Albasat

Ieri
18:00
Pe data de 8 septembrie 2024, între orele 10:00 și 17:00, va avea loc cea de-a 34-a ediție a Bâlciului Olarilor în pitorescul sat Iurceni din raionul Nisporeni. Evenimentul este organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), în colaborare cu Secția de Cultură și... The post Bâlciul Olarilor revine la Iurceni: Ediția a 34-a, pe 8 septembrie 2024! appeared first on ALBASAT.
13:50
Urmează a fi desecretizate mai multe manuale ale serviciilor secrete din perioada sovietică, KGB și NKVD. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Informații și Securitate, precizând că a transmis alte 34 203 de dosare Agenției Naționale a Arhivelor, transmite IPN. Serviciul de Informații și Securitate menționează că dosarele au fost... The post SIS: Urmează a fi desecretizate mai multe manuale ale serviciilor secrete din perioada sovietică appeared first on ALBASAT.
13:50
În următoarele trei zile, un litru de benzină cu cifra octanică 95 se va comercializa cu 22,89 lei, cu 11 bani mai puțin decât astăzi. Motorina se va vinde la pompă cu cel mult 19,73 lei pentru un litru, ceea ce este cu 3 bani mai puțin. Agenția Națională pentru... The post Prețurile actuale la carburanți sunt cele mai mici din anul curent, ANRE appeared first on ALBASAT.
13:20
Potrivit legii, președintele nu-și poate suspenda activitatea pe perioada campaniei, însă vom depune toate eforturile ca să nu fie interpretat că folosesc funcția în scop electoral. Asigurările sunt date de președinta Maia Sandu, potențial candidat pentru un nou mandat la șefia țării. Maia Sandu a evitat să spună tranșant, dacă... The post Maia Sandu: Mulți candidați vor să transforme campania și dezbaterile într-un spectacol de prost gust appeared first on ALBASAT.
12:50
Para atletul moldovean, Gheorghe Spînu, s-a clasat pe locul 8, la proba aruncarea greutății, categoria F35, la Jocurile Paralimpice de la Paris. El a înregistrat un rezultat de 9.62 metri, acesta fiind și cel mai bun rezultat al său, transmite IPN. Medalia de aur la această probă și categorie sportivă... The post Para atletul Gheorghe Spînu s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Paralimpice appeared first on ALBASAT.
12:40
Ungaria face totul ca extinderea UE să fie cât se poate de rapidă și oferă sprijin ca Moldova să poată adera cât mai rapid la UE, în cadrul președinției sale la Consiliul UE. „Extinderea Uniunii Europene este necesară pentru ca aceasta să fie mai puternică pe viitor”, a declarat ministrul... The post Péter Szijjártó: Ungaria oferă sprijin ca Moldova să poată adera cât mai rapid la UE appeared first on ALBASAT.
12:30
Un bărbat și o femeie și-au pierdut viața într-un accident care s-a produs astăzi în apropierea satului Balabanu din raionul Taraclia. Mașina cu care se deplasau a derapat de pe traseu și s-a răsturnat, transmite IPN. Inspectoratul General al Poliției precizează că automobilul a derapat după ce șoferul nu a... The post Un bărbat și o femeie au murit într-un accident la Taraclia appeared first on ALBASAT.
11:50
Grupul de inițiativă constituit de Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală listele de subscripție cu semnăturile colectate în susținerea candidatei la funcția de președinte, Maia Sandu. Împreună cu conducătorul grupului de inițiativă, avocatul Eduard Digore, a fost prezentă și actuala președintă Maia Sandu, transmite IPN. Singurul... The post Maia Sandu a prezentat la CEC listele de subscripție cu semnături appeared first on ALBASAT.
11:30
Republica Moldova a recepționat un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal „Influvac Tetra”, cu doza de 0,5 ml în seringă preumplută, Vaccinul a fost stocat la Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și urmează să fie distribuit centrelor de sănătate publică... The post Republica Moldova a achiziționat 200 de mii de doze de vaccin antigripal appeared first on ALBASAT.
