Politik

Acum 24 ore
15:10
Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” spune că în RM se atestă o înviorare calitativă a creditării populației, nu și în cazul agenților economici unde creditarea este negativă. „Acest lucru nu a fost înregistrat vreodată în vreo țară din Europa. Aceasta arată că situația din economie ... Expert: Creditarea de către bănci a businessului în Moldova a înregistrat o prăbușire – Agenții economici nu i-au credite pentru dezvoltare, dar preferă să țină banii în bănci The post Expert: Creditarea de către bănci a businessului în Moldova a înregistrat o prăbușire – Agenții economici nu i-au credite pentru dezvoltare, dar preferă să țină banii în bănci appeared first on Politik.
14:50
Prețurile petrolului au rămas aproape de cel mai redus nivel din ultimele șase săptămâni din cauza preocupărilor legate de cererea globală slabă, transmite Reuters. Prețul țițeiului american West Texas Intermediate pentru septembrie rămâne la 77,59 dolari pe baril. Stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 3,7 milioane de barili, săptămâna trecută, în comparație cu ... Continuă trendul de ieftinire a carburanților -Prețurile petrolului la cel mai redus nivel din ultimele șase săptămâni – Cât vor costa benzina și motorina în weekend The post Continuă trendul de ieftinire a carburanților -Prețurile petrolului la cel mai redus nivel din ultimele șase săptămâni – Cât vor costa benzina și motorina în weekend appeared first on Politik.
14:30
După ce primarul Capitalei, Ion Ceban a scris despre tergiversarea construcției nodului rutier de pe șoseaua Balcani, replica a venit imediat din partea ministrului Andrei Spînu. „Și acest pod nu este Mihai Viteazul și Primăria Chișinău nu este responsabilă. Dar niciun membru din PAS nu se plânge de ambuteiajele zilnice de pe acel drum care ... Noi replici între ministrul Spînu şi primarul Ceban – Mărul discordiei ar fi podurile din Chișinău The post Noi replici între ministrul Spînu şi primarul Ceban – Mărul discordiei ar fi podurile din Chișinău appeared first on Politik.
14:30
Preşedintele Maia Sandu a ajuns în Franţa, acolo unde participă la evenimentul de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară 2024 de la Paris, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume.  ”Hai, Moldova! Azi le-am urat noroc olimpicilor noștri și le-am mulțumit pentru că știu că vor reprezenta țara noastră cu demnitate la Jocurile ... Președintele Sandu, participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de vară – S-a întâlnit cu olimpicii moldoveni la Paris The post Președintele Sandu, participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de vară – S-a întâlnit cu olimpicii moldoveni la Paris appeared first on Politik.
14:30
În iunie 2024, datoria publică totală a Republicii Moldova a crescut, față de luna precedentă, cu 2 miliarde 451,6 milioane de lei (+2,3%),iar în perioada ianuarie-iunie 2024 a crescut cu 3 miliarde 037,3 milioane de lei (+2,9%),totalizând un nou maxim istoric de 107,04 miliarde lei, transmite infomarket.md Precedentul maxim istoric al datoriei publice totale a ... Datoria publică a Republicii Moldova atinge un nou prag istoric de 107,04 miliarde lei – Nu e un prag critic, spun autoritățile The post Datoria publică a Republicii Moldova atinge un nou prag istoric de 107,04 miliarde lei – Nu e un prag critic, spun autoritățile appeared first on Politik.
14:30
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea spune că, deocamdată, nu poate fi declarată stare de urgență în agricultură, așa cum au solicitat, anterior, agricultorii, pentru că statul nu cunoaște clar volumul pagubelor, dar dă asigurări că toți fermierii afectați vor fi despăgubiți „Se vor identifica resurse financiare, vom face apel la partenerii de dezvoltare…pot fi bani, motorină, poate ... Ministrul Bolea nu vrea stare de urgență în agricultură – Nu se cunoaște clar volumul pagubelor, dar dă asigurări că toți fermierii afectați vor fi despăgubiți The post Ministrul Bolea nu vrea stare de urgență în agricultură – Nu se cunoaște clar volumul pagubelor, dar dă asigurări că toți fermierii afectați vor fi despăgubiți appeared first on Politik.
