Ion Tăbîrță: R. Moldova are nevoie de un model de dezvoltare și, în momentul dat, nu avem unul mai viabil decât cel al integrării în Uniunea Europeană

TVR Moldova, 18 octombrie 2024 16:10

Dumincă, 20 octombrie, în Republica Moldova are loc un eveniment important pentru ţara noastră şi pentru viitorul nostru. Despre profilul alegătorilor şi al candidaţilor la alegerile prezidenţiale, dar şi de ce este important să votăm la referendum, am vorbit cu domnul Ion Tăbârţă, comentator politic.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
18:50
Este ultima zi în care cei 11 candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova și cele 15 formaţiuni politice înregistrate la referendumumul constituţional mai pot face campanie electorală. Sâmbătă, de ziua tăcerii, și duminică, în ziua alegerilor, este interzisă promovarea electorală. În total, pentru alegerile prezidenţiale şi scrutinul constituţional vor fi deschise 2.216 secții de votare, în țară și peste hotare.
18:50
R.Moldova votează săptămâna aceasta într-un referendum esențial privind viitoarea aderare la UE, care va decide viitorul statului. Dar ce avantaje ar aduce perspectiva europeană țării?
Acum 30 minute
19:10
Campania electorală pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova şi pentru referendumul constituţional a avut cele mai multe implicări din exterior. Iar candidaţii Maia Sandu, Renato Usatîi şi Alexandr Stoianoglo au cheltuit cei mai mulţi bani. Sunt câteva dintre concluziile din raportul misiunii de observare a campaniei electorale pentru scrutinul din 20 octombrie, prezentat astăzi de Asociaţia Promo-LEX.
18:30
Se deschid uşile Uniunii Europene pentru funcţionarii publici din Republica Moldova. La Bruxelles a fost semnat un acord între Moldova și Comisia Europeană, ce va permite angajaţilor instituţiilor publice să participe la programele Experți Naționali în Formare Profesională şi Experți Naționali Detașați. Suntem prima țară aflată în proces de aderare la Uniunea Europeană care va beneficia de aceste proiecte.
Acum o oră
18:10
Comisia specială de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a încheiat etapa de intervievare a candidaților eligibili.
17:50
Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din București, Remus Pricopie, susţine că Republica Moldova se află în faţa unui moment decisiv pentru viitorul său şi îi încurajează pe cetăţenii moldoveni, din interiorul şi din afara graniţelor, să meargă la vot şi să se asigure că ţara lor va continua pe calea modernizării şi integrării europene.
17:50
Mâine începe un nou weekend, iar după o săptămână productivă de muncă, venim cu recomandări de evenimente şi activităţi interesante, ce vor avea loc în zilele de sâmbătă şi duminică:
Acum 2 ore
17:40
Primăria Chișinău informează că, până în prezent, 133 de instituții de învățământ preșcolar au fost conectate la sistemul de încălzire.
17:20
Traficul de persoane este una dintre cele mai ascunse și periculoase amenințări ale societății. Cum poate fi prevenit acest fenomen și cui se adresează victimele, pentru ajutor, ne spune VITALIE PȘENICINÎI șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane​.
17:10
În ultima perioadă se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci. În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează populația să fie prudentă la consumul de ciuperci și să le procure doar din locuri autorizate. În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.
17:10
Incident grav pe o stradă din Chişinău. Un poliţist de patrulare a fost luat pe capota unei maşini de un şofer care a refuzat să oprească la semnalele agenţilor. Momentul a fost surprins de alţi participanţi în trafic şi imaginile au fost publicate pe internet.
17:10
Într-un video publicat pe pagina de Facebook a Delegației UE în Republica Moldova, echipa ambasadorilor țărilor membre UE invită cătățenii Republicii Moldova la vot pe 20 octombrie.
16:50
Avem o ţară frumoasă, iar asta ne-o confirmă şi străinii, care aleg să se stabilească în Republica Moldova. Deşi vin din state dezvoltate, găsesc şi aici ceva aparte. Bunăoară, spaniolul RAUL SANCHEZ COSTA, jurnalist la ziarul „El Pais”, spune că s-a îndrăgostit de Moldova şi nu doar. Ce-i place, în mod aparte, la noi, aflăm în continuare.
