Victoria Furtună, de Ziua Internațională a Democrației: “Sărăcim pe zi ce trece, în timp ce guvernanții se îmbogățesc din banii public”

Liber TV, 15 septembrie 2024 15:40

“Democrația pare un concept efemer, pe care politicienii îl folosesc cu plăcere când vor să-și dilueze responsabilitatea, dar oamenilor simpli li se pare că nu îi simt existența sau lipsa”. Declarația aparține candidatei la prezidențiale, Victoria Furtună, în contextul în care astăzi este marcată Ziua Internațională a Democrației. Potrivit fostului procuror, lipsa democrației poate sărăci o națiune, o poate lipsi de viitor sau chiar o poate distruge. “Parțial, resimțim acest lucru și în țara noastră, slavă Domnului, doar la nivel de sărăcie, deocamdată. Lipsa democrației reprezintă o uzurpare a puterii, în care guvernarea își permite orice: să cheltuie banul public după bunul plac, să cedeze proprietățile statului prietenilor sau sponsorilor, să impună orice fel de tarife, să demită pe oricine nu susține ideile partidului, să închidă orice instituție mass-media și să ceară mite de milioane de lei de la marile afaceri din Moldova”, a scris Furtună pe rețelele sociale. Furtună mai spune în postarea sa că sărăcim pe zi ce trece, în timp ce guvernanții se îmbogățesc din banii publici, și simțim că nimic nu mai depinde de noi. În astfel de cazuri, din disperare, oamenii își părăsesc țara. Cu sutele de mii, mai spune ea. “Astăzi este Ziua Internațională a Democrației, și în această zi vă doresc să revenim cât mai repede la normalitatea în care politicienii lucrează pentru oameni, pentru bunăstarea și confortul lor în propria țară. Iar în caz contrar, oamenii să aibă puterea să îi demită și să îi sancționeze. Aceasta este ceea ce eu înțeleg prin democrație, și o astfel de democrație îmi doresc aici, la noi, acasă!”, a conchis Victoria Furtună.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 12 ore
17:20
În legătură cu informațiile apărute recent în spațiul public despre majorarea tarifului la gazele naturale și sistarea furnizării de gaze naturale în anumite intervale orare, Ministerul Energiei aduce la cunoștință că acestea sunt falsuri distribuite cu rea intenție, expediate de pe o adresă falsă, care imită adresa oficială de email. Ministerul anunță că a sesizat organele competente în legătură cu răspândirea informațiilor false. “Remarcăm interesul sporit față de activitatea Ministerului, în special pe domeniul gestionării sectorului gazelor naturale. Vă îndemnăm să vă informați din canalele oficiale de comunicare ale Ministerului Energiei”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.Recent, premierul Dorin Recean a dat asigurări că cetățenii Republicii Moldova nu vor plăti tarife mai mari la gaz și electricitate în acest sezon.  
16:50
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat înregistrarea a doi candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024: Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru” și Vasile Tarlev, desemnat de Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”.În același context, CEC a înregistrat simbolurile electorale ale candidaților pentru imprimarea în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, reprezentanții candidaților în Comisia Electorală Centrală și a confirmat persoanele responsabile de finanțe (trezorier).Lista candidaților înregistrați pentru alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova o puteți vedea accesând următorul link: https://a.cec.md/ro/candidati-inregistrati-16220.html .Mai multe informații despre procesul de organizare și desfășurare alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024 puteți găsi pe pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, la rubrica „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.
15:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu o delegație din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), aflată în țara noastră într-o misiune preelectorală. Întrevederea a avut loc în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie. Discuțiile s-au concentrat pe măsurile luate de autorități pentru a asigura organizarea unui scrutin corect, transparent și fără interferențe externe. Președinta Maia Sandu a reafirmat angajamentul ferm al autorităților de a avea alegeri libere și democratice, subliniind importanța respectării standardelor internaționale. În cadrul întâlnirii, au fost discutate și provocările la adresa democrației, inclusiv pericolele prezentate de dezinformare, finanțarea ilegală a campaniilor electorale și tentativa de influențare a votului prin coruperea alegătorilor. Oficialii au subliniat importanța eforturilor de a proteja integritatea procesului democratic din Republica Moldova.
Acum 24 ore
12:10
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, îi așteaptă pe fermieri, joi, la discuții unde să le vorbească despre rezultatele vizitei demnitarului la Bruxelles.„Știm despre situația grea cu care se confruntă agricultorii noștri. Tocmai de aceea am venit în întâmpinarea solicitărilor lor: am alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru a compensa pierderile suferite, am creat, prin lege, mecanismul de stopare a executării fermierilor aflați în dificultate. Se oferă răgaz de 6 luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și amânarea plăților până la 31 decembrie 2025, căutăm resurse la partenerii europeni prin crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare. Continuăm să căutăm soluții durabile pentru fermierii afectați, dar, în același timp, facem apel la dialog”, se arată într-o declarație a ministrului Bolea.Mai mulți agricultori au ieșit marți, 17 septembrie, la protest, nemulțumiți de acțiunile statului. Potrivit acestora, soluțiile propuse de guvernanți, „care deși aparent se doresc a fi în folosul agricultorilor, nu soluționează nici un sfert din problemele grave cu care se confruntă sectorul agrar din Moldova”.„Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024 au fost elaborate fără agricultori, doar după bunul plac al autorităților. Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe 6 luni a datoriilor, de această lege doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență. Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să se achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul crează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi Speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%”, se arată în declarația Asociației „Forța Fermierilor”.
12:00
Referendumul privind aderarea la UE nu este nimic mai mult decât o acțiune de PR a Maiei Sandu. Declarația aparține candidatei independente la prezidențiale, Victoria Furtună, potrivit căreia referendumul este necesar doar pentru „a ridica artificial prezența la alegerile unui președinte extrem de nepopular”. Victoria Furtună susține că la Bruxelles, toți observă corupția în creștere, economia în declin și povara represiunilor politice. „Într-o astfel de situație, ideea aderării la Uniunea Europeană nu doar că pare de neatins, ci este și profund absurdă. Mulțumiri lui Péter Szijjártó că a spus asta direct, nu pe la colțuri, așa cum fac toți ceilalți. Tocmai de aceea, cum am mai spus, Maia este interesată să prelungească conflictul militar cât mai mult posibil. Atâta timp cât Moldova este necesară ca un avanpost, țara noastră va fi umplută cu arme, în timp ce ni se șoptește dulce despre aderarea la UE. Și ne dorim atât de mult acest lucru încât, desigur, se va întâmpla. Odată cu încheierea ostilităților, se va încheia și discuția despre integrarea europeană”, a declarat Victoria Furtună.
11:50
Salvatorii IGSU au fost solicitați pentru a salva o persoană blocată întru-un aparat de prelucrare a cerealelor din cadrul unei întreprinderi de producere a bastonașelor din porumb. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de 17 septembrie 2024 pe strada Uzinelor 19/3 din municipiul Chișinău. La fața locului au intervenit două echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că un bărbat în vârstă de 33 de ani a rămas cu o mână blocat într-un aparat de prelucrare a crupelor. Salvatorii au efectuat lucrări de deblocare a persoanei, ulterior aceasta a fost preluată de medici și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de rigoare. Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 39 situații de risc.
11:50
Guvernul propune președintei Maiei Sandu demisia lui Eduard Ohladciuc din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării și a fost susținută de Cabinetul de Miniștri.„Se propune înaintarea președintelui Republicii Moldova propunerea pentru demiterea dlui Eduard Ohladciuc din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Apărării, Sergiu Plop.Menționăm că Eduard Ohladciuc a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major din noiembrie 2021, înlocuindu-l pe Igor Gorgan.Potrivit investigaţiei The Insider, acesta ar fi transmis sistematic informaţii despre situaţia din Republica Moldova.De asemenea, în cadrul ședinței de astăzi, 18 septembrie, a Executivului, în funcția de secretar de stat la Ministerul Apărării a fost numit Ghenadie Cojocaru, iar Tatiana Nirca în funcția de secretar general adjunct la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
11:30
Toate lacurile de acumulare din Republica Moldova ar putea fi verificate. O solicitare în acest sens a fost făcută de premierul Dorin Recean, după ce ploile torențiale din zilele trecute au provocat inundații masive în unele localități. Potrivit prim-ministrului, weekendul trecut a ploua de trei ori mai mult decât toată primăvara. „Sâmbătă și duminică am avut zile foarte dificile. A plouat de vreo trei ori mai mult decât toată primăvara. Au fost afectate cel mai mult Cantemirul și Leova. Eu vreau să mulțumesc tuturor: polițiștilor, salvatorilor, drumarilor, carabinierilor, medicilor de la urgență, celor care au lucrat în energetică, dar chiar și Armatei care s-au mobilizat așa rapid și hotărât, și au ajutat cetățenii.Domnul ministru al Mediului, vă rog, împreună cu ceilalți colegi să facem o inventariere a tuturor lacurilor de acumulare: cum aceste lacuri de acumulare sunt utilizate, să vedem și structura dambelor și în general trebuie să revizuim…. pentru că foarte multe din aceste inundații s-au întâmplat și pierderile s-au întâmplat tocmai de aceea că nu avem regulă în acest domeniu. Așa că împreună cu cei de la Situații Excepționale și cu administrația publică locală trebuie să revizuim absolut fiecare, pentru că o bună parte din aceste lacuri de acumulare sunt exploatate neconform și de asta avem și unele incidente de inundații”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței de Guvern.În dimineața zilei de 15 septembrie, autoritățile anunțau că există riscul de cedare a barajelor lacurilor: din satul Seliște din raionul Anenii Noi și satul Sărata Nouă din raionul Leova. Totodată se anunța despre întreprinderea unor acțiuni de pompare la capacitate înaltă.
