Albasat

Acum 12 ore
14:00
În luna martie, SA „Moldovagaz” va procura gazul rusesc la preț de 339,75 de dolari pentru o mie de metri cubi, anunță președintele companiei, Vadim Ceban, transmite IPN. La fel ca și lunile precedente, potrivit lui Vadim Ceban, întregul volum de gaze procurat de la compania rusească „Gazprom” este furnizat... The post Moldovagaz va plăti în martie 339 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze din Rusia appeared first on ALBASAT.
14:00
Pe data de 29 februarie 2024, Incubatorul de Afaceri din Nisporeni și Asociația Obștească Asociația de Educație Civică „Viitorul Începe Azi” au semnat un Memorandum de Înțelegere, deschizând astfel oportunități semnificative pentru tinerii din raionul Nisporeni și din raioanele Ungheni și Călărași. Această colaborare marchează începutul unui proiect ambițios intitulat... The post Incubatorul de Afaceri din Nisporeni și Asociația „Viitorul Începe Azi” semnează Memorandum pentru Antreprenoriat appeared first on ALBASAT.
14:00
Un bărbat de 41 de ani a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, pentru violul fiicei sale minore, transmite IPN. Potrivit Procuraturii Generale, în perioada 2021-2023, inculpatul și-a violat fiica care nu avea 14 ani, cu aplicarea violenței fizice și psihice.... The post Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru violul fiicei minore appeared first on ALBASAT.
14:00
România este cel mai important partener politic și economic al Republicii Moldova. O spune președinta Maia Sandu, care s-a întâlnit cu președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în vizită la Chișinău, transmite IPN. Maia Sandu a menționat importanța continuării proiectelor de interconectare energetică, inclusiv prin linia electrică aeriană Suceava-Bălți, care... The post Maia Sandu: România este cel mai important partener politic și economic al Republicii Moldova appeared first on ALBASAT.
14:00
The post LIVE: Sărbătoarea Mărțișorului din Nisporeni: tradiții, culoare și bucurie! appeared first on ALBASAT.
14:00
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7606 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5874 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2918 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6772 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7200 D.S.T. 960 XDR 1 23.6311 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1284 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 02.03.2024 appeared first on ALBASAT.
14:00
Odată cu sosirea primăverii, orașul Varzărești se pregătește să primească un eveniment muzical de excepție. În data de 4 martie 2024, cu începere de la ora 17:00, Casa de Cultură din Varzărești va găzdui un spectacol de neuitat oferit de Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, sub îndrumarea talentatului său conducător... The post Petre Neamțu și Orchestra de Folclor: Află când va avea loc concertul în Varzărești appeared first on ALBASAT.
14:00
Astăzi, 2 martie 2024, marcăm 32 de ani de la declanșarea conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. În memoria celor care și-au sacrificat viața în acele zile tragice, Nisporeni se pregătește să comemoreze eroii căzuți în conflictul de pe Nistru din anul 1992. Aproximativ 30.000 de... The post 32 de ani de la războiul de pe Nistru la Nisporeni: Comemorarea eroilor căzuți în conflictul din 1992 appeared first on ALBASAT.
14:00
Astăzi, 2 martie 2024, marcăm 32 de ani de la declanșarea conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. În memoria celor care și-au sacrificat viața în acele zile tragice, Nisporeni se pregătește să comemoreze eroii căzuți în conflictul de pe Nistru din anul 1992. Aproximativ 30.000 de... The post În direct de la Nisporeni: comemorarea eroilor căzuți în conflictul din 1992 appeared first on ALBASAT.
Ieri
09:50
Începând cu 1 martie, Banca Națională a Moldovei pune în circulație moneda „Mărțișorul – simbol al primăverii”, care va completa seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”, transmite IPN. Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, afirmă că Banca Națională a emis această monedă pentru a pune în valoare valențele mărțișorului. „Vă îndemn să valorificăm... The post BNM pune în circulație moneda „Mărțișorul – simbol al primăverii” appeared first on ALBASAT.
08:40
Republica Moldova este în siguranță atât timp cât Ucraina rezistă în fața invaziei ruse. O spune președinta Maia Sandu, revenită recent de la Tirana, acolo unde a avut loc summit-ul Ucraina-Europa de Sud-Est și unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Zelensky. Șefa statului spune că Ucraina este scutul Republicii Moldova,... The post Maia Sandu despre Congresul de la Tiraspol: o sperietoare răspândită de propaganda rusă appeared first on ALBASAT.
