LIVE | Ședința Guvernului Republicii Moldova din 18 septembrie 2024

Radio Chisinau, 18 septembrie 2024 10:05

Are loc ședința Guvernului Republicii Moldova din 18 septembrie 2024.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
18:25
Centrul de Excelență în Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din București și-a deschis un Biroului la Chișinău, la ASEM. Noul birou va servi ca un hub strategic, având obiective clare precum extinderea rețelei de legături economice între cele două țări, promovarea excelenței în comerțul exterior, facilitarea formării profesionale prin cursuri și seminarii, și susținerea inovației pentru creșterea competitivității în comerțul internațional, transmite Radio Chișinău.
Acum 30 minute
18:45
Comisia Electorală Centrală a stabilit astăzi ordinea prealabilă de înscriere în buletinul de vot a doi candidați desemnați la funcția de Președinte al Republicii Moldova.
18:00
Grupul de inițiativă în susținerea fostului procuror anticorupție, Victoria Furtună, și cel în susținerea istoricului Octavian Țîcu, desemnat de Blocul „Împreună”, au adus listele de subscripție cu semnături la Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.
Acum o oră
17:40
Două persoane au fost reținute pentru complicitate la organizarea dezordinilor în masă, în cadrul unui protest în fața Comisiei Electorale Centrale, de către o entitate afiliată condamnatului Ilan Șor.
Acum 2 ore
17:20
Canada va acorda suport bugetar Republicii Moldova în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni. Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat raportul pentru proiectul de ratificare a acordului de facilitate de împrumut dintre Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și Majestatea Sa Regele de drept al Canadei. Mijloacele financiare vor fi oferite prin intermediul Agenției „Global Affairs Canada”, potrivit unui comunicat de presă emis de Parlament.
17:05
Campionatul municipal la ciclism se va desfășura sâmbătă, 21 septembrie, la Chișinău, iar din această cauză va fi sistată circulația rutieră pe strada Albișoara, pe porțiunea de drum situată între străzile Mihai Viteazul (de la pod) și Petru Rareș.
16:45
Cantina Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, unde 65 de elevi s-au intoxicat, și-a sistat activitatea. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a inițiat verificări, transmite IPN.
16:25
„Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, iar Rusia trebuie să își retragă armata staționată ilegal pe teritoriul țării”, a fost mesajul transmis de șeful diplomației de la Kiev, Andrii Sybiha, în conferința de presă comună cu ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi. Oficialul ucrainean a reafirmat susținerea pentru reglementarea pașnică a diferendului transnistrean, reafirmând angajamentul în respectarea suveranității și integrității Republicii Moldova în frontierele recunoscute internațional. Colaborarea și sprijinul în sectorul energetic, în avansarea pe calea integrării europene, dar și în lupta cu dezinformarea în războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Republica Moldova, în vederea destabilizării și compormiterii alegerilor prezidențiale și referendumului pro-european din 20 octomrbie, au fost alte câteva subiecte importante pe agenda discuțiilor, potrivit șefilor diplomațiilor Republicii Moldova și Ucrainei, transmite Radio Chișinău.
Acum 4 ore
16:10
Partidul Democrația Acasă, condus de Vasile Costiuc, a fost înregistrat în calitate de participant la referendumul constituțional republican din 20 octombrie. Conform actelor depuse la Comisia Electorală Centrală, formațiunea se înregistrează cu opțiunea „DA”.
15:50
Aproape 100 de vinificatori vor participa la cea de-a 23-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, care se va desfășura la începutul lunii octombrie, în centrul Chișinăului, transmite Radio Chișinău.
15:30
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
15:05
Ministerul Energiei a înaintat candidaturile pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație SA Moldovagaz. Aceștia sunt Dorin Junghietu, propus pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație, Vadim Ceban propus pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrație, iar Eduard Calancea și Radu Mandraburca, pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație.
14:55
Conferință de presă susținută de ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha
14:30
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intenționează să avertizeze joi Europa și Statele Unite împotriva tentației „izolaționismului”, într-un discurs care va marca sfârșitul mandatului său în fruntea Alianței, în cadrul unui eveniment organizat de German Marshall Fund, la Berlin, relatează AFP.
Acum 6 ore
14:10
Membrii Organizației teritoriale Orhei a Asociației Veteranilor și Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne își declară susținerea pentru referendumul constituțional republican din 20 octombrie. Veteranii spun că integrarea europeană este nu o alegere politică, ci o necesitate vitală pentru asigurarea continuității statului Republica Moldova, a identității și independenței. Potrivit lor, Europa înseamnă nu doar o piață comună sau un loc în care legile sunt mai bune, ci înseamnă apartenență la o comunitate de valori care asigură protecție împotriva instabilităților. Europa înseamnă mai mult decât reguli și standarde, este locul unde demnitatea umană este respectată, iar statul lucrează pentru cetățean.
