Politik

Acum 8 ore
22:50
Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a PSDE în calitate de participant la referendumul constituțional din 20 octombrie. CEC menționează că 22 noiembrie 2023, Consiliul Politic Național al partidului a aprobat componența numerică de 145 de persoane și componența nominală de 136 de persoane. Ulterior, componența nominală au suferit schimbări. CEC a constatat ... Cu un banner „Salvăm Referendumul” afișat la partid, PSDE a primit refuz de a fi concurent electoral la plebescitul din 20 octombrie – Reacția formațiunii The post Cu un banner „Salvăm Referendumul” afișat la partid, PSDE a primit refuz de a fi concurent electoral la plebescitul din 20 octombrie – Reacția formațiunii appeared first on Politik.
22:50
Încă un participant s-a înregistrat la referendumul din 20 octombrie 2024, a anunțat Comisia Electorală Centrală. În cadrul ședinței de sâmbătă, 7 septembrie, membrii CEC au aprobat cererea Partidului Politic „ȘANSĂ” de a participa la referendumul republican constituțional, susținând opțiunea „NU”. Decizia ar putea să fie anulată de CEC dacă Curtea de Apel Bălți va ... Înregistrați la referendum, cu opțiunea „NU”, dar riscă să nu participe – CEC așteaptă decizia Curții de Apel Bălți în privința restricționării activității partidului „Șansă” The post Înregistrați la referendum, cu opțiunea „NU”, dar riscă să nu participe – CEC așteaptă decizia Curții de Apel Bălți în privința restricționării activității partidului „Șansă” appeared first on Politik.
22:50
Echipa națională de fotbal a Republicii Moldova a debutat cu victorie în noua ediție a Ligii Națiunilor. Într-o partidă din grupa a 2-a a Ligii D, „tricolorii” au învins pe teren propriu selecționata Maltei cu scorul de 2:0. Mihai Caimacov a deshis scorul în minutul 32. Mijlocașul de 26 de ani a transformat impecabil o ... Debut victorios pentru Naționala Moldovei la fotbal din Liga Națiunilor – Tricolorii au învins Malta cu 2:0 The post Debut victorios pentru Naționala Moldovei la fotbal din Liga Națiunilor – Tricolorii au învins Malta cu 2:0 appeared first on Politik.
22:50
Ion Basoc a cucerit medalia de argint la Jocurile Paralimpice de la Paris în concursul de para judo. În drumul spre marea finală, Ion Basoc, care a evoluat în categoria de greutate de +90 de kilograme, l-a învins mai întâi în sferturile de finală pe olandezul Daniel Knegt. Basoc s-a impus prin Ippon. În semifinale, ... Istorie pentru Moldova – Ion Basoc a cucerit prima medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Paris The post Istorie pentru Moldova – Ion Basoc a cucerit prima medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Paris appeared first on Politik.
Acum 24 ore
13:10
Din 7 septembrie intră în vigoare noile modificări ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică și examinare medicală a șoferilor. Potrivit poliției, mai exact, este majorat nivelul de concentrație de alcool pentru starea de ebrietate alcoolică. Șoferii depistați băuți la volan riscă amenzi mai mari de până la 150 de mii de lei și privarea ... Sancțiuni draconice pentru șoferii băuți la volan – Din 7 septembrie intră în vigoare noile modificări ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică The post Sancțiuni draconice pentru șoferii băuți la volan – Din 7 septembrie intră în vigoare noile modificări ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică appeared first on Politik.
13:10
Pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie, 1.996 de cetățeni moldoveni din străinătate s-au înregistrat pe site-ul CEC pentru a vota prin corespondență. De asemenea, 21.708 moldoveni au ales să își exprime votul la cea mai apropiată secție de votare din străinătate. Cei mai mulți dintre cei înscriși provin din Federația Rusă. În ... Câți moldoveni din diasporă s-au înregistrat pentru votul prin corespondență – Datele prezentate de CEC The post Câți moldoveni din diasporă s-au înregistrat pentru votul prin corespondență – Datele prezentate de CEC appeared first on Politik.
