Elevii ucraineni de la gimnaziul „Taras Șevcenko” din capitală vor studia în baza manualelor tipărite la Kiev

Moldova1, 7 septembrie 2024 15:30

Elevii ucraineni de la gimnaziul „Taras Șevcenko" din capitală vor putea studia limba maternă din manuale tipărite în Ucraina. Astăzi, la instituție au ajuns 700 de manuale în limba ucraineană direct de la Kiev. Cu ajutorul acestora, elevii vor putea să se integreze mai ușor în procesul de studii și nu vor pierde legătura cu Ucraina, susțin oficiali de la Kiev.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
21:40
Orice decizii specifice privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune în interiorul teritoriului rus trebuie să fie luate de aliați în mod individual, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Agerpres cu referire la Reuters.
Acum 30 minute
21:20
În capitală, ploile abundente continuă să aibă efecte devastatoare. Un bloc de locuințe de pe strada Ion Creangă, din sectorul Buiucani, a fost grav afectat de inundații, subsolul acestuia fiind umplut de ape. Echipele de pompieri au intervenit prompt, pompând apa acumulată pentru a limita daunele. Și la Grădinița nr. 54 din Chișinău situația nu este mai bună: depozitele cu produse alimentare au fost inundate, punând în pericol stocurile necesare pentru hrana copiilor. Autoritățile de resort sunt în alertă maximă pentru a gestiona aceste probleme.
Acum 2 ore
20:40
În raionul Leova, peisajul este unul de coșmar în urma ploilor torențiale din ultimele zile. Apele învolburate au transformat satele în zone de dezastru: drumuri înghițite de furia apelor, stații de alimentare distruse, acoperișuri smulse și gospodării înecate în nămol. Dimineața, amenințarea cedării barajului în Sărata Nouă a pus pe jar sătenii. Spre seară însă, datorită eforturilor autorităților de a întări digurile de protecție, riscurile au fost reduse.
20:30
În capitală, ploile abundente continuă să aibă efecte devastatoare. Un bloc de locuințe de pe strada Ion Creangă, din sectorul Buiucani, a fost grav afectat de inundații, subsolul acestuia fiind umplut de ape. Echipele de pompieri au intervenit prompt, pompând apa acumulată pentru a limita daunele. Și la grădinița nr.54 din Chișinău situația nu este mai bună: depozitele cu produse alimentare au fost inundate, punând în pericol stocurile necesare pentru hrana copiilor. Autoritățile de resort sunt în alertă maximă pentru a gestiona aceste probleme.
20:20
Un bărbat a fost plasat în arest preventiv, după ce a refuzat să fie supus testării alcoolscopice. Cazul a avut loc pe 11 septembrie, la Edineț, iar pe 12 septembrie Procuratura raionului Edineț a inițiat o cauză penală.
20:20
Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție, după ce în spațiul public au apărut informații precum că R. Moldova urmează să deschidă o misiune diplomatică în Kiribati. Potrivit instituției această informație este falsă.
20:10
Republica Moldova joacă un rol important pe scena internațională, susțin investitorii străini prezenți la noua ediție Moldova Business Week care a început, astăzi, la Chișinău. Evenimentul din acest an are o agendă bazată pe starea actuală a climatului nostru de afaceri, sectoare economice naționale cheie, dar și atragerea a cât mai multe investiții străine. În deschiderea forumului economic, oficialii prezenți au subliniat necesitatea de a schimba percepțiile antreprenorilor și de a face Republica Moldova o destinație sigură și atractivă pentru investiții.
19:50
Patru persoane și trei companii au fost excluse din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Ilan Șor, persoane supuse sancțiunilor internaționale. Un ordin în acest sens a fost emis de Serviciul de Informații și Securitate pe 10 septembrie, scrie RISE Moldova.
Acum 4 ore
19:40
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs luni în zona Vrancea din România. Seismul, care a avut loc în jurul orei 17:40, fost resimțit și în Republica Moldova, inclusiv la Chișinău. Cutremurul a surprins-o pe președinta Maia Sandu în direct la postul public de televiziune. Imaginile au devenit în scurt timp virale pe rețelele de socializare, fiind preluate atât de presa națională, cât și cea internațională.
