Premiul Nobel pentru Economie 2024: Trei cercetători dezvăluie secretele prosperității globale

Bani.md, 14 octombrie 2024 13:50

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Sveriges Riksbank 2024 în Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson „pentru studii privind modul în care instituțiile se formează și afectează prosperitatea”, arată anunțul oficial al instituției. “Ne-au ajutat să înțelegem diferențele de prosperitate dintre națiuni”, […] Articolul Premiul Nobel pentru Economie 2024: Trei cercetători dezvăluie secretele prosperității globale apare prima dată în Bani.md.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Bani.md

Acum 10 minute
11:10
Săptămâna trecută, Logos a publicat un articol cu ​​referire la o scrisoare a unui grup de asociații și întreprinderi producătoare de produse ce conțin zahăr către Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. Autorii scrisorii s-au referit la situația de criză pe piața zahărului din Moldova și au propus măsuri pentru depășirea acesteia. Unele surse mass-media și […] Articolul Fără extinderea euro-cotei preferențiale-2025 pentru importurile de zahăr, Moldova nu va putea echilibra piața apare prima dată în Bani.md.
Acum 30 minute
10:30
Doi dintre cei mai importanți oficiali suedezi, prim-ministrul Ulf Kristersson și președintele Parlamentului, Andreas Norlén au împărtășit lecții importante jurnalistei Ecaterina Covali despre drumul spre o țară civilizată, cu oameni liberi și fericiți. În interviurile acordate emisiunii „Punți către Europa” la Stockholm, înalții demnitari au transmis mesaje de susținere pentru Republica Moldova, în ajunul unui […] Articolul VIDEO Premierul Suediei, în exclusivitate pentru „Punți către Europa”: Nu așteptați până când va fi prea târziu apare prima dată în Bani.md.
Acum 4 ore
08:50
Legea pieței înlocuiește treptat sancțiunile occidentale, care au încetat să mai limiteze eficient fluxul de petrodolari către bugetul Rusiei, angajată într-un război. Excesul de petrol pe piața mondială a împins prețurile în jos, iar prețul sortimentului rusesc Urals a scăzut sub plafonul de 60 de dolari pe baril, stabilit de G7 și Uniunea Europeană. Conform […] Articolul Prețul petrolului rusesc a scăzut pentru a doua oară în această toamnă sub 60 de dolari pe baril apare prima dată în Bani.md.
08:50
În lupta cu dezinformarea, Franța a creat structuri speciale la nivel de Guvern, iar acest exemplu poate fi preluat cu ușurință și de Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția a fost difuzată joi, 17 octombrie, […] Articolul VIDEO Cum Parisul luptă cu dezinformarea? Macron: „Nu trebuie să credem tot ce citim pe internet” apare prima dată în Bani.md.
08:40
Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a treia oară în acest an şi în linie cu estimările, pe măsură ce inflaţia încetineşte iar creşterea economică pierde din elan, transmite Reuters.Începând cu data de 23 octombrie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,25%, rata […] Articolul BCE reduce din nou dobânzile, pe fondul scăderii inflaţiei apare prima dată în Bani.md.
08:20
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a acordat, pe 15 octombrie 2024, prima licență pentru administrarea fondurilor de pensii facultative companiei „Aragonn Grup” SA. Aceasta devine prima societate autorizată în Republica Moldova pentru administrarea acestor fonduri, marcând un pas important în dezvoltarea sistemului de pensii facultative din țară. În aprilie 2024, CNPF a emis avizul […] Articolul Asigurator cu un acționar din construcții, firmă cu pierderi, a luat licența pentru administrarea pensiilor facultative apare prima dată în Bani.md.
07:50
În luna septembrie 2024, în Republica Moldova au fost importate peste 4.500 de tone de ulei de floarea-soarelui, împărțite în două categorii principale: „Ulei de floarea-soarelui brut” și „Ulei de floarea-soarelui ambalat în recipiente de 10 litri sau mai puțin”. Potrivit datelor analizate de Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse […] Articolul O firmă a „stăpânului” Transnistriei, oligarhul Gușan a ajuns cel mai mare importator de ulei ambalat apare prima dată în Bani.md.
Acum 24 ore
20:30
Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu. Într-un interviu exclusiv, acordat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat de Ecaterina Covali și difuzat de RLIVE TV, liderul francez i-a mulțumit președintei Moldovei pentru angajamentul său și a echipei sale de a consolidat relațiile bilaterale. Oficialul de la Paris consideră că Moldova, datorită actualei șefe a statului, și-a […] Articolul VIDEO Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu: Vreau să îi mulțumesc doamnei președinte pentru… apare prima dată în Bani.md.
