Albasat

Acum 12 ore
17:40
La 25 iulie curent, copiii din cadrul taberei de odihnă cu regim de zi “VARA ALTFEL” din orașul Nisporeni au beneficiat de o serie de lecții practice și de informare oferite de polițiști și pompieri. Aceste activități au avut drept scop creșterea nivelului de conștientizare și siguranță în rândul tinerilor... The post Lecții practice și de informare pentru copiii din tabăra „VARA ALTFEL” din Nisporeni appeared first on ALBASAT.
Acum 24 ore
13:50
Republica Moldova va fi reprezentată de cinci sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris, care vor avea loc în perioada 28 august – 8 septembrie. Echipa națională va concura în trei probe sportive-para judo, para powerlifting și para atletism, transmite IPN. Ministerul Educației și Cercetării precizează că, pentru prima dată,... The post Moldova va fi reprezentată la Jocurile Paralimpice de la Paris de 5 sportivi appeared first on ALBASAT.
13:40
Președinta Maia Sandu participă astăzi la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024 de la Paris, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume, transmite IPN. Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi, care au în palmares 9 titluri de campioni mondiali și 11 de campioni europeni, care vor... The post Președinta Sandu participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de vară de la Paris appeared first on ALBASAT.
13:30
Reprezentanți ai mediului de afaceri au experimentat efectuarea plăților instant prin intermediul sistemului de plăți MIA, un modul nou care facilitează plățile de la consumator către afaceri, ce va fi lansat în curând. Soluțiile de acceptare a plăților pentru produse și servicii sunt create cu sprijinul programului USAID Reforme Instituționale... The post USAID susține dezvoltarea noilor soluții de plăți instant pentru business appeared first on ALBASAT.
13:20
Cetățenii Republicii Moldova pot solicita schimbarea prenumelui sau a numelui de familie dacă pentru aceasta există motive temeinice. De exemplu, în cazul în care numele este format din expresii indecente, ridicole sau dacă numele este pronunțat dificil. De asemenea, schimbarea poate cerută dacă persoană își dorește un nume sau prenume... The post În ultimii ani, 12 mii de oameni au cerut schimbarea numelui sau a prenumelui appeared first on ALBASAT.
08:30
Noi restricții pentru fumători. Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Mai mult,  restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și pentru țigările electronice. Ministrul Sănătății spune că proiectul de lege se află pe agenda Guvernului, a... The post Ala Nemerenco: Venim cu noi modificări la legea privind controlul tutunului appeared first on ALBASAT.
08:20
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7596 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5853 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2905 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6011 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6415 D.S.T. 960 XDR 1 23.6225 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1356 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 26.07.2024 appeared first on ALBASAT.
Ieri
18:50
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota cu Maia Sandu. La mare diferență se află Alexandr Stoianoglo – 11,5% (candidatul susținut de PSRM) și Renato Usatîi – 10,8%, arată Barometrul socio-politic (mai 2024), realizat de IMAS. Dacă s-ar lua în calcul doar respondenții care au opțiune... The post IMAS: Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi, lideri în preferințele cetățenilor la prezidențiale appeared first on ALBASAT.
15:00
Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie începe pe data de 1 august, anunță Comisia Electorală Centrală, transmite IPN. Începând cu data de 1 august curent și până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente, furnizorii de servicii media,... The post Perioada electorală începe pe 1 august appeared first on ALBASAT.
14:50
O comisie parlamentară specială va identifica soluții și va propune măsuri pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Proiectul de hotărâre cu privire la constituirea comisiei a fost aprobată astăzi de Parlament, la propunerea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac și Corneliu Furculiță. Potrivit autorilor, situația din domeniul agricol este... The post O comisie parlamentară specială va identifica soluții pentru a depăși criza din agricultură appeared first on ALBASAT.
