Olimpicii moldoveni cuceresc Egiptul: elevii se întorc acasă cu medalii de argint, bronz și o mențiune de onoare în informatică

NewsMaker, 7 septembrie 2024 15:30

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut o medalie de argint, una de bronz și o mențiune de onoare la Olimpiada Internațională de Informatică, desfășurată în orașul Alexandria, Egipt, în perioada 1 – 8 septembrie 2024.  Timur Degteari, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, a cucerit medalia de argint. Medalia de bronz a […] The post Olimpicii moldoveni cuceresc Egiptul: elevii se întorc acasă cu medalii de argint, bronz și o mențiune de onoare în informatică appeared first on NewsMaker.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de NewsMaker

Acum 5 minute
21:40
 Rubrica săptămânală „Săptămâna 112” este din nou pe NewsMaker. În acest episod, cele mai răsunătoare evenimente ale săptămânii: Tragedie la Ungheni: un copil de doi ani a căzut în șanțul unui lift de la etajul șase Tentativă de jaf în satul Ursoaia: poliția a reținut infractorii înarmați înainte de atacul asupra pensionarilor Locuitor din Noi […] The post (VIDEO) Tragedie la Ungheni, cetățenia Moldovei pentru transnistreni falsificatori, IT-ist prins cu cocaină/ Săptămâna 112 appeared first on NewsMaker.
Acum 2 ore
20:00
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, s-a întâlnit cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Întrevederea a avut loc la sediul Ministerului de Externe de la Chișinău, pe 16 septembrie. Oficialii au abordat mai multe subiecte, inclusiv consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Lituania și combaterea dezinformării din țara noastră. […] The post Ministrul de Externe al Lituaniei, în vizită la Chișinău. Landsbergis: Vom continua să sprijinim Moldova appeared first on NewsMaker.
Acum 4 ore
19:30
Pentru a supraviețui în «oceanul» de informații, în care «înotăm» cu toții în ziua de azi, este important să știm cum ne protejăm de «peștii răpitori». Este o metaforă care se potrivește perfect situației consumatorului de informații de la noi. Iar «peștii răpitori» de care trebuie să ne protejăm cu toții sunt falsurile și diferitele speculații prin care se urmărește dezinformarea. STOP FALS! — […] The post Ce este informația obiectivă și cum o deosebim de dezinformare appeared first on NewsMaker.
19:20
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Chicu și Vlah au depus semnăturile la CEC Promovarea OrheiLand-ului în cursurile de română, investigată O polițistă ar fi colectat semnături pentru Usatîi sau Vlah? Tauber poate părăsi țara Patru persoane și trei companii, excluse din lista sancțiunilor Ciclonul „Boris” nu a ocolit Moldova Cutremur […] The post (VIDEO) SIS a modificat lista sancțiunilor, Tauber poate pleca la Moscova, „Boris” face ravagii în Moldova/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
18:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se afla într-o transmisiune în direct în timpul cutremurului din 16 septembrie. Șefa statului oferea un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1.  Maia Sandu și jurnalista Moldova 1, Irina Glușco, discutau în momentul în care platoul de filmare a început să fie zguduit puternic. Atât președinta, cât și […] The post Maia Sandu acorda un interviu în direct în timpul cutremurului. Reacția președintei (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
18:00
România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs în data de 16 septembrie, ora 17:40. Acesta a fost resimțit și în Republica Moldova.  Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului al României a precizat că cutremurul de 5,2 grade s-a produs în zona seismică […] The post România, zguduită de un cutremur de 5,2 grade. S-a resimțit și în Republica Moldova appeared first on NewsMaker.
Acum 6 ore
17:10
Aflat la Bruxelles, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a cerut sprijin din partea Uniunii Europene în crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească. Apelul a fost făcut de oficial din numele Guvernului și a fermierilor moldoveni. Adresarea, a menționat Bolea, va ajunge și sub formă de scrisori oficiale către „diferite instituții europene și nu doar”.  […] The post Bolea a cerut sprijin, din partea UE, în crearea unui Fond de solidaritate pentru agricultura moldovenească VIDEO appeared first on NewsMaker.
