat a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina până la 31 iulie 2025. Este bine-cunoscut demult faptul că Asociația Forța Fermierilor, dar și recent alte două asociații de profil, au cerut expres prelungirea importului licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina, lucru care autoritățile noastre au decis să îl tergiverseze maxim posibil, iar astăzi, cu 11 zile înainte de expirarea măsurii temporare de import licențiat la aceste produse deja prețul la Floarea Soarelui a început să scadă la achiziția de la producătorul local", au menţionat fermierii. În acest context fermierii au lansat un apel către către toate asociațiile de profil și agricultorii din toată țara să conștientizeze pericolul pentru producătorul și economia locală și să se alăture acestei acțiuni posibile protest, care va distruge complet sectorul agricol al țării noastre. ”E timpul ca toți agricultorii să conștientizeze că solidarizarea și unirea forțelor tuturor este absolut necesară ca ramura agricolă să mai poată fi salvată", mai transmit fermierii. La scurt timp, Ministerul Agriculturii a reacționat, spunând că măsura de licențiere a importurilor de culturi cerealiere și oleaginoase va fi prelungită.Potrivit autorităților, un proiect în acest sens,va fi aprobat până la 31 decembrie 2024, pentru a asigura continuitatea și stabilitatea pieței agricole interne în contextul provocărilor actuale.“Regretăm distribuția de ipoteze false în spațiul public. Ministerul rămâne platforma oficială de informație și îndemnăm agricultorii să urmărească postările făcute pe platformele oficiale”, se arată în declarația Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
17:40
Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a reacționat în legătură cu reținerea lui Vitalie Mihalache pentru 30 de zile, o măsură care, în opinia sa, este exagerată.„A fost reținut ca și cum ar fi cel mai mare criminal și ar fi încercat să fugă din țară, având acasă 4 copii. Este o măsură de intimidare clară”, spune Ion Ceban.Președintele MAN a subliniat că acest caz a fost folosit de către deputații și președinții de comisii din cadrul PAS pentru a face declarații publice, chiar și în lipsa unor informații detaliate și clare despre dosar.„Cu avocații noștri nu cunoaștem detalii despre acest caz. Ce ni se prezintă sunt informații care sunt cusute cu ață albă, manipulări evidente, și totuși deputații PAS s-au grăbit să le facă publice, ceea ce denotă intenția de a intimida și de a pune presiune asupra celor aflați în arest. Aceasta este strategia lor. Ei urmăresc să inducă frica și să încurajeze comportamente ilegale, tocmai pentru a câștiga influență politică”, a declarat Ceban.În același timp, liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională a criticat autoritățile pentru că nu au luat măsuri în privința numeroaselor licitații dubioase, contractelor de milioane de lei și abuzurilor care au avut loc în diverse domenii. „Nu s-au făcut percheziții, nu s-au reținut responsabili, în ciuda multiplelor solicitări venite din partea noastră sau din partea altor organizații. Vă este frică de ce va urma și va trebui să răspundeți pentru abuzurile comise și pentru punerea în funcții a persoanelor care vă slujesc, inclusiv judecători și procurori care nu acționează conform legii”, a punctat Ion Ceban.
14:40
“La 24 de ore după ce Ucraina a confirmat ceea ce se știa deja de doi ani, și anume că nu va permite tranzitul gazului rusesc, guvernarea de la Chișinău nu a avut nicio reacție, deși până acum avertiza cu insistență despre o posibilă criză umanitară în Transnistria și dublarea prețurilor la curent electric”. Declarația critică aparține fostei procuror anticorupție, Victoria Furtună, în contextul crizei energetice din Republica Moldova. Ea spune că, cel mai probabil, va urma o nouă creștere a tarifului la gazele naturale. “Nu mai menționez pe Maia Sandu, care, după încheierea alegerilor, a vizitat doar Bruxelles-ul și apoi a dispărut. Insist ca premierul, care pare să fi preluat combinațiile cu gaze ale lui Spânu, să iasă public și să ne prezinte soluțiile. Așteptăm două răspunsuri: în primul rând, dacă vom avea gaz și curent electric în această iarnă; în al doilea rând, la ce preț vor fi acestea”, a scris Victoria Furtună pe rețelele sociale.Potrivit lui Furtună, tăcerea PAS pare să fie un semnal că ne îndreptăm spre o nouă creștere a tarifelor la gaze și, nu doar o dublare, ci o triplare a prețului la curent electric.”Obișnuiți să facă teatru, oficialii PAS trag acum de timp, creând incertitudine și panică înainte de a anunța majorările repetate ale tarifelor”, a conchis Victoria Furtună.
13:50
Persoanele care intenționează să se încadreze în serviciul militar prin contract sau care îndeplinesc serviciul militar în cadrul Ministerului Apărării vor fi supuse testului poligraf. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de Parlament.Ministerul Apărării va avea dreptul de inițiere și de efectuare a testării cu utilizarea poligrafului pentru persoanele care intenționează să se încadreze în serviciul militar sau care îndeplinesc serviciul militar în cadrul Ministerului Apărării. Aceasta este o practică internațională aplicată militarilor și personalului din domeniul apărării care au acces la informații atribuite la secretul de stat, în cadrul unor controale periodice sau selective.Proiectul prevede și extinderea restricțiilor la încadrarea în serviciul militar prin contract și a temeiurilor de eliberare din funcție. Una dintre cerințe se referă la depunerea declarației de avere și interese personale, în scopul înlăturării factorilor de risc ce derivă din nerespectarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese și al declarării averii și intereselor personale în perioada de exercitare a atribuțiilor de serviciu. Asemenea prevederi se regăsesc în actele normative ce reglementează statutul persoanelor care exercită funcții publice, de demnitate publică, cu statut special.În document se mai regăsesc și aspecte ce vizează sancțiunile disciplinare. Astfel, va fi acordat dreptul deplin Comandantului general al Inspectoratului General de Carabinieri de a aplica sancțiuni disciplinare personalului din subordine.Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Apărării, precizează și statutul elevilor din instituțiile de învățământ din domeniul milităriei. Elevii înmatriculați în Colegiul militar vor avea același statut ca și elevii din alte instituții de învățământ profesional tehnic postsecundar. Aceștia se vor considera în serviciul militar prin contract, din momentul intrării în vigoare a contractului de îndeplinire a serviciului militar, care va fi încheiat la împlinirea vârstei de 18 ani.
12:30
Actorul Emilian Crețu și cântărețul Gabriel Nebunu au fost distinși cu medalia „Meritul Civic”. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu, la 16 decembrie. Conform decretului, actorul Emilian Crețu și artistul Gabriel Nebunu sunt onorați cu distincția „Meritul Civic” pentru „contribuția adusă la desfășurarea exercițiului democrației în R. Moldova, pentru promovarea valorilor naționale și europene prin artă și cultură, precum și pentru implicare civică activă”.Decretul a intrat în vigoare la data semnării.
11:00
Tragedie în Germania. Un moldovean de 32 de ani a fost spulberat de o mașină pe o autostradă din Germania, după ce s-a oprit să schimbe roata de rezervă. Cu puțin timp înainte de tragedie, tânărul a postat un clip video pe rețelele sociale, spunând că așteaptă de mai mult timp intervenția poliției pentru a bloca o bandă de circulație. Un alt bărbat, originar din Ucraina, s-a oprit să-l ajute, însă și el a fost lovit de aceeași mașină. Tânărul a declarat în clipul său video că a făcut pană pe autostrada A111 și a solicitat intervenția Poliției germane pentru a securiza o parte din prima bandă de circulație pentru ca acesta să poată monta roata de rezervă. Întrucât oamenii legii nu mai veneau, tânărul a încercat de unul singur să schimbe roata de rezervă noaptea, în timp ce vizibilitatea era redusă. Un automobil, la volanul căruia se afla un bărbat de 66 de ani nu l-a observat la timp pe tânărul moldovean, care era ajutat de un bărbat să schimbe roata și i-a lovit pe cei doi.În urma impactului, moldoveanul a decedat pe loc, iar cealaltă victimă a fost transportată la spital.
