Aniversarea Rețelei Asociațiilor Autorităților Locale din Sud-Estul Europei NALAS: două decenii de cooperare a APL deschid calea pentru viitorul regiunii

Comunicate.md, 18 octombrie 2024 00:30

În timpul celei de-a 47-a sesiune a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, desfășurată la 15 octombrie 2024, a avut loc o dezbatere privind democrația locală ca pilon al stabilității în Europa de Sud-Est. La eveniment au fost invitați să participe și președinții anteriori ai NALAS, printre aceștia fiind președinta CALM, Tatiana Badan; președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici; și primul președinte al NALAS, reprezentantul APL din Muntenegru, Tarzan Milosevici.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Comunicate.md

Acum 8 ore
00:30
În timpul celei de-a 47-a sesiune a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, desfășurată la 15 octombrie 2024, a avut loc o dezbatere privind democrația locală ca pilon al stabilității în Europa de Sud-Est. La eveniment au fost invitați să participe și președinții anteriori ai NALAS, printre aceștia fiind președinta CALM, Tatiana Badan; președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici; și primul președinte al NALAS, reprezentantul APL din Muntenegru, Tarzan Milosevici.
Acum 24 ore
15:00
În timpul celei de-a 47-a sesiune a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, desfășurată la 15 octombrie 2024, a avut loc o dezbatere privind democrația locală ca pilon al stabilității în Europa de Sud-Est. La eveniment au fost invitați să participe și președinții anteriori ai NALAS, printre aceștia fiind președinta CALM, Tatiana Badan; președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici; și primul președinte al NALAS, reprezentantul APL din Muntenegru, Yarzan Milisevici.
14:30
Locul și viitorul colectivităților locale din Republica Moldova este în Uniunea Europeană – un spațiu al păcii, dreptății, dezvoltării, civilizației și culturii! Rețeaua Asociațiilor de Autorități Locale din Europa de Sud-Est (NALAS) îndeamnă comunitățile locale, cetățenii Republicii Moldova să participe și să voteze la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 și la referendum pentru a alege calea europeană a Republicii Moldova.
Ieri
09:50
Mai mult de 2 zile în urmă
10:00
Congresul Autorităților Locale din Moldova organizează în această perioadă o serie de instruiri pentru aleșii locali. Seminarele au loc datorită suportului PNUD Moldova și al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.
10 octombrie 2024
19:40
Alături de reprezentanți ai autorităților centrale, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a făcut parte din delegația R. Moldova care a participat la 26 septembrie, la Bruxelles, la sesiunea de screening bilateral, ceea ce presupune evaluarea compatibilității legislației din statul nostru cu cea a Uniunii Europene.
19:30
La seminarul de instruire organizat la 8 octombrie de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru aleșii locali din localitățile raionului Dondușeni au participat 60 de persoane. La fel ca celelalte 17 evenimente similare care s-au desfășurat în ultimele luni în orașele -reședință de raion ale R.
9 octombrie 2024
22:50
A apărut nr. 6 (42) / 2024 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate!
11:00
Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul de Vulcana-Băi, Dâmbovița, a vorbit în cadrul Comitetului European al Regiunilor despre avantajele aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.
7 octombrie 2024
19:30
Sîngerei este cel de-al 17-lea raion în care experți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova se deplasează în vederea desfășurării seminarelor de instruire pentru aleșii locali de la primul mandat (primari și consilieri locali.).
17:20
2 octombrie 2024
22:40
A apărut nr. 5 (41) / 2024 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate!
30 septembrie 2024
19:00
În perioada 27-29 septembrie, la Sibiu, România, a avut loc a doua sesiune a Adunării Generale al Congresului Autorităților Locale din România și R. Moldova (CALRRM).
16:20
Ialoveni, 30 septembrie 2024 - Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și compania franceză SADE Compagnie Generale de Travaux d'Hydraulique au semnat astăzi un contract de construcție pentru realizarea magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași. Acesta marchează un pas semnificativ în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din domeniul aprovizionării cu apă și canalizare din țară.
15:00
30 septembrie 2024 - Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, împreună cu Primăria orașului Șoldănești și compania S.R.
09:00