20:10
Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către […] Articolul VIDEO Interviu cu Emmanuel Macron la RLIVE TV: Alegerea Moldovei este simplă – model rusesc sau european apare prima dată în Bani.md.
17:40
Compania Wizz Air își redeschide baza operațională la Chișinău și lansează noi curse Începând cu 16 decembrie 2023, compania aeriană low-cost Wizz Air își va redeschide baza operațională la Chișinău și va introduce zboruri către opt destinații din Europa. Astfel, călătorii din Republica Moldova vor avea acces la zboruri directe spre Germania (Berlin, Dortmund, Memmingen, […] Articolul Ungurii de la Wizz Air își aduc avioanele la Chișinău și lansează mai multe curse apare prima dată în Bani.md.
16:40
Rusia ar putea prelua singura mină de extracție a cărbunelui coxabil din Ucraina, în cazul capturării orașului Pokrovsk din regiunea Donețk, potrivit agenției Reuters. Această pierdere ar putea reduce producția de oțel a Ucrainei cu mai mult de jumătate, a declarat președintele Asociației Metalurgiștilor din Ucraina, Oleksandr Kalenkov. „Putem produce până la 7,5 milioane de […] Articolul Ucraina ar putea rămâne fără jumătate din producția de oțel în cazul pierderii orașului Pokrovsk apare prima dată în Bani.md.
16:20
Compania rusă NTC „Modul” plănuiește să dezvolte un rival pentru plăcile video Nvidia, conform unui anunț recent. Noile procesoare grafice (GPU) vor fi utilizate în serverele dedicate inteligenței artificiale (IA), produse de compania Fplus începând cu anul viitor, a informat un reprezentant al „Modul”. Compania dezvoltă două tipuri de GPU-uri: NM Quard cu 20 GB […] Articolul Rusia promite lansarea unui „ucigaș” al plăcilor video Nvidia apare prima dată în Bani.md.
16:20
Rusia intenționează să facă tot posibilul pentru a convinge țările membre BRICS, în cadrul summitului de săptămâna viitoare, să creeze o platformă alternativă pentru plăți internaționale, care să fie imună la sancțiunile impuse de Occident. BRICS include în prezent, pe lângă Rusia, Brazilia, Egipt, India, Iran, China, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Africa de Sud. […] Articolul Putin vrea să convingă statele BRICS să renunțe la dolar apare prima dată în Bani.md.
16:10
Obârșia Valului lui Traian, baștina lui Ion Aldea Teodorovici și pământul pe are Ștefan l-a dăruit slujitorilor săi. Așa a cunoscut echipa proiectului „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, orașul Leova. La câțiva metri de Prut, loialitatea a fost atestată documentar […] Articolul VIDEO Stejarul lui Cantemir, Valul lui Traian și slujitorii lui Ștefan cel Mare. Descoperim Leova din Valea Prutului apare prima dată în Bani.md.
16:10
Experții Institutului de Economie în Tranziție din cadrul Școlii de Economie din Stockholm (NIER) pun sub semnul întrebării declarațiile autorităților ruse privind rezistența economiei în fața sancțiunilor occidentale și creșterea rapidă. Conform datelor Rosstat, PIB-ul Rusiei a scăzut cu doar 1,2% în 2022, mult mai puțin decât estimările guvernului, urmat de o creștere de 3,6% […] Articolul Rusia, acuzată de falsificarea masivă a statisticilor economice apare prima dată în Bani.md.
Ieri
09:50
Pentru a clarifica situația în mod explicit pentru public, este important să subliniem că, în ciuda discuțiilor despre o posibilă administrare externă la „Moldovagaz”, această măsură nu este necesară în prezent. Compania își desfășoară activitatea în mod normal, asigurând continuarea achizițiilor de gaze naturale pentru a satisface nevoile consumatorilor interni, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, […] Articolul Moldovagaz demolează inițiativa lui Tofilat: Compania cumpără gaz și nu e necesară administrarea externă apare prima dată în Bani.md.
09:30
Arcadie Foșnea a revenit în satul natal Mircești, raionul Ungheni, după ce a studiat viticultura în Germania. Pasiunea pentru vin și dorul de casă l-au determinat să renoveze un vechi conac și să construiască o afacere de familie. „Am fost norocos să plec în 1997 în Germania, unde am făcut studii în vinificație și viticultură […] Articolul A studiat viticultura în Germania şi a revenit la baştină, la Mirceşti, unde a creat propria vinărie, cu sprijinul UE apare prima dată în Bani.md.
