Moldova1

Acum 6 ore
00:00
Delegația Republicii Moldova a participat la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de vară de la Paris. Sportivi, antrenori și oficiali ai Comitetului Național Olimpic și Sportiv au urcat pe o barcă și au defilat pe celebrul râu Sena.
26 iulie 2024
23:20
Jocurile Olimpice de vară vor debuta oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfășurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franței. Mai jos vă prezentăm cei 26 de sportivi care ne vor reprezenta țara la Olimpiadă și zilele în care vor intra în concurs.
Acum 8 ore
22:20
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a început într-un mod grandios, oferind un spectacol care combină tradiția cu inovația într-o manieră uimitoare, potrivit The Guardian. Deschiderea a fost marcată de un melanj eclectic de muzică și spectacole care au dus publicul într-o călătorie de la istorie la prezent într-un interval scurt de timp.
22:20
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a început într-un mod grandios, oferind un spectacol care combină tradiția cu inovația într-o manieră uimitoare, potrivit The Guardian.
22:10
Psihologii din Republica Moldova vor putea activa doar în baza unei licențe și vor fi obligați să dețină aparat de casă. Un proiect de lege înregistrat în Parlament prevede că, pentru a profesa, ei vor trebui să aibă studii universitare în domeniu, să respecte un cod deontologic și vor fi incluși într-un registru unic al psihologilor. Iar cei care nu vor întruni aceste condiții riscă să fie amendați, sau chiar trași la răspundere penală.
Acum 12 ore
21:00
Ceartă între primarul capitalei, Ion Ceban, și ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Totul ar fi pornit de la o postare a edilului unde a publicat mai multe poze cu șantierul de pe șoseaua din preajma pieței Pruncul din Chișinău și menționează că guvernarea nu vede ambuteiajele de acolo, dar le vede doar pe cele de pe podul din strada Mihai Viteazul. Într-un final, cu o reacție a venit și ministrul infrastructurii, Andrei Spînu.
20:50
Ungaria va pune tema aderării depline a României la spațiul Schengen pe agenda discuțiilor în această toamnă, în contextul în care Budapesta deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de premierul maghiar Viktor Orban, care s-a întâlnit cu omologul său român, Marcel Ciolacu, la București.
20:10
Internaționalul moldovean Vitalie Damașcan își va încerca forțele în campionatul primei divizii de fotbal a Israelului. Atacantul va juca la clubul Maccabi Petah-Tikva, deținătoarea Cupei Israelului, pe care a cucerit-o în sezonul precedent.
20:00
Au profitat de vremea mai răcoroasă de astăzi și au venit la expoziția durerii din centrul capitalei. Vorbim despre exponatele, documentele de arhivă și fotografiile etalate în cele două vagoane din Piața Marii Adunări Naționale cu prilejul tristei aniversări de 75 de ani de la deportările staliniste. În această seară și sâmbătă, începând cu ora 20:30, în preajma vagoanelor va fi proiectat filmul „Siberia din Oase” de regizoarea Leontina Vatamanu.
19:10
Un om a decedat, unul este în stare gravă și doi au dispărut după ce mai multe explozii s-au produs la un depozit a unei companii de focuri de artificii în localitatea bulgară Elin Pelin.
18:30
Parcul de troleibuze din Bălți s-a îmbogățit cu 16 unități electrice, produse în Republica Moldova. Aceste vehicule, dotate cu tehnologii de ultimă generație, asigură confort maxim pentru pasageri. Troleibuzele au fost livrate în cadrul unei licitații organizate de Primăria Bălți, finanțată printr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Proiectul prevede livrarea în total a 22 de troleibuze electrice cu încărcare din mers.
17:40
Agricultorii moldoveni insistă pe declararea stării de urgență în sectorul agricol, după ce arșița și seceta din ultima perioadă au distrus o bună parte din culturi. Disperați, fermierii spun că în lipsa recoltei mult așteptate se vor pomeni cu datorii și mai mari față de creditori. La rândul lor, autoritățile din domeniu spun că vor discuta propunerea cu reprezentanții băncilor comerciale și cu alți creditori, pentru a fi evaluat impactul economic.