Ieri
21:30
Premierul Dorin Recean anunță că miercuri va anunța numele candidatului la funcția de ministru al Finanțelor. „Miercuri, când dl Rotaru va fi aprobat de Parlament în calitate de viceguvernator al Băncii Naționale, eu voi propune președintei Maia Sandu candidatura pentru funcția de ministru al Finanțelor”, a declarat Dorin Recean. Întrebat dacă poate să ofere un ... Cine va fi șef la finanțe – Premierul Recean spune când va anunța candidatura noului ministru The post Cine va fi șef la finanțe – Premierul Recean spune când va anunța candidatura noului ministru appeared first on Politik.
20:30
Procesul de recepționare a dosarelor pentru transmiterea locuințelor din blocul locativ de pe strada Alba Iulia nr. 91/3, destinate eroilor care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, s-a încheiat. În total au fost înregistrate de 86 de dosare. Acestea vor fi examinate conform Regulamentului aprobat de Guvern. Între 10 iunie ... Casa în care vor locui veteranii de la Cernobîl și familiile lor – 86 de dosare au fost înregistrate și vor fi examinate conform Regulamentului aprobat de Guvern The post Casa în care vor locui veteranii de la Cernobîl și familiile lor – 86 de dosare au fost înregistrate și vor fi examinate conform Regulamentului aprobat de Guvern appeared first on Politik.
20:30
Republica Moldova urmează să depoziteze, până la 1 octombrie, aproximativ 15 la sută din consumul mediu anual de gaze naturale, aliniindu-se astfel practicilor europene. În cifre, asta înseamnă 102,4 milioane metri cubi de gaze, precizează furnizorul central de stat SA „Energocom”. Compania a început pregătirea de iarnă și, după o analiză complexă a tendințelor pieței, ... SA Energocom, se asigură pentru sezonul rece – Ce volume de gaze urmează să fie depozitate până la 1 octombrie The post SA Energocom, se asigură pentru sezonul rece – Ce volume de gaze urmează să fie depozitate până la 1 octombrie appeared first on Politik.
20:30
Raportul Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost prezentat în cadrul ședinței plenare de astăzi. Potrivit documentului, anul trecut, 25 de partide politice au primit alocații de la bugetul de stat în valoare de peste 46 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost acordate pentru performanțele ... CEC la raport în Parlament – 25 de partide au primit peste 46 de milioane de lei de la stat, în 2023 – Câte formațiuni politice nu au beneficiat de alocații The post CEC la raport în Parlament – 25 de partide au primit peste 46 de milioane de lei de la stat, în 2023 – Câte formațiuni politice nu au beneficiat de alocații appeared first on Politik.
17:30
Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 a fost votată în lectura a doua de Parlament. Documentul înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către Guvern prevede un set de măsuri menite să asigure sustenabilitatea economică, socială și investițională. Proiectul conține modificări la 13 legi, pentru a ajusta legislația bugetar-fiscală la evoluția proceselor economice și ... Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 votată de deputați – Ce măsuri sunt prevăzute în proiect The post Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 votată de deputați – Ce măsuri sunt prevăzute în proiect appeared first on Politik.
17:30
Mai multe instituții ale statului se vor alege cu sporuri la salarii cu 20% după rectificarea de buget efectuată de Parlament. Deși inițial, ministerul Finanțelor argumenta necesitatea rectificării bugetului de stat prin recuperarea economică mai lentă și venituri mai mici, dovadă că va crește și deficitul bugetar, statul identifică surse pentru majorerea salariilor la așa instituții ... Majorări de salarii la mai multe instituții după rectificarea de Buget efectuată de Parlament – Unde vor crește sporurile salariale The post Majorări de salarii la mai multe instituții după rectificarea de Buget efectuată de Parlament – Unde vor crește sporurile salariale appeared first on Politik.