09:20
Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a participa la referendumul republican constituțional și pentru a-și alege președintele țării pentru următorii patru ani. Potrivit legii, Comisia Electorală Centrală (CEC) este instituția direct responsabilă de buna organizare şi desfășurare a unui scrutin electoral, cu respectarea legislației și a standardelor internaționale în […] Articolul Republica Moldova, în febra pregătirilor pentru scrutinele din 20 octombrie. Care este misiunea CEC în această zi apare prima dată în Bani.md.
08:40
Exporturile de mărfuri din Republica Moldova au atins în luna august 2024 o valoare de 272,7 milioane dolari SUA, înregistrând o scădere de 4,3% față de luna iulie și o diminuare semnificativă de 15,2% comparativ cu august 2023, conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Exporturile către țările Uniunii Europene au totalizat 1,537 miliarde […] Articolul Exporturile Republicii Moldova în scădere: Deficit comercial în creștere în 2024 apare prima dată în Bani.md.
08:00
Operatorul sistemului energetic al Republicii Moldova, Moldelectrica, a finalizat instalarea unei celule noi de racord la stația de transformare Gotești, pentru a consolida interconexiunea cu România prin linia electrică aeriană de 110 kV Fălciu (România) – Gotești (Moldova). Această măsură va crește capacitatea Republicii Moldova de a importa energie electrică, un pas crucial pentru a […] Articolul Moldova își întărește interconexiunea energetică cu România, dar riscul unei crize rămâne apare prima dată în Bani.md.
07:40
Moldova se confruntă cu riscul real de a rămâne fără gaze naturale în sezonul de iarnă, după ce, de trei săptămâni, Moldovagaz funcționează fără o conducere oficială. Blocajul este cauzat de partea rusă, care întârzie numirea noilor membri ai Consiliului de Administrație, lăsând compania fără capacitatea de a lua decizii esențiale pentru achiziția gazului. În […] Articolul Avertismentul lui Tofilat: Moldova riscă să rămână fără gaz din cauza blocajului în conducerea Moldovagaz apare prima dată în Bani.md.
07:40
La doar două zile după ce Google a încheiat un acord, „primul din lume“, pentru achiziționarea de energie electrică de la reactoare nucleare avansate, Amazon a anunțat astăzi trei noi acorduri proprii. Fiecare acord sprijină dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR), care pot avea o zecime până la un sfert din dimensiunea unei centrale nucleare tradiționale. […] Articolul Încă un gigant tehnologic apelează la energia nucleară. Amazon va paria pe reactoarele nucleare mici apare prima dată în Bani.md.
16 octombrie 2024
14:40
Comedia „Oameni de treabă” de Paul Negoescu este următorul film din seria „CineMADE în România”, difuzat în exclusivitate de RLIVE TV. Producția va putea fi vizionată sâmbătă, la ora 21:00. Povestea relatează despre viața lui Ilie, polițist într-un sat unde corupția reprezintă mod de viață, Ofițerul are de luat decizii importante, după ce mai multe […] Articolul VIDEO CineMADE în România: Comedia românească „Oameni de treabă”, sâmbătă seara, în exclusivitate la RLIVE TV apare prima dată în Bani.md.
14:00
Pe 22 octombrie, Grupul Internațional de Luptă Împotriva Spălării Banilor (FATF) va lua în considerare includerea Rusiei pe lista neagră, conform unui raport al publicației Politico. Ucraina a cerut includerea Rusiei pe această listă, acuzând-o că folosește platforma Telegram și criptomonede pentru finanțarea terorismului și spălarea banilor obținuți din vânzarea bunurilor furate din Ucraina. Lista […] Articolul Rusia, aproape de izolare: riscă să fie inclusă pe lista neagră pentru spălare de bani și finanțarea terorismului apare prima dată în Bani.md.
13:50
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, nu intenționează să depună o cerere de aderare la BRICS, în ciuda faptului că au existat astfel de propuneri. Declarația a fost făcută de consilierul și purtătorul de cuvânt al președintelui, Berik Uali, pentru TengriNews. „În prezent și, cel mai probabil, în viitorul apropiat, Kazahstanul se va abține de la a […] Articolul Kazhstan-ul refuză să adere la BRICS-ul lui Putin apare prima dată în Bani.md.
