Iurie Radulov, alias „Babior”, condamnat pe viață pentru 10 crime, a părăsit teritoriul Republicii Moldova

Liber TV, 4 aprilie 2025 10:40

Iurie Radulov, cunoscut în lumea interlopă sub numele de „Babior”, condamnat la detenție pe viață pentru zece crime la comandă și unsprezece tentative de omor, a părăsit teritoriul Republicii Moldova pe 16 martie curent. Informația a fost confirmată de Diana Fetco, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, pentru Compania Teleradio-Moldova. „Precizez că, nici până la moment în adresa Poliției nu au parvenit careva solicitări ale instanței de judecată, sau alte instituții, de a asigura anumite măsuri restrictive în raport cu acesta”, a declarat Fetco. Iurie Radulov a devenit cunoscut în anii ’90 ca lider al uneia dintre cele mai sângeroase grupări de killeri din Republica Moldova. Gruparea sa a fost responsabilă pentru zeci de asasinate, victimele fiind atât oameni de afaceri, cât și lideri ai lumii interlope. Potrivit anchetelor din anii 2000, în regiunea transnistreană, gruparea a comis patru asasinate și șase tentative de omor. După ce a fugit din țară, Radulov a fost dat în urmărire internațională, fiind reținut ulterior în Bulgaria și extrădat în Republica Moldova. A fost condamnat pentru implicarea sa directă în 10 omoruri și 11 tentative de omor, dar și pentru rolul său esențial în crearea și conducerea uneia dintre cele mai violente grupări criminale din România la începutul anilor ’90. În ciuda gravității faptelor comise, Radulov a fost eliberat condiționat din penitenciar, iar acum, potrivit autorităților, se află în afara țării.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 4 ore
19:20
Primarul General, Ion Ceban, atrage atenția asupra faptului că seria de concerte „Mama Radului”, destinate moldovenilor din diaspora, este organizată de PAS, cu un buget de 3,5 milioane de lei, bani alocați din fonduri publice.Potrivit lui Ion Ceban, aceste evenimente au stârnit reacții în spațiul public.„Concertele electorale vin pe sfârșit de mandat al celor din PAS, care anterior, timp de 5 ani, au criticat activitățile Primăriei Chișinău realizate împreună cu cetățenii noștri plecați peste hotare”, a declarat Ion Ceban.În acest context, Primarul General a subliniat că își dorește să vadă investigații de la presa independentă pe seama acestor concerte.„Anterior, tare erau scoase pe bandă rulantă materiale la comandă despre evenimentele organizate de Primărie”, a punctat Ion Ceban.Totodată, edilul a mai a subliniat că, deși salută preluarea de către guvernare a ideii de a implica diaspora în viața publică, astfel de activități ar trebui să fie constante și transparente, nu doar în perioadele electorale.Amintim, Asociația Muzical – Corală, condusă de Elena Marian, mama deputatului PAS Radu Marian, a fost singurul participant și totodată câștigătorul licitației publice pentru organizarea unui turneu muzical destinat diasporei moldovenești din patru state europene. De altă parte, Radu Marian a respins acuzațiile și a calificat drept „atacuri cârcotașe” criticile apărute în mediul online.
18:50
Președintele SUA, Donald Trump, revine cu declarații tranșante privind războiul din Ucraina. Într-o postare pe platforma sa, Truth Social, liderul american a numit conflictul „fără sens” și a cerut Rusiei să „se miște odată”, sugerând că prelungirea ostilităților devine tot mai lipsită de justificare.„Rusia trebuie să se miște odată. Prea mulți oameni MOR, mii pe săptămână, într-un război teribil și fără sens. Un război care nu ar fi trebuit să se întâmple și nici nu s-ar fi întâmplat, dacă aș fi fost președinte!!!”, a scris Trump, reafirmând poziția sa potrivit căreia invazia Rusiei în Ucraina nu ar fi avut loc sub conducerea sa.Comentariile vin în contextul în care Rusia pare să adopte un nou ton pe plan diplomatic. Potrivit publicației ruse Kommersant, Aleksei Polișciuk, oficial al Ministerului rus de Externe, a declarat că Moscova este deschisă discuțiilor privind soluționarea conflictului, dar numai în baza unor „propuneri serioase și realiste”, care să țină cont de „realitățile actuale”.„Partea rusă este deschisă să discute propuneri serioase și realiste, care să conducă la eliminarea cauzelor profunde ale crizei ucrainene”, a spus Polișciuk, fără a oferi detalii clare despre ce înseamnă aceste „realități” și ce compromisuri ar fi dispusă Moscova să accepte.
Acum 8 ore
15:50
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Veronica Drăgălin, a venit cu o reacție după ce în spațiul public a fost publicată scrisoarea în care denunță influența conducerii țării în actul de justiție, afirmând că toate acuzațiile lansate de ea în calitate de martor sunt asumate pe deplin și documentate. Ea susține că este dispusă să treacă testul cu poligraf pentru a demonstra că spune adevărul.„Am semnat o scrisoare cu toată conștiința și responsabilitatea că îmi asum tot ce am declarat. Declarațiile unui martor au calitate de probă. Sunt gata să trec și un poligraf să demonstrez că spun adevărul”, a scris Drăgălin.Fosta șefă a instituției anticorupție a precizat că deține date și documente privind întâlnirile avute cu conducerea țării și că acestea pot fi confirmate inclusiv prin înregistrări video sau martori. Ea afirmă că, pe durata mandatului său, au fost trimise în judecată 25 de magistrați și procurori, iar mai mulți dintre aceștia au fost condamnați sau sancționați disciplinar.Veronica Drăgălin acuză clasa politică de obstrucționarea activității Procuraturii Anticorupție și susține că i s-a refuzat sprijinul necesar pentru a-și forma o echipă de procurori în care să aibă încredere. De asemenea, ea denunță modul în care a fost aplicată procedura de pre-vetting, afirmând că procurorii care instrumentau dosare importante nu au fost acceptați, în timp ce alții cu trecut dubios au trecut cu ușurință.„Mi s-a spus să plec, când am insistat că sunt un procuror independent. 61 de deputați PAS au votat o lege pentru a mă scoate din funcție și pentru a distruge Procuratura Anticorupție”, afirmă Drăgălin.Ea susține că nu a ieșit public mai devreme pentru a nu compromite investigații esențiale, precum sechestrarea a zeci de milioane de dolari în dosarele „Frauda Bancară” și „Laundromat”, sau urmărirea penală a unor persoane precum Plahotniuc și Platon.„Poate altcineva în locul meu ar fi acționat altfel. Dacă considerați că puteți mai bine, aplicați la această funcție vacantă”, încheie fostul procuror-șef, reafirmându-și convingerea că adevărul va ieși la iveală.
15:30
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare în Republica Moldova, și-a declarat susținerea pentru Crin Antonescu, candidatul Alianței România Înainte, în cursa prezidențială din România. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele PAS, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și Crin Antonescu, precum și europarlamentarul român Siegfried Mureșan. „La 4 mai, românii de pretutindeni sunt chemați, din nou, să-și exprime votul pentru viitorul Președinte al României. Alegerile prezidențiale din România sunt mai mult decât o simplă competiție electorală: sunt despre direcția pe care va merge România, dar și despre vocea puternică pe care o va avea România în Uniunea Europeană pentru a susține Republica Moldova”, a declarat Igor Grosu.Liderul PAS a subliniat că România are nevoie de un președinte care va continua să fie un avocat ferm al Republicii Moldova în capitalele europene. El i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni cu cetățenie română să participe activ la alegerile din 4 mai, pentru a respinge influențele extremiste și antieuropene.„Pe 4 mai e nevoie, din nou, de unitatea noastră, frați basarabeni, pentru a pune umărul la o Românie europeană, liberă și puternică. O Românie europeană, demnă și puternică înseamnă și o Moldovă care merge ferm spre un viitor și rămâne liberă să-și aleagă drumul”, a mai spus Grosu.La rândul său, Crin Antonescu a apreciat sprijinul oferit de autoritățile de la Chișinău și a declarat că relația dintre România și Republica Moldova trebuie să devină și mai solidă.„Alegerile prezidențiale sunt, într-un fel anume, comune pentru România și pentru Republica Moldova. Un președinte pro-occidental ferm, cu bază, cu stabilitate, cu o majoritate în spate – este o garanție că relația dintre Chișinău și București va continua”, a spus Antonescu.Antonescu a punctat că în anii din urmă relațiile bilaterale au contribuit esențial la parcursul european al Moldovei și a subliniat că este momentul ca această colaborare să se extindă pe toate planurile – politic, economic și comercial.Alegerile prezidențiale din România sunt programate pentru 4 mai, iar Crin Antonescu candidează din partea Alianței România Înainte.
15:00
Autoritățile române anunță că, pentru alegerile prezidențiale din România, care se vor desfășura între 2 și 4 mai 2025, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi organizate 64 de secții de votare. Cetățenii români aflați în R. Moldova sunt așteptați la urne vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul 07:00 – 21:00, pentru a-și alege președintele.Secțiile de votare vor fi distribuite astfel: 18 secții în regiunea NORD, 38 de secții în regiunea CENTRU, dintre care 20 doar în municipiul Chișinău, 8 secții în regiunea SUD.Ministerul Afacerilor Externe reamintește că pentru a putea vota, cetățenii români trebuie să prezinte unul dintre următoarele acte de identitate: Cartea de identitate / Cartea electronică de identitate / Cartea de identitate provizorie Buletinul de identitate Pașaportul simplu, simplu electronic sau temporar Pașaportul diplomatic / diplomatic electronic Pașaportul de serviciu / de serviciu electronic Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)Informații detaliate despre procesul de vot pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/66216
Acum 12 ore
13:40
Liderul Partidului Social Democrat European (PSDE), Tudor Ulianovschi, a încheiat o vizită de două zile la Bruxelles, unde a avut mai multe întrevederi de nivel înalt cu oficiali europeni. Potrivit acestuia, discuțiile s-au concentrat pe sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova și identificarea de soluții pentru dezvoltarea economică a țării. Ulianovschi s-a întâlnit cu Iratxe Garcia, președinta grupului Social-Democraților Europeni din Parlamentul European, cel de-al doilea cel mai numeros grup din Legislativul European. Totodată, liderul PSDE a primit mesaje de susținere din partea europarlamentarilor români Maria Grapini și Gabriela Firea. „Am avut discuții foarte bune cu conducerea Comisiei Europene, în special cu doamna Teresa Ribera, prim-vicepreședinta Comisiei. Am prezentat propunerile PSDE pentru a dezvolta economia Republicii Moldova, pentru a angaja tinerii în câmpul muncii, pentru a sprijini tranziția spre o energie verde și pentru a atrage fonduri europene în toate localitățile, inclusiv cele conduse de primarii noștri”, a declarat Ulianovschi. Liderul social-democraților a subliniat că PSDE rămâne angajat pe direcția pro-europeană și va continua să contribuie la modernizarea țării prin politici sociale și economice care să aducă beneficii reale cetățenilor. „Împreună trebuie să acționăm pentru a asigura parcursul european, dar și dezvoltarea corectă și rapidă a țării noastre!”, a punctat el la finalul vizitei.
13:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a negat că ar fi cerut fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, o listă cu procurori considerați integri, în contextul procesului de vetting. Declarațiile au fost făcute vineri, 11 aprilie, în fața presei, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor. Șefa statului a confirmat că a avut o discuție cu Dragalin, dar a subliniat că aceasta a avut loc strict pentru a identifica soluții care să prevină blocarea activității instituției. „Atunci când am vorbit despre vetting, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea că prin vetting va fi blocată activitatea PA, inclusiv a procurorilor care se ocupă de dosare de importanță națională”, a declarat Sandu. În acest context, recomandarea venită din partea Președinției ar fi fost ca Dragalin să discute direct cu comisia responsabilă de evaluare, pentru ca acei procurori implicați în dosare sensibile să fie evaluați cu prioritate și să își poată continua activitatea. „Niciodată nu a avut loc vreo discuție despre rezultatele acelor evaluări”, a adăugat președinta. Maia Sandu a menționat că o situație similară s-a înregistrat și în cazul evaluării magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), unde, pentru a evita blocajele instituționale, s-a optat pentru prioritizarea candidaților. „Exact același lucru s-a propus pentru PA”, a explicat aceasta. Procesul de vetting, una dintre reformele-cheie asumate de autorități în domeniul justiției, continuă să provoace dezbateri intense în societate, mai ales în condițiile în care mai mulți actori din domeniu au exprimat îngrijorări privind impactul acestuia asupra funcționării sistemului.
13:10
Ministerul Justiției a anunțat vineri, 11 aprilie, că nouă persoane condamnate la detențiune pe viață au fost eliberate, în urma aplicării unor mecanisme legale controversate. Informația apare într-un comunicat oficial al instituției, emis pe fondul scandalului iscat în spațiul public privind eliberarea unor interlopi extrem de periculoși. Potrivit Ministerului, în unele cazuri, procedurile de eliberare au fost grăbite, netransparente și posibil abuzive. Din acest motiv, autoritățile au inițiat o cercetare amplă, ce include evaluarea activității Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a comisiilor speciale din închisori și a instanțelor implicate. Cum au fost eliberați cei 9 condamnați pe viață:  • 4 persoane au fost eliberate după ce pedeapsa le-a fost comutată la 30 de ani, iar termenul a fost considerat executat (inclusiv cu reducerea pentru condiții inadecvate).  • 2 persoane au primit comutarea pedepsei chiar dacă nu executaseră cei 25 de ani ceruți de lege, apoi au beneficiat de eliberare condiționată sau de înlocuirea pedepsei cu muncă în folosul comunității.  • În 3 cazuri, deciziile au fost contestate: o persoană a fost reîncarcerată, una este dată în căutare internațională, iar una este în proces de reexaminare. Ce măsuri s-au luat până acum:  • A fost schimbată conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor;  • S-a dispus suspendarea comisiilor speciale de amnistie din Penitenciarele nr. 17 (Rezina) și nr. 5 (Cahul);  • Toate cererile de eliberare aflate în instanță vor fi reverificate;  • Se va schimba modul de evaluare psihologică a deținuților și monitorizarea riscului de recidivă;  • Se vor revizui comisiile de evaluare pentru condamnații pe viață, prin includerea de experți independenți din MAI, Procuratură, psihologi și alte structuri;  • Este în curs de modernizare sistemul de supraveghere a celor eliberați, inclusiv prin monitorizare electronică. Ministerul Justiției subliniază că, într-un stat de drept, orice persoană, inclusiv condamnații pe viață, trebuie să aibă o șansă de reintegrare. Însă actele de clemență trebuie să urmeze reguli stricte și să se bazeze pe evaluări reale ale riscurilor. Cazuri grave: condamnați pentru crime multiple, eliberați Printre cei eliberați se numără Alexandr Sinigur, condamnat în 2006 pentru banditism, luare de ostatici și omor în circumstanțe agravante. El a fost reîncarcerat după eliberare. Un alt caz este Iurie Radulov, condamnat pentru 10 omoruri și 11 tentative de asasinat, care a părăsit țara după ce a fost eliberat. Ce s-a schimbat în lege Pe 4 aprilie, Parlamentul a votat modificări urgente: nu mai este permisă combinarea mai multor mecanisme de reducere a pedepsei (amnistie + eliberare condiționată + înlocuirea pedepsei), ceea ce înseamnă că astfel de eliberări nu vor mai fi posibile în viitor. Ministerul promite să facă publice concluziile anchetei și anunță posibile sesizări penale împotriva celor responsabili, dacă vor fi constatate abateri grave.
13:00
Partidul „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a lansat acuzații grave la adresa membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ion Guzun, pe care îl acuză de abateri etice și tentative de influențare a activității Procuraturii Anticorupție. Formațiunea susține că a întreprins „acțiuni ferme pentru apărarea independenței justiției” și cere sancționarea urgentă a acestuia. Într-un comunicat oficial publicat pe canalele de comunicare ale partidului, „Moldova Mare” anunță că a transmis o sesizare către Comisia de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților privind refuzul lui Ion Guzun de a-și suspenda licența de avocat, deși, potrivit formațiunii, ar exista o obligație legală în acest sens pentru membrii CSM. Totodată, a fost înaintată o sesizare către Inspecția Judiciară pentru inițierea procedurii de revocare a mandatului lui Guzun din funcția de membru al CSM, pe motiv că acesta ar fi exercitat presiuni asupra fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și ar fi făcut demersuri pentru „persecutarea judecătorilor incomozi”. „Justiția nu se negociază. Este un principiu de neclintit pentru Partidul Moldova Mare”, se arată în mesajul partidului. Victoria Furtună și formațiunea sa solicită, în acest context, ca Veronica Dragalin să fie audiată de urgență prin teleconferință, pentru a „preveni orice formă de influență asupra acesteia” și pentru a face lumină în aceste acuzații. De asemenea, „Moldova Mare” își exprimă disponibilitatea de a sprijini „metodologic” procesul de curățare a sistemului judecătoresc de influențele politice și externe. „Moldova merită o justiție care servește cetățenii, nu interesele clanurilor”, conchide partidul în mesajul său public. Astăzi, într-un interviu pentru Morari News, Ion Guzun a declarat că nu are de ce să-și dea demisia.
11:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat vineri, 11 aprilie, la Adunarea Generală a Judecătorilor, ce ridică semne de întrebare cu privire la granițele dintre puterea executivă și cea judecătorească într-un stat care pretinde că respectă principiul separației puterilor în stat. În discursul său, șefa statului a transmis un mesaj dur la adresa sistemului judecătoresc, subliniind că „nu este curățat în întregime” și că „mai există exponenți ai metehnelor vechi”. Aceasta a avertizat că, în lipsa unor acțiuni ferme, s-ar putea ajunge din nou la „metode extraordinare”, fără a explica clar la ce se referă – o remarcă ce poate fi interpretată ca un semnal de presiune sau chiar un avertisment adresat sistemului. „Dacă nu vom acționa cu fermitate, dacă nu vom rămâne consecvenți și exigenți, vom risca să ajungem din nou în situația de a recurge la metode extraordinare”, a declarat Sandu. „Cei care comit abuzuri trebuie să fie sancționați de sistem.” Declarațiile vin într-un moment în care justiția se confruntă cu critici legate de independența sa reală și de modul în care se aplică reformele promise. Maia Sandu a salutat totodată „curajul și profesionalismul” judecătorilor care au pronunțat hotărâri în dosare de corupție electorală. Totodată, Maia Sandu a salutat inițiativa de majorare a salariilor judecătorilor, înregistrată recent în Parlament, subliniind importanța unui sistem motivat financiar pentru a rezista presiunilor externe și interne. „Este de apreciat perseverența judecătorilor care aplică legea corect, fără influențe, fără presiuni”, a mai spus președinta, făcând apel ca magistrații să raporteze orice formă de influență „necorespunzătoare”. Criticii actualei guvernări subliniază că un astfel de discurs, însoțit de prezența fizică a șefului statului la o reuniune a magistraților, riscă să contrazică însăși ideea de autonomie a justiției și să consolideze percepția unei justiții „aliniate politic”. Reforma justiției rămâne una dintre temele centrale ale actualei guvernări, însă controversele legate de presiunile exercitate de executiv și de modul în care sunt selectați și evaluați judecătorii continuă să alimenteze o dezbatere aprinsă în societate.
11:20
Fostul ambasador al Moldovei la Moscova și șoferul mașinii arondate Ambasadei – învinuiți de tentativa scoaterii din țară prin contrabandă spre Rusia a steroizilor de peste 8,4 milioane de lei, în perioada lunii decembrie a anului 2020 – acum au fost declarați nevinovați de Judecătoria Căușeni, sediul Ștefan Vodă.După trimiterea în judecată a celor doi în 2021, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au solicitat instanței de judecată aplicarea arestului, condamnarea acestora la 5 și 4 ani închisoare (cu interdicția ocupării funcțiilor în domeniul dreptului de către fostul ambasador) și confiscarea contravalorii autocamionului de model Iveco (peste 400.000 lei) cu care atunci ar fi fost transportați steroizii. Acum că instanța de judecată i-a achitat pe cei doi inculpați, procurorii PCCOCS vor contesta hotărârea la Curtea de Apel Centru.În cadrul procesului judiciar, au fost audiați opt martori la solicitarea procurorilor, din trei state (inclusiv din rândul personalului a două ambasade ale Moldovei), precum și un martor din partea inculpaților. Procurorii PCCOCS nu au fost de acord cu seria de amânări ale ședințelor de judecată (niciuna din motivul procurorilor) și au luptat în instanța de judecată pentru accelerarea procesului, prin depunerea a două cereri în acest sens, care însă nu au fost satisfăcute.Urmare a pronunțării acestei sentințe de achitare de Judecătoria Căușeni, sediul Ștefan Vodă, inculpații beneficiază de prezumția nevinovăției potrivit legii, până la pronunțarea unui act judecătoresc final. Totodată, procurorii PCCOCS continuă urmărirea penală și în privința a opt persoane învinuite în dosarul tentativei de contrabandă cu steroizi (dintre care două persoane anunțate în căutare, cu mandat de arest) – membri ai unui grup criminal organizat. Reamintim, anterior la solicitarea procurorilor PCCOCS a fost condamnată la 4 ani închisoare (pe un termen de probă de 3 ani) persoana care a recunoscut vinovăția și, deci, i-a fost redusă pedeapsa, pentru transmiterea unui colet cu substanțe psihotrope spre transportare în Rusia, în acest dosar de tentativă de contrabandă.
