Marina Tauber, plecată din țară de aproape 3 luni: procurorii, gata să prezinte ultimele probe în instanță

Radio Moldova, 1 aprilie 2025 16:00

De aproape trei luni, deputata Marina Tauber, cercetată penal, se află în afara țării, iar ședințele de judecată au loc în lipsa ei. Procurorii se pregătesc să prezinte mâine ultimele probe în instanță. Președinta Maia Sandu consideră, pe de altă parte, că organele de drept trebuie să verifice dacă judecătorii au luat o decizie justificată atunci când i-au permis deputatei să părăsească țara. Într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ion Guzun, a precizat că instituția pe care o reprezintă dispune de toate mecanismele necesare pentru a iniția o verificare, inclusiv pentru a sesiza Inspecția Judiciară în cazul unor suspiciuni privind decizia judecătorilor.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 4 ore
21:30
Rusia a lansat pe 4 aprilie un atac cu rachete balistice asupra orașului Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk, soldat cu cel puțin 14 morți și peste 50 de răniți, a anunțat guvernatorul Serhii Lisak, potrivit The Kyiv Independent.
21:20
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) dezminte zvonurile apărute în spațiul public precum că în Penitenciarul nr. 17 de la Rezina ar fi izbucnit o răscoală a deținuților. Situația este „stabilă, fără abateri de la regimul de detenție și fără evenimente care să afecteze ordinea internă”, precizează instituția într-un comunicat de presă.
21:00
Alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai, au intrat în linia dreaptă. Lista finală cuprinde 11 nume care, începând de vineri, pot desfășura campanii electorale pentru funcția de președinte al țării. Printre candidați se numără actuali și foști lideri de partid, foști membri ai Guvernului, primarul capitalei și candidați care au participat și la scrutinul din noiembrie 2024, relatează libertatea.ro
20:50
Furtuni de proporții în Statele Unite. Tornadele, grindina și inundațiile au făcut ravagii în cinci state. Bilanțul este sumbru. Cel puțin șapte oameni și-au pierdut viața, iar alți treisprezece au fost răniți. Zeci de locuințe și sute de mașini au fost făcute una cu pământul.
Acum 6 ore
20:20
Parlamentul a aprobat de urgență, în două lecturi, reinterpretarea articolului din Legea privind amnistia, care a făcut posibilă recenta eliberare a mai multor criminali condamnați anterior la detenție pe viață. Astfel, persoana condamnată căreia i s-a redus termenul de pedeapsă sau i s-a comutat pedeapsa nu va putea fi eliberată condiționat înainte de termen.
20:10
Modificările la Legea amnistiei și Codul Penal din 2021-2022, care au permis eliberarea unor condamnați la detenție pe viață, au stârnit un val de reacții în spațiul public. În timp ce partidul de guvernare recunoaște acum „efecte negative” generate de amendamentele adoptate, opoziția parlamentară și extraparlamentară acuză PAS de „iresponsabilitate” și „lipsă de transparență”. Excluderea deputatei Olesea Stamate din rândurile partidului de guvernare este văzută de critici drept „o încercare de a evita asumarea răspunderii colective”, prin urmare opoziția cere demisia întregii fracțiuni.
20:00
24 de deținuți condamnați la închisoare pe viață au beneficiat fie de eliberare, fie de reducerea pedepsei, în urma modificărilor aduse Legii amnistiei și Codului penal în perioada 2021-2022. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), nouă dintre aceștia au fost deja eliberați, în timp ce ceilalți 15 își vor continua executarea pedepsei în condiții mai blânde, până la atingerea termenului de 30 de ani de detenție.
19:40
Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca, a demisionat. Interimatul funcției va fi asigurat de Alexandru Adam, conform unui ordin emis de Ministerul Justiției.
19:10
„Legea pumnului” în Sala Polivalentă din capitală, acolo unde cei mai tari boxeri ai țării s-a înfruntat la campionatul național. Alexandru Paraschiv, Vasile Cebotari și alți pugiliști și-au etalat forța și măiestria.