13:40
În ajunul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului constituţional, istoric pentru Republica Moldova, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a oferit jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului Punţi către Europa un interviu, de la Palatul Elysee, în care a vorbit despre relaţiile dintre Chişinău şi Paris, despre susţinerea franceză în aspiraţiile europene şi despre contracararea războiului hibrid. Interviul integral […] Articolul Emmanuel Macron, interviu exclusiv pentru „Punţi către Europa”, joi seara, la RLIVE TV apare prima dată în Bani.md.
13:30
Familia Neamțu, vinificatori pasionați din satul Corjova, raionul Criuleni, împărtășește viziunea unei comunități unite, dedicate dezvoltării durabile și valorilor europene, dar nu uită de tradițiile care fac moldovenii să fie unici.  „Pentru noi, vinul nu e doar o afacere sau pasiune, e moștenirea pe care vrem s-o lăsăm copiilor noștri. În fiecare strop e munca […] Articolul Familia Neamţu, vinificatori din Corjova: „Moldova merită un loc la o masă mai mare” apare prima dată în Bani.md.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:50
Locuitorii satului Târnova, raionul Edineț, își pot trimite în siguranță copiii la studii, fără a-și face griji pentru viața și sănătatea lor. Acoperișul gimnaziului, care anterior curgea și era periculos atât pentru elevi, cât și pentru profesori, a fost reparat datorită Poloniei. În plus, mai devreme școala, cu ajutorul Varșoviei, a reconstruit toaletele, fiind create […] Articolul Viitorul Republicii Moldova: Condiții moderne pentru 900 de copii care frecventează școala și grădinița din Târnova apare prima dată în Bani.md.
08:40
Singurul operator de import și export de energie electrică din Rusia, PAO „Inter RAO”, explorează posibilitatea importului de energie din Georgia și Azerbaidjan pentru a compensa avariile survenite la mai multe centrale electrice, a declarat Alexandrina Panina, membru al consiliului de administrație al companiei. „Am solicitat celor două țări, Azerbaidjan și Georgia, să vedem dacă […] Articolul Rusia, în criză energetică: cere disperată ajutor de la Georgia și Azerbaidjan pentru a evita un colaps total apare prima dată în Bani.md.
08:20
Sistemul de conducte Transbalcanice este o soluție-cheie pentru importul de gaz al Republicii Moldova, potrivit unui studiu al Comunității Energetice Internaționale. Sistemul de conducte Transbalcanice (TBP), construit în timpul fostei Uniuni Sovietice și finalizat în 1988, a avut inițial scopul de a transporta gaz rusesc prin Ucraina pentru a alimenta Republica Moldova, România, Bulgaria și […] Articolul Noua conductă salvatoare: Șansa Republicii Moldova pentru importuri sigure de gaz apare prima dată în Bani.md.
08:00
Comisia Națională a Pieței Financiare a depistat mai multe încălcări la un broker de asigurare și o companie de microfinanțare. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a finalizat controlul la Brokerul de Asigurare-Reasigurare „PRODEVIZ” SRL, referitor la respectarea drepturilor consumatorilor în intermedierea contractelor de asigurare din perioada 1 iulie 2023 – 30 iunie 2024. În […] Articolul O bancă, un broker de asigurare și o companie de microfinanțare, prinse cu nereguli apare prima dată în Bani.md.
08:00
Potrivit unei noi analize a Fondului Monetar Internaţional, datoria publică la nivel global va ajunge la 100.000 de miliarde de dolari, sau 93% din PIB-ul global, până la sfârşitul acestui an, cea mai mare din datorie fiind generată de SUA şi China, scrie Bloomberg. FMI a declarat că se aşteaptă ca datoria să se apropie […] Articolul Avertisment înfricoşător făcut de FMI. Datoriile mondiale au sărit în aer, iar guvernele trebuie să ia măsuri drastice apare prima dată în Bani.md.
08:00
Boeing a anunţat marţi planuri ambiţioase de a strânge până la 25 de miliarde de dolari prin oferte de acţiuni şi obligaţiuni, alături de un acord de credit de 10 miliarde de dolari cu bănci mari, în încercarea de a-şi îmbunătăţi situaţia financiară deteriorată, scrie Reuters. Deşi nu este clar când şi cât va reuşi […] Articolul Boeing anunţă planuri de strângere a 25 de miliarde de dolari, în contextul crizei de producţie apare prima dată în Bani.md.
