Curtea Constituțională a decis: Sesizarea deputaților comuniști privind termenul de desfășurare a alegerilor prezidențiale este inadmisibilă

TVR Moldova, 16 septembrie 2024 14:40

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat luni, 16 septembrie 2024, decizia sa de inadmisibilitate cu privire la o sesizare formulată de deputații PCRM Vladimir Voronin și Diana Caraman din Parlament, referitoare la termenul de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 6 ore
23:10
Tinerii luptători de Muay Thai din Republica Moldova se fac remarcați la Campionatul Mondial, rezervat juniorilor. Arcadie Bozari se va bate mâine pentru titlul suprem, iar Dumitru Colesnic și-a trecut deja în palmares medalia de bronz.
22:50
Renato Usatîi a fost înregistrat oficial, de Comisia Electorală Centrală, în cursa pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova. El va fi al treilea în buletinul de vot.
22:30
Ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, a pierdut un ochi și a suferit răni grave la celălalt când un pager pe care îl avea asupra lui a explodat în timpul unei serii de explozii care au lovit Libanul și Siria marți, a relatat miercuri The New York Times, preluat de ynetnews.com. Citând două surse din cadrul Gărzilor Revoluționare ale Iranului, NYT a menționat că starea lui Amani este mai gravă decât s-a dezvăluit public, ceea ce a dus la transferul acestuia în Iran pentru tratament medical suplimentar.
22:10
Președintele Klaus Iohannis a aprobat prezența unui contingent american de forțe navale pentru operațiuni speciale, concomitent cu produse militare, echipamente si materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul “instruirii în comun și creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre”, potrivit unui document transmis Parlamentului de Administrația Prezidențială.
21:50
Premierul Marcel Ciolacu l-a primit miercuri, la Palatul Victoria, pe noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, aflat în vizită în România la invitația șefei diplomației române, Luminița Odobescu. Cu acest prilej, prim-ministrul l-a asigurat pe demnitarul ucrainean de susţinerea ţării noastre pentru Kiev pe drumul său către pace şi libertate.
21:40
Autorităţile vin cu precizări după ce o femeie din sudul Republicii Moldova și-a ucis copilul de cinci ani. Va avertizăm că urmează informații cu impact emoțional. Femeia avea grave probleme de sănătate și era in evidenta psihiatrilor. Anchetatorii spun că după ce a comis oribila faptă, ar fi vrut să se sinucidă. Ceilalți doi copii ai ei, de 11 și 18 ani, au fost preluaţi de asistenţa socială, într-o familie extinsă, și primesc consiliere de la specialişti.
Acum 8 ore
21:30
În legătură cu informațiile apărute recent în spațiul public despre majorarea tarifului la gazele naturale și sistarea furnizării de gaze naturale în anumite intervale orare, Ministerul Energiei aduce la cunoștință că acestea sunt falsuri distribuite cu rea intenție, expediate de pe o adresă falsă, care imită adresa oficială de email.
21:10
Walkie-talkie-urile folosite de membrii ai miliției Hezbollah au explodat miercuri în suburbiile sudice ale Beirutului, precum și în sudul și estul Libanului, au declarat pentru AFP surse apropiate partidului și agenției naționale de presă.
20:50
Sunt patru ani de când Filarmonica Naţională ,,Serghei Lunchevici" din Chişinău a fost mistuită de un incendiu violent. În continuare, clădirea este în paragină chiar dacă a trecut mai mult de un an de când a fost ales, prin concurs internaţional, un proiect pentru refacerea instituţiei culturale. Reconstrucţia bate, însă, pasul pe loc pentru că studiul de fezabilitate necesar va fi gata abia anul viitor, spun reprezentanţii ministerului Culturii.
20:30
Din octombrie, Republica Moldova va cumpăra energie de la compania Nuclearelectrica din România. Energocom a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru a putea face achiziţii de la compania de peste Prut.
20:10
Marcăm Săptămâna Europeană a Mobilității, o campanie de conștientizare și promovare a transportului nepoluant. În Chişinău, însă, circulăm tot în ambuteiaje și troleibuze arhipline, dar şi în lipsa unei infrastructuri corespunzătoare pentru ciclişti. Autorităţile au supus audierilor publice un plan de 300 de pagini și promit să schimbe lucrurile până în 2030.
19:50
Republica Moldova va fi mai pregătită în fața amenințărilor cibernetice, odată cu lansarea Cybercor - Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică. Instituția va contribui la consolidarea securității cibernetice și protejarea infrastructurii critice la amenințările tot mai mari, în contextul războiului din Ucraina, dar și altor potențiale pericole cibernetice regionale. Investitia în infrastructura și echipamente a fost de două milioane de dolari.
Acum 12 ore
19:30
A fost reluată examinarea dosarului "Furtul miliardului" în care e învinuit controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, alături de mai mulţi foşti șefi ai Băncii Naționale și ai celor trei bănci din care au dispărut banii. Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, au audiat un avocat care îl consilia pe fugarul condamnat Veaceslav Platon. Apărătorul a declarat că a fost martor la vânzarea unui pachet de acţiuni, deţinut de Platon la una dintre băncile implicate, către o firmă a lui Plahotniuc.
