Mark Rutte exprimă „solidaritatea NATO cu România” și salută „răspunsul rapid și eficient” al autorităților române la ultimul incident cu drone

Radio Chisinau, 18 octombrie 2024 20:45

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a exprimat vineri solidaritatea aliată cu România și a felicitat autoritățile române pentru “răspunsul rapid și eficient” după ce ultimul incident cu drone de pe teritoriul țării, când o dronă suspectă a pătruns joi în spațiul aerian al României pe o distanță de 14 kilometri, iar aeronave ale Forțelor Aeriene Române și a celor spaniole participante la misiunile de poliție aeriană NATO au fost ridicate de la sol ca parte a procedurii.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 2 ore
21:05
În acest sfârșit de săptămână, când în țară se vor desfășura alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, va fi relativ cald, cu vreme confortabilă pentru această perioadă, transmite MOLDPRES.
Acum 4 ore
20:45
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a exprimat vineri solidaritatea aliată cu România și a felicitat autoritățile române pentru “răspunsul rapid și eficient” după ce ultimul incident cu drone de pe teritoriul țării, când o dronă suspectă a pătruns joi în spațiul aerian al României pe o distanță de 14 kilometri, iar aeronave ale Forțelor Aeriene Române și a celor spaniole participante la misiunile de poliție aeriană NATO au fost ridicate de la sol ca parte a procedurii.
20:25
Agenția Servicii Publice anunță că, începând cu 21.10.2024, în cadrul Centrului multifuncțional din or. Strășeni (str. M. Eminescu, 51 B) se vor presta următoarele servicii de înmatriculare a vehiculelor și documentare a conducătorilor auto.
20:05
Secțiile pediatrie și terapie din cadrul Spitalului Raional Strășeni au fost renovate capital. Personalul medical va beneficia de condiții moderne de muncă, iar pacienții – de servicii medicale mai calitative și mai sigure, anunță Ministerul Sănătății.
19:45
Promisiunile premierului Benjamin Netanyahu de a continua războaiele Israelului în Gaza și Liban au spulberat orice speranță că uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, ar putea contribui la încheierea a mai mult de un an de război în Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat News.ro.
19:25
Aproximativ 2,7 miliarde de lei au fost investite în economia națională, în primele 15 luni de la lansarea Programului 373. Un număr de 605 proiecte investiționale au fost deja finalizate sau se află în diferite etape de implementare.
19:05
În perioada 21-26 octombrie 2024, Ministra Finanțelor, Victoria Belous, va efectua o vizită de lucru la Washington D.C., SUA, unde va participa la reuniunile anuale ale Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional (FMI), alături de secretarul de stat al ministerului, Ion Gumene, și o delegație a Băncii Naționale a Moldovei.
Acum 6 ore
18:40
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat câștigătorii concursurilor organizate pentru ocuparea funcțiilor de procuror în procuraturile teritoriale.
18:20
Rusia vrea să deraieze traiectoria europeană a Republicii Moldova, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al NATO Mark Rutte, la finalul primei reuniuni a miniștrilor de externe din statele aliate la care a participat în noua sa calitate.
18:05
Cea de-a patra navă cu șine, cu o cantitate de 2422 mii tone, pentru Proiectul de restructurare a căilor ferate din Republica Moldova a sosit ieri în portul Giurgiulești, transmite MOLDPRES cu referire la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM).
17:45
Comisia specială de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a încheiat etapa de intervievare a candidaților eligibili.
17:35
Poliția Republicii Moldova anunță că două persoane care făceau parte din rețeaua de corupere electorală a fugarului Ilan Șor, au fost reținute astăzi. Se întâmplă în urma investigației jurnalistice a Ziarului de Gardă, prin care oamenii erau plătiți pentru a vota un anumit candidat la alegerile de duminică, 20 octombrie.
17:05
La 93 de ani, scriitorul Vladimir Beșleagă, considerat unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani, a venit cu un mesaj pentru cetățenii Rep. Moldova în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului național: să pună mai presus de orice interesul național și să aleagă libertatea și Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.
16:50
Delegația Uniunii Europene la Chișinău, în frunte cu ambasadorul Janis Mazeiks, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îndeamnă cetățenii să voteze la referendumul pentru integrarea în UE a R. Molodva. Oficialul a încurajat cetățenii și a subliniat că doar prin vot putem influența viitorul țării.
Acum 8 ore
16:25
În următorii cinci ani Republica Moldova ar putea fi membră a Uniunii Europene, a spus prim-ministrul Dorin Recean în cadrul unui interviu de la Digi24, subliniind că acesta este planul și angajamentul pe care autoritățile le-au făcut acum un an, când Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova.