08:00
Regizorul australian al filmului „I, Robot” („Eu, robotul”), Alex Proyas, l-a acuzat pe Elon Musk că i-a folosit ideile pentru a crea noile prototipuri de roboţi şi maşini Tesla, care se aseamănă izbitor cu cele din peliculă, relatează Variety. Joi, cofondatorul şi directorul general al companiei Tesla, Elon Musk, a dezvăluit modele pentru noile sale […] Articolul Miliardarul Elon Musk, implicat într-un nou scandal după ce un regizor vestit îl acuză de furt apare prima dată în Bani.md.
07:40
Huși, „orașul dintre vii”, care apare în „Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir, este renumit pentru istoria seculară și traversat de fiecare basarabean care trece vama pe la Leuşeni, a fost vizitat și de echipa proiectului „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul […] Articolul VIDEO Istoria bisericii, viața lui Cantemir și educația în Basarabia. Descoperim orașul Huși din Valea Prutului apare prima dată în Bani.md.
07:40
La Ştefăneşti, România, echipa proiectului „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), a descoperit locul unde Ștefan cel Mare a dus primele bătălii cu tătarii și biserica construită pe ruinele unui locaș sfânt, ctitorit de domnitor. Localitatea este menționată pentru prima dată în documente în 1435, […] Articolul Bătăliile lui Ştefan cel Mare, istoria evreilor şi un pictor celebru. Descoperim Ştefăneştiul din Valea Prutului apare prima dată în Bani.md.
07:40
Știați că la nordul Moldovei avem un Sfinx similar celui din Bucegi, iar Prutul găzduiește propriul recif de corali? Echipa de producție a proiectului „Valea Prutului – vatră de civilizație românească”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova,  a aflat că istoria localității Costești din raionul Rîșcani este strâns legată de domnitorul Ștefan cel […] Articolul Sfinxul de la nord, grota din paleolitic și reciful de corali al Moldovei: Descoperim Costeștiul din Valea Prutului apare prima dată în Bani.md.
15 octombrie 2024
17:20
Ilie Muncescu, un tânăr agricultor din inima Moldovei, își dorește ca cei din breasla lui să se poată dezvolta și prospera: „Visez la o țară în care munca noastră, a celor care trăim din agricultură, să fie apreciată și sprijinită.” El crede că produsele moldovenești merită recunoaștere la nivel mondial, datorită gustului și calității lor […] Articolul (VIDEO) Ilie Muncescu, agricultor: „Împreună putem semăna stabilitate și prosperitate, pentru o roadă bună” apare prima dată în Bani.md.
15:50
Zinaida Sava, o pensionară din Căinari, își dorește un viitor mai bun pentru familia ei convinsă fiind că integrarea europeană este cheia către acesta. Este esențial ca nepoții și copiii ei să crească într-o țară care le oferă oportunități și siguranță. „Poate că noi am trăit vremuri mai grele, dar știm cum este să speri […] Articolul (VIDEO) Zinaida Sava, pensionară: „Voi vota cu gândul la viitorul lor. Este datoria mea de bunică” apare prima dată în Bani.md.
12:40
Centrul de Sănătate din satul Bulboaca, Raionul Anenii Noi a fost dotat cu două aparate medicale de ultimă generație, cu ajutorul cărora va putea fi efectuată ultrasonografia organelor interne ale pacienților din localitate. Acest lucru a fost posibil datorită unei donații din partea Fundației Constantin Mimi în parteneriat cu Fundaţia de caritate „Freunde helfen! Konvoi” […] Articolul Locuitorii din Bulboaca au propriul aparat de USG, donat Centrului de Sănătate de către Fundaţia Constantin Mimi apare prima dată în Bani.md.
12:00
Luna de miere dintre Rusia și Arabia Saudită, un partener cheie al Kremlinului pe piața petrolului, pare să ajungă la final. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, nu a acceptat invitația de a participa la summitul BRICS, care va avea loc între 22 și 24 octombrie la Kazan. Kremlinul își dorea prezența acestuia […] Articolul Scenariu sumbru pentru Rusia: Prințul saudit amenință cu prăbușirea prețului petrolului la 50 de dolari apare prima dată în Bani.md.
11:10
Deși „Gazprom” deține cele mai mari rezerve de gaz din lume, compania se confruntă cu dificultăți în a asigura livrările necesare pentru a respecta contractul cu China, potrivit analistului Mihail Krutihrin, expert în industria petrolului și gazului. Gazoductul „Puterea Siberiei”, cu o capacitate proiectată de 38 de miliarde de metri cubi pe an, despre care […] Articolul „Afacerea” Gazprom: Compania își distruge în mod intenționat propriile zăcăminte apare prima dată în Bani.md.
