Chișinăul găzduiește Moldagrotech și Farmer 2024, cu peste 200 de participanți din mai multe țări

Radio Chisinau, 17 octombrie 2024 15:05

Expozițiile Moldagrotech și Farmer 2024 au fost inaugurate astăzi, 17 octombrie, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” din Chișinău. Evenimentul adună împreună fermieri, furnizori de echipamente agricole, organizații financiare și instituții internaționale specializate pe dezvoltarea agriculturii, transmite Radio Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
11:05
În Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră în comun cu funcționarii vamali au depistat două tentative de scoatere ilegală a valutei din țară, în ultimele 24 de ore.
Acum 15 minute
10:50
Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că cercetează șase reprezentanți ai unui partid politic într-un dosar de corupere electorală. Aceștia sunt bănuiți că ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor în vederea determinării acestora să voteze într-un anumit mod în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie.
Acum 30 minute
11:20
Presa israeliană a publicat joi seara imagini care îl arată pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, rănit și plin de funingine, așezat pe un scaun într-o reședință în ruine. El aruncă la un moment dat cu un băț într-o dronă IDF chiar cu câteva momente înainte de a fi ucis, transmite News.ro.
Acum o oră
11:40
Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau alege modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit în exclusivitate un interviu în cadrul proiectului „Punți către Europa” la RLIVE, scrie realitatea.md, citată de IPN.
10:30
Compania Națională 'Poșta Română' lansează o campanie dedicată cetățenilor Republicii Moldova stabiliți în România, această inițiativă având o dublă semnificație: promovarea noii platforme de e-commerce, EUlivrez.md, operaționalizată de subsidiara din Chișinău, cât și susținerea parcursului european al Republicii Moldova.
10:10
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 48.715 de traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 24.682 de traversări.
Acum 2 ore
09:55
„În Republica Moldova, pe lângă faptul că avem surse credibile, demne, din care ne putem informa, avem și surse toxice, de propagandă, care sunt de sorginte estică, vin de la Kremlin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, la emisiunea Interviuri matinale de la Radio Chișinău.
09:35
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte, că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greșit din punct de vedere politic ca țara sa să fie lăsată în afara Alianței.
09:20
Dolarul american se scumpește astăzi cu trei bani și are o valoare oficială de 17 lei și 71 de bani, transmite MOLDPRES.
Acum 4 ore
09:00
Secretarul de stat american Antony Blinken l-a felicitat pe președintele israelian Isaac Herzog pentru succesul misiunii soldate cu uciderea liderului Hamas Yahya Sinwar și a reiterat necesitatea eliberării tuturor ostaticilor și de a pune capăt războiului într-un mod care să atenueze suferința poporului palestinian, iar Gaza să nu se mai afle niciodată sub controlul Hamas, transmite News.ro.
08:55
Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, a organizat, la 16 octombrie, conferința cu titlul „Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului de aderare din Republica Moldova”, eveniment integrat în cea de-a 15-a ediție a Festivalului Diplomației de la Roma Diplomacy, manifestare anuală centrată pe relații internaționale, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Italia.
08:45
Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, a organizat, la 16 octombrie, conferința cu titlul „Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului de aderare din Republica Moldova”, eveniment integrat în cea de-a 15-a ediție a Festivalului Diplomației de la Roma Diplomacy, manifestare anuală centrată pe relații internaționale, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României în Italia.
08:25
Cetățenii Republicii Moldova vor decide în curând asupra viitorului democrației lor și asupra alinierii cu Europa și lumea occidentală. Letonia, împreună cu celelalte state baltice — Estonia și Lituania — au luat această decizie în 1990, când și-au recâștigat independența. În timp ce eram încă sub ocupație sovietică, am luptat activ pentru prăbușirea Imperiului Sovietic, care devenise o „închisoare a națiunilor” sub control rusesc. Și am reușit. Astăzi, aproape două generații mai târziu, Estonia, Letonia și Lituania sunt națiuni stabile și prospere. De 20 de ani suntem membri egali ai Uniunii Europene. Participăm activ la deciziile politice și economice ale Uniunii, ajutăm la formarea compromisurilor între statele membre ale familiei europene și contribuim la dezvoltarea politicii externe a UE.
08:10
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat ieri, 17 octombrie, la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, acolo unde a pledat pentru transmiterea de către UE a unui mesaj ferm de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, mai ales în contextul electoral de la Chișinău, condamnând ingerințele și tentativele de destabilizare ale Federației Ruse.