13:50
Activismul civic al cetățenilor Republicii Moldova este în creștere și, în același timp, se atestă un dialog pe diferite niveluri, inclusiv cu ajutorul societății civile, prin intermediul inițiativelor civice, al diverselor ONG-uri care devin o punte de legătură între cetățeni și structurile de stat. Chiar și așa, e necesar să... The post Avantajele și responsabilitățile cetățeanului în consolidarea viitorului european al țării. Dezbatere IPN appeared first on ALBASAT.
12:50
Mijloacele de transport din regiunea transnistreană vor putea fi înmatriculate cu numere neutre până pe data de 31 decembrie 2026. Extinderea termenului în acest sens se regăsește într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală, transmite IPN. Astfel, cetățenii vor putea beneficia, în continuare, de mecanismul de documentare... The post Transnistrenii își vor putea înmatricula mașinile cu numere neutre până în 2026 appeared first on ALBASAT.
11:40
Scriitorul, traducătorul, eseistul și jurnalistul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi 93 de ani. Cu acest prilej, în Parlament i-au fost adresate felicitări, transmite IPN. „Astăzi este omagiat scriitorul Vladimir Beșleagă – un mare talent al neamului nostru, un om care pe durata carierei sale a dat dovadă de curaj, generozitate, simplitate.... The post Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește 93 de ani appeared first on ALBASAT.
11:20
Autoritățile israeliene au amânat până pe 1 ianuarie 2025 introducerea plăților pentru permisele electronice obligatorii (Electronic Travel Authorization – ETA-IL) la intrarea în țară. Obținerea ETA-IL urma să devină obligatorie și plătită din 1 august 2024 pentru călătorii din toate țările cu care Israelul are regim de intrare fără viză,... The post Israelul amână plățile pentru permisele electronice obligatorii appeared first on ALBASAT.
09:00
Într-o lume instabilă, România de astăzi oferă, prin contrast, oportunitatea pentru o acţiune diplomatică stabilă şi predictibilă de succes. „România crede în democraţie şi în valori, îşi sprijină prietenii şi îşi onorează parteneriatele, are o economie dinamică şi o societate matură care respinge extremismul”, a declarat Marcel Ciolacu la Reuniunea... The post Premierul român: România nu ar fi completă fără românii din afara graniţelor appeared first on ALBASAT.
08:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7599 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5856 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2887 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6120 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6495 D.S.T. 960 XDR 1 23.5859 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1348 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 25.07.2024 appeared first on ALBASAT.
08:50
Viceprim-ministra pentru integrare europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov, a declarat la București, cu ocazia reuniunii anuale a diplomaţiei române, alături de ministra externelor române, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministra Ucrainei, Olha Stefanishyna că ţara sa va dubla eforturile în vederea aderării la UE, accentuând că procesul de extindere al Uniunii... The post Cristina Gherasimov: Republica Moldova va dubla eforturile de aderare la UE appeared first on ALBASAT.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:40
Începând cu data de 1 august, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii satelor cu care are regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova. Mai exact, intrarea în Israel nu va fi posibilă fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Precizările referitor la noile reguli de... The post MAE: Din 1 august, moldovenii nu pot intra în Israel fără aprobare prealabilă appeared first on ALBASAT.
09:10
Despre alegerea sa în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului Europeana anunțat chiar Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook, relevând că „prioritatea mea absolută este situația din Republica Moldova, care face față greu șantajului ticălos al Federației Ruse și războiului informațional care se extinde!”, transmite... The post Europarlamentarul român Rareș Bogdan, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European appeared first on ALBASAT.
09:00
Banii destinați studiilor copiilor diplomaților vor fi puși pe pauză. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, spune că proiectul privind serviciul diplomatic, care presupunea oferirea unei indemnizații de 500 de euro pentru copiii diplomaților, va fi suspendat. Șeful diplomației moldovenești spune că din cauza reacției virulente a societății, se examinează scenariul... The post Mihai Popșoi despre banii destinați copiilor diplomaților: constatăm o reacție virulentă. Proiectul va fi retras appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7608 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5855 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2886 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6139 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6534 D.S.T. 960 XDR 1 23.5418 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1359 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 24.07.2024 appeared first on ALBASAT.