13:10
Mitropolia Moldovei acuză presiuni și intimidări din partea statului, după ce deputatul PAS, Vasile Șoimaru, a sugerat că activitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova ar putea fi interzisă. Într-un comunicat, Mitropolia a declarat că aceste afirmații ar fi o amenințare la adresa libertății religioase și a cerut oprirea „torturii morale” asupra preoților și ierarhilor. Anterior, președinta ... Mitropolia Moldovei acuză presiuni și intimidări din partea statului – „Încetați tortura morală la adresa Bisericii” The post Mitropolia Moldovei acuză presiuni și intimidări din partea statului – „Încetați tortura morală la adresa Bisericii” appeared first on Politik.
13:10
Peste 20 de mașini electrice au pornit în astăzi 7 septembrie, în cel mai mare maraton de acest fel desfășurat până acum în Republica Moldova și România – „Fast and green: 1000 km”. Participanții, împărțiți în echipe de câte doi șoferi, parcurg împreună peste 1000 km prin țară în cel mult 24 ore, încărcând cât ... Cel mai mare maraton de mașini electrice din Moldova și România a luat startul pe 7 septembrie – Participă și ministrul Parlicov The post Cel mai mare maraton de mașini electrice din Moldova și România a luat startul pe 7 septembrie – Participă și ministrul Parlicov appeared first on Politik.
13:00
Taylor Fritz s-a calificat în prima sa finală de Grand Slam a carierei, după ce a câștigat duelul 100% american cu Frances Tiafoe din a 2-a semifinală de la US Open. Fritz s-a impus în 5 seturi, scor 4-6, 7-5, 4-6, 6-4, 6-1, după 3 ore și 21 de minute de joc. Pentru marele trofeu, ... Taylor Fritz – Jannik Sinner, finala US Open 2024 – Primul american într-o finală de Grand Slam după 15 ani The post Taylor Fritz – Jannik Sinner, finala US Open 2024 – Primul american într-o finală de Grand Slam după 15 ani appeared first on Politik.
Ieri
22:10
Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost reluată, însă procesul a început cu probleme. Administrația aeroportului a anunțat că, începând cu data de 5 septembrie, s-a început recepționarea ofertelor pentru concurs. Totuși, până în prezent, nu a fost publicat calendarul detaliat al licitației, ceea ce reprezintă o deviație de la practica ... Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău reluată, însă fără un calendar pentru investitori The post Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău reluată, însă fără un calendar pentru investitori appeared first on Politik.
22:10
Scăderea semnificativă a cantităților de gaze naturale transportate în acest an a generat majorarea tarifelor de transport pe teritoriul R. Moldova începând cu 1 septembrie curent. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dacă prin sistemul național de transport al gazelor naturale au fost transportați, în anul trecut, 1,8 miliarde de metri cubi de ... Scăderea volumelor de gaze generează majorarea tarifelor de transport pe teritoriul RM începând cu 1 septembrie – Decizia luată de ANRE The post Scăderea volumelor de gaze generează majorarea tarifelor de transport pe teritoriul RM începând cu 1 septembrie – Decizia luată de ANRE appeared first on Politik.
22:10
Judecătoria Bălți a decis plasarea în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, a viceprimarului municipiului Soroca Ghenadie Mânăscurtă, a arhitectului șef Guțu Grigore și a secretarului Consiliului municipal Marcel Bușan, reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA) în dosare ce vizează trucarea unor licitații publice. Anunțul a fost făcut de către CNA vineri, 6 septembrie. ... Arest la domiciliu pentru viceprimarul de Soroca, arhitectul șef și secretarul Consiliului municipal – Sunt vizeazați în dosare privind trucarea unor licitații publice The post Arest la domiciliu pentru viceprimarul de Soroca, arhitectul șef și secretarul Consiliului municipal – Sunt vizeazați în dosare privind trucarea unor licitații publice appeared first on Politik.