12:40
Parlamentul a aprobat crearea comisiei la inițiativa deputaților BCS Radu Mudreac și Corneliu Furculiță, autorii invocând situația din sectorul agricol urmare a condițiilor meteo din primăvara-vara acestui an. Comisia specială va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, un proiect de act normativ și un pachet de măsuri pentru depășirea crizei din domeniul agricol. ... La propunerea opoziției, Parlamentul a constituit o comisie specială care va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură The post La propunerea opoziției, Parlamentul a constituit o comisie specială care va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură appeared first on Politik.
12:40
Republica Moldova va beneficia de suport bugetar în valoare de 42,3 de milioane de euro. 56 de deputați au votat în prima lectură pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea Politica de Dezvoltare pentru Sprijinirea Creșterii și Rezilienței în Moldova”. Astfel, Republica ... Banca Mondială oferă RM un nou suport bugetar – Vom trebui să îndeplinim anumite condiții The post Banca Mondială oferă RM un nou suport bugetar – Vom trebui să îndeplinim anumite condiții appeared first on Politik.
12:40
Procedurile de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și de dispunere a conservării datelor informatice sunt reglementate mai clar în legislație. Un proiect de lege care presupune acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de Parlament. Documentul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, în contextul implementării modificărilor la Legea ... MAI și SIS vor putea sista accesul la conținut web cu caracter infracțional – În ce condiții se va întâmpla asta The post MAI și SIS vor putea sista accesul la conținut web cu caracter infracțional – În ce condiții se va întâmpla asta appeared first on Politik.
12:40
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în noul legislativ ar accede două partide și două blocuri electorale. Datele se regăsesc în „Barometrul Socio-Politic – iulie 2024”, realizat de compania IMAS la comanda Independent News. PAS ar obține 31,6%, fiind urmat de blocul PCRM-PSRM cu 19,5%. Blocul „Victoria”, în spatele căruia se află oligarhul ... Sondaj: Câte formațiuni politice ar accede în viitorul Parlament – Cine e favorit la prezidențiale The post Sondaj: Câte formațiuni politice ar accede în viitorul Parlament – Cine e favorit la prezidențiale appeared first on Politik.
11:30
Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa aduce învinuiri conducerii APP și ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru inacțiunile lor concertate, în privința gestionării gărilor și stațiilor auto, patrimoniu care a fost transmis în 2018 grupării Vîlcu-Andronachi în baza contractului de parteneriat public-privat. Alexa spune că deși în baza unei decizii ... APOTA aduce învinuiri APP-lui și ministerului Infrastructurii că nu execută propria decizie privind rezilierea contractului de parteneriat public-privat în cazul gărilor și stațiilor auto The post APOTA aduce învinuiri APP-lui și ministerului Infrastructurii că nu execută propria decizie privind rezilierea contractului de parteneriat public-privat în cazul gărilor și stațiilor auto appeared first on Politik.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:40
Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a înaintat astăzi parlamentului propunerea de numire a ministrului finanțelor, Petru Rotaru, în funcția de viceguvernator al băncii centrale. BNM menționează că decizia face parte din demersurile BNM de asigurare a stabilității și dezvoltării continue a sectorului financiar din Republica Moldova. Petru Rotaru deține funcția de ministru al finanțelor din 2023 ... Banca Națională a Moldovei îl va propune Parlamentului pe Petru Rotaru, în funcția de viceguvernator al băncii centrale – Anunțul făcut de Anca Dragu The post Banca Națională a Moldovei îl va propune Parlamentului pe Petru Rotaru, în funcția de viceguvernator al băncii centrale – Anunțul făcut de Anca Dragu appeared first on Politik.
09:30
Preşedintele american Joe Biden, care a părăsit cursa pentru Casa Albă, afirmă  în discursul său solemn adresat naţiunii că s-a retras în numele „apărării democraţiei”, relatează joi AFP, citată de Agerpres. „Apărarea democraţiei este mai importantă decât orice titlu”, spune preşedintele SUA, potrivit unor extrase din discursul său publicate pe platforma X de un purtător ... VIDEO: De ce s-a retras Joe Biden: Președintele SUA a vorbit despre nevoia de apărare a democrației și unitatea partidului: ”A venit timpul pentru voci mai tinere” The post VIDEO: De ce s-a retras Joe Biden: Președintele SUA a vorbit despre nevoia de apărare a democrației și unitatea partidului: ”A venit timpul pentru voci mai tinere” appeared first on Politik.