19:10
Parlamentul a aprobat de urgență, în două lecturi, reinterpretarea articolului din Legea privind amnistia, care a făcut posibilă recenta eliberare a mai multor criminali condamnați anterior la detenție pe viață. Astfel, persoana condamnată căreia i s-a redus termenul de pedeapsă sau i s-a comutat pedeapsa nu va putea fi eliberată condiționat înainte de termen.
19:00
Începând cu acest an, ar putea fi adoptat un nou mecanism de subvenționare pentru agricultori. Potrivit autorităților, este necesar ca Republica Moldova să aibă un cadru normativ mult mai cuplat la legislația europeană. Iar una dintre prevederi va fi eliminarea subvențiilor post-investiționale. Directoarea adjunctă a Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, a explicat că este necesar să fie schimbată abordarea pentru ca agricultorii să-și poată planifica investițiile din timp. De asemenea, fermierii micro și mici vor putea accesa subvenții în avans, iar cei mari vor beneficia de subvenții pe etape.
18:50
Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat demisia imediată a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Un anunț în acest sens a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în seara zilei de 4 aprilie.
Acum 8 ore
18:20
24 de deținuți condamnați la închisoare pe viață au beneficiat fie de eliberare, fie de reducerea pedepsei, în urma modificărilor aduse Legii amnistiei și Codului penal în perioada 2021-2022. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), nouă dintre aceștia au fost deja eliberați, în timp ce ceilalți 15 își vor continua executarea pedepsei în condiții mai blânde, până la atingerea termenului de 30 de ani de detenție.
17:20
Modificările aduse Legii amnistiei, votate de majoritatea parlamentară și care au permis eliberarea unor condamnați pe viață, riscă să afecteze grav imaginea guvernării, oferind opoziției un nou prilej de atac, avertizează expertul politic Mihai Mogâldea. Potrivit acestuia, partidele pro-ruse ar putea exploata scandalul pentru a-și consolida poziția electorală.
Acum 12 ore
16:30
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din România a început în aceasta dimineață. Ea se va încheia pe 3 mai, cu o zi înaintea primului tur de scrutin. Al doilea tur este programat pentru data de 18 mai. Ce mesaje au transmis principalii candidați la cea mai înaltă funcție a statului român, aflăm de la corespondentul Radio Moldova la București, Mircea Oprea.
16:10
Agenții economici vor putea accesa mai ușor subvenții pentru instruirea prin programe de învățământ dual. Potrivit unei recente hotărâri de Guvern, statul își va asuma plata a jumătate din salariul minim pe economie pe care îl primește elevul pentru munca prestată în unitatea economică, adică 2750 de lei, plus costurile pentru remunerarea mentorului. Antreprenorii spun că această măsură îi va motiva și mai mult să colaboreze cu școlile profesionale pentru a dezvolta programe duale de învățământ.
15:50
Actualizare: Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a fost informat despre convocarea de către partea rusă a ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii. Cei trei colaboratori ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, urmează să revină în țara noastră.
15:40
Kevin De Bruyne va pleca de la Manchester City la finalul acestui sezon. Fotbalistul belgian intrase în ultimele luni de contract, iar acum a decis să pună capăt tuturor zvonurilor legate de viitorul său.
15:30
Salvatorii vor putea interveni mai rapid în situații de urgență. Asta după ce au primit 19 autospeciale noi. Mașinile dotate cu utilaj special au fost fabricate în Japonia și livrate în țara noastră prin Proiectul „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”. Evenimentul de transmitere a mașinilor a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale. Autospecialele vor ajunge la unitățile din Chișinău, Bălți, Cahul, Ungheni și Orhei.
15:00
Meteorologii au emis cod galben de schimbare bruscă a vremii. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizarea intră în vigoare sâmbătă, 5 aprilie, și va fi valabilă până miercuri, 9 aprilie.