08:40
Circa 70% din moldoveni nu ar accepta să fie vecini cu reprezentanții LGBT+, iar 50% nu ar accepta în vecinătate persoane infectate cu HIV. La fel, jumătate din respondenți nu ar accepta în calitate de vecini persoane care au fost deținute. Cele trei grupuri sociale sunt în topul persoanelor discriminate... The post Moldovenii nu ar accepta în vecinătate persoanele LGBT+, cu HIV și foști deținuți appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7606 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5874 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2918 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6772 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7200 D.S.T. 960 XDR 1 23.6311 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1284 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 01.03.2024 appeared first on ALBASAT.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:00
Astăzi, la Chișinău, zeci de primari s-au întrunit pentru a discuta despre acțiunile programate în contextul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. Ideea centrală a forumului, organizat în cadrul programului „Comunitatea Mea”, a fost elaborarea planurilor pentru dezvoltarea economiei și creșterea bunăstării cetățenilor. Edilul orașului Nisporeni, Negel Dan, a fost printre... The post Negel Dan, primarul orașului Nisporeni, a participat astăzi la forumul organizat în cadrul programului „Comunitatea Mea” appeared first on ALBASAT.
21:30
Automobilele cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor putea să circule pe drumurile publice ale țării și seara. Un amendament în acest sens a fost adoptat de Parlament, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, precizează deputatul Radu Marian. Astfel, Moldova preia practica altor țări europene care permit circulația unor astfel... The post Automobilele cu volanul pe dreapta vor putea să circule și seara appeared first on ALBASAT.
18:10
Astăzi, într-o atmosferă plină de culoare și bucurie, a avut loc un eveniment deosebit la Nisporeni – Târgul Caritabil de Primăvară organizat de Clubul Soroptimist International. Scopul acestui târg a fost strângerea de fonduri pentru proiectele viitoare ale clubului, iar comunitatea s-a mobilizat într-un mod remarcabil pentru această cauză nobilă.... The post Un târg caritabil de primăvară pentru cauze nobile la Nisporeni appeared first on ALBASAT.
17:20
Statele Unite ale Americii și-au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova după evenimentul de la Tiraspol, la care deputați de toate nivelurile au votat o rezoluție în care cer Federației Ruse „protecție”, transmite IPN. „Dat fiind rolul tot mai agresiv și destabilizator al Rusiei în Europa,... The post SUA reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova appeared first on ALBASAT.
17:10
Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege privind Banca biologică umană. Pentru prima dată în legislație este definită noțiunea de bancă biologică umană sau biobancă. În premieră pentru Moldova, proiectul oferă o reglementare clară a activității băncilor biologice și a celor cu scop de cercetare științifică, transmite... The post Activitatea băncilor biologice va fi reglementată de o lege specială appeared first on ALBASAT.
17:00
Registrul de reclamații în formă fizică va fi eliminat, iar termenul de reparare sau înlocuire a produselor va fi extins în anumite situații de la 14 la maximum 30 de zile. Prevederile se conțin în cel de-al patrulea pachet care urmărește excluderea barierelor administrative pentru agenții economici. Documentul a fost... The post Condica de reclamații devine istorie appeared first on ALBASAT.
16:10
Elevii și cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Nisporeni au avut parte de o experiență memorabilă în cadrul unei întâlniri speciale cu doi scriitori de renume: Constantin Dragomir și Grigore Drăgan. Respectând tradiția primirii oaspeților, aceștia au fost întâmpinați cu simbolurile ospitalității moldovenești, pâinea și sarea, simboluri ale... The post Întâlnire de suflet la liceul „Mircea Eliade”, Nisporeni: elevii și profesorii  în dialog cu scriitorii Constantin Dragomir și Grigore Drăgan appeared first on ALBASAT.
13:40
Pe 1 martie 2024, comunitatea din Nisporeni se pregătește să găzduiască deschiderea Festivalului Internațional „Mărțișor”, marcând astfel începutul celei de-a 58-a ediții a acestui eveniment cultural emblematic. Festivalul, care se va întinde pe parcursul a peste 60 de concerte în capitală și în întreaga țară, își propune să aducă o... The post Mâine începe sărbătoarea: „Mărțișor” 2024 la Nisporeni – Află programul complet! appeared first on ALBASAT.