15:55
Peste 1 340 de cetățeni și-au exprimat votul prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional. Informațiile au fost prezentate de președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unui briefing de presă, informează MOLDPRES.
15:55
Liderii statelor membre UE condamnă de asemenea „ingerințele străine la care Rusia recurge în mod constant pentru a încerca să submineze alegerile democratice și opțiunea poporului Republicii Moldova”, arată concluziile Consiliului European de joi.
15:20
Chișinăul a găzduit, în premieră, Conferința Internațională de Turism Vitivinicol ITER VITIS. Evenimentul este dedicat promovării turismului vitivinicol și cultural în Europa, transmite Radio Chișinău.
15:00
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova programate pentru 20 octombrie par doar la prima vedere o campanie complet previzibilă. În 2022, după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, țara care și-a petrecut cei 30 de ani de independență urmând cu sârguință un curs de „prietenie cu toată lumea” a făcut o cotitură geopolitică și și-a declarat dorința de a deveni membru al Uniunii Europene, scrie serviciul în limba rusă al BBC, într-o analiză a alegerilor „cruciale” care vor avea loc în Republica Moldova.
Acum 12 ore
14:45
Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală, urmând să fie expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unei Președinte al Oficiului Teritorial Glodeni din partea fostului Partidului Politic „Șor”, fiind incriminată acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.
14:25
În mesaje adresate înaintea alegerilor prezidențiale ți a referendumului din 20 octombrie, federațiile de fotbal din Republica Moldova și România au transmis mesaje de susținere a integrării europene a Republicii Moldova.
14:15
Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie a prezentat astăzi la o conferință de presă, un nou raport de monitorizare care semnalează multiple încălcări ale legislației electorale, legate de utilizarea resurselor administrative, publicitatea electorală, desfășurarea activităților de campanie și altele. Experții Promo-LEX au subliniat și dificultăți în procesul de identificare a cazurilor de corupere electorală, transmite Radio Chișinău.
14:00
Referendumul este o oportunitate unică pentru cetățenii din Rep. Moldova de a-și exprima opinia despre viitorul din țării, despre procesul de integrare europeană, spune șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. În cadrul emisiunii Dialog European de la Radio Chișinău. oficialul a reiterat necesitatea unor acțiuni ferme din partea instituțiilor statului în contracararea încercărilor Federației Ruse de a influența rezultatele alegerilor. El a subliniat câteva dintre cele mai mari riscuri în prezent care vin de la Moscova
13:40
Ministra Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a reafirmat astăzi, 18 octombrie, angajamentul Germaniei de a sprijini Republica Moldova în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce Chișinăul se pregătește pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind UE de duminică, relatează DPA.
13:25
Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați duminică, 20 octombrie, la urne pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană într-un context marcat de încercări din partea Rusiei de subminare a proceselor democratice prin corupere de alegători. Cu trei zile înainte de alegeri, autoritățile au dezvăluit și un plan pus la cale la Moscova de răsturnare prin violențe a puterii pro-europene de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
13:05
Forțele ruse au lansat 135 de drone împotriva teritoriului ucrainean în noaptea de joi spre vineri, într-unul dintre cele mai masive atacuri cu dispozitive fără pilot de la începutul războiului, conform informațiilor furnizate de forțele aeriene de la Kiev, transmite vineri EFE, citată de Agerpres.
12:50
Tinerii basarabeni care studiază în România au fost încurajați să participe activ la alegerile de duminică pentru funcția de președinte și pentru direcția europeană a țării. În cadrul unei conferințe desfășurate la Iași, ei au putut să afle mai multe despre procedurile electorale și să înțeleagă importanța fiecărui vot în procesul democratic.
12:30
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru perioada 19.10.2024 - 21.10.2024.
12:15
Cetățenii Republicii aflați în Italia vor putea vota, pe 20 octombrie, la una dintre cele 60 de secții de votare deschise pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, transmite IPN.
11:55
O companie din Ungaria, specializată în producerea furajelor, este interesată de colaborare cu fermierii din Republica Moldova. Detaliile acesteia au fost examinate în contextul Săptămânii Agroindustriale, care a început ieri, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), transmite MOLDPRES.
11:40
Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau alege modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit în exclusivitate un interviu în cadrul proiectului „Punți către Europa” la RLIVE, scrie realitatea.md, citată de IPN.
11:20
Presa israeliană a publicat joi seara imagini care îl arată pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, rănit și plin de funingine, așezat pe un scaun într-o reședință în ruine. El aruncă la un moment dat cu un băț într-o dronă IDF chiar cu câteva momente înainte de a fi ucis, transmite News.ro.
