Politik

Acum 12 ore
22:00
Astronomii au identificat cea mai masivă gaură neagră stelară descoperită în Calea Lactee până acum. Gaura neagră a fost observată cu misiunea europeană Gaia, iar masa găurii negre, care este de 33 de ori mai mare decât cea a Soarelui. Găurile negre stelare sunt formate în urma colapsului stelelor masive, iar cele identificate anterior în ... A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din Calea Lactee – Este extrem de aproape de noi, la doar… The post A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din Calea Lactee – Este extrem de aproape de noi, la doar… appeared first on Politik.
Acum 24 ore
21:30
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat, marți, noua lege a mobilizării militare un text extrem de controversat care a provocat un scandal uriaș în Ucraina din cauza clauzei care prevede că nici soldații care au luptat trei ani pe front nu pot fi demobilizați și trebuie să lupte în continuare, notează Digi24.ro Decizia adoptării acestei ... Președinte Zelenski promulgă o lege care revizuiește regulile de mobilizare a armatei The post Președinte Zelenski promulgă o lege care revizuiește regulile de mobilizare a armatei appeared first on Politik.
21:20
Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană a fost modificată, din nou, prin decret prezidențial. De această dată, șeful statului Maia Sandu aproape a dublat numărul membrilor Comisiei. Aceasta include acum și șefii instituțiilor care asigură securitatea în țară – Ministerul Apărării, Serviciul de Informații și Securitate (ISS) și Centrul de Combatere a Dezinformării. Noii comisii ... Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană suplinită cu noi membri – Decizia luată de președintele Sandu The post Componența Comisiei naționale pentru integrare europeană suplinită cu noi membri – Decizia luată de președintele Sandu appeared first on Politik.
16:10
Vremea neobișniut de caldă pentru această perioadă a anului se încheie. Meteorolgii au anunțat cod galben de schimbare bruscă a vremii, iar temeraturile vor reveni în albia normalului pentru luna aprilie. Totodată sunt anunțate, ploi torențiale, furtuni și rafale de vânt. Un ciclon se apropie de Republica Moldova, aducând cu el o schimbare bruscă a ... Gata cu temperaturile de vară – Cod galben de schimbare bruscă a vremii – Ploi torențiale, furtuni și rafale de vânt se apropie de Republica Moldova The post Gata cu temperaturile de vară – Cod galben de schimbare bruscă a vremii – Ploi torențiale, furtuni și rafale de vânt se apropie de Republica Moldova appeared first on Politik.
16:00
Patru formațiuni politice ar avea șansă să acceadă în forul legislativ de la Chișinău în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este vorba de spre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), car ar acumula 41,5% din sufragii, Partidul Socialiștilor (PSRM), care ar putea obține 23% din voturi, Partidul „Șansă” cotat cu  8,5% ... SONDAJ – Patru partide politice din Moldova ar accede în viitorul Parlament – Cine din politicieni înregistrează cel mai înalt nivel de încredere The post SONDAJ – Patru partide politice din Moldova ar accede în viitorul Parlament – Cine din politicieni înregistrează cel mai înalt nivel de încredere appeared first on Politik.
14:50
Magistrații Curții Constituționale (CC) au dat aviz pozitiv pe marginea proiectului de lege pentru modificarea Constituției prin organizarea unui referendumului republican constituțional. CC a statuat că initiativa de revizuire a Constituției este conformă, corespunde cadrului temporal și nu depășește limitele de revizuire a legii supreme. Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a declarat că hotărârile adoptate ... Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole: Hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican constituțional au putere juridică supremă fără o eventuală confirmare a Parlamentului The post Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole: Hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican constituțional au putere juridică supremă fără o eventuală confirmare a Parlamentului appeared first on Politik.