17:30
Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat vineri lista completă a partidelor politice care vor avea dreptul de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional programate pentru 20 octombrie 2024. Este vorba de 64 de entități.
17:10
Jocurile Olimpice de vară vor debuta oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfășurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franței. Mai jos vă prezentăm cei 26 de sportivi care ne vor reprezenta țara la Olimpiadă și zilele în care vor intra în concurs.
16:30
Crește numărul locuitorilor din stânga Nistrului care dețin cetățenia Republicii Moldova. Potrivit Biroului de Reintegrare, din aproape 370 de mii de persoane care locuiesc în regiune, peste 360 de mii dețin cetățenia Republicii Moldova.
Acum 24 ore
15:40
Dimineața aceasta, compania feroviară națională franceză SNCF a anunțat că a fost „victima unor acte de răutate” în cursul nopții, care au provocat incendii pe mai multe linii de mare viteză, potrivit Euronews.
15:10
În primele cinci zile de admitere la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, peste 11.000 de candidați au depus dosarele pentru studii de licență prin intermediul platformei eadmitere.gov.md, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Acesta a mai precizat că periodic apar unele dificultăți pe platforma eadmitere.gov.md, însă acestea sunt remediate. Dan Perciun îndeamnă persoanele care au avut probleme la înregistrare să informeze ministerul despre cazurile respective.
14:40
Barack Obama a anunțat că o susține pe vicepreședinta Kamala Harris pentru nominalizarea Partidului Democrat la președinție, punând astfel capăt speculațiilor recente privind sprijinul său pentru aceasta. Într-o declarație comună, fostul președinte Obama, alături de fosta primă doamnă Michelle Obama, au subliniat că o consideră pe Harris drept candidatul care dispune de „viziunea, caracterul și forța necesare în acest moment crucial”, notează BBC.
14:30
Meteorologii au emis o nouă avertizare, semnalând că, în ciuda codului galben de ploi și descărcări electrice aflat în vigoare, se preconizează zile caniculare. De asemenea, va persista riscul de incendii din cauza temperaturilor ridicate.
14:10
Meteorologii au emis astăzi, 26 iulie, un nou Cod galben de caniculă, dar și pericol de incendii.
13:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a dorit succese olimpicilor moldoveni și le-a mulțumit că vor reprezenta țara noastră cu demnitate la Jocurile Olimpice de Vară 2024 de la Paris.
13:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a dorit succese olimpicilor moldoveni și le-a mulțumit că vor reprezenta țara noastră cu demnitate la Jocurile Olimpice de Vară 2024 de la Paris.
13:00
Uniunea Europeană va trimite Ucrainei vineri, pe 26 iulie, primii 1,5 miliarde de euro proveniți din activele rusești înghețate. Anunțul a fost făcut pe rețeaua de socializare X de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Fondurile vor fi utilizate pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei.
13:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a dorit succese olimpicilor moldoveni și le-a mulțumit că vor reprezenta țara noastră cu demnitate la Jocurile Olimpice de Vară 2024 de la Paris.
12:20
Pe parcursul ultimelor trei săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a înregistrat ieftiniri continue ale carburanților, datorate scăderii cotațiilor Platts pe bursele internaționale. De asemenea, cotația țițeiului Brent, de referință pentru Europa, a coborât constant, ajungând la 81 $/baril, informează ANRE.
11:20
În calea spre aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova prioritizează modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. Alinierea la standardele de mediu ale UE va aduce îmbunătățiri semnificative în domeniu, contribuind la un viitor mai durabil. Pentru a susține acest obiectiv important, un set de echipamente - a fost donat Primăriei Iargara prin intermediul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, cu sprijinul Agenției Uniunii Europene (UE) și Austriece pentru Dezvoltare (ADA).
11:20
Pompierii luptă cu un incendiu de vegetație în statul american California. Peste 3500 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.