11:00
Fostul ministru al Justiției și ex-președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, aruncă o lumină critică asupra scandalului eliberării unor deținuți extrem de periculoși, în baza amendamentelor operate în Legea Amnistiei. Acesta sugerează clar că actuala Ministră a Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, nu putea să nu fi știut despre situația din penitenciare și despre aplicarea controversată a acestor prevederi. „Este un singur detaliu care nu se leagă în toată povestea aceasta. Toți miniștrii Justiției din țara asta încep dimineața cu o discuție cu șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor. Sunt peste 7.000 de persoane deținute, ministrul este informat la prima oră, la 7 dimineața, ce se întâmplă: dacă nu există decese, evadați, turbulențe, dacă au suficientă mâncare și așa mai departe. Este prioritatea zero”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV. El susține că este o practică instituționalizată ca ministrul să fie la curent cu orice situație sensibilă din penitenciare, inclusiv procedurile judiciare care implică riscuri sau pot genera controverse publice. „Administrația penitenciarelor ar fi trebuit să o informeze pe Ministra Justiției cu două ani înainte despre tendințele și riscurile acestui mecanism”, a punctat fostul oficial. Declarațiile lui Tănase pun sub semnul întrebării reacția întârziată și aparent surprinsă a Ministerului Justiției în fața scandalului privind eliberarea unor interlopi condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave. Scandalul a dus deja la demisii importante, inclusiv pe cea a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, și la excluderea deputatei Olesea Stamate din PAS, însă rămân numeroase semne de întrebare privind responsabilitatea executivului în gestionarea acestei crize.
10:30
Un bărbat de 44 de ani a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de răpirea unei persoane în Băcioi. Poliția a fost sesizată de către trecători. Aceștia au comunicat că un bărbat a fost agresat și urcat forțat într-o mașină, care a plecat într-o direcție necunoscută. Oamenii legii au stabilit că victima, un bărbat de 42 de ani, ar fi  fost răpit de către fostul său angajator, la care acesta activa în gospodărie.  Datorită intervenției prompte ale polițiștilor de la Botanica, acțiunile ilegale ale bănuitului au fost contracarate, iar la domiciliul său a fost depistat bărbatul răpit. În timpul audierilor, bănuitul a comunicat că a recurs la răpire pentru că victima îi datora o sumă de bani și urma să muncească din contul datoriei. Dacă va fi găsit vinovat, conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă de la 3 la 6 ani de închisoare.  
10:20
În ultimul an au fost eliberați din detenție nu șapte, ci mai mulți deținuți extrem de periculoși, condamnați pentru infracțiuni deosebit de grave. O spune șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-o intervenție la TV8. Mai mult, șeful poliției spune că acești interlopi prezentau risc sporit de securitate  atunci când erau în penitenciar.„La general, aceste persoane au prezentat un risc sporit inclusiv în momentul când erau în penitenciar, nu doar la libertate. Ce ține de compartimentul ordine și securitate, poliția va întreprinde toate acțiunile ca cetățenii să se simtă în siguranță și să nu admită comiterea unor infracțiuni pentru care au fost închiși, dar și toate tipurile de infracțiuni. În ultimii ani, avem cea mai scăzută rată raportată la aspecte de contravenții de securitate și cu caracter sexual”, a declarat șeful IGP.Potrivit lui Cernăuțeanu, nu toți au ieșit la libertate în baza prevederilor legii amnistiei. Acesta dă asigurări că fiecare din cei eliberați este ținut în evidență.„Noi avem obligativitatea, inclusiv cu cei eliberați, să lucrăm cu fiecare în parte. Noi la fiecare am ajuns, fiecare dintre ei a fost luat în controlul Legii 50 din 2002 ceea ce ține de combaterea crimei organizate”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
10:10
Casa Albă a confirmat că tarifele impuse de SUA asupra produselor din China ajung la un nivel record de 145%. Anunțul vine după ce președintele Donald Trump declarase anterior că acestea vor crește la 125%.Casa Albă a anunțat că tarifele aplicate produselor chinezești care intră în Statele Unite sunt, de fapt, mai mari decât s-a spus inițial. Președintele Donald Trump declarase miercuri că va majora aceste taxe de 125% însă oficialii au precizat că suma nu includea o taxă anterioară, de 20%.Cu totul, nivelul tarifelor ajunge la 145%, o cifră mai mare decât se estimase anterior. Acest anunț vine în contextul unei escaladări a conflictului comercial dintre SUA și China. Administrația Trump încearcă să pună presiune economică pe Beijing pentru a negocia un nou acord comercial.Oficialii americani spun că vor oferi mai multe informații în curând, pe măsură ce situația evoluează.
Acum o zi
19:30
Salariile judecătorilor vor crește cu 20%, într-un moment în care încrederea publică în justiție este sub semnul întrebării.Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a salutat joi amendamentul înregistrat de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului la Proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2025, prin care valoarea de referință utilizată la calcularea salariilor judecătorilor se majorează de la 3000 la 3600 de lei. Astfel, salariile magistraților vor crește cu 20%, o ajustare pe care CSM o consideră „necesară și sustenabilă”.Potrivit comunicatului instituției, măsura este rezultatul unui „efort susținut” început în 2023 și vine ca o recunoaștere a „muncii oneste, profesioniste și integre” a judecătorilor din România.Totuși, creșterea salarială survine pe fundalul unor scandaluri de corupție și abuz în sistemul judiciar, care au zdruncinat încrederea cetățenilor în independența și integritatea justiției. În timp ce CSM insistă că independența sistemului judiciar nu poate exista fără garanții materiale, societatea civilă cere reforme reale, nu doar salarii mai mari.
18:10
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a reacționat dur la acuzațiile lansate recent de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Aceasta a susținut, într-o scrisoare adresată unei judecătoare și făcută publică de experta anticorupție Cristina Ciubotaru, că în anul 2024 președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu procurorii „integri” care ar trebui să treacă de procedura vetting.„Eu cred că cineva a ales o metodă să se lanseze în politică. Mă refer la cei care publică astfel de scrisori și probabil o să mai vină tot felul de anunțuri deocheate. Se pregătește să intre în politică, ceea ce n-ar fi rău. Este decizia ei. Ceea ce este rău, că atunci când tu ești la conducerea instituției care combate corupția, tu ești acolo, ai tot instrumentariul, ai, după cum pretinzi, informații din astea și nu acționezi. Acum, când nu ai aceste împuterniciri, brusc ai devenit harnică”, a declarat Igor Grosu, citat de realitatea.md.Declarația vine în contextul în care Președinția și Guvernul au respins categoric acuzațiile, catalogându-le drept „false și nefondate”. Scrisoarea Veronicăi Dragalin ridică însă semne de întrebare asupra independenței reale a procesului de vetting, menit să curețe sistemul de justiție de influențe și persoane compromise.
17:50
Autoritățile franceze au primit undă verde pentru a pune sechestru pe o vilă luxoasă de pe malul lacului Geneva, deținută de fostul politician moldovean Vladimir Plahotniuc, aflat în prezent în urmărire internațională. Decizia, pronunțată de Curtea de Casație din Franța pe 19 martie, vine în contextul anchetelor legate de scandalul de corupție de un miliard de dolari care a zguduit Republica Moldova, potrivit unui articol Rise Moldova și OCCRP. Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova, este acuzat de implicare directă în așa-numita „Furtul Secolului”, o schemă financiară prin care au fost sustrase fonduri de la trei bănci moldovenești între 2012 și 2014. Potrivit procurorilor moldoveni, oligarhul ar fi beneficiat de zeci de milioane de dolari din banii furați.Imobilul din Sciez, achiziționat în 2018 pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari, fusese trecut în mod suspect pe numele unei companii offshore din Cipru, Sigmateli Limited, într-o încercare de a evita confiscarea. Însă instanța supremă din Franța a respins argumentul companiei, potrivit căruia legătura cu Plahotniuc s-ar fi întrerupt în 2020, și a stabilit că vila îi aparține în realitate fostului lider politic moldovean.Francezii nu sunt singurii care colaborează cu autoritățile de la Chișinău. În Elveția, un alt imobil de lux, evaluat la 32 de milioane de dolari, a fost înghețat în august 2024. Casa aparține formal unei firme legate de soția lui Plahotniuc, însă autoritățile elvețiene consideră că fondurile folosite pentru achiziție provin din deturnarea banilor publici moldoveni.Procurorii anticorupție din Moldova spun că Plahotniuc ar mai deține alte două proprietăți în Franța, inclusiv un chalet alpin de lux în Combloux, cu vedere panoramică spre Mont Blanc, șase dormitoare, cramă, sală de sport și garaj pentru opt mașini.