22:10
Agenția Națională Transport Auto (ANTA) anunță că urmează a fi lansat sistemul informaţional „e-Bilet”, prin intermediul căruia cetăţenii vor putea procura bilete pentru a circula în transportul rutier. Datorită noilor reglementări, va fi asigurată transparența și eficiența în gestionarea transportului public de persoane, ceea ce va aduce beneficii  atât pentru cetățeni, cât și pentru operatorii ... Statul pregătește programul „e-Bilet”, pentru călătorii în transportul rutier – Ce spun transportatorii despre noul sistem The post Statul pregătește programul „e-Bilet”, pentru călătorii în transportul rutier – Ce spun transportatorii despre noul sistem appeared first on Politik.
22:10
Comisia Electorală Centrală a început procedura de verificare şi confirmare a cererilor de înregistrare pentru votul prin corespondență. La această etapă, are loc identificarea alegătorilor, procedură ce se efectuează prin verificarea identității acestora utilizând mijloace de verificare automatizate. Verificarea identităţii este efectuată pe baza comparării/potrivirii semnalmentelor faciale de pe fotografia ataşată de alegător cu poza ... CEC a demarat procedura de verificare şi confirmare a cererilor de înregistrare pentru votul prin corespondență The post CEC a demarat procedura de verificare şi confirmare a cererilor de înregistrare pentru votul prin corespondență appeared first on Politik.
22:10
Invitarea la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a fost o decizie neinspirată a ministrului moldovean de Externe, Mihail Popșoi. De această părere este profesorul universitar și fostul deputat, Ana Guțu. Ea și-a exprimat revolta față de vizita demnitarului maghiar, în contextul războiului din Ucraina. „Popșoi a luat-o în freză de la ... Ana Guțu: „Popșoi a luat-o în freză de la ministrul de externe al Ungariei, a încurcat miriștea cu politica externă” The post Ana Guțu: „Popșoi a luat-o în freză de la ministrul de externe al Ungariei, a încurcat miriștea cu politica externă” appeared first on Politik.
22:10
Partidului Politic Renaștere a fost înregistrat ca participant la referendumul republican. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale (CEC). Opțiunea partidului pentru integrarea Republicii Moldova în UE este „împotrivă”. Amintim că în data de 3 septembrie, membrii partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor au depus la CEC actele necesare pentru înregistrarea ... Partidul „Renaștere” concurent la referendumul pentru integrarea europeană – Va promova opțiunea „Împotrivă” The post Partidul „Renaștere” concurent la referendumul pentru integrarea europeană – Va promova opțiunea „Împotrivă” appeared first on Politik.
22:10
Ministerul Educației și Cercetării nu a asigurat în 2023 organizarea evidenței contabile corecte, ceea ce a făcut imposibilă obținerea probelor suficiente pentru a confirma valoarea de 7,8 miliarde de lei la grupa de conturi „Acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării”. Constatarea îi aparține Curții de Conturi, care a audiat raportul ... Audit al Curții de Conturi la Ministerul Educației – Nu a putut fi confirmată valoarea activelor de 7,8 miliarde de lei – Ce deficiențe ai mai constatat auditorii The post Audit al Curții de Conturi la Ministerul Educației – Nu a putut fi confirmată valoarea activelor de 7,8 miliarde de lei – Ce deficiențe ai mai constatat auditorii appeared first on Politik.
22:10
Aproximativ 80 la sută dintre deținătorii de gospodării țărănești nu și-au modificat codul fiscal sau pe scurt IDNO, lucru obligatoriu de la începutul acestui an, a declarat la un briefing directoarea adjunctă a Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc. Potrivit acesteia, nemodificarea în termen a noului IDNO tergiversează virarea subvențiilor către ... Statul obligă fermierii să-și actualizeze codul fiscal, în caz contrar nu vor primi sprijin financiar – Precizările AIPA The post Statul obligă fermierii să-și actualizeze codul fiscal, în caz contrar nu vor primi sprijin financiar – Precizările AIPA appeared first on Politik.