13:50
Dezvoltarea turismului vitivinicol ar atrage mai mulți turiști în Republica Moldova, una dintre cele mai puțin vizitate țări din Europa. Producători vinicoli, experți economici și reprezentanți ai societății civile s-au reunit astăzi la Forumul „Turism & Industria vitivinicolă”, organizat astăzi în cadrul Moldova Business Week 2024, transmite Radio Chișinău.
13:35
Sergiu Băieșu și Tatiana Tabuncic au acumulat cel mai mare punctaj după desfășurarea concursului privind selectarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat că va propune Parlamentului numirea acestora în calitate de membri ai Consiliului.
13:20
Republica Moldova va beneficia de Programul de Asistență cu Echipamente al Guvernului German pentru Forțele Armate Străine. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și semnarea unui Acord între Guvernul Republicii Moldova și cel al Republicii Federale Germania.
13:10
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, efectuează astăzi, 19 septembrie, prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe.  Ieri, noul ministru ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, s-a aflat la București în prima sa vizită într-un stat străin de la preluarea mandatului, la începutul lunii. El a mulțumit României pentru donarea sistemului de apărare aeriană Patriot, și a promis că alături de autoritățile de la București, Ucraina nu va permite ca Rep. Moldova să fie destabilizată. Prima vizită a unui ministru de externe este semnificativă, iar faptul că ministrul ucrainean de externe a mers la București, ulterior vine la Chișinău denotă că Ucraina vede cele două state ca fiind partenerii săi strategici în regiune, spun experții, transmite Radio Chișinău.
13:00
65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău au ajuns la spital, după ce s-au intoxicat, anunță Ministerul Sănătății. Un copil a fost internat în secția de reanimare în stare gravă, dar stabilă.
12:45
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 20 septembrie.
12:30
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează despre înregistrarea, în Republica Moldova, a unui caz de febră hemoragică provocată de virusul Dengue (infecție transmisă de țânțari la om). Cazul a fost confirmat la o femeie de 26 de ani din Chișinău.
Acum 8 ore
12:10
Un troleibuz a fost tamponat din spate în timp ce se afla în stația de așteptare a transportului public pe bulevardul Renașterii. Șoferul care l-a lovit se deplasa neregulamentar pe banda dedicată transportului public, transmite IPN.
11:55
Jurnal.md scrie despre dezinformarea din ultima perioadă: „Ce a fost la alegerile din 2020 sunt jocuri de copii”. Cantitatea de falsuri distribuite în ultima perioadă în spațiul public privind referendumul din 20 octombrie și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depășește exponențial volumul de fake-uri promovate în campania din 2020.
11:35
Un Youtuber din norul Republicii Moldova a fost trimis în judecată, după ce nu a plătit statului impozite din venitul de aproximativ 3 milioane lei obținut de la compania Google.
11:20
Curtea Supremă de Justiție a stabilit pentru data de 17 octombrie ședința la care urmează să fie examinată admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie. Din completul de judecată face parte și magistratul Vladislav Gribincea. Informațiile au precizate pentru IPN de către reprezentanții Direcției monitorizare și relații cu publicul din cadrul Curții.
11:15
Miniștrii Apărării din formatul București 9 (B9) au semnat, miercuri, la București, o Declarație comună în care au subliniat importanța consolidării industriei de Apărare și a existenței unui sistem de apărare aeriană comun și au reiterat sprijinul pentru Ucraina.. De asemenea, miniștrii Apărării care s-au reunit la București au inclus și Republica Moldova în Declarație.
11:10
Miniștrii Apărării din formatul București 9 (B9) au semnat, miercuri, la București, o Declarație comună în care au subliniat importanța consolidării industriei de Apărare și a existenței unui sistem de apărare aeriană comun și au reiterat sprijinul pentru Ucraina.. De asemenea, miniștrii Apărării care s-au reunit la București au inclus și Republica Moldova în Declarație>
11:05
Miniștrii Apărării din formatul București 9 (B9) au semnat, miercuri, la București, o Declarație comună în care au subliniat importanța consolidării industriei de Apărare și a existenței unui sistem de apărare aeriană comun și au reiterat sprijinul pentru Ucraina.. De asemenea, miniștrii Apărării care s-au reunit la București au inclus și Republica Moldova în Declarație>
10:45
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 43 de bani, iar dolarul este cotat la 17 lei și 46 de bani, transmite MOLDPRES.