16:30
Patru scriitori autohtoni care se îndreptau, pe 16 septembrie, spre liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, au fost opriți de către așa-numiții grăniceri transnistreni. Scriitorilor le-au fost luate buletinele de identitate. S-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema. Grupului de scriitori de […] The post Un grup de scriitori de la Chișinău nu a fost lăsat să intre în Tighina. Reacția Biroului politici de reintegrare appeared first on NewsMaker.
16:00
Imaginați-vă că sunteți student, designer sau reprezentantul unei meserii creative cu un program solicitant și cu o pasiune aparte pentru jocuri. Aveți nevoie de un laptop care va putea face față atât sarcinilor academice și celor profesionale, cât și sesiunilor de jocuri. ASUS a lansat un astfel de laptop sub marca Republic of Gamers (ROG) […] The post Laptopul ROG Zephyrus G16. O soluție universală pentru cele mai complexe sarcini appeared first on NewsMaker.
Acum 8 ore
15:30
Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani i-a permis deputatei Marina Tauber – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor – să părăsească temporar Republica Moldova pentru a participa la Forumul Femeilor din Eurasia, care se va desfășura 18 și 20 septembrie, la Sankt-Petersburg. Decizia a fost luată în data de 16 septembrie.  Avocații Marinei Tauber au depus la Judecătoria […] The post Instanța i-a dat undă verde lui Tauber să părăsească temporar țara. Deputata va participa la un forum în Rusia appeared first on NewsMaker.
15:20
Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor Vladimir Voronin și Diana Caraman, nemulțumiți de data alegerilor prezidențiale. Deputații sunt de părere că alegerile trebuie organizate în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova. Pe 16 septembrie, Curtea a evidențiat că „procedura de alegere […] The post Alegerile prezidențiale rămân pe 20 octombrie. CC a declarat inadmisibilă sesizarea comuniștilor Voronin și Caraman appeared first on NewsMaker.
15:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Chicu a prezentat semnăturile la CEC Promovarea OrheiLand-ului în cursurile de română, investigată O polițistă ar fi colectat semnături pentru Usatîi? Abonați-vă la canalul nostru de YouTube ca să aflați primii despre cele mai noi buletine de știri și pentru a primi notificări. The post (VIDEO) OrheiLand promovat de MEC, ofițer MAI cu Usatîi fac politică pentru Vlah, Chicu cu semnături, la CEC/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
15:00
Procuratura din Edineț a pornit urmărirea penală împotriva unui șofer pentru refuzul testării alcoolscopice, conform noilor prevederi ale Codului Penal. Procuratura raionului Edineț a anunțat, la 12 septembrie 2024, deschiderea unei urmăriri penale împotriva unui bărbat de 50 de ani, învinuit de refuzul testării alcoolscopice și de eschivare de la examenul medical pentru stabilirea stării […] The post Bărbat din Edineț, arestat pentru refuzul testării alcoolscopice, conform noilor prevederi ale Codului Penal appeared first on NewsMaker.
14:20
Valentin Fiodorov, șef adjunct al Poliției de Frontieră în perioada 2014-2022, a fost numit la conducerea Inspectoratului General pentru Migrație. Instituția a rămas fără șef în august curent, după ce conducerea a fost demisă urmare a unei anchete de serviciu în cazul omorului din sectorul Râșcani. Noul șef al Inspectoratului General pentru Migrație a fost […] The post Un fost șef adjunct al Poliției de Frontieră – numit la conducerea Inspectoratului General pentru Migrație appeared first on NewsMaker.
14:00
Liderul PDCM, Ion Chicu, și președinta „Platformei Moldova”, Irina Vlah, au depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) semnăturile pentru susținerea lor la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. S-a întâmplat în data de 16 septembrie.  Ion Chicu, împreună cu trei membri ai echipei sale, au fost la Comisia Electorală Centrală, unde au adus, […] The post „Peste 27 000 de speranțe” și „Avem oameni minunați”. Chicu și Vlah au depus semnăturile pentru susținerea la prezidențiale (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
13:40
Ghenadi Fedco, un bărbat originar din Republica Moldova, care ar fi membru al detașamentului de voluntari Skif, și care a luptat de partea Rusiei în războiul declanșat în Ucraina, urmează a fi expulzat, informează presa rusă pe 16 septembrie. Potrivit sursei, decizia a fost luată de o instanță de judecată. Fedco a fost reținut de […] The post Presa rusă: un militar din Moldova, care lupta în Ucraina de partea Rusiei, va fi expulzat appeared first on NewsMaker.
