(VIDEO) Emilian Crețu critică situația de la Aeroportul Chișinău: „Au închis totul aici, tot, tot”

Liber TV, 28 martie 2025 12:40

Actorul și influencerul Emilian Crețu s-a arătat nemulțumit de lipsa restaurantelor și cafenelelor din Aeroportul Internațional Chișinău. Într-o postare video pe rețelele de socializare, acesta a ironizat situația, afirmând că „vremurile bune încă nu au ajuns la aeroport” și că pasagerii nu mai au unde să mănânce sau să bea o cafea decentă înainte de zbor. „Nu înțeleg ce se întâmplă. De fiecare dată când zbor, vin în locușorul ăsta și spun: ce, încă nu s-au deschis restaurantele? Încă nu o să avem vremuri bune? Nu, încă nu avem. Vremuri rele erau, dar acum… Au închis totul aici, tot, tot”, a spus Crețu. Nemulțumirile legate de oferta gastronomică din aeroport s-au intensificat în ultima perioadă, după ce mai multe localuri au fost închise. Internauții au criticat meniul sărăcăcios și prețurile exagerate ale produselor rămase disponibile, făcând glume pe seama plăcintelor reîncălzite și a ceaiului vândut la prețuri „de lux”. Printre cei care au reacționat la această situație se numără și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a comparat oferta actuală cu cantinele publice sovietice. De asemenea, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, a criticat costurile exagerate ale produselor din aeroport, menționând că un plic de ceai costă 40 de lei, iar o lingură de lapte în cafea – 15 lei. Schimbările din zona comercială a aeroportului au survenit după ce administrația aerogării a preluat controlul asupra spațiilor comerciale. La începutul lunii martie, compania „Aerofood”, care gestiona mai multe localuri din terminal, și-a sistat activitatea și a început evacuarea bunurilor sale. Între timp, pasagerii rămân cu opțiuni limitate și cu speranța că, odată cu noile schimbări, situația gastronomică de la Aeroportul Chișinău se va îmbunătăți.https://www.youtube.com/shorts/uc8-65DhwI8?feature=share 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 6 ore
20:40
Un atac aerian rusesc asupra orașului Krivoi Rog, Ucraina, a provocat moartea a patru civili și rănirea a 14 persoane, potrivit ultimelor informații furnizate de autoritățile ucrainene.Președintele Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiilor victimelor și a condamnat atacul, numindu-l un act de teroare.„În întreaga lume, astfel de lovituri sunt numite la fel: este teroare. Singura modalitate de a opri acest lucru este exercitarea unei presiuni suficiente asupra Moscovei și a sistemului rusesc, astfel încât să fie forțați să renunțe la război și la teroare. Acest lucru depinde de partenerii noștri – de America, Europa și alte state ale lumii”, a declarat liderul de la Kiev.Zelenski a subliniat că lipsa unui consens internațional pentru a determina Rusia să oprească agresiunea militară rămâne unul dintre principalele obstacole în calea păcii.Atacul asupra Krivoi Rog este unul dintre numeroasele bombardamente efectuate de forțele ruse asupra orașelor ucrainene, vizând zone rezidențiale și infrastructură civilă. Autoritățile ucrainene continuă operațiunile de salvare și evaluează pagubele provocate de acest nou atac.
20:30
Aeroportul Internațional Chișinău a emis un comunicat de presă în care explică procedurile aplicate produselor alimentare destinate cafenelelor și restaurantelor din incintă, după ce în spațiul public au apărut imagini care ridică semne de întrebare asupra condițiilor de transport și manipulare a acestora.Potrivit administrației aeroportului, trecerea alimentelor prin scannerul cu raze X nu prezintă riscuri pentru consumatori, deoarece echipamentele utilizate sunt certificate de Autoritatea Aeronautică Civilă și de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice.„Controlul de securitate este o practică standard în aviația civilă, aplicată în toate aeroporturile lumii (…). Toate produsele alimentare transportate în zona de securitate, inclusiv cele destinate comercializării, nu devin radioactive în urma verificării cu iradiații roentgen”, se arată în declarația oficială.Aeroportul mai precizează că produsele comercializate sunt furnizate de operatori autorizați, care respectă normele de igienă și siguranță alimentară în vigoare. „Respectăm toate normele de siguranță, igienă și securitate pentru buna desfășurare a activităților în incinta aeroportului”, susține administrația.Cu toate acestea, reacția oficială nu oferă răspunsuri clare la întrebările publicului. De ce produsele alimentare destinate consumului sunt trecute printr-un scanner de securitate folosit, de regulă, pentru bagaje? Există proceduri specifice pentru a preveni contaminarea produselor?Controversa a izbucnit după ce bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat imagini care arată modul în care sunt transportate plăcintele destinate comercializării în aeroport. Potrivit acestuia, alimentele sunt manipulate în condiții discutabile și trecute prin scanere cu raze X, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la siguranța consumatorilor.Pentru moment, autoritatea aeroportuară dă asigurări că totul este în conformitate cu normele internaționale, însă imaginile publicate continuă să alimenteze dezbaterile privind respectarea standardelor sanitare în incinta Aeroportului Internațional Chișinău.
20:10
Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, a anunțat un nou pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova, în valoare de 37 de milioane de euro. Acest ajutor face parte dintr-un program mai larg de asistență aprobat recent de Bundestag, menit să sprijine atât Moldova, cât și Ucraina în fața provocărilor generate de agresiunea rusă.„Planul lui Putin a fost să vă înfrângă din punct de vedere energetic. Nu a reușit. De ce? Pentru că și aici ne-am sprijinit puternic reciproc. În loc de haos și prăbușire, Moldova a devenit mai puternică și mai rezilientă”, a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul Dorin Recean.Șefa diplomației germane a subliniat că atât actualul guvern german, cât și viitorul executiv de la Berlin au convenit să continue sprijinul pentru Republica Moldova.„Vă vom sprijini pe calea spre independență energetică, spre integrarea în Uniunea Europeană, dar și în mod concret, în alte domenii. Moldova face progrese notabile în reforme, iar sprijinul european și german va continua”, a afirmat Baerbock.Ministra germană a precizat că, datorită colaborării cu partenerii occidentali, Moldova a reușit să reducă dependența de energia rusească, iar sprijinul viitor va contribui la consolidarea infrastructurii energetice și la integrarea țării în piața energetică europeană.Premierul Dorin Recean a mulțumit oficialului german pentru sprijinul constant oferit de Berlin în domenii-cheie, precum infrastructura energetică, educația și securitatea.„Investițiile a peste 400 de companii germane în Moldova reflectă încrederea în potențialul nostru economic și contribuie la dezvoltarea diverselor sectoare. Împreună, protejăm ceea ce prețuim cel mai mult – pacea, libertatea și viitorul nostru european”, a declarat prim-ministrul.De asemenea, președinta Maia Sandu a discutat cu Annalena Baerbock despre cooperarea economică, sprijinul bilateral și securitatea regională, exprimând recunoștința pentru asistența germană oferită atât statului, cât și societății civile și presei libere.Germania s-a numărat printre principalii susținători ai Republicii Moldova în perioade de criză. Prin Fondul pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, Berlinul a contribuit cu 73 de milioane de euro pentru a ajuta cetățenii să facă față costurilor ridicate la energie în ultimele două ierni.Din 2022, Germania a oferit Republicii Moldova finanțare în valoare totală de aproximativ 230 de milioane de euro, sprijinind atât măsuri de urgență, cât și proiecte de dezvoltare și reformă.
Acum 8 ore
19:30
Aeroportul Internațional Chișinău este din nou în mijlocul unei controverse, după ce bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat imagini care arată modul în care sunt transportate produsele alimentare destinate cafenelelor și restaurantelor din incintă. Potrivit acestuia, plăcintele puse în vânzare sunt transportate în condiții sanitare dubioase și trecute prin scannerul cu raze X, fapt care, în opinia sa, ridică semne de întrebare privind siguranța acestora.„Veți iradia de fericire mai ceva ca la Cernobîl! Uălcam tu Întreprinderea de Stat ‘Aeroportul Internațional Chișinău’”, a ironizat Luchianiuc într-o postare pe rețelele sociale.Critici la adresa administrației aeroportului au venit și din partea altor voci din mediul online. Administratorul canalului de Telegram „Ungureanu 112”, Vadim Ungureanu, a comentat sarcastic situația: „De râs și de plâns. La Aeroportul Internațional Chișinău se vând pirojoace cu miros de ciorapi. Poftă bună din partea lui Cojuhari și Spoială.”Reacția oficială a Aeroportului Internațional ChișinăuÎn urma valului de critici, administrația Aeroportului Internațional Chișinău a emis un comunicat oficial, în care susține că verificarea produselor alimentare prin echipamentele de securitate este o practică standard în toate aeroporturile lumii.„Echipamentele de securitate sunt certificate de Autoritatea Aeronautică Civilă și de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice și nu prezintă riscuri pentru siguranța alimentelor sau sănătatea consumatorilor. Toate produsele transportate în zona de securitate nu devin radioactive în urma verificării cu raze X”, se arată în comunicat.Totodată, administrația aeroportului afirmă că produsele comercializate respectă normele de igienă și siguranță și sunt furnizate de operatori autorizați.
18:50
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a lansat o serie de acuzații grave la adresa actualului Parlament, susținând că modificările legislative adoptate în ultimii ani au slăbit sistemul de justiție și au pus în pericol siguranța cetățenilor.Într-o postare pe rețelele sociale, Dragalin a atras atenția asupra eliberării unor deținuți condamnați pentru crime grave, inclusiv omor, punând sub semnul întrebării necesitatea adoptării Legii amnistiei din 2021. „Dintre toți cetățenii Republicii Moldova care merită ajutor prin lege, sunt cei condamnați pentru infracțiuni excepțional de grave printre primii despre care trebuie să ne facem griji?” a scris ea, referindu-se la Legea Nr. 243 din 24 decembrie 2021.Dragalin a acuzat Parlamentul că, în loc să întărească sistemul judiciar, a adoptat măsuri care favorizează infractorii și reduc eficiența luptei împotriva corupției și crimei organizate. Printre aceste măsuri, ea a menționat:• Reducerea pedepselor pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024.• Introducerea imunității pentru avocați în 2021, o practică pe care o consideră incompatibilă cu standardele Uniunii Europene.• Adoptarea, în 2024, a infracțiunii de „amestec în activitatea avocatului”, despre care afirmă că este inspirată din legislația Rusiei și Turciei, dar nu există în alte state membre UE.Unul dintre cele mai controversate subiecte abordate de Dragalin este decizia recentă a Parlamentului de a desființa Procuratura Anticorupție și PCCOCS, două instituții-cheie în lupta împotriva corupției la nivel înalt și a crimei organizate. Aceasta a subliniat că măsura a fost susținută de 61 de deputați PAS și a avertizat asupra consecințelor grave pe care le-ar putea avea asupra statului de drept.„Ce interese promovează acest Parlament? Cu siguranță nu interesele care construiesc un stat de drept”, a concluzionat Dragalin, sugerând că modificările legislative adoptate în ultimii ani riscă să submineze justiția și să protejeze interese obscure.Autoritățile nu au oferit încă un răspuns oficial la aceste acuzații.