Acum 4 ore
16:40
Cetățenii Republicii Moldova au o tendință tot mai slabă de a merge la vot, deși, cu drepturi depline de a vota sunt, în prezent, cei mai mulți din istoria țării. În ultimii opt ani, cu aproape 300 de mii a scăzut numărul moldovenilor din țară și cu circa 300 de mii sunt mai mulți peste hotare. Numărul tinerilor, în profilul alegătorilor, dispare tot mai mult. Pentru prima dată, în ultimii 10 ani, tinerii vor fi mai puțini la alegeri decât cei care au peste 71 de ani. Se atestă o îmbătrânire clară a electoratului. Alegătorul moldovean, la fiecare doi ani, îmbătrânește cu un an. La alegerile din anul viitor, pentru prima dată vârsta medie a alegătorului va fi de peste 50 de ani. La nivel național, numărul alegătorilor a scăzut cu 7,4% în ultimii patru ani. Sunt date prezentate de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”.
16:40
Două persoane au fost reținut astăzi, în urma unor percheziții în cadrul unei cauze penale pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, săvârșită în proporții mari, precum și coruperea electorală. Despre aceasta anunță Poliția Republicii Moldova, care subliniază că sunt vizate persoane atât din țară, cât și din Federația Rusă, cu roluri bine determinate, activând în formă ierarhică.
16:20
Are loc ședința Comisiei Electorale Centrale din 18 octombrie 2024.
16:20
Primăria municipiului Chișinău informează că în weekendul: 19-20 octombrie 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi orășenilor acces la produse agricole de sezon.
16:10
Dumincă, 20 octombrie, în Republica Moldova are loc un eveniment important pentru ţara noastră şi pentru viitorul nostru. Despre profilul alegătorilor şi al candidaţilor la alegerile prezidenţiale, dar şi de ce este important să votăm la referendum, am vorbit cu domnul Ion Tăbârţă, comentator politic.
15:50
Procuratura Anticorupție informează despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unei Președinte al Oficiului Teritorial Glodeni din partea fostului Partidului Politic ,,Șor”, fiind incriminată de săvârșirea infracțiunii acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice (art. 30, 42 alin. (5), 45, 1812 alin. (5) din Codul penal).
15:40
Personajele și basme ne-au făcut copilăria mai frumoasă și ne-au ajutat să ne dezvoltăm imaginația și să ne formăm ca personalitate. Și dacă mai înainte întâlneam acești eroi doar în cărți, acum aceștia pot fi văzuți în realitate. În Chișinău a fost deschis un parc tematic, unde puteți găsi mai mulți uriași din celebrul roman al lui Jonathan Switf.
15:40
„Kremlinul încearcă să inducă acel sentiment de frică și cel mai ușor este să induci frica cu amenințarea de război. Ceea ce vrem să spunem tuturor este că Republica Moldova este o țară pașnică, o țară care vrea pacea peste tot, o țară care încurajează Rusia să-și retragă trupele din Ucraina, de pe tot teritoriul și atunci noi vom avea pace în regiune”, a declarat premierul Dorin Recean într-un interviu acordat postului Digi24 din România.
15:20
Militarii în termen și cei prin contract din cadrul Armatei Naționale își vor exercita dreptul de vot duminică, în cadrul referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
14:50
Cea de-a patra nava cu șine, cu o cantitate de 2.422 mii tone, pentru Proiectul de restructurare a cailor ferate din Moldova a sosit în portul Giurgiulești, ieri, 17 octombrie 2024.
Acum 6 ore
14:40
Președintele Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, face un apel către cetățeni pentru a se implica activ în prevenirea traficului de ființe umane, pentru a ajuta în identificarea noilor cazuri și pentru a contribui activ la reabilitarea victimelor acestei detestabile crime. Apelul este făcut în contextul Zilei europene de luptă împotriva traficului de ființe umane, marcată astăzi, 18 octombrie.
14:20
Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 18 octombrie 2024, este ultima zi în care sunt admise acțiuni de agitație electorală în cadrul referendumului republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024.
14:10
Parlamentul European se reunește în perioada 21-24 octombrie în sesiune plenară la Strasbourg pentru a fi dezbătut noul buget al UE pentru 2025 și ajutorul european pentru Ucraina, potrivit agendei Legislativului European, relatează CaleaEuropeană.ro.
14:00
13:50
Rectorul Universității de Stat din R. Moldova, Igor Șarov, îndeamnă cetățenii R. Moldova să participe la scrutinul din 20 octombrie.
13:40
Întreaga economie globală este amenințată de conflictul din Orientul Mijlociu, inclusiv din cauza posibilei destabilizări a pieței petrolului, avertizează Fondul Monetar International. Directoarea FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că inflația scade, dar prețurile rămân mari și oameni sunt nemulțumiți, relatează tvrinfo.ro.
13:20
Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane este marcată, la 18 octombrie, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei asupra acestei forme de crimă organizată. Instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de Comisia Europeană, această zi are rolul de a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă, de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.