12:20
Ofițerii Direcției Antidrog și cei de urmărire penală a INI, de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea a trei chișinăuieni, de la care au ridicat droguri de circa 100.000 lei. Potrivit informațiilor furnizate, drogurile confiscate din apartamentul închiriat din centrul Chișinăului includ marijuana, hașiș și etnobotanice. Liderul acestui grup infracțional... The post Adolescent reținut pentru conducerea unui grup infracțional de trafic cu droguri appeared first on ALBASAT.
12:00
Pe parcursul anului trecut, numărul cauzelor penale pe infracțiuni de organizare a migrației ilegale a crescut cu peste 46%. Totodată, trezește îngrijorătoare creșterea numărului cauzelor penale privind infracțiunile de ademenire a minorilor în scopuri sexuale, care a sporit mai bine de două ori. O creștere semnificativă au avut și infracțiunile... The post S-a dublat numărul cauzelor penale pe infracțiuni de ademenire a minorilor în scopuri sexuale appeared first on ALBASAT.
11:50
Într-un demers strategic de consolidare a relațiilor de colaborare dintre Raionul Nisporeni și partenerii săi din România, președintele raionului, Ion Diavor, a efectuat recent o vizită de lucru semnificativă în comuna Țuțora, județul Iași. Această vizită marchează un moment important în cadrul inițiativelor transfrontaliere dintre Moldova și România, subliniind angajamentul... The post Consolidarea legăturilor transfrontaliere: vizita președintelui raionului Nisporeni în comuna Țuțora, România appeared first on ALBASAT.
11:50
În Republica Moldova sunt aproximativ 2500 de pacienți cu boli rare. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt copii. Datele sunt prezentate de Ziua internațională a bolilor rare, marcată în ultima zi a lunii februarie, transmite IPN. Diagnosticarea persoanelor cu bolile rare se realizează la Centrul de Sănătate a Reproducerii... The post Azi e marcată Ziua internațională a bolilor rare. Jumătate din pacienți sunt copii appeared first on ALBASAT.
10:30
Într-o demonstrație clară a angajamentului său față de dezvoltarea comunității și extinderea influenței sale în industria cinematografică, regizorul de succes Ion Borș și producătorul Sergiu Cumatrenco Jr., cei din spatele filmului „Carbon”, au avut o întâlnire cu autoritățile locale la Nisporeni. Primarul orașului Nisporeni, Dan Negel, a împărtășit pe pagina... The post Regizorul filmului „Carbon” își extinde colaborarea în Nisporeni: o întâlnire productivă cu autoritățile locale appeared first on ALBASAT.
09:40
Anul trecut, din Republica Moldova au fost exportate aproape 150 de mii de  tone de orz, de  aproape patru ori mai mult în raport cu 2022 (35,6 mii tone), dar cu 18,1% mai puțin față de 2021 (182,8 mii tone). Prețul mediu de export a fost de ,25 lei/kg, cea... The post Orzul a fost exportat la cel mai mic preț din ultimii trei ani appeared first on ALBASAT.
09:40
Tiraspolul își dorește să responsabilizeze Chișinăul pentru toate problemele sociale și economice din regiunea transnistreană. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, ca răspuns la Congresul așa-zișilor deputați de toate nivelurile, organizat ieri la Tiraspol. Vicepremierul pentru Reintegrare spune că Congresul a fost organizat pentru a le arăta cetățenilor din... The post Oleg Serebrian despre Congresul de la Tiraspol: o operațiune de mascare a problemelor appeared first on ALBASAT.
09:20
Majorarea salariilor judecătorilor îi va determina să adopte hotărâri conform legii, nu conform apelurilor telefonice primite. O spune juristul Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce de la 1 ianuarie au fost majorate salariile judecătorilor și procurorilor care au trecut vetting-ul. Ion Guzun spune că judecătorii trebuie... The post Ion Guzun: Majorarea salariilor judecătorilor îi va determina să adopte hotărâri conform legii appeared first on ALBASAT.