23 iulie 2024
13:30
Agentul termic livrat de SA „Termoelectrica”, dar și energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale întreprinderii se ieftinesc. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat micșorarea tarifelor ca urmare a demersurilor depuse de către furnizor, transmite IPN. Potrivit deciziei ANRE, tariful pentru energia termică s-a stabilit la... The post Energia termică și cea electrică produsă de Termoelectrica se ieftinesc din 1 august appeared first on ALBASAT.
13:00
Practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina. În cazul Republicii Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile... The post Comentariul MAE privind proiectul ce prevede indemnizații pentru copiii ambasadorilor appeared first on ALBASAT.
12:30
România va continua să colaboreze cu Ucraina și cu Republica Moldova pentru a îmbunătăți și spori interconectarea în sectorul energetic. Declarația aparține ministrei afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și a fost făcută înainte de reuniunea miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles, transmite IPN. „O altă prioritate... The post România va continua să colaboreze cu Ucraina și cu Moldova pentru a spori interconectarea energetică, ministru appeared first on ALBASAT.
10:50
În luna iunie, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,3% în raport cu dolarul SUA. A ajuns până la 17,7916 USD/MDL, comparativ cu 17,7340 USD/MDL în luna mai, transmite IPN. Banca Națională a Moldovei precizează că în iunie gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea... The post În iunie, leul s-a depreciat în raport cu dolarul SUA appeared first on ALBASAT.
22 iulie 2024
17:30
Parlamentul găzduiește o expoziție tematică dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Expoziția conține peste 150 de publicații selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și din arhiva legislativului, transmite IPN. Printre documentele expuse se regăsește Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, cu ultimele... The post 30 de ani de la adoptarea Constituției. Parlamentul găzduiește o expoziție tematică appeared first on ALBASAT.
12:20
Instituțiile de învățământ superior din Moldova dau startul admiterii. În acest an, pentru prima dată, admiterea se va desfășura exclusiv online, pe platforma e-admitere.gov.md. Platforma este disponibilă de astăzi, 22 iulie. Prima etapă a admiterii se va desfășura în perioada 22-29 iulie, iar a doua, pentru completarea locurilor disponibile, în... The post Începe admiterea în universitățile din țară. Candidații pot aplica exclusiv online appeared first on ALBASAT.
11:20
Suspectul principal în omorul doctoriței moldovence Marina Gavril, într-un cabinet stomatologic din Brăila, România, a fost reținut și ulterior arestat pentru 30 de zile. Potrivit presei din România, este vorba despre un bărbat de 39 de ani, cu antecedente penale, transmite IPN. Sursa citată scrie că bărbatul nu recunoaște comiterea... The post Principalul suspect în omorul doctoriței moldovence în Brăila a fost arestat appeared first on ALBASAT.
10:00
Centrul Perinatal și Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului raional Căușeni au fost dotate cu echipament medical de ultimă generație, donat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în cadrul răspunsului umanitar oferit de UNFPA Guvernului în asigurarea sănătății sexuale și reproductive pentru refugiatele din Ucraina și pentru populația locală, transmite... The post Condiții mai bune pentru mamele și nou-născuții din Căușeni, cu sprijinul UNFPA appeared first on ALBASAT.
09:40
Canotorii moldoveni Mihai Chihaia și Elena Glizan au cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial de Canoe, rezervat sportivilor cu vârsta sub 23 de ani, transmite IPN. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, tandemul Chihaia-Glizan au devenit vicecampioni mondiali în proba de canoe mixt pe distanța de 500 de metri. Aceștia... The post Canotorii Mihai Chihaia și Elena Glizan au devenit vicecampioni mondiali appeared first on ALBASAT.