13:20
A 11-a zi de concurs de la US Open a stabilit finalistele de pe tabloul de simplu feminin de la Flushing Meadows. Aryna Sabalenka a trecut fără emoţii de Emma Navarro, scor 6-3, 7-6, iar Jessica Pegula a revenit impresionant în duelul cu sportiva din Cehia Karolina Muchova, scor 1-6, 6-4, 6-2. Duelul dintre Sabalenca ... Aryna Sabalenka – Jessica Pegula este marea finală de la US Open 2024 The post Aryna Sabalenka – Jessica Pegula este marea finală de la US Open 2024 appeared first on Politik.
13:20
Candidatul Blocului ”Împreună” la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu, a făcut astăzi un apel public la susținerea Referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în ciuda criticilor legate de contextul politic în care acesta are loc. Țîcu a declarat că, deși înțelege că partidul de guvernare utilizează Referendumul pentru a aduce beneficii politice președintei Maia ... Blocul „Împreună” va sprijini Referendumul UE, chiar dacă PAS îl utilizează în scopuri electorale The post Blocul „Împreună” va sprijini Referendumul UE, chiar dacă PAS îl utilizează în scopuri electorale appeared first on Politik.
13:20
Eurodeputatul Siegfried Mureșan a declarat că a depus un amendament la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2025 în care a solicitat o creștere cu 61 de milioane de euro a alocărilor pentru Vecinătatea estică, inclusiv pentru Republica Moldova. „Am solicitat 61 de milioane de euro în plus în Bugetul UE 2025 pentru ... Amendament la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2025 – Mureșan: Am solicitat 61 de milioane de euro pentru Vecinătatea estică, în special pentru Moldova The post Amendament la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2025 – Mureșan: Am solicitat 61 de milioane de euro pentru Vecinătatea estică, în special pentru Moldova appeared first on Politik.
13:20
Moldova devine cea mai scumpă rută de tranzit gaze din Europa, susține presa internațională.Traderii regionali s-au revoltat împotriva operatorului rețelei de gaze din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz (VMTG), după ce li s-a cerut să plătească tarife mai mari de transport pentru capacitatea rezervată înainte de majorarea prețurilor de la 1 septembrie. Cel puțin zece companii active ... Majorarea tarifelor de transport al gazului în Moldova descurajează traderii europeni de a aduce gaz pentru capacitățile rezervate The post Majorarea tarifelor de transport al gazului în Moldova descurajează traderii europeni de a aduce gaz pentru capacitățile rezervate appeared first on Politik.
13:20
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova anunță demararea unui proiect de desecretizare a documentelor istorice, cu scopul de a oferi publicului acces la informații esențiale despre trecutul național și de a spori transparența în legătură cu evenimentele istorice care au modelat destinul R. Moldova. În cadrul unei întâlniri ale conducerii SIS cu ... SIS continuă desecretizarea arhivelor din perioada KGB-lui și NKVD-lui The post SIS continuă desecretizarea arhivelor din perioada KGB-lui și NKVD-lui appeared first on Politik.
13:20
Grupul de inițiativă constituit de Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală listele de subscripție cu semnăturile colectate în susținerea candidatei la funcția de președinte, Maia Sandu. Împreună cu conducătorul grupului de inițiativă, avocatul Eduard Digore, a fost prezentă și actualul președinte de stat, Maia Sandu, notează IPN. CEC are la dispoziție ... Maia Sandu a prezentat la CEC listele de subscripție – Câte semnături a acumuat grupul de inițiativă The post Maia Sandu a prezentat la CEC listele de subscripție – Câte semnături a acumuat grupul de inițiativă appeared first on Politik.
13:20
Aflat la Chișinău, șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a vorbit despre parcursul european al RM. Oficialul a spuspus că Ungaria susține parcursul european al Moldovei alături de Polonia care va prelua prședenția UE după 1 ianuarie 2025. Totuși, Peter Szijjarto, a mai spus că unii miniștri de Externe din cadrul Uniunii Europene ar încerca să ... Șeful diplomației maghiare spune la Chișinău ce cred, în culise, oficialii europeni despre integrarea RM în UE The post Șeful diplomației maghiare spune la Chișinău ce cred, în culise, oficialii europeni despre integrarea RM în UE appeared first on Politik.
