Moldova1

Acum 4 ore
23:10
Circulația rutieră va fi suspendată duminică, 8 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Restricțiile au loc în legătură cu desfășurarea evenimentului sportiv Euro Marathon 2024.
Acum 6 ore
21:10
Echipa națională de fotbal a Republicii Moldova a debutat cu victorie în noua ediție a Ligii Națiunilor. Într-o partidă din grupa a 2-a a Ligii D, "tricolorii" au învins pe teren propriu selecționata Maltei cu scorul de 2:0.
21:00
Un minor de 17 ani, fiul unui președinte al Organizației teritoriale a unui partid politic în Orhei, care deține și funcția de primar al unei localități din zonă, a fost oprit de poliție în timp ce conducea haotic un automobil. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, tânărul nu deținea permis de conducere, iar vehiculul în cauză este proprietate a primăriei.
Acum 8 ore
20:40
O expoziție personală de fotografii cu genericul „Drumul spre noi înșine” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Autorul imaginilor, fotograful Andrei Mardari de la Agenția Informațională de Stat Moldpres, a realizat o adevărată istorie în imagini a evenimentelor, locurilor și oamenilor pe care i-a surprins de-a lungul anilor în obiectivul aparatului de fotografiat.
20:20
Un buget auster, clase goale și copii care învață în aceeași sală, deși sunt de vârste diferite. Așa a început noul an școlar în câteva localități din raionul Soroca, dar situația este una comună pentru toate școlile mici din Republica Moldova. Totul din cauza lipsei acute de elevi. În pofida tuturor problemelor, pedagogii muncesc cu devotament și privesc încrezător la ziua de mâine.
20:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat astăzi că a înregistrat un nou participant pentru referendumul republican constituțional programat pe 20 octombrie. De asemenea, CEC a respins cererea de înregistrare a unui partid ca participant la referendum din cauza unor neconformități identificate în documentele depuse.
20:00
Pronunțarea sentinței lui Donald Trump se amână. Astfel, fostul președinte american va fi condamnat după alegeri, adică pe data de 26 noiembrie în dosarul său penal de la New Yourk, în care este învinuit că ar fi plătit fraudulos vedetei de film pentru adulți, Stormy Daniels, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea cu privire la o presupusă relație.
19:40
Un buget auster, clase goale și copii care învață în aceeași sală, deși sunt de vârste diferite. Așa a început noul an școlar în câteva localități din raionul Soroca, dar situația este una comună pentru toate școlile mici din Republica Moldova. Totul din cauza lipsei acute de elevi. În pofida tuturor problemelor, pedagogii muncesc cu devotament și privesc încrezător la ziua de mâine.
19:30
După ce sportivii moldoveni au obținut două medalii la Jocurile Paralimpice de la Paris, conducerea țării le-a mulțumit pentru rezultatele remarcabile, menționând că ei sunt mândria țării.
19:00
Geniști militari, pacificatori, echipamente militare au fost în parcul „Alunelul” din capitală, cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la înființarea Armatei Naționale. Ministerul Apărării a pregătit un program amplu de activități.
Acum 12 ore
18:40
Consiliul Europei a intrat în istorie cu primul tratat global obligatoriu din punct de vedere juridic privind inteligența artificială și drepturile omului. Convenția-cadru privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept a fost deschisă pentru semnături, începând din 5 septembrie, în cadrul unei conferințe a miniștrilor justiției din statele membre ale Consiliului Europei, desfășurată la Vilnius. Printre țările semnatare se află și Republica Moldova.
18:00
Un membru al unui partid politic a fost reținut pentru 72 de ore după ce a fost depistat beat criță la volan și a agresat fizic și verbal un polițist. Incidentul a avut loc, acum două zile, în raionul Ceadîr-Lunga. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, bărbatul în vârstă de 38 de ani conducea automobilul haotic.
18:00
În Franța au început demonstrații la nivel național, în semn de protest față de numirea unui prim-ministru conservator de către președintele Emmanuel Macron, scrie BBC. Partidele politice de stânga susțin că desemnarea lui Michel Barnier ignoră rezultatele alegerilor din iulie.
