Cum să faci o quiche clasică perfectă: rețetă franceză, reinterpretată cu rafinament

ZdGust, 21 aprilie 2025 18:20

Deși rețetele virale de pe TikTok sunt distractive și adesea delicioase, uneori nu e nimic mai bun decât o variantă clasică, bine făcută. Iar când vine vorba despre mâncăruri tradiționale, mai ales cele cu influențe franceze, puțini o fac mai bine decât Jacques Pépin, arată parade.com. Celebrul bucătar, autor de cărți de bucate și fondator al [...]

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de ZdGust

Acum 12 ore
18:20
Deși rețetele virale de pe TikTok sunt distractive și adesea delicioase, uneori nu e nimic mai bun decât o variantă clasică, bine făcută. Iar când vine vorba despre mâncăruri tradiționale, mai ales cele cu influențe franceze, puțini o fac mai bine decât Jacques Pépin, arată parade.com. Celebrul bucătar, autor de cărți de bucate și fondator al [...]
17:30
Oleaginoasele sunt o gustare sărată, crocantă și surprinzător de sănătoasă. Bogate în nutrienți, unele tipuri de oleaginoase pot fi o modalitate excelentă de a-ți atinge obiectivele zilnice de proteine, oferindu-ți în același timp vitamine și minerale, potrivit today.com. Pe lângă proteinele de origine vegetală, oleaginoasele sunt o sursă bună de mulți alți nutrienți benefici. Ele conțin și [...]
16:10
Cinci persoane participante la un studiu au reușit să perceapă o nouă culoare, care nu a mai fost niciodată văzută de ochiul uman. Acest lucru s-a întâmplat după ce s-au folosit lasere care au activat în mod selectiv anumite celule din retină, scrie publicația despre știință și tehnologie Nature, transmite HotNews. Nuanța albastru-verzuie, numită olo, are [...]
Acum 24 ore
14:40
Calciul este esențial pentru oase puternice și un metabolism sănătos, dar mulți adulți nu reușesc să atingă doza zilnică recomandată de 1.000 miligrame. Vestea bună: nu trebuie să bei doar lapte pentru a-ți atinge obiectivul. De la pește și legume verzi până la deserturi surprinzătoare, sunt câteva preparate bogate în calciu, care te ajută să-ți [...]
13:10
În 2026, Paștele ortodox va fi pe 12 aprilie, iar în 2027 va fi sărbătorit pe 2 mai. În medie, Paștele catolic este în aceeași zi cu cel ortodox o dată la 3-4 ani, iar anul 2028 este următorul în care se va întâmpla așa. Paștele ortodox nu poate fi niciodată în martie, în timp [...]
11:40
Fisticul (Pistacia vera), parte a familiei Anacardiaceae, alături de caju, mango și sumac, este o gustare populară în Statele Unite și nu numai. Dincolo de gustul plăcut și textura crocantă, aceste nuci verzi ascund un profil nutrițional impresionant, fiind surse importante de proteine, fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți, arată verywellhealth.com. În ultimii ani, fisticul a atras [...]
10:10
Un smoothie de banane este ideal pentru a lua o mică pauză de la alimente greu de digerat și dulciuri, arată thespruceeats.com. Această rețetă de smoothie de banane este rapidă, simplă și adaptabilă. Ai nevoie doar de cinci ingrediente pe care, cel mai probabil, le ai deja în bucătărie. Poți adăuga ușor alte arome, cum [...]
Ieri
17:10
S-a întâmplat să scapi un ou, iar patrupedul tău l-a „curățat” în câteva secunde, inclusiv coaja?  În astfel de momente, mulți stăpâni se sperie și își pun întrebarea firească: ce se întâmplă dacă animalul a mâncat coajă de ou? E periculos? Coaja de ou nu este toxică pentru animale Contrar unor mituri, coaja de ou nu [...]
16:10
Un conac istoric din pitorescul oraș polonez Ciechanowiec găzduiește o colecție extraordinară de ouă de Paște din întreaga lume. Muzeul Ouălor de Paște, care face parte din Muzeul Agricol Kluk Priest Krzysztof, și-a sărbătorit anul trecut cea de-a 20-a aniversare – se află pe harta muzeelor din Polonia din 3 aprilie 2004, transmite Euronews, potrivit G4Media.  [...]
