„e-Dosar”, aprobat de Executiv: Cauzele penale și contravenționale vor fi gestionate în format electronic

Moldova1, 23 octombrie 2024 13:30

Toate dosarele penale și contravenționale vor fi disponibile pe o platformă digitală. O hotărâre privind implementarea Sistemului Informațional „e-Dosar” a fost aprobată, astăzi, de Executiv. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, timpul de procesare a dosarelor va fi redus, iar activitățile realizate manual vor fi înlocuite cu utilizarea tehnologiilor moderne.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 8 ore
23:00
Autoritățile de la Chișinău recunosc că au subestimat pericolele și s-au „lăsat influențate” de sondajele de opinie care indicau un sprijin majoritar pentru referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. Potrivit acestuia, rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie au fost influențate atât de o gruparea criminală, cât și de ingerința directă a Federației Ruse în procesul democratic din Republica Moldova.
22:50
Autoritățile de la Chișinău recunosc că au subestimat pericolele și s-au „lăsat influențate” de sondajele de opinie care indicau un sprijin majoritar pentru referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv. Potrivit acestuia, rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie au fost influențate atât de o gruparea criminală, cât și de ingerința directă a Federației Ruse în procesul democratic din Republica Moldova.
Acum 12 ore
22:10
Performanțe fantastice ale moldovenilor Vitalie Eriomenco și Alexandrin Guțu la Campionatele Mondiale de lupte destinate sportivilor de până la 23 de ani, care se desfășoară la Tirana. Cei doi sportivi au cucerit câte o medalie de aur la lupte greco-romane.
22:00
Persoanele în etate cu un stagiu de cotizare de peste 40 de ani și pensie minimă vor primi o plată unică în valoare de 2300 de lei. Comisia politică externă a Parlamentului a aprobat astăzi avizul privind încheierea Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Muncii, Programul Alimentar Mondial și Organizația Internațională pentru Migrație privind acordarea asistenței familiilor vulnerabile din țara noastră.
21:20
Actualizare 18:45 Cel puțin patru persoane au fost ucise și 14 rănite în „atacul terorist” asupra sediului Turkish Aerospace Industries (TUSAS) de la periferia Ankarei, a declarat ministrul de Interne Ali Yerlikaya. Potrivit acestuia, doi atacatori au fost uciși, transmite CNN.
20:50
România și Republica Moldova vor institui control comun la frontiera Galați - Giurgiulești. În acest sens, autoritățile de peste Prut au aprobat negocierea și semnarea unui Acord cu Guvernul de la Chișinău pentru implementarea controlului coordonat la punctul de trecere al frontierei, pe sensul de intrare în România.
20:50
Consiliul European a aprobat un nou împrumut macrofinanciar în valoare de 35 de miliarde de euro pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei, care va fi rambursat folosind veniturile viitoare din activele băncii centrale ruse înghețate. Decizia a fost aprobată pe 23 octombrie anunță Președinția maghiară a UE pe rețeaua X, notează Ukrinform.
20:10
Cele zece mii de buletine de vot care au fost transmise la cele două secții de votare din Federația Rusă, nu au fost epuizate. Asta chiar dacă în ziua alegerilor, televiziunile rusești difuzau imagini cu cozile din fața ambasadei moldovenești de la Moscova și invocau încălcarea dreptului la vot. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, susține că nici după prelungirea cu două ore a programului secțiilor de votare, nu s-a reușit utilizarea tuturor buletinelor de vot.
19:50
Consiliul de Presă a emis o declarație pe 23 octombrie în care le solicită celor doi candidați la prezidențiale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, să accepte invitația postului public de televiziune Moldova 1 și să desfășoare dezbaterea electorală pe această platformă națională, „în conformitate cu legea și cu respect față de populația țării”. Dezbaterea trebuie să fie moderată de un/o jurnalist/ă al/a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, care poate, însă, accepta și contribuția altor jurnaliști, se mai arată în declarația Consiliului de Presă.
19:30
Mai multe suburbii ale Lisabonei au fost afectate de incidente violente marți seara, pentru a doua noapte consecutiv, după moartea unui bărbat de culoare, ucis de poliție în circumstanțe care au fost denunțate de mișcările antirasiste, relatează AFP, citată de Agerpres.
19:00
Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tipărirea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, destinate secțiilor de votare din străinătate. Astfel, va fi tipărit un tiraj de 839 200 de buletine de vot, dintre care 768 850 - în limba română, 69 850 - în limba rusă și 500 în limba găgăuză.