19:20
Încă un partid politic a fost înregistrat de CEC pentru participarea la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, iar două grupuri de inițiativă a depus documentele și listele de subscripție în vederea susținerii unui candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Tot astăzi, Comisia Electorală Centrală a mai acreditat circa 180 de observatori, care vor monitoriza scrutinele din această toamnă.
18:50
Studenții Facultății de Electronică și Telecomunicații de la Universitatea Tehnică din capitală vor putea să își dezvolte abilitățile practice, să lucreze la proiecte inovatoare și să participe la cercetări relevante din domeniu, toate acestea datorită unui nou laborator deschis în cadrul instituției. Potrivit administrației instituției, realizarea acestui proiect reprezintă un pas semnificativ în sprijinul educației practice și cercetării în domeniul tehnologiilor avansate.
18:50
Reforma justiției este un proces mai îndelungat decât se aștepta inițial, dar acest proces trebuie neapărat să fie finalizat pentru a avea un stat puternic, a declarat președinta Maia Sandu, într-o ediție specială la Moldova 1. Șefa statului a mai menționat că înființarea Curții Anticorupție este un element al reformei justiției și speră că proiectul privind crearea acestei va fi aprobat în curând în Parlament și în a doua lectură.
18:40
Subsolurile din mai multe instituții medicale din Republica Moldova au fost inundate în urma ploilor torențiale din ultimele zile, declarația a fost făcută de ministra Sănătății Ala Nemerenco, în emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Apa a pătruns și la primul etaj al Centrului de Sănătate din orașul Leova, și a fost necesară intervenția pompierilor pentru pomparea apei.
18:00
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs luni în zona Vrancea din România. Seismul a avut loc în jurul orei 17:40 și a fost resimțit și în Republica Moldova, inclusiv la Chișinău.
Acum 6 ore
17:30
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat temporar marți, 17 septembrie. Potrivit unui comunicat al Primăriei municipiului Chișinău, măsura este impusă de poliție, în contextul desfășurării celei de-a V-a ediții a Conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova.
17:10
Lituania va oferi sprijin Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană, a anunțat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis. Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, oficialul a invitat funcționarii moldoveni în Lituania, încurajându-i să profite de experiența țării în procesul de integrare europeană.
16:40
Agricultura din Republica Moldova are nevoie acum, mai mult ca oricând, de ajutor din partea Uniunii Europene, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, aflat într-o vizită la Bruxelles. El a solicitat comunității europene să contribuie la crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru sectorul agricol din țara noastră. Bolea a recunoscut că resursele interne nu mai sunt suficiente pentru a face față situației dramatice din agricultură.
16:20
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul susține, în aceste momente, o declarație de presă, alături de omologul său de la Chișinău, Mihai Popșoi.
16:20
Încă un partid politic a fost înregistrat de CEC pentru participarea la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, iar un grup de inițiativă a depus documentele și listele de subscripție în vederea susținerii unui candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. Tot astăzi, Comisia Electorală Centrală a mai acreditat circa 180 de observatori, care vor monitoriza scrutinele din această toamnă.
16:00
Cinci persoane au fost rănite într-o școală din Celeabinsk, în Ural, de către un elev înarmat cu un ciocan, un cuțit și un pistol, relatează presa rusă. Înainte de a fi arestat, acesta a reușit să lovească câțiva colegi și profesoara, apoi a încercat să se sinucidă.
15:50
Echipa națională de fotbal pe plajă a Republicii Moldova și-a aflat adversarele din preliminariile Cupei Mondiale din 2025. În urma tragerii la sorți, care a avut loc în orașul spaniol Cadiz, „tricolorii” au fost repartizați în grupa D, cu reprezentativele similare ale Belarusului, Turciei și Belgiei.
15:50
Un grup de scriitori care se îndreptau spre Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, au fost nevoiți să facă cale întoarsă spre Chișinău, după ce au fost percheziționați și deposedați de actele de identitate, mai bine de o oră, de așa-numiții grăniceri transnistreni. Scriitorii au calificat incidentul drept unul „umilitor”, în timp ce Biroul de reintegrare a declarat pentru Teleradio-Moldova că îl va raporta OSCE și altor mediatori internaționali.