13:20
Astăzi este ultima zi în care cetățenii moldoveni se pot înregistra prealabil pentru alegerile din 20 octombrie, astfel anunțându-și intenția de a vota în afara țării. Tot astăzi este ultima zi în care alegătorii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia pot solicita votul prin corespondență, în acest caz înregistrarea fiind obligatorie, notează IPN. ... Ultima zi în care cetățenii moldoveni aflați peste hotare se pot înregistra prealabil pentru alegerile din toamnă – Câți alegători au utlizat această procedură The post Ultima zi în care cetățenii moldoveni aflați peste hotare se pot înregistra prealabil pentru alegerile din toamnă – Câți alegători au utlizat această procedură appeared first on Politik.
10:20
Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjárto, a ajuns astăzi, 6 septembrie, la Chișinău. Oficialul străin a fost întâmpinat de vicepremierul Popșoi. „I-am urat bun venit la Chișinău ministrului afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó”, a scris Mihai Popșoi pe pagina sa de Facebook. Péter Szijjárto a avut o întrevedere cu Mihai ... LIVE: Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjárto, este la Chișinău – Declarații de presă ale viceprim-ministrului, Mihai Popșoi și a omologului său maghiar    The post LIVE: Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjárto, este la Chișinău – Declarații de presă ale viceprim-ministrului, Mihai Popșoi și a omologului său maghiar    appeared first on Politik.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:00
Șeful Parchetului European, Laura Codruța Kovesi a vorbit din nou despre despre DNA-ul moldovenesc. Ea a fost întrebată, iarăși, dacă această instiuție are sau nu un viitor, iar răspunsul a fost destul de tranșant. Kovesi a dat de înțeles că autoritățile din RM mai mult vorbesc decât acționează „Am tot obosit să aud, faceți ce ... Laura Codruța Kovesi despre DNA-ul moldovenesc: „Am tot obosit să aud, faceți ce vreți, dar dragi colegi, suflecați-vă mînecile, apucați-vă de treabă” The post Laura Codruța Kovesi despre DNA-ul moldovenesc: „Am tot obosit să aud, faceți ce vreți, dar dragi colegi, suflecați-vă mînecile, apucați-vă de treabă” appeared first on Politik.
23:00
Președintele Maia Sandu nu este sigură că va participa la dezbaterile elctorale la prezidențiale. Totuși șeful statului a dat de înțeles că va urmări cu atenție cum vor evolua lucrurile în campania electorală. „Dezbaterile sunt un element util al democrației, atunci când cei care particiipă în aceste dezbateri își doresc ca să se dezbată pe ... Participă sau nu Maia Sandu la dezbaterile electorale – „Nu am spus nu, o să vedem cum vor evolua lucrurile” – Ce a spus despre utilizarea resursei administrative The post Participă sau nu Maia Sandu la dezbaterile electorale – „Nu am spus nu, o să vedem cum vor evolua lucrurile” – Ce a spus despre utilizarea resursei administrative appeared first on Politik.
21:40
FOTO: IPN Membrii asociației obștești Mișcarea „Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară” îndeamnă veteranii de război să nu participe la protestul anunțat pentru 11 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Membrii asociației au încurajat veteranii de război să dea dovadă de maturitate și să nu se lase manipulați de cei care vor să ... O parte din asociațiile de veterani îndeamnă colegii să nu iasă la protestul din 11 septembrie – „Este nevoie de liniște și nicidecum de proteste antistataleˮ The post O parte din asociațiile de veterani îndeamnă colegii să nu iasă la protestul din 11 septembrie – „Este nevoie de liniște și nicidecum de proteste antistataleˮ appeared first on Politik.
21:40
Compania aeriană airBaltic, care se confruntă cu mari dificultăți financiare, a anunțat lansarea unei noi rute între Vilnius și Chișinău, orașul de baștină al operatorului aerian. Noua cursă va fi operată săptămânal, în fiecare zi de miercuri, notează Bani.md. Această rută este a doua destinație baltică deservită de airBaltic din Republica Moldova, după ce compania ... O companie aeriană cu dificultăți financiare va opera zboruri de la Chișinău spre Vilnius The post O companie aeriană cu dificultăți financiare va opera zboruri de la Chișinău spre Vilnius appeared first on Politik.
