TVR Moldova

Acum 6 ore
21:10
Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford, a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistului TVR MOLDOVA, Constantin Uzdriș, în care a vorbit despre accelerarea drumului către UE, necesar în contextul insecurității regionale. La fel si despre miza încheierii războiului, pace durabilă în Europa, cât și alte subiecte de interes public.
20:40
Marşul Familiei, organizat de Partidul Socialiştilor, în centrul Chişinăului, s-a transformat în unul al homofobiei. La evenimentul, anunţat ca unul de susţinere pentru familia tradiţională, au participat zeci de persoane, printre care preoţi, copii şi fruntaşi ai PSRM.
Acum 8 ore
20:10
Cele mai ingenioase invenţii şi obiecte hand-made au putut fi admirate la cel mai mare festival tehnologic din Republica Moldova - Maker Faire, desfăşurat la Chişinău. Expoziţia a adunat mulţi curioşi, iar roboţii şi dronele au fost parte din program.
19:40
Acum 135 de ani, în data de 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, se stingea geniul culturii româneşti, Mihai Eminescu. Ne-a lăsat moştenire un adevărat tezaur cultural, iar operele sale sunt mai actuale ca niciodată. Pentru a-i aduce un omagiu, mai mulţi scriitori şi oameni de artă au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor şi la monumentul de lângă sediul Uniunii Scriitorilor.
19:10
Ploile abundente şi grindina care au căzut în ultimele zile au provocat pagube imense la Soroca. Culturile agricole, de pe o suprafaţă totală de 700 de hectare, au avut grav de suferit. Comisia locală pentru Situații Excepționale evaluează acum pagubele. Fermierii își fac grijă că, dacă ploile nu vor conteni, va întârzia recoltarea cerealelor de prima grupă, precum grâul și orzul.
18:40
În data de 25 iunie, Uniunea Europeană începe negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au decis, vineri, de comun acord, deschiderea negocierilor, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene. După acest anunţ istoric, persoanele din fârful Uniunii Europene au venit cu mesaje prin care su salutat decizia şi au subliniat că sunt alături de Republica Moldova.
Acum 12 ore
18:10
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că nu va fi permisă participarea delegaţiilor Rusiei şi Belarusului la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, care se va desfăşura în România, între 29 iunie şi 3 iulie. „Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, scrie G4Media.ro
17:40
Adrian Fodea, președintele Clubului de motocicliști „Dacii Liberi” ne-a vorbit despre surprizele noii ediții. Evenimentul va avea loc la data de 21-23 iunie: „Dacii Liberi Moto Fest”.
17:10
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a anunțat sâmbătă un nou pachet de ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, axat în principal pe sectorul energetic și pe asistența umanitară din această țară devastată de război, scrie G4Media.ro
16:40
În anumite momente, fiecare dintre noi are de făcut niște alegeri - unele, mai inspirate, altele mai puțin. Iar uneori, chiar și un cuvânt care sună interesant îți poate schimba destinul. La 10 ani, Ciprian Gribineț a avut de ales: să practice judo sau lupte libere. A ales judo, pentru că l-a atras denumirea. După ani de efort, a cucerit prima sa medalie la Cupa Europei la Judo, categoria Under-21. Alexandru Leahu i-a aflat povestea.
16:10
Sprijinul Chinei pentru Rusia ”permite” războiul său în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-un ton întărit împotriva Beijingului, în timp ce au ameninţat cu noi sancţiuni împotriva celor care susţin material maşina de război a Moscovei, transmite CNN, citată de News.ro.
15:40
Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului un microbuz ce se deplasa din Germania spre Republica Moldova, condus de către un conațional în vârstă de 23 de ani.
15:10
Un avion militar rus a încălcat pentru scurtă vreme spațiul aerian al Suediei, la est de insula Gotland din Marea Baltică, transmite armata suedeză, citată de Reuters, scrie Hotnews.ro
14:40
14:10
Ștefan Isac, coregraf și lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, este următorul invitat la „Istorii cu tâlc”. A vorbit despre oamenii care l-au inspirat și modelat, despre dragostea sa pentru folclor, precum și despre valoarea și importanța unității în cultură și familie. Emisiunea va fi difuzată duminică, 16 iunie, la ora 22:00, pe TVR Moldova. Să urmărim câteva secvențe.
13:40
E frumos când tinerii sunt pasionați de muzica populară și tradiții. În continuare, o cunoaștem pe Ariana Boldurescu, o fată cu părul roșcat, pasionată de folclor.