14:30
Magistrații Curții Constituționale (CC) au dat aviz pozitiv pe marginea proiectului de lege constituțional pentru modificarea Constituției asupra organizării referendumului republican. CC a statuat că initiativa de revizuire a Constituției este conformă, corespunde cadrului temporal și nu depășește limitele de revizuire a legii supreme „(…) Curtea Constituțională adoptă următorul aviz: 1. inițiativa de revizuire a ... Curtea Constituțională: Inițiativa de revizuire a Constituției RM prin referendum este conformă cu prevederile legii supreme – Ce spune Înalta Instanță în avizul pronunțat The post Curtea Constituțională: Inițiativa de revizuire a Constituției RM prin referendum este conformă cu prevederile legii supreme – Ce spune Înalta Instanță în avizul pronunțat appeared first on Politik.
12:40
Israelul nu a ajuns încă la un acord cu privire la modul în care să răspundă la atacul iranian din weekend, în urma căruia peste 300 de drone și rachete au fost lansate asupra teritoriului său, în prima confruntare militară directă dintre Republica Islamică și statul evreu, scrie CNN. Israelul trebuie să găsească un echilibru ... Va răspunde militar sau nu Israelul la recentul atac iranian – Care ar fi constrângerile guvernului Netanyahu The post Va răspunde militar sau nu Israelul la recentul atac iranian – Care ar fi constrângerile guvernului Netanyahu appeared first on Politik.
12:30
Curtea Constituțională va pronunța dispozitivul Avizului pe marginea sesizării privin inițierea referendumului republican de revizuire a Constituției, propus de PAS Potrivit proiectului, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană urmează să aibă loc pe 20 octombrie. Întrebarea propusă referendumului va fi „Sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eropeană?”. Referendumul inițiat de Maia Sandu ... Curtea Constituțională se va expune, astăzi, pe marginea proiectul de lege pentru modificarea Constituției asupra organizării referendumului republican The post Curtea Constituțională se va expune, astăzi, pe marginea proiectul de lege pentru modificarea Constituției asupra organizării referendumului republican appeared first on Politik.
12:30
R. Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene, făcute în iunie 2023 odată cu acordarea statutului de țară candidată pentru aderare la UE, și indicate de Consiliul European în decembrie 2023 pentru a putea lansa procesul de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles, notează ziarulnațional.md Singura restanță care mai rămâne ... Vicepremierul Gherasimov la raport în Comisia de profil a Parlamentului – Câte angajamente au fost îndeplinite de RM din recomandările Comisiei Europene din iunie 2023 privind statul de țară candidată The post Vicepremierul Gherasimov la raport în Comisia de profil a Parlamentului – Câte angajamente au fost îndeplinite de RM din recomandările Comisiei Europene din iunie 2023 privind statul de țară candidată appeared first on Politik.
12:30
Camera Reprezentanţilor Statelor Unite va vota săptămâna aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel, după luni de dispute politice între administraţia Joe Biden şi oponenţii săi republicani, a anunţat luni şeful Camerei inferioare a Congresului american, relatează AFP, transmite Agerpres. Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, ... Camera Reprezentanţilor din SUA votează săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel The post Camera Reprezentanţilor din SUA votează săptămâna aceasta proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina şi Israel appeared first on Politik.
12:30
Implementarea votului prin corespondență ar putea costa bugetul național aproximativ 14 milioane de lei, 8 dintre care sunt cheltuieli poștale. Bugetul este unul estimativ calculat pentru un eșantion de 10 mii de alegători, a precizat președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. Potrivit acesteia, un vot prin corespondență va costa în medie 16 dolari pentru Statele ... Cât ar putea costa bugetul de stat implementarea votului prin corespondență – Suma enunțată de președintele CEC The post Cât ar putea costa bugetul de stat implementarea votului prin corespondență – Suma enunțată de președintele CEC appeared first on Politik.
12:30
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a reactivat celula de criză în contextul situației de securitate din Orientul Mijlociu. Potrivit autorităților, securitatea și stabilitatea în zonă pot fi afectate pe un termen nedeterminat. MAE informează că până în prezent, ambasada Republicii Moldova la Tel-Aviv nu a primit nici o solicitare de la cetățenii noștri. Totodată, ... MAE de la Chișinău a reactivat celula de criză în contextul instabilității de securitate din Orientul Mijlociu The post MAE de la Chișinău a reactivat celula de criză în contextul instabilității de securitate din Orientul Mijlociu appeared first on Politik.