09:20
Ministrul Finanțelor Petru Rotaru și-a dat demisia din Guvern. Rotaru va activa la Banca Națională. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean Recean „Mulțumesc domnului Petru Rotaru pentru activitatea sa la Ministerul Finanțelor, contribuția energică în echipa Guvernului și pentru realizarea cu succes a obiectivelor stabilite de Ministerul Finantelor al Republicii Moldova ce țin ... ULTIMA ORĂ: Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru și-a dat demisia din Guvern – Va activa la Banca Națională – Anunțul făcut de premierul Recean The post ULTIMA ORĂ: Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru și-a dat demisia din Guvern – Va activa la Banca Națională – Anunțul făcut de premierul Recean appeared first on Politik.
00:10
Guvernul a avizat un proiect privind combaterea corupției electorale promovat de un grup de deputați. Astfel, alegătorii care vor pretinde, accepta sau primi bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare, sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral, vor fi amendați cu până la 10 mii de lei. Potrivit autorităților, ... Guvernul a avizat un proiect privind combaterea corupției electorale – Ce sancțiuni riscă alegătorii care vor pretinde sau vor accepta mită electorală The post Guvernul a avizat un proiect privind combaterea corupției electorale – Ce sancțiuni riscă alegătorii care vor pretinde sau vor accepta mită electorală appeared first on Politik.
00:00
Campania de informare privind referendumul pentru integrarea europeană a Moldovei este finanțat din resursele Cancelariei de Stat. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului, precizează că informațiile privind cheltuielile vor fi centralizate și publicate după ce se va încheia activitățile preconizate. Potrivit lui, autoritățile creează sporturi, tipăresc ziare, amplasează billboarduri și comunică online despre avantajele ... Guvernul deschide parantezele – Anunță din ce bani se face campania de informare pentru referendumul constituțional The post Guvernul deschide parantezele – Anunță din ce bani se face campania de informare pentru referendumul constituțional appeared first on Politik.
00:00
Fostul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, anunță că se retrage din cursa pentru șefia statului. În același timp, el spune că va susține parcursul european al R. Moldova în cadrul Referendumului constituțional din această toamnă. „Le mulțumesc, pe această cale, liderilor partidelor politice care au văzut în mine un candidat ... PSDE fără candidat la prezidențiale – Grigore Belostecinic renunță la cursa pentru președinție – Cum și-a motivat refuzul The post PSDE fără candidat la prezidențiale – Grigore Belostecinic renunță la cursa pentru președinție – Cum și-a motivat refuzul appeared first on Politik.
00:00
Primăria Chișinău rămâne în continuare fără un buget municipal. După cinci ore de dezbateri, consilierii municipali nu au ajuns la un numitor comun, proiectul acumulând doar 24 de voturi, un număr insuficient pentru a fi aprobat în lectura întâi. Proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2024 nu a fost aprobat, după ce consilierii din partea ... Primăria Chișinău rămâne fără buget pentru anul în curs – Consilierii PAS și PSRM s-au abținut, iar Victor Chironda, a votat împotrivă – Reacția primarului Ion Ceban The post Primăria Chișinău rămâne fără buget pentru anul în curs – Consilierii PAS și PSRM s-au abținut, iar Victor Chironda, a votat împotrivă – Reacția primarului Ion Ceban appeared first on Politik.