11:00
Centrul Național Anticorupție informează că, până pe data de 20 decembrie curent, a aplicat amenzi în valoare de 10 350 000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47/1 Cod Contravențional – ”coruperea electorală pasivă”. Este vorba despre amenzi de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei, per caz, persoanele fiind sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor.În prezent, CNA continuă examinarea proceselor-verbale recepționate de la IGP, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.Articolul 47/1  a fost introdus prin Legea nr.230 din 31.07.2024 și a intrat în vigoare pe 15.08.2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.
10:50
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că eventuale garanţii de securitate europene nu vor fi suficiente pentru Ucraina, care doreşte aderarea la NATO şi o implicare a SUA, transmite Reuters, potrivit Agerpres.Statele europene discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina în eventualitatea unei încetări a focului sau a unui acord de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce președintele ales al SUA, Donald Trump, nu doreşte să trimită trupe pentru a garanta securitatea Ucrainei.Discuţiile, conduse de preşedintele francez Emmanuel Macron, sunt într-un stadiu preliminar, dar deja au relevat diviziuni între participanţi asupra mandatului şi obiectivelor unei asemenea misiuni şi chiar asupra oportunităţii abordării acestui subiect acum, dezbătut într-un cerc restrâns al mai multor lideri europeni miercuri în timpul summitului UE la Bruxelles, dezbatere la care a participat şi Zelenski.În urma unei discuţii avute pe 7 decembrie la Paris cu Zelenski şi Macron, Trump a cerut o încetare a focului imediată, împreună cu lansarea negocierilor de pace între Ucraina şi Rusia. Însă viitorul preşedinte american a exclus posibilitatea trimiterii unor trupe americane în cadrul unei forţe de menţinere a păcii în Ucraina şi a insistat la acea discuţie că europenii trebuie să-şi asume o asemenea sarcină.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:20
Primăria municipiului Chișinău are planificate numeroase proiecte pentru anul 2025, incluzând inițiative dezvoltate cu sprijinul Băncii Mondiale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și al altor instituții europene.Despre aceste proiecte, Primarul General, Ion Ceban, a vorbit în fața consilierilor municipali, în debutul ședinței de astăzi, subliniind importanța colaborării internaționale pentru dezvoltarea Capitalei și a suburbiilor sale. „Este o vorba despre prelungirea bd. Mircea cel Bătrân, este o vorba despre str. Industrială, este o vorba despre inițierea proiectelor și continuarea proiectelor care au fost începute în acest an. Sunt foarte multe drumuri de care are nevoi Chișinăul, școli noi, grădinițe modernizate, spitale care urmează să fie modernizate și servicii sociale pentru fiecare locuită”, a subliniat Primarul General.În acest context, Ion Ceban, a evidențiat investițiile semnificative realizate în suburbiile municipiului Chișinău în ultimii patru ani, subliniind că acestea depășesc un miliard de lei.„Mai mult decât satul vostru european luat împreună pentru toate lucrurile pe care le-ați făcut undeva. Da, aici în municipiul Chișinău, fără a face discriminare pe criteriul politic sau pe alt criteriu posibil”, a conchis edilul.
14:40
„Salariile profesorilor sunt în cădere liberă, chiar dacă PAS se preface că le mărește în fiecare an. Dascălii sărăcesc, chiar dacă deja este a doua campanie electorală în care li se promite un trai decent”. Declarația aparține fostului procuror anticorupție, Victoria Furtună, în contextul în care profesorii protestează în centrul capitalei, cerând salarii mai mari.  „La începutul campaniei prezidențiale, PAS, cu mult fast, în fața a o mie de angajați adunați cu amenințări din guvern și parlament, a anunțat că va majora salariul mediu până la 25.000 de lei, ce-i drept, până în 2030, când deja nu va mai fi la guvernare. La doar câteva săptămâni după finalul alegerilor, profesorii au aflat că, în anul următor, salariul le va crește cu 9%. O scurtă analiză financiară demonstrează că salariul mediu al profesorilor a scăzut în raport cu salariul mediu pe economie”, a scris Victoria Furtună. Potrivit președintei Asociației „Vox Populi, Vox Dei”, dacă în 2020 era cu 12% mai mic decât salariul mediu pe economie, anul viitor va fi cu 24% mai mic. Altfel spus, în timp ce în patru ani salariul medicilor a crescut cu 54%, prețurile au crescut cu 65%. „Toate aceste discuții, în care profesorii, medicii și alți bugetari se luptă pentru o majorare de o mie-două de lei a salariului lunar, contrastează puternic cu situația miniștrilor, care, doar într-un an, și-au majorat salariile cu 210%. Împreună cu indemnizațiile pentru propaganda europeană, aceștia au înregistrat o creștere de aproape trei ori, ajungând până la 100.000 de lei pe lună. Exemplul salarizării deputaților și șefilor din guvern demonstrează atitudinea cinică a guvernării PAS, care depune un imens efort pentru îmbunătățirea bunăstării personale, chiar și din contul acumulării datoriilor externe de miliarde de euro. În același timp, o mulțime de bugetari sunt nevoiți să economisească la căldură și mâncare doar pentru a supraviețui”, a conchis Victoria Furtună.
14:40
Legislativul a aprobat un proiect de lege care revizuiește măsurile de sprijin acordate agricultorilor afectați de seceta din acest an. Proiectul a fost susținut în prima lectură de 76 de deputați.Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputatul PAS, Viorel Barda, care susține că legea aprobată anterior de Parlament cu privire la măsurile de sprijin pentru fermieri nu a avut impactul scontat, fapt ce a impus revizuirea acesteia. Potrivit documentului, din momentul intrării în vigoare a respectivei legi și până la data de 31 octombrie 2025, va fi instituit un moratoriu la plata datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și a penalităților datorate de fermieri în raport cu creditorii lor.Documentul prevede și revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Astfel, vor putea beneficia de aceste măsuri protective agricultorii a căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40 % din roadă pe o suprafață de cel puțin 40 % de terenurile deținute. De asemenea, se propune introducerea unui criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare. Un alt criteriu stabilește ca debitorii fermieri să nu fie în procedură de insolvabilitate confirmată printr-o încheiere a instanței de judecată.Actul mai prevede revizuirea termenului în care agricultorii vor trebui să notifice creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Această notificare va putea fi realizată până la data de 28 februarie 2025.Totodată, vor fi suspendate actele de executare silită sau alte măsuri de recuperare a creanțelor. De asemenea, nu vor putea fi înaintate cereri de intentare a procedurii de insolvabilitate pentru datoriile scadente, ce reies din contractele de credit și leasing încheiate până la 1 septembrie 2024 cu bănci, organizații de creditare nebancară sau asociații de economii și împrumut. Această prevedere se referă și la datoriile ce reies din contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare a produselor de uz fitosanitar și a semințelor folosite la înființarea culturilor agricole încheiate până la 1 septembrie 2024.Noile prevederi stabilesc și interdicția, până la 31 octombrie 2025, de cesionare a creanțelor, fără acordul debitorului. În aceeași ordine de idei, este prevăzut că datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în Birourile istoriilor de credit și vor putea fi renegociate cu creditorii.Proiectul va fi propus spre adoptare în plenul Parlamentului și în lectura a doua.
13:50
De la 1 ianuarie 2025 am putea avea întreruperi de curent electric în momentul în care rețeaua electrică din Ucraina ar fi atacată de Federația Rusă. Acest lucru îl confirmă președinta Maia Sandu. În cadrul unei conferințe de presă, ea a îndemnat oamenii să economisească resursele energetice. „O să avem curent electric, o să avem încălzire, o să avem gaze naturale, întrebarea este la ce preț. Și pentru ca prețul să nu fie foarte mare, haideți să cheltuim judicios toate aceste resurse. S-ar putea să avem întreruperi de curent electric, pentru că chiar dacă am făcut foarte mult pentru a grăbi construcția de linii de tensiune înaltă care să ne unească cu piața românească, acestea vor fi gata la finele anului 2025, prima linie, și restul în 2028, iar acum putem să cumpărăm curent de pe piața europeană prin Ucraina. De fiecare dată când Rusia bombardează rețele electrice ale Ucrainei, asta ne va afecta și pe noi în momentul în care nu vom mai putea cumpăra energie din regiunea transnistreană”, a precizat șefa statului.În același timp, Maia Sandu a îndemnat oamenii să economisească pentru a reduce cheltuielile în acest sezon rece.”Republica Moldova nu are resursele de gaze naturale, petrol. Noi am început să investim în energie regenerabilă, dar asta nu va produse rezultate imediate. Deci, eficiența energetică nu este doar o noțiune abstractă, este un lucru pe care cu toții trebuie să-l însușim și noi o să putem să reducem cheltuielile pentru energie doar dacă vom învăța să economisim și să folosim judicios aceste lucruri”, a declarat Maia Sandu.