15:00
Sosurile sunt de multe ori vedeta mesei. Sunt cele care dau mai multă savoare unui preparat din carne, legume sau cartofi. Peste ouăle de Paște un sos de hrean sau de maioneză adaugă textură unui gălbenuș uscat. La fel un sos de iaurt peste cartofii sau legumele din garnitura fripturii. Și să nu uităm nici de [...]
13:50
Scorțișoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, obținută din arborele de scorțișoară. În China, era deja folosită încă din anul 2500 î.Hr. Arabii o utilizau pentru a aromatiza carnea, deoarece acest condiment conține un ulei esențial bogat în fenol, care inhibă bacteriile responsabile de alterarea alimentelor. În prezent scorțișoara se folosește atât sub formă [...]
12:50
1500 kcal poate fi considerat un buget de calorii în care o persoană adultă de 70 kg poate mânca fără să se îngrașe. Sigur că este foarte important ce punem în caloriile astea ca și ingrediente și ce particularități are fiecare, dar în mod normal este un buget la care tu, ca adult, nu te [...]
11:00
În fiecare colț al țării noastre, pregătirile de Paște încep din ajun: ouă roșii, pască, miros de var. Paștele nu e doar o sărbătoare religioasă, ci o punte între generații, între credință și obicei, între vechi și nou. Această sărbătoare nu a încetat de sute și sute de ani să trezească în oameni aceleași sentimente [...]
Mai mult de 2 zile în urmă
17:10
O rețetă de paste extrem de ușor de făcut și cu un nivel aromatic și de gust mult peste cât pot sugera asta ingredientele simple cu care se prepară, scrie G4Food. Ingrediente pentru 4 porții de spaghetti cu usturoi și lămâie 400 g spaghetti 4 căței de usturoi, sau chiar mai mult, după preferințe 1 [...]
15:50
Paștele vine cu emoție și agitație – facem curățenie, cumpărăm multe alimente, deseori mai mult decât ne trebuie și inevitabil ajungem să facem abuz și risipă pentru că fie mâncăm prea mult, fie pregătim prea multe preparate. G4Food prezintă șapte trucuri simple te vor ajuta să nu mai arunci mâncare și să faci economie. 1. Fii [...]
14:40
Paștele este o perioadă a bucuriei, a reuniunilor de familie și, desigur, a meselor pline de mâncare delicioasă. Dar în timp ce ne răsfățăm cu bunătăți de sezon, este important să ne amintim că multe dintre mâncărurile noastre preferate de sărbători nu sunt potrivite pentru patrupezii noștri, transmite petscats.ro. În timp ce ne bucurăm de [...]
13:10
Ceaiul de ananas este o băutură obținută prin infuzarea ananasului. „Toate părțile fructului, inclusiv coaja și pulpa, pot fi folosite pentru a prepara această băutură de vară,” spune nutriționista Fiona Sampat. Totuși, de obicei se folosește coaja, care este bogată în bromelaină și antioxidanți. Din acest motiv, potrivit healthshots.com, această băutură mai este cunoscută și sub [...]
11:40
Marinarea reprezintă un pas crucial în pregătirea unei fripturi de miel care să impresioneze, transformând un preparat simplu într-un deliciu culinar. Deși majoritatea cunosc metodele tradiționale de preparare, puțini sunt cei care înțeleg cu adevărat importanța acestui proces, care poate ridica gustul cărnii de miel la un alt nivel, astfel încât friptura să se topească în gură, [...]
10:10
Un sat în care facturile la energie sunt egale cu zero nu este o utopie, ci un loc real din R. Moldova. Datorită dezvoltării active a surselor alternative de energie, grădinița locală, școala și majoritatea locuitorilor din satul Feștelița au zero cheltuieli la energie. Un impuls major pentru tranziția către sursele regenerabile a avut-o invazia [...]
