Relatare TVR MOLDOVA. Miniștrii apărării din țările NATO s-au reunit la Bruxelles

TVR Moldova, 17 octombrie 2024 16:10

La Bruxelles începe o reuniune de două zile a miniştrilor Apărării din țările NATO. Pe agenda discuțiilor se află examinarea capacităţilor militare şi întărirea pe termen mediu şi lung a aliaţilor din Europa de Est în contextul invaziei ruse din Ucraina. Sesiunea este prezidatǎ de noul secretar general al Alianței, Mark Rutte. Detalii ne oferă jurnalista TVR MOLDOVA, Carina Muller.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
08:40
În perioada ianuarie-august 2024, exporturile de mărfuri din Republica Moldova au atins valoarea de 2,34 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 12,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Această scădere este influențată atât de reducerea exporturilor de mărfuri autohtone, cât și de reexporturi.
Acum 15 minute
08:50
Trupele israeliene l-au vânat de mai bine de un an pe liderul Hamas, care a dispărut în Gaza la scurt timp după ce a organizat atacurile din 7 octombrie.
Acum 30 minute
08:20
Subiectul privind asigurarea ordinii publice și liberei circulații în Zona de Securitate în ziua desfășurării alegerilor a fost discutat joi la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC), care s-a desfășurat la Bender, informează MOLDPRES.
08:10
„Îmi doresc foarte mult ca Republica Moldova să facă parte din UE”, spune Veronica Țipirig, manager de programe la Bruxelles.
Acum o oră
09:10
Compania Naţională 'Poşta Română' lansează o campanie dedicată cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi în România, această iniţiativă având o dublă semnificaţie: promovarea noii platforme de e-commerce, EUlivrez.md, operaţionalizată de subsidiara din Chişinău, cât şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.
07:50
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 17 octombrie 2024, la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Principalele subiecte de pe agenda Consiliului European au vizat situația din Ucraina, evoluțiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea Uniunii Europene și gestionarea migrației.
07:40
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că astăzi, 18 octombrie, vom avea parte de o vreme rece, lipsită de precipitații. Vântul va sufla din nord, predominant slab.
Acum 12 ore
23:40
Interpretul Vitalie Todirașcu ne-a vorbit despre începuturile sale în muzică, colaborările care l-au influențat și despre planurile în ce priveşte cariera sa muzicală.
23:00
Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a semnat astăzi, 17 octombrie, în marja reuniunii NATO de la Bruxelles, o scrisoare de intenție privind stabilirea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Turcia. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți conectivitatea și capacitatea de răspuns rapid în regiune, oferind un sprijin esențial eforturilor NATO de a asigura securitatea în zona Mării Negre.
22:50
Lideri politici occidentali au reacţionat la eliminarea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, creierul atacului terorist comis în 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, exprimându-şi speranţa că se va ajunge cât mai rapid la o încetare a focului în Fâşia Gaza şi în regiune, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
22:30
Havuzurile din Chișinău sunt pregătite pentru perioada rece a anului. Toate fântânile arteziene au fost golite de apă, bazinele au fost spălate, robinetele au fost scoase și curățate. De asemenea, motoarele electrice au fost deconectate de la sursa de energie și au fost plasate în depozit.
22:00
Ministerul Apărării din România anunță că astăzi, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
21:50
Alinierea sistemului financiar național la standardele europene oferă investitorilor posibilitatea de a dezvolta afaceri în Moldova în baza unor reglementări similare celor din UE. Declarația a fost făcută de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul conferinței „Finanțe, bănci și asigurări”, care a avut loc astăzi la București.
21:30
Premierul Dorin Recean a vizitat conacul „Russo” din comuna Cotova, raionul Drochia. Casa a fost restaurată prin intermediul programului „Satul European”. Proiectul subliniază angajamentul Guvernului de a revitaliza patrimoniul cultural și de a susține dezvoltarea turismului rural în regiune.
21:10
Cea mai aşteptată expoziţie din domeniul agricol a fost inaugurată astăzi la Chişinău. Antreprenori din şapte ţări au prezentat publicului sute de echipamente noi, sisteme inteligente de irigare, mașini agricole de ultimă generaţie şi chiar roboţi.
20:50
Compania aeriană low cost, Wizz Air îşi redeschide temporar baza operaţională de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Anunţul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferinţe de presă. Din 16 decembrie, vor fi lansate opt rute noi.
20:30
UPDATE. Armata israeliană a confirmat că l-a ucis astăzi pe Yahya Sinwar într-o operațiune în sudul Gazei: „După finalizarea procesului de identificare a cadavrului, se poate confirma că Yahya Sinwar a fost eliminat”, a declarat IDF citat de Sky News.
20:30
Miniştrii justitiei din România şi Republica Moldova au semnat astazi un plan de acțiuni comun pentru următorii trei ani. Cooperarea vizează nu doar armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar, ci şi îmbunătățirea sistemului penitenciar și reducerea violenței.