11:00
Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, care și-a anunțat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, anunță că a reușit să colecteze numărul necesar de semnături pentru a fi admis în cursa electorală. Într-un live postat pe rețelele sociale, Năstase a criticat guvernarea PAS, spunând că după ani de administrare proastă și promisiuni goale, e nevoie de un plan și expertiză pentru pentru a salva Moldova. „Am toate acestea și voi duce la bun sfârșit ceea ce am început câțiva ani în urmă”, a punctat fostul lider al protestelor antiguvernamentale.  „Nu trebuie să fii expert financiar pentru a înțelege evoluția îngrijorătoare a datoriei de stat a Republicii Moldova, atât externe, cât și interne. E și mai regretabil că actuala putere fuge de o dezbatere serioasă la acest capitol, astfel încât problema rămâne doar în câmpul de vedere al societății civile adevărate tot mai reduse și cel al presei neafiliate. Moldoveni, la începutul mandatului Maiei Sandu, datoria de stat a Moldovei era de 67,8 mlrd lei sau 25 mii lei pentru fiecare cetatean sau 62 mii de lei reveneau fiecărui angajat oficial din tară”, a declarat Andrei Năstase. Conform legii bugetului pentru anul 2024 la finele anului datoria de stat va constitui 125 mlrd lei sau de 1,84 ori mai mare decat in anul 2020, a declarat Năstase. „Deci, de aproape 2 ori mai mare. 51,6 mii lei constituie azi datoria ce revine fiecărui cetățean rămas in tara și circa 140 mii lei pentru fiecare angajat in campul muncii sau de 2,7 ori mai mare decât la început de mandat al Maiei. O țară îndatoră fără viitor. O viață inutilă e ca o moarte amânată. Asta este una dintre marile realizări ale puterii actuale, o țară îndatorată fără viitor. Copiii noștri nu au viitor. Noi nu avem viitor. Datoriile făcute de acești guvernanți au amanetat viitorul nostru”, a avertizat Năstase. Mai mult, politicianul atenționează că astăzi, statul a început să se împrumute deja și de la cetățeni, așteptând să obțină și de la ei un miliard și jumătate de lei, punând riscurile de schimb valutar tot pe seama oamenilor. „Toate aceste datorii vor trebui plătite. Ele nu vor fi plătite de Maia Sandu, Recean, Spinu, Grosu sau alții. Ele vor fi plătite de moldoveni și de copiii copiilor noștri! Trăim pe datorie pentru că guvernanții nu au fost în stare să facă o țară atractivă pentru investitori, pentru că nu au știut să aducă acasă diaspora, nu au reușit să dezvolte câtuși de puțin Moldova. Suntem prizonierii acestei guvernări care prin incompetența lor bagă țara în faliment. Repet, cifrele nu mint! Acesta este adevăratul motiv pentru care demnitarii de rang înalt, președintele se eschivează de la dezbaterea acestui subiect de interes național, dar și altele nu mai puțin importante și grave. Ne promiteți accederea în Uniunea Europeană în 2030, dar de fapt din criză în criză ne duceți spre default, falimentați această țară cu oameni minunați”, a conchis Andrei Năstase. 
10:50
Sezonul de toamnă, dar și ploile abundente din această perioadă au favorizat creșterea masivă a ciupercilor de pădure. Acestea cresc din belșug, peste tot. Amatorii de ciuperci sunt tentanți să le colecteze personal, fără cunoștințe temeinice despre specia sau inofensivitatea acestora. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor, care vor să culeagă ciuperci din floră spontană (de ex.: păduri) să se abțină de la acest proces, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare.Astfel, ANSA recomandă oamenilor să procure ciuperci doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător.Potrivit specialiștilor, colectarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori.Totodată, ANSA recomandă oamenilor să evite consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute și să respecte regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.Specialiștii atenționează că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele și nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.„Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. - sunt FALSE și VĂ POT COSTA VIAȚA. Chiar și CUNOSCĂTORII de ciuperci POT DA GREȘ”, se arată în comunicatul ANSA.
10:40
Un atac ucrainean cu dronă a provocat un incendiu şi a forţat evacuarea parţială a locuitorilor din regiunea rusă Tver, oficialii declarând, miercuri, că Kievul a vizat mai multe regiuni vestice în atacuri efectuate peste noapte, transmite Reuters, preluat de News.ro.Resturile unei drone ucrainene distruse au declanşat un incendiu în oraşul Toropets din partea de vest a regiunii Tver, a declarat Igor Rudenya, guvernatorul regiunii situate la nord-vest de Moscova, pe aplicaţia de mesagerie Telegram Pompierii încearcă să stăpânească focul, a declarat Rudenya, dar nu a precizat ce arde.Unităţile ruse de apărare aeriană încercau încă să respingă ”un atac masiv cu dronă” deasupra oraşului, a adăugat el.Potrivit unui raport al agenţiei de ştiri de stat RIA din 2018, Rusia construia un arsenal pentru depozitarea de rachete, muniţie şi explozibili în Toropets, un oraş vechi de 1.000 de ani, care are o populaţie de puţin peste 11.000 de locuitori. Depozitul vizat ar putea avea în jur de 30.000 de tone de muniție și rachete de diferite tipuri.De asemenea, şapte drone ucrainene au fost distruse deasupra regiunii Smolensk (vest), a declarat pe Telegram Vasily Anokhin, guvernatorul regiunii, care se învecinează cu Belarus. Alte 14 drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, şi alte câteva au fost distruse deasupra regiunilor Oryol şi Tula, au declarat guvernatorii acestor regiuni. Epic detonations at a Russian munitions depot in the Tver region following yet another Ukrainian drone attack.Russian authorities have announced “partial evacuation” of the city of Toropets.The depot can have up to around 30,000 tons of munitions in store. pic.twitter.com/z2fC3A2Q10— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) September 18, 2024
10:10
Primarul General al Primăriei Chișinău, Ion Ceban, s-a întâlnit cu viceprimarul orașului Padova, Francesca Benciolini. În cadrul întrevederii, Ion Ceban i-a mulțumit oficialului italian pentru deschiderea și interesul manifestat în vederea colaborării.De asemenea, discuțiile au vizat evenimentele organizate de Primăria Chișinău la Padova, în colaborare cu cetățenii moldoveni stabiliți în Italia. „Am discutat despre evenimentele organizate de Primăria Chișinău la Padova, împreună cu cetățenii noștri stabiliți acolo, la care au participat peste 5000 de moldoveni”, a declarat Primarul General.În context, Ion Ceban a subliniat că a rămas profund surprins de dorința oamenilor de a se uni și a fi împreună. „Suntem mulți și doar uniți putem realiza lucruri mari”, a conchis edilul.O delegație a Primăriei Chișinău, condusă de Primarul General, Ion Ceban, efectuează în aceste zile o vizită oficială în Italia.
09:50
Inundaţiile catastrofale provocate de ciclonul Boris au omorât cel puţin 14 oameni în Polonia, Austria şi Cehia. Acum, şi Italia este ameninţată. Viiturile au lăsat mii de oameni fără adăpost şi au făcut pagube de miliarde de euro. În timp ce apele se retrag şi dezvăluie amploarea distrugerilor, alt pericol amenință Europa Centrală şi de Sud: inundaţii aduse de creșterea Dunării. Boris se îndreaptă acum către Italia. Apele au măturat deja străzile orașului, iar peste 200 de persoane au solicitat ajutor. Ploi puternice au fost şi în Foggia, unde un pompier a dispărut după ce maşina în care se afla a fost luată de ape.Zeci de voluntari au muncit cot la cot cu militarii şi pompierii pentru a ridica un dig de protecţie într-un oraş din Polonia, ameninţat de revărsarea unui baraj. 40.000 de oameni au primit ordin de evacuare. O femeie din Republica Moldova, care locuieşte în Polonia de şapte ani, se pregăteşte să înfrunte potopul. "Este o stare de alertă. Avem informaţii că joi sau vineri o să fie inundaţii foarte abundente. Este prima dată când mă întâlnesc cu aşa o situaţie, când pericolul este aşa aproape. Se simte o presiune şi o tensiune în oraş. Rafturile sunt goale, oamenii încearcă să cumpere cât mai multă apă, cât mai multă hrană", povesteşte Cristina.În Oława, pregătirile sunt în toi pentru un nou episod de inundaţii devastatoare. Mii de soldaţi au fost mobilizaţi în contextul în care râul care trece prin oraş a crescut deja cu 1.5 metri. În alte oraşe, apele s-au retras, iar priveliştea este una dezolantă. Clădiri devastate, străzi pline de noroi şi resturi de mobilă. Unul dintre oraşe are nevoie de şase ani ca să fie refăcut.Inundaţiile au provocat distrugeri de proporţii în cel mai mare land din Austria, unde se află şi capitala. 26 de localităţi au fost izolate de inundaţii. Zeci de oameni au fost salvaţi cu elicopterele de pe acoperişurile unde se refugiaseră din calea apelor. Cu ochii în lacrimi, localnicii din şapte sate şi oraşe s-au urcat în vehiculele trimise de armată. În Cehia oraşe întregi au dispărut sub puhoaieSituaţia este atât de gravă, încât armata a fost chemată în ajutor. Peste 300 de soldaţi au fost trimişi la intervenţii, iar elicopterele Black Hawk ajută la ridicarea digurilor. Situaţie de criză şi în Cehia, unde oraşe întregi, aproape, au dispărut sub puhoaie. Salvatorii merg cu bărcile din casă în casă în căutarea supravieţuitorilor. În locurile de unde s-a retras apa, amploarea calamităţii este copleşitoare. Maşini zdrobite de forţa viiturii şi străzi pline de sfârmături. Trupurile a trei persoane date dispărute au fost găsite fără suflare de echipele de intervenţie.După dezastrul adus de ciclonul Boris, Dunărea continuă să se umfle. Nivelul fluviului are aproape 10 metri la Brastislava, iar apele revărsate au inundat mai multe cartiere din centrul vechi.Emoţii şi în Ungaria. Autorităţile vor să pună saci cu nisip şi diguri mobile pe 350 de kilometri în localităţile de pe cursul Dunării.
Ieri
14:40
În contextul în care, în ultimele zile, intemperiile sunt o problemă de amploare atât în Republica Moldova, inclusiv la Chișinău, cât și în alte regiuni ale Europei, unele voci de la noi continuă să politizeze situația, în loc să se concentreze pe situația reală. O spune Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, citând presa, potrivit căreia „numai la Chișinău este o simplă ploaie, iar canalizările pluviale nu funcționează”.Potrivit lui Ceban, eforturile municipalității sunt dedicate restabilirii situației cât mai rapid posibil. În municipiul Chișinău, serviciile speciale din cadrul Primăriei sunt în teren de vineri noaptea, depunând efort maxim pentru a înlătura consecințele ploilor torențiale care s-au abătut, în ultimele zile, deasupra Republicii Moldova. „Doar la noi unii se pot bucura când se întâmplă cazuri tragice care pot afecta siguranța cetățenilor. Faceți-vă imunitate și să ne vedem sănătoși”, a conchis Ion Ceban, încurajând astfel comunitatea să se unească în fața provocărilor actuale.