17:30
Deputatul AUR și președinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană, Valeriu Munteanu, acuză autoritățile de la Chișinău de interferență directă în procesele politice din România, în contextul în care fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat că a câștigat un proces de defăimare împotriva liderului AUR, George Simion.Potrivit lui Munteanu, decizia instanței din Republica Moldova nu ar fi decât un nou episod într-o campanie politică orchestrată de „regimul moldovenist de la Chișinău”, care urmărește să discrediteze liderii unioniști și să influențeze alegerile prezidențiale din România.„Este inacceptabil ca justiția Republicii Moldova, aflată sub influență politică, să se transforme într-un instrument de interferență directă în procesele electorale din România”, a declarat deputatul AUR, citat într-un comunicat remis presei.Munteanu consideră că atacurile la adresa lui George Simion nu sunt întâmplătoare, ci parte a unei strategii de discreditare: „George Simion nu este agentul nimănui, ci vocea unei națiuni întregi, care refuză să-și uite frații de peste Prut.”În aceeași declarație, parlamentarul a criticat vehement demersurile fostului ministru Șalaru, pe care îl numește „acuzatorul de serviciu” și „un politician care se contrazice singur”. Munteanu a amintit că în trecut Șalaru îl sprijinea pe Simion, participând activ la manifestații unioniste și susținând proiectele acestuia.„În 2015, când pretinde că „știa” de presupusele relații ale lui George Simion cu FSB, îl sprijinea public. Abia în 2023, când Simion devenise liderul celui de-al doilea partid al țării, Șalaru a „descoperit” trecutul periculos al fostului său aliat”, a spus Munteanu.De asemenea, deputatul respinge acuzațiile privind o pretinsă legătură a lui Simion cu serviciile secrete rusești, catalogându-le drept „mincinoase și neverificabile”. În opinia sa, interdicția aplicată de Ucraina lui Simion în 2024 s-a bazat exclusiv pe „apărarea demnă a drepturilor românilor din regiunea Cernăuți”.Munteanu cere autorităților moldovene să se abțină de la orice implicare în campania electorală din România și să respecte voința cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului:„Republica Moldova nu este un stat străin pentru români, ci un teritoriu românesc separat abuziv. Orice atac la adresa unionismului este un atac împotriva identității noastre.”Menționăm, fostul ministru al Apărării în Republica Moldova Anatol Şalaru spune că a câştigat procesul pe care George Simion i l-a intentat, în urmă cu aproape trei ani, după ce a spus că liderul AUR s-a întâlnit la Cernăuți cu spioni ai Rusiei.„Vreau să vă anunț că am câștigat procesul pe care mi l-a intentat George Simion în Republica Moldova, în urmă cu aproape trei ani! În urmă cu trei ani, în cadrul unui interviu, am făcut o dezvăluire care i-a șocat pe mulți. Am spus că George Simion a fost declarat «persona non grata» în Republica Moldova, după ce organele competente au strâns probe și au observat că Simion desfășura activități ilegale și care subminau statul moldovean”, a anunțat joi Anatol Şalaru, pe pagina sa de Facebook.
17:20
Inflația pare să fi reluat avântul în Republica Moldova, lovind din nou cele mai vulnerabile categorii sociale. Potrivit datelor oficiale prezentate de Biroul Național de Statistică, în luna martie 2025, prețurile la alimentele de bază și servicii au crescut semnificativ comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, sugerând o reîntoarcere periculoasă la o spirală inflaționistă.Cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la: Legume: +36,18% Fructe: +25,33% Ouă: +13,77% Ulei vegetal: +12,36% Produse lactate: +5,45% Medicamente: +8,03%Nici alimentele de bază, precum pâinea (+1,69%) și carnea (+1,54%), nu au scăpat de scumpiri. În plus, tarifele pentru serviciile comunale au crescut cu 32,11%, accentuând și mai mult presiunea asupra bugetelor familiale.Comparativ cu decembrie 2024, inflația din martie 2025 a ajuns la 3,68%, iar față de martie 2024 — la 8,75%, semnificativ mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, când nivelul inflației era de 3,94%.Un aspect îngrijorător este răsturnarea trendurilor: dacă în martie 2024 legumele, zahărul și uleiul se ieftineau, iar tarifele la utilități scădeau cu -15,51%, în martie 2025 scumpirile sunt generalizate și abrupte.Economiștii avertizează că, dacă tendința continuă, puterea de cumpărare a populației va scădea drastic, iar impactul social ar putea fi mai sever decât în anii precedenți de criză.
16:40
Actorul și influencerul Emilian Crețu a anunțat public că este gata să doneze întreaga sumă de 100.000 de lei, câștigată recent la un show de tip loterie. Însă, spre deosebire de alte gesturi caritabile, Crețu pune o condiție clară: banii vor merge numai către o familie modestă, muncitoare și cu copii mulți, nu către „săracii care nu vor să muncească”.„O familie extrem de săracă nu merită ajutor, decât doar o bucățică de pâine. Sunt foarte multe familii sărace care nu vor să lucreze, așteaptă cineva să le dea ceva”, a declarat Crețu într-o postare video, explicând de ce a devenit mai selectiv în gesturile sale de binefacere.Actorul a povestit și un episod din campania sa de Crăciun — „Moș Crăciun există, Moș Crăciun ești tu” — în care a aflat de la săteni că beneficiarii donațiilor erau alcoolici și trăiau la limita existenței nu din cauza neajunsurilor, ci a alegerilor proprii.„În ziua de azi, săraci îs doar putorile”, a exclamat Emilian Crețu, subliniind că vrea să susțină o familie care „știe să muncească și care merită acești bani”.Actorul i-a rugat pe urmăritorii săi să-l ajute să identifice familia potrivită, iar sugestiile nu au întârziat să apară.
15:30
Parlamentul a aprobat, la ședința plenară de astăzi, proiectul de lege care prevede că suma impozitului funciar pentru anul 2024 declarată de producătorii agricoli va fi rambursată acestora din contul TVA-ului acumulat. Proiectul a fost susținut, în lectura a doua, de 58 de deputați.Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputatul PAS Alexandr Trubca, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară. Autorul susține că proiectul de lege va ameliora situația din sectorul agricol manifestată prin decapitalizarea agricultorilor în urma multiplelor crize care au afectat sectorul în ultimii ani, precum criza logistică, criza fertilizanților, seceta din vara anului trecut.Proiectul mai prevede modificarea termenului de implementare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli. Astfel, rambursarea se va efectua până în luna iunie 2026 inclusiv.Proiectul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
15:00
Administrația Căilor Ferate din Moldova (CFM) a început procesul de concediere a angajaților care au atins vârsta de pensionare, invocând scăderea volumului de muncă și situația financiară critică a întreprinderii, scrie Bani.md. Potrivit unui ordin semnat de directorul general interimar, Sergiu Cotelnic, toate subdiviziunile teritoriale ale CFM sunt obligate să înceteze raporturile de serviciu cu această categorie de salariați, începând cu 1 aprilie 2025. Decizia este menită, potrivit conducerii, să reducă cheltuielile și să contribuie la „raționalizarea resurselor umane”, relatează Bani.md.Măsura afectează o parte din cei circa 5.700 de angajați ai companiei, dintre care mulți nu și-au mai primit salariile din august 2024. Între timp, CFM a scos la licitație locomotive, vagoane și alte echipamente pentru a putea acoperi datoriile acumulate, care depășesc 190 de milioane de lei.Concedierile se vor face în baza prevederilor Codului Muncii privind pensionarea, iar fiecare caz în parte trebuie raportat în scris până pe 15 aprilie 2025 către directorul general interimar. Documentele de concediere vor fi transmise prin e-mail Direcției Resurse Umane.Decizia vine într-un moment de criză fără precedent pentru întreprinderea de stat, care de ani buni se confruntă cu lipsă de investiții, infrastructură învechită și o scădere dramatică a activității. Totodată, lipsa unor soluții durabile și dialog real cu angajații ridică semne de întrebare privind viitorul companiei și soarta celor rămași fără un loc de muncă.
14:20
Uniunea Europeană a anunțat astăzi o pauză de 90 de zile în aplicarea măsurilor de retorsiune comercială împotriva Statelor Unite, în încercarea de a relansa negocierile pentru un acord comercial. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul pe platforma X (fostul Twitter), subliniind că decizia are scopul de a „da o șansă negocierilor”.Măsura vine după o întorsătură neașteptată a președintelui american Donald Trump, care a decis să suspende timp de 90 de zile noile tarife vamale impuse recent asupra a zeci de țări. În ciuda acestei retrageri parțiale, liderul de la Casa Albă a fost avertizat de Bruxelles că lipsa unui acord real ar putea duce la reluarea represaliilor.Piețele bursiere europene au reacționat imediat la veste, înregistrând creșteri spectaculoase. Indicele FTSE 100 a urcat cu peste 6% la scurt timp după deschiderea bursei de joi, urmând tendința ascendentă deja vizibilă pe piețele din SUA și Asia.Totuși, tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China continuă să se intensifice. Donald Trump a anunțat o majorare bruscă a tarifelor pentru importurile din China, de la 104% la 125%, alimentând temerile privind un conflict economic prelungit între cele mai mari două economii ale lumii.Ca răspuns, Beijingul a impus tarife de 84% pentru importurile americane și a avertizat asupra unor posibile măsuri suplimentare, denunțând acțiunile SUA drept „șantaj” și „intimidare”.Toate țările vor continua totuși să fie supuse unui tarif „de bază” de 10%, introdus de administrația Trump, iar guvernul britanic a precizat că nu se așteaptă ca această taxă să fie suspendată.Negocierile dintre UE și SUA urmează să continue în această perioadă de 90 de zile, cu speranța unei detensionări durabile în relațiile comerciale transatlantice.
13:00
Victoria Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, a acuzat guvernarea PAS că a deturnat prioritățile reale ale cetățenilor în favoarea PR-ului politic și a represiunii împotriva opoziției. În cadrul unei emisiuni, Furtună susține că banii alocați de partenerii externi, în special cei 20 de milioane de dolari anunțați de Administrația SUA pentru promovarea proiectelor electorale, au fost cheltuiți netransparent și în scopuri propagandistice. „Acești bani puteau fi folosiți pentru sprijinirea regiunilor, crearea locurilor de muncă și facilitarea revenirii oamenilor acasă. În schimb, s-au dus pe concerte, campanii și imagine. Cetățenii nu au simțit nicio îmbunătățire reală”, a spus lidera formațiunii. Furtună a pus sub semnul întrebării și independența justiției, afirmând că instanțele și structurile de forță sunt utilizate „tot mai des” ca instrumente politice împotriva opoziției. „Justiția trebuie să fie independentă, nu controlată. Acesta nu este drumul spre Europa, ci spre dictatură”, a subliniat ea. Într-un mesaj adresat cetățenilor, Furtună a pledat pentru o guvernare bazată pe rezultate și nu pe „slogane zgomotoase”: „Oamenii așteaptă drumuri, spitale, locuri de muncă și dreptate. Respectul pentru lege și adevăr trebuie readus în țară.” Declarațiile vin în contextul unor tensiuni politice crescânde și a unui val tot mai mare de critici față de modul în care guvernarea gestionează fondurile externe și relația cu instituțiile de forță ale statului.