Ieri
23:20
Jannik Sinner și Novak Djokovic au fost eliminați în aceeași fază a competiției la Monte Carlo. Dacă italianul și-a egalat evoluția de anul trecut, sârbul s-a întrecut pe sine la Monaco, astfel că a câștigat teren în fața principalului său contracandidat la locul 1 ATP. În acest moment, Novak Djokovic are în clasamentul LIVE 10035 ... Novak Djokovic își păstrează poziția de numărul 1 ATP – Câte puncte a acumulat sârbul la turneul de la Monte Carlo The post Novak Djokovic își păstrează poziția de numărul 1 ATP – Câte puncte a acumulat sârbul la turneul de la Monte Carlo appeared first on Politik.
22:10
Vicepremierul Mihai Poșoi, ministru al afacerilor externe, susține că asistența Consiliului Europei este extrem de importantă și valoroasă, cu precădere în contextul provocărilor actuale existente și în special a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Suntem determinați mai mult ca niciodată să avansăm cu pași fermi pe agenda de reforme a țării noastre, să combatem amenințările ... Mihai Popșoi la Strasbourg: Moldova pregătește un nou Plan de acțiuni cu Consiliul Europei The post Mihai Popșoi la Strasbourg: Moldova pregătește un nou Plan de acțiuni cu Consiliul Europei appeared first on Politik.
21:50
Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până la 15 mai, iar candidații care vor întruni condițiile vor fi invitați la interviu în fața membrilor CSP. Totodată, membrii CSP au modificat Regulamentul de ... CSP anunță un nou concurs pentru funcția de procuror general – Dosarele de participare pot fi depuse până la 15 mai – Ce schimbări au intervenit în regulamentul CSP The post CSP anunță un nou concurs pentru funcția de procuror general – Dosarele de participare pot fi depuse până la 15 mai – Ce schimbări au intervenit în regulamentul CSP appeared first on Politik.
13:30
Fostul membru CSP, Olesea Vîrlan ar putea fi amendată până la 4500 de lei pentru vicierea votului în Consiliul Superior al Procurorilor în cazul concursului pentru funcția de procuror general Șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a refuzat pornirea dosarului penal pe acest caz, precizând că este o acțiune ce trebuie pedepsită contravențional, pentru că Olesea ... Fostul membru CSP, Olesea Vîrlan ar putea fi amendată până la 4500 de lei pentru vicierea votului în Consiliul Superior al Procurorilor în cazul concursului pentru funcția de procuror general The post Fostul membru CSP, Olesea Vîrlan ar putea fi amendată până la 4500 de lei pentru vicierea votului în Consiliul Superior al Procurorilor în cazul concursului pentru funcția de procuror general appeared first on Politik.
13:00
Autoritățile examinează posibilitatea oferii unui sprijin monetar pentru căldură și nu cum este acum în factură. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, într-un interviu pentru Moldova 1. Acest lucru va depinde și de prețul la resursele de energie, dar și de capacitățile financiare ale Guvernului. „Dacă ... Statul vrea să renunțe la plata compensațiilot la căldură în factură în favoarea unei plăți monetare – Ce spune ministrul Buzu The post Statul vrea să renunțe la plata compensațiilot la căldură în factură în favoarea unei plăți monetare – Ce spune ministrul Buzu appeared first on Politik.