09:10
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7621 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5798 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2858 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6284 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6587 D.S.T. 960 XDR 1 23.4449 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1281 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 22.07.2024 appeared first on ALBASAT.
19 iulie 2024
12:50
Un băiat de 6 ani și o fată de 11 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bd. Cuza Vodă, din sectorul Botanica al capitalei. Copiii au fost preluați de ambulanță și transportați la spital. Dar fata nu a putut... The post Doi copii au atins niște fire într-un parc din capitală, unul dintre ei a murit electrocutat appeared first on ALBASAT.
12:30
Mai mulți actori cunoscuți din România se află într-un turneu în Republica Moldova cu spectacolul „Filarmonica de comedie”, oferind publicului din mai multe raioane momente artistice pline de amuzament, inspirate din istoria și cultura românească. Astăzi, 19 iulie, actorii vor prezenta un spectacol la Nisporeni, în incinta Centrului de Cultură... The post Astăzi, la Nisporeni: „Filarmonica de comedie” aduce comedie de calitate appeared first on ALBASAT.
11:00
Asociația Forța Fermierilor face apel la toate instituțiile statului să faciliteze convocarea în mod urgent a Comisiei Naționale de Situații Excepționale pentru a declara, cât mai curând posibil, stare de urgență în agricultură la nivel de țară, transmite IPN. Într-o scrisoare adresată Președinției, Guvernului, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și... The post Forța Fermierilor face apel la toate instituțiile statului să fie declarată stare de urgență în agricultură appeared first on ALBASAT.
10:40
Peste 200 de specialiști din diverse sfere ce țin de integrarea europeană – din instituții publice, mass-media și societatea civilă – s-au reunit în cadrul Conferinței internaționale „Următorii pași în procesul de aderare la UE”, organizată de Biroul pentru Integrare Europeană la Chișinău. Împreună cu experți din Albania, Macedonia de... The post Specialiști în integrarea europeană s-au reunit la Chișinău pentru a-și împărtăși experiența appeared first on ALBASAT.
10:20
The post LIVE: Recensământul 2024 – Ce arată datele pentru Nisporeni? appeared first on ALBASAT.
08:50
Ursula von der Leyen va conduce Comisia Europeană și în următorii cinci ani după ce a fost realeasă de membrii Parlamentului European, reuniți la Strasbourg cu o majoritate la limită de 401 de voturi pentru, 284 împotrivă și 15 de abțineri, iar șapte voturi au fost nule, relatează IPN, citând... The post Ursula von der Leyen, în fruntea Comisiei Europene, din voința și a moldovenilor appeared first on ALBASAT.
08:50
Marea Britanie, Franța, Germania, România, Polonia, Consiliul European sunt unii din cei mai buni prieteni ai Republicii Moldova, sugerează mesajul pe FB al Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, care a participat la summitul Comunității Politice Europene, relatează IPN citând postarea șefei statului. „Keir Starmer, Prim-ministrul britanic, care este și gazda... The post Republica Moldova la Summitul Comunității Politice Europene appeared first on ALBASAT.
08:50
Miza adevărată a multitudinii de candidați care se lansează în campania electorală pentru prezidențiale sunt alegerile parlamentare de anul viitor. O spune directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, care a comentat anunțul Nataliei Morari de a candida la scrutinul din octombrie. În același context, deputatul PAS, Oazu Nantoi,... The post Miza adevărată a celor care se lansează în cursa electorală sunt alegerile de anul viitor, opinii appeared first on ALBASAT.
08:30
Cultura porumbului a fost afectată de secetă în proporție de 70-100%, iar cea de floarea soarelui – în proporție de 60-80%. Constatarea a fost făcută de cercetătorii științifici de la Centrul Național de Cercetare și Producere a Materialului Semincer și InstitutuldePedologie, Agrochimieși Protecție a Solului „Nicolae Dimo”, care au vizitat... The post Porumbul – afectat de secetă în proporție de 70%-100%, floarea soarelui – 60%-80%, în raioanele de sud appeared first on ALBASAT.