12:50
Un inspector de patrulare din nordul țării este cercetat de ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți într-un dosar de trafic de influență. Acesta este bănuit că ar fi pretins mijloace financiare ilicite de la o persoană pentru a o ajuta să-și perfecteze permisul auto de categoria „C”. Potrivit materialelor acumulate, bănuitul ar fi pretins 1000 de euro, susținând că ar avea influență asupra angajaților Secției Înmatriculare Vehicule și Documentare a Conducătorilor Auto (SÎTCCA) Bălți și că îi poate determina să adopte o decizie favorabilă în vederea promovării examenului de conducător auto la proba teoretică și practică pentru categoria „C”, cu ulterioara perfectare și eliberare a permisului de conducere. Astăzi, ofițerii CNA au efectuat percheziții la domiciliul și în automobilul polițistului sub conducerea procesuală a procurorilor mun. Bălți. Acesta și-a recunoscut vina și în prezent este cercetat în stare de libertate.
11:50
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi nu confirmă, dar nici nu infirmă informația precum că Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu, ar urma să fie schimbat. Popșoi a invocat o „cutumă diplomatică”, care nu îi permite să dezvăluie mai multe informații înaintea unei decizii oficiale. „Cu mare regret nu pot să vă confirm sau să vă infirma atât timp cât nu există o decizie juridică pe care să o putem anunța public. Vă rog să mă înțelegeți. Este o cutumă diplomatică ca aceste lucruri să se discute doar atunci când există o decizie publică care poate fi comunicată”, a declarat ministrul de Externe, Mihai Popșoi.În ceea ce privește relația dintre Republica Moldova și SUA, ministrul de externe, Mihai Popșoi, îl invită pe Elon Musk la Chișinău. Declarația a fost făcută în contextul opririi finanțării proiectelor Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).„Poate ar fi cazul, dacă va veni. Dl Musk se poate convinge, mergând la Artcor, la Mediacor, să viziteze industria vitivinicolă, care a fost ajutată de USAID să crească brandul de țară, inclusiv consumatorii din SUA se bucură de calitatea vinului nostru, care acum probabil va deveni un pic mai scump în contextul tarifelor”, a declarat Mihai Popșoi la Jurnal TV.
11:20
După demisia lui Corneliu Durnescu din funcția de director al Televiziunii Naționale, conducerea Companiei Teleradio-Moldova anunță o nouă echipă managerială pentru posturile publice Moldova 1 și Moldova 2. Potrivit unui mesaj public al directorului general Vlad Țurcanu, funcția de director adjunct pe televiziune va fi preluată de Ecaterina Covali, care va coordona atât activitățile editoriale, cât și cele administrative ale celor două posturi. Aceasta va fi secondată de Dorin Scobioală, desemnat în calitate de producător general, responsabil de toate programele, cu excepția celor de știri. „Am venit cu toții la TRM să facem performanță. Asta înseamnă să producem programe de calitate, să fim reprezentativi pentru toate grupurile sociale și politice și să reflectăm politicile statului în materie de programe sociale și economice, educație, politică externă etc.”, a declarat Vlad Țurcanu.Corneliu Durnescu, directorul general adjunct al companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) și directorul televiziunii Moldova 1, a plecat din funcții. Vladimir Țurcanu, directorul TRM, a anunțat pe 25 martie despre întreruperea „de comun acord” a relațiilor contractuale cu Durnescu.
11:10
După o zi de tăcere în spațiul public, deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție la acuzațiile apărute în presă privind un posibil conflict de interese legat de activitatea familiei sale. Acesta a respins acuzațiile și a calificat drept „atacuri cârcotașe” criticile apărute în mediul online. „Ca să fie foarte clar, mama mea și fratele meu organizează concerte de aproape 20 de ani, cu mult înainte ca eu să fiu implicat politic. Nu pot să le cer să se oprească din activitate doar pentru că eu sunt deputat”, a declarat Marian într-o postare pe rețelele sociale. El a subliniat că Asociația Muzical-Corală, coordonată de familia sa, este „probabil cea mai importantă asociație culturală privată din țară” și că a primit finanțare de la stat indiferent de guvernare. Cu toate acestea, întrebările legitime despre modul în care a fost atribuit contractul de 3,5 milioane de lei pentru turneul „Moldova – Familia Noastră” rămân fără răspuns. Amintim că scandalul a pornit în urma unei investigații publicate de Omniapres.md, care a dezvăluit că Asociația condusă de Elena Marian, mama deputatului, a fost singura participantă la o licitație organizată pentru promovarea culturii moldovenești în diaspora. Contractul vizează desfășurarea a cinci concerte în patru state europene și este finanțat din bani publici.
10:40
Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că serviciile secrete ucrainene au informații despre 155 de cetățeni chinezi care ar lupta alături de armata rusă împotriva Ucrainei. Președintele ucrainean mai spune că Rusia recrutează cetățeni chinezi pe rețelele de socializare și că oficialii chinezi știu acest lucru, scrie Reuters.Liderul ucrainean a discutat cu reporterii după ce doi cetățeni chinezi au fost capturați în estul Ucrainei, unde forțele ruse au făcut progrese. El și-a exprimat dorința ca Statele Unite să adreseze Rusiei problema desfășurării cetățenilor chinezi pe câmpul de luptă. Zelenski a susținut că Rusia recrutează cetățeni chinezi prin rețelele de socializare și a subliniat că autoritățile chineze sunt conștiente de acest aspect. Serviciul de securitate ucrainean a întocmit deja liste care includ nume, date de naștere și detalii despre unitățile militare ruse în care au fost repartizați. Ucraina analizează dacă recruții primesc instrucțiuni din partea Beijingului.„Problema chineză este serioasă”, a spus Zelenski, menționând că există 155 de persoane cu detalii de pașaport „care luptă împotriva ucrainenilor pe teritoriul Ucrainei”. Ucraina își propune să colecteze mai multe informații, având în vedere că numărul acestora ar putea fi mai mare.De altă parte, Ministerul de Externe al Chinei a respins ca „nefondate” comentariile lui Zelenski conform cărora cetățeni chinezi luptă alături de ruși pe front.„Ucraina ar trebui să recunoască eforturile constructive ale Chinei în găsirea unei soluții politice pentru criza ucraineană”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Lin Jian, în cadrul unei conferințe de presă. China a declarat că investighează situația împreună cu Ucraina.În altele comentarii, Zelenski a exprimat opinia că președintele american Donald Trump este iritat de eșecul Kremlinului de a respecta promisiunile, referindu-se la refuzul Rusiei de a accepta un acord american de încetare a focului și de a continua atacurile asupra obiectivelor ucrainene. „Cred că Trump este nemulțumit că (președintele rus Vladimir) Putin nu respectă ceea ce a promis”, a afirmat Zelenski. „Nu știm tot despre ce au vorbit, dar cunoaștem multe. Și ne așteptăm cu adevarat să existe o reacție”.Președintele ucrainean a adăugat că o întâlnire planificată în Statele Unite pentru această săptămână pentru a discuta un acord privind mineralele și terenurile rare se focusează pe aspecte tehnice și viitoarea structură a unui acord. Zelenski a subliniat că acordul ar trebui să fie profitabil pentru ambele părți, contribuind la modernizarea Ucrainei.
10:30
Regimul separatist de la Tiraspol neagă orice legătură cu Alexandr Nesterovschi, fost deputat moldovean condamnat la 12 ani de închisoare pentru fapte de corupție, care a dispărut fără urmă la scurt timp după pronunțarea sentinței. Potrivit așa-numitului ministru de externe transnistrean, Vitali Ignatiev, autoritățile din regiune nu ar fi primit nicio solicitare oficială de extrădare și, mai mult, nu ar deține nicio informație despre locul aflării lui Nesterovschi. Declarațiile lui Ignatiev vin într-un moment în care autoritățile de la Chișinău, inclusiv președinta Maia Sandu, susțin că s-a solicitat predarea fostului deputat. „Până în acest moment, nu avem nicio scrisoare oficială pe linia Ministerului de Externe. Am văzut doar speculații. Mi se pare că situația a ieșit din limitele unui bun-simț”, a declarat Ignatiev, într-o intervenție difuzată de presa locală. Mai mult, reprezentantul Tiraspolului a afirmat că, în urma consultărilor cu structurile „competente” (în speță, serviciile de securitate ale regiunii), s-a transmis Chișinăului și comunității internaționale că Nesterovschi nu se află pe teritoriul regiunii separatiste. Președinta Maia Sandu a declarat anterior că regimul de la Tiraspol ar putea refuza colaborarea, invocând legăturile strânse cu Federația Rusă. Însă în lipsa unor acțiuni clare și a unei comunicări coerente între instituțiile statului, astfel de afirmații riscă să rămână simple alibiuri politice, în timp ce persoane condamnate reușesc să dispară nestingherite.
09:50
Donald Trump a anunțat miercuri seară că suspendă timp de 90 de zile aplicarea noilor tarife, dar că le ridică pe cele pentru China la 125% (de la 104%), cu efect imediat. Iar pentru țările care doresc să negocieze, va exista un tarif general de 10%. Dă vina pentru această măsură pe "lipsa de respect" arătată de chinezi. Anunțul venit de la Casa Albă s-a resimțit rapid pe piețe, care au înregistrat creșteri aproape instantaneu: NASDAQ a crescut cu 10%, S&P 500 cu 7,6%, iar DOW cu 6,5%. Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că "aceasta a fost strategia lui Trump de la bun început, am putea spune chiar că a provocat China să ajungă într-o poziție dificilă”."Având în vedere lipsa de respect pe care China a arătat-o piețelor mondiale, ridic tariful impus Chinei de către Statele Unite ale Americii la 125%, cu efect imediat. Sper ca, într-un viitor apropiat, China să-și dea seama că zilele în care profita de pe urma SUA și a altor țări nu mai sunt sustenabile sau acceptabile. În schimb, și având în vedere faptul că mai mult de 75 de țări au contactat reprezentanți ai Statelor Unite, inclusiv Departamentele de Comerț, Trezorerie și USTR, pentru a negocia o soluție la subiectele discutate referitoare la comerț, bariere comerciale, tarife, manipularea monedei și tarifele non-monetare, și că aceste țări nu au ripostat în niciun fel împotriva Statelor Unite, așa cum am sugerat ferm, am autorizat o pauză de 90 de zile, precum și o reducere semnificativă a tarifelor reciproce pe durata acestei perioade, la 10%, de asemenea cu efect imediat", a scris Trump pe TruthSocial.Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a încercat să prezinte decizia președintelui Trump, de a suspenda noile tarife, ca fiind o parte a planului de la bun început, pentru a încuraja națiunile să negocieze."Am avut o discuție lungă duminică, iar aceasta a fost strategia lui de la bun început. Am putea chiar spune că a provocat China să ajungă într-o poziție dificilă. Ei au răspuns. S-au arătat lumii ca fiind actori negativi", a declarat Bessent care a călătorit duminică la Mar-a-Lago pentru a discuta despre tarife cu Trump.Bessent a mai spus că Trump se va implica personal în negocieri pentru concesii. "Nimeni nu își crează avantaj ca președintele Trump", a declarat Bessent.