08:40
Organizația Internațională pentru Migrație va sprijini peste 1200 de refugiați ucraineni cu dizabilități și 200 de copii vulnerabili din regiunea transnistreană, în funcție de nevoile lor, până în iunie 2024. Ajutorul este oferit prin intermediul a patru parteneri de implementare în Republica Moldova, transmite IPN. OIM Moldova a găzduit o... The post OIM sprijină refugiați ucraineni cu dizabilități și copii vulnerabili din regiunea transnistreană appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7614 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5869 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2916 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6837 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7233 D.S.T. 960 XDR 1 23.6465 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1293 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 29.02.2024 appeared first on ALBASAT.
28 februarie 2024
20:40
Doi adolescenți în vârstă de 16 și 17 ani, alături de o tânără de 17 ani, sunt în centrul unei anchete penale, fiind suspectați de comiterea a cel puțin două furturi de telefoane mobile în valoare de peste 99 de mii de lei, din magazine specializate din Nisporeni și Călărași.Cazurile,... The post Trei minori cercetați penal pentru furturi de telefoane mobile în Nisporeni appeared first on ALBASAT.
19:40
O plângere formulată de un cetățean din Nisporeni a condus la descoperirea unui adevărat caz de fraudă în domeniul comercializării caviarului. Un bărbat din Nisporeni a fost înșelat de escroci după ce a achiziționat mai multe borcane de icre roșii, crezând că sunt naturale, însă s-a dovedit că erau artificiale... The post Frauda cu caviar: plângerea unui cetățean din Nisporeni dezvăluie escrocheria appeared first on ALBASAT.
18:30
Mai mulți specialiști calificați din diasporă au evaluat necesitățile și capacitățile instituțiilor naționale de învățământ superior din Republica Moldova, au analizat și propus o serie de instrumente și oportunități de colaborare, au studiat provocările și au propus soluții pentru acestea. Inițiativa vine să asigure transferul de cunoștințe, practici și expertiză... The post Diaspora din mai multe colțuri ale lumii se implică în modernizarea sistemului educației și cercetării din Republica Moldova appeared first on ALBASAT.
12:40
Într-o discuție captivantă în studioul ALBASAT, Aurelian Silvestru, scriitor, psiholog, pedagog, traducător și editorialist basarabean, își dezvăluie tainele creației și pasiunea pentru cuvântul scris. Român prin sânge și trăire, Silvestru este un adevărat meșter al literaturii, reușind să pătrundă în sufletele oamenilor cu fiecare poveste conturată. Cuvintele sale au puterea... The post Aurelian Silvestru: maestrul cuvintelor și doctorul de suflete în studioul ALBASAT appeared first on ALBASAT.
11:00
Fenomenul corupției reprezintă o amenințare directă la adresa democrației și securității naționale. La ședința Platformei Anticorupție, organizată la Ministerul Justiției, prim-ministrul Dorin Recean susține că a declarat că instituțiile responsabile de combaterea corupției trebuie să acționeze cât mai eficient, în beneficiul tuturor cetățenilor, transmite IPN. Șeful Guvernului a precizat că,... The post Corupția este o amenințare directă la adresa democrației și securității naționale, premier appeared first on ALBASAT.
10:50
Tariful la gaz ar putea să mai scadă în primăvara sau vara acestui an. O spune președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, potrivit căruia, dacă prețul de achiziție a gazului va scădea, acest lucru se va reflecta în tarif. Radu Marian spune că guvernarea nu poate... The post Radu Marian: Nu exclud că tariful la gaz ar putea să mai scadă în primăvară sau vară appeared first on ALBASAT.
09:10
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7657 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6004 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2984 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6977 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7354 D.S.T. 960 XDR 1 23.7219 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1458 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 28.02.2024 appeared first on ALBASAT.
27 februarie 2024
16:20
Centru de analiză de risc și inteligență va fi creat în cadrul Serviciului Vamal cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, prin intermediul Programului MISRA, transmite IPN. Serviciul Vamal și MISRA au semnat un Memorandum de Înțelegere care stabilește angajamentele în elaborarea conceptului cuprinzător privind CARI, inclusiv definitivarea cadrului... The post Un Centru de analiză de risc și inteligență va fi creat în cadrul Serviciului Vamal appeared first on ALBASAT.
16:10
Circa 90% dintre respondenții unui sondaj spun că drepturile omului în Moldova se încalcă sistematic sau ocazional. În mod constant, ponderea celor care spun că situația privind respectarea drepturilor omului mai degrabă s-a înrăutățit față de acum doi ani este mai mare decât ponderea celor care tind să creadă sau... The post Circa 90% dintre respondenți spun că drepturile omului în Moldova se încalcă sistematic sau ocazional appeared first on ALBASAT.