10:50
Compania națională de căi ferate a Franței, SNCF, a anunțat că un „atac masiv” asupra infrastructurii feroviare a dus la perturbarea semnificativă a rețelei de trenuri de mare viteză, provocând întârzieri și anulări de trenuri, transmite Euronews.
10:40
Producătorii agricoli care desfășoară activitate agricolă pe teritoriul Republicii Moldova vor putea procura în rate fertilizanți solizi în cadrul unui Acord de grant finanțat de Guvernul Japoniei. Proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”, care include distribuirea a aproximativ a 2000 de tone de fertilizanți la preț preferențial și fără TVA, a fost lansat oficial joi, 26 iulie, la Chișinău.
10:10
Un minor a decedat în urma unui accident care a avut loc în satul Chirsova din municipiul Comrat. Tragedia a avut loc aseară, în jurul orei 18:00, scrie gagauzinfo.md.
10:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024 de la Paris, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume, anunță Președinția de la Chișinău.
09:50
În cadrul unei întâlniri la Casa Albă, vicepreședintele american Kamala Harris și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre războiul din Gaza și posibilitatea de a obține un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, potrivit Euronews. Aceasta a fost prima vizită a lui Netanyahu la Casa Albă din 2020, fiind precedată de un discurs incendiar în Congres în care a promis „victoria totală” împotriva Hamas și a denunțat opozanții americani ai războiului din Gaza ca fiind „idioți”.
09:30
Un tânăr de 18 ani a fost reținut, fiind suspectat că a fi ucis-o pe fosta parlamentară ucraineană, Iryna Farion, după ce aceasta a fost împușcată mortal în orașul Lviv, au anunțat autoritățile locale, scrie CNN.
09:20
Ungaria afirmă că se confruntă cu o penurie de combustibil în urma deciziei Ucrainei de a interzice trecerea petrolului rusesc pe teritoriul său. Comisia Europeană și-a amânat însă decizia cu privire la cererea Ungariei și Slovaciei pentru intervenția UE în disputa lor cu privire la sancțiunile Ucrainei împotriva Lukoil, ambele țări fiind până acum scutite de interzicerea petrolului rusesc la nivelul UE. Niciun stat membru al UE nu își susține poziția.
Ieri
21:50
Zimbru a fost învins cu 0-3 de Ararat-Armenia Erevan în prima manșă a turului doi preliminar al Ligii Conferințelor. Artur Serobyan și Eric Ocansey au fost marcatorii golurilor formației vizitatoare.
21:10
Tragedia din parcul Sarmizegetusa, unde o fetiță a murit, iar un băiat a ajuns la spital, ambii electrocutați, a fost astăzi motiv de ceartă între consilierii municipali. Audierile responsabililor care ar fi trebuit să aducă mai multă lumină în acest caz, s-au încheiat fără răspunsuri. La toate întrebările aleșilor locali, șeful Lumteh, Veaceslav Buț avea un singur răspuns - secretul anchetei. Între timp, apar noi detalii în acest caz. Un martor al tragediei a povestit cum s-a întâmplat totul. Iar o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă a scos la iveală un detaliu important. În comisia de recepție a lucrărilor, lipsea expertul în electricitate.
21:00
Fermieri din mai multe raioane ale țării beneficiază de tehnică agricolă nouă. Șapte gospodării au primit astăzi tractoare japoneze printr-un program al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii. Prețul unui tractor ajunge la un milion de lei, iar fermierii pot accesa împrumuturi avantajoase, să cumpere tehnica agricolă în rate fără să meargă la bancă sau să garanteze creditul. Proiectul este finanțat de guvernul Japoniei.
20:00
Este considerat unul dintre cei mai mari prozatori ai secolului XX, a marcat literatura, dar și istoria, fiind un aprig luptător pentru adevăr și valorile naționale. Vorbim despre maestrul cuvântului, Vladimir Beșleagă, născut în 1931 la Mălăiești, stânga Nistrului. La cei 93 de ani pe care-i sărbătorește astăzi, a fost celebrat într-un mod inedit la Muzeul Național al Literaturii Române.