Acum 12 ore
17:30
Londra a impus sancțiuni organizației pro-ruse Evrazia, acuzată că a încercat să fraudeze referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și să submineze procesele democratice din țară. Măsurile includ înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru ONG-ul cu sediul în Rusia, dar și pentru două dintre membrele sale de conducere: fondatoarea Nelli Parutenco și membra consiliului de administrație Natalia Parasca, a anunțat miercuri Ministerul britanic de Externe.Potrivit autorităților britanice, rețeaua Evrazia este controlată de oligarhul Ilan Șor, refugiat în Rusia după ce a fost condamnat în Republica Moldova pentru fraudă bancară. Ilan Șor fusese deja sancționat de Londra în 2022 pentru corupție, iar ONG-ul Evrazia a fost vizat și de Uniunea Europeană în octombrie 2024.„Atunci când banii murdari circulă liber, încrederea publică este erodată, economiile sunt destabilizate, iar actorii malefici subminează statul de drept”, a declarat ministrul britanic de externe, David Lammy. Acesta a subliniat că Regatul Unit nu va rămâne indiferent la tentativele de destabilizare a democrațiilor din țări pe care le consideră partenere și prietene.Acțiunea Londrei face parte dintr-o campanie mai amplă împotriva corupției și ingerințelor străine în procesele democratice, care vizează și alte state, inclusiv Georgia și Guatemala.Autoritățile din Republica Moldova nu au comentat deocamdată decizia Marii Britanii, însă guvernul de la Chișinău a subliniat în repetate rânduri că monitorizează îndeaproape influențele externe asupra procesului electoral și că va lua măsuri pentru a asigura corectitudinea referendumului privind aderarea la UE.
15:10
Fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, critică dur actuala guvernare, acuzând-o că a transformat justiția într-un instrument de intimidare a cetățenilor care îndrăznesc să o critice. Într-o declarație publică, Năstase susține că orice opinie contrară liniei oficiale poate deveni motiv de proces.„Noua modă la demnitarii de rang înalt: cine suflă împotriva vântului guvernamental este amenințat cu un proces de defăimare. Ai zis că tarifele sunt nesimțite? Să te văd cum explici asta în fața judecătorului! Ai îndrăznit să scrii pe Facebook că ai ajuns să mănânci o pâine la trei zile? Vino și dovedește la tribunal!”, a declarat Năstase.Potrivit fostului ministru, puterea încearcă să reducă la tăcere orice voce critică, inclusiv prin procese de defăimare îndreptate împotriva cetățenilor simpli.„Trăim vremuri minunate! Oamenii se sufocă de facturi, dar guvernarea își vede liniștită de cruciada împotriva cetățenilor care, vezi Doamne, vor și ei o viață mai bună”, a mai spus Năstase.El amintește că, potrivit jurisprudenței CEDO, demnitarii publici trebuie să accepte mai multă critică decât cetățenii de rând. Cu toate acestea, în Republica Moldova, realitatea ar fi cu totul alta.„Pe ici, pe colo, prin ministere, se pare că s-a înțeles altceva: ‘Demnitarul nu trebuie criticat deloc! Se supără, se enervează și te dă în judecată’”, a adăugat Năstase.Fostul ministru sugerează că astfel de procese au și un alt scop – eliminarea din spațiul public a vocilor incomode înainte de alegeri.„Neoficial, campania electorală e în toi. La ea au dreptul să participe doar cei de la putere și lingușitorii. Altfel, sălile de judecată vor deveni neîncăpătoare”, a avertizat el.Până în acest moment, autoritățile nu au reacționat la acuzațiile lui Andrei Năstase.
14:10
Un tânăr și-a pierdut viața după ce s-a tamponat cu motocicleta într-un copac la ieșirea din Ialoveni. La fața locului, preliminar s-a stabilit că tânǎrul de 18 ani( cu permis de conducere) a pierdut controlul motocicletei, în circumstanțe care urmeazǎ a fi stabilite.În urma traumatismelor primite, acesta a decedat la fața locului.Pe caz a fost inițiat un proces penal.
13:40
Ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri că Israelul își extinde ofensiva în sudul Fâșiei Gaza "pentru a elimina și epura zona de teroriști", transmite AGERPRES.  ”Operațiunea 'Putere și spadă' se extinde cu o evacuare pe scară largă a populației din zonele de luptă din Fâșia Gaza, strivirea și curățarea zonei de teroriști și infrastructură teroristă”, se mai arată în comunicatul ministrului israelian, informează EFE.Anunțul vine după un val de atacuri împotriva localităților Khan Younis și Rafah din sudul Fâșiei Gaza marți seara, potrivit presei palestiniene. Agenția de presă Sanad, legată de Hamas, vorbește despre cel puțin 13 morți în urma unui atac aerian israelian lansat miercuri împotriva unei case din centrul orașului Khan Younis.Atacurile împotriva sudului enclavei palestiniene s-au intensificat de luni, când armata a ordonat noi evacuări în zona Rafah înainte de a lansa noi bombardamente. Potrivit primăriei din Rafah, aproape 40.000 de persoane cu biciclete, mașini și remorci încărcate cu bunuri au părăsit luni această zonă de la granița cu Egiptul.Unii dintre locuitorii din Fâșia Gaza au declarat pentru EFE că, de la începutul războiului, au fost forțați să se deplaseze de până la zece ori.Pe de altă parte, în comunicatul menționat anterior, Israel Katz s-a adresat încă o dată populației din Fâșia Gaza, cerându-i "să acționeze acum pentru a expulza Hamas și a returna toți ostaticii", afirmând că aceasta "este singura modalitate de a pune capăt războiului".Săptămâna trecută, după izbucnirea primelor proteste spontane ale cetățenilor din Fâșia Gaza împotriva Hamas, ministrul israelian al apărării a încurajat populația, într-o înregistrare video, să mențină protestele, argumentând că doar astfel va veni sfârșitul războiului.”Le doresc succes soldaților care luptă cu curaj și forță în Gaza pentru revenirea celor răpiți și pentru înfrângerea Hamas”, a adăugat ministrul apărării în comunicat.
13:20
Fostul premier Vlad Filat critică dur actuala guvernare, acuzând-o că își folosește influența politică pentru a controla instituțiile statului și a menține puterea prin represiune. În cadrul unei emisiuni la TVC21, Filat a declarat că PAS guvernează „în baza dorințelor proprii, nu în conformitate cu legea”. „Guvernarea PAS a uitat de economie și sfera socială” Filat susține că preocupările actualului guvern nu sunt legate de bunăstarea cetățenilor, ci de consolidarea propriei puteri prin mijloace politice și mediatice. „Dacă ne uităm la acțiunile PAS și la ceea ce îi preocupă, nu vedem grijă pentru economie, pentru sfera socială. Guvernul se laudă că a mărit pensiile, fără să menționeze că nu este vorba de o creștere, ci de o indexare. Mai mult decât atât, datorează pensionarilor 17% din pensia neindexată în 2022, ceea ce reprezintă un cinism nemărginit”, a declarat fostul premier. Instituțiile statului, acuzate de „represiuni” Filat afirmă că organele de drept sunt utilizate ca „instrumente de presiune” împotriva cetățenilor și adversarilor politici. „Procuratura, SIS, Ministerul de Interne, CNA, Justiția – toate au fost transformate de PAS în instituții mai politizate ca niciodată. Așa-zisele reforme au adus mai mult control, nu independență”, a spus el. Liderul PLDM susține că, în loc să fie folosiți pentru dezvoltarea economiei și a sferei sociale, banii veniți din exterior sunt redirecționați pentru consolidarea guvernării PAS prin propagandă mediatică și controlul societății civile. „Manipularea și propaganda sunt finanțate din bani externi, despre care ni se spune că vin ca asistență pentru economie, dar în realitate merg pentru menținerea la putere a PAS. ONG-urile, care se numesc societate civilă, lucrează pe bani mulți, dar în esență sunt doar propagandiști și agitatori ai partidului de guvernământ”, a acuzat Filat. „Acest pumn nu este pentru cetățeni, ci pentru represiune” În concluzie, fostul premier a subliniat că actuala guvernare nu are ca prioritate dezvoltarea țării, ci menținerea unui sistem de control strict asupra cetățenilor. „În acest pumn nu veți găsi grija față de cetățeni sau față de dezvoltarea țării. Acest pumn este posibil de menținut doar prin represiuni”, a declarat Vlad Filat. Până în prezent, reprezentanții PAS nu au oferit un răspuns oficial la acuzațiile fostului premier.
Acum 24 ore
12:30
Jurnalistul Ion Terguță a lansat un apel public pentru organizarea unui protest pe 7 aprilie 2025, în Scuarul Parlamentului din Chișinău, pentru a denunța abuzurile actualei guvernări și pentru a reaminti semnificația evenimentelor din 2009. „Au trecut 16 ani de la revolta din 7 aprilie 2009. Pentru mine, la fel ca și pentru mulți dintre voi, 7 aprilie nu este doar amintire, este o rană deschisă, un semnal de alarmă, un test al vigilenței noastre democratice”, a declarat Terguță. Evenimentul, organizat sub sloganul „7 Aprilie – De la Speranță la Repetiție”, își propune să aducă în prim-plan pericolul pe care îl reprezintă, în opinia organizatorilor, „revenirea unor metode de intimidare și control sub alte culori politice”. Ion Terguță invită la protest victimele represiunilor din 2009, familiile celor decedați, activiști civici, tineri și toți cei care „nu acceptă ca aceleași metode să revină sub alte fețe”. „Nu vin să-mi amintesc, vin să spun din nou ‘NU’. Nu vreau să trăiesc într-un regim care mimează democrația. Nu vreau să mai simt frica de a spune ce gândesc. Vin pentru că vreau instituții independente, nu controlate politic. Vreau o justiție care apără cetățeanul, nu puterea. Vreau ca dreptul la protest, la exprimare și la intimitate să nu fie doar vorbe goale. Vreau transparență, nu manipulare. Vreau presă liberă, alegeri corecte și respect pentru fiecare voce”, a subliniat jurnalistul. „În 2009 ne-au bătut, în 2025 ne interceptează” Terguță susține că, la 16 ani de la evenimentele sângeroase din 7 aprilie 2009, în loc de progres democratic, Republica Moldova se confruntă cu „aceeași frică, același abuz, doar cu un alt regim la putere”. „În 2009 ne-au bătut. În 2025 ne interceptează. Același abuz. Alt regim. Democrația nu se mimează – se trăiește, se apără, se strigă, iar eu refuz să tac”, a conchis Terguță. Protestul este programat pentru 7 aprilie, ora 11:00, în Scuarul Parlamentului.