Acum 24 ore
13:10
Actrița și regizoarea Daniela Burlaca ne-a vorbit despre subiectul acestei piese și ce mesaj a dorit să transmită.
12:40
Franz Kafka a fost unul dintre cei mai influenți scriitori de limba germană, dar cărțile lui au fost apreciate doar după moartea sa. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată o expoziție dedicată acestui mare romancier. Vernisajul a fost organizat în cooperare cu Ambasada Austriei, Ambasada Cehiei și Comunitatea evreiască din Republica Moldova.
12:10
Procurorii de la Curtea Penală Internaţională (CPI) investighează presupusele atacuri cibernetice ruseşti asupra infrastructurii civile ucrainene ca posibile crime de război, au declarat patru surse care cunosc acest caz, pentru Reuters, potrivit News.ro.
11:40
În rezultatul controalelor ulterioare finalizate în perioada 03 - 14 iunie 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 13,27 mln. lei.
11:10
În continuare, descoperim frumusețea Transfăgărășanului, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din lume. Prin ce este special, aflați dintr-un material.
10:40
Conferinţa internaţională privind pacea în #Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, relatează dpa, scrie Agerpres.ro
10:10
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 61 359 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 32 228 traversări persoane.
09:40
Prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie. Anunțul a fost făcut de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, pe rețelele de socializare.
09:20
În acest an se împlinesc 135 de ani de la moartea marelui poet național, Mihai Eminescu, „poetul nepereche”.
09:10
„Ce ține de tranzacțiile care sunt pe cartelele MIR, pe teritoriul Republicii Moldova nu pot avea anumite tranzacții, cu excepția la ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului,” a declarat deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
08:40
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță vreme frumoasă pentru weekend și fără ploi.
Ieri
23:10
NATO a anunţat vineri că îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de armament pentru Ucraina, preluând conducerea de la Statele Unite în contextul candidaturii la preşedinţie a republicanului Donald Trump, care are o poziţie critică faţă de Alianţă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
22:50
Programele audiovizuale cu caracter electoral vor fi monitorizate în baza unor noi reguli. Acestea sunt incluse într-o Metodologie aprobată de Consiliul Audiovizualului (CA). Noua metodologie va fi utilizată pentru a evalua gradul de respectare a normelor legale în reflectarea alegerilor de către serviciile de televiziune și de radiodifuziune sonoră, transmite Moldpres.
22:30
Modalitatea de finanțare a serviciilor raionale și municipale de asistență psihopedagogică a fost modificată. Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de modificare a Legii cu privire la finanțele publice locale.
22:10
Circa 760 mii de persoane au beneficiat anul trecut de medicamente și dispozitive medicale compensate. Datele sunt incluse în raportul privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2023, care a fost audiat astăzi de Parlament.
21:50
Inițiativa legislativă care prevede încurajarea agenților economici să doneze alimente organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară a fost adoptată, astăzi, de 56 de deputați.
21:30
Jocurile Olimpice de la Paris se apropie cu paşi rapizi, iar sportivii basarabeni, alături de antrenori, muncesc din greu pentru a obţine rezultate excelente la marele eveniment sportiv. Astăzi, la Chişinău, a fost lansat un proiect de promovare şi susţinere a sportului naţional, numit "DRUMUL SPRE PARIS. HAI, MOLDOVA!".
21:10
Radu Vancu, scriitor, doctor în filologie, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu ne-a vorbit despre lucruri mai puțin cunoscute despre omul Mihai Eminescu.
20:50
„Cu certitudine că se întâmplă ceva grav, deoarece cred eu că pentru prima dată asistăm la un astfel de mesaj la început de campanie. Federația Rusă în toți acești 30 de azi de independență mereu a încercat și s-a implicat deschis, impardonabil în procesul electoral pentru a-și putea să-și instaureze la Chișinău o guvernare loială,” spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. El a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, că intervențiile au fost de diferit gen.
20:30
Spiridon Vangheli, scriitorul supranumit şi "tatăl lui Guguţă", împlineşte astăzi 92 de ani. La Soroca, zeci de copii au venit la casa de cultură pentru a se bucura de spectacolul "Secolul lui Guguţă". Nici ploaia de afară nu i-a speriat pe micii spectatori, care au stat cu sufletul la gură doar pentru a vedea ce periperţii mai face Guguţă, eroul alături de care au crescut generaţii de copii.