21:40
Piața farmaceutică din Republica Moldova continuă să fie dominată de câteva companii majore, care își consolidează pozițiile prin creșteri semnificative ale cifrei de afaceri și ale cotelor de piață. În 2023, clasamentul celor mai mari companii farmaceutice din țară a rămas relativ stabil, cu schimbări notabile în ceea ce privește creșterile procentuale și dinamica pieței. ... Cine domină piața farmaceutică din Republica Moldova – Cifrele de afaceri sunt de miliarde de lei The post Cine domină piața farmaceutică din Republica Moldova – Cifrele de afaceri sunt de miliarde de lei appeared first on Politik.
21:00
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, pe 5 septembrie, legea care prevede donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot în cea mai modernă configurație – 3+ către Ucraina. Anunțul a fost făcut de instituția prezidențială de la București. Legea care prevede transferul unui sistem de rachete sol-aer Patriot în configurația 3+ a fost, anterior, adoptată ... Bucureștiul donează un sistem de rachete Patriot, Ucrainei – Președintele Iohannis a promulgat legea The post Bucureștiul donează un sistem de rachete Patriot, Ucrainei – Președintele Iohannis a promulgat legea appeared first on Politik.
21:00
Fondatorului Telegram, Pavel Durov, i sa interzis să părăsească Franța timp de șase luni – până în martie 2025. După cum scrie revista franceză Paris Match , citând surse informate, instanța a spart cauțiunea de cinci milioane de euro în părți: miliardarul trebuie să plătească un milion deodată, restul de 4 trebuie plătite în cinci ... Pavel Durov nu va putea părăsi Franța până în martie 2025 – Cauțiunea fabuloasă pe care trebuie s-o plătească instanței franceze The post Pavel Durov nu va putea părăsi Franța până în martie 2025 – Cauțiunea fabuloasă pe care trebuie s-o plătească instanței franceze appeared first on Politik.
21:00
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, întreprinde, în perioada 5-6 septembrie, o vizită de lucru în Grecia, unde va participa la cea de-a patra ediție a Summitului Metropolitan din Salonic, organizat de Economist Impact Events. Evenimentul va fi axat pe teme esențiale precum securitatea energetică și cooperarea regională în Europa de Sud-Est. Ministrul Parlicov va susține un ... Ministrul Parlicov pleacă la Salonic – Va participa la un summit privind rutele strategice de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova The post Ministrul Parlicov pleacă la Salonic – Va participa la un summit privind rutele strategice de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova appeared first on Politik.
20:50
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, participă la cea de-a 33-a ediție a Forumului Economic cu genericul „Timpul noilor lideri – modelarea viitorului împreună”, desfășurat în Karpacz, Polonia. Evenimentul reunește peste 6.000 de participanți din întreaga lume, lideri influenți în deciziile luate la nivel regional și global. Agenda include 500 de dezbateri, șase sesiuni ... Guvernatorul BNM, Anca Dragu, participă la un important forum economic din Europa Centrală și de Est The post Guvernatorul BNM, Anca Dragu, participă la un important forum economic din Europa Centrală și de Est appeared first on Politik.
20:50
Republica Moldova are în stoc aproximativ 170 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Cea mai mare parte din combustibil este păstrată în Ucraina, iar restul – în România. Anunțul a fost făcut de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Exclusiv TV, notează zvon.md ”Moldovagaz a procurat 120 de milioane de metri cubi de ... Care sunt stocurile de gaz ale Republicii Moldova – Anunțul făcut de ministrul Parlicov The post Care sunt stocurile de gaz ale Republicii Moldova – Anunțul făcut de ministrul Parlicov appeared first on Politik.