10:10
Astăzi este ultima zi în care cetățenii moldoveni se pot înregistra prealabil pentru alegerile din 20 octombrie, astfel anunțându-și intenția de a vota în afara țării. Tot astăzi este ultima zi în care alegătorii din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia pot solicita votul prin corespondență, în acest caz... The post Ultima zi în care moldovenii din afara țării se pot înregistra prealabil pentru alegeri appeared first on ALBASAT.
09:10
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7751 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6023 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2649 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6477 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7020 D.S.T. 960 XDR 1 23.5841 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1439 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 06.09.2024 appeared first on ALBASAT.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:50
Ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, va întreprinde vineri o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, transmite IPN. MAE precizează că vizita lui Péter Szijjártó va începe cu o întrevedere cu vicepremierul Popșoi. La ora 10.00, cei doi... The post Ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei vine la Chișinău appeared first on ALBASAT.
15:00
Benzina cu cifra octanică 95 se va vinde vineri la pompă cu cel mult 23 de lei pentru un litru. Aceasta după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru mâine o ieftinire de 9 bani, transmite IPN. În cazul motorinei de tip standard ieftinirea este de 4... The post Benzina 95 se ieftinește până la 23 de lei appeared first on ALBASAT.
13:50
Pe 31 august, în Republica Moldova a fost sărbătorită Ziua Limbii Române, când ne-am bucurat de starea în care se află ea astăzi. Dar până a ajunge să fie recunoscută stăpână la ea acasă, a avut o stare foarte vitregă, un drum enorm de greu de parcurs dimp de perioade... The post Golgota Limbii Române. Dezbatere IPN appeared first on ALBASAT.
13:30
Sportiva paralimpică Ina Cernei (57 kg) a cedat în primul duel la Jocurile Paralimpice de la Paris, la proba de para judo. Ea a pierdut cu un scor de 10:0 în fața lui Alfiya Tlekkabyl din Kazahstan, care s-a impus prin ippon, transmite IPN. Acesta a fost debutul sportivei la... The post Ina Cernei a cedat în primul duel la Jocurile Paralimpice de la Paris appeared first on ALBASAT.
13:00
Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate are un deputat nou. Este vorba despre Nicolae Plămădeală, candidat supleant pe listele PAS, al cărui mandat a fost validat astăzi de către Curtea Constituțională, transmite IPN. Curtea Constituțională s-a pronunțat la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Nicolae Plămădeală are 85 de ani, este... The post Deputat nou în fracțiunea PAS appeared first on ALBASAT.
12:50
Agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir au decis să înceapă protestele. Solicitat de IPN, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău a menționat că  agricultorii fac acum pregătirile necesare și săptămâna viitoare cu siguranță vor ieși la acțiuni de protest. Alexandru Bădărău a adăugat că, înainte de protestele în... The post Fermierii anunță că vor organiza proteste săptămâna viitoare appeared first on ALBASAT.
12:40
În circa 560 de instituții de învățământ general din țară este utilizat catalogul electronic. Datele sunt accesibile pentru elevi, profesori, dar și pentru părinți, care vor avea acces în timp real la informații despre performanțele școlare ale copiilor lor, transmite IPN. Ministerul Educației și Cercetării precizează că sistemul include date... The post Catalogul electronic este utilizat în 560 de școli appeared first on ALBASAT.
12:10
Se simplifică procedura de plasare pe piața din Republica Moldova a produselor cosmetice care sunt deja înregistrate în Uniunea Europeană. Astfel, va fi facilitată circulația liberă a produselor cosmetice pe piața internă și internațională. Guvernul a actualizat Regulamentul sanitar privind produsele cosmetice, transmise IPN. Ministerul Sănătății menționează că noile reglementări... The post Procedură simplificată de introducere a produselor cosmetice din UE în Moldova appeared first on ALBASAT.
10:40
Primii sportivi moldoveni, participanți la Jocurile Paralimpice de la Paris, intră în concurs astăzi, 5 septembrie. Este vorba despre Ina Cernei, care va evolua în proba de para judo și Gheorghe Spînu, care va concura la proba aruncarea greutății, transmite IPN. În debutul său la Olimpiada Paralimpică, Ina Cernei, o... The post Primii sportivi moldoveni debutează azi la Jocurile Paralimpice appeared first on ALBASAT.
08:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7703 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5909 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2592 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6377 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6954 D.S.T. 960 XDR 1 23.5127 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1401 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 05.09.2024 appeared first on ALBASAT.