08:30
Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni „Ana și Alexandru” a fost renovat capital și dotat cu echipament medical performant. Investițiile au fost susținute de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), în baza asistenței financiare oferite de Guvernul Suediei, și au constituit circa 7 milioane de lei, transmite IPN. Potrivit unui... The post Centrul perinatal din cadrul SR Căușeni, renovat capital și dotat cu echipament medical performant appeared first on ALBASAT.
08:20
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7666 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5955 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2952 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6492 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6796 D.S.T. 960 XDR 1 23.5366 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1454 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 19.07.2024 appeared first on ALBASAT.
18 iulie 2024
17:20
România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în contextul pregătirii și participării la misiuni și operații de menținere a păcii în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE. Suportul va prevedea inclusiv sprijin logistic, de transport, servicii de telefonie și internet, financiar, medical și evacuare în... The post România și Republica Moldova se vor sprijini reciproc în misiuni de menținere a păcii appeared first on ALBASAT.
15:20
Mai multe percheziții au avut loc în această dimineață la Postul vamal Leușeni, precum și la domiciliile unor angajați ai Serviciului Vamal în cadrul unei cauze penale pornite pe fapte de corupție. Patru vameși au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție. Procuratura Generală precizează că bănuiții ar fi pretins... The post Patru vameși au fost reținuți într-un dosar de corupție appeared first on ALBASAT.
12:40
Miercuri, 17 iulie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republcii Moldova și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău au lansat Campania națională pentru prevenirea și raportarea abuzurilor si violenței asupra copiilor, inclusiv în mediul online, cu sloganul „Vorbește, fii în siguranță!”. Una dintre activitățile Campaniei este promovarea Serviciului de asistență telefonică... The post „Vorbește, fii în siguranță!”. A fost lansată Campania națională pentru prevenirea și raportarea abuzurilor și violenței asupra copiilor appeared first on ALBASAT.
11:30
În luna iulie, 15 elevi de la I.P. Gimnaziul Alexandru cel Bun din Vărzărești au avut oportunitatea de a participa pentru al treilea an consecutiv la o tabără școlară organizată de Primăria comunei Țuțora din România. Tabăra a avut loc în pitoreasca stațiune Durău, situată în comuna Ceahlău, județul Neamț.... The post Tradiție continuată: elevii din Vărzărești în tabără la Țuțora, România appeared first on ALBASAT.
08:30
Salariile cadrelor didactice vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025. Asigurările sunt date de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit oficialului, Guvernul încă examinează veniturile bugetului de stat, iar în perioada octombrie-noiembrie va fi clar cu cât vor crește lefurile profesorilor, notează IPN. Ministrul Educației și Cercetării spune... The post Dan Perciun: Salariile cadrelor didactice vor crește din 2025 appeared first on ALBASAT.
08:20
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7656 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5963 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2972 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6485 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6838 D.S.T. 960 XDR 1 23.5486 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1473 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 18.07.2024 appeared first on ALBASAT.
17 iulie 2024
09:50
Poliția Republicii Moldova a demarat o campanie de informare și prevenire a escrocheriilor de tipul „ruda implicată în accident rutier,” care continuă să prejudicieze cetățenii de sume impunătoare de bani. Mesajele acestei campanii vor fi auzite și citite în multiple locații din capitală și raioanele țării. Nu vă panicați! Mesajele... The post Siguranța cetățenilor pe primul loc – campanie în Nisporeni și toată țara appeared first on ALBASAT.
08:40
În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de vetting. O spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit căreia experiența pre-vetting-ului îi determină pe unii procurori să nu considere evaluarea extraordinară un proces eficient și corect. Veronica Dragalin spune că pentru a nu trece prin testul integrității... The post Veronica Dragalin: În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în vetting appeared first on ALBASAT.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.