INTERVIU // Dan Grițco: În municipiul Chișinău au intervenit zilnic 460 de salvatori cu diverse mijloace tehnice

Moldova1, 16 septembrie 2024 15:20

În cele trei zile de intemperii, în municipiul Chișinău zilnic au intervenit cu diverse mijloace tehnice 460 de salvatori sau angajați din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, a anunțat Dan Grițco, șeful Direcției Intervenții lGSU. În cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1, specialistul a comunicat că au fost 73 de deconectări ale energiei electrice în localitățile republicii, iar la moment patru localități din raionul Edineț urmează să fie conectate la curent electric.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 2 ore
01:30
Deși țara nostră se confruntă cu fenomenul inflaționist, salariul mediu pe economie s-a majorat și venitul disponibil al populației a început să crească. În cadrul unui interviu oferit pentru emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, premierul Dorin Recean a mai declarat că obiectivul pentru următorii ani este o creștere economică sustenabilă de cel puțin 7 procente. Va exista suficientă recuperare economică și ea va fi resimțită de cetățenii moldoveni, susține șeful Executivului.
Acum 4 ore
01:10
Deși țara nostră se confruntă cu fenomenul inflaționist, salariul mediu pe economie s-a majorat și venitul disponibil al populației a început să crească. În cadrul unui interviu oferit pentru emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, premierul Dorin Recean a mai declarat că obiectivul pentru următorii ani este o creștere economică sustenabilă de cel puțin 7%. Va exista suficientă recuperate economică și ea va fi resimțită de cetățenii moldoveni, susține șeful Executivului.
Acum 6 ore
23:20
Ies la iveală noi detalii despre femeia dintr-un sat din raionul Căușeni, care și-ar fi ucis copilul de cinci ani. Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, femeia se afla în evidența medicilor psihiatri. Cazul tragic a scos la suprafață deficiențele grave ale sistemului de protecție socială.
23:10
Accident feroviar în Cehia. Două trenuri de călători au intrat în coliziune la Praga. Cel puțin 35 de oameni au fost răniți în urma accidentului. Potrivit primelor investigații, un mecanic de locomotivă era beat, iar cel de-al doilea era un stagiar.
21:30
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a încercat să destabilizeze situația în Republica Moldova și să submineze democrația, însă Chișinăul a reușit să facă față tuturor provocărilor, a declarat șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, într-un interviu în exclusivitate la Moldova 1. Totodată, oficiala a menționat că Germania va continua să susțină parcursul nostru european.
Acum 8 ore
21:20
Oamenii care au avut de suferit în urma ploilor torențiale din ultimele zile vor primi ajutoare din partea statului. După evaluarea finală a pagubelor, vor fi alocați bani inclusiv pentru restabilirea drumurilor spălate de puhoaie. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean, în cadrul emisiunii În Context de la Moldova 1. Potrivit premierului, comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să prezinte constatările privind pagubele din centrul și sudul țării, până la finele acestei săptămâni. Astfel de fenomene meteorologice vor fi tot mai frecvente, din cauza schimbărilor climatice globale, consideră premierul Dorin Recean.
21:10
Oamenii care au avut de suferit în urma ploilor torențiale din ultimele zile vor primi ajutoare din partea statului. După evaluarea finală a pagubelor, vor fi alocați bani inclusiv pentru restabilirea drumurilor spălate de puhoaie. În cadrul unui interviu, oferit pentru emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, premierul Dorin Recean a comunicat că până la finele acestei săptămâni comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să prezinte constatările privind pagubele din centrul și sudul țării. Astfel de fenomene meteorologice vor fi tot mai frecvente, din cauza schimbărilor climatice globale, consideră șeful Executivului.
20:50
Ploile abundente de la sfârșitul săptămânii trecute au afectat apa din fântâni și izvoare. Locuitorii satului Tigheci din raionul Leova sunt disperați după ce peste noapte au rămas fără apă potabilă. Chiar dacă au deja două zile de când își curăță fântânile pline de mâl, oamenii spun că nici acum nu sunt curate, iar de consumat apa nici vorbă. Acum, sunt nevoiți să meargă după apă în satele vecine sau să o cumpere de la magazin.
20:10
Protestele agricultorilor continuă pentru a doua zi. Aproximativ 400 de fermieri din mai multe raioane ale țării cu peste 150 de tractoare au ieșit astăzi din nou pe drumurile naționale pentru a se face auziți. Ei cer în continuare revizuirea legii votate săptămâna trecută de Parlament și completarea documentului cu propunerile agricultorilor. Manifestațiile vor continua și mâine, când un grup de agricultorii vor merge în fața Președinției pentru a solicita șefei statului să nu promulge Legea specială pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă. Documentul prevede un moratoriu de șase luni asupra ratelor la credite pentru agricultorii care s-au împrumutat în ultimul an.