12:00
Victoria Furtună, lidera Partidului „Moldova Mare”, a anunțat că a depus un denunț oficial împotriva președintei Maia Sandu, acuzând-o de corupție, îmbogățire ilicită, fals în declarații și trădare de patrie. „Am urmărit zilele acestea vizitele celor din partidul PAS în toată Republica Moldova, unde, fără scrupule, învinuiesc poporul de cumpărarea votului electoral și trădarea patriei. Dar noi, Partidul ‘Moldova Mare’, am decis să apărăm interesele și drepturile acestor cetățeni”, a declarat Furtună. Lidera Partidului „Moldova Mare” susține că Maia Sandu ar fi primit în perioada 2024-2025 suma de 155.000 de euro sub formă de premii și donații din partea unor entități externe, ceea ce, potrivit acesteia, reprezintă o încălcare a legislației privind integritatea în funcția publică. „Premii inventate special pentru ea în timpul exercitării funcției, pentru ce favoruri? Bani de la companii private prin donații obscure. Oameni buni, legea e una și e clară – orice ban primit de un funcționar în funcție este egal cu corupția și nu contează ce atribuții îndeplinește în stat”, a subliniat Victoria Furtună. Politicianul critică faptul că, în timp ce pensionarii sunt anchetați pentru presupuse mite electorale de 500 de lei, președinta țării ar fi fost „aplaudată” pentru sume mult mai mari. „De ce un pensionar e anchetat pentru 500 de lei, iar Maia Sandu e lăudată pentru 155.000 de euro? Ajunge cu dublele standarde! Moldova Mare va opta pentru ca legea să fie una pentru toți. Corupția trebuie să aibă un preț. Chiar și atunci când poartă cravată europeană.” Deocamdată, autoritățile nu au oferit un răspuns oficial cu privire la plângerea depusă de Victoria Furtună.
11:40
Fostul procuror general și ex-candidat la alegerile prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, lansează acuzații grave la adresa actualei guvernări, afirmând că aceasta ar fi facilitat eliberarea unor interlopi condamnați pe viață. Potrivit acestuia, printre cei puși în libertate se numără și Alexandru Sinigur, alias „Синий”, liderul temutei grupări criminale „ЮЖНАЯ”, condamnat la detenție pe viață în 2006. „După grațierea traficanților de droguri, aflăm nu din comunicate oficiale, ci de pe rețele sociale că guvernarea a făcut pasul următor: a deschis ușa Penitenciarului Nr.17 din Rezina și pentru interlopii condamnați pe viață. Nu din greșeală. Ci prin semnături, decizii procesuale, acte administrative și liniște totală”, a declarat Stoianoglo. Potrivit fostului procuror general, Alexandru Sinigur a fost condamnat pentru o serie de infracțiuni extrem de grave, inclusiv banditism, luare de ostatici, omor premeditat, șantaj și privațiune ilegală de libertate. De asemenea, acesta ar fi fost implicat în asasinarea omului de afaceri Piotr Sarî. Stoianoglo cere explicații privind această decizie:  • Cine a validat eliberarea?  • Pe ce temei a fost luată decizia?  • Ce măsuri de siguranță au fost analizate înainte de punerea în libertate?  • Cum vor reacționa partenerii externi ai Republicii Moldova la o astfel de decizie?  • Cine își va asuma responsabilitatea dacă persoana eliberată recidivează? „Așa arată justiția ‘reformată’ de această putere: un sistem care nu mai apără cetățeanul, ci interlopul. Și când taci în fața acestor decizii, devii complice”, a concluzionat Stoianoglo. Până în acest moment, autoritățile nu au oferit un răspuns oficial la aceste acuzații.
11:20
Doi conductori de tren au fost condamnați la 5 și 6 ani închisoare pentru pregătirea de contrabandă cu 250.000 de țigări, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale într-un comunicat.  Odată ce intenția celor doi angajați ai Căii Ferate le-a devenit cunoscută oamenilor legii, au urmat percheziții. Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Bălți, o parte din țigările pregătite pentru contrabandă în 2024 au fost depistate în casa mamei unuia din ei, iar partea mai mică – într-un automobil folosit de ambii condamnați, înfășurate în pachete de polietilenă de culoare neagră, pentru ca să nu fie observate la controlul vamal și de frontieră.Potrivit procurorilor PCCOCS, condamnații sunt din Nord-Vestul Moldovei, cu vârste de 38 și 45 de ani, iar în baza acestui post de muncă circulau des în afara Moldovei. Primul dintre cei doi inculpați fusese condamnat peste un deceniu în urmă pentru vătămare corporală medie (cu suspendarea pedepsei cu închisoarea pentru un an), iar al doilea-și pierduse anterior postul de muncă pentru fapte similare celor pentru care e condamnat acum.Cei doi acum sunt plasați în arest, însă continuă să beneficieze totuși de prezumția nevinovăției, până la devenirea definitivă a actului judecătoresc, potrivit legii.
11:10
Regimul separatist de la Tiraspol a înregistrat un „proiect de lege” care prevede sancțiuni pentru jurnaliștii străini, inclusiv cei de pe malul drept al Nistrului, care activează în regiunea transnistreană fără acreditare. Potrivit Asociației Promo-LEX, această măsură este un nou atac asupra libertății presei și a dreptului la informare. Jurnaliștii fără acreditare riscă amenzi de până la 160 de lei, iar cei cu funcții de răspundere pot primi sancțiuni între 300 și 800 de lei. Deși regimul de la Tiraspol susține că noile restricții sunt menite să „combată dezinformarea”, în realitate, obținerea acreditării este aproape imposibilă, iar refuzurile sunt justificate prin motive arbitrare. Mai mult, chiar și cei care au acreditare nu au garanția că vor putea lucra liber în regiune.„Această inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele regimului de suprimare a vocilor critice și de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”, se arată în comunicatul Promo-LEX. Promo-LEX subliniază că acest proiect de lege face parte dintr-o serie mai largă de măsuri represive, menite să blocheze accesul la informații și să intimideze presa independentă. Organizația cere autorităților de la Chișinău, partenerilor internaționali și misiunilor diplomatice să intervină pentru a opri aceste abuzuri și pentru a garanta respectarea drepturilor fundamentale în regiune.
10:20
Deputatul AUR din Parlamentul României, originar din Republica Moldova, Valeriu Munteanu, a condamnat ferm implicarea Federației Ruse în destabilizarea parcursului european al Chișinăului. Într-o declarație politică oficială, acesta a criticat sprijinul diplomatic oferit de Moscova politicianului fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupție și finanțare ilegală. Potrivit lui Munteanu, fuga lui Nesterovschi în regiunea separatistă Transnistria, sub protecția Ambasadei Federației Ruse, este o dovadă clară a amestecului Kremlinului în afacerile interne ale Republicii Moldova. Deputatul a acuzat Moscova că folosește metode hibride pentru a încetini integrarea europeană a Chișinăului, prin sprijinirea partidelor pro-ruse, manipularea informațională și protejarea celor care încalcă legea. „România nu poate și nu trebuie să rămână indiferentă. Orice act de protejare a corupților sau de sprijin pentru regimul separatist de la Tiraspol este un act de agresiune diplomatică”, a declarat Munteanu. În calitate de președinte al Comisiei comune pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, deputatul AUR a cerut Guvernului României și Ministerului Afacerilor Externe să trateze acest incident cu „toată seriozitatea” și să consolideze sprijinul pentru Chișinău. El a reafirmat angajamentul AUR pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și opoziția fermă față de influențele Kremlinului. „Niciun agent al Kremlinului, fie el politician fugar sau diplomat ascuns sub imunitate, nu va putea împiedica reîntregirea noastră spirituală și civilizațională”, a subliniat Valeriu Munteanu.
10:00
Anual, pe 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului. Tulburarea de spectru autist (TSA) este o afecțiune neurologică și de dezvoltare care afectează comportamentul, comunicarea și interacțiunile sociale ale unei persoane. Aceasta se caracterizează printr-o gamă largă de simptome și severități și se poate manifesta prin dificultăți în comunicarea verbală și nonverbală, comportamente repetitive și interese înguste. Cauzele exacte ale TSA sunt încă subiect de cercetare, dar se consideră că o combinație de factori genetici și de mediu joacă un rol semnificativ, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății. Studiile recente arată că prevalența TSA la nivel global este aproximativ 1 din 100-160 de copii, cu o tendință de creștere a diagnosticului în ultimele decenii. Se estimează că TSA afectează aproximativ 1,5% din populația mondială, iar frecvența este de patru ori mai mare la băieți decât la fete. Cauzele acestei creșteri sunt încă discutate, dar factorii precum îmbunătățirea diagnosticării, schimbările în reglementările de raportare și conștientizarea crescută pot explica parțial acest fenomen.Frecvența în Republica MoldovaEstimările generale pentru Republica Moldova indică o prevalență  de aproximativ 1 din 100 – 1 din 150 de copii care ar putea fi diagnosticați cu TSA –  aproximativ 0,67%-1% din populația de copii. Totuși, aceste cifre pot varia, având în vedere creșterea conștientizării, îmbunătățirea diagnosticării și înregistrarea cazurilor.Organizațiile și centrele de specialitate din Republica  Moldova raportează un interes crescut în identificarea și sprijinirea copiilor cu TSA, deși accesul la diagnosticare și tratament poate fi mai limitat în zonele rurale.În ultimii ani, autoritățile au început să implementeze programe de educație și sprijin pentru familiile afectate de TSA, iar tot mai multe centre educaționale oferă servicii specializate.Centrul specializat de intervenție în tulburări de spectru autist din cadrul Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii (CRRC)CRRC oferă servicii specializate pentru copiii cu tulburări din spectrul autist prin intermediul Secției intervenție timpurie, diagnostic și consult ambulator, Secției reabilitare fizică și terapie ocupațională și Secției reabilitare psiho-verbală și asistență socială.Menționăm că, în septembrie 2024, în baza unui ordin al Ministerului Sănătății, CRRC a inaugurat primul Centrul public specializat de intervenție în tulburări de spectru autist pentru copiii din Republica Moldova. Acesta oferă asistență gratuită, inclusiv evaluări și programe de intervenție personalizate și consiliere pentru integrarea socială a copiilor cu TSA. În cadrul subdiviziunii activează 18 specialiști, 11 dintre aceștia au fost instruiți în diagnosticarea TSA peste hotare.În perioada septembrie 2024 – martie 2025, au fost testați 137 de copii, iar 225 au fost incluși în programe de abilitare în TSA.Totodată, în Republica Moldova, îngrijirea specializată pentru copii cu autism este disponibilă în 40 de centre comunitare de sănătate mintală. La sfârșitul anului 2024, sub supravegherea medicilor, erau 1817 persoane, dintre care 1684 de copii.
09:50
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Statelor Unite să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că încalcă fragilul moratoriu asupra atacurilor împotriva instalațiilor energetice anunțat de Washington săptămâna trecută, relatează AFP.„Cred că am ajuns în punctul de a crește impactul sancțiunilor deoarece cred că rușii încalcă ceea ce au promis Statelor Unite”, a declarat el în cursul unei conferințe de presă. „Sperăm mult că președintele (american Donald) Trump are toate instrumentele adecvate pentru a crește presiunea sancțiunilor”, a adăugat Zelenski, precizând că Kievul a transmis informații la Washington despre ceea ce armata ucraineană prezintă drept tiruri ruse împotriva instalațiilor sale energetice.Un atac rus asupra orașului Herson din sudul Ucrainei a lăsat fără electricitate, marți dimineața, 45.000 de locuitori ai orașului, a anunțat șeful diplomației ucrainene Andrii Sibiha, acuzând Mosova că a încălcat din nou acordul asupra unui armistițiu parțial.„Rusia continuă să încalce acest acord”, a declarat ministrul, evocând fragilul compromis anunțat săptămâna trecută de către Washington după negocieri separate cu Kievul și Moscova, care a invadat Ucraina în urmă cu trei ani.