19:40
Fondul Monetar Internațional (FMI) va deveni primul organism financiar internațional major care își va trimite misiunea oficială în Rusia de la invazia din Ucraina din februarie 2022, a declarat marți, 3 septembrie curent, pentru Reuters Aleksei Mozhin, directorul executiv rus al FMI. Mozhin a declarat că misiunea Fondului Monetar Internațional va începe prin intermediul unui ... După 5 ani de absență, FMI trimite o misiune în Rusia – Va fi primul organism internațional major care ajunge acolo de la declanșarea războiului The post După 5 ani de absență, FMI trimite o misiune în Rusia – Va fi primul organism internațional major care ajunge acolo de la declanșarea războiului appeared first on Politik.
19:40
Austria este pregătită să devină o platformă de negocieri între Ucraina și Federația Rusă, negocierile de pace care „trebuie să aibă loc fără condiții prealabile și în condiții egale”. Cancelarul federal al Austriei Karl Nehammer a anunțat acest lucru pe X (Twitter), relatează European Pravda. Nehammer a scris că țara „ține cont de declarațiile președintelui ... Austria este pregătită să devină o platformă a negocierilor de pace între Ucraina și Federația Rusă – Declarația Cancelarului Nehammer The post Austria este pregătită să devină o platformă a negocierilor de pace între Ucraina și Federația Rusă – Declarația Cancelarului Nehammer appeared first on Politik.
19:20
Republica Moldova va avea în curând o misiune diplomatică la Astana. În acest sens, președintele Maia Sandu a semnat joi, 5 septembrie, Decretul privind aprobarea înființării Ambasadei Republicii Moldova în Republica Kazahstan. Potrivit autorităților, deschiderea unei misiuni diplomatice în capitala Kazahstanului reprezintă un pas esențial pentru extinderea prezenței R.Moldova în Asia Centrală. „Kazahstanul reprezintă o ... Președintele Sandu a semnat decretul privind deschiderea unei misiuni diplomatice în Kazahstan  – MAE va propune un ambsador The post Președintele Sandu a semnat decretul privind deschiderea unei misiuni diplomatice în Kazahstan  – MAE va propune un ambsador appeared first on Politik.
19:20
Situația din agricultură este dramatică, iar fermierii anunță noi proteste. Agricultorii declară că cele 100 de milioane de lei oferite de stat nu va rezolva problema, de accea, au apelat la ajutorul partenerilor externi. Pe de altă parte, Guvernul declară că depune eforturi pentru a sprijini fermierii afectați de seceta severă și temperaturile extrem de ... Guvernul s-a răzgândit – Ar putea institui starea de urgență în agricultură prin asumarea de răspundere The post Guvernul s-a răzgândit – Ar putea institui starea de urgență în agricultură prin asumarea de răspundere appeared first on Politik.
19:20
Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale s-a întrunit în ședință și a stabilit data de 10 septembrie 2024, ora 16:00, ziua în care vor fi examinate dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate. Astfel, pentru a se pronunța asupra dosarelor depuse, Comisia ... Comisia specială de preselecție a candidaților la șefia PCCOCS a anunțat ziua în care vor fi examinate dosarele The post Comisia specială de preselecție a candidaților la șefia PCCOCS a anunțat ziua în care vor fi examinate dosarele appeared first on Politik.
19:20
Autorităţile au procurat un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal „Influvac Tetra”, care vor fi distribuite în centrele de sănătate publică şi teritorială din ţară. Potrivit Ministerului Sănătății, cu aceste vaccinuri vor fi imunizaţi şi angajaţii instituţiilor medico-sanitare, care sunt expuşi riscului de infecţie. Deşi nu au precizat cât au costat ... Moldova se pregătește gripa sezonieră – Statul a procurat 200 de mii de doze de vaccin The post Moldova se pregătește gripa sezonieră – Statul a procurat 200 de mii de doze de vaccin appeared first on Politik.
16:30
Partidul Social Democrat European a depus joi, 5 septembrie, la Comisia Electorală Centrală cererea și setul de acte necesare pentru înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, cu opțiunea „DA”. Potrivit unui comunicat de presă, formațiunea reiterează și pe această cale atașamentul ferm față de valorile europene. „Credem cu tărie ... Rămas fără candidat la prezidențiale, PSDE vrea înscris ca participant la referendum The post Rămas fără candidat la prezidențiale, PSDE vrea înscris ca participant la referendum appeared first on Politik.