20:10
Mâine începe stagiunea de vară la Circul din Chişinău. Artiştii au pregătit un nou spectacol, "Vacanţa Veselă". Nu vor lipsi reprezentaţiile jonglorilor, acrobaţilor şi momentele de distracţie asigurate de clownul Slava. Doritorii sunt aşteptaţi în fiecare weekend, până pe 14 iulie, lpe arena mică a Circului.
19:50
Salvează vieţi şi nu aşteaptă nimic în schimb pentru gestul lor. Vorbim despre donatorii de sânge, cei care sunt sărbătoriţi astăzi în întreaga lume. La Chişinău, zeci de persoane au mers, de dimineaţă, la Palatul Republicii pentru a aduce un omagiu acestor persoane, dar şi pentru a celebra această zi, tradiţional, prin donare de sânge.
19:30
Solicitarea Sindicatelor din Republica Moldova privind majorarea, cu 30 la sută, a salariilor angajaților din domeniul sănătății este neîntemeiată. Asta a declarat ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, la emisiunea "Obiectiv Comun" de la TVR Moldova, care susţine că medicii şi asistenţii medicali încasează deja lefuri majorate din toamna anului trecut. În replică, Sindicatele spun că nu au cerut creşterea salarială de la Ministerul Sănătăţii, ci de la Guvern.
19:10
Autorităţile de la Chişinău conlucrează cu cele din SUA, Canada şi Regatul Marii Britanii pentru a contracara tentativele Kremlinului de a influenţa rezultatul alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. Precizarea a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, care a dat de înţeles că printre agenţii pro-ruşi s-ar număra şi unii deputaţi din opoziţie.
18:50
Ploile abundente din această noapte au făcut ravagii în sudul Republicii Moldova. Curţile şi grădinile unor localnici au fost inundate, iar mai multe maşini au rămas blocate pe drumurile înămolite. Pentru a curăţa căile de acces au intervenit echipe specializate, cu utilaje grele. Precipitaţii abundente s-au înregistrat şi astăzi. La Chişinău, mai multe drumuri au fost inundate, iar accesul maşinilor şi pietonilor a fost îngreunat chiar şi pe unele străzi din centrul oraşului.
18:30
A doua zi cu scandal în Parlamentul de la Chişinău. Şapte deputați neafiliați, apropiaţi fugarului Ilan Șor, care au fost sancționați și nu pot participa la următoarele cinci ședințe plenare, au încercat sa intre cu forța în sediul legislativului. De partea lor au trecut şi parlamentarii de la Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, care au cerut demisia lui Igor Grosu şi au boicotat şedinţa.
18:10
Tot în acest weekend, de azi, 14 iunie și până duminică, 16 iunie, la Chișinău, va avea loc un târg de covoare, în stil tradițional și contemporan.
18:00
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) explică motivele anulării zborului Chișinău-Erevan-Chișinău, invocând nerespectarea cerințelor de notificare a modificărilor de orar de către operatorul aerian.
17:50
Șefa statului, Maia Sandu, se va întâlni, marți, 18 iunie, cu Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care va efectua o vizită de două zile la Chișinău.
17:40
Ne așteaptă un weekend relaxant și interesant, în compania celor mai buni prieteni ai omului. Expoziția internațională de câini de toate rasele se va desfășura la „Moldexpo”, unde vom avea ocazia să admirăm cei mai frumoși câini din rase decorative, exotice și de serviciu, veniți din 12 țări. Și asta nu e tot... colega noastră, Andreea Iriciuc, ştie mai multe despre această expoziție.
17:20
În anul următor de studii, la gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise mai multe clase cu predare în limbile ucraineană și română. Acest lucru va oferi posibilitate copiilor refugiaților ucraineni, dar și al etnicilor ucraineni din R. Moldova, să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din țară, infomrează Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova.
17:10
Parlamentul a audiat raportul privind executarea bugetului de stat pe anul 2023. Potrivit raportului, comparativ cu anul 2022, veniturile bugetului de stat s-au majorat cu 9 %.
16:50
Liderii G7 își reafirmă „angajamentul ferm” față de o soluție cu două state în Orientul Mijlociu, subliniind importanța „unificării” Fâșiei Gaza și Cisiordaniei sub controlul Autorității Naționale Palestiniene, potrivit draftului de text al declarației comune a reuniunii din Italia, în perioada 13-15 iunie.
16:40
Detalii despre eveniment ne-a spus Mihai-Ciprian -Rogojan, muzician și manager al Teatrului Muzical „Ambasadorii”.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.