09:40
Un bărbat a fost salvat de sub dărâmături, în noaptea de marţi spre miercuri, în Myanmar, anunţă pompierii, la cinci zile după cutremurul care s-a soldat cu cel puţin 2.700 de morţi în această ţară, relatează AFP.Este vorba despre un bărbat tânăr, în vârstă de aproximativ 20 de ani.El a fost salvat de către o echipă de salvatori birmani şi turci dintr-un hotel aflat în ruină în capitală, la Naypyidaw, miercuri, către ora locală 0.30 (marţi, 21.00, ora României), anunţă serviciile de luptă împotriva incendiilor şi salvatori din cadrul juntei.Între timp, bilanţul cutremurului din Myanmar a crescut la 2719 morți, au anunţat autoritățile militare, la patru zile după producerea puternicului seism care a lovit ţara. Continuă cursa pentru găsirea mai multor supravieţuitori: o femeie în vârstă de 60 de ani a fost salvată după ce a stat captivă sub dărâmături timp de 91 de ore.Peste 4.500 de persoane au fost rănite, iar aproximativ 440 sunt încă date dispărute, arată cel mai recent bilanț. Pentru că este probabil că şi persoanele date dispărute să fie găsite decedate, autoritățile se așteaptă ca bilanţul victimelor să depăşească 3.000 de morţi. În memoria victimelor, a fost păstrat un minut de reculegere.
Ieri
17:50
Mișcarea Alternativă Națională (MAN), condusă de Ion Ceban, solicită organizarea de urgență a alegerilor parlamentare anticipate, invocând situația economică și socială dificilă a Republicii Moldova. Potrivit formațiunii, datoria de stat s-a dublat, economia a stagnat, iar nivelul sărăciei a crescut considerabil, ceea ce face necesară o schimbare rapidă de guvernare.Deputatul Gaik Vartanean, membru al Biroului Național al MAN, a înregistrat astăzi două inițiative legislative pentru stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Prima propunere vizează organizarea scrutinului pe 27 iulie, iar a doua—ca alternativă—stabilește data de 28 septembrie, având în vedere speculațiile privind o posibilă amânare a alegerilor de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).„Este evident că actuala guvernare nu are soluții pentru redresarea economică și socială a țării. PAS continuă să ignore realitățile cu care se confruntă cetățenii, motiv pentru care trebuie să plece cât mai curând posibil. Noi propunem data de 27 iulie pentru organizarea alegerilor, oferind astfel o șansă reală pentru un nou început”, a declarat Vartanean.MAN susține că va continua să lupte pentru schimbarea actualei guvernări, considerând că doar prin alegeri anticipate Republica Moldova poate reveni pe un drum de dezvoltare economică și stabilitate socială.Deocamdată, reprezentanții PAS nu au comentat oficial inițiativa legislativă a MAN privind organizarea scrutinului anticipat.
17:40
În timp ce pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) se confruntă zilnic cu haos, prețuri exagerate și condiții precare, administrația instituției a ales să facă o glumă de 1 aprilie, stârnind reacții dure.Într-o postare pe pagina oficială, reprezentanții aeroportului au anunțat, sub titlul de breaking news, călătorii „în marș triumfal” spre aeronave, bagaje care ajung la destinație înaintea avioanelor și chiar curse „low-cost” pe… mături zburătoare.Reacțiile critice nu au întârziat să apară. Partidul Social Democrat European (PSDE) a calificat postarea drept o insultă la adresa călătorilor, care se confruntă zilnic cu servicii sub standarde.„Bine că nu le-a venit ideea să-i ardă pe rug pe cei care aleg să zboare de pe Aeroportul Chișinău, după toată tortura la care sunt supuși – condițiile sub orice critică, prețurile mortale și haosul generalizat”, se arată în mesajul PSDE.Formațiunea politică mai sugerează că adevărata farsă ar fi plecarea actualei administrații: „Ar fi un cadou mult mai frumos pentru călători și angajați dacă i-am îmbarca, în ritm de marș, pe niște mături supersonice și i-am trimite departe-departe.”Criticile vin pe fondul multiplelor probleme raportate la AIC în ultima perioadă, inclusiv întârzieri, prețuri ridicate și lipsa unor condiții decente pentru pasageri.
16:30
De la 1 aprilie 2025, intră în vigoare noile prevederi ale Codului funciar. Documentul prevede mecanisme pentru a interveni atunci când terenurile agricole sunt lăsate în paragină, provocând daune terenurilor vecine, în special celor lucrate de alți agricultori. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează cetățenii despre modul în care se va acționa în cazul în care un teren agricol nu este întreținut corespunzător mai mult de doi ani consecutiv: Reprezentanții primăriei din localitate și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, la cererea proprietarului terenului adiacent ale căror interese sunt lezate, vor verifica terenul și vor constata dacă acesta este abandonat și invadat de buruieni. Dacă se confirmă că terenul nu a fost întreținut timp de cel puțin doi ani, iar starea fitosanitară este necorespunzătoare, primăria va transmite o somație scrisă proprietarului. Dacă proprietarul nu este de găsit, primăria va putea da terenul respectiv în arendă, temporar, pentru a fi folosit în scop agricol. Dacă terenul se învecinează cu o singură proprietate, primăria va putea negocia direct cu acel vecin interesat să-l lucreze. În caz contrar, terenul va fi scos la licitație publică, astfel încât oricine dorește să îl arendeze, o poate face în mod legal și transparent. Licitația este organizată de o comisie specială a primăriei, formată din angajați ai instituției. În această comisie pot fi invitați și reprezentanți ai direcțiilor agricole sau experți independenți, având rol consultativ. Pentru ca toți cei interesați să aibă șansa să participe, primăria anunță licitația public, cu cel puțin 15 zile înainte de desfășurare. Informațiile apar în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în presa locală și sunt afișate și la avizierul primăriei. După ce se alege câștigătorul licitației, terenul este predat printr-un act oficial de primire-predare, iar persoana care a câștigat dreptul de arendă poate începe să-l lucreze. Durata arendei este stabilită de comun acord între primărie și arendaș, care va fi de minimum un an și nu va depăși cinci ani. Contractul se încheie pentru o perioadă de cel puțin un an, dar nu mai mult de cinci ani. La finalul perioadei, contractul poate fi prelungit, dacă ambele părți sunt de acord (atașat, mai jos se regăsește un model de contract, furnizat cu titlu de exemplu orientativ). Suma plătită de arendaș pentru folosirea terenului este păstrată de primărie într-un cont special. Proprietarul își poate recupera oricând terenul, printr-o simplă declarație scrisă. În acel moment, contractul de arendă se încheie imediat, banii adunați din arendă îi revin proprietarului (după reținerea cheltuielilor administrative suportate de primărie pentru această procedură). “Reiterăm că, proprietarul nu este deposedat de terenul său. El rămâne în continuare proprietarul legal al terenului, iar transmiterea în arendă este doar o măsură temporară, menită să prevină degradarea pământului și să protejeze vecinii. Respectarea proprietății private rămâne un principiu fundamental, însă în situațiile în care un teren agricol este lăsat în paragină pe termen lung și afectează terenurile din jur, intervenția autorităților locale devine necesară pentru a preveni prejudicierea altor membri ai comunității”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii. 
15:50
Fosta judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru pozițiile sale critice față de actuala guvernare, a lansat acuzații dure la adresa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a președintei Maia Sandu. Într-o emisiune la N4, Sanduța a comparat actuala guvernare cu regimurile bolșevice, criticând cenzura, propaganda și lipsa investițiilor în educație. „Mai bolșevică guvernare decât guvernarea PAS eu nu am văzut. Eu nu cred că noi am avut, în timpul țării noastre independente, o guvernare mai bolșevică. Bolșevică în sens de promovare a sărăciei, promovare a cultului personalității președintelui și prim-ministrului, cultul guvernării, cenzura presei și propaganda guvernamentală”, a declarat Sanduța. Fosta magistrată a subliniat că propaganda actuală ar fi mai intensă decât în perioada guvernării lui Vladimir Voronin și că premiile internaționale primite de Maia Sandu sunt, în opinia sa, „pentru inflamarea personalității, nu pentru merite reale.” „Ea nu îi consideră pe oameni suficient de deștepți ca să înțeleagă singuri adevărul și minciuna. Ea îi consideră de proști. Cu cât mai tare prostești populația, închizi școli și nu creezi condiții pentru aceste școli, nu faci nimic pentru educația din țara asta”, a mai spus Sanduța.
15:30
Partidul Social Democrat European (PSDE) consideră că recenta indexare a pensiilor cu 10% este insuficientă pentru a acoperi nevoile reale ale pensionarilor, în contextul unei inflații galopante care a depășit 60% în ultimii ani. Într-un comunicat de presă, PSDE subliniază că pensia minimă pentru un stagiu complet a ajuns la 3.050 de lei pe lună, echivalentul a aproximativ 100 de lei pe zi, o sumă considerată total inadecvată pentru a acoperi cheltuielile de bază, precum facturile la utilități, medicamentele și alimentele. „Prețurile au crescut mult mai rapid decât ajustările pensiilor, iar această majorare este doar o iluzie contabilă, fără impact real asupra nivelului de trai”, avertizează PSDE, cerând Guvernului să ia măsuri urgente pentru protejarea pensionarilor. Formațiunea politică solicită reevaluarea politicilor economice și bugetare, astfel încât creșterea pensiilor să reflecte costurile reale ale vieții, nu doar să fie o măsură „cosmetică”. „Așteptăm acțiuni urgente și responsabile, care să demonstreze că această categorie vulnerabilă nu este lăsată să lupte singură pentru supraviețuire”, se arată în comunicatul PSDE.
13:20
Echipa Partidului Moldova Mare anunță lansarea inițiativei „Cartea Vocea Poporului”, un proiect menit să ofere cetățenilor o platformă unde își pot exprima gândurile, întrebările și problemele, anunță președinta formațiunii. „Oamenii se tem să pună întrebări. Noi nu. Și vrem ca nici tu să nu te temi”, a declarat Victoria Furtună, lidera Moldova Mare. „Am creat Cartea Vocea Poporului ca să-ți auzim vocea. Spune-ne povestea ta. Trimite o idee. Pune o întrebare. Scrie ce te doare. Le citim pe toate și căutăm soluții împreună. Nu sunt vorbe goale — e drumul nostru.” În perioada următoare, echipa va lansa și Ghișeul Digital, o platformă online unde cetățenii vor putea comunica direct cu inițiatorii proiectului. Până atunci, mesajele și comentariile sunt binevenite pe rețelele sociale ale Moldova Mare. „Ascultăm cu adevărat”, a subliniat Victoria Furtună.