4 septembrie 2024
17:00
În procesul contravențional urmează să fie introdusă semnătura electronică simplă. Astfel, va fi redus semnificativ timpul și resursele necesare pentru procesele administrative eliminând necesitatea documentelor fizice și semnăturii manuale. Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Codului Contravențional, care reglementează documentarea, examinarea și soluționarea contravențiilor în format electronic, introducând... The post În procesul contravențional se introduce semnătura electronică simplă appeared first on ALBASAT.
16:00
ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, un eveniment dedicat celor aflați în căutarea unui loc de muncă. Târgul se va desfășura între orele 10:00-14:00 la Palatul Republicii din Chișinău, pe strada Maria Cebotari nr. 16. Acest eveniment este o oportunitate excelentă pentru persoanele din Nisporeni, dar... The post Locuitorii din Nisporeni, pregătiți-vă CV-urile pentru târgul de muncă! appeared first on ALBASAT.
15:30
După succesul înregistrat la Chișinău, Zilele Filmului Românesc (ZFR) continuă și în alte orașe din Republica Moldova, aducând o selecție impresionantă de filme românești la publicul din diferite regiuni. Pe 27 septembrie, ZFR va ajunge la Nisporeni, unde proiecțiile vor avea loc la Casa Națională. Evenimentul va debuta cu un... The post ZFR ajunge la Nisporeni: Proiecții de film românesc pe 27 septembrie la Casa Națională appeared first on ALBASAT.
15:00
Primăria orașului Nisporeni, în colaborare cu reprezentanții Secției Securitate Publică a IP Nisporeni, a organizat recent o întrunire importantă de informare cu cetățenii care locuiesc pe strada Toma Ciorbă 76. Această inițiativă face parte dintr-un efort continuu de a crea un mediu sigur pentru toți locuitorii orașului, identificând problemele stringente... The post Primăria Nisporeni și Poliția: Întâlnire cu cetățenii de pe strada Toma Ciorbă pentru un mediu mai sigur appeared first on ALBASAT.
14:50
În stânga Nistrului a fost interzisă utilizarea termenului „Transnistria” în calitate de denumire a regiunii. Așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol a votat un proiect înaintat de liderul de-facto Vadim Krasnoselski. Sunt prevăzute amenzi, inclusiv arest, transmite IPN. Prin acel proiect termenul „Transnistria” este echivalat în stânga Nistrului cu noțiunile... The post Termenul „Transnistria”, interzis în stânga Nistrului appeared first on ALBASAT.
14:20
A fost redeschisă pentru circulație o porțiune reparată a podului de pe strada Mihai Viteazul, după doi ani de lucrări de reabilitare. Direcția generală mobilitate urbană a precizat pentru IPN că astăzi se circulă pe o bandă, într-o direcție, până la finalizarea lucrărilor de îngrădire, securizare, dar de mâine circulația... The post A fost redeschisă pentru circulație o porțiune reparată a podului Mihai Viteazul appeared first on ALBASAT.
14:20
Cetățenii moldoveni care au decis să rămână și să activeze în Grecia vor avea posibilitatea să-și convertească permisele de conducere eliberate în Republica Moldova. Aceeași posibilitate o vor avea și grecii cu reședința în Moldova. Guvernul a aprobat astăzi ratificarea acordului dintre cele două state cu privire la recunoașterea reciprocă... The post Moldova și Grecia își vor recunoaște reciproc permisele de conducere appeared first on ALBASAT.
13:30
Antreprenorii din Republica Moldova primesc sprijin din partea finanțatorilor pentru a-și lansa start-up-uri și pentru a-și dezvolta afacerile. Declarația aparține vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Bîlba, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Inițiativa EU4Business, contribuții la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova”, organizată de... The post Vicepreședintele Camerei de Conerț și Industrie: Sprijinim antreprenorii prin diverse programe de finanțare appeared first on ALBASAT.
09:50
În perioada 1-2 septembrie 2024, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) a implementat cu succes acțiunea „Cutia școlarului și a preșcolarului” , ajungând la aproape 150 de instituții de învățământ din 22 de raioane și 68 de localități din Republica Moldova . Acest proiect, derulat pentru al patrulea... The post Nisporeni: Peste 500 de copii au beneficiat de „Cutia Școlarului și a Preșcolarului” appeared first on ALBASAT.