14:40
Polițiștii sectorului Botanica au reținut o minoră de 17 de ani, suspectată de omorul unui bărbat din capitală. Despre crimă, oamenii legii au fost alertați, ieri, chiar de către suspectă. Grupa operativă a stabilit preliminar că omorul a fost comis în urma unui conflict izbucnit între suspectă și victimă, un bărbat de 42 de ani, în rezultatul consumului de alcool. Din cauza multiplelor leziuni corporale cauzate prin înjunghiere, victima a decedat la fața locului.  Oamenii legii au inițiat o cauză penală pentru comiterea infracțiunii de omor, iar dacă vinovăția bănuitei va fi demonstrată, aceasta riscă închisoare de la 10 la 15 de ani.
14:00
Republica Moldova a obținut un sprijin semnificativ în cadrul Platformei de Parteneriat pentru accelerarea modernizării țării, stimularea creșterii economice durabile, îmbunătățirea condițiilor de trai și adaptarea la schimbările climatice. În cadrul reuniunii de la Chișinău, au fost semnat, astăzi, noi acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde și durabilă în beneficiul cetățenilor. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că implementarea acestor acorduri va avea un impact direct și pozitiv asupra nivelului de trai al oamenilor din Republica Moldova: „Scopul nostru este să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Suntem recunoscători prietenilor noștri  pentru sprijinul acordat, care este esențial în realizarea acestor obiective”.Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni (circa 79 milioane de euro). Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au convenit asupra unui amendament în valoare de 12 milioane de dolari americani (circa 10,7 milioane de euro) la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Noul sprijin va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice, creșterea transparenței instituțiilor statului, va promova independența mass-mediei și va încuraja o implicare mai activă a cetățenilor în procesul decizional.Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari (circa 23 milioane de euro). Noua finanțare va sprijini dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și consolidarea infrastructurii energetice naționale.Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare au semnat un acord în valoare de 25 de milioane de euro, destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde. Acordul va sprijini reformele în domeniul energetic, creșterea eficienței energetice, extinderea utilizării energiei regenerabile, protecția consumatorilor și protejarea mediului.Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8 milioane de franci elvețieni (echivalentul a 8,5 milioane de euro) pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord prin care Fondul E5P (Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga. Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.Cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț - Ungheni - Chișinău - Căinari.Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie.Aceste acorduri, 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase, constituie un ajutor esențial pentru economia țării și mediul înconjurător, reprezentând o investiție semnificativă în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, creșterea numărului locurilor de muncă bine plătite și promovarea dezvoltării infrastructurii, silviculturii, energiei regenerabile și sectoarelor aferente.
13:50
„Unde ajungea ministrul - acolo se oprea apa, curentul electric, gazele…”. Astfel a parafrazat candidata la prezidențiale, Victoria Furtună, un citat al lui Gheorghe Urschi, făcând referire la lipsa de acțiune a autorităților pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Potrivit fostului procuror anticorupție, tot ce se apucă guvernarea, se distruge. „Când mă uit ce face guvernarea, îmi aduc aminte de marele Gheorghe Urschi, care avea o glumă despre capacitatea de negociere a oamenilor de la guvernare. Știți cum spunea el? Acolo unde ajunge ministrul, acolo se oprește apa, curentul electric și gazele. Iată că după aproape 30 de ani, noi vedem că a fost proroc în glumele sale. Oamenii pe care îi luăm în derâdere că au fost în competență, au ajuns să conducă în realitate cu țara. Ei au îmbrăcat niște costume, pun fața de serios, de intelectual, însă rezultatul este același. Orice de ce se apucă, ei distrug. Acum vedem, ni se spune că vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale, dar în trei ani nu s-au făcut rezerve sau sisteme alternative de aprovizionare. Sau varianta ideală ar fi substituirea gazelor în procesul de încălzire centralizată. Asta ar fi cam 30% din consum și multe alte zeci de soluții inspirate de la vecinii care au redus dependența de un singur furnizor. Dar haideți să revenim la Gheorghe Urschi. Acest rege al umorului a spus fraze pline de înțelepciune și anume - cine arvonește, acela plătește. Din asta putem face concluzii - cine este cu banul, acela hotărăște cine îl deservește. Nu-i așa, Maia Sandu?”, a declarat Victoria Furtună într-un clip video postat pe rețelele sociale.
13:10
Candidata independentă la prezidențiale, jurnalista Natalia Morari, a venit cu o reacție, după ce mai mulți jurnaliști și bloggeri au luat-o peste picior, în urma declarațiilor acesteia în cadrul unui podcast, în care a vorbit despre sursele sale de finanțare și banii pentru publicitate. Aceasta a publicat mai multe poze, care ar demonstra spusele sale în cadrul interviului.  „Cu zâmbet urmăresc hora cârcotașilor Maiei Sandu, care într-o manieră sălbatică și pe alocuri chiar demnă de o sectă, toți ca unul au ieșit la atac asupra mea. Nu mă tem de atac, spre deosebire de șefa lor, dar asta e alt subiect. “60 de mii de euro doar pe publicitate”, “Bitcoin”, “bătaie de joc”, “bani furați”, “minciuni” – cam asta sunt tezele celor care se autoporeclesc azi “liberi” și “independenți” și ca o haită au sărit la mine la comandă - nu pentru prima dată, apropo. Și acum haideți, pe puncte, despe cine mai exact minte, manipulează și dezinformează: Când se aruncă cu cifrele de 60 mii de euro pentru pagina Morari.live, atrageți atenția că, cei  “liberi” și “independenți” omit, intenționat, o nimica toată – perioada în care au fost cheltuiți acești bani, și anume perioada 4 august 2020 – 13 septembrie 2024 (screenshot al cabinetului de publicitate atașat, perioada “întâmplător” tăiată de cei care au publicat azi). Adică 4 ani de zile, din care 2 ani pagina mea a existat sub denumirea “Politica Nataliei Morari” și era gestionată de echipa de smm al televiziunii pe care am fondat-o.  Bitcoin – înțeleg că pentru majoritatea celor care m-au atacat, acest lucru nu se asociază cu un jurnalist. Cum adică un jurnalist poate pricepe în Bitcoin? Poate! Îndeosebi acel jurnalist care vine în campanie cu cel mai ambițios plan de dezvoltare economică pentru țară (să-mi fie iertată lipsa de modestie, dar îi invit inclusiv pe ei să-mi citească programul Moldova Nouă, care în zilele următoare va fi publicat pe site-ul campaniei). Cei care scriu despre finanțarea publicității din Bitcoin, iarăși, intenționat, manipulează și rup din context ceea ce am zis, și anume despre finanțarea din surse proprii în perioada pre-electorală (luna august – suma din screenshot indicată sub disclaimer Natalia Morari). Ce ține de cheltuielile companiei mele în perioada de până la începerea campaniei, acestea sunt cunoscute de toate organele abilitate, finanțate din surse legale și absolut transparent. Spre deosebire de alți politicieni obișnuiți cu minciuna, toate veniturile și bunurile mele, inclusiv Bitcoin, vor fi declarate corespunzător legii. Observ că, pe cei care mă atacă astăzi, nu-i interesau sumele cheltuite în perioada când eu eram “blândă” cu Maia Sandu, cât prin pagina mea, cât și prin televiziunea mea, la fel cum nu-i interesau bugetele enorme cheltuite atunci și acum de către alte televiziuni, ONG-uri și alte proiecte care practic deschis o susțineau și o susțin pe Maia Sandu”, a scris Natalia Morari.Mai mult, Morari spune că sumele cheltuite de ea pentru promovarea sa sunt infime comparativ cu „mașinăria” pe care o deține Maia Sandu. „Cei care astăzi mă atacă pentru sume incomparabil infime comparativ cu toată mașinăria pe care ei o dețin, uită de un lucru – că prin toată multitudinea de voci, pe care le are orchestra lor, se aude o singură voce - cea a Maiei Sandu. Aveți curajul măcar o dată să ieșiți din voia șefei și să invitați prin studiourile voastre și alte voci, mai critice, așa cum zilnic faceți cu oamenii ei și doar ai ei.  Prin campania de atac pe care o realizați, doar confirmați că sunteți orchestra Maiei Sandu. Într-o manieră deja obișnuită răspândiți minciuna și dezinformarea. Asta îmi confirmă că doamna Sandu cu disperare apelează la orice instrument, inclusiv cel mai mârșav. Trișați, rupeți din context, amestecați perioadele. Solicit insistent autoritățile responsabile să verifice dezinformarea aruncată în public și să asigure societatea că este o minciună. Verificați, ieșiți public și spuneți că asta este o minciună. În cazul în care nu va fi făcută așa o declarație, va fi încă o confirmare a faptului că instituțiile statului sunt subordonate politic și acționează politic”, se arată în reacția Nataliei Morari, publicată pe rețelele sociale.În context, Natalia Morari a acuzat-o pe Maia Sandu de manipulare, minciună și dezinformare. Dna Sandu, asta e tot ce poate un președinte? Manipulare, minciună, dezinformare? Noi știm că toate minciunile sunt pornite cu “blagoslovirea” Dvs și Dvs știți că noi știm. Încetați șmecheriile și intrați într-o competiție cinstită. Aștept cu nerăbdare dezbaterile noastre publice, așa cum am mai discutat cândva - față în față, în fața oamenilor”, mai spune Morari.Natalia Morari a declarat în cadrul unui interviu că banii pe care îi cheltuie pentru a-și sponsoriza emisiunile pe rețelele sociale sunt banii personali și că anterior și-a vândut apartamentul, iar banii care au mai rămas i-a investit în Bitcoin.
12:50
Reforma justiției este un proces mai îndelungat decât se aștepta inițial, dar acest proces trebuie neapărat să fie finalizat pentru a avea un stat puternic, a declarat președinta Maia Sandu, într-o ediție specială la Moldova 1. Șefa statului a mai menționat că înființarea Curții Anticorupție este un element al reformei justiției și speră că proiectul privind crearea acestei va fi aprobat în curând în Parlament și în a doua lectură.„Când vom avea judecători onești, procurori onești, atunci sistemul va fi funcțional. Trebuie neapărat să continuăm această reformă, pentru că fără aceasta economia nu se poate dezvolta. Investitorii întreabă despre situația din domeniul justiției. Dacă este o justiție nefuncțională, oamenii nu au încredere în stat și unii din ei renunță să investească. Justiția este unul dintre pilonii statului”.Referitor la activitatea Procuraturii Anticorupție, Maia Sandu a admis că există o problemă în ceea ce ține de asigurarea cu resurse necesare a acestei instituții și aceasta trebuie să rezolvată, însă, în primul rând, este necesar să existe siguranța că procurorii sunt oameni onești, integri și acționează conform legii.