19:10
Zeci de agricultori din sudul Republicii Moldova au organizat şi astăzi acţiuni de protest. Ei au scos utilajele pe drumuri, nemulţumiţi de măsurile luate de autorităţi pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă.
19:00
Autorităţile vin cu precizări după ce o femeie din Căuşeni și-a ucis copilul de cinci ani. Va avertizăm că urmează informații cu impact emoțional. Femeia avea grave probleme de sănătate și era in evidenta psihiatrilor. Anchetatorii spun că după ce a comis oribila faptă, ar fi vrut să se sinucidă. Ceilalți doi copii ai ei, de 11 și 18 ani, au fost preluaţi de asistenţa socială, într-o familie extinsă, și primesc consiliere de la specialişti.
18:30
Conducerea Ministerului Apărării, prin vocea secretarului de stat Sergiu Plop, a cerut demiterea șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc. Decizia finală va fi luată de președintele Maia Sandu.
18:10
Vine weekend-ul, așa că putem să facem o tură la piață, ca să ne suplinim rezervele. Colegul nostru Ion Railean a fost și a văzut ce mai găsim la tarabe și care sunt prețurile.
17:50
Alexandrina Matcovschi, o talentată profesoară, doctor în filologie, soția regretatului Dumitru Matcovschi, își sărbătorește ziua de naștere. Echipa Tele Matinal i-a transmis gânduri de bine și a întrebat-o ce mai face:
17:40
În cadrul celei de-a IX-a ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, scena de la Chișinău găzduiește nu doar spectacole propriu-zise, dar și din cele radiofonice, de excepție. Aceste producții speciale oferă publicului ocazia să se bucure de arta teatrală într-un mod diferit, acolo unde cuvintele și sunetele creează lumi fascinante, în imaginația ascultătorilor. Magda Duțu, realizatoare și producătoare la Teatrul Național Radiofonic din București ne-a spus care sunt cele mai mari provocări în realizarea unui spectacol radiofonic.
17:20
Un număr de 25 de avocați din cadrul Baroului Chișinău și-au depus candidaturile pentru a face parte din Consiliul Uniunii Avocaților.
17:10
Astăzi, 18 septembrie, este ziua mondială de monitorizare a calității apei, un motiv în plus să ne întrebăm ce resurse acvatice ne-au mai rămas şi ce apă bem. Ion Şalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ne-a spus care e calitatea apei acum, în lacuri, izvoare și fântâni.
16:50
Astăzi, își sărbătorește ziua de naștere domnul Anatol Moraru, profesor la Facultatea de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo”, dar și director al Colegiului Pedagogic „Ion Creangă” din Bălți, iar noi am ținut să luăm legătura cu domnia sa, ca să-i transmitem gânduri de bine.
16:40
AFECȚIUNILE REUMATOLOGICE: CAUZE, SIMPTOME ȘI TRATAMENT E toamnă, iar odată cu schimbările de vreme, se acutizează şi unele afecţiuni reumatologice. Despre semnele care ne trimit la medic şi de ce şi tinerii se adresează tot mai des cu această problemă la specialişti, ne spune în continuare doamna DANIELA CEPOI, medic reumatolog, asistent universitar.
16:20
Executivul a votat Metodologia prin care sunt identificate și desemnate corpurile de apă de suprafață ca fiind artificiale sau puternic modificate. Scopul principal al acestei metodologii este de a asigura o protecție eficientă a apelor și a mediului acvatic din Republica Moldova.
16:10
Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a vehiculelor, care deja sunt înmatriculate în Registrul de Stat al Vehiculelor, se vor putea face online fără a fi nevoie ca cetățenii să se deplaseze la subdiviziunile de înmatriculare auto ale Agenției Servicii Publice. Pentru a accesa noul serviciu, ambele părți semnatare ale contractului de vânzare-cumpărare a automobilului, trebuie să dețină semnătură electronică calificată.
15:50
Deputaţii ucraineni au aprobat, cu o majoritate covârşitoare de voturi, o majorare a bugetului de stat ce prevede cheltuieli suplimentare echivalente cu peste 11 miliarde de dolari, din care cea mai mare parte va merge către armată, a relatat miercuri presa locală, potrivit dpa, relatează Agerpres.
15:40
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu o delegație din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), aflată în țara noastră într-o misiune preelectorală. Întrevederea a avut loc în contextul desfășurării alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană din 20 octombrie.
15:20
Un cutremur s-a produs miercuri după-amiază, în jurul orei 12:11, în județul Brașov, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
15:20
Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare. În același timp, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF.
15:10
Comisia Electorală Centrală se întrunește în ședință. Pe ordinea de zi se numără 15 proiecte, dintre care două se referă la înregistrarea a doi candidați la funcția de președinte, pentru alegerile din 20 octombrie 2024.