14:10
Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat vineri, 4 aprilie, la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost comunicat faptul că trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova au fost declarați „persona non grata”.
14:00
Biroului Permanent Național PAS a decis să o excludă pe Olesea Stamate din partid și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat acuzând-o că s-a folosit de el pentru a crea un „proces vicios” care a făcut posibilă eliberarea condiționată a cel puțin doi criminali condamnați la detenție pe viață. Anunțul a fost făcut de liderul PAS, Igor Grosu, președintele Parlamentului.
14:00
Olesea Stamate a venit cu o reacție publică, după ce conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate a decis excluderea sa din formațiune. Fosta deputată afirmă că înțelege decizia colegilor, în contextul politic și al atacurilor din ultimele zile, dar susține că acțiunile sale au fost corecte și legale.
13:40
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că deputata Olesea Stamate a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate, prin decizia Biroului Permanent Național. Grosu a precizat că, în urma unui abuz de încredere, Parlamentul a votat o modificare legislativă care a generat efecte grave în sistemul de justiție penală.
13:30
Hernia de disc este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale, iar vestea bună este că nu toate cazurile necesită intervenție chirurgicală. În multe situații, durerea și simptomele asociate pot fi ameliorate cu ajutorul unui tratament conservator, adaptat stilului de viață. Specialiștii de la Almir.md, companie cu peste 30 de ani de experiență în soluții pentru un somn sănătos, vin cu sfaturi utile pentru cei care vor să trateze hernia fără bisturiu
12:40
Zona de fumat din incinta Aeroportului Internațional Chișinău respectă toate măsurile de protecție împotriva incendiilor, conform unui raport al Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică. Potrivit AIC, sistemele automatizate de stingere, semnalizare și avertizare la incendiu din terminal funcționează conform normelor în vigoare.
12:20
Consumatorii din municipiul Chișinău care s-au deconectat de la agentul termic pot solicita reluarea livrării căldurii în locuințe, în contextul temperaturilor scăzute prognozate pentru următoarele zile. Potrivit Termoelectrica, cererile privind reconectarea pot fi transmise de gestionarii fondului locativ către furnizor sau prin adresări directe la sediile teritoriale ale întreprinderii.
11:50
Oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în urmărire internațională, ar mai deține alte două identități false, diferite de cele cunoscute până acum, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV. Potrivit lui, informația a fost descoperită în urma unor alerte generate în sistemul Interpol și confirmată ulterior de autoritățile unui stat străin.
Acum 13 ore
11:20
Consumatorii din municipiul Chișinău care s-au deconectat de la agentul termic pot solicita reluarea livrării căldurii în locuințe, în contextul temperaturilor scăzute prognozate pentru următoarele zile. Potrivit Termoelectrica, cererile privind reconectarea pot fi transmise de gestionarii fondului locativ către furnizor sau prin adresări directe la sediile teritoriale ale întreprinderii.
11:10
Deși dosarele penale fabricate nu mai sunt o practică obișnuită, primarii continuă să fie supuși unor forme „subtile” de presiune, susține Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale (CALM). Printre cele mai frecvente metode de constrângere, acesta menționează deciziile Autorității Naționale de Integritate (ANI), care pot duce la sancționarea și chiar suspendarea edililor, dar și alocarea fondurilor publice „pe criterii politice”. Contactată pentru un comentariu, ANI nu a comentat acuzațiile, în timp ce Guvernul a respins afirmațiile. Autoritatea centrală afirmă că respectă autonomia locală și sprijină localitățile prin investiții și reforme.
10:50
Foametea din anii 1946-1947 din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) a fost una dintre cele mai grave tragedii ale epocii postbelice, susțin doi cercetători universitari din Australia. Aceștia și-au prezentat concluziile la Chișinău, într-o prelegere publică organizată de Agenția Națională a Arhivelor și Universitatea de Stat din Moldova.