09:30
Un pieton a fost accidentat în această dimineață pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. Mașina implicată în accident s-a răsturnat, fiind făcută zob. Circulația rutieră pe bulevardul Dacia, tronsonul cuprins între strada Hristo Botev și bulevardul Traian este restricționată, pe sensul ieșii din oraș. Contactați de IPN reprezentanții... The post Pieton accidentat mortal pe bulevardul Dacia appeared first on ALBASAT.
09:30
Un grup de veterani de război semnalează nereguli la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare (CREPOR). Participanții la o conferință de presă la IPN au menționat că veteranii de război care au făcut tratament în acest centru au fost nevoiți să achite taxe pentru proceduri, în ciuda faptului că... The post Un grup de veterani de război semnalează nereguli la CREPOR appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7702 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5884 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2595 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6385 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6972 D.S.T. 960 XDR 1 23.4968 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1374 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 04.09.2024 appeared first on ALBASAT.
3 septembrie 2024
13:20
Polițistul implicat în accidentul din octombrie 2023 de lângă aeroport, soldat cu moartea a două persoane care se deplasau cu o motocicletă, a fost trimis pe banca acuzaților. Potrivit procurorilor, atunci când a ieșit de pe drum secundar, ofițerul Inspectoratului Național de Securitate Publică a conectat fără temei legal semnalul... The post Polițistul implicat în accidentul de lângă Aeroport, soldat cu doi morți, trimis pe banca acuzaților appeared first on ALBASAT.
13:20
Numărul cetățenilor moldoveni care și-au anunțat intenția de a vota pe 20 octombrie în afara țării a depășit astăzi 14 mii. Cele mai multe înregistrări prealabile indicate pe pagina Comisiei Electorale Centrală – circa 5 400 – sunt pentru Federația Rusă, transmite IPN. Conform datelor CEC, după Rusia, urmează Italia,... The post Numărul înregistrărilor prealabile a depășit 14 mii appeared first on ALBASAT.
13:10
Dacă duminica viitoare ar avea loc referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, circa 48% ar susține modificarea Constituției în aceste sens. Alte 37% nu ar susține respectivul deziderat, 9,4% nu știu/nu sunt deciși, 1,7% nu au răspuns, iar 4% nu ar vota sau vor strica buletinul. Datele se... The post Aproape 50% din populație susțin modificarea Constituției în vederea aderării Moldovei la UE, sondaj appeared first on ALBASAT.
12:50
Republica Moldova a cucerit 18 medalii la Campionatul Mondial de kickboxing WAKO printre cadeți și juniori, care s-a desfășurat în perioada 23 august-1 septembrie la Budapesta. Sportivii din lotul național din cadrul Federației Naționale Oriental Kickboxing au câștigat cinci medalii de aur, patru de argint și nouă de bronz, iar... The post Lotul național FNOK Moldova a adus 18 medalii de la Campionatul Mondial juniori și cadeți appeared first on ALBASAT.
12:40
Armata Națională celebrează 33 de ani de la înființare. Într-un mesaj adresat cu această ocazie, ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a menționat că Armata Națională, creată la câteva zile de la proclamarea independenței Republicii Moldova, a fost şi va rămâne un pilon al societății, care de-a lungul timpului a trecut printr-o... The post Armata Națională marchează 33 de ani de la creare appeared first on ALBASAT.
12:40
Prim-miniștrii din Polonia, Luxemburg și Grecia vor vizita, în perioada 4-16 septembrie, Republica Moldova. Direcția comunicare a Guvernului de la Chișinău precizează că premierul Poloniei, Donald Tusk, va ajunge primul în țară, pe 4 septembrie, transmite IPN. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, îl va întâmpina pe omologul său de la... The post Trei premieri europeni vor vizita Moldova pe parcursul lunii septembrie appeared first on ALBASAT.
12:40
Două persoane, acuzate de complicitate în asasinarea cetățeanului turc pe 10 iulie la o terasă din sectorul Râșcani al capitalei, au fost reținute. Unul dintre suspecți a fost reținut în Marea Britanie, iar celălalt a fost reținut în Republica Moldova. Despre aceasta au anunțat astăzi organele de drept, care au... The post Au fost reținuți doi complici în cazul asasinatului din sectorul Râșcani appeared first on ALBASAT.