00:00
După 15 zile de la atacul armat din sectorul Râșcani al Capitalei, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros evită să spună cine-i atacatorul. Oficialul spune că dosarul se află în gestiunea procuraturii așa încît nu poate comenta detaliile din anchetă.  „Suntem foarte avansați în această direcție, dosarul este în gestiunea procuraturii, aș dori să comunic mai ... După 15 zile de la atacul armat din sectorul Râșcani, ministrul Efros evită să spună cine-i atacatorul – „Aș dori să comunic mai mult, dar, mă scuzați, nu pot” The post După 15 zile de la atacul armat din sectorul Râșcani, ministrul Efros evită să spună cine-i atacatorul – „Aș dori să comunic mai mult, dar, mă scuzați, nu pot” appeared first on Politik.
24 iulie 2024
15:50
FOTO: IPN Fostul pemier, Vasile Tarlev își va încerca, din nou, norocul în politică. Tarlev vrea să-și depună candidatura la prezidențialele din toamnă Într-un discurs adresat cetățenilor, Tarlev a subliniat motivele care l-au determinat să revină pe scena politică, răspunzând astfel solicitărilor venite din partea multor compatrioți. „În aceste timpuri grele, pentru Patria noastră Moldova, ... La îndemnul prietenilor, fostul pemier Vasile Tarlev își va încerca, din nou, norocul în politică – Vrea să-și depună candidatura la prezidențialele din toamnă The post La îndemnul prietenilor, fostul pemier Vasile Tarlev își va încerca, din nou, norocul în politică – Vrea să-și depună candidatura la prezidențialele din toamnă appeared first on Politik.
11:40
În jur de 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga țară vor beneficia, în următorii trei ani, de suport din partea Guvernului pentru a-și înlocui electrocasnicele vechi cu altele noi și eficiente energetic. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul Programului de vouchere pentru electrocasnice, elaborat de Ministerul Energiei.  Documentul reglementează modul de acordare ... Statul vrea să ofere familiilor vulnerabile vouchere pentru produse electrocasnice – Guvernul a aprobat un Regulament The post Statul vrea să ofere familiilor vulnerabile vouchere pentru produse electrocasnice – Guvernul a aprobat un Regulament appeared first on Politik.
10:50
Mașina unui înalt oficial militar a fost aruncată în aer de un dispozitiv exploziv, în această dimineață. Șeful adjunct al centrului de telecomunicații al Rusiei și soția sa au fost grav răniți. Potrivit presei din Rusia, o mașină Toyota Land Cruiser a explodat la ora locală 6:30, în apropierea unei clădiri rezidențiale din nordul Moscovei, ... VIDEO: Un înalt ofițer rus a fost rănit, alături de soție, într-o explozie cu o mașină capcană la Moscova The post VIDEO: Un înalt ofițer rus a fost rănit, alături de soție, într-o explozie cu o mașină capcană la Moscova appeared first on Politik.
10:40
Consiliul Municipal Chișinău a aprobat marți decizia „Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024”. Potrivit șefei Direcției Generale Finanțe, Olesea Pșenițchi, documentul a fost elaborat ținând cont de prevederile Memorandumului de Înțelegere încheiat între APL Chișinău și Programul USAID, care a propus indexarea taxelor locale la nivelul ratei ... Consiliul Municipal Chișinău a aprobat taxele locale pentru anul 2024 – Acestea vor fi ajustate la nivelul ratei inflației pentru anul anterior The post Consiliul Municipal Chișinău a aprobat taxele locale pentru anul 2024 – Acestea vor fi ajustate la nivelul ratei inflației pentru anul anterior appeared first on Politik.
10:40
Percheziții la mai multe școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat. „Efectuăm acțiuni de urmărire penală într-un dosar care vizează fraudarea procesului de eliberare a permiselor de conducere contra unor remunerații ilicite. Suntem concomitent la mai multe adrese. Desfășurăm percheziții la câteva școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat”, a precizat ofițerul de presă al ... Percheziții CNA la mai multe școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat într-un dosar privind fraudarea procesului de eliberare a permiselor de conducere The post Percheziții CNA la mai multe școli auto din Chișinău, Ialoveni și Comrat într-un dosar privind fraudarea procesului de eliberare a permiselor de conducere appeared first on Politik.