Lucrările de reabilitare și construcție din cadrul Rezervației Cultural-Naturale "Orheiul Vechi" se apropie de final! Acestea fac parte dintr-un proiect de dezvoltare regională susținut de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) cu o investiție de 30 milioane de lei.
06:20
Hackatonul „Soluții pentru incluziune”. A fost creată o platformă interactivă dedicată accesibilității în instituțiile publice din țară.
28 septembrie 2024
09:30
Forumul Orașelor Înfrățite a reunit la Iași autorități publice locale și centrale din România și R. Moldova, iar Municipiul Iași a prezentat bune practici și oportunități de finanțare nerambursabilă ale Uniunii Europene și și-a asumat angajamentul să faciliteze traseul european al autorităților locale din R.
27 septembrie 2024
15:00
Pe 27 septembrie, programul USAID “Comunitatea Mea”, Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru a Republicii Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au semnat un acord trilateral cu scopul de a consolida cunoștințele studenților și tinerilor specialiști în domeniile cadastrului, amenajării teritoriului, geodeziei și geoinformaticii. Această colaborare va întări cooperarea dintre mediul academic, guvernamental și organizațiile internaționale, contribuind la gestionarea patrimoniului public prin aplicarea unor tehnologii digitale inovatoare în administrația publică locală.
25 septembrie 2024
18:50
În perioada 23-24 septembrie, o delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), formată din primari și experți, a participat la Iași, România, la „Forumul Orașelor Înfrățite" - oportunitățile administrației locale în atragerea de fonduri europene nerambursabile în procesul de integrare europeană, stabilirea de noi parteneriate și direcții de colaborare. La evenimentul organizat de Primăria municipiului Iași au participat autorități publice locale și centrale din cele două state, ai Bisericii Ortodoxe Române și ai primăriei Cernăuți, Ucraina.
20 septembrie 2024
21:00
Aproape 60 de primari, consilieri locali și raionali din localitățile raionului Ștefan Vodă au participat la 20 septembrie la un seminar de instruire organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu suportul PNUD Moldova și al Franței. Prezent la eveniment, primarul orașului Ștefan Vodă, vicepreședinte al CALM, Vladislav Cociu, a încurajat participanții la seminar să intervină cu întrebări, dacă acestea vor apărea, astfel încât să reușească să asimileze cât mai multă informație necesară în activitatea zilnică.
19 septembrie 2024
16:30
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a găzduit ședința Comitetului de Supraveghere al proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală". La întâlnire au participat reprezentanți ai MIDR, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, băncii KfW, și alte structuri implicate în implementarea acestui proiect de infrastructură esențial.
16:10
Primăriile din Nisporeni, Ciorești, Vărzărești, Ciutești, Vânători și Seliște au semnat astăzi un contract de grant oferit de Guvernul Statelor Unite prin intermediul USAID Moldova și Programul „Comunitatea Mea”, implementat de IREX. Acest contract vizează îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor printr-un proiect de cooperare intercomunitară încheiat între cele șase localități.
18 septembrie 2024
20:00
Organizarea și funcționarea administrației publice locale; finanțele publice locale, proprietatea unităților administrativ-teritoriale și dezvoltarea locală -sunt patru domenii abordate în cadrul seminarului de instruire organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) la 17 septembrie pentru primarii și consilierii locali de la primul mandat din localitățile raionului Drochia. În deschiderea evenimentului, primara orașului Drochia, vicepreședinta CALM, Nina Cereteu, le-a spus participanților că au posibilitatea să învețe de la cei mai buni specialiști care și-au dedicat întreaga activitate domeniului administrației publice locale.
19:40
Circa 70 de aleși locali (primari și consilieri la primul mandat) din localitățile raionului Florești au participat vineri, 13 septembrie, la un seminar de instruire în domeniul administrației publice locale. Participanții la eveniment au aflat mai multe informații despre organizarea și funcționarea autorităților publice locale, procesul bugetar și administrarea bunurilor, competențele proprii ale aleșilor locali și cele delegate, proprietatea unităților administrative-teritoriale, cadrul normativ și instituțional în domeniul dezvoltării locale și regionale, cooperarea inter-municipală, programe și proiecte naționale și internaționale etc.
10:40
Echipa de implementare a proiectelor a vizitat șantierul, unde se desfășoară lucrările de modernizare. În această etapă, se lucrează la decaparea betonului asfaltic, demolarea structurilor existente și evacuarea deșeurilor de construcție.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.