09:50
Republica Moldova găzduiește, astăzi, 17 septembrie, cea de-a cincea ediție a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. Evenimentul se va desfășura sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean și va reuni peste 65 de delegații - miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale.În deschiderea conferinței Platformei de Parteneriat pentru Moldova, premierul Dorin Recean și-a exprimat gratitudinea pentru evoluția acestei inițiative, subliniind tranziția de la Platforma de Sprijin la Platforma de Parteneriat. Șeful Executivuluia menționat că această schimbare permite trecerea de la un cadru concentrat pe absorbirea șocurilor crizelor la unul care prevede dezvoltarea pe termen lung a Republicii Moldova, în concordanță cu obiectivul strategic de aderare la Uniunea Europeană.„Noi stabilim temeiul pentru o creștere substanțială și pe termen lung care să se concentreze pe dezvoltarea capacității de absorbție și potențialul de generare a creșterii. Astfel noi prioritizăm infrastructura, energia, agricultura sustenabilă și de valoare înaltă și extinderea sectorului IMM-urilor,” a spus Recean.Potrivit Guvernului, discuțiile se vor axa pe rezultatele și necesitățile identificate în cadrul celor 4 grupuri de lucru: Justiție, anticorupție și securitate; Energie, eficiență energetică și mediu; Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.Totodată, la Conferința Ministerială vor fi semnate nouă acorduri de finanțare cu partenerii internaționali.La final, începând cu ora 13:20, miniștrii de externe ai Republicii Moldova, României, Germaniei și Franței vor susține o conferință de presă.
09:40
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ţării să îşi mărească numărul de soldaţi cu 180.000, aceasta fiind a treia oară când îşi măreşte rândurile de la lansarea invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, scrie News.ro.Creşterea va duce numărul total al personalului militar rus la aproape 2,4 milioane, dintre care 1,5 milioane de soldaţi, potrivit decretului publicat luni de Kremlin. Noua dotare va intra în vigoare în decembrie, se arată în comunicat.Decretul lui Putin vine după ce Ucraina a lansat luna trecută un atac fulger peste graniţă asupra regiunii Kursk din sudul Rusiei - prima invazie străină pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial.Săptămâna trecută, Rusia şi-a intensificat eforturile de a expulza trupele ucrainene din Kursk şi înaintează spre oraşul ucrainean crucial Pokrovsk din estul regiunii Donbas. Din 2022, Putin a ordonat anterior două extinderi ale numărului de trupe de luptă, pe lângă o mobilizare a rezerviştilor militari şi a recruţilor.În august 2022, Putin a ordonat o creştere de 137 000 de soldaţi până la începutul noului an, ceea ce a dus efectivele militare la puţin peste 2 milioane de persoane, dintre care 1,15 milioane de soldaţi. Luna următoare, după o ofensivă ucraineană bruscă şi reuşită care a eliberat cea mai mare parte din estul regiunii Harkov, Putin a ordonat „mobilizarea parţială” imediată a cetăţenilor ruşi.Mobilizarea însemna că cetăţenii cu experienţă militară erau supuşi recrutării şi că rezerviştii militari puteau fi convocaţi. Mobilizarea a determinat sute de mii de oameni să părăsească ţara - mulţi dintre ei în Georgia vecină şi în alte ţări foste comuniste din apropierea graniţei Rusiei - şi a declanşat demonstraţii de furie, în special în regiunile cu minorităţi etnice din Rusia, care au fost cele mai afectate de recrutările anterioare.Mobilizarea a fost suspendată în noiembrie 2023, după ce oficialii au declarat că obiectivul de recrutare a 300 000 de persoane a fost atins. Apoi, în decembrie, Putin a ordonat o altă extindere oficială de 170.000 de soldaţi, aducând totalul la 1,32 milioane.
09:40
În perioada 14 -16 septembrie 2024 autoritățile au intervenit în 402 misiuni pentru ajutorarea populației în lichidarea consecințelor ploilor abundente. Angajații IGSU au intervenit în 214 solicitări de pompare a apei din gospodăriile oamenilor. Cele mai multe intervenții au fost înregistrate în centrul țării, unde pompierii au acționat în 145 de misiuni, dar și în sudul republicii unde salvatorii au intervenit  în 77 de situații. Din cauza precipitațiilor abundente au fost afectate 42 de drumuri publice naționale, iar 30 de trasee au fost inundate. Tot în perioada indicată a persistat un risc iminent de cedare a barajelor bazinelor acvatice din localitățile Romanovca, Covurlui și Sărata Nouă din raionul Leova. Situația este monitorizată și gestionată în continuare de autorități. Lucrări de reabilitare a digurilor de protecție au loc pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă, localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudor, dar și pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, localitățile Țiganca și Stoianovca. Pentru redresarea situației în teren au fost antrenați 5599 de persoane, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, dar și funcționari din cadrul autorităților cu 489 unități de tehnică. În continuare situația este gestionată de responsabili în cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:30
În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Alexandru de Svir, comunitatea ortodoxă din Cricova a trăit un moment de profundă bucurie duhovnicească, prilejuit de prima slujbă arhierească din istoria Parohiei „Sfântul Alexandru din Svir”. Evenimentul a fost oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, primul ierarh al Patriarhiei Române care a trecut pragul acestui sfânt lăcaș.Încă din zorii zilei, enoriașii parohiei din Cricova, împreună cu autoritățile locale, soborul de preoți și copiii îmbrăcați în portul tradițional românesc, au întâmpinat cu pâine, flori și multă emoție pe ÎPS Părinte Petru. Alături de Părintele paroh Andrei Percic și de doamna preoteasă Ana Percic, Mitropolitul Basarabiei a fost primit cu dragoste de toți cei prezenți, marcând astfel un moment deosebit de sărbătoare pentru această comunitate.Soborul de preoți, printre care și consilierii eparhiali și protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, au însoțit pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru în săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Atmosfera de rugăciune a fost înălțată de răspunsurile date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, care a adus o notă solemnă și duhovnicească evenimentului.În cuvântul său de învățătură, Părintele protopop Ioan Marian, protopop de Orhei, a vorbit despre viața și faptele minunate ale Sfântului Cuvios Alexandru de Svir, ocrotitorul bisericii din Cricova, subliniind modelul vieții sale duhovnicești și râvna pentru credința ortodoxă. De asemenea, a lăudat decizia enoriașilor din Cricova de a reveni sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române, considerând un gest de mare curaj și demnitate spirituală.După Sfânta Liturghie, ÎPS Părinte Petru a săvârșit o slujbă de Te Deum, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra comunității din Cricova și pentru râvna Părintelui Andrei Percic, care a reușit, cu multă dăruire, să înfrunte provocările și nedreptățile pentru binele duhovnicesc al enoriașilor săi. Mitropolitul Basarabiei a subliniat frumusețea bisericii construite în stil maramureșean, o adevărată bijuterie arhitecturală care păstrează vie tradiția și istoria jertfelnică a poporului român de pretutindeni.În semn de recunoștință pentru activitatea sa pastorală și misionară, ÎPS Petru i-a oferit Părintelui Andrei Percic o distincție de vrednicie, subliniind eforturile continue ale acestuia de a păstra trăirea autentică în Hristos și identitatea românească în Cricova. „Curajul și înțelepciunea cu care Părintele Andrei și-a condus enoriașii sunt demne de laudă. Prin fiecare demers făcut pentru Biserica și Neamul Românesc, a arătat o puternică credință și o dragoste neclintită față de tradițiile poporului nostru din Basarabia”, a spus Mitropolitul Basarabiei.Părintele Andrei Percic a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Petru pentru binecuvântarea și prezența la hramul parohiei, exprimându-și bucuria și recunoștința pentru faptul că ÎPS Petru a fost primul ierarh care a oficiat o slujbă arhierească în acest sfânt lăcaș. „Este o pronie dumnezeiască ca Înaltpreasfinția Voastră să fiți cel care aduceți această binecuvântare asupra parohiei noastre, dându-ne curaj și motivându-ne ca să muncim cu mai mult spor pentru binele spiritual și pentru mântuirea enoriașilor care ne treg pragul”, a adăugat Părintele paroh.Evenimentul s-a încheiat cu alocuțiuni din partea primarului și ex-primarului orașului Cricova, precum și a altor ctitori și susținători ai parohiei, care și-au exprimat bucuria și sprijinul pentru această zi istorică.Parohia „Sfântul Alexandru din Svir” din Cricova a demonstrat, prin acest eveniment, că este o comunitate unită și plină de credință, înfruntând cu demnitate toate provocările pentru a păstra nealterată dragostea față de Dumnezeu și de Biserica strămoșească. 
13:50
Inundațiile fac ravagii în toată Europa. Dezastrul natural a afectat mai multe țări deodată, iar numărul victimelor continuă să crească. În acest moment, se știe că șase persoane au murit în România, cinci în Polonia, trei în Austria și una în Cehia.În Cehia, patru persoane au dispărut, iar orașul Krnov din estul țării a fost complet sub apă, locuitorii au fost evacuați cu elicopterul.În Austria, un baraj din St. Pölten a explodat și orașul a fost inundat. La Viena, malurile unui râu s-au surpat, iar apa s-a revărsat peste drumuri. Peste 25.000 salvatori și aproximativ 1.000 de militari sunt implicați pentru a lichida consecințele.În Polonia, 350 de școli din patru voievodate au fost închise din cauza inundațiilor. Salvatorii continuă evacuarea localnicilor.Averse puternice au ajuns și în Sevastopolul ocupat temporar - drumurile au început deja să se spele, iar zidurile de sprijin cad sub presiunea apei.https://youtube.com/shorts/9PXLjH1TfqA?si=6SMTvSCfULwYHTTohttps://www.youtube.com/shorts/UA9MvJgf2Sk
13:40
Începând cu anul 1995, Republica Moldova înregistrează un spor natural negativ continuu, excepție fiind perioada 2011-2015 când s-a reușit nu doar stoparea acestui declin, dar a fost înregistrată o ușoară creștere demografică. O spune fostul prim-ministru Vlad Filat, care a făcut o analiză privind gravitatea situației în care se află Republica Moldova.  Potrivit liderului PLDM,  cea mai alarmantă situație este după anul 2021 când doar în 3 ani sporul negativ al populației (mai multe decese decât nașteri) a atins cota de 35,1 mii persoane, o cotă fără precedent în tot timpul existenței acestui teritoriu.  „Motivul principal al acestui declin demografic dramatic este determinat în primul rând de scăderea natalității la cea mai mică cotă din istoria noastră. În valori absolute, un număr de doar 24 mii de nou-născuți pe acest teritoriu a fost înregistrat cu 200 de ani în urmă. Comparativ cu perioada 2010-2015, în prezent avem o natalitate cu 40% mai mică”, a scris Vlad Filat pe rețelele sociale. Potrivit fostului prim-ministru, prăbușirea natalității se datorează în cea mai mare parte migrației excesive a femeilor tinere peste hotare, migrație care a atins cote maxime în ultimii 4 ani. „Astăzi peste 41% din femeile tinere sunt deja peste hotare comparativ cu 36% acum 4 ani. Dacă nu schimbăm nimic, atunci peste 5 ani numărul femeilor tinere aflate peste hotare va fi mai mare decât a celor aflate în țară. Altfel spus, vom avea mai mulți moldoveni născuți peste hotare decât în țară. Poți să te lauzi cu orice politici economice, sociale, dar într-un final totul se reduce la un singur indicator: Oamenii! Oameni ce au decis să vină sau să fugă din țară.  Încă acum 3 mii de ani, înțeleptul Solomon ne-a lăsat scris un indicator perfect: Mulțimea poporului este slava Împăratului. Deci rezultatul unei politici iresponsabile este despariția poporului și pieirea țării”, a conchis Vlad Filat.