15:50
Valentin Fiodorov a fost numit șef al Inspectoratului General pentru Migrație (IGM). Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, astăzi acesta a fost prezentat echipei de către ministrul Adrian Efros.
Acum 8 ore
15:30
Actualizare: În ultimele două ore, autoritățile au primit 13 solicitări de la cetățeni afectați de inundații, fiind necesară pomparea apei din gospodăriile acestora. Salvatorii și pompierii au intervenit în zonele centrale și de sud, cu șapte solicitări în zona centrală și șase în sud. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, circulația rutieră a fost temporar suspendată pe mai multe străzi din Chișinău, inclusiv Albișoara, Renașterii, Ion Inculeț, Muncești, și Tudor Vladimirescu, informează IGSU.
15:30
O bombă de aruncător care datează de pe timpul celui De-al Doilea Război Mondial a fost găsită, duminică, în localitatea Sălcuța din raionul Căușeni. Potrivit Ministerului Apărării, descoperirea a fost făcută de un localnic pe acostamentul drumului.
15:20
În cele trei zile de intemperii, în municipiul Chișinău zilnic au intervenit cu diverse mijloace tehnice 460 de salvatori sau angajați din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat Dan Grițco, șeful Direcției Intervenții lGSU. În cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1, specialistul a comunicat că au fost 73 de deconectări ale energiei electrice în localitățile republicii, iar la moment patru localități din raionul Edineț urmează să fie conectate la curent electric.
15:00
Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților comuniști cu privire la termenul de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat în cadrul unui briefing președinta CC Domnica Manole.
14:50
Agricultorii din raioanele Leova și Cantemir spun că ploile torențiale din ultimele zile le-au distrus plantațiile de rapiță semănate la începutul lunii septembrie, iar viticultorii din raionul Hâncești susțin că din cauza precipitațiilor vor avea de suferit și strugurii. Ministerul Agriculturii anticipează că și în alte raioane se vor înregistra pagube.
14:10
Ambasada Republicii Moldova în Ungaria avertizează cetățenii moldoveni aflați în Ungaria sau care intenționează să călătorească în această țară despre condițiile meteorologice nefavorabile prognozate pentru perioada următoare. Sunt așteptate ploi torențiale și precipitații abundente, iar autoritățile ungare au emis avertizări meteorologice și alerte de inundații pentru mai multe regiuni, inclusiv Budapesta.
14:10
Un bărbat a fost plasat în arest preventiv, după ce a refuzat să fie supus testării alcoolscopice. Cazul a avut loc pe 11 septembrie, la Edineț, iar pe 12 septembrie Procuratura raionului Edineț a inițiat o cauză penală.
Acum 12 ore
13:10
Copilul de doi ani de la Ungheni, care a căzut în golul unui ascensor, continuă să se afle în comă, iar starea lui de sănătate rămâne a fi extrem de gravă, a declarat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu. Potrivit lui, medicii fac totul pentru a stabiliza starea pacientului.
13:10
Cetățenii ruși care locuiesc permanent în Letonia, dar nu au susținut examenul obligatoriu la limba letonă, au început să primească scrisori prin care sunt avertizați că trebuie să plece din țară în termen de 30 de zile sau să se confrunte cu „deportarea forțată”, relatează RFE.
13:00
Vremea instabilă se menține pe teritoriul Republicii Moldova. Serviciul Hidrometeorologic a emis o nouă avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică, din cauza precipitațiilor care se înregistrează în toată țara. Ghenadie Roșca, șeful Centrului Prognoze Meteo, a precizat pentru Radio Moldova că ploile vor înceta spre sfârșitul zilei.
12:50
Judecătoria orașului Donețk, controlat de ruși, a decis expulzarea unui bărbat originar din Republica Moldova din Rusia. Acesta lupta de partea Federației Ruse în războiul împotriva Ucrainei, scrie Tass. Bărbatul este acuzat că s-ar fi eschivat de la o decizie de expulzare anterioară. Odată ajuns în Republica Moldova, acesta ar putea fi condamnat pentru mercenariat.
12:40
Patru persoane și trei companii au fost excluse din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Ilan Șor, persoane supuse sancțiunilor internaționale. Un ordin în acest sens a fost emis de Serviciul de Informații și Securitate pe 10 septembrie, scrie RISE Moldova.