14:50
În fiecare an, pe 17 septembrie, este prilej de mare sărbătoare duhovnicească în Eparhia Basarabiei de Sud cu ocazia cinstirii ocrotitorului său - Sfântul Ierarh Dionisie Erhan. A fost una dintre importantele personalități ecleziastice basarabene de la începutul secolului XX care în testamentul său ne-a lăsat scris: “Fraților români, să faceți ca tot ce-i românesc să fie veșnic și nepieritor”.
14:50
O femeie ce se afla la volanul unei mașini ce aparține unei companii de taxi, a fost depistată în stare de ebrietate. Cazul a avut loc în această dimineață, în orașul Chișinău.
14:40
Executarea bugetului de stat la partea de venituri a constituit 31,3 miliarde de lei, iar la capitolul cheltuielilor - 37,5 miliarde de lei. Este situația raportată de Ministerul Finanțelor pentru data de 30 iunie. Astfel, deficitul bugetar a fost de aproximativ 6,3 miliarde de lei, transmite IPN.
Acum 24 ore
14:20
Un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost condamnat, de prima instanță, la 6 luni de închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, pentru conducerea unei mașini în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat și fără a deține permis de conducere. Despre aceasta anunță Procuratura raionului Ialoveni.
14:10
Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și ai Direcției urmărire penală a INI au documentat activitatea ilicită a unui grup de persoane, care, în perioada anilor 2023 – 2024, au comis o escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede.
13:50
ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, între orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari,16).
13:40
Lacurile de acumulare și digurile de protecție din Republica Moldova vor fi inspectate. Solicitarea a fost făcută de premierul Dorin Recean, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului după ce mai multe diguri au cedat sub presiunea puhoaielor create de precipitațiile abundente de acum câteva zile.
13:20
Unul dintre cele mai bune institute de sondare din America a publicat cel mai recent sondaj al său, iar acesta este o veste bună pentru Kamala Harris, comentează CNN.
13:10
Operatorii care prestează servicii de apă și canalizare vor beneficia de proceduri simplificate de delegare a serviciilor și de licențiere. Astăzi, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede modificarea Procedurii-cadru privind organizarea, derularea și atribuirea contractelor de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.
12:50
Eliberarea, schimbarea și restabilirea permisului de conducere va costa mai mult, acest serviciu urmând să includă și eliberarea permisului provizoriu, transmite IPN.
12:40
Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminiţa Odobescu, reafirmă, în urma vizitei omologului său ucrainean la Bucureşti, „sprijinul total” al României ”pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”. „O Ucraină independentă, democrată şi europeană este în interesul strategic al României”, afirmă şefa diplomaţiei române.
12:40
În premieră pentru interconexiunea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și România, SA Energocom a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la Nuclearelectrica, din România.
12:30
Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, va efectua joi, 19 septembrie, prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe.
12:20
Specialiști, lideri, inovatori și vizionari din industrie s-au reunit în cadrul SUM IT UP 6, un eveniment plin de oportunități de networking la nivel global. Despre sectorul IT din Moldova se știe că a crescut de trei ori în 2023 față de 2015. În prezent, aproximativ 80% din totalul industriei IT din Moldova este reprezentat de rezidenții MITP, ceea ce subliniază rolul important al parcului în creșterea sectorului. Totodată, 62% dintre rezidenții MITP și-au crescut veniturile comparativ cu anul precedent. Iar 4,4% din totalul angajaților din țară lucrează în sectorul TIC, situând Moldova pe locul doi în Europa, după Estonia, conform raportului Emerging Europe. Evoluția Republicii Moldova ca hub tehnologic global și platformă pentru a explora succesul conectivității globale este subiectul emisiunii Obiectiv Comun de astăzi.
12:20
Procesul de înregistrare a unităților de transport va fi digitalizat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv. Documentul urmărește extinderea accesului cetățenilor la serviciile prestate electronic de către autorități.
12:10
Militarii ucraineni au lovit un teren de antrenament al trupelor ruse, aflat în apropiere de Donețk. Canalul de Telegram ''Vot Chto'' a publicat materialul video care ar fi surprins consecințele atacului cu rachete HIMARS sau M270 asupra acestei facilitaţi militare.
12:10
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit preţuri noi la carburanţi pentru joi, 19 septembrie.
11:50
Conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată cu încălcarea standardului nu va mai fi sancționată cu puncte de penalizare. De asemenea, punctele nu vor fi aplicate pentru exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și pentru exploatarea vehiculelor reutilate fără autorizaţia de rigoare.
11:40
Salvatorii IGSU au fost solicitați pentru a salva o persoană blocată întru-un aparat de prelucrare a cerealelor din cadrul unei întreprinderi de producere a bastonașelor din porumb. Cazul a fost înregistrat pe strada Uzinelor 19/3 din municipiul Chișinău.
11:30
Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) a dat startul Săptămânii științifice cu o serie de evenimente de marcă dedicate Zilei ASEM și Zilei Economistului. Această săptămână este o oportunitate excelentă pentru dialog academic, inovație și colaborare între cercetători, studenți, mediul academic, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile, menționează organizatorii evenimentului.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.