18 aprilie 2025
17:10
În contextul sărbătorilor pascale, când de pe masa consumatorilor nu va lipsi pasca, cozonacii, ouăle roșii, carnea de miel, dar și alte bucate tradiționale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să fie precauți și să aleagă produsele alimentare în cunoștință de cauză. Reguli privind achiziționarea produselor alimentare, conform ANSA 1. Achiziționați alimente doar [...]
16:10
În perioada postului, cinele trebuie să fie nu doar hrănitoare, ci și savuroase. G4Food îți propune azi o rețetă rapidă și gustoasă: tocăniță de ciuperci cu mămăliguță, ideală pentru o seară liniștită în familie. Se prepară în doar 30 de minute și nu necesită ingrediente complicate. Ingrediente pentru 2 porții: 500 g ciuperci champignon sau pleurotus, feliate 1 ceapă mare, tocată [...]
15:00
Numărul cetățenilor moldoveni care nu au suficiente posibilități de a se alimenta este de 564 de mii sau 23,5% din populația țării. Numărul celor care nu-și permit alimentele coșului minim alimentar este de 1 milion 248 de mii sau 52% dintre moldoveni. Cetățenii care nu-și permit alimentele coșului minim sănătos este de 1 milion 886 [...]
14:20
Carnea de miel este o sursă de minerale și vitamine. Foarte bogată în proteine și grăsimi, nivelul de nutrienți este cu atât mai mare cu cât perioada în care mieii au fost hrăniți cu iarbă este mai îndelungată. Pe de altă parte, calitatea cărnii de miel depinde și de tipul hrană de care au beneficiat [...]
13:30
Cozonacul e nelipsit de pe masa de Paște, iar dacă nu ai timp sau nu vrei să coci o tavă întreagă, încearcă să pregătești mini cozonaci la air fryer – mici rulouri pufoase cu umplutură de nucă și cacao, care se coc rapid și ies perfect porționați. Acești mini-cozonaci sunt soluția perfectă când vrei un [...]
12:40
Laptele integral este laptele căruia nu i s-a îndepărtat deloc grăsimea din unt. Pentru a fi considerat „integral”, laptele trebuie să conțină cel puțin 3,25% grăsime de lapte în greutate. Laptele este bogat în mai mulți nutrienți, inclusiv proteine, calciu și vitamina B12. Consumul de lapte vă poate îmbunătăți aportul de nutrienți și poate proteja [...]
11:50
Știm cu toții că oul reprezintă unul dintre cele mai puternice simboluri ale omenirii. În cultura creștină, a fost asociat ideii de naștere sau chiar re-naștere, fizică sau spirituală. Motiv pentru care este asociat nașterii lui Isus în majoritatea cultelor creștine, ortodox, catolic, protestant, scrie G4Food. Primii creștini care au colorat ouăle, scrie Wilson D. [...]
10:40
Italienii sărbătoresc Paștele în familie sau în grupuri de prieteni, la restaurant sau chiar în deplasare. Potrivit agenției Ansa, puțin peste 50% dintre italieni intenționează să petreacă Paștele în familie.  Dar, spre deosebire de Paștele ortodox, care durează trei zile, Paștele catolic durează o singură zi, urmat, a doua zi, de ceea ce italienii numesc Pasquetta: [...]
10:00
Telefonul mobil a devenit aproape o extensie naturală a mâinii noastre, iar simpla idee că am putea rămâne fără acces la el, chiar și pentru scurt timp, poate provoaca un disconfort greu de ignorat. Suntem permanent conectați, obișnuiți să verificăm notificări și să interacționăm digital, scrie HotNews. Însă această dependență are un preț, iar specialiștii [...]
17 aprilie 2025
18:20
Mulți oameni au simțit, la un moment dat, o poftă intensă pentru anumite alimente. Însă unde tragem linia dintre o simplă poftă și un comportament care seamănă cu o dependență? Alimentele ultra-procesate și fast-food-urile conțin adesea ingrediente care pot stimula dorința de a le consuma repetat. Dar este justificat să le numim „adictive”? Subiectul rămâne [...]