09:40
În seara zilei de 9 aprilie 2025, salvatorii din Ștefan Vodă au intervenit pentru a salva o persoană căzută într-o fântână din satul Talmaza. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 19:16. Potrivit informațiilor înregistrate, o persoană a căzut într-o fântână cu un strat de apă de circa 50 cm, aflată în ograda propriei gospodării. Pentru efectuarea misiunii de salvare, la fața locului a intervenit un echipaj de salvatori. Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că o femeie în vârstă de 69 de ani se afla la o adâncime de aproximativ 6 metri. În mai puțin de 10 minute, salvatorii IGSU, utilizând echipamentul specializat, au reușit să o extragă pe femeie la suprafață. Aceasta, fiind în stare conștientă, a fost preluată de medici și transportată la spital pentru îngrijirile necesare. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi stabilite de organele de drept. În ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au intervenit în 33 de situații de risc.
Acum 2 zile
20:10
Liderul Partidului Social Democrat din Republica Moldova, Iurie Ciocan, a condamnat în termeni extrem de duri incidentul violent petrecut noaptea trecută în satul Stăneștii de Sus, regiunea Cernăuți, unde un grup de indivizi mascați și înarmați cu bâte și bare metalice a atacat enoriașii Bisericii Ortodoxe „Sfântul Nicolae”, devastând lăcașul de cult sub ochii nepăsători ai autorităților ucrainene.„Comportamentul agresiv al reprezentanților puterii de la Kiev în raport cu minoritatea românească depășește toate liniile roșii și necesită o reacție fermă din partea României și Republicii Moldova, dar și din partea Uniunii Europene”, a declarat Iurie Ciocan într-o poziție publică difuzată astăzi.Potrivit liderului PSD Moldova, atacul asupra credincioșilor – inclusiv femei – și devastarea bisericii, doar pentru că enoriașii refuză să treacă sub jurisdicția Patriarhiei Ortodoxe Ucrainene, reprezintă o încălcare flagrantă a libertății religioase și o formă gravă de discriminare etnică.„Suntem solidari cu poporul ucrainean în fața agresiunii ruse, dar asta nu înseamnă că putem închide ochii la abuzurile comise asupra românilor din Ucraina, care sunt călcați în picioare chiar de către statul pe care îl apără cu arma în mână”, a spus Ciocan.El a subliniat că românii din Ucraina participă activ la apărarea țării, dar sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua, fiind privați de dreptul de a se ruga și învăța în limba maternă. „Este strigător la cer!”, a adăugat liderul social-democrat.Iurie Ciocan a denunțat și refuzul autorităților ucrainene de a permite credincioșilor români să se afilieze Bisericii Ortodoxe Române, deși aceasta le este naturală și istoric firească. „Să profanezi un lăcaș de cult și să agresezi oamenii pentru convingerile lor religioase este un act barbar, profund antidemocratic.”Politicianul cere intervenția promptă a României, Republicii Moldova și a Uniunii Europene, pentru a apăra drepturile fundamentale ale românilor din Ucraina. El a amintit că teritoriile istorice precum Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Basarabia de Sud au fost alipite Ucrainei fără voia populației locale, iar astăzi aceste comunități sunt tratate cu ostilitate și dispreț.„Vă respectăm integritatea teritorială, dar vă cerem, în numele demnității umane, să opriți acest dezmăț!”, a transmis Ciocan autorităților de la Kiev.În încheiere, liderul PSD Moldova și-a exprimat solidaritatea cu credincioșii români din Ucraina, chemând la rugăciune pentru pace, demnitate și respectarea drepturilor celor care, în ciuda suferinței, continuă să-și păstreze credința și identitatea.
19:50
Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, lansează acuzații grave la adresa actualei guvernări, în contextul scrisorii transmise recent de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, prin care acuză imixtiuni din partea conducerii țării în justiție. Într-o postare, Năstase afirmă că documentul nu este o simplă corespondență administrativă, ci „o bombă cu ceas”, care ar dezvălui controlul politic exercitat din umbră asupra procesului de vetting.„Vettingul – stindardul propagandistic al actualei guvernări – este, în realitate, un proces controlat politic, în care deciziile nu se iau în mod transparent, ci în birouri de partid, departe de ochii publicului”, avertizează Năstase.Potrivit fostului lider al Platformei DA, ceea ce guvernarea PAS promovează drept reformă a justiției ar fi, de fapt, o „scenografie costisitoare”, menită să impresioneze partenerii externi, nu să aducă o reală curățenie în sistemul judecătoresc.„Mai grav e altceva: verdictul este deja scris, judecătorii știu cine trece și cine pică. Restul este doar spectacol”, susține Năstase, acuzând autoritățile că mimează reformele, dar în realitate mențin justiția într-un sistem paralel de obediență și influență.Fostul ministru califică lipsa de reacție a clasei politice drept o tăcere toxică, care ar consfinți nu doar eșecul vettingului, ci și derapajele autoritare ale unui regim ce se autoproclamă pro-european.„Legea amnistiei strâmbe și această corespondență demonstrează eșecul moral al actualei guvernări. Loialitatea a înlocuit meritul, obediența a devenit mai valoroasă decât integritatea. Este momentul ca această guvernare să răspundă pentru abuzurile sistematice pe care le comite cu o nerușinare revoltătoare”, a declarat Andrei Năstase.El concluzionează că statul de drept riscă să rămână doar o lozincă, dacă societatea nu reacționează și nu cere răspundere din partea celor care transformă reforma justiției într-un simulacru costisitor.
19:10
Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, va fi transferată în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Hotărârea a fost pronunțată de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.Procurorii au solicitat prelungirea arestului preventiv în izolator pentru încă 30 de zile, ceea ce înseamnă că demersul a fost respins.„Timp de 2 săptămâni am fost deținută ilegal în Penitenciarul nr. 13! Sper că procurorii își vor da seama de greșeala lor și că toți cei implicați vor fi trași la răspundere pentru reținerea și plasarea mea ilegală în penitenciar”, a declarat Guțul.Înainte de pronunțarea deciziei judecătorești, avocatul bașcanei, Sergiu Moraru, a spus că clienta sa nu are pentru ce să fie în continuare încarcerată în condițiile în care nu poate să influențeze ancheta.„După două săptămâni de detenție, nu a fost efectuată nicio acțiune în cazul doamnei Guțul și nu a fost prezentată nicio dovadă, cel puțin, o audiere de martori. Dl procuror a cerut două săptămâni de arest ca cel să își conserveze probele”, a spus avocatul.Evghenia Guțul a fost reținută pe 25 martie în Aeroportul Internațional Chișinău după ce a încercat să fugă din Republica Moldova în timp ce „planifica să zboare la Istanbul, în interes de serviciu”.
18:10
Administrația Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat cu entuziasm pe Facebook redeschiderea Business Lounge-ului, dar vestea „bună” a venit la pachet cu o decizie controversată: copiii de peste 2 ani vor trebui să plătească 35 de euro pentru acces, la fel ca adulții. Până acum, limita de vârstă era de la 12 ani.Noua regulă stârnește nemulțumiri în rândul părinților, care consideră decizia lipsită de bun-simț și excesivă, mai ales în condițiile în care multe aeroporturi internaționale permit accesul gratuit copiilor până la 12 sau chiar 14 ani în astfel de zone. „Vești bune”, au scris cei de la aeroport în postarea prin care anunțau schimbarea, încercând să atenueze impactul măsurii, dar formularea nu a făcut decât să irite mai mult publicul.Potrivit informațiilor publicate de AIC, accesul în lounge poate fi achitat direct (35 EUR/persoană) sau se face pe baza cardurilor premium Mastercard și Visa, prin intermediul partenerilor DragonPass și Collinson. Numărul de vizite gratuite prin aceste carduri rămâne neschimbat. Singura categorie exceptată de la plată este a copiilor sub 2 ani.Oficialii aeroportului mai precizează că lounge-ul se află în proces de reconfigurare, odată cu schimbarea furnizorului de servicii, și promit o îmbunătățire a meniului și condițiilor.Totuși, promisiunile de „experiență modernizată” vin pe fundalul unor scandaluri repetate care au afectat imaginea aeroportului în ultimele luni. De la meniuri sărace și mobilier de tip cantină sovietică, până la prețuri exagerate și lipsa transparenței în gestiunea spațiilor comerciale, administrația AIC a fost ținta criticilor din partea pasagerilor.Un episod recent care a inflamat spiritele a fost legat de transportarea plăcintelor prin culoarele aeroportului și trecerea lor prin scannerul cu raze X, într-o demonstrație de improvizație periculoasă și profund neprofesionistă. Imaginile au devenit virale și au readus în discuție calitatea proastă a serviciilor de alimentație publică de la Chișinău.
17:50
Un nou caz care ridică semne de întrebare privind transparența și corectitudinea cheltuirii banilor publici iese la iveală în Republica Moldova. Potrivit unei investigații realizate de Omniapres.md, Asociația Muzical – Corală, condusă de Elena Marian, mama deputatului PAS Radu Marian, a fost singurul participant și totodată câștigătorul licitației publice pentru organizarea unui turneu muzical destinat diasporei moldovenești din patru state europene.Valoarea contractului se ridică la 3,5 milioane de lei și prevede desfășurarea a cinci concerte în România, Italia, Franța și Germania în luna mai, sub sloganul „Moldova – Familia Noastră”. Totul pare frumos ambalat sub pretextul celebrării diasporei și al Zilei Europei, însă realitatea din spatele scenei pare mai puțin artistică și mai mult… politică.Licitație anunțată discret, fără concurență realăPotrivit sursei citate, licitația a fost anunțată discret la sfârșitul lunii februarie, iar termenii de referință ai contractului păreau să corespundă perfect profilului unei singure organizații: cea condusă de mama unui deputat aflat la guvernare. Niciun alt participant nu s-a înscris în competiție, fapt care ridică suspiciuni serioase despre modul în care a fost redactat caietul de sarcini – poate intenționat restrictiv pentru a elimina posibili concurenți.Fratele în scenă, mama la organizareÎn plus, afișul oficial al evenimentelor a fost publicat de Moldovan National Youth Orchestra, condusă de Andriano Marian, fratele deputatului PAS Radu Marian. Astfel, întreaga acțiune culturală pare o afacere de familie, finanțată din bani publici.Răspunsuri defensive, dar fără clarificări esențialeDeputatul Radu Marian a reacționat anterior, susținând că fratele său nu a avut nevoie de sprijin politic pentru a reuși, subliniind că provine dintr-o familie modestă, cu valori sănătoase. „Tot ce am reușit noi, cei doi frați și sora mea, a fost datorită educației oferite de părinți și eforturilor proprii”, a afirmat acesta într-un comentariu public.