12:50
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat Raportul Comisiei de evaluare externă (Comisia Vetting) al candidatului Ion Munteanu, actualul Procuror General Interimar, la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Decizia a fost aprobată la ședința de luni, 15 aprilie curent, însă fără a fi transmisă în direct, din cauza unor deficiențe tehnice. ... Procurorul general interimar, Ion Munteanu alege să fie judecător la CSJ – Raportul Comisiei Vetting în cazul lui, acceptat de CSM The post Procurorul general interimar, Ion Munteanu alege să fie judecător la CSJ – Raportul Comisiei Vetting în cazul lui, acceptat de CSM appeared first on Politik.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:50
Patru partide extraparlamentare din Moldova au anunțat formarea unui bloc politic comun, denumit Blocul „Împreună”. Este vorba de Partidul Schimbării, Partidul Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) și Liga Orașelor și Comunelor (LOC). Anunțul a fost făcut duminică, 14 aprilie, după ședința comună a birourilor politice. Totodată, partidele au lansat astăzi ... Patru partide extraparlamentare s-au coalizat într-un bloc politic – Formațiunile coalizate propun spre consultare un „pact pentru Europa” The post Patru partide extraparlamentare s-au coalizat într-un bloc politic – Formațiunile coalizate propun spre consultare un „pact pentru Europa” appeared first on Politik.
23:30
Stefanos Tsitsipas, al 12-lea jucător al lumii, a cucerit marele trofeu de la Monte Carlo pentru a treia oară în carieră, după ce l-a învins duminică în marea finală pe Casper Ruud în minimum de seturi. Stefanos Tsitsipas, ocupant al locului 12 ATP, e din nou campion la turneul de 1000 de puncte de la ... Stefanos Tsitsipas triplu campion la Monte Carlo – Ce borne a stabilit grecul The post Stefanos Tsitsipas triplu campion la Monte Carlo – Ce borne a stabilit grecul appeared first on Politik.
00:50
Iranul a lansat rachete balistice spre Israel scrie agenția IRNA. Se estimează că între 400 și 500 de drone și rachete sunt lansate împotriva Israelului din Irak, Siria, sudul Libanului și regiunile controlate de Houthi din Yemen, dar cea mai mare parte va fi lansată din Iran, a declarat un înalt oficial american pentru ABC ... Iranul a lansat rachete balistice și sute de drone spre Israel la o distanță de peste 1700 de km – Care sunt țintele vizate The post Iranul a lansat rachete balistice și sute de drone spre Israel la o distanță de peste 1700 de km – Care sunt țintele vizate appeared first on Politik.
13 aprilie 2024
23:30
Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu, Mai multe state din regiune și-au închis spațiile aeriene, iar unele surse dau imagini cu lansarea dronelor dinspre Iran spre Israel Iordania a anunțat sâmbătă că și-a închis temporar spațiul aerian ca răspuns la „pericolele tot mai mari” din Orientul Mijlociu, unde tensiunile sunt la cel mai înalt nivel între ... Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu – Mai multe state din regiune și-au închis spațiile aeriene, iar unele surse dau imagini cu lansarea dronelor dinspre Iran spre Israel The post Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu – Mai multe state din regiune și-au închis spațiile aeriene, iar unele surse dau imagini cu lansarea dronelor dinspre Iran spre Israel appeared first on Politik.
22:30
Norvegianul, Casper Ruud a reușit meciul carierei și l-a învins în premieră pe Novak Djokovic. Ruud a acces în marea finală de la Monte Carlo, pe care o va disputa în compania lui Stefanos Tsitsipas. Casper Ruud, al 10-lea jucător al lumii, l-a învins în premieră pe sârb, cu scorul de 6-4, 1-6, 6-4, la ... Novak Djokovic eliminat în semifinale la Monte Carlo – Tsitsipas-Ruud marea finală de la Monaco – Chiar și așa, sârbul rămâne numărul 1 mondial The post Novak Djokovic eliminat în semifinale la Monte Carlo – Tsitsipas-Ruud marea finală de la Monaco – Chiar și așa, sârbul rămâne numărul 1 mondial appeared first on Politik.
20:00
Primul și ultimul sunet vor fi în weekend. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat structura anului de studii 2024/2025. Potrivit ministrului, zilele vor fi foarte scurte și pe deplin achitate. „Anul de studii va începe pe 1 septembrie, fiind o zi de duminică. În realitate se va desfășura tradiționalul eveniment de deschidere, după care lumea ... Schimbări în structura de studii pentu elevi și profesori în viitorul an școlar – Anunțul făcut de ministrul Dan Perciun The post Schimbări în structura de studii pentu elevi și profesori în viitorul an școlar – Anunțul făcut de ministrul Dan Perciun appeared first on Politik.