13:20
Judecătoria Bălți, sediul Central, l-a recunoscut vinovat pe un bărbat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență într-un dosar gestionat de CNA și PA. Instanța a dispus o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 4 ani, aplicând-i măsura preventivă de arest și anunțându-l în căutare. De asemenea, din contul inculpatului a fost dispusă confiscarea specială a sumei de 15 000 de euro, ca bunuri rezultate din activitatea infracțională.Potrivit probelor prezentate în instanță, inculpatul, în perioada iulie-noiembrie 2019, susținând că ar avea influență asupra procurorilor și judecătorilor care examinau o cauză penală privind un cetățean învinuit de răpire și șantaj, ar fi pretins și primit suma de 15 000 de euro de la rudele acestuia. În schimbul banilor, inculpatul pretindea că poate determina persoane cu funcție de demnitate publică să adopte o decizie favorabilă în privința persoanei respective, adică să-i aplice o pedeapsă non-privativă.Examinarea cauzei în instanța de judecată a durat 1 an și 7 luni, timp în care inculpatul sa eschivat de a se prezenta la ședințele de judecată, neprezentându-se nici la organul de urmărire penală, fiind anunțat în căutare. Totuși, printr-o cerere expediată prin e-mail instanței, aceasta a solicitat ca procesul să fie continuat în lipsa sa, recunoscându-și vinovăția. Anterior, inculpatul a fost condamnat pentru infracțiuni similare și amendat cu suma de 175 000 de lei.Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apelul la Curtea de Apel Nord în termen de 15 zile.
13:10
În cadrul unui interviu acordat postului public Radio Moldova, difuzat recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat: „Ne dorim și în continuare să avem un parteneriat excelent cu România, să putem să contăm așa cum am putut conta astăzi și în ultimii ani. Și ultimul lucru care am vrea să se întâmple e ca să avem parteneri la București care să primească instrucțiuni de la Moscova, dar sper foarte mult că asta nu se va întâmpla”.  În urma acestei declarații, deputatul AUR Valeriu Munteanu, președintele Comisiei comune pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, solicită public clarificări urgente din partea președintei Maia Sandu: „Doamnă președinte Maia Sandu, afirmația conform căreia viitorii lideri politici de la București ar putea „primi instrucțiuni de la Moscova” este extrem de gravă. Dacă aveți astfel de informații, vă rog să le faceți publice în mod explicit. Spuneți-le cetățenilor Republicii Moldova și ai României: care dintre candidații la Președinția României este, în opinia dumneavoastră, sub influența Moscovei?” Deputatul AUR subliniază că astfel de afirmații aruncă suspiciuni asupra întregii clase politice românești și riscă să afecteze relația de încredere dintre cele două state românești. Totodată, Valeriu Munteanu reafirmă angajamentul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) pentru: • susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova; • apropierea ireversibilă a Basarabiei de România; • consolidarea relațiilor bilaterale pe baze istorice, culturale și de solidaritate națională. „AUR va continua să fie vocea românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Credem în o Europă a națiunilor și într-o Moldovă profund ancorată în instituțiile europene, dar și înfrățită natural cu Țara-Mamă România. Vom lucra pentru ca niciodată Basarabia să nu mai fie abandonată.”
12:30
Irina Borodkina, proprietara salonului de înfrumusețare unde femeia de afaceri Liubov Babuțchi și-a pierdut viața în urma unei proceduri cosmetice, se află în Ucraina. Informația a fost confirmată de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei emisiuni la Exclusiv TV. Potrivit lui Cernăuțeanu, autoritățile din Republica Moldova au stabilit locația Irinei Borodkina în urma unui schimb de informații cu instituțiile de drept din Ucraina. “Cel puțin din informațiile obținute prin cooperarea cu colegii și partenerii noștri, știm că se află în Ucraina. Fiind cetățeancă a Ucrainei, este puțin probabil ca autoritățile de acolo să o extrădeze. Totuși, acest lucru nu exclude posibilitatea ca ea să fie trasă la răspundere pentru eventuale ilegalități comise”, a declarat șeful IGP. Procuratura urmează să decidă dacă și cum va fi pedepsită Irina Borodkina, în funcție de legislația aplicabilă și cooperarea dintre cele două state. Tragedia a avut loc pe 30 ianuarie, când LiubovI Babuțchi, proprietara unui magazin de haine din Chișinău, a decedat în timpul unei intervenții cosmetice la salonul deținut de Borodkina. Se presupune că victimei i s-ar fi administrat anestezie generală fără monitorizare adecvată. Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru neglijență medicală soldată cu deces. La scurt timp după incident, anestezista Ecaterina Maniuc a fost reținută, fiind acuzată de practicarea ilegală a medicinei. Potrivit soțului victimei, aceasta ar fi încercat să fugă de la fața locului. În același timp, Irina Borodkina a părăsit Republica Moldova, iar procurorii au emis pe numele ei un mandat de arest pentru 30 de zile, valabil din momentul reținerii. Autoritățile au inclus-o pe lista persoanelor căutate la nivel internațional.
12:00
Salariul președintei Curții Constituționale a Republicii Moldova a crescut semnificativ anul trecut, aducându-i Domnicăi Manole un venit anual de 1.123.828 de lei. Aceasta reprezintă aproximativ cu 43% mai mult decât în anul 2023.Luând în calcul diurnele pentru deplasări, concediile medicale, indemnizațiile pentru activitatea de cercetare și alte plăți, venitul total al Domnicăi Manole anul trecut a fost de 1.705.180 de lei. Din această sumă, puțin sub jumătate de milion de lei a fost primit sub formă de pensie, transmite Știri.md cu referire la omniapres.md.Printre achizițiile importante, președinta CC a declarat cumpărarea unui automobil LEXUS NX 350H, din 2023, achiziționat anul trecut la un preț de 780.000 de lei.De asemenea, judecătoarea a contractat un credit de 400.000 de lei pentru o perioadă de un an. declaration_manole by reporter.moldova  
11:00
Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Bălți anunță despre efectuarea unor percheziții la un angajat al Direcției Învățământ Soroca, cercetat într-un dosar de trafic de influență. Funcționarul este bănuit că ar fi pretins remunerații ilicite de la mama unui elev pentru a-i aranja studiile și examenele într-un colegiu din localitate, în lipsa acestuia și pentru a-l încorpora în serviciul militar cu eludarea legislației în vigoare.Potrivit materialelor cauzei, bănuitul ar fi pretins și primit 8 000 de lei și 100 de euro de la denunțător, susținând că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Instituției Publice „Colegiul Tehnic Agricol din Soroca” și că îi poate determina să nu înregistreze absențele de la ore ale tânărului, care intenționa să plece peste hotarele Republicii Moldova și îi vor asigura promovarea examenelor în lipsa acestuia. De asemenea, bănuitul ar fi pretins și acceptat 750 de euro pentru a organiza încorporarea fictivă a  tânărului în serviciul militar cu ulterioara eliberare a livretului militar.În urma perchezițiilor efectuate la biroul, domiciliul și automobilul bănuitului au fost ridicate probe concludente pentru urmărirea penală, iar bănuitul este cercetat în stare de libertate. În prezent, se desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. Urmărirea penală se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Bălți.
10:50
Este dezastru în Grecia. Insula Paros este sub cod roşu de inundaţii şi ploi torenţiale. Dezastru este şi în Mykonos unde pompierii au fost nevoiţi să intervină în peste 100 de cazuri. Străzile din oraş s-au transformat în adevărate râuri. Maşinile oamenilor au fost luate de ape, iar doi oameni au fost salvaţi la limită din vehicul. În Insula Kos, toate şcolile vor fi închise astăzi. Autorităţile i-au avertizat pe oameni să rămână în case, pentru că-şi riscă vieţile. Vremea rea va continua şi în următoarele zile, în mai multe regiuni din ţară.  În Paros, ieri, încă de la primele ore ale după-amiezii, cerul s-a întunecat, iar ploile torențiale au transformat rapid drumurile în torente furioase. Zonele Naoussa și Kolymbithres au fost cele mai afectate, cu inundații masive, aluviuni și vehicule purtate de ape.Circulația pe drumurile principale a devenit imposibilă ore întregi, deoarece râurile revărsate au rupt șoselele, iar bucăți de stânci s-au prăbușit, blocând accesul echipelor de salvare. Centrul de Operațiuni al Pompierilor a fost asaltat de apeluri, iar forțele de intervenție – poliția, protecția civilă și pompierii – au rămas în stare de alertă maximă pe tot parcursul zilei.Un elicopter cu membri ai unității speciale de intervenție EMAK a fost trimis pe insulă, însă din cauza vremii extreme, nu a putut ateriza. Spre seară, localnicii au primit un mesaj de avertizare prin serviciul de urgență 112, îndemnându-i să evite orice deplasare, pentru că fenomenele meteorologice deveniseră periculoase și scăpaseră de sub control.Câteva ore mai târziu, Mykonos a fost lovită de aceeași furtună violentă. Grindina și ploile torențiale au provocat aceleași scene de haos: drumuri transformate în râuri și un mesaj de urgență 112 care avertiza populația să nu circule pe șosele.Viiturile au luat cu ele mașini, care au rămas blocate pe străduțele înguste ale insulei. În unele zone, nivelul apei a depășit un metru, făcând imposibilă deplasarea vehiculelor și a pietonilor.Furtuna a afectat și insula Syros, iar pe continent, autostrada Corint-Tripoli a fost acoperită de un strat gros de grindină, obligând zeci de șoferi să oprească sub poduri pentru siguranță, potrivit protothema.gr.Avertizarea de vreme rea emisă de Serviciul Național de Meteorologie din Grecia rămâne în vigoare, întrucât furtuna se îndreaptă acum spre Sporade, Tesalia, Dodecanez și Creta. Cu toate acestea, pagubele lăsate în urmă în Paros și Mykonos vor necesita mult timp pentru a fi remediate.Potrivit meteorologului Giorgos Tsaftarylias, cantitatea de apă căzută într-o singură zi în Paros a fost echivalentă cu precipitațiile obișnuite pentru o lună întreagă, iar în insula Mykonos, a fost dublu față de media lunii martie.
10:10
Se împlinesc astăzi, 1 aprilie 2025, 84 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor. La 1 aprilie 1941, chiar în zi de Paște, trupele sovietice au executat fără milă un număr de aproximativ 3 000 de civili români, locuitori de pe Valea Siretului, care încercau să se retragă din Bucovina de Nord, anexată de ruși, pe teritoriile României. Tragicul episod din istoria națională este numit și „Katyn-ul românesc”. În 1940, România a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice Basarabia și Bucovina de Nord. Fântâna Albă este localitatea de frontieră în care în ziua de 1 aprilie 1941 trupele NKVD au masacrat aproape 3000 de oameni. Aveau o singură vină: erau români și își doreau să treacă și să trăiască în România.Refuzând să devină cetățeni sovietici, aceștia au pornit, în coloane organizate, spre frontiera de pe râul Siret, spre a se repatria în ţara-mamă. Oamenii au format o coloană pașnică de peste 3 000 de persoane ce purtau steaguri albe şi tricolore cu însemne religioase – icoane, prapuri şi cruci din cetină. La doar doi kilometri de granița română, în poiana de la Varniţa, aproape de punctul numit Fântâna Albă, grănicerii Armatei Roşii, urmând un scenariu macabru, au deschis focul continuu al mitralierelor asupra coloanei de români, omorând pe capete copii, femei, bătrâni. Cei care, totuși, au reușit să supraviețuiască au fost urmăriţi şi ucişi. După masacru, răniţii au fost îngropaţi de vii, alături de cei deja morţi, într-o serie de gropi comune pregătite special pentru acest scop.Numărul exact al morţilor măcelului de la Fântâna Albă nu este nici astăzi cunoscut și probabil nu se va mai afla vreodată.După masacru a fost declanșată o operațiune vastă de represalii. Astfel, în noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13 000 de români au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia și Kazahstan. Au supraviețuit puțini.Ca rezultat al emigrărilor, deportărilor și asasinatelor, populația românească a regiunii Cernăuți a scăzut cu 75 000 de persoane între recensământul românesc din 1930 și primul recensământ Sovietic în 1959. S-a afirmat că aceste persecuții au făcut parte dintr-un program deliberat de exterminare a populației românești, plănuit și executat de regimul sovietic. Subiectul masacrului de la Fântâna Albă a fost considerat tabu până în anii ’90, fiind interzisă de autoritățile sovietice și ulterior de cele ucrainene orice referire la el sau comemorare a lui.Doar din anul 2000 autoritățile ucrainene au permis oficierea unui parastas pentru odihna românilor care și-au dorit doar să trăiască în România. În locul în care a avut loc masacrul a fost ridicat un Memorial, iar an de an, români din toate regiunile se strâng în poiana Varnița, la Memorial, și comemorează victimele masacrului de la Fântâna Albă.În anul 2011, Camera Deputaţilor din Parlamentul României, a decis ca data de 1 aprilie să fie recunoscută drept Ziua Naţională în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone ale deportărilor şi ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.