10:20
Iurie Radulov alias „Babior” condamnat la detenție pe viață pentru 10 crime la comandă și 11 tentative de omor și eliberat condiționat din penitenciar, a părăsit teritoriul Republicii Moldova pe 16 martie curent. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio-Moldova de Diana Fetco, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției.
09:50
Presa internațională dezvăluie primele consecințe ale deciziei administrației americane de a impune taxe vamale la toate mărfurile importate de Statele Unite. Mai multe publicații urmăresc modul în care decurg negocierile privind încheierea războiului ruso-ucrainean, în timp ce publicațiile iberice informează că guvernul Spaniei a anulat programul „vizei de aur”, prin care străinii puteau obține permis de ședere în schimbul investițiilor.
09:50
Alexandru Sinigur, alias „Синий”, condamnat inițial la detenție pe viață și eliberat condiționat în urmă cu doar câteva zile, a fost reținut din nou joi, 3 aprilie, fiind vizat într-o cauză de omor. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio-Moldova de Diana Fetco, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției.
09:00
Intenția Tiraspolului de a impune amenzi presei „străine” care nu deține acreditarea forțelor separatiste sunt ilegale, constată ÎN CONTEXT analista Promo-LEX, Mihaela Șerpi. „Prin astfel de măsuri, regimul secesionist vizează blocarea oricărei documentări obiective și independente a realității din regiune, pentru a menține monopolul și cetățenii într-un vid informațional”.
08:50
Războiul din Ucraina continuă să se extindă în spațiul aerian al ambelor țări, cu bombardamente nocturne intense. Atacuri cu drone rusești au vizat joi seară orașele Harkov și Dnipro din Ucraina. Patru persoane au murit, iar peste 35 au fost rănite, potrivit autorităților ucrainene. În paralel, Ministerul Apărării de la Moscova anunță că peste 100 de drone ucrainene ar fi fost interceptate în mai multe regiuni ale Federației Ruse, inclusiv în apropierea Moscovei.
07:40
Cum vor afecta exporturile moldovenești decizia SUA de a impune noi taxe vamale; Chișinăul examinează posibilitatea impunerii unor taxe agenților economici din stânga Nistrului; eliberat din detenție pe viață, interlopul Alexandru Sinigur a ajuns din nou pe mâna poliției - sunt câteva dintre principalele subiecte ale presei, trecute în revistă.
07:30
Timp de multe decenii — un secol, de fapt — a existat în Occident o „Internațională Socialistă”. Odată cu Donald Trump, al cărui posibil al doilea mandat se prefigurează pe un fundal de dispreț afișat față de Europa și de simpatie pentru democrațiile „iliberale”, precum Ungaria lui Orbán sau Turcia lui Erdogan, începe să se contureze întrebarea: nu cumva asistăm la apariția unei „Internaționale iliberale”? Termenul a fost popularizat de premierul maghiar Viktor Orbán, dar încă din primul mandat al lui Trump, unul dintre principalii săi ideologi, Steve Bannon, încercase deja să o închege în Europa.
Acum o zi
22:10
De la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, Rusia a pierdut peste 900 de mii de militari, dintre care 250 de mii au fost uciși. Aceste date au fost prezentate de un înalt oficial NATO în cadrul unui briefing desfășurat în marja reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor membre ale Alianței, joi, 3 aprilie, la Bruxelles. Potrivit acestuia, mulți dintre soldații ruși răniți au suferit invalidități pe viață din cauza îngrijirii medicale precare, scrie DW.
22:10
Doi profesori universitari din Australia și-au prezentat, la Chișinău, rezultatele cercetării privind foametea din anii 1946-1947 din fosta RSSM. Cercetătorii au comparat foamea sovietică cu alte fenomene de acest fel. Cei doi s-au bazat pe materiale din arhivele din Republica Moldova și Ucraina. Evenimentul a fost organizat de Agenția Națională a Arhivelor și Universitatea de Stat din Moldovei.