19:30
Virgiliu Postolachi, atacantul echipei naționale de fotbal a Republicii Moldova, revine în Superliga românească. Virgiliu a semnat cu CFR Cluj, echipa redutabilului antrenor Dan Petrescu. Postolachi a fost transferat la clubul ardelean de la Grenoble Foot dintr-a doua divizie valorică a Franței.
19:20
Primii sportivi moldoveni au debutat deja la Jocurile Olimpice, chiar dacă ceremonia de deschidere va avea loc abia mâine seara. Dan Olaru și Alexandra Mîrca au concurat în rundele de clasament în competițiile de tir cu arcul.
19:00
NATO a declarat joi că nu există niciun indiciu că resturile de drone rusești găsite în România ar fi dovezi ale unui atac intenționat asupra teritoriului alianței transatlantice, dar că indică acțiuni „iresponsabile și potențial periculoase”, relatează Reuters.
18:00
Premierul Dorin Recean va propune săptămâna viitoare candidatura noului ministru al Finanțelor, după ce majoritatea parlamentară PAS îl va numi pe Petru Rotaru în funcția de viceguvernator al BNM. Anunțul a fost făcut pentru presă de șeful Legislativului în timpul vizitei în raionul Ocnița.
17:50
Sportivii francezi se vor descurca de minune la Jocurile Olimpice desfășurate la ei acasă. Cel puțin aceasta este previziunea institutului american „Gracenote Nielsen”. Potrivit studiului, Franța va cuceri 60 de medalii, dintre care 27 de aur.
17:50
Integrarea europeană, proiect de țară asumat de autorități, a devenit subiectul unei plângeri la Procuratură, depusă de deputații socialiști și cei comuniști. Aceștia acuză Cancelaria de Stat că folosește ilegal bani din bugetul de stat pentru materiale informative privind aderarea și referendumul din 20 octombrie. Autoritățile centrale resping acuzațiile și cer opoziției să nu politizeze subiectul integrării europene.
17:40
Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate vor putea dispune sistarea accesului la conținuturile web cu caracter infracțional. O inițiativă legislativă în acest sens a fost votată astăzi de Parlament în lectura a doua.
17:40
O comisie specială parlamentară va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat joi de deputați, la inițiativa deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Radu Mudreac și Corneliu Furculiță. La baza inițiativei stă situația precară din sectorul agricol, urmare a condițiilor meteo din primăvara și vara acestui an.
16:40
Numărul de apeluri frauduloase a început să scadă, iar populația a devenit mai alertă și precaută după ce autoritățile au demarat o campanie de informare pentru a preveni propagarea schemei de escrocherie „ruda implicată în accident rutier”. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne informează că oamenii legii investighează aceste cazuri pentru a identifica și reține infractorii implicați.
16:10
Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024, care prevede alocarea a aproximativ 500 de milioane de lei pentru construcția a 300 de kilometri de drumuri regionale a fost aprobat în, lectura a treia. Aceste drumuri vor conecta zeci de localități și sute de mii de cetățeni.
15:40
Parlamentul a votat în a doua lectură politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025. Documentul, înaintat de Guvern, prevede un set de măsuri menite să asigure sustenabilitatea economică, socială și investițională a țării.
15:20
Olanda și Danemarca vor livra în curând Kievului 14 tancuri Leopard 2, care au fost complet reparate de concernul german de apărare Rheinmetall și care, după câteva luni de teste, sunt pregătite pentru livrare în Ucraina până la sfârșitul verii anului 2024. Acest lucru a fost anunțat joi, 25 iulie, de Ministerul Apărării din Olanda. Data exactă a livrării nu a fost comunicată, dar s-a precizat că primele 12 tancuri au fost deja pregătite pentru expediere, iar finalizarea testelor pentru celelalte două este așteptată pentru a putea livra întreaga partidă de armament simultan, informează DW.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.