17:50
Ion Basoc a cucerit medalia de argint la Jocurile Paralimpice de la Paris în concursul de para judo. În drumul spre marea finală, Ion Basoc, care a evoluat în categoria de greutate de +90 de kilograme, l-a învins mai întâi în sferturile de finală pe olandezul Daniel Knegt.
17:40
A fost dat startul celui mai mare maraton de mașini electrice din Republica Moldova și România. Peste 20 de automobile electrice cu echipe din țara noastră și de peste Prut și-au început cursa în această dimineață. Acestea vor parcurge o distanță de o mie de kilometri în cel mult 24 de ore. Entuziasmați, șoferii au spus că și-au pregătit mașinile pentru drum lung și sunt gata să parcurgă traseul, deloc ușor, într-un timp record.
17:20
Oleg Crețul a adus a doua medalie delegației Republicii Moldova la Jocurile Paralimpice de la Paris, și tot în proba de para judo. Dacă Ion Basoc și-a asigurat cel puțin medalia de argint în categoria de greutate de +90 de kilograme, atunci Oleg Crețul a cucerit medalia de bronz în categoria de greutate de până la 90 de kilograme.
17:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat încă un participant la referendumul din 20 octombrie. Membrii CEC au aprobat, în ședința din 7 septembrie, cererea depusă de Partidul Politic Partidul „ȘANSĂ” privind înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional, cu opțiunea „NU”.
17:00
Un elev de 15 ani a fost împușcat mortal de un coleg de al său, în vârstă de 16 ani. Incidentul a avut loc în baia unei școli din Maryland, SUA. Atacatorul a fugit de la fața locului, dar ulterior a fost prins de poliție într-un cartier din apropierea instituției de învățământ.
16:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat încă un participant la referendumul din 20 octombrie. Membrii CEC au aprobat, în ședința din 7 septembrie, cererea depusă de Partidul Politic Partidul „ȘANSĂ” privind înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional, cu opțiunea „NU”.
16:10
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a discutat despre planul său de pace privind încetarea războiului cu Rusia și despre reconstrucție la întâlnirea cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, notează Reuters. Cei doi lideri s-au întâlnit în marja Forumului Ambrosetti din Italia.
15:50
Doi oameni au murit, iar zeci au fost răniți după ce taifunul Yagi a lovit sudul Chinei. Vântul, care sufla în rafale de peste 200 de kilometri pe oră, a doborât copaci, iar mașinile au rămas blocate între crengi. Taifunul a adus, de asemenea, ploi abundente.
15:30
Elevii ucraineni de la gimnaziul „Taras Șevcenko" din capitală vor putea studia limba maternă din manuale tipărite în Ucraina. Astăzi, la instituție au ajuns 700 de manuale în limba ucraineană direct de la Kiev. Cu ajutorul acestora, elevii vor putea să se integreze mai ușor în procesul de studii și nu vor pierde legătura cu Ucraina, susțin oficiali de la Kiev.
15:00
Ministerul Educației și Cercetării precizează că școlile care ar fi acceptat „donații de la politicienii afiliați grupurilor criminale organizate” riscă să fie excluse din proiectele de finanțare. Avertizarea a fost făcută după ce în unele școli la careurile solemne dedicate începerii anului de studii, au participat politicienii afiliați grupului Șor, membri ai blocului politic „Victorie”, care ar fi transmis certificate de cadou și donații instituțiilor de învățământ.
15:00
Lanțurile farmaceutice nu sunt tentate să ajungă în sate pentru că profiturile sunt mici, din cauza numărului mic de cumpărători. În schimb, un tânăr antreprenor Pavel Seuța, a reușit să deschidă o farmacie comunitară în satul său de baștină, Șaptebani din raionul Râșcani.
14:40
Ministerul Educației și Cercetării precizează că școlile care ar accepta „donații de la politicienii afiliați grupurilor criminale organizate” riscă să fie excluse din proiectele de finanțare. Avertizarea a fost făcută după în unele școli la careurile solemne dedicate începerii anului de studii, au participat politicienii afiliați grupului Șor, membri ai blocului politic „Victorie”, care au transmis certificate de cadou și donații instituțiilor de învățământ.