20:00
Tendințe bune pe piața muncii din Moldova. Tot mai multe persoane sunt angajate în câmpul muncii, iar numărul celor care muncesc nedeclarat, adică primesc salarii în plic, scade. Afirmația aparține ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, care a precizat că aceste reforme sunt parte a procesului mai complex de integrare europeană a Republicii Moldova. ... Schimbări pe piața muncii – Numărul persoanelor care primesc salarii în plic scade – Ce spune ministrul Buzu The post Schimbări pe piața muncii – Numărul persoanelor care primesc salarii în plic scade – Ce spune ministrul Buzu appeared first on Politik.
20:00
Transparența decizională în procesul legislativ rămâne un aspect critic, aceasta fiind afectată și de rulajul modificărilor ordinii de zi. Potrivit experților Promo-LEX, aproximativ 94% din ordinea de zi a ședințelor plenare din 11-12 aprilie fost modificată, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra procesului decizional și a înțelegerii de către deputați a proiectelor examinate ... A câta oară -Transparența decizională în Legislativ rămâne la cote critice – Ce spun experții Promo-LEX The post A câta oară -Transparența decizională în Legislativ rămâne la cote critice – Ce spun experții Promo-LEX appeared first on Politik.
20:00
Deși este un stat candidat la UE, Moldova rămâne sub minitorizarea Consiliului Europei. Ministrul Afacerilor Externe se va afla săptîmâna viitoare la Strasburg unde va participa la sesiunea de primăvară a APCE. Mihai Popșoi, va prezenta un raport în cadrul forului parlamentar pan european La Strasbourg, potrivit comunicatului publicat de Ministerul Afacerilor Externe, șeful diplomației ... Moldova rămâne în vizorul instituțiilor europene – Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, va prezenta un raport în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei The post Moldova rămâne în vizorul instituțiilor europene – Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, va prezenta un raport în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei appeared first on Politik.
20:00
Statul anunță o masură drastică pentru fermierii care vor prezenta date eronate despre terenurile deținute. Astfel, fermierii care vor prezenta informații greșite vor trebui să restituie subvențiile pe care le-au primit și vor fi incluși în lista de interdicție a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. În acest sens, pentru o mai bună organizare ... Masură drastică pentru fermierii care vor prezenta date eronate despre terenurile deținute – Vor trebui să…. The post Masură drastică pentru fermierii care vor prezenta date eronate despre terenurile deținute – Vor trebui să…. appeared first on Politik.
12 aprilie 2024
23:40
Mastersul ATP 1000 de la Monte Carlo intră în faza semifinalelor. Astfel, au fost stabiliți cei patru semifinaliști. Novak Djokovic (1) se va duela cu Casper Ruud (8), iar Stefanos Tsitsipas (12) se va afla față în față cu Jannik Sinner (2). În semifinale, Jannik Sinner va da peste Stefanos Tsitsipas, grecul fiind cel care ... Semifinale de foc la Mastersul de la Monte Carlo, Djokovic- Ruud și Sinner- Tsitsipas The post Semifinale de foc la Mastersul de la Monte Carlo, Djokovic- Ruud și Sinner- Tsitsipas appeared first on Politik.
23:20
Creatorul de modă italian Roberto Cavalli, cunoscut timp de decenii datorită pieilor de piton şi imprimeurilor sale extravagante, a murit vineri la vârsta de 83 de ani, a anunţat presa italiană. Agenţia italiană ANSA a precizat că designerul a murit la domiciliul său din Florenţa (centrul Italiei) după o lungă boală, transmite News.ro. El a ... Creatorul de modă italian, Roberto Cavalli a murit la 83 de ani – Designerul s-a stins din viață la domiciliul său din Florenţa, centrul Italiei, după o lungă boală The post Creatorul de modă italian, Roberto Cavalli a murit la 83 de ani – Designerul s-a stins din viață la domiciliul său din Florenţa, centrul Italiei, după o lungă boală appeared first on Politik.