17:20
Ceapa ucraineană se impune tot mai mult pe piețele externe. În 2021, acest produs exportat din Ucraina reprezenta doar 2% din piața europeană, dar, în 2022-2023, ponderea acesteia a crescut la 13%, scrie Agro Portal, potrivit G4Food.  Volodimir Voievodin, manager al companiei BASF, a explicat că principalele piețe pentru ceapa ucraineană rămân România, Bulgaria, Austria [...]
16:40
Ceaiul verde este una dintre cele mai vechi și mai consumate băuturi din lume, arată eatingwell.com. Dar ce efecte are asupra organismului atunci când este consumat zilnic și cât înseamnă, de fapt, „prea mult”? Ce beneficii are ceaiul verde pentru sănătate Inflamația este un răspuns natural al corpului, dar când devine cronică poate duce la boli [...]
15:50
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge a constatat că florile sălbatice din mediul urban pot absorbi metale toxice din sol și le pot transmite polenizatorilor prin polen, potrivit The Guardian. Deși studiul a fost realizat în Marea Britanie, fenomenul ar putea avea implicații similare în alte orașe din lume, în funcție [...]
15:00
Oamenii de știință care folosesc telescopul spațial James Webb au obținut ceea ce ei numesc cele mai puternice semne de până acum ale vieții posibile dincolo de sistemul nostru solar, detectând în atmosfera unei planete extraterestre amprentele chimice ale gazelor care pe Pământ sunt produse doar prin procese biologice, transmite Reuters.  Cele două gaze – dimetil sulfură [...]
14:20
Cea de-a patra ediție a Programului comun de stagii al Uniunii Europene (UE) și Guvernului R. Moldova a fost lansată joi, 17 aprilie. Programul se adresează studenților, masteranzilor și proaspeților absolvenți, care vor avea , în cadrul Universtității de Stat din Moldova. Programul se adresează studenților, masteranzilor și proaspeților absolvenți, care vor avea posibilitatea să [...]
13:50
În perioada 15 mai – 12 iunie, Caravana UE în Moldova, organizată de  Centrul de Informare al Uniunii Europene la Chișinău – Europe Café, va vizita șase raioane ale țării cu evenimentul „Show Nebun”, sub genericul „UE vine la tine în oraș cu un show nebun de informativ!”, potrivit unui comunicat. „Campania  își propune să [...]
13:20
Potrivit Nextin Research by MarketPlace, deținătorii de câini din Statele Unite ale Americii (SUA)sunt aproape împărțiți egal între femei și bărbați (50%, respectiv 49%), iar 43% dintre aceștia dețin și pisici. Proprietarii de pisici tind să fie mai degrabă femei, însă diferența nu mai este atât de mare ca în trecut: 54% sunt femei, iar [...]
12:20
Psihologia a avut un rol esențial în evoluția inteligenței artificiale (IA), oferind perspective fundamentale despre învățare, cogniție și comportament – perspective care au modelat tehnologii-cheie din domeniu. De la primele rețele neuronale bazate pe învățarea hebbiană, până la învățarea profundă (deep learning) și metacogniție, teoriile psihologice continuă să informeze dezvoltarea IA. Descoperiri recente – cum [...]
11:40
Lista de Paște te va ajuta să aduci bucuria reuniunilor în familie și să eviți risipa. Pentru că asociem frecvent sărbătoarea cu abundența, din păcate, o parte din bunătățile pregătite ajung la gunoi. Ceea ce este cu adevărat o pierdere, arată G4Food.  Mâncarea nu înseamnă doar ingrediente. Înseamnă timp, atenție în alegerea produselor, pregătirea cu [...]
11:10
Ceapa ucraineană se impune tot mai mult pe piețele externe. În 2021, acest produs exportat din Ucraina reprezenta doar 2% din piața europeană, dar, în 2022-2023, ponderea acesteia a crescut la 13%, scrie Agro Portal, potrivit G4Food.  Volodimir Voievodin, manager al companiei BASF, a explicat că principalele piețe pentru ceapa ucraineană rămân România, Bulgaria, Austria [...]
10:30
A venit primăvara, înfloresc florile și copacii, soarele în sfârșit încălzește pământul și, dintr-o dată, nasul se înfundă, apare strănutul, iar în loc de pâraie în pădure, vedem două șuvoaie din nas. Bunicile noastre găsesc imediat un motiv – „ai ieșit afară fără căciulă și cu haina descheiată”. Poate fi, dar nu e sigur. Dacă [...]