20:20
Un mesaj RO-Alert a fost emis în Constanța, joi seară, referitor la posibilitatea căderii unor drone. Populația a fost sfătuită să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă sau, în lipsa unui adăpost, să rămână în case, departe de pereții exteriori și geamuri. Ministerul Apărării a ridicat avioanele F-16 pentru monitorizarea situației.
20:10
Fructele moldoveneşti sunt tot mai solicitate pe piaţa europeană. Sunt date din statistica de export iar Uniunea Europeană rămâne cea mai mare piață pentru mărfurile din Republica Moldova. Pentru a ajunge la cei aproape 500 milioane de consumatori europeni, produsele au trecut testul calității, așa cum cere legislația. E şi rezultatul deciziei Parlamentului European care ne-a dat undă verde să intrăm pe piaţa UE fără restricții tarifare sau cantitative. Cum au reușit antreprenorii și ce produse moldovenești sunt pe placul europenilor, aflăm din campania ştirilor TVR MOLDOVA - DE CE EU?
19:50
În penultima zi de campanie electorală, candidatii la presedintie au continuat să se întreacă în promisiuni. Cei mai multi dintre ei si-au făcut bilantul fac apeluri către alegători, să-i voteze.
Acum 24 ore
19:30
Tinerii basarabeni care studiază în România au fost încurajați să participe activ la alegerile de duminică pentru funcţia de preşedinte şi pentru direcţia europeană a ţării. În cadrul unei conferințe desfăşurate la Iași, ei au putut să afle mai multe despre procedurile electorale și să înțeleagă importanța fiecărui vot în procesul democratic.
19:10
Sprijinul militar pentru Ucraina, modalitățile de îmbunătățire a industriei de apărare și refacerea stocurilor NATO sunt teme importante discutate la reuniunea miniștrilor, de externe, care se desfășoară astăzi și mâine la Bruxelles. La reuniune participă și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Reporterul TVR MOLDOVA Carina Muller urmăreşte evenimentul din Belgia şi ne oferă mai multe detalii.
19:10
Armata israeliană a afirmat că „verifică” dacă liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost „eliminat” într-un atac în Gaza, transmit publicațiile internaționale. Yahya Sinwar este considerat cel mai dur și radical lider Hamas, un obstacol în calea încetării focului între organizația teroristă palestiniană și Israel.
19:00
Instituţiile de securitate ale Republicii Moldova anunţă că au descoperit noi tentative de destabilizare şi de provocare a unor dezordini în masă. Acţiunile erau planificate în preajma alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, iar cei care trebuiau să le îndeplinească au fost instruiţi în străinătate. Finanţarea acestor acţiuni ilegale era asigurată de condamnatul fugar Ilan Şor, prin organizaţia "Eurasia". Autorităţile dau asigurări că acum nu există niciun pericol la adresa ordinii şi securităţii statului.
18:50
Inițiativă civică "Cetățeni pentru Europa", care susține eforturile de aderare a Republicii Moldova la UE, şi-a făcut bilanţul activităţilor din ultimele trei luni. În această perioadă au fost implementate mai multe proiecte care au contribuit la consolidarea democrației și a societății civile, iar 700 de voluntari au participat la activităţile de informare.
18:40
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a adresat un mesaj video cetățenilor Republicii Moldova înaintea scrutinelor care vor avea loc duminică.
18:30
Instituţiile de securitate ale Republicii Moldova anunţă că au descoperit noi tentative de destabilizare şi de provocare a unor dezordini în masă. Acţiunile erau planificate în preajma alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, iar cei care trebuiau să le îndeplinească au fost instruiţi în străinătate. Finanţarea acestor acţiuni ilegale era asigurată de condamnatul fugar Ilan Şor, prin organizaţia "Eurasia". Autorităţile dau asigurări că acum nu există niciun pericol la adresa ordinii şi securităţii statului.
18:10
Adresarea prim-ministrului Dorin Recean către cetățenii Republicii Moldova în legătură cu alegerile prezidențiale și referendumul constituțional republican din data de 20 octombrie
18:10
Dacă altădată, gospodinele mai că se întreceau, care face mai multe conserve pentru iarnă, în zilele noastre, nu e ușor să ieși în evidență. Pentru că, și acum, oamenii de la țară pregătesc borcane pentru iarnă. Colega noastră Svetlana Naforniță a ajuns la Dubăsarii Vechi, Criuleni și a filmat două beciuri, frumos amenajate și pline cu de toate.
17:50
Șase instituții de învățământ profesional tehnic din țară vor beneficia de 130 de monoblocuri, echipamente IT moderne pentru laboratorul Centrului de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, precum și electrocasnice pentru căminele studențești din 32 de instituții. Achizițiile au fost făcute cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Federal al Cooperării Economice și Dezvoltării din Germania (BMZ) prin intermediul GIZ Moldova.
17:40
Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, pentru că există și plante care înfloresc toamna. Ce flori cumpără oamenii în această perioadă, aflăm din următorul material.
17:20
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat pe chișinăuieni să participe la referendumul constituţional din 20 octombrie.