13:20
O amplă operațiune a Poliției se desfășoară luni în centrul orașului Köln. Acolo s-a produs o explozie. Locuitorilor li s-a cerut să evite zona. O operațiune a poliției este în desfășurare după o explozie în centrul Köln, potrivit Reuters care citează Bild.Poliția locală a anunțat pe platforma X că pe șoseaua de centură Hohenzollernring se desfășoară o operațiune de poliție.Nu au fost oferite detalii. Locuitorilor li s-a spus că ar trebui să evite zona.
13:10
Procuratura raionului Edineț anunță despre pornirea unei urmări penale la 12 septembrie 2024, în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de refuz, împotrivire sau eschivare a conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică și/sau testarea antidrog, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical, adică fapta prejudiciabilă prevăzută de art.264/1 alin.(3) din Codul penal. Cazul a avut loc la Edineț, iar învinuitul în vârstă de 50 de ani, la 11 septembrie 2024, aproximativ la ora 19:00, fiind aparent în stare de ebrietate, a urcat la volanul microbuzului „Ford Transit”. În timp ce conducea mijlocul de transport în municipiul Edineț, a fost stopat de către angajații poliției, iar după ce a oprit mijlocul de transport indicat, acesta, împreună cu doi pasageri ai săi au coborât din salonul microbuzului și au fugit de la fața locului. În scurt timp, învinuitul s-a reîntors la fața locului și urcând în salonul microbuzului a încuiat ușile din partea interioară al mijlocului de transport. Fiindu-i propus de a fi suspus testării alcoolscopice cu aparatul „Drager alcotest” sau de a trece examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi colectării probelor biologice, acesta s-a împotrivit de la testarea alcoolscopică. Momentan, învinuitul se află în arest preventiv. Amintim că noile modificări legislative care prevăd sancțiuni mai aspre pentru fapta de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate au intrat în vigoare recent, la 07 septembrie 2024. Potrivit acestora, șofatul în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau ebrietate narcotică se sancționează cu închisoare de la 1 la 5 ani, în dependență de gravitatea faptei. Vechile prevederi, stipulau drept pedeapsă pentru această infracțiune, munca neremunerată în folosul comunității, închisoarea fiind o excepție, pentru persoanele care deja au fost private de dreptul de a conduce mijloace de transport, fie, nu dețineau permis de conducere în momentul comiterii faptei, maximul posibil de a fi aplicat fiind doar 1 an de închisoare.
13:00
În urma precipitațiilor abundente din ultimele zile, 56 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău au fost afectate. Acestea sunt distribuite în patru sectoare: Botanica, Buiucani, Centru și Râșcani. „Principalele probleme înregistrate includ scurgeri de apă prin acoperișuri, inundații în subsoluri și pe terenurile instituțiilor, precum și căderea arborilor sau crengilor pe proprietățile școlilor și grădinițelor. În 44 de instituții de învățământ am atestat scurgeri la încăperile de la ultimele etaje. În 4 instituții, subsolurile au fost inundate. Cea mai gravă situație este la grădinița nr. 54, care se află în zona Universității „Ion Creangă”, iar ca urmare a debitului mare de apă, depozitele cu alimente au fost inundate. Din acest considerent, am luat decizia de a sista activitatea acestei instituții pentru ziua de astăzi”, a declarat Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de astăzi.  În context, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, a precizat că toate instituțiile afectate sunt în proces de remediere, iar situația este gestionată pentru a asigura desfășurarea în siguranță a activităților educaționale.
12:50
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut încă o dată aliaţilor occidentali să autorizeze Kievul să lovească ţinte militare aflate în profunzimea teritoriului rus, în special baze aeriene, după noul atac al forţelor ruse în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei. „Doar o soluţie sistemică ne permite să ne opunem acestei terori: soluţia razei lungi de acţiune pentru a distruge aviaţia militară rusă acolo unde îşi are baza. Aşteptăm decizii adecvate care să vină în primul rând de la SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia”, a subliniat Zelenski în mesajul său cotidian adresat ucrainenilor.Duminică după-amiază, o bombă ghidată lansată de aviaţia rusă a lovit o clădire de locuințe din Harkov.„Numărul răniţilor se ridică la 41 de persoane”, a indicat pe Telegram şeful administraţiei regiunii Harkov, Oleh Sinegubov, care a precizat că o femeie şi un băiat de 12 ani sunt într-o stare gravă.Volodimir Zelenski a adăugat că Rusia a lovit, tot duminică, regiunile Sumî şi Doneţk. Potrivit preşedintelui ucrainean, armata rusă lansează zilnic „cel puţin 100 de atacuri aeriene de acest tip” cu bombe ghidate.
11:30
Pe Transalpina, la peste 1.900 m altitudine, în sectorul Dengherul – Cărbunele, stratul de zăpadă căzut se apropie de 5 cm iar vizibilitatea este redusa din cauza ceții, avertizează Salvamont Gorj, citat de Turnul Sfatului.Conducătorii auto care vor sa traverseze Transalpina peste masivul Parang sunt sfătuiți să renunțe sau sa fie pregătiți pentru drum în condiții de iarnă. Temperaturile sunt scăzute și se vor forma sectoare de polei, zăpadă înghețată și gheață, precizează sursa citată.
11:20
Victoria Furtună, candidat desemnat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a susținut un discurs important la Camera Deputaților din Italia, în cadrul conferinței „Extinderea Uniunii Europene: Țările Vecine”, abordând direct provocările majore cu care se confruntă țara sa în relația cu Uniunea Europeană. Ea a subliniat că Moldova, în actuala stare de corupție, represiune politică și instabilitate economică, nu este pregătită pentru aderarea la UE, notează Telegraph.md.Evenimentul a fost găzduit de Naike Gruppioni (Italia Viva/Renzi) și a reunit mai mulți oficiali italieni de rang înalt, inclusiv Alessia Ambrosi (Fratelli d’Italia/Meloni), Letizia Giorgianni (Fratelli d’Italia/Meloni), Andrea Di Giuseppe (Fratelli d’Italia/Meloni) și Andrea Crippa (Lega/Salvini).În discursul său, Victoria Furtună a evidențiat că, deși actualul guvern de la Chișinău promovează integrarea europeană și chiar intenționează să organizeze un referendum pentru aderarea la UE, realitățile din țară nu susțin acest obiectiv.„Este greu pentru mine să admit asta pentru că îmi iubesc țara, dar trebuie să o spun: Europa nu are nevoie de o asemenea Moldovă. La Bruxelles, oamenii văd corupția, văd o economie pe moarte, văd represiunea politică și instabilitatea. Și, mai rău, văd că nu există niciun semn că situația ar putea să se îmbunătățească în viitorul apropiat”, a declarat Furtună, criticând deschis starea actuală a țării.Deputatul Naike Gruppioni (Italia Viva/Renzi) a deschis conferința subliniind importanța extinderii Uniunii Europene către țările vecine, în special Moldova și Serbia, și rolul acestui proces în consolidarea valorilor comune. „Integrarea europeană nu este doar o chestiune geopolitică. Este un proiect care implică construirea unei comunități de valori și pace între popoare cu rădăcini culturale și religioase comune”, a declarat Gruppioni.Ea a mulțumit în mod special Victoriei Furtună pentru abordarea sa sinceră și a evidențiat că Moldova reprezintă un partener strategic pentru Italia și Europa. Gruppioni a subliniat necesitatea reformelor interne pentru ca Moldova să fie pregătită pentru aderarea la UE.În continuarea discursului său, Victoria Furtună a exprimat îngrijorări cu privire la escaladarea conflictelor și militarizarea țării sub conducerea guvernării conduse de Maia Sandu. Ea a avertizat că, în loc să aducă stabilitate și să apropie Moldova de Uniunea Europeană, aceste acțiuni riscă să izoleze și mai mult țara.„Guvernul actual susține escaladarea conflictului. De aceea, sub Maia Sandu, Moldova se va umple de arme. Și din acest motiv, continuă să ne spună povești despre Uniunea Europeană. Dar când războiul se va încheia, și procesul de integrare europeană va înceta”, a afirmat Furtună.Discursul Victoriei Furtună, în Legislativul italian, a adus în prim-plan o viziune critică asupra procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, punând accent pe nevoia urgentă de reforme interne și de respect reciproc între Moldova și Uniunea Europeană. Reacțiile din partea oficialilor italieni au reflectat preocupările similare legate de provocările acestui proces, subliniind importanța unui angajament real din partea guvernului moldovean.Conferința a oferit o platformă pentru discutarea viitorului relațiilor între Uniunea Europeană și țările vecine, Moldova și Serbia fiind în centrul atenției ca parteneri strategici în eforturile de extindere a blocului european.