18:50
Actualizare 18:45 Cel puțin patru persoane au fost ucise și 14 rănite în „atacul terorist” asupra sediului Turkish Aerospace Industries (TUSAS) de la periferia Ankarei, a declarat ministrul de interne Ali Yerlikaya. Potrivit acestuia, doi atacatori au fost uciși, transmite CNN.
18:40
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a confirmat că partea americană are dovezi ale prezenței personalului militar din Coreea de Nord în Rusia. Anterior, serviciile de informații sud-coreene au publicat imagini prin satelit, care, în opinia lor, demonstrează că militari nord-coreeni au ajuns deja în unitățile ruse din Orientul Îndepărtat și ar putea fi trimiși în curând pe frontul din Ucraina.
18:30
Viorel Frunză, Serghei Epureanu, Alexandru Guzun, Iurie Osipenco și alți veterani ai fotbalului moldovenesc au lansat un apel către Comitetul Național Olimpic și Sportiv. Foștii jucători cer comitetului anularea deciziei de excludere a lui Igor Dobrovolski de pe lista membrilor organizației.
18:30
Următoarele alegeri prezidențiale din Belarus vor avea loc la 26 ianuarie 2025. Decizia a fost aprobată de Camera Reprezentanților a parlamentului de la Minsk. Autoritățile nu explică de ce votul va avea loc în ianuarie, în condițiile în care în acest mod este redus cu aproape jumătate de an actualul mandat, al șaselea, al lui Alexandr Lukașenko.
18:00
Femeia din Căușeni care în luna septembrie și-ar fi omorât băiatul de doar cinci ani a murit subit la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău. Aceasta trecea expertiza psihiatrică în cadrul urmăririi penale pentru constatarea dacă femeia a acționat cu discernământ. Potrivit Ministerului Sănătății, aceasta primea tratamentul necesar, iar rezultatele analizei medico-legale vor arăta cauza exactă a decesului.
17:50
Consiliul de Presă a emis o declarație pe 23 octombrie în care le solicită celor doi candidați la prezidențiale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, să accepte invitația postului public de televiziune Moldova 1 și să desfășoare dezbaterea electorală pe această platformă națională, „în conformitate cu legea și cu respect față de populația țării”. Dezbaterea trebuie să fie moderată de un/o jurnalist/ă al/a Companiei publice „Teleradio-Moldova”, care poate, însă, accepta și contribuția altor jurnaliști, se mai arată în declarația Consiliului de Presă.
17:50
Clienții bancari fie au fost telefonați, fie au primit mesaje de la escroci. Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, numărul de petiții privind fraudele bancare parvenite din partea cetățenilor în adresa instituției este în creștere.
Acum 24 ore
17:40
Rezultatele referendumului pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor fi validate de Curtea Constituțională și vor produce efecte juridice. Ulterior, Parlamentul va adopta o hotărâre prin care se dispune publicarea Constituției modificate în Monitorul Oficial, moment în care aceasta va deveni lege obligatorie pentru toți cetățenii și instituțiile statului, a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 Nicolae Osmochescu, doctor în drept și fost judecător al Curții Constituționale.
17:30
Un atac terorist a avut loc miercuri la Ankara, în Turcia. Explozii și focuri de armă au fost auzite la sediul unei companii turcești aerospațiale și de apărare. Informația a fost confirmată de ministrul turc de Interne, care a scris pe rețelele de socializare că există morți și răniți, informează AP.
16:50
După alegerile din 20 octombrie, autoritățile din Republica Moldova se concentrează pe combaterea corupției electorale și pe prevenirea unor astfel de abateri în viitoarele scrutine, susține ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Organele de drept – poliția, procuratura și instanțele de judecată – sunt chemate să își coordoneze mai bine acțiunile pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral.
16:30
Rezultatele referendumului pentru modificarea Constituției de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor fi validate de Curtea Constituțională și va avea consecințe juridice. Ulerior, Parlamentul emite decizia de a publica Constituția modificată în Monitorul Oficial, iar aceasta va deveni lege obligatorie pentru cetățeni și toate instituțiile, constată, pentru Moldova 1, Nicolae Osmochescu, doctor în drept și fost judecător al Curții Constituționale.
16:30
Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 3 noiembrie. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală, după ce în urma scrutinului din 20 octombrie 2024, niciunul dintre candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor.
16:10
Germania susține parcursul european al Republicii Moldova, a dat asigurări cancelarul Olaf Scholz într-o discuție telefonică cu președinta în exercițiu Maia Sandu, care aspiră pentru un nou mandat. Scholz a subliniat, pe platforma „X”, că Berlinul va continua să sprijine Chișinăul inclusiv în lupta împotriva influențelor externe.