17:30
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară persona non grata pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conform unui scurt comunicat postat pe site-ul oficial al MAE rus, mid.ru, scrie AGERPRES. “Însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă, Liliana Burda, a fost convocată la Departamentul protocolului de stat al Ministerului de Externe al Rusiei”, anunțase anterior agenția oficială de presă TASS, fără să menționeze motivul acestei convocări.Potrivit comunicatului MAE rus, este vorba de o măsură de răspuns la o decizie nemotivată a părții române de a-i declara persona non grata pe atașatul militar al Ambasadei Rusiei la București și pe asistentul său.Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat pe 5 martie că îi declară persona non grata în România pe atașatul militar al Ambasadei Federației Ruse la București, precum și pe adjunctul acestuia, urmând ca cei doi să părăsească imediat România.Conform datelor de pe pagina Ambasadei Rusiei la București, cele două funcții erau ocupate de Victor Makovski și Evgheni Ignatiev.
17:20
După mai multe săptămâni de consultări între statele membre, Comisia Europeană și industrii, Uniunea Europeană a adoptat miercuri măsuri de retorsiune împotriva tarifelor impuse de SUA pentru oțelul și aluminiul din UE.Statele membre ale UE au aprobat tarife de 25% pentru o gamă largă de produse americane, inclusiv migdale, suc de portocale, carne de pasăre, soia, oțel și aluminiu, tutun și iahturi, ca represalii la tarifele de 25% impuse de SUA la importurile de oțel și aluminiu din Uniune, relatează Euronews și Politico Europe.Acestea sunt primele măsuri de represalii ale Europei în războiul comercial dus de președintele american Donald Trump împotriva partenerilor săi comerciali din întreaga lume.Lista de produse făcut obiectul unui lobby intens din partea statelor membre care se tem de contramăsurile SUA care le-ar afecta industriile, subliniază Euronews.Ungaria a precizat că nu va vota în favoarea acesteia.Franța, Irlanda și Italia au obținut eliminarea whisky-ului Bourbon de pe lista produselor vizate, după ce Trump a amenințat că includerea acestuia va declanșa contra-impozitarea unui tarif de 200% asupra alcoolului european.Și președintele interimar al României Ilie Bolojan a precizat că România a susținut menținerea componentei nucleare în afara acestui pachet de măsuri pentru a proteja investițiile la reactoarele 3 și 4 de la Centrala de la CernavodăLista finală a produselor americane afectate de represaliile UE nu a fost făcută publică imediat.Volumul importurilor americane afectate de tarifele UE va fi ușor mai mic decât cel al exporturilor afectate de taxele vamale americane – aproximativ 22 de miliarde de euro pe an de produse americane ar trebui să fie afectate de UE, în timp ce tarifele americane care au intrat în vigoare la 12 martie asupra exporturilor UE de aluminiu și oțel valorează 26 de miliarde de euro în fiecare an.De asemenea, calendarul a fost prelungit pentru a da o șansă negocierilor cu SUA, întrucât tarifele UE vor intra în vigoare între 15 aprilie și 1 decembrie.Aceste măsuri de retorsiune sunt primul pas în răspunsul UE la războiul comercial al SUA. În plus față de aluminiu și oțel, administrația Trump a impus taxe vamale de 25% pentru automobilele din UE și tarife “reciproce” de 20% pentru toate importurile din UE. 70% din exporturile UE către SUA sunt afectate.Comisia Europeană lucrează la un al doilea pachet de măsuri care va fi prezentat la începutul săptămânii viitoare, a declarat marți executivul european.
16:00
Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare noi de pestă porcină africană (PPA) și un focar de Rabie după cum urmează:- un focar de PPA la porci domestici, în localitatea Tătărești, raionul Cahul;- un focar de PPA la mistreț, în satul Lozova, raionul Strășeni;- un focar de Rabie la pisică, în localitatea Climăuții de Jos, raionul Șoldănești.În focarele de pestă porcină africană au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor în interiorul țării și screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți.La fel, în cazul celor două focare de PPA, înregistrate la mijlocul lunii martie, în cadrul a două ferme de mari dimensiuni, ANSA anunță finalizaarea măsurilor de eradicare, fiind sacrificate toate porcinele din cadrul acestora. La moment sunt în desfășurare lucrări conexe de curățare și decontaminare a spațiilor.Tot în această perioadă, au fost eradicate un focar de PPA și un focar de influență aviară înalt patogenădin țarăAgenția Națională pentru Siguranța Alimentelor avertizează că eminența riscului de apariție a focarelor de PPA, atât la porci domestici, cât și la mistreți, rămâne în continuare un pericol și, prin urmare, îndeamnă populația și toți fermierii să nu utilizeze resturile alimentare de origine animală în hrana porcinelor și să respecte cu strictețe măsurile de biosecuritate pentru a preveni răspândirea virusului.
13:50
Președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, afirmă că tensiunile recente din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) reprezintă doar preludiul unor confruntări interne mai ample, pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din toamnă. Într-o postare, Galbur susține că PAS ar fi pierdut o parte semnificativă din încrederea alegătorilor, iar competiția pentru locurile eligibile pe listele parlamentare va scoate la iveală conflicte și acuzații între actuali și foști membri ai partidului de guvernământ. „Scandalul cu Olesea Stamate e doar începutul. Cu cât ne vom apropia de alegeri, cu atât mai tare se vor mânca între ei cei din PAS. Se vor turna și pârî unii pe alții, inevitabil! Vom afla chiar din primele surse cine și cât a furat, cine a delapidat fonduri europene și cum și-au angajat rudele fără concursuri și transparență”, a declarat liderul PNM. Galbur consideră că actualele conflicte interne din PAS ar favoriza indirect partidele pro-ruse, care nu ar avea nevoie de eforturi majore pentru a obține capital electoral. „Partidele pro-ruse nu trebuie să facă nimic ca să ajungă la putere. Face PAS-ul totul pentru ei. Noroc că vor mai exista opțiuni sănătoase de vot la parlamentare, care să frâneze tăvălugul politic rusesc, altfel am fi spus до свидания Uniunii Europene”, a punctat politicianul.
13:40
Scrisoarea Veronicăi Drăgălin a demonstrat cât de putred este sistemul creat de PAS și că instituțiile statului au ajuns să fie capturate definitiv de actuala guvernare. Declarația îi aparține președintelui Partidului Nostru, Renato Usatîi, și a fost făcută după ce ex-șeful Procuraturii Anticorupție a dezvăluit cum Maia Sandu și Dorin Recean fac listele procurorilor ”care trebuie să treacă vettingul”. „Putem constata, deja fără rezerve, că guvernarea PAS acționează ca o grupare criminală, iar în acest caz nu mai este suficientă răspunderea politică, ci și conform prevederilor Codului penal”, scrie Renato Usatîi într-o postare pe Telegram.Președintele Partidului Nostru a explicat punctual cum PAS a uzurpat puterea în stat: „Când un partid aflat la putere se apucă să substituie justiția, peste capul procuraturilor și instanțelor de judecată;Când un partid aflat la putere preia sarcinile de a gestiona procesele electorale, peste capul Comisiei Electorale Centrale și al altor instituții de resort;Când un partid aflat la guvernare își atribuie roluri de control asupra spațiului mediatic, peste capul instituțiilor care coordonează activitatea audiovizualului și a presei în general;Când un partid aflat la guvernare decide, cu de la sine putere, cum să cheltuiască banii publici, în secret și peste capul Parlamentului și a altor structuri de control, înseamnă că acest partid a uzurpat puterea de stat și o exercită în nume propriu”.Conform Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 339, alineatul 1, acțiunile comise în scopul uzurpării sau menținerii forțate a puterii în stat se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.
13:30
Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), împreună cu delegația PSDE, s-au întâlnit la Bruxelles, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Teresa Ribera. În cadrul întrevederii, au fost puse în discuție subiecte ce vizează situația din Republica Moldova, pregătirile pentru alegerile parlamentare, parcursul european al țării noastre, dar și programul economic al PSDE. Președintele PSDE, Tudor Ulianovschi, a solicitat alocarea cât mai rapidă a primei tranșe din ajutorului de 1,9 miliarde de euro acordat de UE. „Banii europeni trebuie să ajungă în fiecare raion, în fiecare sat, indiferent de culoarea politică a primarului. Acești bani trebuie folosiți pentru a dezvolta localitățile, a construi stații de irigare, pentru a aduce energie ieftină, de care să beneficieze toți cetățenii țării”, a menționat Tudor Ulianovschi. Vicepreședintele Comisiei Europene, Teresa Ribera, a asigurat membrii delegației social-democrate de întregul sprijin pentru asigurarea parcursului european al Republicii Moldova, dar și pentru modernizarea țării. Amintim că, o delegație a Partidului Social Democrat European, condusă de președintele formațiunii, Tudor Ulianovschi, s-a aflat, în perioada 7-8 aprilie 2025, într-o vizită de lucru la Bruxelles, Belgia.
13:30
Un nou proiect de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) stârnește îngrijorări în rândul societății civile și experților în drepturile omului. Potrivit documentului, publicat recent pentru consultări publice, autoritățile vor putea solicita interzicerea evenimentelor publice – inclusiv proteste, acțiuni religioase, culturale sau artistice – dacă acestea sunt considerate un risc pentru securitatea națională sau dacă ar „defăima țara”. Proiectul reglementează modul de organizare al evenimentelor publice de tip religios, sportiv, artistic, de divertisment sau comercial. Îngrijorarea principală vizează însă lista amplă și vag formulată a motivelor pentru care un eveniment ar putea fi interzis. Printre acestea se numără: chemarea la agresiune militară, instigarea la acțiuni ilegale sau chiar „defăimarea țării și a națiunii”. Decizia finală va fi luată de o instanță de judecată, la solicitarea autorităților locale, dar în timp ce procesul este în derulare, evenimentul ar putea continua, ceea ce creează ambiguitate juridică. Evaluarea gradului de risc va fi efectuată de Inspectoratul General al Carabinierilor, care, în cazuri de risc mediu sau ridicat, va putea cere măsuri speciale de securitate sau chiar suspendarea activității. Criticii proiectului avertizează că acest mecanism ar putea fi folosit în mod abuziv pentru a limita exprimarea liberă și dreptul la protest, în special în contexte politice sensibile. Deocamdată, proiectul se află în consultare publică până pe 22 aprilie.