10:50
Peste nouă milioane de lei, pentru campania de „informare a cetățenilor despre parcursul european al R. Moldova”, denumită „Europa pentru tine”. Cele mai mari sume au fost alocate pentru publicitatea în media TV și pentru panotajul stradal. Resursele financiare au fost alocate din bugetul Cancelariei de Stat. Precizările au fost făcute, pentru AGORA, de reprezentanții Guvernului. Suma totală pentru desfășurarea campaniei „Europa pentru tine” a constituit 9.458.750 de lei. Pentru desfășurarea activităților, din cadrul întregului program, a fost contractat operatorul economic „Academia de Comunicare” SRL, precizează, pentru AGORA, reprezentanții Guvernului. Cele mai mari sume au fost alocate pentru publicitatea în media TV - 1.320.000 de lei și pentru panotajul stradal - 724.100 de lei. De asemenea, în cadrul campaniei, în perioada 1 - 16 august, s-a desfășurat Programul Educațional „Excursia Europeană”, care a presupus organizarea vizitelor ghidate în capitală pentru peste 2. 500 de copii din întreaga țară. Bugetul acestei activități a fost de 2.776.950 de lei. Resursele financiare pentru implementarea campaniei au fost alocate din bugetul Cancelariei de Stat. Printre activitățile desfășurate în cadrul campaniei „Europa pentru tine” se numără amplasarea publicității stradale, plasarea și promovarea materialelor informative pe rețelele de socializare, realizarea de spoturi video și „istorii de succes”. În plus, au fost plasate articole în presa națională, au fost diseminate materiale informaționale în transportul public, amplasate afișele informative în instituțiile partenere, tipărite și distribuite de ziare.
10:10
De Ziua Internațională a Democrației, în loc să celebrăm triumful valorilor democratice, suntem forțați să privim cu durere realitatea din Republica Moldova. O spune candidatul independent la prezidențiale, Andrei Năstase, în contextul în care duminică, 15 septembrie, a fost marcată Ziua Internațională a Democrației.  Potrivit fostului ministru de Interne, democrația noastră, odată speranța unui viitor mai bun, se află acum într-o cădere liberă. Puterea se îndepărtează tot mai mult și mai mult de normele și valorile pe care le-am apărat cu atâta efort, riscându-ne sănătatea și libertatea. „Puterea actuală alunecă pe o pantă periculoasă a derapajelor autoritare. Nu pot decât să regret comportamentul cinic al celor de la guvernare care, atunci când erau în opoziție, spuneau cu totul și cu totul altceva, iar astăzi fac exact ca precedenții, cei care au capturat statul cu toate instituțiile sale. În acest moment critic, trebuie să ne ridicăm pentru a apăra ceea ce ne definește ca națiune: dreptul la libertate, la asociere, la exprimare și la justiție. Nu putem sta deoparte când democrația noastră este subminată. Este datoria noastră să luptăm pentru a o restabili, să ne asigurăm că rămâne o fundație solidă pentru generațiile viitoare”, a declarat Andrei Năstase. 
09:50
Treizeci și trei de solicitări au fost recepționate de autorități pe parcursul nopții pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații. Salvatorii și pompierii au lucrat în regim sporit pentru a ajuta oamenii aflați în dificultate. Douăzeci și cinci de solicitări au fost recepționate în zona de centru, iar opt în zona de sud.În continuare sunt monitorizate raioanele Leova și Cantemir, în special digurile bazinelor acvatice din localitățile Romanovca și Seliște. Pe parcursul a 24 de ore au fost deconectate și reconectate parțial de la energia electrică 18 localități. Către dimineața zilei de 16 septembrie toate localitățile au energie electrică.La moment mai există riscuri de cedare a barajului în localitatea Sărata Nouă raionul Leova, iar autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir în preajma localităților Țiganca și Stoianovca.Tot pe parcursul zilei de 15 septembrie consiliile raionale Ialoveni și Leova au desfășurat ședințele comisiei pentru situații excepționale cu privire la măsurile care urmează a fi întreprinse pentru lichidarea consecințelor ploilor din 14 septembrie 2024. La moment în teren, pentru lichidarea consecințelor intemperiilor sunt antrenați 1902 angajați ai Ministerului afacerilor Interne cu 328 unități de tehnică.Acțiunile specialiștilor sunt direcționate în ajutorarea populației la pomparea apei, defrișarea arborilor căzuți, dar și eliberarea traseelor. În continuare situația este gestionată de responsabili în cadrul Centrului de Dirijare în Situații Excepționale care activează în regim neîntrerupt.
09:40
Numărul victimelor provocate de inundaţiile devastatoare care au lovit în ultimele zile judeţul Galaţi a ajuns la şase. Autorităţile au anunţat că o persoană decedată a fost găsită duminică seară, în localitatea Suhurlui. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani.„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a fost identificată o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate fiind 6”, anunţă, duminică seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.Oficialii ISU Galaţi ai declarat pentru News.ro că este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani. Anterior, autorităţile anunţaseră că la Suhurlui o persoană e dată dispărută.Reprezentantul ISU Galaţi a precizat pentru News.ro că persoana găsită moartă nu este cea dată dispărută, numărul dispăruţilor fiind în continuare de doi.Conform ISU Galaţi, In urma fenomenelor hidrometeorologice înregistrate sunt afectate de inundaţii sunt Pechea, Cudalbi, Costache Negri, Slobozia Conachi şi Cuza Vodă, unde populaţia a solicitat evacuarea apei din curţi, fiind înregistrate persoane blocate în gospodărie din cauza apei şi aluviunilor aduse de inundaţii, alături de necesitatea transportului la spital pe fondul diverselor afecţiuni medicale.”Circa 260 de pompieri militari intervin cu 15 maşini de stingere si camioane, precum si 24 de motopompe, mijloace cu care au fost salvate 273 se persoane din gospodăriile afectate”, transmite sursa citată.La Galaţi au fost trimise forţe de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Brăila, Bucureşti-Ilfov, Vrancea, Dâmboviţa, Gorj, Braşov şi Teleorman.
15 septembrie 2024
18:20
Un baraj din sud-vestul Poloniei a cedat sâmbătă seară în urma precipitaţiilor abundente, în timp ce echipele de intervenţie poloneze, dar şi din ţări precum Republica Cehă şi Austria, continuă să se confrunte cu inundaţii grave provocate de cantităţile istorice de precipitaţii din ultimele zile.Un pompier a murit în timp ce intervenea la inundaţiile provocate de furtuna Boris în nord-estul Austriei, au anunţat duminică autorităţile regionale, informează Agerpres.„Din păcate, un pompier a murit în timp ce intervenea la inundaţii”, a declarat într-o conferinţă de presă Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul Austriei Inferioare, declarată zonă calamitată.O persoană s-a înecat în Polonia, iar alte patru sunt date dispărute în Republica Cehă vecină în urma ploilor torenţiale şi a creşterii nivelului râurilor provocate de furtuna Boris, au anunţat duminică autorităţile din ambele ţări.Ciclonul Boris a afectat întreaga Europă Centrală şi de Est, provocând pagube şi inundaţii în Austria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia şi România.Începând de vineri dimineaţă, în sud-vestul Poloniei a plouat mai mult decât în timpul inundaţiilor istorice din 1997, iar cotele de alertă au fost depăşite la 47 de staţii de monitorizare. Transportul public din Cracovia a fost perturbat după ce mai multe pasaje subterane din centru au fost inundate, iar tramvaiele şi autobuzele au fost deviate temporar.În Jarnoltowek, lângă Mikulovice, meteorologii au înregistrat cantiăţi de precipitaţii de 161,5 milimetri. Primarul a ordonat evacuarea satului şi a altor două comunităţi de-a lungul râului Zloty Polok.În Austria, 42 de municipalităţi au fost declarate zone de dezastru, nivelul apelor din zonele inundate continuând să crească. Situaţia este critică în special de-a lungul râurilor Kamp şi Kremps, care se varsă în Dunăre.Ploile abundente din Republica Cehă au condus la creşterea nivelului râului Elba, serviciul de meteorologie ceh raportând până la 170 de milimetri de precipitaţii în cele mai afectate regiuni în ultimele 24 de ore. Autorităţile au emis cel mai ridicat nivel de alertă de inundaţii pentru aproximativ 35 de localităţi, a relatat agenţia cehă de presă CTK.
15:40
“Democrația pare un concept efemer, pe care politicienii îl folosesc cu plăcere când vor să-și dilueze responsabilitatea, dar oamenilor simpli li se pare că nu îi simt existența sau lipsa”. Declarația aparține candidatei la prezidențiale, Victoria Furtună, în contextul în care astăzi este marcată Ziua Internațională a Democrației. Potrivit fostului procuror, lipsa democrației poate sărăci o națiune, o poate lipsi de viitor sau chiar o poate distruge. “Parțial, resimțim acest lucru și în țara noastră, slavă Domnului, doar la nivel de sărăcie, deocamdată. Lipsa democrației reprezintă o uzurpare a puterii, în care guvernarea își permite orice: să cheltuie banul public după bunul plac, să cedeze proprietățile statului prietenilor sau sponsorilor, să impună orice fel de tarife, să demită pe oricine nu susține ideile partidului, să închidă orice instituție mass-media și să ceară mite de milioane de lei de la marile afaceri din Moldova”, a scris Furtună pe rețelele sociale. Furtună mai spune în postarea sa că sărăcim pe zi ce trece, în timp ce guvernanții se îmbogățesc din banii publici, și simțim că nimic nu mai depinde de noi. În astfel de cazuri, din disperare, oamenii își părăsesc țara. Cu sutele de mii, mai spune ea. “Astăzi este Ziua Internațională a Democrației, și în această zi vă doresc să revenim cât mai repede la normalitatea în care politicienii lucrează pentru oameni, pentru bunăstarea și confortul lor în propria țară. Iar în caz contrar, oamenii să aibă puterea să îi demită și să îi sancționeze. Aceasta este ceea ce eu înțeleg prin democrație, și o astfel de democrație îmi doresc aici, la noi, acasă!”, a conchis Victoria Furtună.