19:50
Femeile din Republica Moldova au un salariu mai mic decât al bărbaților cu peste 15 procente. Decalajul este mai mare pentru anumite grupuri de femei, în special pentru cele care sunt implicate mai mult în îngrijirea copilului. Datele au fost prezentate într-un raport al Organizației Internaționale a Muncii. Potrivit documentului, decalajul este prezent în mare parte în sectorul privat, pe când în sectorul public lefurile sunt egale. Pe de altă parte, nici la nivel internațional lucrurile nu stau bine. Diferența salarială în bază de gen este de aproximativ 20 la sută.
Acum 12 ore
19:10
Nouă persoane au fost ucise, iar cel puțin trei sute au fost rănite în urma exploziilor care au vizat walkie-talki-uri în Liban, miercuri după-amiază, a anunțat Ministerul libanez al Sănătății, conform The Guardian.
19:00
Femeile din Republica Moldova primesc un salariu mai mic decât cel al bărbaților cu peste 15 procente. Decalajul este mai mare pentru anumite grupuri de femei, în special pentru cele care sunt implicate mai mult în îngrijirea copilului. Datele au fost prezentate într-un raport al Organizației Internaționale a Muncii. Potrivit documentului, decalajul este prezent în mare parte în sectorul privat, pe când în sectorul public lefurile sunt egale. Pe de altă parte, nici la nivel internațional lucrurile nu stau bine. Diferența salarială în bază de gen este de aproximativ 20 la sută.
18:50
Aproximativ 400 de agricultori, afectați de secetă, au protestat a doua zi consecutiv în mai multe raioane ale țării. Tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor, iar un grup de agricultori protestatari vor manifesta mâine în fața Președinției. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii susține că este în căutarea resurselor financiare de la partenerii externi pentru a ajuta agricultorii ajunși în impas.
18:40
Aproximativ 400 de agricultori, afectați de secetă, au protestat a doua zi consecutiv în mai multe raioane ale țării. Tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor, iar un grup de agricultori protestatari vor manifesta mâine în fața Președinției. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii susține că este în căutarea resurselor financiare de la partenerii externi pentru a ajuta agricultorii ajunși în impas.
18:10
Accident feroviar în Cehia. Două trenuri de călători au intrat în coliziune la Praga. Cel puțin 35 de oameni au fost răniți în urma accidentului. Potrivit primelor investigații, un mecanic de locomotivă era beat, iar cel deal doilea - era un stagiar.
18:00
Șoferii vor trebui să scoată din buzunar mai mulți bani pentru eliberarea, preschimbarea sau restabilirea permisului de conducere. Sumele vor varia între patru sute și două mii de lei, în funcție de termenul ales pentru eliberare. Modificările se regăsesc într-o hotărâre de Guvern aprobată astăzi, ce prevede digitalizarea serviciilor de înmatriculare a unităților de transport.
17:50
După ce în spațiul public au apărut informații despre majorarea tarifului la gazele naturale și sistarea furnizării de gaze naturale în anumite intervale orare, Ministerul Energiei a venit cu o reacție, prin care dezminte aceste informații.
17:40
Trebuie să acordăm atenția și sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării din România, Angel Tîlvar, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării, în formatul București 9. Oficialul român a adus în atenția colegilor săi provocările cu care se confruntă Republica Moldova, stat puternic afectat de acțiunile hibride ale Federației Ruse.
17:30
Pericolul încă nu a trecut. Ne așteaptă din nou vreme instabilă începând din această seară, potrivit prognozelor meteorologilor.
17:20
În ședința de miercuri, 18 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat înregistrarea a doi candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie: Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru” și Vasile Tarlev, desemnat de Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”.
17:20
Ies la iveală noi detalii despre femeia dintr-un sat din raionul Căușeni, care și-ar fi ucis copilul de cinci ani. Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, femeia se afla la evidența medicilor psihiatri. Cazul tragic a scos la suprafață deficiențele grave ale sistemului de protecție socială.
17:00
Comisia Europeană a anunțat miercuri că Ungaria va pierde 200 de milioane de euro din finanțarea UE, ca sancțiune pentru neplata unei amenzi stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
16:50
În ședința de miercuri, 18 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat înregistrarea a doi candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie: Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru” și Vasile Tarlev, desemnat de Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”.