14:20
Republica Moldova va avea prima medalie la Jocurile Paralimipice după o pauză de 28 de ani. Ion Basoc și-a asigurat cel puțin medalia de argint în concursul de para judo de la Paris.
13:50
Deși salariile cetățenilor sunt în creștere, există presiuni post-inflaționiste, susțin experții economici. Potrivit acestora, în anul 2024 salariile moldovenilor ar putea să se majoreze cu aproape 11 la sută. Oamenii spun că salariile sunt mici și fac cu greu față cheltuielilor.
Acum 24 ore
12:50
Patru elevi din Republica Moldova au obținut medalii la Olimpiada Internațională de Informatică, desfășurată în orașul Alexandria, Egipt.
12:20
Într-un district din regiunea Voronej a fost instituită stare de urgență, după ce a izbucnit un incendiu și are loc detonarea unor obiecte explozive, a anunțat guvernatorul regiunii, Aleksandr Gusev, notează Rador.
12:20
Zona adiacentă a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul Cahul, accesul la Sanatoriul „Nufărul Alb” și un sector de drum al bulevardului Victoria au fost renovate. Lucrările, în valoare de peste 1,8 milioane de euro, au inclus pavarea trotuarelor, asfaltarea unui sector de drum cu lungimea de 0,7 km, crearea pistelor pentru bicicliști, construirea a trei havuzuri cu jeturi de apă și amenajarea zonelor verzi cu irigare dirijată.
11:50
Azerbaidjan poartă negocieri cu Uniunea Europeană, Moscova și Kiev cu privire la furnizarea de gaze naturale către Europa prin Ucraina, a declarat președintele azer Ilham Aliyev la Forumul Cernobbio din Italia, notează The Kyiv Independent.
11:30
Un bărbat a fost transportat la spital în urma unui grav accident rutier. Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, Natalia Stati, incidentul a avut loc în seara zilei de 6 septembrie, pe șoseaua Muncești, în sectorul Botanica al capitalei.
11:00
Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin patru persoane și au rănit 97, inclusiv copii, în dimineața zilei de 7 septembrie, scrie The Kyiv Independent.
10:50
Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a le utiliza în războiul împotriva Ucrainei. Informația a fost confirmată pentru CNN de către două surse familiarizate cu informațiile. Această livrare este finalizarea unei tranzacții despre care oficialii americani și occidentali au avertizat timp de aproape un an.
10:30
O nouă subdiviziune de sterilizare centralizată a fost deschisă la Spitalul raional Criuleni. Proiectul, în valoare de circa 400.000 de euro, include echipament modern pentru curățare cu ultrasunet, mașină de spălat instrumente, echipament pentru ambalare, sterilizator și dulapuri pentru transportarea și stocarea instrumentelor sterile. De asemenea, a fost instalată o stație suplimentară de purificare a apei, pentru a asigura funcționarea de lungă durată a echipamentelor.
10:10
Biletele pentru transportul rutier vor fi procurate prin Sistemul informațional „e-Bilet” sau prin alte sisteme interconectate cu acesta. Potrivit Agenția Națională Transport Auto (ANTA), până la implementarea oficială a sistemului, biletele vor fi disponibile la casele de bilete ale autogărilor, la operatorii de transport rutier prin terminale speciale sau agenții de vânzare. În absența acestor opțiuni, biletele pot fi cumpărate direct de la conducătorul auto sau de la taxator, care vor emite un bon fiscal.
10:00
Biletele pentru transportul rutier vor putea fi procurate prin Sistemul informațional „e-Bilet” sau prin alte sisteme interconectate cu acesta. Potrivit Agenția Națională Transport Auto (ANTA), până la implementarea oficială a sistemului, biletele vor fi disponibile la casele de bilete ale autogărilor, la operatorii de transport rutier prin terminale speciale sau agenții de vânzare. În absența acestor opțiuni, biletele pot fi cumpărate direct de la conducătorul auto sau de la taxator, care vor emite un bon fiscal.
09:50
Modernizarea Armatei Naționale, sporirea rezilienței naționale la provocările de securitate în regiune, dar și parcursul european al țării noastre au fost subiectele abordate de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la cea de-a XXIV-a Reuniune a Grupului de Contact pentru susținerea Ucrainei. Evenimentul a avut loc pe 6 septembrie în baza aeriană Ramstein din Germania.