23:20
Proiectul de lege care prevede revizuirea hărții judiciare a ajuns de la Guvern la Parlament. Documentul a fost votat de Legislativ în prima lectură și prevede reorganizarea instanțelor judecătorești și a curților de apel, cu scopul de a îmbunătăți calitatea actului justiției și de a asigura utilizarea rațională a banului public.  Proiectul de lege a ... Parlamentul dă undă verde revizuirii hărții judiciare – Care instanțe vor fi reorganizate The post Parlamentul dă undă verde revizuirii hărții judiciare – Care instanțe vor fi reorganizate appeared first on Politik.
15:30
Proprietarii terenurilor cu destinație agricolă nu vor fi notificați cu privire la obligativitatea achitării primei de asigurare medicală. Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul care introduce modificări în Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. De scutirea plății vor beneficia proprietarii de ... Proprietarii terenurilor cu destinație agricolă nu vor fi notificați să achite prima de asigurare medicală – Decizia luată de Parlament The post Proprietarii terenurilor cu destinație agricolă nu vor fi notificați să achite prima de asigurare medicală – Decizia luată de Parlament appeared first on Politik.
15:20
Ministrul Educației Dan Perciun spune că în RM deficit de cadre didactice se acutizează, iar pentru a recupera sistemul educațional ar avea nevoie de 30 de ani „Deficitul de cadre didactice este o provocare în domeniul educației. Tendința din ultimii ani este că din cei o mie de absolvenți ai universităților cu profil pedagogic, doar ... Deficit alarmant de cadre didactice în Moldova – Ministrul Perciun: „Ne trebuie 30 de ani pentru a recupera” The post Deficit alarmant de cadre didactice în Moldova – Ministrul Perciun: „Ne trebuie 30 de ani pentru a recupera” appeared first on Politik.
15:20
Secretarul consiliului local va putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute. Deputații au adoptat, la ședința plenară de astăzi, proiectul de lege care prevede că secretarul consiliului local va putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute. Prin modificările operate au fost revizuite atribuțiile de bază pentru funcția de secretar al consiliului local. Astfel, ... Secretarul consiliului local va avea competențe din domeniul notarial – Ce acte va putea elibera The post Secretarul consiliului local va avea competențe din domeniul notarial – Ce acte va putea elibera appeared first on Politik.
15:00
Deputații au audiat raportul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Numărul petițiilor depuse la CNPDCP în 2023 este în creștere. Opoziția BCS spune că în RM oricine are acces la datele cu caracter personal iar Parlamentul ar trebui să intervină pentru a limita persoanele sau instituțiile care au acces la aceste date. Potrivit raportului ... Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal la raport în Parlament – Numărul petițiilor depuse la CNPDCP este în creștere – Opoziția – În Moldova oricine are acces la datele cu caracter personal The post Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal la raport în Parlament – Numărul petițiilor depuse la CNPDCP este în creștere – Opoziția – În Moldova oricine are acces la datele cu caracter personal appeared first on Politik.
13:50
Parlamentul examinează în lectură finală proiectul votului prin corespondență care ar putea fi extins și în alte state decât SUA și Canada. Deputații vor examina proiectul în lectură finală în baza amendamentelor propuse iar unul din ele se referă la capitolul Dispoziții finale și Tranzitorii. Potrivit proiectului de lege, deși inițial era vorba de aplicarea ... LIVE: Ședința Parlamentului – Votul prin corespondență ar putea fi extins și în alte state decât SUA și Canada – Legislativul examinează proiectul în lectură finală The post LIVE: Ședința Parlamentului – Votul prin corespondență ar putea fi extins și în alte state decât SUA și Canada – Legislativul examinează proiectul în lectură finală appeared first on Politik.