15:30
Șaisprezece solicitări de pompare a apei au fost recepționate de autorități în ultimele ore. Cele mai multe apeluri au fost înregistrate în zona centrală a țării, unde oamenii au solicitat ajutor pentru a evacua apele din subsoluri și gospodării.Către ora 11.30 nu sunt raportate trasee blocate. În continuare situația din țară este monitorizată în special în localitățile afectate de precipitații din raioanele Leova și Cantemir.Totodată specialiștii monitorizează digurile din localitățile Romanovca și Seliște, Leova, unde și la această oră se întreprind acțiuni de pompare de capacitate înaltă.La moment în acțiuni de lichidare a consecințelor inundațiilor sunt antrenați 1896 de angajați MAI cu 328 unități de tehnică. Autoritățile informează că în intervalul 15 septembrie ora 07:00 - 16 septembrie 05:00, pe arii extinse se prevăd ploi puternice însoțite de descărcări electrice, (cantități de apă de 50-60 l/m2).Se vor semnala intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.În acest sens persoanele sunt rugate să urmărească buletinele informative și meteorologice pentru a cunoaște exact starea vremii și a evita circulația pentru a nu se expune riscului.Totodată, conducătorii auto sunt îndemnați să evite deplasările cu mijloacele de transport pentru a nu rămâne blocați în puhoaie și a evita riscul de producere a accidentelor în condiții meteo nefavorabile.În cazul în care oamenii au rămas blocați pe trasee în propriile autovehicule, aceștia sunt rugați să comunice de urgență situația Serviciului 112 și să asculte cu atenție îndemnurile autorităților, pentru ca echipele specializate să poată interveni rapid.În condiții de precipitații abundente, autoritățile recomandă să fie sistate toate activitățile publice în masă pentru a evita expunerea oamenilor la riscuri climaterice. În continuare toate serviciile specializate pentru gestionarea situației sunt în alertă și activează pentru înlăturarea consecințelor precipitațiilor abundente.
15:10
Fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună critică guvernarea din cauza implicării  sistemului educațional în promovarea politică a PAS și a candidatului puterii. Mai exact, Furtună susține că guvernarea a testat limitele răbdării părinților, forțând elevii să se implice nu doar în promovarea referendumului, ci acum și în susținerea directă a partidului aflat la guvernare. Potrivit Victoriei Furtună, indignarea publică a atins cote maxime pe rețelele de socializare, după ce o profesoară ar fi spus elevilor că, în cazul în care PAS pierde alegerile, Moldova ar putea fi invadată de ruși și s-ar deschide un nou front împotriva Ucrainei, care ar lansa rachete asupra țării noastre. “Ministerul Educației, însă, nu pare să vadă nicio problemă, răspunzând oficial că “promovarea democrației, libertății, valorilor umane și respectului pentru drepturile omului” este o obligație a sistemului educational”, a scris Victoria Furtună. Prin urmare, Victoria Furtună consideră această poziție drept o nouă încercare de divizare a societății: “Dacă lauzi puterea, ești considerat bine. Dar dacă îndrăznești să critici tarifele insuportabile, pierderea proprietăților de stat sau falimentul agricultorilor, ești imediat etichetat ca fiind influențat de Moscova”, a conchis Furtună.
15:10
Fostul primar al satului Sadova, Vladimir Susarenco și soția sa, Maria, au fost găsiți fără suflare în beciul casei după ce s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Anunțul a fost făcut de Primăria orașului Călărași, acolo unde Vladimir Susarenco a deținut și funcția de viceprimar timp de 12 ani. “Cu sufletele împietrite de durere am aflat că soarele vieții a apus pentru fostul nostru coleg Vladimir Susarenco, care a fost viceprimarul orașului timp de 12 ani, precum și pentru soția sa Maria...Timpul nu a mai avut răbdare cu acești Oameni minunați și plini de viață, încât nici nu ne vine a crede că nu mai sunt printre noi…Dumnezeu să mângâie familia greu încercată! Odihnă veșnică, bunul nostru coleg...“, se arată în mesajul Primăriei Călărași.Cu un mesaj a venit și Primăria localității Sadova.“O tristete nemărginită ne-a lasat fără grai pe toti sadovenii, a cutremurat întreaga noastra comunitate... vestea fulgerătoare a plecării la Domnul a familiei Susarenco Vladimir si Maria. Sfâșietor de dureros...Ce soartă...Au fost înzestrati de Bunul dumnezeu cu calități deosebite de oameni de omenie, gospodari, deosebit de harnici, sîrguincioși, modești si plini de dragoste către oameni si viată. Au trăit cu demnitate, verticalitate si corectitudine. Trebuiau sa-si trăiască viata, să-și îndeplinească visele si sperantele alături de cei dragi. Din numele APL si a Consiliului Local Sadova ne exprimăm regretul profund pentru perderea ex-primarului si în prezent consilier local, Vladimir Susarenco, cât si a sotiei Maria. Transmitem sincere condoleante copiilor si căt mai multă putere pentru a trăi cu aciastă mare durere. Iar ei de acolo de sus să-și vegheze copiii, cărora le-au dăruit toată dragostea si afectiunea.Dumnezeu să-i odihnească în pace, Lumină lină si amintire eternă!!!”, se arată în mesajul Primăriei Sadova.
11:50
Prim-ministrul Dorin Recean s-a deplasat în raionul Leova, pentru a evalua situația creată în satul Romanovca și Sărata Nouă, în urma ploilor puternice. Premierul a discutat cu locuitorii din regiune, administrația locală și echipele de intervenție care au menționat că Drumul R34, Sărata-Nouă, a fost deblocat, iar circulația se desfășoară acum în condiții de siguranță. Din păcate, mai mulți agenți economici din localitate au avut de suferit - viitura puternică le-a inundat depozitele.La Romanovca, din cauza digului iazului care a cedat, două poduri au fost distruse de ape. În acest context, premierul Dorin Recean a cerut inițierea unei anchete privind modul de exploatare și întreținere a iazului rupt.De asemenea, prim-ministrul a vizitat una din cele 9 gospodării afectate. Comisiile locale pentru Situații Excepționale au consemnat pierderile suferite de cetățeni, iar Guvernul va interveni prin Fondul de Intervenție, împreună cu administrația publică locală, pentru a sprijini comunitățile afectate.„Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării, împreună cu autoritățile locale, acționează, în continuare, pentru a remedia problemele apărute în toată țara. Mulțumesc tuturor echipelor implicate pentru mobilizarea promptă și tuturor cetățenilor care au dat o mână de ajutor în perioada intemperiilor”, a spus șeful Executivului.
11:20
Ore critice în Galaţi: Hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii. Patru morți, sute de persoane evacuate, mii de case avariate, 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise. Sunt efectele devastatoare ale ciclonului Boris care a lovit puternic România, provocând inundații istorice în nordul Moldovei.Peste 250 de oameni au fost salvați de pompieri din casele inundate, unii la limită. Alţii s-au urcat pe acoperişuri şi au strigat disperați după ajutor. 12 localităţi au fost acoperite în totalitate de ape. Iar pericolul nu a trecut, pentru că hidrologii au prelungit codul roşu de inundaţii până astăzi, la ora 14.00.Conform unui comunicat de presă al MAI transmis duminică dimineaţă, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute (în localităţile Pechea şi Costache Negri, judeţul Galaţi).Primarul comunei Slobozia Conachi, afectată gravă de inundaţii spune că 6 sau 7 oameni stau în podul casei și nu vor să își părăsească locuințele inundate. Președintele CJ Galați, Costel Fotea, spune că 405 tone de ajutoare ajung duminică la persoanele sinistrate.Marcel Ciolacu va ajunge în scurt timp la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. Premierul român, împreună cu miniștrii Apărării, de Interne și Mediului au mers sambătă la Slobozia Conachi, localitate din Galați grav afectată de inundații. Aceștia au avut o celulă de criză la Consiliul Județan Galați, unde s-au luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe sinistrați.
11:00
În ultimele 24 de ore angajații subdiviziunilor MAI au realizat peste 300 de misiuni în lichidarea consecințelor ploilor. Salvatorii, pompierii, polițiștii și carabinierii au efectuat lucrări de deblocare a traseelor, defrișarea arborilor căzuți, evacuarea persoanelor dar și pomparea apelor din gospodăriile oamenilor.Din calea puhoaielor au fost evacuate 30 de persoane inclusiv 3 copii. Oamenii au avut parte de siguranță după ce angajații MAI au intervenit la solicitări. Pompierii IGSU au intervenit în 110 cazuri de pompare a apei din subsoluri și gospodării, dar și în 67 de situații unde a fost nevoie de a defrișa arborii doborâți de vânt.În urma intemperiilor au fost afectate 31 de drumuri publice naționale, iar 21 de trasee au fost inundate. Pentru a preveni riscul inundațiilor în localitățile Sărata Nouă și Seliște din raionul Leova, la barajele lacurilor se întreprind acțiuni de pompare de capacitate înaltă.În localitatea Porumbești, raionul Leova autoritățile în comun cu subdiviziunile MAI au construit două diguri de protecție cu o lungime de peste 20 de metri fiecare, iar în localitatea Dudnic a fost fortificat un dig în zona predispusă la inundații. Pentru lichidarea consecințelor inundațiilor și ajutorarea populației au fost mobilizați 2459 angajați MAI cu 432 unități de tehnică.În continuare autoritățile atenționează oamenii despre riscul precipitațiilor abundente și cantitățile mari de apă, astfel îndemnând oamenii să nu pornească la drum și să urmărească avertizările meteo. În situații de risc peroanele pot apela Serviciul 112.
11:00
Primarul General, Ion Ceban, a transmis mulțumiri  tuturor colegilor și angajaților din serviciile municipale, Poliției și IGSU, care continuă să intervină fără oprire pentru a gestiona efectele intemperiilor care au afectat grav mai multe regiuni ale țării. „Am demonstrat că, uniți, putem acționa mai rapid și mai eficient. Nu contează din ce instituție facem parte, ceea ce contează cu adevărat este contribuția fiecăruia dintre noi”, a subliniat edilul într-o postare pe rețelele sociale.Conform ultimelor informații oferite de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, vremea instabilă și ploile torențiale vor persista în orele următoare. În acest context, Ion Ceban a asigurat că serviciile municipale vor rămâne mobilizate pentru a interveni în continuare, asigurând siguranța și sprijinul necesar cetățenilor.
14 septembrie 2024
22:30
Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident rutier în apropierea satului Ciocîlteni. La fața locului, preliminar, oamenii legii au stabilit că un bărbat de 53 de ani, aflându-se la volanul unui Mercedes Sprinter, a încercat să evite acumulările de noroi și pietriș aduse pe carosabil de ploi.Neasigurându-se corespunzător, conducătorul auto a efectuat o manevră spre stânga, moment în care s-a tamponat lateral cu o Toyota Camry.În urma impactului, șoferul Toyotei a pierdut controlul volanului și mașina s-a inversat în șanț. O fetiță de doi ani, pe care o avea ca pasageră, a fost transportată de urgență la spital. Poliția reiterează apelul către toți șoferii să respecte regulile de circulație și să acorde o atenție sporită când conduc, respectându-și colegii din trafic.