10:00
Procuratura informează despre condamnarea unui bărbat de 44 de ani, pentru amenințare cu omor, violare de domiciliu, huliganism și viol.  Conform învinuirii, inculpatul, la 31 octombrie 2024, pe timp de seară, a pătruns ilegal în domiciliul unui bărbat de 62 de ani și i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Acesta l-a amenințat cu omor și a incendiat salteaua pe care se afla, ulterior a părăsit domiciliul și a agresat victima și în afara curții sale. Două săptămâni mai târziu, aflându-se la un prieten comun, inculpatul l-a agresat fizic pe bărbat, iar mai apoi l-a amenințat cu un cuțit. La sfârșitul lunii decembrie a aceluiași an, având scopul satisfacerii poftei sexuale, inculpatul l-a maltratat  pe același bărbat și a întreținut cu acesta acte sexuale forțate. În ședința de judecată partea vătămată nu a putut fi audiată din motivul decesului acesteia, cauza decesului neavând legătură cu rezultatele actului sexual. Inculpatul a recunoscut majoritatea faptelor incriminate, dar nu și cele de violență sexuală. Prin diligența acuzării de stat, instanța a reușit să stabilească vinovăția inculpatului pentru toate faptele. În urma procesului, inculpatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis. Inculpatul se află în arest preventiv din 15 ianuarie 2025. De asemenea, inculpatul a fost condamnat într-un dosar separat pentru al doilea episod de amenințare cu omor, la o pedeapsă de 9 luni de închisoare, care se va executa separat. Sentințele nu sunt definitive și pot fi contestate la Curtea de Apel Nord.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:30
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, i-a recunoscut vinovați pe deputata în Parlamentul Republicii Moldova, Irina Lozovan și soțul acesteia de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat. Astfel,  instanța de judecată a dispus, o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 6 ani în privința inculpatei Irina Lozovan și 5 ani în privința soțului ei, ambii fiind privați de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. Totodată, mijloacele bănești în sumă de 30 000 de dolari SUA, recunoscute în calitate de corp delict și aflate în administrarea ARBI a CNA, au fost trecute în folosul statului. De asemenea, au fost confiscate două notebook-uri. În vederea asigurării executării sentinței cu închisoarea, în privința inculpaților a fost stabilită măsura preventivă – arestul preventiv, aceștia fiind anunțați în căutare. Conform probelor prezentate în instanța de judecată,  administrate la faza de urmărire penală de către Procuratura Anticorupție împreună cu Centrul Național Anticorupție, Irina Lozovan, fiind deputat în Parlament și membră a Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, acționând în mod intenționat şi prin înțelegere prealabilă cu soțul ei și alte persoane nestabilite la moment de organul de urmărire penală, care fac parte din conducerea Partidului „RENAȘTERE” și care au dreptul de gestionare a surselor financiare a acestuia, ignorând normele ce reglementează modul de finanțare a partidelor politice, ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului „RENAȘTERE”, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor. Respectiv, din motiv că Partidului Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale din data de 19 iunie 2023, Ilan Șor, având scopul menținerii controlului asupra unor procese politice, electorale, sociale din Republica Moldova, ar fi oferit membrului Biroului Politic al Partidului Politic Partidul „RENAȘTERE”, Lozovan Irina, mijloace bănești pentru identificarea cât mai multor primari și consilieri locali, pe care să-i convingă să adere la Partidul „RENAȘTERE”. În scopul indicat, inculpații ar fi încercat să recruteze primarul orașului Ocnița, promițându-i 1 milion lei MDL personal și alți 1 milion lei MDL, alocați Primăriei pentru a fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii orașului Ocnița, în vederea fortificării poziției electorale a Partidului „RENAȘTERE”. Deși primarul orașului Ocnița a refuzat propunerea, inculpații ar fi continuat acțiunile de convingere și la 02 august 2023, soțul deputatei i-ar fi transmis primarului, suma de 30 000 dolari SUA, bani ridicați de către soțul Irinei Lozovan, de la sediul Partidului „RENAȘTERE”, care proveneau de la grupul criminal organizat, condus de Ilan Șor, fiind reținut și perchiziționat în aceeași zi. Deși au negat comiterea faptelor pe tot parcursul examinării cauzei, care a durat 1 an și 4 luni, instanța a apreciat probatoriul administrat ca unul întemeiat și le-a stabilit vinovăția în comiterea infracțiunilor incriminate. Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile.
16:20
Șeful misiunii diplomatice ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat la sediul MAE din R. Moldova. Ministerul Afacerilor Externe i-a transmis diplomatului rus o notă prin care trei angajați ai Ambasadei Ruse au fost declarați persoane indezirabile.„Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul MAE.Diplomații respectivi urmează să părăsească țara. Cu puțin timp în urmă, Ambasada Rusiei a emis un comentariu, unde spune că „insinuările adresate Ambasadei Rusiei privind presupusa ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova sunt nefondate și inacceptabile”. „Partea moldovenească nu a transmis nicio solicitare oficială de asistență juridică în cadrul mecanismelor existente, inclusiv a Tratatului bilateral privind asistența juridică și relațiile juridice în materie civilă, familială și penală din 1993, precum și a Convenției privind asistența juridică și relațiile juridice în materie civilă, familială și penală din 2002, în cadrul CSI. Facem apel la partea moldovenească să se abțină de la speculații provocatoare și ne exprimăm speranța pentru o revenire la un dialog pragmatic pe întregul spectru al relațiilor bilaterale, ceea ce corespunde intereselor fundamentale ale popoarelor ambelor state”, se arată în comentariul Ambasadei Federației Ruse. Deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi a ajuns în regiunea transnistreană cu ajutorul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, fiind transportat cu un autoturism cu numere diplomatice. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, care califică această acțiune drept parte a unei operațiuni de agresiune hibridă coordonată de Moscova împotriva Republicii Moldova.
14:00
Marine Le Pen și alți opt europarlamentari francezi au fost găsiți vinovați de deturnare de fonduri publice, într-un dosar cu un prejudiciu total de 2,9 milioane de euro, transmite Le Figaro. Mai mult, judecătorii parizieni au decis că Le Pen nu mai are voie să participe la alegeri, ceea ce înseamnă că politiciana nu va putea candida la prezidențialele din 2027, scrie Digi24.ro. Este vorba despre scandalul asistenților parlamentari plătiți din bani europeni în timp ce lucrau de fapt pentru partidul Frontul Național din Franța.Toți reprezentanții aleși, inclusiv Marine Le Pen, au fost condamnați la „ineligibilitate”, adică nu au voie să participe la alegeri în următorii ani. Decizia blochează astfel candidatura lui Marine Le Pen pentru funcția de președinte al Franței, în alegerile proframate pentru 2027.Toți aleșii implicați în afacerea de deturnare de fonduri de la Parlamentul European au fost condamnați la ineligibilitate, a anunțat instanța, potrivit Le Figaro.În cazul fostei președinte a partidului Frontul Național, actuala formațiune Adunarea Națională, Marine Le Pen, tribunalul de la Paris a stabilit că prejudiciul este de 474.000 de euro.Doisprezece asistenți judecați alături de cei nouă europarlamentari francezi au fost găsiți vinovați de manipulare de bunuri furate. Instanța a estimat prejudiciul total la 2,9 milioane de euro, prin faptul că „Parlamentul European a plătit pentru persoane care lucrau de fapt pentru partid”. Asistenții au mai fost găsiți „vinovați de tăinuire”.
12:50
Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a criticat dur Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în cadrul ședinței serviciilor primăriei, acuzându-l că a impus restricții inutile asupra lucrărilor funerare în patru cimitire din capitală. Ceban a ironizat formațiunea de guvernământ, propunând chiar „crearea unui monument funerar pentru PAS” ca reacție la modificările legislative adoptate. Controversa a pornit de la o inițiativă legislativă promovată de un deputat PAS, (n.r. deși nu s-a menționat numele acestuia, ar fi vorba de deputatul Vasile Grădinaru) care prevede că în cimitirele „Sfântul Lazăr”, „Sfânta Treime”, „Catolic” și „Central” cetățenii nu pot instala monumente funerare fără avizul Ministerului Culturii. „Au inventat tot felul de impedimente și blocaje ca oamenii să nu-și facă monumente în cele patru cimitire din raza istorică”, a declarat Ceban, acuzând că autorul legii este un „țipălău deputat” care „nu citea proiectele de decizie” și care „se pricepe și la canalizare, și la eficiență energetică, și la monumente funerare”.„În rezultatul acestor acțiuni au de suferit oamenii simpli, dar oamenii trebuie să cunoască. Blocajele nu vin din partea Primăriei Municipiului Chișinău, dar din partea acestor agramați”, a declarat Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău. Directorul ÎM „Combinatul servicii funerare”, Ludmila Boțan, a confirmat dificultățile întâmpinate de cetățeni, precizând că modificările legislative obligă rudele persoanelor decedate să obțină un aviz înainte de a repara sau construi un monument funerar.„Ne confruntăm cu unele blocaje în activitatea noastră, și anume acele amendamente care au fost înaintate de un fost consilier municipal, actual deputat PAS, care a introdus modificări inclusiv pentru toate cimitirelor, care intră în Lista cimitirelor istorice, și anume „Sfântul Lazăr”, „Sfânta Treime”, „Catolic” și „Central”. Respectiv, în aceste patru cimitire, fiecare cetățean care are morminte sau are rude decedate, nu poate să intervină cu careva lucrări de construcție sau reparație la aceste morminte, până când nu execută un proiect, care urmează să fie avizat la Ministerul Culturii. Suntem în discuții cu juriștii de la Ministerul Culturii, sper ca până la Paște ne reușește să modificăm acea legislație, pentru ca oamenii să aibă acces liber în cimitire și să poate pune acele pietre funerare care deja mulți deja le-au executat și le țin prin ogrăzi”, a declarat Ludmila Boțan, director al ÎM „Combinatul servicii funerare”. Într-un ton sarcastic, Ion Ceban a sugerat că PAS suferă de „diaree legislativă” și a reiterat ideea unui monument dedicat partidului de guvernare, „în contextul alegerilor parlamentare din toamna acestui an”.„Ei au o problemă medicală, această diaree legislativă, pentru un domeniu sau altul. Ea trebuie cumva stopată, pentru că lucrurile vor degenera în continuare. Doamna Boțan, cred că trebuie să pregătim o schiță de monument pentru PAS în contextul alegerilor parlamentare din toamna acestui an”, a conchis Ion Ceban. PAS nu a reacționat deocamdată la aceste acuzații.