17:10
Se apropie weekendul, iar după o săptămână productivă de muncă, merităm și noi să ne odihnim plăcut şi frumos. În continuare, venim cu recomandări de evenimente şi activități interesante, ce vor avea loc în zilele de sâmbătă şi duminică.
16:50
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării lansează un nou apel de propuneri în cadrul Programului UE Piața Unică (Single Market Programme), axat pe susținerea întreprinderilor sociale și circulare. Acest apel urmărește îmbunătățirea managementului și a excelenței organizaționale a IMM-urilor din economia socială și dezvoltarea de parteneriate strategice între acestea și întreprinderile tradiționale pentru a contribui la lanțurile valorice ale economiei circulare.
16:50
Echipa națională USAR Moldova participă la exercițiu de căutare–salvare în mediu urban la scară largă conform standardelor europene și ONU. Exercițiul la scară largă are loc în perioada 14-18 octombrie 2024, pe poligonul de instruire din localitatea Novy Sacz, Republica Polonă, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
16:40
Jurnalistul şi analistul politic Mihai Isac ne-a spus cum ne informăm corect, ce evităm în această perioadă a campaniei electorale și cum ne dăm seama că e un fals.
16:40
TVR MOLDOVA este canalul Societăţii Române de Televiziune pentru Republica Moldova. Postul a fost lansat la data de 1 Decembrie 2013, ca urmare a încheierii acordului de soluţionare amiabilă a cererii depuse la CEDO de către Societatea Română de Televiziune....
16:20
Serviciul de Informații și Securitate anunță că în spațiul public a apărut informația potrivit căreia instituția ar fi emis un ordin care vizează sursele mass-media naționale.
16:20
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova. Compania care a obținut licența devine astfel prima entitate din țară autorizată pentru administrarea fondurilor de pensii facultative, transmite MOLDPRES.
16:10
La Bruxelles începe o reuniune de două zile a miniştrilor Apărării din țările NATO. Pe agenda discuțiilor se află examinarea capacităţilor militare şi întărirea pe termen mediu şi lung a aliaţilor din Europa de Est în contextul invaziei ruse din Ucraina. Sesiunea este prezidatǎ de noul secretar general al Alianței, Mark Rutte. Detalii ne oferă jurnalista TVR MOLDOVA, Carina Muller.
16:10
Cetățenii R. Moldova păstrează legături puternice cu baștina, indiferent de țara în care locuiesc în prezent. Aceste legături nu se limitează la legături familiale, economice sau culturale. Pentru numărul mare de cetățeni moldoveni care trăiesc în străinătate, votul la alegerile naționale și la referendumul din 20 octombrie 2024 este o modalitate esențială de a participa la modelarea viitorului țării lor, susține analistul de politică externă de la București, Mihai Isac.
16:10
Elena Stepanov, director executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern ne-a vorbit despre Conferința Internațională de Turism Vitivinicol „ITER VITIS”,care va avea loc la Chișinău.
16:00
Președintele Partidului Național Liberal Nicolae Ciucă a discutat joi, la Bruxelles, despre sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova și despre susținerea pe care liderii Partidului Popular European, Comisiei Europene și Parlamentului European o acordă Chișinăului, inclusiv președintei Maia Sandu și referendumului pentru integrare europeană, în timp ce această țară se confruntă cu presiuni și ingerințe electorale ale Rusiei, transmite CaleaEuropeană.ro.
15:50
Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune ASTRA Film Festival, cel mai cunoscut eveniment de acest gen din România, cuprinde în cea de-a 31-a ediție de la Sibiu documentarul ”Patimi și Sfinți”, un film despre două țări, o limbă, un popor și câteva milioane de patimi.
15:50
Viorel Gîrbu, expert economic ne-a spus ce înseamnă, în zilele noastre, un trai decent și care ar fi salariul lunar ce ne-ar permite asta.
15:40
Operatorii sistemului de transport și sistemelor de distribuție a energiei electrice vor fi obligați să elibereze avize de racordare câștigătorilor de licitații pentru construcția parcurilor eoliene şi fotovoltaice mari. Un Proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Energiei și propus pentru consultări publice. Acesta impune pentru un termen de 6 ani obligația de serviciu public operatorului sistemului de transport și operatorilor sistemelor de distribuție a energiei electrice, în legătură cu acordarea accesului la rețelele electrice producătorilor eligibili mari.
15:20
Compania aeriană Wizz Air anunță redeschiderea bazei operaționale pe Aeroportul Internațional Chișinău - un eveniment important care marchează o etapă esențială în creșterea conectivității regionale și internaționale, contribuind semnificativ la evoluția economică și turistică a țării.
15:10
14:50
Arderea frunzelor uscate și a altor resturi vegetale este o practică comună în Republica Moldova, dar extrem de dăunătoare. Aceasta eliberează în aer substanțe toxice, inclusiv monoxid de carbon, dioxine, oxizi de azot și hidrocarburi, care afectează grav sănătatea umană și mediul. Expunerea la aceste substanțe poate duce la intoxicații respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central și probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv cancer, atenționează Agenția de Mediu.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.