19:10
Fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună critică guvernarea din cauza implicării  sistemului educațional în promovarea politică a PAS și a candidatului puterii. Mai exact, Furtună susține că guvernarea a testat limitele răbdării părinților, forțând elevii să se implice nu doar în promovarea referendumului, ci acum și în susținerea directă a partidului aflat la guvernare. Potrivit Victoriei Furtună, indignarea publică a atins cote maxime pe rețelele de socializare, după ce o profesoară ar fi spus elevilor că, în cazul în care PAS pierde alegerile, Moldova ar putea fi invadată de ruși și s-ar deschide un nou front împotriva Ucrainei, care ar lansa rachete asupra țării noastre. “Ministerul Educației, însă, nu pare să vadă nicio problemă, răspunzând oficial că “promovarea democrației, libertății, valorilor umane și respectului pentru drepturile omului” este o obligație a sistemului educational”, a scris Victoria Furtună. Prin urmare, Victoria Furtună consideră această poziție drept o nouă încercare de divizare a societății: “Dacă lauzi puterea, ești considerat bine. Dar dacă îndrăznești să critici tarifele insuportabile, pierderea proprietăților de stat sau falimentul agricultorilor, ești imediat etichetat ca fiind influențat de Moscova”, a conchis Furtună.
13:00
Patru persoane dintr-o familie dintre care un nou născut au fost salvate de pompieri din calea apelor. Cazul a fost înregistrat în localitatea Hanasani, raionul Cantemir în urma precipitațiilor abundente din dimineața zilei 14 septembrie. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 03:37 după ce familia a încercat să iasă cu autovehiculul din propria gospodărie. Din cauza ploii abundente oamenii au rămas blocați în nămol, iar nivelul apei se ridica rapid punându-le viața în pericol.La fața locului de urgență au intervenit pompierii Postului de salvatori Iargara, care au reușit să deblocheze familia din puhoaie. Cele patru persoane au fost aduse la postul de salvatori unde au avut parte de siguranță.După ce ploaia a încetat familia și-a continuat drumul. De intervenția echipelor de salvatori a fost nevoie și în alte 5 gospodării din localitățile Gotești, Cania și Țiganca. Aici precipitațiile abundente au intrat în gospodării și a fost nevoie de efectuarea lucrărilor de pompare.În urma situațiilor înregistrate nu au fost înregistrate victime. În acest context IGSU reamintește populației recomandările în caz de precipitații abundente.Oamenii sunt îndemnați să urmărească buletinele meteo, să nu pornească la drum în condiții de ploi torențiale și să-și supravegheze minorii. În situații de risc persoanele pot apela de urgență pentru ajutor Serviciul 112.
11:20
Patru oameni au murit în județul Galați, după ce cioclonul Boris, care a măturat Europa, a lovit în zona Moldovei. Puhoaiele au inundat străzile și au ajuns până la acoperișurile oamenilor. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor.Comuna Slobozia Conachi din județul Galați este una dintre localitățile grav afectate de aceste inundații. În acest moment, aici, apa este în creștere, vine de pe versanți. Sunt foarte multe case și curți inundate, iar anumite locuri apa este pur și simplu până la acoperișuri. Sunt persoane blocate, în continuare, în curți și în case.Pompieri din Tulcea și Vrancea au fost solicitați să intervină si ei în Galați, pentru a încerca să salveze oamenii din localitățile gălățene unde viiturile au măturat tot ce au întâlnit în cale.Localnicii sunt disperați, spun că și-au piedut agoniseala de o viață.Sunt patru persoane decedate, respectiv un bărbat în localitatea Pechea, unul în localitatea Dragușeni, o femeie de 86 ani în Costache Negrii și o femeie de 75 ani în Corod, potrivit ISU Galați.Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:• DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu• DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri• DJ 251A între Drăgușeni și Corod• DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni• DN 24D între Vârlezi și Crăiești• DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri• DJ 253 între Băleni și Umbrărești• DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor• DJ 242B între Băneasa și Moscu• DJ 251A între Nicopole și Brătulești• DJ 251 între Suceveni și Rogojeni• DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni• DJ 251 între Corod și Valea MăruluiLocalitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În Cudalbi, apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri. Alunecare de teren pe Valea OltuluiPe Drumul Naţional 7, în apropierea localităţii Brezoi, cantităţi impresionante de nămol au căzut de pe versant, blocând astfel benzile de circulaţie. Pentru reluarea cât mai rapidă a circulaţiei, mai multe echipaje de intervenţie de la Drumuri s-au mobilizat rapid şi cu ajutorul utilajelor au început curăţarea carosabilului.  Alunecarea de teren a dat bătai de cap şoferilor care se aflau pe această rută. În timp ce drumarii încercau să îndepărteze aluviunile de pe şosea, circulaţia pe DN 7, dinspre Sibiu către Râmnicu Vâlcea, a fost deviată, pe DN 1, către Brașov, autoturismele care circulau pe autostrada A1 fiind întoarse de la Boiţa. În cele din urmă, circulaţia pe Drumul Naţional 7 în zona Brezoi a fost reluată la 6 ore după ce muncitorii au început să îndepărteze aluviunile.Valea Oltului a fost închisă timp de o lună pentru lucrări la viitoarea autostradă Sibiu-Pitești, pentru care a fost nevoie de defrișări în zonă. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov au transmis că viitura nu s-a produs pe sectorul Lazaret-Boița, unde s-au efectuat lucrările, prin urmare nu ar exista o legătură între defrişări şi alunecarea de teren produsă noaptea trecută. Vijelia a smuls doi brazi uriaşi din pământ, în PiteştiPloile abundente însoţite de descărcări electrice i-au speriat pe piteşteni, care au fost avertizaţi de un mesaj RO Alert să stea în casă. În mai multe zone ale oraşului, străzile s-au transformat în râuri după ce reţeaua de canalizare nu a mai putut face faţă debitului mare de apă.Casele oamenilor au fost şi ele afectate după ce curţile au fost complet inundate.Şoferii au circulat cu dificultate, mai ales că, în unele cazuri, apa a ajuns aproape de capota maşinii. Vijelia puternică a smuls doi brazi uriaşi din pământ, iar pompierii au intervenit de urgenţă cu o platformă de lucru la înălţime pentru a-i îndepărta. Rupere de nori și în BacăuA fost rupere de nori şi în judeţul Bacău, unde 24 de localităţi au fost sub cod roşu de ploi abundente. În anumite zone, cantităţile de apă au acumulat chiar şi 60 de litri pe metru pătrat. Şi aici străzile s-au transformat într-un adevărat coşmar pentru şoferi.După avertizările meteorologilor, autorităţile au intrat în alertă. Ploile torenţiale ar putea duce la inundaţii uriaşe. Ministrul Mediului a dat ordin ca angajaţii de la Apele Române să fie pregătiţi în orice moment să sară în ajutorul oamenilor.  Potrivit meteorologilor, Ciclonul Boris, care abia a atins ţara noastră, continuă să aducă frig, ploi torenţiale şi chiar ninsori la munte. Estul ţării este sub cod portocaliu de furtuni până la prânz.
13 septembrie 2024
17:20
Produsele moldovenești au revenit pe rafturile din Rusia datorită unei colaborări a Casei de Comerț a Moldovei și a autoritățile ruse. Despre aceasta a vorbit liderul blocului politic „Victorie”, Ilan Șor.Potrivit politicianului, produsele agroalimentare din Găgăuzia ajung pe piața rusă, iar acest lucru pentru fermierii moldoveni nu este doar o oportunitate de a supraviețui, ci și de a-și dezvolta afacerea.Potrivit acestuia, planurile sunt de a relua livrările de produse în Rusia din toate colțurile Moldovei.În special, fructele și legumele moldovenești pot fi cumpărate în magazinele din Moscova, regiunea Moscovei, Sankt Petersburg, Krasnodar, Novosibirsk, Perm și alte orașe rusești.„Prunele și strugurii moldovenești, așa cum am promis, sunt deja la Moscova. Ne întoarcem piața rusă pentru agricultorii noștri moldoveni. Fără piața rusă, ei nu vor putea supraviețui. Autoritățile noastre antinaționale și fasciste au făcut tot posibilul pentru ca fermierii noștri să fie privați de piața rusă. Europa nu ajută cu nimic, doar vorbe și promisiuni goale”, a spus politicianul.Șor a subliniat că piața rusă rămâne pentru moldoveni singura piață unde produsele lor sunt necesare și pot fi vândute la un preț normal.„Declar cu mândrie că echipa noastră implementează acest proiect. În ciuda tuturor lucrurilor neplăcute și ticăloase pe care conducerea moldoveană le face în raport cu Federația Rusă și conducerea Rusiei, au mers în întâmpinarea oamenilor, oamenilor obișnuiți, fermierilor moldoveni, și au oferit posibilitatea exportului produselor lor aici, înțelegând cât de important este pentru oameni”, a subliniat el.Menționăm că livrările de produse moldovenești în Rusia au fost stabilite datorită Casei de Comerț a Moldovei. Aceasta a fost deschisă la începutul verii anului curent ca reprezentanță a Moldovei și intermediar în colaborarea cu rețelele de retail. Printre primii care au început să livreze produsele lor în Rusia au fost fermierii din Găgăuzia. În viitor se planifică extinderea livrărilor la întreaga țară.Amintim că anterior, asociația „Forța Fermierilor” a anunțat pregătirea unor noi acțiuni de protest. Aceasta a cerut declararea stării de urgență în agricultură pentru a elibera temporar agrarii de obligații, precum și creșterea ajutoarelor financiare pentru sector.În acest an, fermierii s-au confruntat cu secetă, precum și cu probleme legate de tranzitul cerealelor ucrainene prin teritoriul Moldovei. Ulterior, ministrul agriculturii Vladimir Bolea a declarat că guvernul Moldovei va declara starea de urgență în agricultură, așa cum cer protestatarii fermieri.
12:30
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”, informează AFP şi EFE, preluate de Agerpres. „Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a statelor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat, după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.Ucraina cere cu insistenţă permisiunea de a lovi ţinte în profunzimea teritoriului rus cu rachetele care i-au fost livrate de către Occident.Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi „întârzierea” în dezbaterile pe această problemă.SUA au refuzat în mod special să facă acest lucru până acum, de teama unei escaladări care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, având în vedere că ambele ţări sunt puteri nucleare.Secretarul de stat american Antony Blinken a promis totuşi miercuri la Kiev examinarea de „urgenţă” a cererilor militare ale Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer urmează să abordeze această problemă la întâlnirea lor anunţată pentru vineri.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.