13:10
În perioada 1 ianuarie – 31 martie, Energocom va achiziționa de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă, 100 MW bandă (24 de ore din 24). Este un volum de aproape 3 ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom procură 30 MW. Un nou contract în acest sens a fost semnat astăzi, 19 decembrie, de reprezentanții celor două companii. Prețul energiei de la Nuclearelectrica este unul preferențial pentru acoperirea necesarului de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova, plafonat de o ordonanță de urgență a Guvernului României, la 400 RON/MWh sau circa 80 EUR/MWh. Este vorba despre un suport consistent  și concret al autorităților de la București pentru Republica Moldova.În lunile de iarnă, cantitatea energiei electrice produsă de centralele de termoficare de la Chișinău și Bălți acoperă 25%-30% din necesarul malului drept al Nistrului. Electricitatea contractată de la Nuclearelectrica va asigura o mai mare cantitate de energie sigură și continuă, cărora li se adaugă energia produsă din surse regenerabile care depinde de condițiile meteo. În orele de vârf necesarul de consum este suplinit cu energie cumpărată de pe bursa română OPCOM.
12:50
Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la masa discuțiilor, dar va vota în Parlament un guvern de dreapta. În mesajul pe care l-a publicat pe Facebook, liderul PSD spune că a înțeles votul românilor de la alegerile care au avut loc recent, ”un vot de blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri”.Ciolacu spune, însă, că, PSD nu mai poate sta la masa negocierilor cu partidele proeuropene, deoareece, ”din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice”.În aceste condiții, mai spune el, PSD va vota în Parlament un Guvern de dreapta, deoarece ”această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma”.„Din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici. Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești", a transmis Marcel Ciolacu.
12:40
„Indiferent de soarta contractului între Ucraina și Federația Rusă, există un contract între SA Moldovagaz și Gazprom care poate fi în continuare respectat și îndeplinit”. O spune președinta Maia Sandu, care a comentat eventuala criză energetică din Republica Moldova. „Gazprom are obligația contractuală de a livra gaze naturale, indiferent pe care traseu. Se pare că Gazprom nu-și va îndeplini această obligațiune contractuală și Guvernul va trebui să ia anumite decizii. Indiferent de soarta contractului dintre Rusia și Ucraina, există un contract între Gazprom și MoldovaGaz”, a declarat Maia Sandu.Totodată, Maia Sandu a declarat că toata vina pentru această situație o poartă Federația Rusă.„Sarcina noastră principală este să ne asigurăm că toată lumea are curent electric, încălzire și gaze naturale. Ulterior, așa cum anunța și domnul prim-ministru, se va veni cu răspunsuri concrete cum pot fi recuperate resursele achitate de malul drept pentru consumul pe malul stâng. Există anumite modalități și ele vor fi făcute publice de către Guvern”, a precizat Maia Sandu.
11:10
Noul an ar putea veni cu noi schimbări în arcul guvernamental. În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, premierul Dorin Recean promite să remanierile vor continua, întrucât, spune el, a înțeles diferența dintre așteptările cetățenilor și schimbările făcute până acum. Totuși, deși spune că este gata să dea afară zece oameni, șeful Cabinetului de Miniștri sugerează că este tot mai dificil identificarea specialiștilor care ar fi dispuși să preia portofolii complicate. „Am pus în sarcină evaluarea diferitor agenții și alte instituții. Acum, sunt gata să dau afară zece oameni. Întrebarea este pe cine să pun în loc, pentru că am două instituții – Ministerul Energiei și Energocom – care sunt în continuare în căutarea unor profesioniști care să gestioneze aceste domenii dificile. Remanierile vor continua, și azi sunt gata să fac anumite remanieri în instituțiile subordonate Guvernului, dar vreau să recunosc onest: este foarte dificil să găsești pe cineva profesionist, care să accepte să vină să lucreze în aceste condiții”, a declarat Dorin Recean.Recean a mai spus că în urma unei evaluări la nivelul câtorva agenții și instituții, s-a constatat necesitatea concedierii a 10 funcționari. Totuși, spune el, dificultatea nu constă în eliberarea din funcții a celor 10 angajați din structurile statului, dar mai degrabă în identificarea unor locțiitori potriviți, competenți și care să facă față în domenii dificile. „Vom continua remanierile. Am înțeles această diferență dintre așteptările tuturor, că va fi acolo mai că o jumătate de Guvern schimbat, și ceea ce s-a întâmplat de fapt. Iată eu am pus o sarcină de evaluare a diferitor agenții și altor instituții și iată, acum, sunt gata să dau afară 10 oameni. Întrebarea este pe cine punem în loc? Pentru că amândouă instituțiile, Ministerul Energiei și Energocom, sunt în continuare în căutarea unor profesioniști care să vină și să gestioneze aceste domenii dificile”, a menționat prim-ministrul.Ultimele remanieri au avut loc pe 5 decembrie, când prim-ministrul Dorin Recean a solicitat demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari, și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Cei trei au fost acuzați că nu ar fi întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale - acuzații respinse atât de Parlicov, cât și de Bînzari și Tofilat.
10:10
Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră, anunță cercetarea a doi bănuiți, după ridicarea a nouă mașini estimate la 7.000.000 lei, într-un dosar de contrabandă, anunțat în iulie 2024.Acestea ar fi fost aduse ilegal în Moldova din 2021 până în prezent din Belgia, Marea Britanie, Italia și Franța - cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală - care de fapt certificau tehnic și juridic alte mașini defecte din Moldova. Totuși, în cursul acestei săptămâni, urmare a mandatului judecătoresc solicitat de procurorii PCCOCS, ofițerii de frontieră au desfășurat 44 de percheziții în Chișinău, Dubăsari, Criuleni, Cantemir, Leova, Telenești – inclusiv la bănuiți – de unde au fost ridicate mașinile de contrabandă de model Land Rover, Range Rover și Mercedes.Totodată, de la bănuiți au fost ridicate acte pentru mijloace de transport, telefoane mobile, sume de peste 85.000 euro, 4.500 lire sterline și 90.000 lei, date cu privire la transferuri bancare între membrii grupului criminal, cartele bancare, armă cu țeavă lungă cu amortizor și aproape 200 cartușe deținute ilegal.Pentru investigarea acestui dosar penal, autoritățile de drept din Moldova cooperează cu agenția europeană Europol, cât și cu autoritățile din Franța și din Marea Britanie (unde au fost reținuți și sunt investigați doi cetățeni ai Moldovei din cadrul aceluiași grup infracțional). Cei patru cercetați pe dosar în Moldova și Marea Britanie au vârste cuprinse între 29 și 39 de ani. O parte din aceștia au fost în conflict cu legea în Belgia (într-un dosar de furt, rezultat în pedeapsa cu închisoarea de peste un an), precum și în Moldova – pentru huliganism, escrocherie, fals în declarații, contrabandă și migrație ilegală (ultima cauză fiind deferită justiției de procurorii PCCOCS și care a rezultat în sentință judecătorească).În ceea ce-i privește pe alți membri ai acestui grup criminal organizat – pe lângă cei doi bănuiți cercetați acum – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) le-a prezentat învinuirea la trei persoane. Urmărirea penală în privința persoanelor continuă, timp în care acestea beneficiază de garanțiile procedurale și prezumția nevinovăției, potrivit legii.