23 iulie 2024
23:30
Noul Front Popular, coaliția stângii franceze, care a câștigat cel mai mare număr de mandate la alegerile parlamentare din această lună, a anunțat că a desemnat-o pe Lucie Castets drept candidat la funcția de prim-ministru, informează Reuters. Castets este director financiar și de achiziții la primăria din Paris. A absolvit Școala Națională de Administrație în ... Partidele de stânga i-au propus lui Macron numele unui nou prim-ministru – Președintele francez anunță că guvernul demisionar va fi în funcție, cel puțin, până la jumătatea lunii august The post Partidele de stânga i-au propus lui Macron numele unui nou prim-ministru – Președintele francez anunță că guvernul demisionar va fi în funcție, cel puțin, până la jumătatea lunii august appeared first on Politik.
22:50
Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi că se va adresa naţiunii din Biroul Oval al Casei Albe miercuri, la ora locală 20.00 (joi, ora 3:00, ora RM), pentru a explica decizia sa de a pune capăt campaniei de realegere, informează Reuters, transmite News.ro. „Mâine seară, la ora 20:00 ET, mă voi adresa naţiunii din ... Joe Biden se va adresa naţiunii miercuri – Președintele SUA va explica decizia sa de a pune capăt campaniei de realegere The post Joe Biden se va adresa naţiunii miercuri – Președintele SUA va explica decizia sa de a pune capăt campaniei de realegere appeared first on Politik.
22:30
Comisia Electorală Centrală a autorizat efectuarea a două sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor în perioada electorală a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, se spune într-un comunicat al CEC. Chestionarea pentru cele două sondaje se va efectua în format on-line, pentru ... CEC a autorizat efectuarea a două sondaje privind preferințele politice ale alegătorilor în perioada electorală The post CEC a autorizat efectuarea a două sondaje privind preferințele politice ale alegătorilor în perioada electorală appeared first on Politik.
22:30
Consiliul Concurenței din România va coordona un nou proiect finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană, prin care va acorda asistență autorității de concurență din Republica Moldova. Partenerii proiectului vor sprijini aplicarea eficientă a legilor privind concurența și ajutorul de stat și îmbunătățirea capacității instituționale și administrative a Consiliului Concurenței din Republica Moldova pentru a acționa ... Consiliul Concurenței din România va acorda asistență autorității de concurență din Republica Moldova într-un proiect finanțat de UE The post Consiliul Concurenței din România va acorda asistență autorității de concurență din Republica Moldova într-un proiect finanțat de UE appeared first on Politik.
22:10
Proiectul de modificare a legii serviciului diplomatic urmează să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi a Parlamentului, a anunțat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, la emisiunea „Rezoomat” de la Rlive. Acesta prevedea, între altele, indemnizații lunare de până la 500 de euro pentru copiii diplomaților moldoveni. Decizia a fost luată în urma ... ULTIMA ORĂ: Buclucașul proiect de lege privind indemnizațiile pentru copiii diplomaților va fi suspendat – Anunțul ministrului Popșoi The post ULTIMA ORĂ: Buclucașul proiect de lege privind indemnizațiile pentru copiii diplomaților va fi suspendat – Anunțul ministrului Popșoi appeared first on Politik.
21:10
Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, și-a prezentat demisia pe fondul examinării deficiențelor de securitate legate de recenta tentativă de asasinare a fostului președinte Donald Trump, relatează CNN și Sky News. Demersul are loc în timp ce legislatorii și un organism de supraveghere internă a guvernului avansează cu investigații privind gestionarea de către agenție ... Directorul Serviciului Secret al SUA, demisionează după tentativa de asasinare a lui Trump – Președintele Biden a acceptat demisia și spune că va numi un șef la Secret Service The post Directorul Serviciului Secret al SUA, demisionează după tentativa de asasinare a lui Trump – Președintele Biden a acceptat demisia și spune că va numi un șef la Secret Service appeared first on Politik.