11:05
În Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră în comun cu funcționarii vamali au depistat două tentative de scoatere ilegală a valutei din țară, în ultimele 24 de ore.
10:50
Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că cercetează șase reprezentanți ai unui partid politic într-un dosar de corupere electorală. Aceștia sunt bănuiți că ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor în vederea determinării acestora să voteze într-un anumit mod în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie.
10:30
Compania Națională 'Poșta Română' lansează o campanie dedicată cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în România, această inițiativă având o dublă semnificație: promovarea noii platforme de e-commerce, EUlivrez.md, operaționalizată de subsidiara din Chișinău, cât și susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
10:10
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 48.715 de traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 24.682 de traversări.
09:55
„În Republica Moldova, pe lângă faptul că avem surse credibile, demne, din care ne putem informa, avem și surse toxice, de propagandă, care sunt de sorginte estică, vin de la Kremlin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, la emisiunea Interviuri matinale de la Radio Chișinău.
Acum 24 ore
09:35
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte, că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greșit din punct de vedere politic ca țara sa să fie lăsată în afara Alianței.
09:20
Dolarul american se scumpește astăzi cu trei bani și are o valoare oficială de 17 lei și 71 de bani, transmite MOLDPRES.
09:00
Secretarul de stat american Antony Blinken l-a felicitat pe președintele israelian Isaac Herzog pentru succesul misiunii soldate cu uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar și a reiterat necesitatea eliberării tuturor ostaticilor și de a pune capăt războiului într-un mod care să atenueze suferința poporului palestinian, iar Gaza să nu se mai afle niciodată sub controlul Hamas, transmite News.ro.
08:55
Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, a organizat, la 16 octombrie, conferința cu titlul „Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului de aderare din Republica Moldova”, eveniment integrat în cea de-a 15-a ediție a Festivalului Diplomației de la Roma Diplomacy, manifestare anuală centrată pe relații internaționale, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Italia.
08:45
Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, a organizat, la 16 octombrie, conferința cu titlul „Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului de aderare din Republica Moldova”, eveniment integrat în cea de-a 15-a ediție a Festivalului Diplomației de la Roma Diplomacy, manifestare anuală centrată pe relații internaționale, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Italia.
08:25
Cetățenii Republicii Moldova vor decide în curând asupra viitorului democrației lor și asupra alinierii cu Europa și lumea occidentală. Letonia, împreună cu celelalte state baltice — Estonia și Lituania — au luat această decizie în 1990, când și-au recâștigat independența. În timp ce eram încă sub ocupație sovietică, am luptat activ pentru prăbușirea Imperiului Sovietic, care devenise o „închisoare a națiunilor” sub control rusesc. Și am reușit. Astăzi, aproape două generații mai târziu, Estonia, Letonia și Lituania sunt națiuni stabile și prospere. De 20 de ani suntem membri egali ai Uniunii Europene. Participăm activ la deciziile politice și economice ale Uniunii, ajutăm la formarea compromisurilor între statele membre ale familiei europene și contribuim la dezvoltarea politicii externe a UE.
08:10
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat ieri, 17 octombrie, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, acolo unde a pledat pentru transmiterea de către UE a unui mesaj ferm de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, mai ales în contextul electoral de la Chișinău, condamnând ingerințele și tentativele de destabilizare ale Federației Ruse.
Ieri
21:15
Peste 700 de copii din raionul Cahul au beneficiat în anul curent de servicii stomatologice finanțate din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), comunică MOLDPRES.
20:55
Yahya Sinwar este principalul lider al Hamas, gruparea palestiniană desemnată teroristă de SUA și UE. Se consideră că el este arhitectul atacului sângeros din 7 octombrie asupra Israelului. Sinwar a devenit șeful Hamas după uciderea liderului Ismail Haniyeh în Iran, în luna iulie, transmite Europa Liberă România.
20:40
Mecanismul de repartizare a consumului de energie termică în blocurile locative va fi eficientizat, iar locatarii care au luat măsuri de eficiență energetică în apartamentele lor vor putea obține economii semnificative la facturi. Noile reguli se conțin în Regulamentul cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale, care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.
20:25
Locuitorii din județul Constanța din România au primit în această seară un mesaj Ro-Alert prin care sunt atenționați că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer, potrivit ISU Constanța. Primele informații arată că se desfășoară un atac masiv cu drone în Ucraina, foarte aproape de frontiera românească.
20:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat pe chișinăuieni, într-un video publicat pe rețelele de socializare, să participe la referendumul constituțional din 20 octombrie.
19:35
Experți din Republica Moldova vor putea participa la programele NEPT (Experți Naționali în Formare Profesională) și SNE (Experți Naționali Detașați), grație unui acord semnat de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, și Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.