22:00
Lichidarea focarului și sacrificarea animalelor s-a făcut rapid, fiind respectate toate normele sanitar-veterinare. Declarația aparține premierului Dorin Recean și a fost făcută, joi, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii satului Roșcani, Anenii Noi, una dintre localitățile afectate de pesta porcină africană.
21:40
Aproape 12 mii de cetățeni s-au programat pentru a-și perfecta în luna aprilie cărți de identitate de model european, după ce săptămâna trecuta Guvernul a anunțat că va oferi gratuit un milion de cărți de identitate pentru persoanele care le solicită în regim obișnuit. Doar în prima zi de lansare a noului serviciu, Agenția Servicii Publice (ASP) a înregistrat peste 3200 de cereri, ceea ce depășește de trei ori media zilnică. S-au înregistrat cereri și din partea moldovenilor din diaspora.
21:30
Aproape 12 mii de cetățeni s-au programat pentru a-și perfecta în luna aprilie cărți de identitate de model european, după ce săptămâna trecuta Guvernul a anunțat că va oferi gratuit un milion de cărți de identitate pentru persoanele care le solicită în regim obișnuit. Doar în prima zi de lansare a noului serviciu, Agenția Servicii Publice (ASP) a înregistrat peste 3200 de cereri, ceea ce depășește de trei ori media zilnică. S-au înregistrat cereri și din partea moldovenilor din diaspora.
21:30
Deputata Irina Lozovan și soțul ei, condamnați la 6 și, respectiv, 5 ani de închisoare pentru acceptarea finanțării ilegale a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat, s-au refugiat în regiunea transnistreană pentru a scăpa de justiție. Informația a fost confirmată de șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Potrivit acestuia, cei doi au părăsit teritoriul controlat de autoritățile constituționale înaintea deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, afiliat și el grupării conduse de oligarhul fugar Ilan Șor.
21:10
Ucraina își menține sprijinul pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Paun Rohovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. Potrivit diplomatului, poziția Kievului privind acest conflict înghețat rămâne neschimbată, iar rezultatul final al procesului de reglementare trebuie să fie reintegrarea Republicii Moldova sau, cel puțin, restabilirea controlului juridic deplin al autorităților de la Chișinău asupra raioanelor din stânga Nistrului.
21:00
Aproape 12 mii de cetățeni s-au programat pentru a-și perfecta în luna aprilie cărți de identitate de model european, după ce săptămâna trecuta Guvernul a anunțat că va oferi gratuit un milion de cărți de identitate pentru persoanele care le solicită în regim obișnuit. Doar în prima zi de lansare a noului serviciu, Agenția Servicii Publice (ASP) a înregistrat peste 3200 de cereri, ceea ce depășește de trei ori media zilnică. S-au înregistrat cereri și din partea moldovenilor din diaspora.
20:30
Directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Sergiu Druță, a demisionat începând cu 1 aprilie. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu pe 31 martie.
20:10
Decizia președintelui american Donald Trump de a impune așa-numitele tarife „de răspuns” asupra importurilor a stârnit critici în întreaga lume. Atât Europa, cât și Asia vorbesc despre consecințele negative ale războiului comercial anunțat de Washington și despre disponibilitatea de a lua măsuri de retorsiune. Pentru unii aliați ai SUA, introducerea de noi taxe vamale a fost o surpriză, relatează serviciul rus al BBC.
20:00
A treia persoană învinuită în dosarul decesului femeii de afaceri Liubov Babuțchi a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată joi, 3 aprilie, de Judecătoria Chișinău, care a admis parțial demersul procurorilor. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Morari.
19:40
Case eficiente energetic și construite în doar câteva luni, materiale de construcție inovative și echipamente energetice de ultimă oră sunt prezentate în aceste zile la expozițiile MOLDCONSTRUCT și MOLDENERGY, dar și la Salonul Imobiliar, care au loc la centrul expozițional Moldexpo. În total, participă peste 160 de companii din țară și de peste hotare.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.