13:10
În Aeroportul Internațional Chișinău, funcționarii vamali în coordonare cu polițiștii de frontieră au înregistrat două tentative de scoatere ilegală a valutei din țară, în ultimele 24 de ore.
12:50
Prioritățile Guvernului privind dezvoltarea localităților, proiectele implementate pentru modernizarea satelor și orașelor, precum și obiectivele ce urmează a fi realizate pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu reprezentanții autorităților publice locale și ai serviciilor desconcentrate din raionul Drochia.
Acum 8 ore
12:40
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a reafirmat vineri angajamentul Germaniei de a sprijini Republica Moldova în drumul său spre aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce această ţară se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul privind UE de duminică, relatează dpa și Agerpres.
12:40
În această toamnă, cele două maluri ale Prutului se apropie și mai mult, iar la acest proces contribuie arta teatrală. Pentru actuala stagiune, trupa Teatrului ,,Alexei Mateevici”, împreună cu regizorul bucureștean Florin Liță, cunoscut pentru capacitatea de a combina clasicul cu modernul, muncește la un nou proiect, montarea spectacolului „Scaunele” de Eugene Ionesco. Cum a început această colaborare și de ce „absurdul” ajunge pe scena Teatrului ,,Alexei Mateevici”, discutăm la Obiectiv Comun.
12:30
Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau alege modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit în exclusivitate un interviu în cadrul proiectului „Punţi către Europa” la Realitatea, scrie realitatea.md, citată de IPN.
12:20
Ieri, la Bruxelles, s-a încheiat etapa de screening bilateral aferentă Capitolului 23 „Justiție și Drepturi Fundamentale”, coordonat de Ministerul Justiției. Pe parcursul a trei zile, circa 25 de profesioniști din diverse instituții cheie din domeniul juridic au susținut 26 de prezentări.
12:10
În ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în 23 de situații de risc, inclusiv la lichidarea a două incendii izbucnite în locuințe din raioanele Orhei și Anenii Noi.
11:50
Mai mult de 700 de copii din raionul Cahul au beneficiat, în perioada iunie-iulie 2024, de servicii stomatologice finanțate din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
11:40
Analize economice cu Veaceslav Ioniță - 18 octombrie 2024. Subiectul „Statistică electorală pentru alegerile prezidențiale din 2024”
11:40
Liderii celor 27 de state membre ale UE, în frunte cu Klaus Iohannis, au subliniat sprijinul lor ferm și al întregii Uniuni Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare. Reuniți în cadrul Consiliului European de toamnă, șefii de stat sau de guvern au discutat, la solicitarea României și a președintelui Klaus Iohannis, situația din Republica Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei în raport cu alegerile prezidențiale de duminică și a referendumului constituțional pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
11:20
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că i-a spus candidatului republican la președinție Donald Trump, în cadrul întâlnirii lor din septembrie, că Ucraina trebuie să facă parte din NATO, în caz contrar urmând să dețină capacități nucleare pentru a se proteja.
11:10
Conferință de presă organizată de Asociația Promo-LEX cu tema „Lansarea Raportului nr. 4 al Misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie”
10:50
Viceministrul sud-coreean al Apărării Naţionale, Kim Seon-ho, a declarat că Seul consideră că Phenianul ar fi putut decide să trimită personal civil, şi nu militar, după cum au raportat surse ucrainene, pe frontul din Ucraina pentru a sprijini Rusia, informează EFE și Agerpres.
Acum 12 ore
10:40
Președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a transmis un mesaj înaintea referendumului din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, subliniind că acest pas ar aduce oportunități semnificative nu doar pe plan economic și politic, ci și pentru dezvoltarea fotbalului și a sportului în general.
10:20
Candidații independenți Irina Vlah și Tudor Ulianovschi sunt invitații de astăzi a dezbaterilor electorale „Alege președintele”, de la TVR Moldova.
10:20
Dolarul american se scumpește astăzi cu trei bani și are o valoare oficială de 17 lei și 71 de bani, transmite MOLDPRES.
10:20
Șase reprezentanți ai unui partid politic sunt cercetați de CNA într-un dosar de corupere electorală. Aceștia sunt bănuiți că ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor în vederea determinării acestora să voteze într-un anumit mod în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie.
10:10
Ședința Comisiei Electorale Centrale din 18 octombrie 2024.
09:50
Presa israeliană a publicat joi seara imagini care îl arată pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, rănit şi plin de funingine, aşezat pe un scaun într-o reşedinţă în ruine. El aruncă la un moment dat cu un băţ într-o dronă IDF chiar cu câteva momente înainte de a fi ucis, transmite News.ro.
09:40
Basarabenii stabiliți în Belgia îndeamnă cetățenii R. Moldova să participe la referendumul din 20 octombrie.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.