10:00
Magistrații participă astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor, care are loc la Palatul Republicii. În cadrul întrunirii, urmează să fie numiții membrii Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor și ai Colegiului disciplinar. În cadrul adunării, ar urma să fie aprobate modificări în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor.Pentru fotoliile din Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor vor candida nouă magistrați, iar pentru cele din Colegiul disciplinar șase magistrați. Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a declarat că societatea mizează pe judecători profesioniști și curajoși.„Guvernul s-a preocupat de situația lor sub aspect de legislație, întotdeauna am fost receptivi în acest aspect, inclusiv ne-am preocupat și de cee ce ține de garanții sociale și de salarizare, dar este important ca ei să fie parte a reformelor care au loc astăzi în societate, fiindcă și de ei depinde parcursul nostru european. Or, noi, Ministerul Justiției, suntem responsabili de coordonarea proceselor și implementarea acquis-ul comunitar pe capitolul 23, ce ține de Justiție și Drepturi Fundamentale, unde e un bloc de bază, ține de sistemul judiciar și a toate astea fac parte din Clusterul numărul 1, Valori Fundamentale, ce înseamnă că cu asta începem negocierile și cu asta finalizăm. De aceea dacă vrem să devenim un stat UE cu drepturi depline, să fim protejați, judecătorii și procurării trebuie să fie parte a acestui proces de transformare a societății noastre, unde să avem pace cu valori democratice și un mod de viață mult mai asigurat”, a menționat ministra Justiției în mesajul către Adunarea Generală a Judecătorilor.În instanțele din Republica Moldova activează circa 400 de magistrați. Ultima Adunarea Generală a Judecătorilor a avut pe 1 martie 2024.  
09:50
Rusia încearcă să manipuleze influenceri în ţările europene, inclusiv în Franţa, a denunţat miercuri ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot, făcând apel la „cea mai mare vigilenţă din partea creatorilor de conţinut şi a abonaţilor lor în ceea ce priveşte aceste ameninţări la adresa dezbaterii noastre publice”, scrie Digi24.ro. „Franţa este vizată de mai multe tipuri de interferenţe digitale străine”, a declarat Jean-Noël Barrot în cursul unei audieri în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naţionale franceze, scrie News.ro. „Metodele utilizate sunt variate şi evoluează frecvent. Recentele alegeri din Moldova şi România, de exemplu, au ilustrat utilizarea masivă a influenţatorilor de pe reţelele sociale, pentru a perturba votul”, a adăugat el.„Şi avem dovezi care confirmă că Rusia încearcă, de asemenea, să manipuleze influenceri în alte ţări europene, inclusiv în Franţa”, a continuat el, în timp ce ziarul Le Monde a relatat miercuri că mii de influenceri, inclusiv francezi, au fost abordaţi de persoane apropiate Kremlinului pentru a răspândi propaganda pro-rusă. Cotidianul citează „o sursă din cadrul serviciilor de informaţii franceze” care susţine că peste 2.000 de producători europeni de conţinut au fost contactaţi.„Aproximativ douăzeci dintre aceştia, dintre care nouă francezi, ar fi acceptat înţelegerea”, scrie Le Monde. O sursă guvernamentală a confirmat pentru AFP că cel puţin nouă influenceri francezi din diverse domenii (lifestyle, istorie etc.), fiecare cu câteva sute de mii de abonaţi, au fost implicaţi.În acest stadiu al investigaţiilor, nu este posibil să se stabilească dacă aceşti influenceri au fost manipulaţi sau dacă au fost la curent cu manevra, potrivit acestei surse. „Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare şi facem apel la creatorii de conţinut, ca şi la abonaţii lor, să fie extrem de vigilenţi cu privire la aceste ameninţări la adresa dezbaterii noastre publice”, a mai spus Jean-Noël Barrot. „Şi în acest domeniu, trebuie să fim hotărâţi, să ne păstrăm calmul. Trebuie să înţelegeţi ameninţarea. Să faci front comun şi să alegi instrumentele potrivite pentru a răspunde”, a mai reacţionat el, adăugând că Franţa şi-a consolidat instrumentele „de detectare şi caracterizare a interferenţelor digitale”.
18 decembrie 2024
19:30
Premierul ungar Viktor Orban se află miercuri la Bruxelles, unde participă la summitul UE - Balcanii de Vest, iar vineri va sosi la București, a transmis biroul său de presă într-o declaraţie citată de agenţia MTI.Premierul Orban urmează să vorbească despre rezultatele preşedinţiei ungare a Consiliului UE la o conferinţă de presă comună cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene.Vineri, premierul ungar va avea convorbiri la Sofia cu liderii bulgari, înainte de a-şi continua turneul la Bucureşti pentru a se întâlni cu omologul său român Marcel Ciolacu, menţionează aceeaşi declaraţie.
15:10
Un concert de excepție a avut loc astăzi în sala mare de festivități „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Trupa Snails a făcut un show de zile mari, interpretând piesele care i-au consacrat. Evenimentul a inclus sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri cu membrii trupei, oferind un prilej unic al unui dialog artistic.„În cadrul Liceului „Gheorghe Asachi” și-au făcut studiile nume notorii în domeniul muzical: Olga Ciolacu, Doina Aldea-Teodorovici, Dan Bălan, Cristi Aldea-Teodorovici, Felicia Dunaf, Lidia Isac, Nicu Țărnă și alții. Tânăra generație de astăzi are talentele acestea în Liceul „Gheorghe Asachi””, a declarat Natalia Bulat, directoarea IPLT ”Gheorghe Asachi”.Inițiativa organizării unui astfel de concert aparține Consiliului Elevilor din cadrul Liceului „Gheorghe Asachi”, iar evenimentul este susținut de Pretura sectorului Centru.„Pentru mine, Liceul „Gheorghe Asachi” este aproape de inimă. Vă promit că scuarul din fața liceului dvs va fi cel mai frumos și vom aduce aici și alți interpreți pentru o colaborare și mai frumoasă pe viitor”, a declarat Vlad Hîncu, pretorul sectorului Centru.Istoria formației Snails începe în 1995, când mai mulți tineri împătimiți de muzica rock încep să-și caute propriul sunet repetând în una dintre încăperile liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, unde în același an are loc și primul concert în fața publicului. Repertoriul acestei perioade este compus din coveruri la piesele interpretate de Rolling Stones, The Beatles, Shocking Blue, Creedance, dar deja încep să apară și primele creații proprii, care sunt testate la numeroasele concerte susținute de Snails pe diferite scene din Moldova și România. În aceeași perioadă se stabilește și componența clasică a formației: Lilian Severin (chitară, vocal), Gabriel Andronic (chitară, vocal), Vitalie Colț (bass, vocal) și Mircea Sturza (tobe).
15:10
Începând de astăzi, Inspectoratul Național de Patrulare a lansat, în regim de testare, 20 de autoturisme inteligente Skoda Octavia, de culoare albă, fără inscripții oficiale și cu numere de înmatriculare civile.  Aceste vehicule sunt distribuite pe întreg teritoriul țării și au capacitatea de a detecta, în timp ce se află în mișcare, diverse încălcări ale legislației rutiere, precum lipsa reviziei tehnice, a asigurării, depășirea vitezei legale sau neutilizarea centurii de siguranță. După constatarea neregulilor, proprietarii mașinilor vor primi citații, iar încălcările vor fi sancționate conform legii.  În perioada următoare, aceste autoturisme vor opera în regim obișnuit.
15:10
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern. De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024.Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% - până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.
14:00
Situația în care se află astăzi Republica Moldova este o crimă! Declarația a fost făcută de președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive TV. În context, Renato Usatîi cere dosar penal pentru cei implicați în provocarea crizei energetice. „Dacă acest lucru nu se va face, cetățenii vor pierde orice încredere în statul nostru”, a precizat președintele Partidului Nostru.Renato Usatîi a acuzat actuala putere de incompetență și se întreabă unde sunt ONG-urile, care susțineau guvernarea, când aceasta cumpărau gaz la prețuri de trei ori mai mari, iar cetățenii au fost nevoiți de achite tarife triple. „Republica Moldova se află în pragul unei crize majore, care va exploda după 1 ianuarie. Instituirea stării de urgență în domeniul energetic nu va ajuta guvernanții din cauza incompetenței lor. Am așteptat explicații clare din partea prim-ministrului cu privire la cauzele crizei. Am declarat încă din perioada în care aveam probleme cu gazul scump al lui Spînu, că Bînzari trebuie eliberat din funcția de director la Energocom. Am demonstrat atunci că au existat intermediari, inclusiv cetățeni străini, care au înșelat populația, scoțând din buzunarele oamenilor zeci de milioane de euro”, a amintit Renato Usatîi.Președintele Partidului Nostru spune că dacă el eram prim-ministru, ar fi cerut Parlamentului să creeze o comisie de anchetă pentru a investiga acțiunile celor implicați în criză. „Aș fi solicitat autorităților să deschidă un dosar penal pentru prejudicierea statului și a cetățenilor. Dar, cel mai important, acest lucru nu era să se întâmple și cumpăram gazul când prețul era mai accesibil”, a mai precizat Renato Usatîi.În data de 16 decembrie 2024 în Moldova a fost instituită starea de urgență în energetică.