10:30
Uniunea Scriitorilor din Moldova și Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România îndeamnă cetățenii moldoveni, indiferent de naționalitate, limbă maternă și religie, să participe activ în ziua de 20 octombrie 2024 la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Acum 12 ore
10:15
Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 22.09.2024, ora 11:00-23.09.2024, ora 02:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, pe tronsonul cuprins între str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni și str. A. Pușkin. Măsura a fost luată în legătură cu organizarea și desfășurarea „Chișinău Youth Fest”, ediția a III-a, dedicată Zilei Internaționale a Tineretului, organizată de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport și Centrul Municipal de Tineret Chișinău.
09:55
„Rusia se implică în procesul electoral din Republica Moldova prin două filiere cunoscute. Pe de o parte este finanțarea grupărilor criminale din Republica Moldov, fie că sunt aici, fie că sunt în Rusia. Și doi, prin propagandă, minciuni, fake-uri, dezinformare. Deci astea sunt deja cunoscute, sunt instrumente pe care le aplică Federația Rusă în raport cu Republica Moldova”, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, într-un interviu acordat emisiunii „Serviciul de Noapte” de la Radio România Actualități.
09:40
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 53 443 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 27 197 traversări persoane. Totodată, pentru 15 de persoane străine s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat.
09:20
Situația de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare, susține ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. El a evocat, în context, acțiunile agresive ale Rusiei, între care a enumerat tactici hibride, cum ar fi dezinformarea, atacuri cibernetice și eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, dar și a întregului flanc estic al Alianței. La Reuniunea miniștrilor apărării din țările participante la Inițiativa București 9, Angel Tîlvăr s-a referit și la situația în care se află Republica Moldova.
09:00
În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului 2024, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, organizează expoziția „Patrimoniul cultural al Republicii Moldova – parte integrantă a moștenirii culturale europene”.
08:50
De la intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, pe data de 1 ianuarie, agenții economici din regiunea transnistreană au achitat în bugetul de stat taxe vamale în mărime de 123,8 milioane de lei, transmite IPN.
08:45
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că planul pentru victorie este gata, pregătit, și că nu există și nu poate exista nicio alternativă la pace, relatează Ukrainskaia Pravda. Planul urmează să îi fie prezentat omologului său american Joe Biden până la sfârșitul lunii.
08:25
De la intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, pe data de 1 ianuarie, agenții economici din regiunea transnistreană au achitat în bugetul de stat taxe vamale în mărime de 123,8 milioane de lei, transmite IPN.
08:15
Consiliul Suprem de Apărare a României este convocat, joi, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Conform Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse și implicațiile pentru România, dar și la oportunitățile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.
08:10
Consiliul Suprem de Apărare a României este convocat, joi, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Conform Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse și implicațiile pentru România, dar și la oportunitățile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.
Acum 24 ore
21:05
La Universitatea Tehnică a Moldovei a fost inaugurat astăzi Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR”, primul de acest fel în țara noastră, transmite MOLDPRES.
20:55
Walkie-talkie-urile folosite de membrii ai miliției Hezbollah au explodat miercuri în suburbiile sudice ale Beirutului, precum și în sudul și estul Libanului, au declarat pentru AFP surse apropiate partidului și agenției naționale de presă.
20:45
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a prezentat într-un material video, publicat pe pagina sa de Facebook, un raport a celor patru ani de activitate în fruntea statului. Șefa statului a raportat despre cel de-al patrulea obiectiv din cele cinci anunțate - crățarea sisitemului de justiției și reformele demarate în acest sens.
20:25
Ministra Finanțelor, Victoria Belous, s-a întâlnit cu ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried. În cadrul întrevederii, ministra Finanțelor a exprimat recunoștință pentru sprijinul continuu oferit de Guvernul Suediei Republicii Moldova prin intermediul proiectelor de asistență, menționând în mod special contribuția însemnată la dezvoltarea autorității fiscale naționale.
20:05
19:45
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să fie precauți la achiziționarea ciupercilor din surse neautorizate, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Totodată, consumatorii sunt sfătuiți să evite colectarea ciupercilor din păduri, dacă nu cunosc speciile.
19:25
Președintele Klaus Iohannis a aprobat prezența unui contingent american de forțe navale pentru operațiuni speciale, concomitent cu produse militare, echipamente si materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul “instruirii în comun și creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, potrivit unui document transmis Parlamentului de Administrația Prezidențială.
19:00
Ministerul Energiei dezminte informațiile apărute în spațiul public despre majorarea tarifului la gazele naturale și sistarea furnizării de gaze naturale în anumite intervale orare și le numește „falsuri distribuite cu rea intenție”.
18:35
Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat documentele și listele de subscripție în vederea susținerii lui Andrei Năstase pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Tot astăzi, CEC a mai recepționat și cererea Partidului „Acasă Construim Europa” de înregistrare ca participant la referendum cu opțiunea de vot „DA”.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.