13:40
56 de instituții de învățământ și 6 blocuri locative din Chișinău au fost afectate de ploile abundente. Depozitele unei grădinițe, cu produse alimentare, au fost inundate. Au fost inundate și mai multe instituții medicale. Pe trei adrese din capitală au căzut arbori peste automobile. S-au înregistrat trei surpări de teren. A fost afectat și parcul Valea […] The post Grădinițe și spitale inundate, surpări de teren și arbori căzuți peste mașini. Consecințele ploilor abundente la Chișinău appeared first on NewsMaker.
Acum 12 ore
13:10
Livia Cenușa, ofițer de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești, susține că șeful inspectoratului, Radu Colesnic, ar fi presat-o să declare că este membru de partid și că ar fi colectat semnături în susținerea lui Renato Usatîi la alegerile prezidențiale. Declarațiile au fost făcute într-un video publicat de către Usatîi. Aceasta neagă că […] The post O polițistă își acuză șeful că a presat-o să dea declarații false care i-ar compromite pe Usatîi și Vlah. Reacția PAS și IGP appeared first on NewsMaker.
12:30
O nouă avertizare meteo a fost emisă în Republica Moldova. De această dată mai multe localități, printre care Chișinău, Ialoveni, Anenii Noi, Edineț, Glodeni, sunt sub cod galben de instabilitate atmosferică. Se așteaptă, ca până la ora 15:00, să cadă ploi puternice. Riscul de inundații crește – au comunicat meteorologii.  Serviciul Hidrometeorologic din Republica Moldova […] The post „Riscul de inundații crește”. Mai multe localități din Moldova, și LUNI sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică appeared first on NewsMaker.
11:50
Ministerul Educației și Cercetării a comentat, pentru NewsMaker, materialul despre „OrheiLandul” lui Ilan Șor care era promovat în programul național de studiere a limbii române, plătit din bugetul național. Ministerul a declarat că responsabil de elaborarea materialelor didactice este un consorțiu format din universități și organizații ale societății civile. În acest sens, Ministerul le-a cerut […] The post „Vom analiza dacă a fost imprudență sau reavoință“. Ministerul Educației reacționează după ce Orheiland-ul lui Șor a fost promovat în programul național de studiere a limbii române appeared first on NewsMaker.
11:30
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a exclus 4 persoane şi 3 companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate, că sunt asociate lui Plahotniuc, Andronachi şi Șor – subiecți ai sancțiunilor internaționale. Despre aceasta a aflat RISE Moldova. Portalul de investigații a publicat și un ordin în acest sens, semnat de […] The post SIS a exclus 4 persoane și 3 companii din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor appeared first on NewsMaker.
11:00
Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, care pretinde la un nou mandat, a fost implicat, în data de 16 septembrie, într-un incident de securitate lângă terenul său de golf din West Palm Beach, Florida. Agenții FBI  au dejucat o posibilă tentativă de atac, după ce un bărbat înarmat a fost văzut în apropierea terenului. […] The post Trump, țintă a unei noi posibile tentative de asasinat? Un bărbat înarmat s-a apropiat de terenul său de golf appeared first on NewsMaker.
10:40
Petru Hadîrcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, s-a ales cu „Ordinul Republicii” – cea mai înaltă distincție a statului. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu. Șefa statului a apreciat cu titluri onorifice și 4 actrițe ale Teatrului „Mihai Eminescu”. Iar actorul de teatru român, Emil Boroghină, s-a ales cu […] The post Șase actori din Moldova și România, apreciați cu titluri onorifice și ordine: Petru Hadîrcă s-a ales cea mai înaltă distincție a statului appeared first on NewsMaker.
10:10
Natalia Morari, care aspiră la funcția de președinte al Republicii Moldova, ar investi câteva mii de euro pe lună pentru a-și sponsoriza emisiunile pe rețelele de socializare. Întrebată de unde ia bani pentru aceste cheltuieli, Morari a spus că sunt inclusiv banii personali și că anterior și-a vândut apartamentul iar „banii care au mai rămas” […] The post Și-a vândut apartamentul și a cumpărat bitcoini. Natalia Morari a explicat de unde are bani pentru a-și sponsoriza postările appeared first on NewsMaker.