13:30
Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, de comun cu procurorii PCCOCS,  anunță reținerea a trei bărbați bănuiți de șantajarea cu $400.000 în bitcoini a unui om de afaceri din Dubăsari, pe care l-au răpit și transportat în Polonia.Acolo, ar fi urmat să le dea acces celor trei bănuiți la portmoneul electronic, în care urma să introducă parola, astfel încât cei doi să-și transfere banii estorcați. O parte din aceștia ar fi urmat să fie destinați „vistieriei” organizației criminale „Chitaeț,” iar altă parte – pentru pretinsa compensare a unor lucrări prestate de victimă, de care cei din spatele bănuiților nu au fost mulțumiți, chiar dacă bărbatul șantajat le oferise deja $500.Totuși, portmoneul electronic nu a fost de găsit Polonia, iar cei doi au luat calea spre Serbia (din nou prin constrângerea victimei să-i însoțească) pentru ca să intre în posesia portmoneului electronic cu moneda virtuală bitcoin. Însă, după ce au fost denunțați de către bărbatul pe care-l șantajau, aceștia au fost opriți și reținuți la ieșirea din Moldova prin Leușeni, cu sprijinul polițiștilor de la Inspectoratul din Dubăsari și ai BPDS „Fulger”. Ulterior, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.Cei trei sunt din Anenii-Noi și Dubăsari, cu vârste de 39 și 43 de ani, iar anterior își ispășiseră pedepsele penale, unul din ei – în Rusia, pentru escrocherie. Investigațiile penale continuă, inclusiv în privința altor complici ai acestui șantaj (cu anunțarea lor în căutare), timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
12:50
Fostul procuror anticorupție, care a candidat și la alegerile prezidențiale din această toamnă, Victoria Furtună, a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Poliției Republicii Moldova. Ea spune că este „recunoscătoare pentru munca neobosită, pentru vigilența și profesionalismul demonstrat zi de zi, chiar și în cele mai dificile circumstanțe”.  „Îmi doresc ca oficialii să vă aprecieze nu doar în perioadele electorale sau în momentele tensionate din societate, ci și în zilele liniștite, când aveți nevoie de timp pentru prieteni și familie, cei care vă oferă forța și echilibrul de a merge mai departe. Vă mulțumim pentru eforturile voastre necontenite și vă urăm sănătate, respect și recunoaștere la adevărata voastră valoare, astăzi și în fiecare zi!”, a declarat Victoria Furtună.
12:50
Cu ocazia Zilei Poliției Republicii Moldova, Primarul General al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a transmis un mesaj de felicitare și recunoștință către toți cei care activează sau au activat în domeniu. „În numele echipei Primăriei municipiului Chișinău și a tuturor colegilor, vă dorim multă sănătate, să vă mulțumim pentru eforturile pe care le depuneți zilnic, pentru riscurile la care vă supuneți, pentru dedicație și pentru abnegație”, a declarat edilul.Totodată, Primarul General a exprimat regretul față de situația actuală din domeniu.„Ne pare foarte rău că astăzi sunteți conduși de niște neprofesioniști și noi și dumneavoastră cunoaștem, cu părere de rău, cum stau lucrurile în domeniu. Vă dorim, în continuare, să fiți acea forță, cu verticalitate, acei oameni care păzesc, stau la strajă, asigură ordinea și ca demnitatea, respectul să fie în prim-plan pentru fiecare cu cine aveți de a face și, nemijlocit, pentru dumneavoastră”, a subliniat Ion Ceban.Anual, la data de 18 decembrie, Republica Moldova marchează Ziua Poliției Naționale, un moment special dedicat recunoașterii și aprecierii profesionalismului polițiștilor.
12:40
Astăzi, 18 decembrie, Poliția Republicii Moldova împlinește 34 de ani de la formare. Cu acest prilej, conducerea instituției a venit cu un mesaj de felicitare către toți angajații.„Stimați polițişti, astăzi, de Ziua Poliției Republicii Moldova, ne exprimăm respectul și recunoștința față de profesionalismul, curajul și devotamentul pe care îl demonstrați zi de zi. Fiecare dintre voi contribuie la siguranța cetățenilor, la respectarea legii și la consolidarea încrederii în instituția noastră. Vă mulțumim pentru eforturile neobosite și sacrificiile făcute în numele comunității! Vă dorim sănătate, misiuni cu succes şi susținerea permanentǎ a celor dragi. La mulți ani, colegi!”, se arată în mesaj.În data de 18 decembrie 1990, primul Parlament al Republicii Moldova adopta Legea cu privire la poliție, această fiind prima instituție militarizată oficială a viitorului stat, creată înainte de declararea independenței. Astfel, locul miliției sovietice este ocupat de noile organe ale afacerilor interne – Poliția.
12:20
Agenția Servicii Publice (ASP) anunță că, urmare a consultărilor între autoritățile de profil, că toate persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și organizațiile necomerciale din Republica Moldova despre prelungirea termenului de  actualizare a informațiilor despre beneficiarul efectiv până la 31 decembrie 2025. Parlamentul va asigura modificarea cadrului legal aferent până la finalul acestui an.Ce este beneficiarul efectiv? Beneficiarul efectiv este persoana fizică ce deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea folosirii entităților juridice în scopuri ilegale. Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.Modificări importante pentru declarare: Declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație. Cererile pot fi expediate electronic la be@asp.gov.md, fără a mai fi nevoie să vă prezentați la sediile ASP.Simplificări și măsuri suplimentare: O singură declarație inițială: Actualizările vor fi necesare doar la schimbarea beneficiarilor, a fondatorilor sau în cazul reorganizării sau radierii unităților din Registru. Prelungirea termenelor: Parlamentul va extinde termenul cu un an atât pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și intrarea în vigoare a aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare. Simplificarea procedurilor: Se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, reducând cozile și timpul de așteptare. Din aprilie va fi dată în exploatare platforma care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unităților de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi fără a fi nevoie să se transmită informația prin email.Pentru cei care doresc să depună declarația cu privire la beneficiarii efectiv, cum procedați? Pasul 1: Descărcați formularul necesar de pe portalul serviciilor electronice. Pasul 2: Completați și semnați electronic documentele. Trimiteți-le la be@asp.gov.md. Pasul 3: Dacă nu aveți semnătură electronică, documentele pot fi semnate olograf și expediate prin poștă la adresa: Str. Al. Pușkin 47, Chișinău.Alte detalii importante: Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei. Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate). Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare. La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică, contactați Serviciul Suport Clienți ASP la 14909.
12:00
Iurie Beșliu, președintele Organizației Teritoriale a Partidului Acțiune și Solidaritate, Bălți a fost declarat câștigător al concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord).„În conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general al S.A. „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” în temeiul deciziei Comisiei de selectare aprobată unanim prin Procesul Verbal nr. 3/2024 din 11 decembrie 2024, se declară învingător al concursului pentru ocuparea funcției vacante de director general – domnul Beșliu Iurie”, anunță APP.Iurie Beșliu l-a avut drept contracandidat pe Constantin Șestacov.
11:50
Miercuri, 18 decembrie 2024, membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat un proiect de modificare a punctului 2 din Hotărârea Guvernului nr. 341/2024 cu privire la aprobarea Programului activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2024.Acest proiect prevede alocarea adițională a mijloacelor financiare în mărime de 2,6 mln. de lei pentru compensarea cheltuielilor suportate de proprietarii de terenuri agricole, amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, ca urmare a impunerii de către Tiraspol a plăților ilegale la transportarea recoltei sau a materialului semincer prin posturile neautorizate de control din Zona de Securitate.Repartizarea mijloacelor alocate urmează a fi realizată până la finele anului bugetar curent, de Consiliul raional Dubăsari, în baza Regulamentului nr.3/4 din 20 august 2024, aprobat de consiliu.Astfel, suma compensațiilor oferite fermierilor, prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024 va constitui 4,6 mln. de lei.