09:50
Frigănelele coapte cu scorțișoară, vanilie, sirop de arțar și topping crocant de zahăr cu scorțișoară, sunt un desert pe care fiecare membru al familiei îl va devora instant. În plus, vei folosi cu succes acea pâine uscată și întărită pe care intenționai să o arunci.  INGREDIENTE PENTRU FRIGĂNELE 1 pâine, preferabil uscată (cca 450g) 8 [...]
16 aprilie 2025
18:10
Un nou studiu arată că senzația constantă de picioare reci, mai ales combinată cu senzația de greutate în picioare, poate fi un indiciu timpuriu al venelor varicoase – acele vene umflate și proeminente, vizibile adesea sub piele, scrie Everyday Health.  Varicele sunt vene inflamate, umflate și răsucite, apărute de obicei la nivelul picioarelor, atunci când [...]
17:10
Un nou studiu coordonat de Universitatea Texas din Austin, în colaborare cu Mayo Clinic şi Centrul medical Cedars-Sinai, arată că osteocitele – celulele cheie ale osului – suferă modificări structurale şi funcţionale majore odată cu înaintarea în vârstă, modificări care le afectează capacitatea de a menţine rezistenţa osoasă. Aceste schimbări afectează capacitatea acestor celule de [...]
16:00
Cercetătorii au măsurat substanțele chimice din aerul din dormitoarele a 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și au găsit niveluri îngrijorătoare de peste 22 de ftalați, substanțe ignifuge și filtre ultraviolete, scrie CNN, citat de G4Media.  Informația a fost dezvăluită de autorul principal al studiului, Miriam Diamond, profesor în cadrul [...]
15:30
Sărbătorile pascale aduc nu doar bucurie și tradiții, ci și mese bogate, încărcate cu preparate specifice: ouă vopsite, drob, friptură de miel, cozonaci și pască. Pentru a ne bucura de gustul lor fără riscuri, este esențial să știm cum să le păstrăm corect și cât timp pot fi consumate în siguranță, scrie G4Food.  Ouăle vopsite: cât [...]
14:50
Mușețelul este o plantă cu flori asemănătoare margaretelor, care se usucă și se folosește pentru infuzii. Consumul său datează din Antichitate — Egipt, Grecia și Roma — potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) din Statele Unite ale Americii (SUA). Are un gust floral, delicat, cu note ușor dulci, asemănătoare mierii, și multe [...]
14:10
Acest chec este modul perfect (și cel mai delicios) de a recicla legumele rămase nefolosite, pe care altfel le-ai fi aruncat. Dar de un lucru poți fi sigur: toată lumea își va dori o porție. În această rețetă poate fi folosit dovleac, morcov, sfeclă, cartof dulce, dovlecel, chiar și păstârnac. Poți folosi practic orice legumă [...]
13:30
Oamenii de știință informează cu ingrijorare despre o posibilă vară „catastrofală” pentru culturi, pe măsură ce seceta se agravează în Europa. Cel mai recent raport al Observatorului European pentru Secetă conturează un tablou îngrijorător al secetei care afectează sudul, estul și centrul Europei, transmite Euronews.  Peninsula Iberică se confruntă cu cele mai critice condiții, înregistrând [...]
12:40
Paștele vine cu mese îmbelșugate, dar și cu tentații în magazine care ne pot da bugetul și echilibrul alimentar peste cap. În goana după preparate tradiționale și produse „de sărbătoare”, cumpărăturile impulsive devin o capcană frecventă. Nutriționista G4Food Tania Fântână atrage atenția asupra celor mai comune greșeli pe care le facem în această perioadă – [...]
12:10
Pe mesele italienilor, de Paște, este nelipsit un desert numit colomba, care imită forma unui porumbel cu aripile deschise. Toată lumea tinde să îl considere un preparat comparabil ca istorie cu celebrul panettone care se prepară de Crăciun, dar în realitate originea sa este de dată mult mai recentă. Pâini mai mari sau mai mici de formă [...]
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.