09:10
Ucraina a propus ajutor Moldovei, Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Cehiei pentru ca țările să-și lichideze consecințele ploilor abundente. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Andrei Sibiga. Asistența, a adăugat Sibiga, a fost propusă la ordinul președintelui Ucrainei Vladimir Zelenski. „Ucraina este solidară cu vecinii săi care suferă de inundații devastatoare”, […] The post Măcinată de război, dar gata să își ajute vecinii. Kievul propune ajutor Moldovei și României în urma inundațiilor appeared first on NewsMaker.
Acum 24 ore
08:30
Chișinăul a emis alertă de călătorie în Austria pentru moldovenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în această țară. Potrivit Ministerului de Externe, autoritățile austriece au emis cod portocaliu de ploi abundente, valabil în mai multe zone din Austria. Precipitațiile semnificative, a menționat Chișinăul, ar putea duce la inundații și alunecări de teren. […] The post Chișinăul a emis alertă de călătorie în Austria: „Sunt așteptate precipitații abundente” appeared first on NewsMaker.
Ieri
18:30
Mai există riscul ca barajul din satul Sărata Nouă, raionul Leova, să cedeze. Informația a fost comunicată, în după amiaza zilei de 15 septembrie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Se întâmplă după ce în dimineața zilei autoritățile anunțau despre riscul de cedare a barajului și întreprinderea unor acțiuni de pompare la capacitate […] The post Un baraj din Moldova, în pericol să cedeze. Precizările salvatorilor appeared first on NewsMaker.
18:20
Mai există riscul ca barajul din satul Sărata Nouă, raionul Leova, să cedeze. Informația a fost comunicată, în după amiaza zilei de 15 septembrie, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Se întâmplă după ce în dimineața zilei autoritățile anunțau despre riscul de cedare a barajului și întreprinderea unor acțiuni de pompare la capacitate […] The post Salvatorii: mai există riscul ca barajul din Sărata Nouă, raionul Leova, să cedeze appeared first on NewsMaker.
16:50
Ploile abundente, cauzate de ciclonul „Boris”, au provocat decese în Europa Centrală și de Est, scrie BBC News. În Austria a murit un pompier. A murit o persoană și în Polonia. În România, cinci persoane au decedat. Cele mai multe precipitații au căzut în Cehia. Aici, în unele zone s-a anunțat evacuarea locuitorilor.  În Austria […] The post Ciclonul Boris a făcut mai multe victime în Europa: inundații în Cehia, Polonia, România, Austria (FOTO) appeared first on NewsMaker.
15:30
Săptămâna viitoare, maximele vor oscila între +20°C și +25°C. Sunt prognozate ploi doar pentru ziua de luni. Marți și miercuri, cerul va fi noros. În celelalte zile, cerul va fi variabil. Datele se regăsesc pe platforma Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Menționăm, până la ora 05:00 a zilei de 16 septembrie, Republica Moldova se va afla […] The post Când se opresc ploile? Datele meteorologilor pentru săptămâna viitoare  appeared first on NewsMaker.
14:50
Fostul primar de Sadova și viceprimar al orașului Călărași, Vladimir Susarenco, și soția acestuia au decedat. Informația a fost comunicată pe 16 septembrie de reprezentanții primăriilor orașului Călărași și satului Sadova. Autoritățile locale nu au comunicat detalii despre moartea celor doi. Pentru NewsMaker, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au menționat că specialiștii încă […] The post Fostul primar de Sadova și soția lui, găsiți fără suflare. Datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență  appeared first on NewsMaker.
13:10
Teatrul de Operă din Chișinău a fost inundat după ce, sub presiunea apei de pe acoperiș, au cedat două țevi. Una din cele două țevi s-a rupt în bucăți. În rezultat, scena teatrului a fost inundată. La fața locului au intervenit serviciile tehnice, care au schimbat țeava ruptă în bucăți și au evacuat apa de […] The post „Sub presiunea apei, au cedat două țevi”. Detalii în cazul Teatrului de Operă și Balet, care nu a rezistat ploii torențiale appeared first on NewsMaker.