11:20
Președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a criticat, din nou, dur guvernanții actuali. De această dată, printr-o postare pe rețelele sociale, acesta i-a acuzat pe cei din fruntea țării că, prin acțiunile lor, distrug mediul de afaceri și demonstrează încă o dată incompetența lor. „Niște derbedei și cu declarația pentru beneficiarul efectiv. Și așa distrug mediul de afaceri, dar prostiile pe care le fac, arată încă o dată în plus incompetența lor. Oamenii nu mai așteaptă nimic de la cei care nu au treabă cu actul guvernamental. Sunt rupți de realitate”, a scris Ion Ceban.În același timp, liderul MAN a menționat că, în ciuda acestei realități dure, mass-media va continua să promoveze doar subiectele legate de perchezițiile de la Primărie și cât de rău este Ceban și Partidul MAN, doar pentru a acoperi eșecurile guvernării.„Vom reveni la aceste subiecte în curând”, a punctat Ion Ceban, reafirmând, totodată, angajamentul formațiunii sale de a oferi soluții pentru cetățeni și țară.
11:00
Mai mulți antreprenori din Republica Moldova și-au exprimat pe rețelele sociale nedumerirea, după ce au aflat că au timp până pe 31 decembrie să declare la ASP beneficiarul efectiv al entității pe care o conduc. Această lege a fost modificată în martie 2023 și a intrat în vigoare pe 4 septembrie 2023, însă nimeni din autorități nu a informat agenții economici despre această prevedere. Prin urmare, la final de an, sute sau chiar mii de antreprenori s-au trezit că trebuie să meargă la ASP pentru a obține acest extras.  Astfel, la data de 31 decembrie 2024 expiră termenul limită de a prezenta și/ sau actualiza informația cu privire la beneficiarul efectiv/ beneficiarii efectivi la Agenția Servicii Publice de către persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și organizațiile necomerciale înregistrate în Republica Moldova. Conform Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, beneficiarul efectiv este orice persoană fizică ce deţine sau controlează în ultimă instanţă clientul şi/ sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/ căreia se realizează, direct sau indirect, o activitate sau o tranzacţie. Situația a generat frustrare mare printre micii antreprenori, care își scriu în număr mare nemulțumirea pe rețelele de socializare și care riscă mii de lei amenzi de peste 50 de mii de lei. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a promis ieri seara că ASP va anunța o soluție pentru cei care nu au reușit nici să declare beneficiarul efectiv, și nici nu mai reușesc să ajungă la instituție până la 31 decembrie 2024. Radu Marian declară că astăzi va fi un comunicat de la ASP cu instrucțiuni și adresă actualizată de email și o soluție. Mai exact, depunerea electronica a declarațiilor până pe data de 31 decembrie 2024 va fi calificată de către autorități drept intenție a declarantului de a se conforma prevederilor legale. În privința acestor entități nu vor fi aplicate sancțiuni, spune deputatul PAS. Înregistrarea și înscrierea în Registrul de stat al unităților de drept a datelor cu privire la beneficiarul efectiv/ beneficiarii efectivi ai unităților de drept poate fi solicitată: la distanță, prin transmiterea cererii și documentelor necesare, în formă de documente electronice, semnate cu semnătura electronică avansată calificată, la adresa de e-mail: inregistrare.ud@asp.gov.md; în centrele multifuncționale ale ASP, fără a ține cont de principiul teritorial.
10:00
Alte două persoane au fost reținut în dosarul mașinilor de contrabandă de 4.000.000 lei. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) indivizii sunt cercetați penal pentru introducerea ilegală în țară a cinci autovehicule de circa 2.000.000 lei, din Italia și Elveția.PCCOCS precizează că aceștia au adus automobilele în Republica Moldova prin intervenție ilegală și modificarea codului „VIN” al caroseriei mașinilor.Oamenii legii au desfășurat ulterior 17 percheziții în Chișinău și Dubăsari, de unde au ridicat inclusiv sume de bani care ar proveni din activitatea infracțională, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, date cu privire la transferuri bancare între membrii grupului criminal, cartele bancare, acte pentru mijloace de transport, numere de înmatriculare străine, precum și acte românești cu semne vădite de falsificare. Cele cinci mașini nu vor putea fi folosite, așa cum au fost ridicate și ele ca probe în dosarul penal investigat. „Prin urmare, au fost reținuți cei doi bărbați cu vârste de 35 și 40 de ani (al doilea anterior ispășindu-și pedeapsa cu închisoarea pentru trafic de droguri, în Penitenciarul nr. 12 – Bender) la domiciliile cărora au fost desfășurate perchezițiile. În unul din domicilii, a fost depistat încă un bărbat certat cu legea, care a fost trimis în judecată de Procuratura din Telenești pentru furt, iar apoi condamnat la 9 ani închisoare. Chiar dacă acesta le-a prezentat ofițerilor de frontieră buletinul de identitate al unui verișor, oamenii legii l-au deconspirat și l-au reținut pentru plasarea lui în penitenciar”, transmite instituția.Bărbații au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Investigațiile penale continuă, inclusiv în privința complicilor din afara Republicii Moldova, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
17 decembrie 2024
18:10
Preşedintele Maia Sandu a semnat luni, 16 decembrie, Decretul privind instituirea comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului public de selectare a candidatului la funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, cunoscut ca centrul "Patriot".  Din comisia de concurs fac parte jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, deputați și reprezentanți ai Aparatului Președintelui Republicii Moldova, mai anunţă preşedinţia. Astfel, potrivit documentului comisia este formată din: Președinte: Igor Zaharov, actual consilier al Președintelui Republicii Moldova pentru afaceri europene și comunicare strategice. Crearea centrului "Patriot" a fost aprobată cu votul a 56 de deputați PAS în decembrie 2023. Potrivit proiectului, centrul are 11 angajaţi, iar pentru activitatea instituţiei se alocă anual 20 de milioane de lei din bugetul de stat. De asemenea,  până recent centrul a fost condus de către fostul ministrul al Afacerilor Interne, Ana Revenco.
15:20
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că acordul care permite tranzitul gazului rusesc spre Europa de Vest, prin Ucraina, nu va fi prelungit în 2025. Acordul expiră pe 1 ianuarie. Oficialul de la Kiev a spus însă că este gata să discute alte metode de furnizare a gazelor pentru Europa.Şmîhal a făcut declaraţia în acest sens pe Telegram, după ce a discutat cu prim-ministrul slovac Robert Fico, în condiţiile în care unele ţări europene îşi intensifică eforturile de găsire a unei soluţii pentru aprovizionarea cu gaze. Cu două săptămâni înainte de expirarea acordului de tranzit de gaze cu Rusia, Şmîhal a declarat că Ucraina este dispusă să discute despre tranzitul de gaze de orice origine, cu excepţia celor ruseşti.„În acest sens, dacă Comisia Europeană abordează oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc, în mod firesc vom discuta şi suntem pregătiţi să ajungem la un acord adecvat”, a declarat Şmîhal.„Am subliniat că acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul de gaze se încheie la 1 ianuarie 2025 şi nu va fi prelungit”, a reconfirmat premierul ucrainean. Şmîhal a spus că s-au făcut deja multe eforturi în ultimii ani, împreună cu ţările UE, „pentru a asigura aprovizionarea fiabilă cu gaze şi pentru a preveni utilizarea oricărui tip de energie ca armă”.Ucraina, blocată într-un război de aproape 34 de luni cu Rusia, a spus clar de luni de zile că nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia.Slovacia şi alte ţări care primesc gaze din Rusia, transportate prin conductele din Ucraina, poartă discuţii pentru a încerca să evite oprirea acestor fluxuri atunci când acordul expiră.