12:30
Ofițerii de urmărire penală din cadrul Poliției de Frontieră au reținut doi taximetriști din Tighina și Rezina, care ar fi facilitat intrarea ilegală în Republica Moldova prin Camenca a nouă ucraineni apți de luptă, pentru sume de cinci mii de dolari. În cadrul cauzei penale sunt cercetați și doi cetățeni ai Ucrainei.
12:30
De astăzi, în Germania intră în vigoare controale temporare la toate frontierele terestre. Măsura, prin care Berlinul ar vrea să reducă imigrația ilegală, va fi în vigoare șase luni și vizează în principal frontierele terestre cu Franța, Danemarca, Belgia, Olanda și Luxemburg. Intrările din Austria, Polonia, Cehia și Elveția sunt deja sub control.
12:10
Vremea instabilă se menține pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Serviciul Hidrometeorologic a emis o nouă avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică, din cauza precipitațiilor care se înregistrează pe întreg teritoriul țării. Ghenadie Roșca, directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a precizat pentru Radio Moldova că ploile vor înceta spre sfârșitul zilei.
12:10
Circulația troleibuzelor și autobuzelor este afectată, parțial, în capitală. Din cauza ploilor, unele rute înregistrează întârzieri de la orarul stabilit, staționează sau sunt redirecționate, informează RTEC.
11:50
Cel puțin 41 de persoane, dintre care patru sunt copii, au fost rănite duminică, atunci când o bombă ghidată rusească a lovit o clădire rezidențială înaltă din Harkov, în nord-estul Ucrainei.
11:20
Moldova 1 lansează o nouă emisiune dedicată sportului – „Arena Sportivă”. În fiecare luni, de la ora 20:15, jurnalistul Radu Galbur va prezenta retrospectiva celor mai importante evenimente sportive.
11:10
Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis două persoane și au rănit 63 de persoane în ultima zi, au raportat autoritățile locale pe 16 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.
11:00
Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis două persoane și au rănit 63 de persoane în ultima zi, au raportat autoritățile locale pe 16 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.
11:00
Ministerul Finanțelor a dat startul procedurii de procurare a valorilor mobiliare de stat prin intermediul platformei eVMS, oferind tuturor cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea de a investi. Oricine are peste 18 ani, deține un cont la o instituție financiară din țară și are semnătură electronică poate deveni beneficiar, a explicat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, în cadrul unei conferințe de presă.
10:40
Integrarea europeană, relația dintre Republica Moldova și Ucraina, situația din autonomia găgăuză și cea din regiunea transnistreană – sunt câteva dintre subiectele pe care le vom aborda cu președinta Maia Sandu, care este invitata unei ediții speciale, în limba rusă, la Moldova 1, la ora 17:00.
09:00
Cetățenii Republicii Moldova ar putea beneficia de tichete de vacanță. În acest sens, au avut loc deja mai multe discuții între oficialii de la Chișinău și din România, scopul fiind dezvoltarea turismului între cele două țări.
08:50
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a recepționat 33 de solicitări pe parcursul nopții pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații. Salvatorii și pompierii au lucrat în regim sporit pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate, cele mai multe intervenții fiind înregistrate în zona de centru - 25 de solicitări și zona de sud - 8 solicitări, transmite IGSU.
Acum 24 ore
08:20
Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, efectuează o vizită la Chișinău.
08:00
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a recepționat 33 de solicitări pe parcursul nopții pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații. Salvatorii și pompierii au lucrat în regim sporit pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate, cele mai multe intervenții fiind înregistrate în zona de centru - 25 de solicitări și zona de sud - 8 solicitări, transmite IGSU.
07:30
Bilanțul inundațiilor din Europa Centrală a crescut duminică la opt morți, mii de oameni fiind evacuați din casele lor în urma unor zile de ploi torențiale care au provocat ieșirea din matcă a râurilor în mai multe părți ale regiunii. Ciclonul Boris a declanșat ploi torențiale din Austria până în Republica Moldova, provocând unele dintre cele mai grave inundații din ultimele aproape trei decenii, scrie Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.