12:40
Judocanul moldovean Victor Sterpu a obținut medalia de aur la Cupa Mondială pentru seniori „Grand Prix”. Competiția s-a desfășurat în Croația. Sportivul l-a învins în finală pe brazilianul Gabriel Falcao prin Ippon. Victor Sterpu este angajat al Inspectoratului General de Carabinieri al MAI.  Comitetul național olimpic și sportiv a anunțat că judocanul Victor Sterpu a […] The post Judocanul Victor Sterpu, carabinier moldovean, a obținut aurul în Croația (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
12:10
Președinta Maia Sandu a mulțumit tuturor celor care „au fost la datorie fără încetare și au dat o mână de ajutor oamenilor aflați în primejdie din cauza ploilor abundente de sâmbătă”. Potrivit șefei statului, autoritățile au lucrat toată noaptea acolo unde a fost nevoie de pomparea apei din gospodăriile inundate, deblocarea drumurilor și înlăturarea consecințelor […] The post „Mulțumesc tuturor celor care au fost la datorie fără încetare”. Maia Sandu, despre consecințele ploilor abundente appeared first on NewsMaker.
11:30
O fetiță de doi ani a fost transportată de urgență la spital. S-a întâmplat în seara zilei de 14 septembrie. Copila se afla într-un automobil de model Toyota Camry. Mașina s-a răsturnat într-un șanț, după ce a fost lovită de un alt automobil care, în încercarea de a evita acumulările de noroi și pietriș aduse […] The post O mașină s-a răsturnat într-un șanț, la Orhei: o fetiță de 2 ani – transportată de urgență la spital appeared first on NewsMaker.
11:00
Președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean au fost în raionul Leova, iar ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros – în raionul Strășeni. Oficialii au inspectat prejudiciile înregistrate în teritoriu urmare a ploilor abundente. Grosu a găsit în satul Filipeni și în orașul Leova mai multe drumuri impracticabile, gospodării inundate, clădiri avariate și afaceri înnămolite. […] The post Clădiri avariate, poduri distruse și afaceri înnămolite: ce au găsit Grosu, Recean și Efros la Strășeni și Leova FOTO appeared first on NewsMaker.
10:20
30 de persoane, printre care 3 copii, au fost evacuate din calea revărsărilor. 31 de drumuri publice naționale au fost afectate, alte 21 de trasee – inundate. În 67 de situații a fost nevoie de a defrișa arbori, în 110 cazuri s-a pompat apa din subsoluri și gospodării. Datele au fost comunicate, în dimineața zilei […] The post Peste 20 de trasee din Moldova – inundate; 30 de persoane, inclusiv 3 copii, evacuate. Consecințele ploilor abundente  appeared first on NewsMaker.
10:00
Transportul public din Chișinău circulă în regim obișnuit. Precizarea a fost făcută, în dimineața zilei de 15 septembrie, de Primăria Chișinău. Se întâmplă după ce în ajun a fost oprită circulația troleibuzelor și autobuzelor din cauza precipitațiilor abundente. Potrivit autorităților capitalei, în următoarele ore se așteaptă intensificarea ploilor, ceea ce ar putea afecta din nou […] The post Cum circulă duminică transportul public? Avertizarea primăriei Chișinău  appeared first on NewsMaker.
09:30
Toată țara este sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Avertizarea va fi valabilă până în dimineața zilei de 16 septembrie. Sunt prognozate ploi însoțite de descărcări electrice, periodic ploi torențiale și vânt puternic. Totodată, au comunicat reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic, riscul de inundații continue crește iar în anumite zone se poate intensifica. Autoritățile capitalei au declarat […] The post Toată țara, sub cod portocaliu de ploi cu descărcări electrice până luni  appeared first on NewsMaker.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:30
Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău nu a rezistat ploilor torențiale din cursul zilei de 14 septembrie. Soprana Valentina Nafornița a publicat imagini cu distrugerile din interior. „Plânge Opera… este strigător la cer. Ce siguranță poate avea artistul pășind pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieşu”? Este dramatic, dar […] The post „Plânge opera”. Imagini dramatice: Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” nu a rezistat ploii torențiale (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
19:10
Centrul Anticriză al Ministerului Afacerilor Interne va continua să activeze și să monitorizeze situația din țară și în următoarele 72 de ore, a anunțat premierul Dorin Recean, după ședința din 14 septembrie. Recean susține că la serviciul 112 se înregistrează câte 3-6 apeluri pe secundă, cele mai multe solicitări sunt pentru evacuarea apei și defrișarea […] The post ”Serviciul 112 înregistrează câte 3-6 apeluri pe secundă”. Dorin Recean anunță că Centrul Anticriză al MAI continuă să activeze appeared first on NewsMaker.