16:50
Echipa Academiei de fotbal "Radu Rebeja" a debutat cu înfrângere în UEFA Youth League, competiție europeană rezervată fotbaliștilor de până la 19 ani. Campioana Republicii Moldova la această categorie de vârstă a fost învinsă în deplasare de gruparea kazahă, Kairat Almatî.
16:40
Diversitate de evenimente culturale la cea de-a noua ediție a Teatrelor Naționale Românești, care se desfășoară la Chișinău. Spectacolele, expozițiile, conferințele și lansările de carte cu participarea unor nume notorii ale literaturii și culturii românești și europene au adunat un public numeros. În vremuri dificile, teatrul și literatura sunt momente de speranță, a subliniat la întâlnirea cu cititorii Matei Vișniec, distins scriitor francez de origine română.
16:20
Premierul Dorin Recean a comentat demisia șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc, calificând-o drept o procedură obișnuită. „E o practică normală, acestuia i-a expirat mandatul, iar la expirarea mandatului trebuie să devină o altă persoană,” a declarat Recean, într-un interviu pentru Moldova 1.
15:30
Ploile abundente din acest weekend au favorizat creșterea masivă a ciupercilor de pădure, consumul cărora nu este recomandat de specialiști pentru că pot provoca toxiinfecții. Oamenii cu care am discutat spun că sunt conștienți de acest pericol și preferă să cumpere ciupercile doar din locuri autorizate.
15:20
Un bărbat în vârstă de 52 de ani a decedat după ce s-a electrocutat și a căzut ulterior în tubul fântânii din apropiere. Cazul a avut loc în localitatea Musteața din raionul Fălești, în timp ce acesta efectua lucrări de reparație a unui cablu electric în gospodăria sa.
14:50
Reforma justiției, lupta cu corupția, dar și cum decurg pregătirile pentru negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, sunt câteva dintre subiectele discuției cu premierul Dorin Recean, care este astăzi invitatul Moldova 1.
14:40
Bayern München a învins-o pe Dinamo Zagreb cu un neverosimil 9:2 și a devenit prima echipă care a marcat 9 goluri într-un meci în cea mai tare competiție inter-cluburi din Europa.
14:30
Ploile abundente din acest weekend au favorizat creșterea masivă a ciupercilor de pădure, consumul cărora nu este recomandat de specialiști pentru că pot provoca toxiinfecții. Oamenii cu care am discutat spun că sunt conștienți de acest pericol și prefere să cumpere ciupercile doar din locuri autorizate.
14:30
Republica Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice. Asta după ce la Chișinău a avut loc deschiderea Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică, unde urmează să fie instruiți specialiști în acest domeniu. Este vorba în special de funcționarii publici, reprezentanții autorităților centrale și locale, dar și studenții.
Acum 24 ore
14:10
Situație tot mai complicată în Orientul Mijlociu. Două mari companii aeriene au suspendat zborurile spre Tel Aviv și Liban invocând situația de securitate. Tensiunile au crescut după ce 12 oameni au murit, iar peste patru mii au fost răniți de explozii simultane. Victimele ar fi membrii ai Hezbollah. Gruparea din Liban a dat vina pe israelieni și promite că va riposta. Israelul nu a comentat amenințările.
13:20
Reforma justiției, lupta cu corupția, dar și cum decurg pregătirile pentru negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, sunt câteva dintre subiectele discuției cu premierul Dorin Recean, care este astăzi invitatul Moldova 1.
13:10
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, va efectua joi, 19 septembrie, prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe.
13:00
Putin a încercat să destabilizeze situația în Republica Moldova, a încercat să facă astfel ca prețurile înalte la resursele energetice să submineze democrația, însă Republica Moldova a reușit să facă față tuturor provocărilor, iar Germania o susține în clipele grele. Declarația a fost făcută de către șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, într-un interviu în exclusivitate la Moldova 1.
12:40
Putin a încercat să destabilizeze situația în Republica Moldova, a încercat să facă astfel ca prețurile înalte la resursele energetice să submineze democrația, însă Republica Moldova a reușit să facă față tuturor provocărilor, iar Germania o susține în clipele grele. Declarația a fost făcută de către șefa diplomației germane, Annalena Baerbrock, într-un interviu în exclusivitate la Moldova 1.
12:30
Pentru prima dată, Societatea pe Acțiuni „Energocom” a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru octombrie, pentru a cumpăra energie electrică de la Nuclearelectrica din România, ca parte a interconexiunii energetice dintre R. Moldova și România.