11:00
FBI a desființat o schemă de manipulare a pieței cripto folosind tokenul fals NexFundAI, o criptomonedă derivată din Ethereum, creată special pentru a atrage investitori naivi și a descoperi practici frauduloase în piața cripto. În urma unei anchete sub acoperire, FBI a acuzat 18 persoane și entități implicate în scheme de tip „pump-and-dump”, unde investitori […] Articolul Lovitură de proporții: FBI destructurează o schemă cripto cu o monedă falsă apare prima dată în Bani.md.
10:30
Cea mai mare bancă din Italia, Intesa Sanpaolo, şi-a cerut scuze duminică după ce un incident jenant de securitate a afectat-o pe Georgia Meloni, prim-ministrul Italiei, dar şi alte oficialităţi de rang înalt, scrie Reuters. Ziarul Domani a scris joi că un angajat al Intensa a fost concediat după ce a accesat în mod neautorizat […] Articolul Scandal uriaș în Italia: Un angajat al Intesa a spionat conturile bancare ale premierului și altor politicieni de top apare prima dată în Bani.md.
10:00
Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești beneficiază acum de o educație modernă și inovatoare, datorită proiectelor educaționale finanțate de țări membre ale Uniunii Europene și nu numai. Prin inițiativele „Clasa Viitorului” și „Tekwill în Fiecare Școală”, procesul educațional a fost transformat, oferindu-le copiilor acces la tehnologii de ultimă generație și oportunități unice de învățare. […] Articolul (VIDEO) Elevii din Fălești, conectați la viitor cu sprijinul UE: Liceul „Mihai Eminescu” revoluționează educația apare prima dată în Bani.md.
09:40
Pariul şefului Renault, Luca de Meo, pe tehnologia low-cost pentru cutiile de viteze permite producătorului auto francez să câştige teren pe piaţa europeană a maşinilor hibride, care înregistrează o creştere rapidă, rivalii fiind afectaţi de dificultăţile legate de mobilitatea electrică, transmite Reuters. Cererea pentru vehicule electrice (EV) scumpe este redusă în Europa, chiar dacă interdicţia […] Articolul Succesul maşinilor hibride ajută Renault în tranziţia spre vehiculele electrice apare prima dată în Bani.md.
09:10
Prețurile petrolului au scăzut luni cu aproximativ 2%, ștergând toate câștigurile de săptămâna trecută, deoarece reducerea de către OPEC a perspectivei de creștere a cererii globale de petrol pentru 2024 și 2025 a contribuit din nou la îngrijorările legate de cererea slabă de combustibil, importurile de petrol din China scăzând pentru a cincea lună consecutiv, […] Articolul Starea dezamăgitoare a economiei chineze trimite în jos preţul petrolului. Aurul negru a avut o scădere de aproape 3% apare prima dată în Bani.md.
09:10
Cramele din Moldova, o țară mică din Europa de Est, se orientează tot mai mult către energiea regenerabilă, în contextul schimbării geopolitice și eforturilor de a reduce dependența de gazul rusesc, scrie Financial Times. Cricova, fondată în 1952 printr-un decret sovietic semnat de Iosif Stalin, este una dintre vinăriile care și-a redus costurile energetice cu […] Articolul Vinăriile Moldovei se îndepărtează de gazul rusesc: Revoluția energetică vinificatorilor apare prima dată în Bani.md.
08:50
Ţările vor intra probabil mai des decât în trecut în incapacitate de plată a datoriei lor în valută, în următorul deceniu, din cauza costurilor de împrumut mai mari şi a nivelului mai ridicat al datoriei, avertizează luni agenţia de evaluare financiară S&P Global, într-o analiză a falimentelor din ultimii 20 de ani, transmite Reuters, citată […] Articolul Avertismentul S&P Global: Ţările vor intra mai des în incapacitate de plată în următorul deceniu apare prima dată în Bani.md.
14 octombrie 2024
15:20
Indiferent dacă crezi că inteligența artificială va salva lumea sau o va distruge, îi poți mulțumi lui Geoffrey Hinton. Considerat „nașul AI-ului”, Hinton, un om de știință britanic, a contribuit la dezvoltarea inteligenței artificiale avansate, schimbând astfel lumea. Deși recunoaște că AI va aduce beneficii enorme, Hinton emite acum un avertisment: sistemele AI ar putea […] Articolul Nașul AI-ului avertizează: Inteligența artificială ar putea prelua controlul asupra umanității apare prima dată în Bani.md.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.