18:10
234 de secții de votare vor fi deschise peste hotare pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. Decizia a fost aprobată pe 14 septembrie de Comisia Electorală Centrală. Dintre acestea, trei secții vor fi destinate cetățenilor Republicii Moldova din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda, care optează […] The post 234 de secții de votare vor fi deschise peste hotare pentru alegerile prezidențiale și referendum. Câte secții vor fi deschise în Federația Rusă? appeared first on NewsMaker.
17:30
Comisia Electorală Centrală a anulat, pe 14 septembrie, înregistrarea Partidului Politic „ȘANSĂ” ca participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Această decizie anulează hotărârea anterioară nr. 2829/2024. Acțiunea survine în urma executării deciziei judecătoriei Bălți, care a impus suspendarea activității partidului pe o perioadă de 3 luni, o decizie susținută și de Curtea de […] The post Partidul „ȘANSĂ” exclus din cursa prezidențială și referendum. CEC a luat decizia appeared first on NewsMaker.
17:10
Zeci de salvatori și militari au intervenit cu echipament special în mai multe localități pentru a elimina efectele ploilor abundente din 14 septembrie. Cele mai multe intervenții au avut loc în centrul și sudul Republicii Moldova. Despre acesta anunță Guvernul pe pagina de telegram „Prima Sursă”.  Potrivit informațiilor, traseul R35 între orașul Cantemir și satul […] The post Zeci de salvatori și militari au intervenit cu echipament special în mai multe localități pentru a elimina efectele ploilor appeared first on NewsMaker.
16:40
Circulația troleibuzelor și autobuzelor în Chișinău va fi temporar suspendată din cauza precipitațiilor abundente din ultimele ore, a anunțat Regia Transport Electric Chișinău. Măsura este luată pentru a asigura siguranța călătorilor și a personalului. RTEC a anunțat că va furniza informații actualizate imediat ce condițiile meteorologice vor permite reluarea circulației. Precizăm că din cauza ploilor […] The post Circulația troleibuzelor și autobuzelor în Chișinău va fi temporar suspendată appeared first on NewsMaker.
16:20
Mai multe persoane din Chișinău au fost luate de apele puternice adunate în urma ploilor torențiale din 14 septembrie. Pe rețelele de socializare au apărut imagini și secvențe video în care persoanele duse de viituri încearcă să se salveze. Unii au început să înoate împotriva viiturilor, însă fără succes. Două fete au fost luate de […] The post Mai multe persoane din Chișinău luate de apă pe străzile din capitală (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
15:20
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a salutat decizia Statelor Unite ale Americii de a impune noi sancțiuni pentru trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă care sunt implicate în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova. Popșoi susține că este salutabil orice efort care sancționează tentativele de subminare a democrației, de interferență în […] The post „Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate și în acțiuni care promovează războiul”. Popșoi salută sancțiunile SUA appeared first on NewsMaker.
14:00
13 localități din 3 raioane sunt parțial deconectate de la energia electrică din cauza ploilor puternice din 14 septembrie. Cele afectate includ raionul Orhei cu satul Pelivan, raionul Cantemir cu satele Capaclia, Cania, Lărguța, Samalia, Iepureni, Stoianovca, Haragîș, Vișniovca și orașul Cantemir, și raionul Leova cu satele Cupcui, Romanovca și Sărata Nouă, anunță platforma guvernamentală […] The post Mai multe localități au rămas fără energie electrică. Care sunt acestea? appeared first on NewsMaker.
13:30
Premierul Dorin Recean a convocat pentru astăzi, 14 septembrie, la ora 16.00 o ședință la Centrul Anticriză al Ministerului de Interne la care vor participa toți reprezentanții structurilor de forță și ai autorităților publice locale din zonele afectate de ploile torențiale. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit informațiilor […] The post Mobilizare: Premierul Dorin Recean a convocat o ședință la Centrul Anticriză al Ministerului de Interne (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
12:30
Un fragment din testul de evaluare finală pentru nivelul B1, inclus în programul național de studiere a limbii române, elaborat de Ministerul Educației, este despre „OrheiLandul” lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare și al cărui partid a fost declarat în afara Constituției și catalogat drept „organizație criminală” de către autorități, în repetate […] The post Fragment despre parcul „OrheiLand” promovat în cadrul programului național de studiere a limbii române appeared first on NewsMaker.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.