13:50
FOTO:IPN Președinția malteză a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pledează pentru acordarea unui statut special pentru Transnistria în componența R. Moldova, continuând „munca predecesorilor noștri”. „Reafirmăm angajamentul nostru pentru procesul de reglementare transnistreană. Noi ne dorim o soluție pașnică și de durată, în baza suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, în ... Președintele în exercițiu OSCE: „Procesul de negocieri 5+2 este pus pe pauză, dar încurajăm discuțiile în formatul 1+1” – Popșoi: „Rusia trebuie să-și retragă trupele și munițiile din Moldova” The post Președintele în exercițiu OSCE: „Procesul de negocieri 5+2 este pus pe pauză, dar încurajăm discuțiile în formatul 1+1” – Popșoi: „Rusia trebuie să-și retragă trupele și munițiile din Moldova” appeared first on Politik.
13:50
„CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră, iar prețul de achiziție a fost mult sub cel pe care îil achită consumatorii casnici Care a fost prețul – E mult sub tariful pe care îl achtă consumatorii casnici S.A. „CET-Nord”, a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de ...  „CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale de pe bursă – Care a fost prețul – E mult sub tariful pe care îl achtă consumatorii casnici The post  „CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale de pe bursă – Care a fost prețul – E mult sub tariful pe care îl achtă consumatorii casnici appeared first on Politik.
13:50
În primele zile de la lansarea Recensământului, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe și 127 de mii de persoane În primele patru zile de la lansarea Recensământului populației și locuințelor, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, fiind completate chestionarele de recensământ de către circa 127 de mii de persoane. ... Biroului Național de Statistică anunță numărul de persoane și locuințe recenzate în primele zile ale Recensământului The post Biroului Național de Statistică anunță numărul de persoane și locuințe recenzate în primele zile ale Recensământului appeared first on Politik.
09:10
The post LIVE: Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, susține un briefing de presă  privind desfășurarea Recensământului populației și locuințelor appeared first on Politik.
11 aprilie 2024
23:10
Guvernul își propune să integreze economic regiunea transnistreană în cadrul R. Moldova până în 2030. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, notează deschide.md „Un Guvern își pune sarcini, nu pronosticuri. Și sarcinile pe care ni le punem noi sunt ca, cel puțin până în 2030, cu regiunea transnistreană să fie încheiat ... Declarație optimistă a vicepremierului Serebrian – Regiunea transnistreană, integrată economic cu malul drept al Nistrului, până în 2030 The post Declarație optimistă a vicepremierului Serebrian – Regiunea transnistreană, integrată economic cu malul drept al Nistrului, până în 2030 appeared first on Politik.
22:40
Forțele ruse au distrus complet cea mai mare centrală electrică din zona Kievului. Termocentrala Tripliska era ultima din cele trei uzine electrice deținute de compania Centrenegro. O alta a fost distrusă în martie în regiunea Harkov, iar una a fost capturată de ruși în 2022, în regiunea Donețk. Atacul masiv la rușilor de peste noapte ... Rușii au distrus cea mai mare termocentrală din regiunea Kievului – Dmytro Kuleba: Nu am fi pierdut termocentrala Trypillia dacă am fi avut sisteme Patriot The post Rușii au distrus cea mai mare termocentrală din regiunea Kievului – Dmytro Kuleba: Nu am fi pierdut termocentrala Trypillia dacă am fi avut sisteme Patriot appeared first on Politik.
22:30
Raportul de activitate pentru 2023 a fost prezentat în Parlament de șeful CA, Liliana Vițu. În cursul anului 2023, pentru încălcări în domeniul legislației audiovizuale, Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat amenzi care au ajuns peste tre milioane de lei. La fel, CA a constatat că jumătate din serviciile media active nu au destul conținut local ... Consiliul Audiovizualului la raport în Parlament: Amenzi de milioane, licențe suspendate, încălcarea legislației din partea radidifuzorilor – Opoziția parlamentară – CA și radiodifuzorul public, subordonat politic The post Consiliul Audiovizualului la raport în Parlament: Amenzi de milioane, licențe suspendate, încălcarea legislației din partea radidifuzorilor – Opoziția parlamentară – CA și radiodifuzorul public, subordonat politic appeared first on Politik.