13:20
Elena Lasconi a declarat, miercuri, că nu se va retrage din cursa prezidenţială în ciuda faptului că liderii USR au votat pentru retragerea sa și susținerea lui Nicușor Dan, scrie ObservatorNews.ro. „Doamne, eu când am spus că sunt cel mai independent candidat, inclusiv de anul trecut, poate că nu m-a crezut nimeni. Eu nu sunt făcută pentru lupte mici. Toată viața mea am luptat și am convingerea că voi fi cel mai bun președinte al României. (...) Categoric nu mă retrag și acum sunt mai hotărâtă ca oricând, adică sunt mai hotărâtă decât anul trecut, pentru că îmi dau seama cât de putred este acest sistem și mă aștept și la alte forme de presiune în continuare. Deci mă pot aștepta la absolut orice.I-aș întreba pe colegii mei cât e darul și cine îl dă pentru că îl susțin pe Nicușor Dan. Și în continuare cred că suntem într-un moment atât de sensibil, din punct de vedere geopolitic, într-un moment atât de greu pentru societatea românească, care e la un pas de implozie”, spune la Digi24 Elena Lasconi.Întrebată dacă mai poate candida sub sigla USR, Elena Lasconi a declarat: "Categoric pot să candidez, sunt pe buletinul de vot şi asta o să fac. USR înseamnă 20.000 de membri. Noi nu plecăm nicăieri. (...) Şedinţa de azi a fost convocată la decizia lui Clotilde Armand.Eu nu candidez pentru USR, candidez pentru români. Cred în valorile declarate ale USR şi nu mă dezic de lucrul acesta. Nu e vorba de faptul că apar câţiva colegi la TV şi spun că nu mă mai susţin, acest partid are 20.000 de membri. (...) Aş spune că USR face, în acest moment, jocul sistemului", a declarat Elena Lasconi.USR a anunțat, miercuri, că a decis susţinerea unui candidat independent la alegerile prezidenţiale, decizia fiind luată cu doar două voturi împotrivă în şedinţa conducerii. Potrivit liderulor USR, Nicuşor Dan este singurul candidat dintre cei care susţin parcursul pro-european al României care are şanse să ajungă în turul al doilea.
13:10
Lidera Partidului Politic „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a lansat miercuri un apel public dur la adresa actualei guvernări, acuzând „capturarea justiției” de către exponenții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Într-o postare pe rețelele sociale, Furtună cere demisia președintei Maia Sandu, a prim-ministrului Dorin Recean și a membrului CSM, Ion Guzun. Potrivit liderului formațiunii extraparlamentare, sistemul de justiție din Republica Moldova „trăiește un coșmar juridic” și ar fi fost deturnat în interesul unui „grup organizat politic”. În centrul acuzațiilor se află Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Victoria Furtună îl învinuiește de presupuse abuzuri și conflicte de interese, printre care:  • favorizarea în anul 2022 a grațierii unui fost traficant de droguri;  • nereguli legate de declarațiile de avere, semnalate în 2023;  • implicare nejustificată în activitatea Procuraturii Anticorupție;  • declanșarea unor proceduri disciplinare împotriva judecătoarei Vasilisa Muntean în 2025. Furtună îl acuză și pe prim-ministrul Dorin Recean de „complicitate” prin lipsă de reacție, iar pe președinta Maia Sandu de „dirijare a unei rețele politizate” în sectorul justiției, cu referințe critice la relațiile cu partenerii internaționali, în special USAID. „Nu mai e vorba doar de corupție. E vorba de o dictatură în devenire”, a declarat lidera partidului. Partidul „Moldova Mare” solicită demisia imediată a celor trei oficiali și acuză actuala guvernare de uzurparea instituțiilor statului. Formațiunea susține că va continua acțiunile publice împotriva regimului „galben” și a cerut sprijinul cetățenilor în apărarea independenței justiției. Până la această oră, niciuna dintre persoanele vizate nu a oferit un punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile formulate.
12:30
Mai mulți lideri USR îi cer Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru prezidențiale şi anunţă susţinerea lui Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale din România, decizia fiind luată cu doar două voturi împotrivă. Joi va fi convocat Comitetul Politic pentru a-i retrage sprijinul acordat președintei formațiunii, scrie ObservatorNews.ro. „Nu mai există o cale pentru Elena Lasconi să ajungă în turul 2", a declarat Dominic Fritz. Primarul Timişoarei a anunțat convocarea unui Comitet Politic pentru a-i retrage sprijinul în alegerile prezidențiale. "Nu putem pune mai presus orgolii personale sau orgolii de partid. Va rămâne o rană pentru USR această zi. Această rană poate fi vindecată cu o victorie a forțelor pro-europene în 4-18 mai. Noi nu ne dorim nici un fel de conflict cu Elena Lasconi, dar decizia ca în acest moment să nu putem continua cu o candidatură care pune în pericol țara e asumată de noi toți".Fritz a declarat l-a anunţat pe Nicuşor Dan despre această decizie. ”L-am sunat aseară după ce am primit ultimele cifre şi era clar că ne vom întâlni pentru această discuţie, l-am sunat pe Nicuşor Dan. Nu a fost un apel lung, nu am făcut negocieri. Am spus că ne reauzim după discuţia de Birou Naţional. (...) Ieri la telefon mi-am exprimat încrederea că va continua un parteneriat între el şi USR când va fi preşedinte”, a transmis Dominic Fritz.El a precizat că USR nu va putea finanţa campania lui Nicuşor Dan. ”Nu putem finanţa campania lui. Vom aborda inclusiv donatori cu care am colaborat în trecut şi îl rugăm să împrumute bani pentru campania lui Nicuşor Dan. Mai urmează acest Comitet Politic care trebuie să valideze această decizie”, a mai explicat Fritz.„Nu mă retrag! De mai bine de nouă luni sunt supusă presiunilor sistemului de a mă retrage din cursa pentru prezidențiale. Amintiți-vă declarațiile lui Ciucă și ale PNL de anul trecut: "retrageți-vă, doamnă Lasconi, noi avem primari, partid puternic, ajungem în turul doi!".Apoi, Nicușor Dan via Zuckermann să mă retrag în favoarea lui Ciucă. Apoi, renumărarea voturilor, care a culminat cu anularea alegerilor. Istoria ne va arăta: alegerile au fost anulate din cauza mea. Dacă ajungea Ciolacu, fiți siguri că nu s-ar fi întâmplat asta. Apoi, candidatura Nicușor Dan care a declarat că nu va candida, care a mințit de multe ori, chiar și când a spus că a anunțat USR de intenția lui. Apoi, invazia sondajelor prin care sistemul ne explică cine ar avea șanse (vot util)”, a reacționat Elena Lasconi.
11:20
Peste 720.000 de familii din Republica Moldova au beneficiat, în luna martie, de compensații monetare pentru încălzire, suma maximă oferită ajungând la 1.400 de lei per gospodărie. Potrivit datelor prezentate de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, statul a alocat în acest scop 578 de milioane de lei din bugetul de stat. Compensația medie acordată în martie a fost de 805 lei, în timp ce media pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024 s-a ridicat la 772 de lei. Beneficiarii au inclus familii care folosesc diferite surse de încălzire: peste 339.000 cu combustibili solizi, 216.000 cu gaze naturale, 127.000 cu agent termic și 36.000 cu energie electrică. „Inițiativa Ajutor la contor a devenit cel mai mare program administrat de Guvern. În sezonul rece 2023–2024, am gestionat un buget total de 2,69 miliarde de lei, dintre care 1,15 miliarde au venit din partea partenerilor noștri externi, în special din Uniunea Europeană”, a declarat Alexei Buzu în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul a exprimat recunoștință țărilor donatoare, menționând în special contribuția Germaniei, Suediei, Norvegiei, Italiei, Cehiei, Danemarcei, Estoniei și Slovaciei. Totodată, el a subliniat amploarea logistică a programului: peste 400.000 de persoane înregistrate, 136.000 de apeluri telefonice procesate, 31.000 de mesaje electronice și 1.300 de audiențe directe. Un sprijin important a fost acordat și celor mai vulnerabile categorii: peste 12.000 de familii au primit vouchere de peste 6.000 de lei pentru procurarea de echipamente eficiente energetic. Deși luna martie a fost ultima în care s-au acordat compensații pentru încălzire, autoritățile au anunțat că vor continua să ofere ajutor pentru plata energiei electrice. În perioada februarie – decembrie 2025, toate gospodăriile casnice vor beneficia de compensații universale, indiferent dacă s-au înscris sau nu în sistemul oficial de compensații. „Vom acoperi diferența dintre prețul reglementat și prețul de referință până la un plafon de 1,84 lei/kWh, pentru un consum lunar de până la 110 kWh, care acoperă 80% din media de consum a unei familii”, a explicat ministrul. Furnizorii de energie electrică vor calcula automat compensațiile, acestea urmând să apară în mod clar în facturile emise: cost total, valoarea ajutorului și suma finală de plată. Programul de sprijin pentru energia electrică este parte a pachetului financiar oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova pentru anul 2025, în contextul crizei energetice și al creșterii costurilor la utilități.
11:20
În noaptea de marți spre miercuri, în satul Stăneștii de Sus din regiunea Cernăuți, a avut loc o tentativă de preluare forțată a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (UPȚ). Incidentul s-a petrecut în jurul orei 23:00, când aproximativ 20 de indivizi tineri, înarmați cu bâte și bare metalice, au agresat fizic mai mulți enoriași, inclusiv femei, care se aflau în curtea lăcașului de cult, transmite pe Telegram „Orthobuk” – comunitatea ortodoxă UPȚ, scrie Bucpress.eu.  Potrivit martorilor, agresorii au fost angajați de preotul Roman Grișciuc, afiliat structurii religioase BOaU (PȚU). Aceștia au încercat să pătrundă cu forța în biserica Sfântul Nicolae din localitate, însă s-au lovit de rezistența a sute de credincioși care s-au mobilizat pentru a apăra sfântul locaș. După ce au fost respinși, atacatorii s-au retras, dar nu înainte de a vandaliza interiorul bisericii. Altarul, proscomidiarul și alte obiecte de cult au fost afectate. Atacatorii au părăsit incinta sub privirile pasive ale Poliției Naționale, care nu a intervenit pentru a restabili ordinea sau a reține agresorii, mai scrie sursa citată.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.