15:50
Liceul „Dimitrie Cantemir” din orașul Cahul și-a sistat activitatea timp de o săptămână după ce mai mulți elevi s-ar fi infectat cu un virus. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, semnalul de alarmă a fost dat de către directorul instituției, care a anunțat că mai mulți elevi lipsesc de la ore. Autoritățile precizează că deocamdată nu cunosc ce virus au contactat copiii, însă vor reveni cu detalii despre investigații ulterior.
15:50
Persoanele în etate cu un stagiu de cotizare de peste 40 de ani și pensie minimă vor primi o plată unică în valoare de 2300 de lei. Comisia politică externă a Parlamentului a aprobat astăzi avizul privind încheierea Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Muncii, Programul Alimentar Mondial și Organizația Internațională pentru Migrație privind acordarea asistenței familiilor vulnerabile din țara noastră.
15:40
Consiliul de Presă a emis o declarație pe 23 octombrie în care le solicită celor doi candidați la prezidențiale, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, să accepte invitația postului public de televiziune Moldova 1 și să desfășoare dezbaterea electorală pe această platformă națională, „în conformitate cu legea și cu respect față de populația țării”. Dezbaterea trebuie să fie moderată de un/o jurnalist/ă al/a Companiei publice „Teleradio-Moldova”, care poate, însă, accepta și contribuția altor jurnaliști, se mai arată în declarația Consiliului de Presă.
15:20
Cel puțin 14 persoane și-au pierdut viața în Filipine după ce furtuna tropicală Trami, care se apropie de coasta de est a țării, a provocat inundații și viituri și a forțat zeci de mii de locuitori să își părăsească casele, transmite Reuters.
14:40
Alți 20 de cetățeni ai Republicii Moldova urmează să fie evacuați din Liban. Anunțul a fost făcut de Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi, după ședința de Guvern. Mai mult, oficialul a declarat că situația în Orientul Mijlociu rămâne complicată.
14:30
Până pe 22 octombrie, peste 17 milioane de americani au participat deja la votul anticipat pentru alegerile prezidențiale din 2024, fie prin corespondență, fie în secțiile deschise în avans. Comparativ cu alegerile din 2020, când votul anticipat a fost influențat de pandemia de COVID-19, se observă o schimbare a comportamentului electoral, votul anticipat devenind o practică tot mai populară, notează DW. În 2020, de două ori mai mulți democrați decât republicani au votat anticipat, contribuind la victoria lui Joe Biden.
14:20
Două persoane și-au pierdut viața în urma unui grav accident. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, tragedia a avut loc în amiaza zilei de 23 octombrie, în apropierea localității Sociteni din raionul Ialoveni.
13:30
Toate dosarele penale și contravenționale vor fi disponibile pe o platformă digitală. O hotărâre privind implementarea Sistemului Informațional „e-Dosar” a fost aprobată, astăzi, de Executiv. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, timpul de procesare a dosarelor va fi redus, iar activitățile realizate manual vor fi înlocuite cu utilizarea tehnologiilor moderne.
12:50
Femeia din Căușeni care în luna septembrie și-ar fi omorât băiatul de doar cinci ani a murit subit la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău. Aceasta trecea expertiza psihiatrică în cadrul urmăririi penale pentru constatarea dacă femeia a acționat cu discernământ. Potrivit Ministerului Sănătății, aceasta primea tratamentul necesar, iar rezultatele analizei medico-legale vor arăta cauza exactă a decesului.
12:30
Autoritățile urmează să acorde compensații la căldură pentru sezonul de încălzire 2024-2025. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, persoanele care doresc să beneficieze de compensații vor trebui să se înscrie în sistemul de compensații, care va fi lansat la începutul lunii noiembrie.
12:10
Cinci focare cu gripa aviară au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 14-18 octombrie. Este vorba de patru cazuri în raionul Nisporeni și un caz în raionul Dondușeni.
11:50
Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova a anunțat lansarea campaniei de conștientizare „Susținem incluziunea persoanelor cu dizabilități – nimeni nu trebuie lăsat în urmă”, care are drept scop promovarea participării semnificative a persoanelor cu dizabilități în procesele de decizie la toate nivelurile.
11:50
Republica Moldova continuă să facă față presiunilor externe semnificative, în special din partea Rusiei, menținându-și parcursul democratic și pro-european. Alegerile prezidențiale recente și referendumul au demonstrat angajamentul ferm al moldovenilor, atât din țară, cât și din diaspora, de a-și apăra democrația și viitorul european, în ciuda unei campanii intense de influențare externă. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a declarat într-un interviu pentru CNN că, deși votul a fost unul strâns, acesta reprezintă „o sărbătoare a democrației”, deoarece poporul Republicii Moldova a arătat clar ce își dorește.