16:30
Jessica Pegula, favorita nr. 6 de la New York, a produs surpriza zilei pe tabloul feminin, eliminând-o în sferturile de finală pe Iga Swiatek, cap de serie nr. 1, în două seturi, scor 6-2, 6-4, după o oră și 29 de minute de joc, notează eurosport.ro Pegula a avut un start foarte bun de meci, ... Surpriza zilei la US Open – Iga Swiatek, eliminată în sferturile de finală de americanca, Jessica Pegula The post Surpriza zilei la US Open – Iga Swiatek, eliminată în sferturile de finală de americanca, Jessica Pegula appeared first on Politik.
16:30
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a explicat liderilor partidului pe care l-a fondat motivele pentru care a cerut demisia lui Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe. Conform presei de la Kiev, președintele ar fi declarat că oficialul „nu mai are energia necesară pentru a promova furnizarea de arme”, potrivit presei de la Kiev. Discuția dintre liderul de ... De ce a fost demis Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe de la Kiev – Explicațiile lui Zelenski The post De ce a fost demis Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe de la Kiev – Explicațiile lui Zelenski appeared first on Politik.
15:40
Președintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat joi pe Michel Barnier, fost negociator-șef al UE pentru Brexit, drept prim-ministru al țării, cu sarcina de a forma un nou guvern de uniune în serviciul țării, scrie Agerpres.ro În vârstă de 73 de ani, Michel Barnier, ar urma să devină cel mai în vârstă prim-ministru al țării, care ... După săptămâni de blocaj, Emmanuel Macron l-a desemnat pe fostul negociator pentru Brexit, Michel Barnier, în funcția de premier – Reacția stângii franceze The post După săptămâni de blocaj, Emmanuel Macron l-a desemnat pe fostul negociator pentru Brexit, Michel Barnier, în funcția de premier – Reacția stângii franceze appeared first on Politik.
15:40
740 de mii de lei! Atât va ridica judecătorul Nina Cernat, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) drept indemnizație unică de concediere, odată cu plecarea ei din sistem, la începutul lunii mai 2024. Aceasta este una dintre cele mai mari sume plătite în ultimii ani de stat, la plecarea din sistem a unui ... Indemnizație fabuloasă pentru un judecător din Moldova – Ce sumă va ridica magistratul la plecarea din sistem The post Indemnizație fabuloasă pentru un judecător din Moldova – Ce sumă va ridica magistratul la plecarea din sistem appeared first on Politik.
15:10
Marcel Spatari, fostul ministrul al Muncii și Protecției Sociale, în guvernul Gavrilița este nemulțumit de decizia autorităților de a restricționa accesul cetățenilor în AIC și de a permite accesul în terminalul aeroportuar doar pasagerilor și personalului autorizat. Într-o postare pe rețelele de socializare, ex-ministrul a recunoscut că era cât pe ce să piardă avionul de ... Un fost ministru din guvernul Gavrilița, nemulțumit de restricțiile din Aeroportul Chișinău: „Oamenii stau afară, în ploaie, în fața clădirii” The post Un fost ministru din guvernul Gavrilița, nemulțumit de restricțiile din Aeroportul Chișinău: „Oamenii stau afară, în ploaie, în fața clădirii” appeared first on Politik.
15:10
În ultimele 24 de ore, 33 de cetățeni străini au primit refuz de intrare pe teritoriul R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, în perioada menționată, oamenii legii au înregistrat 61 de încălcări, printre care: șapte treceri ilegale a frontierei de stat, șapte persoane care au încălcat regimul zonei de frontieră și cel în PTF, un ... Stop la frontieră – Câte persoane au primit refuz de intrare pe teritoriul RM în ultimele 24 de ore The post Stop la frontieră – Câte persoane au primit refuz de intrare pe teritoriul RM în ultimele 24 de ore appeared first on Politik.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.