16:20
Extinderea Programului de stat „Prima casă” în vederea oferii accesului mai multor cetățeni la finanțare pentru cumpărarea unei locuințe a constituit subiectul consultărilor publice desfășurate, astăzi, la Parlament. Discuțiile, care au avut loc pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, au reunit deputați, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ai Ministerului Finanțelor, ai Asociației ... Deputații se mai gândesc să includă sau nu persoanele cu venituri peste hotare în lista de beneficiari ai Programului „Prima casă” The post Deputații se mai gândesc să includă sau nu persoanele cu venituri peste hotare în lista de beneficiari ai Programului „Prima casă” appeared first on Politik.
16:20
Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizele consultative pentru candidaturile agreate a șase ambasadori ai Republicii Moldova. Anatolie Vangheli urmează a fi desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, Victoria Roșa – Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica ... Șase ambasadori ai RM agreați de Comisia de profil a Parlamentului – Cine sunt candidații The post Șase ambasadori ai RM agreați de Comisia de profil a Parlamentului – Cine sunt candidații appeared first on Politik.
16:20
Directorul ansamblului de dans popular „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost eliberată din funcție urmare a unei anchetei interne a Ministerului Culturii (MC). Investigațiile au demarat după ce câțiva dansatori ai colectivului au fost filmați cum joacă hora, în Rusia, cu oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții partidelor afiliate lui. Inițial, Aliona Strîmbeanu a fost suspendată ... Directorul ansamblului „Joc”, eliberat din funcție, după o anchetă internă a Ministerului Culturii The post Directorul ansamblului „Joc”, eliberat din funcție, după o anchetă internă a Ministerului Culturii appeared first on Politik.
16:20
Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei. Urmărirea penală a fost începută în temeiul ... Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal pentru sustragerea a circa 17 milioane de lei – Ce spune CNA The post Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal pentru sustragerea a circa 17 milioane de lei – Ce spune CNA appeared first on Politik.
15:30
O nouă tentativă de a numi un șef la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Plenul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să lanseze miercuri, 24 iulie curent, un nou concurs în acest sens, după ce precedentul a fost anulat cu scandal. La concurs ar urma să participe cel puțin trei procurori, ...  „Bătălie” pentru  șefia la PCCOCS – Cine ar fi candidații care aspiră la conducerea procuraturii specializate The post  „Bătălie” pentru  șefia la PCCOCS – Cine ar fi candidații care aspiră la conducerea procuraturii specializate appeared first on Politik.
15:30
Republica Moldova are deschisă o fereastră de oportunitate extrem de rară, care poate transforma anul 2030 în anul aderării la Uniunea Europeană. O spune vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, potrivit căreia toate instituțiile europene și toate statele membre susțin eurointegrarea Republicii Moldova. Cristina Gherasimov recunoaște că situația geopolitică și războiul din Ucraina determină deschiderea ... Conjunctura internațională și regională este favorabilă pentru parcursul european al RM – Ce spune vicepremierul Gherasimov despre oportunitatea rară care i se oferă Moldovei pentru a se apropia de UE The post Conjunctura internațională și regională este favorabilă pentru parcursul european al RM – Ce spune vicepremierul Gherasimov despre oportunitatea rară care i se oferă Moldovei pentru a se apropia de UE appeared first on Politik.
15:30
Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a organizat audieri publice asupra activității misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Informația a fost prezentată de vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe Mihail Popșoi, care s-a referit și la mecanismele de consolidare a serviciului diplomatic al țării noastre, precum și la sporirea eficienței ... Parlamentul vrea de la ministerul de Externe mai multă implicare în diplomația economică – Ce i-au solicitat deputații ministrului Popșoi The post Parlamentul vrea de la ministerul de Externe mai multă implicare în diplomația economică – Ce i-au solicitat deputații ministrului Popșoi appeared first on Politik.
15:30
În perioada anilor 2025-2027, Republica Moldova urmează să-și extindă prezența diplomatică prin deschiderea de ambasade noi în Egipt și Kazahstan și a unor consulate suplimentare în SUA, Germania și Canada. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, la audierile organizate de Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană. De asemenea, printre ... Moldova își extinde misiunile diplomatice – În ce state vor fi deschise ambasade noi și consulate The post Moldova își extinde misiunile diplomatice – În ce state vor fi deschise ambasade noi și consulate appeared first on Politik.