12:20
Situația pestei porcine din Republica Moldova provoacă tot mai multă nemulțumire în rândul populației, mai ales în satele afectate, unde oamenii au ieșit la proteste împotriva deciziei autorităților de a îngropa cadavrele animalelor în apropierea localităților lor. Cu toate acestea, în loc să ofere răspunsuri clare și soluții care să liniștească spiritele, președinta Maia Sandu a ales să acuze cetățenii că răspândesc „dezinformări” despre această criză.„Pesta porcină este o problemă serioasă. Autoritățile întreprind toate acțiunile pentru a opri răspândirea acesteia. E important ca crescătorii de porci să urmeze instrucțiunile autorităților și, în același timp, îi rugăm pe toți cei care răspândesc dezinformări despre această problemă, să înceteze acest lucru. Este iresponsabil și cu toții trebuie să facem totul ca problema să fie rezolvată cât mai repede”, a declarat Maia Sandu.https://www.youtube.com/shorts/dA2W8BKEsvM?feature=share Locuitorii din mai multe raioane și-au exprimat indignarea față de modul în care autoritățile gestionează situația, acuzând lipsa de transparență și riscurile pentru sănătatea publică. Protestatarii au cerut soluții mai sigure pentru eliminarea porcilor infectați, însă, în loc să le ofere asigurări sau alternative, președinta pare să ignore nemulțumirile lor și să mute discuția spre „pericolul dezinformării”.Prețurile la carnea de porc au înregistrat o creștere bruscă, în ciuda faptului că suntem în plin Post al Paștelui, a declarat fostul deputat Alexandru Slusari. Potrivit acestuia, Asociația Producătorilor de Carne susține că menține prețurile inițiale, iar scumpirile ar fi cauzate de comercianți, prin speculații.
12:10
Un bărbat a fost ucis cu sânge rece de un adolescent, care a dat buzna în casă. Cadavrul victimei a fost depistat în seara zilei de vineri, 28 martie curent, în jurul orei 20:00, în localitatea Bursuc, din raionul Nisporeni, susțin sursele PulsMedia.MD. Victima s-a dovedit a fi un bărbat de 64 de ani. Cadavrul acestuia a fost găsit zăcând într-o baltă de sânge, în gospodăria sa.Legiștii au depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului, printre care plăgi tăiate în regiunea mâinilor, dar și a capului. Totodată, bărbatului i-a fost tăiată o ureche, dar și fracturat piciorul.Oamenii legii au reținut un suspect în acest caz, care a fost încătușat a doua zi, sâmbătă 29 martie, ulterior a fost reținut pentru 72 de ore. Este vorba despre un adolescent, care peste câteva zile împlinește 18 ani și care l-ar fi omorât pe bărbat din cauza unui conflict mai vechi ce s-ar fi petrecut între ei.Sursele PulsMedia.MD, apropiate anchetei, menționează că individul nu este la prima abatere de la lege. Anterior pe numele acestuia au fost pornite alte două dosare, care au fost clasate de către Procuratura Nisporeni, din cauza că atunci când ar fi comis infracțiunile, acesta era minor.Dosarele în care a fost recunoscut ca bănuit adolescentul reținut au fost inițiate în baza articolului 186 din Codul Penal, pentru furt, dar și în baza articolului 145 din Codul Penal, după ce în 2019 ar fi comis un omor la vârsta de 13 ani.
12:00
Lidera partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, a avut întâlniri cu locuitorii raioanelor Edineț și Briceni, unde a discutat despre principalele probleme cu care se confruntă cetățenii: pensii mici, lipsa locurilor de muncă, exodul tinerilor și accesul deficitar la servicii medicale și educaționale. Furtună a prezentat soluțiile propuse de partid, care includ sprijinirea agriculturii și afacerilor locale, investiții în infrastructură, educație și sănătate, protecția familiei și reforme pentru o guvernare responsabilă și o justiție corectă. „Partidul MOLDOVA MARE nu vine cu promisiuni goale. Venim cu soluții: Locuri de muncă bine plătite, aici, la Edineț Sprijin real pentru agricultori și afacerile locale Investiții în spitale, școli și drumuri din fiecare sat și comună Protecția familiei, a mamelor și copiilor O justiție care face dreptate și o guvernare care nu se ascunde”, anunță formațiunea. Totodată, lidera Moldova Mare a reiterat necesitatea unei reforme sistematice a statului, care să stimuleze antreprenoriatul prin reducerea birocrației și optimizarea cheltuielilor guvernamentale. „Reducerea structurilor inutile și redistribuirea resurselor vor permite alocarea fondurilor acolo unde este cu adevărat nevoie”, a declarat Victoria Furtună. Într-un comunicat de presă, formațiunea spune că cetățenii și-au exprimat dorința pentru o schimbare reală, iar reprezentanții Moldova Mare au subliniat că sunt pregătiți să muncească pentru a transforma aceste propuneri în realitate.
11:40
Deputatul condamnat Alexandr Nesterovschi a ajuns în regiunea transnistreană cu ajutorul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, fiind transportat cu un autoturism cu numere diplomatice. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, care califică această acțiune drept parte a unei operațiuni de agresiune hibridă coordonată de Moscova împotriva Republicii Moldova. „Serviciul de Informații și Securitate deține informații confirmate că Federația Rusă l-a ajutat pe Alexandr Nesterovschi să se eschiveze de la executarea pedepsei. La 18 martie, ora 20:15, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței, acesta a fost documentat intrând pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. În dimineața următoare, a fost transportat cu un vehicul cu numere diplomatice în regiunea transnistreană, unde se află și în prezent, sub protecția directă a serviciilor speciale ruse”, a declarat Musteața. Șeful SIS a subliniat că astfel de acțiuni fac parte dintr-o strategie mai amplă de destabilizare a Republicii Moldova. „În 2023 și 2024 am informat opinia publică și instituțiile abilitate despre utilizarea crimei organizate în corupția electorală pentru a crea haos și instabilitate”, a adăugat acesta. Alexandr Nesterovschi a fost condamnat pe 19 martie 2025 la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi primit cel puțin 35.000 de dolari și alte beneficii pentru a contribui la formarea unei noi fracțiuni afiliate lui Ilan Șor. Ministerul de Interne a anunțat că Nesterovschi nu a părăsit pe căi legale teritoriul Republicii Moldova, iar una dintre ipoteze este că se află sub protecția autorităților de facto din stânga Nistrului. „Conform datelor operative, șoferul Ambasadei Federației Ruse s-a deplasat direct spre așa-numitul Consulat Mobil al Rusiei din Tiraspol. Aceasta a fost o operațiune organizată de serviciile speciale ruse, folosind acoperirea diplomatică pentru a proteja un cetățean condamnat de justiția Republicii Moldova”, a concluzionat Musteața. Autoritățile moldovenești investighează circumstanțele fugii lui Nesterovschi și analizează posibilitatea unor măsuri diplomatice în relația cu Federația Rusă.
10:40
„Este important ca PAS să fie într-o coaliție pentru a putea continua actualul curs politic al Republicii Moldova”. O spune fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Astfel, Spînu dă de înțeles că actualul partid de la putere nu va mai guverna singur după alegerile parlamentare.„Cel mai important lucru după aceste alegeri este ca PAS să rămână la guvernare. Ne place sau nu ne place, prin PAS într-o coaliție putem să ne asigurăm că țara nu-și va schimba radical cursul politic. Șmecherii vor găsi mereu o opțiune să blocheze, să tergiverseze și să găsească zeci de motive să nu facă anumite lucruri. Rămânerea PAS la guvernare este acea garanție că lucrurile, poate mai încet, poate mai greu, dar se vor mișca în direcție care trebuie. Cum vor arăta lucrurile după alegeri, va conta foarte mult. Dacă PAS ia 45 de mandate și mai e nevoie de 6-7  e o situație. Dacă PAS ia 35 de mandate și mai e nevoie de 2 partide, e o altă situație. Nu exclud anumite coaliții post-electorale”, a declarat Andrei Spînu. 
10:10
Începând cu 1 aprilie 2025 intră în vigoare noua lege privind efectuarea decontărilor în numerar, care aduce modificări pentru persoanele fizice și juridice ce efectuează plăți pe teritoriul Republicii Moldova.Noua reglementare stabilește limitarea plăților în numerar și a transferurilor bancare, în scopul de a îmbunătăți transparența și a preveni tranzacțiile în numerar de mari dimensiuni.Legea se aplică unui spectru larg de persoane, inclusiv agenților economici, organizațiilor necomerciale și persoanelor fizice, care desfășoară activități comerciale.De asemenea, sunt reglementate tranzacțiile între persoane fizice care nu desfășoară activități de întreprinzător, în special în cazul vânzării și cumpărării de bunuri imobile și mijloace de transport.În cazul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, plata în numerar va fi permisă doar dacă prețul nu depășește echivalentul a 100 salarii medii lunare pe economie, circa 81.700 de euro. Pentru mijloacele de transport, limita este de 50 salarii medii lunare, aproximativ 40.800 de euro.Pentru tranzacțiile ce depășesc aceste limite, plata trebuie efectuată prin transfer bancar. Totodată, o sumă de până la 200.000 de lei poate fi achitată în numerar, chiar și atunci când prețul depășește limitele menționate.Potrivit autorităților, aceste măsuri sunt menite să faciliteze combaterea economiei subterane și a evaziunii fiscale.Noua lege introduce și reglementări privind comisioanele bancare pentru retragerea numerarului. Astfel, comisioanele de retragere a numerarului provenit din tranzacții de vânzare-cumpărare între persoane fizice nu pot depăși 0,1% din suma transferată, cu condiția ca retragerea să fie efectuată la ghișeul băncii, iar documentele necesare să ateste proveniența fondurilor.Legea mai aduce modificări referitoare la termenul de eliberare a numerarului din casieria entității pentru cheltuieli operaționale. Astfel, agenții economici și persoanele fizice din domeniile justiției și sănătății pot elibera numerar pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu excepția cheltuielilor pentru deplasările internaționale. Numerarul rămas neutilizat trebuie restituit în casierie în termen de cinci zile lucrătoare.Sunt incluse și sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor. De exemplu, în cazul în care agenții economici depășesc limitele de plăți în numerar stabilite de lege, aceștia vor fi penalizați cu amenzi de până la 10% din suma ce depășește limita. De asemenea, există sancțiuni pentru nerespectarea termenelor de restituire a numerarului neutilizat, care pot ajunge până la 18% din suma nerestituită. Dacă amenda e achitată în trei zile de la primirea deciziei privind încălcarea fiscală, persoana sancționată poate plăti jumătate din amendă.Pentru persoanele fizice care se confruntă cu dificultăți în respectarea noilor reglementări, Comisia Națională a Pieței Financiare oferă consultații la „telefonul consumatorului”, pe numărul 022 85 95 95.