13:50
Procuratura raionului Strășeni a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a tânărului în vârstă de 22 de ani, care în vara anului curent a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu decesul a cinci persoane.  Astfel, având interdicția de a conduce mijloace de transport, în  dimineața lui 10 august 2024, învinuitul a urcat la volanul unui automobil de model „Mitsubishi”. Conducând mijlocul de transport, pe traseul M5 km, cu direcția de deplasare spre mun.Chișinău, având 5 persoane în calitate de pasageri, cu încălcarea Regulamentului circulației rutiere, a efectuat manevra de depășire pe a doua bandă de circulație, pe care se deplasa mijlocul de transport „Opel Astra” condus de un bărbat de 37 de ani, având 4 pasageri. În vederea evitării tamponării, ambii conducători au efectuat simultan manevra de virare pe prima bandă de circulație cu sensul de deplasare spre mun. Bălți, având loc ciocnirea frontală a ambelor mijloace de transport. În rezultatul coliziunii ambele mijloace de transport au luat foc, iar ca urmare, doi pasageri ai automobilului „Mitsubishi” (o tânără de 17 ani și o femeie de 56 de ani), precum și doi pasageri ai automobilului „Opel Astra” (o femeie de 32 de ani, o femeie de 54 de ani), inclusiv conducătorul automobilului, au decedat la fața locului. Trei copii de 7 ani, 9 ani și 11 ani s-au ales cu vătămări grave ale integrității corporale, un copil de 6 ani - cu vătămări medii, iar un copil de 1 an s-a ales cu vătămări neînsemnate. Inculpatul a suferit și el vătămări medii ale integrității corporale. Acestuia i-a fost imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art.264 alin. (5) Cod penal  încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii și decesul a cinci persoane. În iunie, curent, învinuitul ar fi condus automobilul în stare de ebrietate cu grad avansat, în sectorul Botanica al capitalei, fiind intentată și o cauză penală pe acest fapt. Ambele cauze au fost conexate și se vor examina în aceeași procedură. Bărbatul riscă până la 13 ani de închisoare.
12:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit titluri de onoare mai multor persoane în semn de profundă apreciere a meritelor deosebite față de statul Republica Moldova și a înaltei măiestrii profesionale, anunță Președinția. Printre cei decorați de președintă se numără mai mulți comisari și angajați ai Inspectoratului de Carabinieri, ai întreprinderilor silvice, Serviciului Fiscal, Curții de Conturi, oameni de artă, businessmeni și profesori.Maia Sandu și-a exprimat recunoștința față de persoanele care, prin devotament și profesionalism, contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.„Apreciem munca dumneavoastră de zi cu zi. Nu obosiți să o faceți excelent, pentru că în primul rând aici avem excelență de la care trebuie să învățăm și pe care trebuie să o răspândim. Doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să unim societatea, doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să avem grijă de comunitățile noastre și de țara noastră”, a subliniat șefa statului.Președinta Maia Sandu a mai adăugat că anul 2024 a fost un an cu realizări remarcabile, dar și cu lecții valoroase. „Cu toții ne dorim să trăim într-o țară liberă, democratică, într-o țară unde oamenii au oportunități să câștige, să rămână acasă, să poarte de grijă celor dragi, într-o țară în care ne simțim în siguranță și într-o țară care are grijă de natură, de pământ, de calitatea apei, de calitatea aerului. Inclusiv lupta împotriva corupției este un domeniu pe care astăzi îl vom premia.Cu toții reprezentați ce are mai bun țara noastră, vă mulțumesc pentru aceasta, să nu obosiți, să nu renunțați și să-i ajutați și pe cei din jurul dumneavoastră să învețe cum să facă lucrurile frumos, așa cum le faceți dumneavoastră”, a punctat șefa statului.
12:10
„Criza umanitară din Transnistria și oamenii de pe malul stâng al Nistrului au devenit o momeală prin sacrificarea căreia PAS vrea să distragă atenția de la incompetența și trădarea sa”. O spune fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună în contextul crizei energetice din Republica Moldova și a eventualei sistări a livrării gazului în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025.  „Campania lansată de PAS în mass-media privind criza umanitară din Transnistria, după sistarea livrărilor de gaze, a fost intens promovată de conducerea partidului. Deși aparent manifestă grijă față de oamenii de acolo, în realitate urmărește intenții murdare de a resuscita conflictul transnistrean și de a distrage atenția publicului. În fiecare zi ni se spune că malul stâng a consumat gaze fără să plătească, iar din această cauză, după sistarea livrărilor de gaze, vom reveni la deconectări de curent. Mai mult, ni se promite că, atunci când curentul va fi disponibil, vom plăti de 2-3 ori mai mult”, a scris Victoria Furtună. Potrivit președintei Asociației „Vox Populi, Vox Dei”, Chișinăul evită să menționeze că, până acum, Republica Moldova a beneficiat de cel mai ieftin curent electric din Europa datorită Tiraspolului. „Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului își doresc pace și bunăstare. Guvernarea ar trebui să se concentreze pe aceste obiective, nu pe jocuri de culise și explicații privind cauzele celei mai grave crize energetice din istoria Republicii Moldova”, a conchis Victoria Furtună.Luni, 16 decembrie, a intrat în vigoare starea de urgență în energetică, măsură votată de 56 de deputați PAS. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.Precizăm că Republica Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, în această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni, de asemenea există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor.
11:50
Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de revizuire a dosarului în care fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă.Decizia Curții Supreme de Justiție, care este irevocabilă, a fost pronunțată de un complet format din cinci judecători, adică Ion Malanciuc, Oxana Parfeni, Ghenadie Eremciuc, Lilia Roic-Botezatu și Stella Bleşceaga.„Respinge cererea de revizuire depusă de către Vladimir Filat și avocații acestuia,Viorel Berliba și Tudor Osoianu, împotriva sentinței Judecătoriei Buiucani din 27iunie 2016, deciziei Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie2016 și împotriva deciziilor Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție din 22februarie 2017, 12 decembrie 2017 și 25 februarie 2021”, se arată în hotărârea CSJ.Vlad Filat declară că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise” într-un „stat capturat”, iar judecarea cauzei într-un proces public îi va asigura nu numai respectarea drepturilor fundamentale, dar și îi va oferi ocazia să-și demonstreze nevinovăția.„Pentru a restabili dreptatea, am solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei. De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții europene din hotărârea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc.”, a scris pe pagina sa de socializare fostul premier.În luna mai a acestui an, Vlad Filat a fost achitat în al doilea dosar al său pentru spălare de bani, decizia fiind luată de judecători „pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii”.În cauza penală pentru spălare de bani, Vlad Filat a fost acuzat că, în 2013, ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală cu o companie de consultanță din SUA, plătind peste 12 milioane de lei moldovenești prin intermediul companiilor gestionate de o rudă a sa, iar sursele financiare proveneau din „Banca de Economii” – una dintre cele trei bănci devalizate în 2014.La începutul anului trecut, Vlad Filat a câștigat la CEDO procesul în care reclama că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, statul vecin fiind obligat să-i plătească o despăgubire de 7.500 de euro fostului prim-ministru.Vlad Filat a condus Guvernul Republicii Moldova în perioada 2009 – 2013, iar apoi a fost deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), partid pe care l-a fondat și pe care îl conduce în momentul de față.
11:10
Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, spune că energia electrică s-ar putea scumpi, cel mai probabil, în acest sezon de iarnă, însă totul depinde de Federația Rusă. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV. „Îmi vine greu să spun, însă probabil ar putea să crească (n.r. tariful la energia electrică). Eu nu sunt sigur ce va face Federația Rusă, pentru că scopul este clar politic și voi știți asta. Nu se livrează gaz pentru a face haos în Republica Moldova. Dacă ei vor vedea că noi putem gestiona această situație și ei vor avea de pierdut din chestia asta, cu siguranță vor renunța la această idee. Ei vor livra acest gaz. Dacă vor livra acest gaz, prețul se va menține. Dacă nu va fi livrat suficient gaz ca să producă centrala de la Cuciurgan, atunci prețul ar putea crește, pentru că tariful la energia pe care o luăm din altă parte este mai mare. Acum doamna președinte a fost la Bruxelles, nu am reușit să discutăm cu dumneaei, nu am reușit să discutăm cu domnul prim-ministru pentru a vedea în ce măsură partenerii noștri pot să ne ajute și pe această dimensiune, să vedem dacă putem compensa inclusiv pentru energie sau nu. Tind să cred că Kremlinul va ține sub covor până pe 31 decembrie informația dacă livrează sau nu gaz de la 1 ianuarie”, a declarat Vasile Grădinaru.