15:30
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi a comentat criticile opoziției, apărute în spațiul public, cu privire la inițiativa care prevede indemnizații lunare de până la 700 de euro pentru copiii diplomaților. Potrivit șefului de la Externe, suma care se propune pentru a fi restituită constituie 500 de euro pe lună, dar nu 700. Declarația a fost ... După ce opoziția a adus critici proiectului care prevede indemnizații pentru copiii ambasadorilor, MAE de la Chișinău vine cu precizări – Ce spune ministrul Popșoi The post După ce opoziția a adus critici proiectului care prevede indemnizații pentru copiii ambasadorilor, MAE de la Chișinău vine cu precizări – Ce spune ministrul Popșoi appeared first on Politik.
00:00
SA „Energocom” va continua să livreze gaze naturale pentru SA „Moldovagaz” și în luna august. Furnizorul central a câștigat tranzacția de vineri, 19 iulie, pe platforma electronică administrată de BRM East Energy SRL. Este pentru a patra lună consecutiv când SA „Energocom” câștigă licitația. Conform condițiilor contractuale, luna viitoare ar urma să fie vândute către ... „Moldovagaz” continuă să procure gaz de la „Energocom” – Ce volume vor fi achiziționate în luna august The post „Moldovagaz” continuă să procure gaz de la „Energocom” – Ce volume vor fi achiziționate în luna august appeared first on Politik.
00:00
În primul semestru al anului 2024, pentru locuitorii din raioanele de est ale țării și municipiul Bender, din resurse bugetare au fost achitați circa 50 de milioane de lei, cu titlu de prestații sociale – pensii, alocații, indemnizații, anunță Biroul politici de reintegrare. Astfel, 2 457 de persoane stabilite cu domiciliul în regiunea transnistreană au ... Statul a alocat 50 milioane de lei pentru achitarea pensiilor și alocațiilor cetățenilor din Transnistria The post Statul a alocat 50 milioane de lei pentru achitarea pensiilor și alocațiilor cetățenilor din Transnistria appeared first on Politik.
22 iulie 2024
23:50
Capitolul Justiției va fi analizat la cea de-a doua sesiune de screening bilateral, declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la o emisiune de la Radio Moldova. Această sesiune este programată pentru a doua jumătate a lunii septembrie. „Următorul capitol care va fi analizat într-o sesiune de screening bilateral, unde vom ... Chișinăul se pregătește pentru cea de-a doua sesiune de screening bilateral cu UE – Ce capitol va fi analizat – Precizările vecepremierului Gherasimov The post Chișinăul se pregătește pentru cea de-a doua sesiune de screening bilateral cu UE – Ce capitol va fi analizat – Precizările vecepremierului Gherasimov appeared first on Politik.
23:50
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) din România a desemnat constructorul podului de peste Prut de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii (A8). Anunțul a fost făcut de către directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, pe Facebook. Astfel, NESS PROIECT EUROPE SRL a fost desemnată câștigătorul și are la dispoziție 151,68 milioane ... România a desemnat compania care va construi podul de peste Prurt de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii The post România a desemnat compania care va construi podul de peste Prurt de la Ungheni, parte din Autostrada Unirii appeared first on Politik.
14:10
În primele ore ale dimineții, peste 2500 de candidați au depus dosarele de admitere la studii superioare de licență prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Totodată, au fost semnalate probleme tehnice de utilizare a platformei din partea celor care doresc să depună dosarele de participare la concurs. Ministerul Educației și Cercetării este în proces de remediere a ... A început admiterea în instituțiile de învățământ superior din Moldova – Cererile de admitere pot fi depuse și fizic, după ce sistemul a picat – Câți candidați și-au depus dosarele The post A început admiterea în instituțiile de învățământ superior din Moldova – Cererile de admitere pot fi depuse și fizic, după ce sistemul a picat – Câți candidați și-au depus dosarele appeared first on Politik.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.