11:20
În nordul țării au început lucrările silvice pentru a asigura oamenii cu lemne de foc pentru sezonul rece. Lucrări de exploatare forestieră a terenurilor cu masă lemnoasă se desfășoară în toate sectoarele de pădure din raioanele Soroca, Florești, Drochia, Dondușeni și Șoldănești. Instituțiile de menire socială au prioritate în obținerea masei lemnoase, urmate de familiile sociale vulnerabile, cele cu mulți copii și persoanele vârstnice. Prețul unui metru ster de lemn se menține la puțin peste o mie de lei, similar cu anul trecut.
11:20
Sportivii din Republica Moldova care au obținut rezultate remarcabile la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris vor beneficia de premii bănești. De asemenea vor beneficia de alocații financiare și antrenorii, medicii și maseurii sportivilor. În acest sens , Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 23 octombrie, alocarea a peste 33 de milioane de lei din Fondul de Rezervă.
11:20
Spectacol total în Liga Campionilor! Real Madrid a învins pe teren propriu formația Borussia Dortmund cu 5-2 după ce a fost condusă cu 0-2 la pauză. Brazilianul Vinicius Junior a făcut legea în teren, reușind un hat-trick.
11:00
Votul exprimat de cetățenii Republicii Moldova în cadrul alegerilor din 20 octombrie reflectă voința majorității de a continua parcursul european, în ciuda tentativelor de fraudă și propagandă electorală. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean în debutul ședinței Guvernului din 23 octombrie. Oficialul a mulțumit tuturor cetățenilor, inclusiv celor din diaspora, pentru participarea activă la vot și a făcut apel forțele politice să condamne tentativele de fraudare a alegerilor și să apere, astfel, democrația.
10:40
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Potrivit sursei, peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare.
10:10
Cabinetul de Miniștri s-a întrunit în ședință. Pe ordinea de zi sunt 11 subiecte. Printre acestea și alocarea a peste 33 de milioane de lei Ministerului Educației și Cercetării din fondul de rezervă al Guvernului.
10:10
Armata Israelului a declarat că a ucis trei comandanți Hezbollah și aproximativ 70 de luptători în sudul Libanului în ultimele 48 de ore, la o zi după ce a confirmat că l-a ucis pe Hashem Safieddine, liderul aparent moștenitor al grupului militant, relatează Reuters.
10:00
Numărul de petiții legate de fraudele bancare înregistrează o creștere alarmantă, anunță Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Potrivit autorităților, escrocii contactează cetățenii, pretinzând că sunt reprezentanți ai băncilor, și îi avertizează cu privire la presupuse tranzacții frauduloase din conturile lor. Sub pretextul de a oferi ajutor, aceștia reușesc să obțină informații confidențiale, precum datele cardului sau codul PIN, pentru a extrage bani din conturile victimelor.
09:40
Punctul de Trecere a Frontierei Costești-Stânca își sistează activitatea joi, 24 octombrie, între orele 08:00 – 15:00. Potrivit Poliției de Frontieră, în perioada menționată sunt planificate lucrări tehnice.
09:30
Formația pregătită de Hansi Flick joacă diseară cu Bayern Munchen și vrea să întrerupă seria neagră. Gruparea „blau-grana” a pierdut ultimele 6 meciuri cu echipa germană cu un golaveraj umilitor de 4-22.
08:00
Petrocub Hâncești, campioana Republicii Moldova, va juca mâine în etapa a doua a grupei unice a Ligii Conferințelor. Adversară va fi Jagellonia Białystok, iar "leii" din Hâncești susțin că sunt pregătiți să înfrunte o nouă echipă valoroasă.
07:50
Statele Unite sunt preocupate de faptul că Rusia va încerca din nou să împiedice cetățenii Republicii Moldova să își exercite dreptul suveran de a-și alege președintele în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu câteva zile înainte de turul doi, programat pentru 3 noiembrie.
07:30
Scorul mic la referendum nu va sta în calea aderării Moldovei la UE, chiar dacă a fost de doar 50,39 la sută. Este ceea ce a promis conducerea de la Bruxelles, într-o declarație în care înaltul diplomat responsabil cu politica externă a UE Josep Borrell a acuzat Rusia că a încercat să submineze procesul de vot și a promis că „UE și Moldova au un viitor comun.”
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.