21:10
Prestație sub așteptări a șefului CNA în Parlament la prezentarea raportului de activitate a instituției în anul 2023 Alexandr Pînzari a fost evaziv la întrebările deputaților despre dosarele de corupție din mai multe domenii despre care presa a scris că CNA nu a avansat prea mult. Este vorba de combaterea corupției în sectorul public, cel ... Prestație timidă a CNA în anul 2023 – Șeful instituției evaziv în Parlament despre corupția în achiziții publice, sectorul energetic și licitația la Aeroport The post Prestație timidă a CNA în anul 2023 – Șeful instituției evaziv în Parlament despre corupția în achiziții publice, sectorul energetic și licitația la Aeroport appeared first on Politik.
17:10
Rada Supremă de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind mobilizarea, în a doua și ultima lectură. Din proiectul legii a fost exclusă norma privind demobilizarea după trei ani de serviciu militar. Se relatează că prevederea a fost retrasă, în ultimul moment, la rugămintea Ministerului Apărării și a comandantului-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, ... Rada de la Kiev revizuiește regulile de mobilizare în armata ucraineană și majorează la 70 de mii de grivne pe lună salariile militarilor care luptă pe prima linie The post Rada de la Kiev revizuiește regulile de mobilizare în armata ucraineană și majorează la 70 de mii de grivne pe lună salariile militarilor care luptă pe prima linie appeared first on Politik.
16:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a susținut conceptul proiectului votului prin corespondență pentru cetățenii moldoveni din Statele Unite ale Americii și Canada. Proiectul de aviz a fost aprobat de 5 membri din cei 8 prezenți la ședință. Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a declarat că instituția susține de principiu proiectul de lege. Opoziția parlamentară a criticat conceptul ... CEC a avizat pozitiv proiectul votului prin corespondență, iar opoziția parlamentară vrea avizul Comisiei de la Veneția The post CEC a avizat pozitiv proiectul votului prin corespondență, iar opoziția parlamentară vrea avizul Comisiei de la Veneția appeared first on Politik.
13:40
Conform datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării se estimează că economia Republicii Moldova va înregistra o creștere modestă în anul 2024, de doar 2,5%, cu un PIB estimat la 328 miliarde de lei. Proiecțiile pentru anii următori arată o tendință de creștere sub așteptări a PIB-ului la 3% în 2025, 3,3% în 2026 ... Creștere moderată a economiei moldovenești în 2024 – Previziunile sub așteptări ale Ministerului Dezvoltării Economice The post Creștere moderată a economiei moldovenești în 2024 – Previziunile sub așteptări ale Ministerului Dezvoltării Economice appeared first on Politik.
12:40
Președintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a precizat, în timpul audierilor din Parlament asupra raportului de activitate a instituției pentru anul trecut, că primește un salariu lunar de 31 de mii de lei. Vițu a vorbit și despre salariilor altor membri, inclusiv cel al funcționarilor din CA, notează jurnal.md „Pe card 31 de mii acum. În ... Președintele Consiliului Audiovizualului deschide parantezele – Cu cât sunt remunerați membrii CA The post Președintele Consiliului Audiovizualului deschide parantezele – Cu cât sunt remunerați membrii CA appeared first on Politik.
12:30
Candidații la bacalaureat în sesiunea 2024 vor susține probele de examen în 93 de centre, dintre care 31 se află în municipiul Chișinău. Lista centrelor a fost aprobată de Comisia Naționale de Examene. Instituirea centrelor de bacalaureat și desemnarea președinților și secretarilor acestora a fost decisă urmare a propunerilor transmise de Organele locale de specialitate ... 93 de centre vor găzdui bacalaureatul în sesiunea 2024 – Câți candidați vor susține examenele în acest an   The post 93 de centre vor găzdui bacalaureatul în sesiunea 2024 – Câți candidați vor susține examenele în acest an   appeared first on Politik.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.