12:00
În ajunul alegerilor și referendumului, Republica Moldova se confruntă cu o presiune fără precedent din partea propagandei de la Kremlin, în țară ajung milioane de euro pentru a mitui alegătorii.Despre cum poate fi contracarat acest lucru, cum ne pot ajuta partenerii occidentali, dar și despre rezultatele următoarei întâlniri a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care a avut loc cu o zi înainte la Chișinău și despre problema transnistreană – aflați într-un interviu în exclusivitate pentru Moldova 1 cu ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock.Urmăriți interviul astăzi, 18 septembrie, la știrile de la ora 17.00, la Moldova 1.
11:40
Peste 11 mii de persoane au fost angajate în câmpul muncii de la începutul acestui an, ceea ce este o cifră record pentru țara noastră. 52 de procente dintre persoanele angajate sunt femei, restul – bărbați, iar la nivel de mediu rural sunt mai multe femei decât bărbați. Datele au fost comunicate de directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Raisa Dogaru, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1.
11:30
Peste 11 mii de persoane au fost angajate în câmpul muncii de la începutul acestui an, ceea ce este o cifră record pentru țara noastră. 52 de procente dintre persoanele angajate sunt femei, restul – bărbați, iar la nivel de mediu rural sunt mai multe femei decât bărbați. Datele au fost comunicate de directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Raisa Dogaru, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1
11:00
Un accident rutier grav a avut loc aseară în raionul Cantemir, soldat cu decesul unui bărbat. Incidentul s-a produs aproape de miezul nopții, pe traseul R-34, între satele Leca și Antonești, când o mașină a pierdut controlul și s-a lovit violent de un copac de pe marginea drumului.
10:50
Lacurile din țară vor fi verificate. Solicitarea vine din partea premierului Dorin Recean. La începutul ședinței de Guvern, oficialul a cerut instituțiilor abilitate să facă inventarierea lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție din țară, în urma inundațiilor cauzate de ploile abundente din perioada 14-16 septembrie.
10:40
Cabinetul de Miniștri a cerut, miercuri, 18 septembrie, demiterea șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc. Decizia finală urmează a fi luată de președinta Maia Sandu.
10:10
O mini fabrică clandestină de țigări a fost descoperită de oamenii legii la Bălți. Aceasta era administrată de doi frați în vârstă de 39 și 48 de ani. Sistemul ilegal de producție era ascuns chiar în locuința unuia dintre ei, informează Poliția.
10:10
În cazul în care s-ar întrerupe complet tranzitul prin Ucraina, gaze pentru Republica Moldova pot ajunge prin coridorul transbalcanic din Turcia - vechea rută prin care importa România și Bulgaria înainte să fie ocolită Ucraina, susține experta în energetică, Otilia Nuțu, de la Expert Forum București. Ea a mai explicat, în platoul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1, că Rusia are de câștigat mai mult din vânzarea de energie către Europa prin Ucraina, decât are de încasat Ucraina prin tarife de tranzit pentru gaz și petrol, anticipând ”negocieri dificile” după 1 ianuarie 2025.
09:10
Sprijinul financiar extern este meritul actualei guvernări de la Chișinău, care a reușit să deschidă mai multe uși în Occident decât s-a întâmplat vreodată, iar la nivel diplomatic, Republica Moldova nu a avut un moment mai bun decât este acum. Constatarea aparține președintelui Expert Forum România, Sorin Ioniță, și a fost făcută în platoul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1.
08:30
Un incident șocant a avut loc la o școală din Azambuja, Portugalia, unde un băiat de 12 ani a atacat șase elevi și un profesor cu un cuțit, scrie Euronews. Una dintre victime, o fată de 12 ani, a suferit răni grave la nivelul pieptului și capului și a fost transportată de urgență la spital. Atacatorul a fost reținut, iar Poliția a deschis o anchetă pentru a determina motivul din spatele acestui act de violență.
07:50
Agenția de spionaj israeliană Mossad a plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu luni înainte de detonările de marți, scrie Reuters. Operațiunea a reprezentat o breșă de securitate fără precedent a Hezbollah care a dus la detonarea a mii de pagere în Liban, ucigând nouă persoane și rănind alte aproape 3.000, inclusiv luptători ai grupării și trimisul Iranului la Beirut.
07:20
Retragerea bruscă a lui Thierry Breton din funcția de comisar european nominalizat al Franței a generat îngrijorare în întreaga clasă politică franceză – și chiar în rândurile partidului președintelui Emmanuel Macron. Anunțul de luni, 16 septembrie, al demisiei precedentului comisar francez Thierry Breton a stârnit uimire. În realitate, soarta lui fusese pecetluită cu cel puțin zece zile înainte de către Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen. Un joc de poker fără glorie care ilustrează slăbiciunea președintelui francez.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.