Acum 24 ore
21:15
Peste 700 de copii din raionul Cahul au beneficiat în anul curent de servicii stomatologice finanțate din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), comunică MOLDPRES.
20:55
Yahya Sinwar este principalul lider al Hamas, gruparea palestiniană desemnată teroristă de SUA și UE. Se consideră că el este arhitectul atacului sângeros din 7 octombrie asupra Israelului. Sinwar a devenit șeful Hamas după uciderea liderului Ismail Haniyeh în Iran, în luna iulie, transmite Europa Liberă România.
20:40
Mecanismul de repartizare a consumului de energie termică în blocurile locative va fi eficientizat, iar locatarii care au luat măsuri de eficiență energetică în apartamentele lor vor putea obține economii semnificative la facturi. Noile reguli se conțin în Regulamentul cu privire la prestarea și achitarea serviciilor comunale și necomunale, care a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.
20:25
Locuitorii din județul Constanța din România au primit în această seară un mesaj Ro-Alert prin care sunt atenționați că există posibilitatea căderii unor obiecte din aer, potrivit ISU Constanța. Primele informații arată că se desfășoară un atac masiv cu drone în Ucraina, foarte aproape de frontiera românească.
20:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a îndemnat pe chișinăuieni, într-un video publicat pe rețelele de socializare, să participe la referendumul constituțional din 20 octombrie.
19:35
Experți din Republica Moldova vor putea participa la programele NEPT (Experți Naționali în Formare Profesională) și SNE (Experți Naționali Detașați), grație unui acord semnat de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, și Comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.
19:15
Subiectul privind asigurarea ordinii publice și liberei circulații în Zona de Securitate în ziua desfășurării alegerilor a fost discutat astăzi, 17 octombrie, la ședința Comisiei Unificate de Control (CUC), care s-a desfășurat la Bender, informează MOLDPRES.
18:40
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a venit astăzi, 17 octombrie, cu o adresare publică către cetățenii Republicii Moldova, în legătură cu alegerile prezidențiale și referendumul constituțional republican din data de 20 octombrie.
18:25
Miniștrii cabinetului de securitate al Israelului au fost informați astăzi, 17 octombrie, că liderul Hamas, Yahya Sinwar, este foarte probabil mort, au afirmat doi oficiali israelieni, transmite Reuters.
18:05
Adresarea prim-ministrului Dorin Recean către cetățenii Republicii Moldova în legătură cu alegerile prezidențiale și referendumul constituțional republican din data de 20 octombrie.
17:50
Comisia Națională a Pieței Financiare a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative. Este vorba despre Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „Aragonn Grup”, al cărei fondator este compania de asigurări „Asterra Grup”, transmite IPN.
17:30
Cea mai importantă miză a referendumului este că vectorul european va fi introdus în Constituție și va trebui respectat de toate forțele politice care vor accede la putere în viitor, a explicat expertul Eugen Muravschi, la Radio Chișinău. El a subliniat că, în cazu în care referendumul va trece, introducerea integrării europene în Constituție va fi o garanție pentru viitor, de aceea Rusia depune foarte mult efort pentru stăvilirea acestui proces.
17:15
Scriitoarea Anca Gribineț a fost invitata emisiunii „Oameni și Idei" de la Radio Chișinău, unde a discutat despre lansarea recentă a volumului său de poezii, intitulat „La un pahar de vorbă”. Acest volum este o colecție de versuri care reflectă profunzimea emoțiilor și experiențelor personale ale autoarei, fiind un rezultat al muncii sale din ultimii patru ani.
16:55
Havuzurile din municipiul Chișinău vor fi conservate pe timp de iarnă. Acțiuni în acest sens sunt realizate de angajații întreprinderilor municipale, informează MOLDPRES.
16:35
Președinta Maia Sandu conduce în intenția de vot pentru prezidențialele de duminică, potrivit datelor a două sondaje făcute publice astăzi. Ambele sondaje arată că cei mai mulți dintre respondenți vor răspunde afirmativ la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe fundalul dezvăluirilor privind actele de corupere masivă a alegătorilor, se observă o tendință de creștere a indecișilor, mai constată experții, transmite Radio Chișinău.
16:15
Președintele Partidului Național Liberal Nicolae Ciucă a discutat astăzi, 17 octombrie, la Bruxelles, despre sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova și despre susținerea pe care liderii Partidului Popular European, Comisiei Europene și Parlamentului European o acordă Chișinăului, inclusiv președintei Maia Sandu și referendumului pentru integrare europeană, în timp ce țara noastră „se confruntă cu presiuni și ingerințe electorale ale Rusiei”, transmite Calea Europeană.