11:10
Comisia de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a respins cererea de import companiei SRL „Zernoff” privind importul a 24 de mii de tone de porumb și 8 mii de tone de grâu, transmite IPN. „Comisia a respins cererea de import și a recomandat solicitantului să creeze... The post Cererea de import a companiei Zernoff, respinsă de Comisia de licențiere a MAIA appeared first on ALBASAT.
11:00
Casa Națională de Asigurări Sociale informează că a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea și îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale. Valoarea totală a acestora este de 217,5 milioane de lei, transmite IPN. Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze... The post CNAS anunță finanțarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii appeared first on ALBASAT.
08:40
Deputatul ucrainean Artem Dmitruk, despre care autoritățile de la Kiev spun că a părăsit ilegal teritoriul Ucrainei, ajungând în Moldova, de unde nimic nu l-a împiedicat să fugă mai departe, a fost transportat, de fapt, peste granița de stat „în așa-zisa Transnistria”, scrie presa ucraineană, citând serviciul de presă al... The post Evadarea deputatului ucrainean Artem Dmitruk prin Moldova, reconstituită pas cu pas appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7706 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5858 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2598 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6452 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6992 D.S.T. 960 XDR 1 23.4291 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1352 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 03.09.2024 appeared first on ALBASAT.
2 septembrie 2024
17:50
Astăzi, 2 septembrie, în Nisporeni, a avut loc o ceremonie specială – Primul sunet de clopoțel la Liceul Mircea Eliade, marcând începutul unui nou an de studiu. Această sărbătoare a adus emoții și entuziasm atât pentru elevii care se întorc pe băncile școlii, cât și pentru cei mai mici, care... The post Primul sunet de clopoțel la Liceul Mircea Eliade din Nisporeni: Galerie foto și detalii appeared first on ALBASAT.
15:00
Astăzi, 2 septembrie 2024, Instituția Publică Gimnaziul Șendreni și-a deschis ușile pentru a întâmpina elevii și cadrele didactice la începutul noului an de studiu 2024-2025. Fondat în 1963, gimnaziul a continuat tradiția de a oferi o educație de calitate, iar acest an nu face excepție. Directoarea instituției, Diana Crudu, a... The post Cum a decurs prima zi de școală la Gimnaziul Șendreni din Nisporeni? appeared first on ALBASAT.
11:40
În clasamentul investițiilor străine directe România se află pe locul al doilea, atrăgând 8,5 miliarde de dolari, iar cel mai mare beneficiar al investițiilor străine directe, cu aproape 31,6 miliarde de dolari americani a fost Polonia. Republica Moldova se situează pe locul douăzeci și unu cu 417 mii de dolari... The post România este printre cele mai atractive țări pentru investiții appeared first on ALBASAT.
11:30
La alegerile prezidențiale din 20 octombrie vom avea cel mult 15 candidați, dacă toți cei care au solicitat liste de subscripție le vor aduce completate cu semnături la Comisia Electorală Centrală. 31 august a fost ultima zi în când s-a putut solicita înregistrarea grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților. Până... The post La alegerile prezidențiale vom avea cel mult 15 candidați appeared first on ALBASAT.
11:30
Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, participă în perioada 2-3 septembrie, la cea de-a 19-a ediție a Forumului Strategic de la Bled, care se va desfășura în Republica Slovenia, transmite IPN. MAE precizează că în cadrul evenimentului, șeful diplomației Republicii Moldova va participa în calitate de vorbitor la panelul... The post Vicepremierul Popșoi participă la a 19-a ediție a Forumului Strategic de la Bled, Slovenia appeared first on ALBASAT.
11:20
„Învățăm pentru că doar așa creștem ca ființe umane întregi, conștiente de sine și de cei din jur, capabile să facă față provocărilor și să facă lumea mai bună”. Cu acest mesaj a venit președinta Maia Sandu, în contextul începerii anului școlar, transmite IPN. „Prețuim traiul în pace și bună... The post Maia Sandu: Învățăm pentru că doar așa creștem ca ființe umane întregi appeared first on ALBASAT.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.