10:30
Supraîncălzirea sobei a dus la decesul a două persoane în etate, în urma intoxicării acestora cu monoxid de carbon. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost raportate două victime din cauza încălcării regulilor antiincendiare la exploatarea sobelor din locuință. Primul caz a fost înregistrat în după amiaza zilei de 16 decembrie într-o casă de locuit din satul Budăi, raionul Taraclia. Aici, o femeie în vârstă de 73 de ani, care trăia singură, a fost găsită de populație, intoxicată cu produsele de ardere. Potrivit informațiilor, incendiu s-a autostins până la apelarea serviciilor specializate. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, specialiștii au constatat că focul a izbucnit din cauza supraîncălzirii sobei din locuință. Alte circumstanțe urmează a fi stabilite. Un alt deces cauzat de încălcarea regulilor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit a fost raportat tot în ziua de 16 decembrie într-o locuință din satul Țarigrad, raionul Drochia. Aici, un bărbat singuratic, în vârstă de 75 de ani a fost găsit parțial carbonizat în propria locuință. Conform informațiilor, în urma suprasolicitării sobei a izbucnit un incendiu, care s-a autostins până la apelarea echipelor de pompieri. Toate circumstanțele urmează fi stabilite de organele de resort. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat oamenii că încălcarea regulilor antiincendiare poate avea consecințe fatale pentru viață și sănătate. IGSU îndeamnă cetățenii să fie extrem de vigilenți atunci când optează pentru folosirea sobelor și a altor aparate de încălzit, în special în perioada rece a anului. De asemenea, îndemnul specialiștilor este de a oferi ajutor în încălzirea locuințelor, persoanelor singuratice, în etate sau celor cu probleme de sănătate, care sunt mai vulnerabile în fața riscurilor. Este extrem de important, să fim mai toleranți cu personale neajutorate, în vederea acordării unei asistențe în aprinderea și monotonizarea focului în sobă. Totodată, cetățenii sunt rugați să nu suprasolicite sobele de încălzit, iar pentru aprinderea și menținerea focului să folosească doar materiale pentru care este predestinată soba. Mai mult, este foarte importat ca încăperile să fie periodic aerisite, iar canalele de evacuare a fumului să nu fie obturate. Potrivit datelor statistice ale IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1581 de incendii, în urma cărora 98 de persoane, inclusiv 3 minori și-au pierdut viața.
10:00
O bombă ascunsă într-un scuter electric a ucis marţi, la Moscova, un general rus de rang înalt responsabil cu forţele de protecţie nucleară, a anunţat Comitetul rus de Anchetă, informează Reuters.Generalul locotenent Igor Kirillov, care este şeful trupelor ruse de protecţie nucleară, biologică şi chimică, a fost ucis în faţa unui bloc de locuinţe de pe Riazanski Prospekt, un bulevard care duce spre Kremlin, la aproximativ 7 km distanţă sud-est de sediul lui Vladimir Putin."Igor Kirillov, şeful forţelor de protecţie nucleară, chimică şi biologică ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse, şi asistentul său au fost ucişi", a declarat Comitetul de Anchetă.Imagini postate pe canalele ruseşti de Telegram arată o intrare distrusă într-o clădire, plină de moloz, şi două cadavre zăcând în zăpada pătată de sânge. Potrivit Sky News, explozia a implicat echivalentul a 300 de grame de exploziv puternic și a deteriorat mai multe mașini și primele patru etaje ale unei clădiri de apartamente. ️ The head of the Troops of Radiological, Chemical and Biological Defence of the Russian armed forces Igor Kirillov and his assistant were killed as a result of the explosion in MoscowAccording to the investigation, an explosive device was detonated on Ryazansky Prospekt in… pic.twitter.com/naRxGqW4S2— NEXTA (@nexta_tv) December 17, 2024 A fost deschis un dosar penal. Anchetatorii, criminaliştii şi serviciile operaţionale lucrează la faţa locului. Toate circumstanţele crimei sunt în curs de stabilire, a transmis Comitetul de Anchetă.Trupele de apărare radioactivă, chimică şi biologică ale Rusiei, cunoscute sub numele de RHBZ, sunt forţe speciale care operează în condiţii de contaminare radioactivă, chimică şi biologică.Potrivit agenţiei TASS, Igor Kirillov s-a născut la 13 iulie 1970 şi a absolvit Şcoala de Apărare Chimică a Comandamentului Militar Superior din Kostroma (1991) şi Academia Militară de Apărare împotriva radiaţiilor, armelor chimice şi biologice S.K. Timoşenko (2007). Din 1991 până în 1995 a fost comandant de pluton în Grupul de forţe occidentale din Germania şi în Districtul militar Moscova. După aceea, până în 2009, a servit de la comandant de companie la comandant al unei brigăzi separate de apărare chimică. Din 2009, a ocupat diferite funcţii în cadrul Departamentului şefului trupelor RCDD ale Forţelor Armate Ruse. Din septembrie 2014 până în aprilie 2017 a fost şef al Academiei militare de apărare chimică Timoşenko. În aprilie 2017, a fost numit şef al trupelor RHBZ ale Forţelor Armate Ruse, transmite News.ro.
16 decembrie 2024
22:10
Fermierii din Republica Moldova anunță proteste în Chișinău, programate pentru 18 și 19 decembrie 2024, în fața Guvernului și Parlamentului, ca reacție la criza profundă din agricultură.Fermierii sunt nemulțumiți că Guvernul nu a adoptat, încă, proiectul de Lege 354, propus de deputatul PAS Alexandru Trubcă și asociațiile de fermieri, care vizează depășirea crizei în domeniu, provocată de secetă.„Această tergiversare este ultima picătură, iar Asociația „Forța Fermierilor” anunță proteste de avertizare pentru zilele de 18.12.2024 în fața Guvernului și 19.12.2024, respectiv, în fața Parlamentului Republicii Moldova. Suplimentar, asociația își rezervă dreptul ulterior de a organiza proteste masive în toată țara dacă autoritățile statului nu vor lua măsuri legislative și economice pentru oprirea colapsului din agricultură”, anunță „Forța Fermierilor”.Revendicările fermierilor: Aprobarea urgentă a proiectului legii secetei, în redacția deputatului PAS Alexandru Trubcă. Prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până pe 31 decembrie 2025. Achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023. Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024. Elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru noul an agricol 2025.Potrivit asociației, cel mai evident lucru demonstrat de acest Guvern este că apără și susține aprig companiile mari transnaționale și offshore, iar producătorii locali mici și mijlocii sunt intenționat distruși și falimentați. Din acest motiv, Forța Fermierilor, dacă nu va fi auzită, va solicita demisia Guvernului, iar protestele masive ulterioare se vor putea transforma în unele politice.
22:00
Primarul general al Bucureștiului, Nicuşor Dan, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va intra în cursa pentru Palatul Cotroceni ca independent."Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil moment pentru România de după revoluţie. Am spus mereu că nu se mai poate, că s-a minţit prea mult, că politicienii se prefac mereu că le rezolvă problemele. Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la aşteptările cetăţenilor, iar această schimbare nu poate să se bazeze decât pe valori sănătoase. Vă anunţ că intenţionez să candidez la alegerile prezidenţiale din 2025", a declarat Nicuşor Dan.El susține că a informat conducerea USR despre intenția sa de a candida la prezidențiale. Mai mulți lideri din Uniune, contactați de HotNews.ro, au precizat că nu li s-a comunicat dorința lui Nicușor Dan de a candida, iar Elena Lasconi a încercat să îl sune pe edil, dar acesta nu a răspuns.Anunțul candidaturii lui Nicușor Dan pentru Palatul Cotroceni i-a luat prin surprindere pe liderii USR.“Este inexplicabil ce se întâmplă. Elena Lasconi l-a sunat după ora 12, iar Nicușor Dan nu a răspuns. E surprinzător și inexplicabil. Nimeni din conducerea partidului nu a fost informat”, a declarat un lider USR, sub protecția anonimatului pentru HotNews.roDupă ce informația a apărut pe G4Media, liderii USR au început să se chestioneze dacă cineva a fost informat. Concluzia a fost că niciun membru al conducerii USR nu a primit vreun mesaj sau un telefon de la Nicușor Dan, potrivit mai multor surse din conducerea partidului.„Ne întrebăm și noi la cine se referă”, a afirmat un vicepreședinte USR pentru HotNews.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.