16:00
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) dezminte informația apărută în spațiul public potrivit căreia instituția ar fi emis un ordin care vizează sursele mass-media naționale și o califică ca fiind o încercare de denigrare a instituției.
15:45
Republica Moldova se află în fața unui moment crucial, subliniază președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, cu referire la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE care vor avea loc duminică, 20 octombrie. Înaintea summitului Uniunii Europene, început astăzi, 17 octombrie, la Bruxelles, președintele lituanian a îndemnat cetățenii moldoveni să aleagă drumul european.
15:30
Compania Wizz Air își redeschide baza operațională în Republica Moldova și lansează opt rute noi de pe Aeroportul Internațional Chișinău, spre orașe din Germania, Italia, Franța și Belgia. Zborurile vor fi operate din 16 decembrie curent, iar prețurile biletelor încep de la 24,99 euro.
15:05
Expozițiile Moldagrotech și Farmer 2024 au fost inaugurate astăzi, 17 octombrie, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” din Chișinău. Evenimentul adună împreună fermieri, furnizori de echipamente agricole, organizații financiare și instituții internaționale specializate pe dezvoltarea agriculturii, transmite Radio Chișinău.
14:45
Maia Sandu s-ar impune în primul tur al alegerilor prezidențiale și ar câștiga turul 2 în fața oricărui alt contracandidat, dacă mâine ar avea loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Datele reies dintr-un sondaj realizat de iData, la comanda Institutului de Politici Publice.
14:30
Grupuri de sabotori au fost pregătiți la Moscova, în Bosnia și în Serbia, inclusiv de instructori ai grupurilor „Wagner” și „Ferma”, pentru destabilizări în Republica Moldova, au anunțat astăzi Poliția, Serviciu de Informații și Securitate și Procuratura, transmite Radio Chișinău.
14:10
Reprezentanții inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, din care fac parte personalități din diverse domenii, îndeamnă populația să voteze duminică la referendum, subliniind că în cazul referendumului, turul doi nu există, transmite Radio Chișinău.
13:50
Peste 54% dintre cetățenii Republicii Moldova vor fi pentru introducerea opțiunii europene în Constituția Republicii Moldova, la referendumul din 20 octombrie.
13:45
Decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos privind munca remunerată a membrilor de familie aflați la întreținerea membrilor misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare a fost publicat în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare, comunică MOLDPRES.
13:30
Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” îndeamnă cetățenii indiferent de etnie, convingeri religioase și opțiuni politice, să participe activ la referendumul contituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană din data de 20 octombrie.
13:10
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 18 octombrie.
13:00
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 17 octombrie.
12:45
Peste 55% dintre cetățenii Republicii Moldova vor spune „Da” la referendumul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, conform unui sondaj realizat de CBS Research la comanda Watchdog.
12:35
Republica Moldova și România au semnat astăzi, la Chișinău, un Plan de acțiuni în domeniul justiției, pentru perioada 2025-2027. Colaborarea pe segmentul de justiție are ca scop principal implementarea directivelor UE în sistemul judiciar al Rep. Moldova.
12:20
Președinta Maia Sandu ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unui sondaj realizat de CBS Research la comanda Watchdog.
12:05
Briefing de presă cu tema „Acțiunile forțelor de ordine pentru contracararea intențiilor de destabilizare pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada următoare”.
11:50
Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru a semnat două acorduri cu Uniunea Europeană, care vor deschide noi oportunități pentru Republica Moldova în cadrul programelor „Justiție” (JUST) și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV) pentru perioada 2021-2027. Semnarea acordurilor de către ministra justiției și Didier Reynders, Comisarul European pentru Justiție, s-a realizat în cadrul întrevederii în marja sesiunii de screening bilateral al legislației Republicii Moldova.
11:35
Mark Rutte, secretarul general NATO, pare că face un duș rece președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, după ce acesta și-a prezentat „Planul Victoriei” în Rada Supremă, relatează Reuters.
11:15
Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că în perioada 07.10.2024-13.10.2024, au fost înregistrate 148 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 38 în regiunea transnistreană), fiind o descreștere cu 45,2% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 28 de cazuri.
Ieri
10:55
Cetățenii Republicii Moldova votează duminică în cadrul unor alegeri prezidențiale și al unui referendum UE care vin într-un moment crucial în lupta dintre Rusia și Occident pentru viitorul acestei națiuni sărace, fără ieșire la mare, din sud-estul Europei, cu mai puțin de 3 milioane de locuitori, relatează Reuters, scrie News.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.