13:10
Sportivii moldoveni care vor demonstra performanță la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris vor primi premii din partea statului pentru primele opt locuri. Potrivit unui proiect de hotărâre, mărimea premiilor va urca la trei milioane de lei, transmite IPN. Pentru ediția curentă a Jocurilor Olimpice sunt calificați șase sportivi... The post Premii de până la 3 mln lei pentru sportivii care vor demonstra performanță la Olimpiadă appeared first on ALBASAT.
12:20
Aplicația guvernamentală EVO se planifică să fie lansată în această primăvară, iar primele documentele disponibile online vor fi buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a autovehiculului. Despre aceasta a anunțat directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, care a precizat că acum se lucrează pe partea de... The post Aplicația EVO se planifică să fie lansată în această primăvară appeared first on ALBASAT.
10:20
Consiliul Superior al Procurorilor a amânat aprobarea rezultatelor concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Decizia a fost luată după ce doi dintre candidați au formulat mai multe cereri în contextul concursului, transmite IPN. Procurorul Igor Demciucin a depus o cerere prin care a solicitat eliberarea copiilor... The post CSP amână aprobarea rezultatelor concursului pentru selectarea procurorului general appeared first on ALBASAT.
09:40
Obiectivele turistice din Japonia pot fi descoperite la o expoziție de afișe lansată în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei. Posterele create de prefecturile Japoniei prezintă locurile turistice mai puțin cunoscute ale fiecărei prefecturi și evenimentele festive organizate în frumusețea specifică sezonieră, a menționat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova,... The post Prefecturile Japoniei pot fi descoperite la o expoziție de afișe inaugurată la Muzeul Național de Artă appeared first on ALBASAT.
09:00
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7656 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6048 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3005 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6999 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7403 D.S.T. 960 XDR 1 23.7690 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1511 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 27.02.2024 appeared first on ALBASAT.
26 februarie 2024
19:30
Într-o atmosferă plină de bucurie și entuziasm, micuții școlari din clasa I-A de la I.P. Gimnaziul Alexandru cel Bun Vărzărești au sărbătorit recent „100 de zile de școală”, marcând astfel o etapă semnificativă în parcursul lor educațional. Împreună cu învățătoarea lor devotată, doamna Tîmbur Olga, acești tineri învățăcei au fost... The post Educația prinde viață: 100 de zile de învățare activă la Gimnaziul Alexandru cel Bun Vărzărești appeared first on ALBASAT.
17:00
Doi tineri, de 21 și 23 de ani, din municipiul Chișinău au fost reținuți în escrocheria „ruda implicată în accident”. Victima, un bărbat de 81 de ani din Ialoveni, le-a transmis zeci de mii de lei celor doi suspecți, care aveau rolul de a ridica banii de la victimă, transmite... The post Bătrân mințit de zeci de mii de lei în escrocheria „ruda implicată în accident”. Au fost reținuți doi suspecți appeared first on ALBASAT.
14:20
Acum și instituțiile preșcolare pot să participe în Programul Național „Investim în profesori”. Pentru a participa la program, managerii instituțiilor trebuie să completeze un formular până pe 11 martie, transmite IPN. Ministerul Educației și Cercetării menționează că numărul minim de cadre didactice care vor fi implicate în programul de formare... The post Și instituțiile preșcolare pot aplica la Programul Național „Investim în profesori” appeared first on ALBASAT.
14:00
Existența Republicii Moldova depinde de procesul integrării europene și a extinderii relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică. Opinia aparține ambasadorului Republicii Moldova în Belgia Luxemburg, Viorel Cibotaru, șef al Misiunii Republicii Moldova la NATO, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema„Războiul care a aruncat în aer Lumea”, organizată de... The post Viorel Cibotaru: Existența Republicii Moldova depinde de procesul integrării europene appeared first on ALBASAT.
13:20
O tânără de 35 de ani a fost condamnată la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru a exploatarea sexuală a unei femei în Dubai. Victimei i-a fost promis un salariu atractiv la un post de muncă în calitate de vânzătoarea, însă a rămas fără pașaport, fiind impusă să... The post Șapte ani de închisoare pentru exploatarea sexuală a unei femei în Dubai appeared first on ALBASAT.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.