09:30
După câteva zile ploioase și puțin mai răcoroase, meteorologii prognozează timp frumos pentru acest sfârșit de săptămână. Vremea devine stabilă și se încălzește.
09:10
O femeie cu cetățenie americană a murit după ce martorii au declarat că a fost împușcată de soldații israelieni în timp ce lua parte la un protest față de extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată, relatează The Guardian.
09:00
Celebrarea bogăției și diversității moștenirii culturale evreiești este obiectivul Festivalului Național „Zilele Europene ale Culturii Evreiești”, care se va desfășura la Chișinău între 8 și 10 septembrie.
Ieri
22:20
Un protest spontan a avut loc în fața Companiei „Teleradio-Moldova”. Cei aproximativ 30 de participanți au spus că fac parte din aripa tânără a Blocului „Victorie”, lansat la Moscova de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. Aceștia au scandat lozinci împotriva cenzurii, dar și contra guvernării și integrării europene. Administrația Companiei, dar și experți media susțin că acțiunea este una electorală, iar acuzațiile care au fost aduse radiodifuzorului public sunt nefondate.
20:50
Din 7 septembrie intră în vigoare noile modificări ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică și examinare medicală a șoferilor. Potrivit poliției, mai exact, este majorat nivelul de concentrație de alcool pentru starea de ebrietate alcoolică. Șoferii depistați băuți la volan riscă amenzi mai mari de până la 150 de mii de lei și privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la șase luni la trei ani.
20:20
Peste 400 de mii de oameni au fost evacuați în China, în timp ce taifunul Yagi se apropie de insula Hainan. Potrivit presei străine, aceasta ar fi cea mai puternică furtună care a lovit țara în ultimul deceniu, fapt ce îngreunează activitățile de prevenire a inundațiilor.
20:00
Cazul profesoarei din Chișinău care ar fi promovat falsuri și mesaje de propagandă în timpul discuțiilor cu elevii va fi investigat de Consiliul de etică. Informația a fost confirmată de Valentina Berdan, directoarea Liceului cu predare în limba rusă „Anton Cehov”, unde ar fi avut loc incidentul, pentru Teleradio-Moldova.
19:30
Un protest spontan a avut loc în fața Companiei Teleradio - Moldova. Cei aproximativ 30 de participanți au spus că fac parte din aripa tânără a Blocului Victorie, lansat la Moscova de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. Aceștia au scandat lozinci împotriva cenzurii, dar și contra guvernării și integrării europene. Administrația Companiei, dar și experții media susțin că acțiunea este una electorală, iar acuzațiile care au fost aduse radiodifuzorului public sunt nefondate.
18:50
Timp de doi ani și jumătate de la deschiderea Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS) în localitățile din țară au fost accesate peste 60 de mii de servicii publice disponibile în format digital. În prezent, în o sută de sate sunt centre speciale care oferă oamenilor posibilitatea de a beneficia de servicii publice fără a merge în centrul raional. Astfel, acestea sunt mai accesibile pentru persoanele în etate sau cu nevoi speciale.
17:50
Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) Karim Khan a declarat într-un interviu pentru BBC cum a fost luată decizia de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin. El spune că invazia Ucrainei de către Rusia nu i-a lăsat altă opțiune.
17:30
Direcția învățământ Chișinău va demara a anchetă de serviciu, după ce o profesoară de la Liceul „Anton Cehov” din sectorul Buiucani al capitalei ar fi promovat în discuțiile cu elevii, unii dintre ei refugiați din Ucraina, mesaje propagandistice. Ministerul Educației anunță, în același timp, că va monitoriza evoluția investigației și acțiunile întreprinse de instituția de învățământ pe acest caz.
17:20
Direcția învățământ Chișinău va demara a anchetă de serviciu, după ce o profesoară de la Liceul „Anton Cehov” din sectorul Buiucani al capitalei ar fi promovat în discuțiile cu elevii, unii dintre ei refugiați din Ucraina, mesaje propagandistice. Ministerul Educației anunță, în același timp, că va monitoriza evoluția investigației și acțiunile întreprinse de instituția de învățământ pe acest caz.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.