09:50
Preşedintele american Donald Trump l-a avertizat duminică pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că, dacă va respinge acordul în discuţie asupra resurselor minerale, va avea "mari probleme", notează AFP, citată de Agerpres. "Văd că încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare. Şi dacă o face, va avea probleme. Mari, mari probleme", a declarat Donald Trump la bordul Air Force One. Liderul de la Casa Albă face presiuni asupra lui Zelenski pentru a semna un acord care să permită companiilor americane să exploateze resursele minerale, în timp ce încearcă să negocieze un armistiţiu între Ucraina şi Rusia. Potrivit draftului de acord consultat de Reuters, acesta ar presupune ca Ucraina să trimită Washingtonului tot profitul realizat de un fond care va controla resursele ucrainene până când Kievul va înapoia tot ajutorul american primit în timpul războiului cu Rusia, plus o dobândă.Deşi detaliile noii versiuni ale acordului nu au fost prezentate public, parlamentarii şi presa din Ucraina l-au descris drept "inacceptabil". Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, "echipa lui Donald Trump a renunţat la toate soluţiile de compromis convenite în urmă cu o lună", iar noul document "trece aproape toate liniile roşii" ale Ucrainei, "privând-o de o parte din suveranitatea sa" şi obligând-o să "ramburseze tot ajutorul american primit". Mai mult, noul proiect de acord propus de Washington nu cuprinde nicio garanţie de securitate pentru Ucraina, la fel ca versiunea anterioară.
30 martie 2025
13:30
O limuzină despre care se crede că face parte din flota liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a explodat la Moscova, în apropierea sediului central al FSB, principalul serviciu secret al Rusiei.O limuzină rusească Aurus Senat, cel mai probabil parte a flotei auto a președintelui Vladimir Putin, a explodat sâmbătă seara în centrul Moscovei, lângă sediul central al FSB, principalul serviciu secret al Rusiei, scrie Bild.Imaginile de pe rețelele de socializare arată mașina în flăcări, degajând un fum întunecat. Până la această dată, nu se știe cine folosea limuzina și nici dacă există răniți.Potrivit unor surse citate de publicația germană, explozia limuzinei de 330 de mii de euro a provocat panică la Kremlin, în condițiile în care Putin a dezvoltat o paranoia cu privire la atacurile asupra sa.La mijlocul lunii decembrie de anul trecut, o bombă l-a ucis pe generalul Igor Kirillov (53 de ani) și pe adjutantul său. Bomba a fost ascunsă într-un scuter electric, iar Ucraina și-a revendicat atacul asupra ofițerului militar rus de rang înalt. Kievul a dovedit astfel că este capabil să se infiltreze în Moscova.
12:20
Republica Moldova a deschis consulate generale în orașele Chicago și Sacramento din Statele Unite ale Americii. La ceremonia de inaugurare a o oficiilor consulare au participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi și șeful Legislativului, Igor Grosu. Consulatele vor oferi servicii rapide cetățenilor moldoveni stabiliți în Statelor Unite, fără ca aceștia să mai fie nevoiți să călătorească la distanțe mari.Consulatul General din Sacramento va fi condus de Maxim Arghir. Oficiile consulare vor elibera și reînnoi pașapoartele moldovenești, vor presta servicii notariale și acte de stare civilă, vor oferi asistență pentru cetățenii moldoveni aflați în situații de urgență și vor promova relațiile economice și culturale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.În același timp, la Chicago, a fost arborat Drapelul Republicii Moldova la sediul noului Consulat General.“Este un pas înainte pentru comunitatea moldovenilor de acolo și cred cu tărie că acest consulat va deveni o a doua casă pentru ei. M-am bucurat să văd că la mii kilometri distanță de țară, moldovenii demonstrează că pot reuși oriunde, fără să-și uite rădăcinile”, a scris președintele Parlamentului, Igor Grosu, prezent la eveniment.Cu un mesaj a venit și președinta Maia Sandu:“Așa cum am promis, Republica Moldova are acum două consulate noi în Statele Unite – la Chicago și Sacramento. Ele vor aduce cetățenii noștri din SUA mai aproape de serviciile de care au nevoie. Mai puține drumuri, mai multă grijă față de oameni”, a scris președinta pe rețelele sociale.
11:10
Prețurile la carnea de porc au înregistrat o creștere bruscă, în ciuda faptului că suntem în plin Post al Paștelui, a declarat fostul deputat Alexandru Slusari. Potrivit acestuia, Asociația Producătorilor de Carne susține că menține prețurile inițiale, iar scumpirile ar fi cauzate de comercianți, prin speculații.Slusari consideră că situația necesită o intervenție rapidă din partea Consiliului Concurenței, pe care îl acuză că „a dormit aproape tot mandatul PAS”.„E cazul ca să se autosesizeze prompt Consiliul Concurenței și să verifice urgent situația pe piața internă. Eu am mai multă încredere în producătorii autohtoni, deoarece ei au făcut în ultimii 10 ani investiții enorme și categoric nu doresc importul cărnii de porc peste cotele europene”, a declarat Slusari.Fostul deputat a criticat și lipsa unor măsuri concrete din partea autorităților, subliniind că în loc de „declarații sterile de unitate a societății și minciuni gogonate”, cetățenii merită acțiuni reale, care să fie în beneficiul tuturor, indiferent de viziunile politice.„Iată că Consiliul Concurenței poate să facă regulă pentru toți”, a concluzionat Slusari, cerând o investigație rapidă asupra cauzelor scumpirilor.Până în acest moment, Consiliul Concurenței nu a comentat declarațiile fostului deputat și nici nu a anunțat măsuri privind creșterea prețurilor la carnea de porc.
29 martie 2025
17:20
Batalionul de geniu „Codru” a recepționat un lot de echipament din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Programului „Humanitarian Mine Action-HMA” (Acțiune Umanitară de Deminare).Asistența este destinată pentru instruirea geniștilor Armatei Naționale și cuprinde veste antiglonț, detectoare de mine, rucsaci de cercetare, aparate specializate de radiografie, sonde, machete de obiecte explozive, instrumente speciale pentru mutarea munițiilor de la distanță, dezarmatoare de muniție și altele.În cadrul ceremoniei desfășurate cu acest prilej, ministrul apărării Anatolie Nosatîi a evidențiat importanța modernizării capabilităților geniștilor Armatei Naționale pentru executarea cu succes a misiunilor de deminare și protecția populației civile. " Pe lângă activitatea de bază, geniștii militari au o misiune importantă și valoroasă pentru siguranța societății — ei salvează vieți. Prin urmare, ei au nevoie de echipament și instruire corespunzătoare, iar asistența din partea SUA este o contribuție semnificativă la acest proces. Echipamentul pe care îl vedem azi, dar și cursurile de instruire desfășurate de geniștii americani și construcția centrelor specializate pe teritoriul Batalionului „Codru”, sunt esențiale pentru a le permite să îndeplinească misiunile într-un mod cât mai eficient și sigur, având în vedere complexitatea terenului și riscurile la care sunt expuși„, a spus Anatolie Nosatîi.La rândul său, atașatul apărării al SUA în Republica Moldova, locotenent-colonel James M. Creason, a menționat: „Statele Unite sunt mândre că au finanțat, prin Programul Humanitarian Mine Action gestionat de Comandamentul European al SUA, dotarea și instruirea subunităților de geniu ale Armatei Naționale, care vor echipa și pregăti mai bine pentru a proteja comunitățile civile din toată țara”.Amintim că anterior, prin intermediul Programului HMA SUA, în Batalionul de geniu „Codru” a fost construit și dotat cu tehnică și echipament Centrului de Excelență EOD (geniu) și a fost inaugurat un Poligon modern de distrugeri EOD. Totodată, în cadrul programului, geniștii militari au beneficiat de instruire specializată, la standarde internaționale privind tehnicile de deminare și lichidare a pericolului obiectelor explozive depistate în sol.Programul, demarat în noiembrie 2013, are ca scop dezvoltarea capabilităților subunităților de geniu ale Armatei Naționale.  
13:20
Premierul Dorin Recean a abordat într-o postare subiectul sensibil al regiunii transnistrene și al impactului economic al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova. Însă, în loc să ofere răspunsuri clare cu privire la poziția guvernului față de Uzina Metalurgică de la Rîbnița, acesta a preferat să mute atenția asupra unei presupuse „capcane a dezbinării” orchestrate de Moscova.„În timp ce ne certăm între noi dacă iese sau nu fum de la Rîbnița, Rusia lovește economic, a câta oară, Republica Moldova și pregătește intens politicieni care să recapete controlul asupra țării noastre,” a declarat Recean, fără a răspunde însă întrebării esențiale: de ce guvernul PAS continuă să tolereze activitatea uzinei controlate de regimul separatist de la Tiraspol?De-a lungul timpului, Uzina Metalurgică de la Rîbnița a fost un punct controversat în relația Chișinăului cu Tiraspolul, fiind acuzată de spălare de bani și contribuție la finanțarea regimului separatist. Deși anterior s-au luat măsuri pentru a stopa activitatea economică a uzinei, actuala guvernare evită să adopte o poziție fermă.„Da, avem dreptate când ne îngrijorăm și ne punem întrebări în legătură cu situația din regiunea transnistreană. Este bine că avem asemenea discuții. Totodată, e bine să ne întrebăm dacă nu cumva intrăm în jocul de dezbinare pe care cineva din afară încearcă să ni-l impună,” a mai spus Recean.Premierul a insistat asupra ideii că „datoria noastră este să luăm decizii înțelepte și bune pentru țara noastră” și că societatea trebuie să rămână unită în fața amenințărilor externe. „Datoria noastră, indiferent dacă suntem în guvernare, opoziție, în presă sau oriunde altundeva, este să unim societatea și să nu intrăm în capcana Rusiei de a ne diviza,” a adăugat acesta.
13:00
Statele Unite au decis desființarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID), unul dintre cele mai importante organisme de asistență externă, cu o istorie de peste 60 de ani. Potrivit unui comunicat oficial al Departamentului de Stat, procesul de închidere a USAID va fi finalizat până la 1 iulie, iar anumite atribuții vor fi transferate către alte structuri guvernamentale.Secretarul de stat Marco Rubio a justificat decizia prin ineficiența agenției și costurile ridicate ale programelor derulate.„Ajutorul extern trebuie să servească intereselor noastre naționale și să întărească relațiile cu partenerii strategici. Din păcate, USAID a deviat de la această misiune, iar rezultatele nu au fost pe măsura investițiilor”, a declarat oficialul american.Conform agenției Reuters, Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) a anunțat că toate posturile USAID care nu sunt reglementate prin lege vor fi eliminate. Personalul agenției urmează să primească scrisori oficiale cu propunerea de demisie începând cu luna iulie.În perioada următoare, Departamentul de Stat va prelua doar programele considerate esențiale și aliniate la noile priorități ale politicii externe americane. Recrutarea personalului pentru gestionarea acestora se va face separat, fără ca angajații USAID să fie transferați automat.Decizia vine în contextul ordinului executiv semnat de președintele Donald Trump pe 20 ianuarie, prin care a suspendat temporar majoritatea programelor de asistență externă pentru a le reevalua eficiența.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.