SIS a exclus patru persoane din lista celor asociați cu Plahotniuc, Andronachi și Șor

Radio Moldova, 16 septembrie 2024 12:40

Patru persoane și trei companii au fost excluse din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Ilan Șor, persoane supuse sancțiunilor internaționale. Un ordin în acest sens a fost emis de Serviciul de Informații și Securitate pe 10 septembrie, scrie RISE Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 8 ore
20:10
Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale din ultimele zile, a declarat premierul Dorin Recean, la emisiunea În Context de la Moldova 1. Potrivit premierului, Comisiile pentru Situații Excepționale teritoriale evaluează acum prejudiciile cauzate de ploi în localitățile afectate, urmând să prezinte constatările la finele acestei săptămâni.
Acum 12 ore
19:10
Nouă persoane au fost ucise, iar cel puțin trei sute au fost rănite în urma exploziilor care au vizat walkie-talki-uri în Liban, miercuri după-amiază, a anunțat Ministerul libanez al Sănătății, conform The Guardian.
19:00
Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, a declarat, miercuri, la București, că face apel la partenerii români să analizeze posibilitatea de a doborî dronele rusești din apropierea spațiului aerian al României, transmite Digi24.ro.
18:50
Aproximativ 400 de agricultori, afectați de secetă, au protestat a doua zi consecutiv în mai multe raioane ale țării. Tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor, iar un grup de agricultori protestatari vor manifesta mâine în fața Președinției. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii susține că este în căutarea resurselor financiare de la partenerii externi pentru a ajuta agricultorii ajunși în impas.
18:50
Reforma justiției a înregistrat anumite progrese. Unele instituții cheie din domeniu au fost fortificate și a fost reanimată lupta împotriva corupției. Totuși, mai există probleme ce țin de integritatea persoanelor din sistem, dar și restanțe în implementarea recomandărilor făcute de Grupul Statelor împotriva Corupției. Constatările aparțin mai multor experți care au evaluat progresul Republicii Moldova în realizarea recomandărilor Comisiei Europene din domeniul justiției în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
18:40
Aproximativ 400 de agricultori, afectați de secetă, au protestat a doua zi consecutiv în mai multe raioane ale țării. Tehnica agricolă rămâne pe marginea traseelor, iar un grup de agricultori protestatari vor manifesta mâine în fața Președinției. De cealaltă parte, Ministerul Agriculturii susține că este în căutarea resurselor financiare de la partenerii externi pentru a ajuta agricultorii ajunși în impas.
18:30
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a încercat să destabilizeze situația în Republica Moldova și să submineze democrația, însă Chișinăul a reușit să facă față tuturor provocărilor, a declarat șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, într-un interviu în exclusivitate la Moldova 1. Totodată, oficiala a menționat că Germania va continua să susțină parcursul nostru european.
17:40
Trebuie să acordăm atenția și sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării din România, Angel Tîlvar, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării, în formatul București 9. Oficialul român a adus în atenția colegilor săi provocările cu care se confruntă Republica Moldova, stat puternic afectat de acțiunile hibride ale Federației Ruse.
17:30
Atunci când spațiul aerian al Republicii Moldova este survolat ilegal de rachetele rusești, iar Armata Națională nu are capacitatea de a le detecta și doborî, este firesc să ne întrebăm cine ne poate apăra în situația în care Rusia va încerca să atace cu rachete sau drone Republica Moldova? O întrebare asemănătoare ne-a fost adresată de un cetățean în vox-urile pe care le-am realizat.
17:30
Pericolul încă nu a trecut. Ne așteaptă din nou vreme instabilă începând din această seară, potrivit prognozelor meteorologilor.
17:20
În ședința de miercuri, 18 septembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat înregistrarea a doi candidați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie: Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru” și Vasile Tarlev, desemnat de Partidul Politic „Partidul pentru Viitorul Moldovei”.
16:50
Echipa Academiei de fotbal "Radu Rebeja" a debutat cu înfrângere în UEFA Youth League, competiție europeană rezervată fotbaliștilor de până la 19 ani. Campioana Republicii Moldova la această categorie de vârstă a fost învinsă în deplasare de gruparea kazahă, Kairat Almatî.
16:00
Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova.
15:30
Ploile abundente din acest weekend au favorizat creșterea masivă a ciupercilor de pădure, consumul cărora nu este recomandat de specialiști pentru că pot provoca toxiinfecții. Oamenii cu care am discutat spun că sunt conștienți de acest pericol și preferă să cumpere ciupercile doar din locuri autorizate.
Acum 24 ore
14:40
Bayern München a învins-o pe Dinamo Zagreb cu un neverosimil 9:2 și a devenit prima echipă care a marcat 9 goluri într-un meci în cea mai tare competiție inter-cluburi din Europa.
14:30
Ploile abundente din acest weekend au favorizat creșterea masivă a ciupercilor de pădure, consumul cărora nu este recomandat de specialiști pentru că pot provoca toxiinfecții. Oamenii cu care am discutat spun că sunt conștienți de acest pericol și prefere să cumpere ciupercile doar din locuri autorizate.
14:30
În cazul în care s-ar întrerupe complet tranzitul prin Ucraina, gazele naturale ar putea ajunge în Republica Moldova prin coridorul transbalcanic din Turcia - vechea rută prin care a importat România și Bulgaria, înainte să fie ocolită Ucraina, a precizat experta în energetică de la Expert Forum București, Otilia Nuțu, la emisiunea ”În Context” de la Moldova 1. Ea a mai explicat că Rusia are de câștigat mai mult din vânzarea de energie către Europa prin Ucraina, decât Ucraina prin tarife de tranzit pentru gaz și petrol și a anticipat ”negocieri dificile” după 1 ianuarie 2025.
14:00
Dronele ucrainene au atacat regiunea Tver în noaptea de 18 septembrie. A avut loc o explozie și un incendiu a izbucnit în orașul Toropets ca urmare a căderii resturilor de drone, a declarat șeful regiunii, Igor Rudenya. Ulterior, canalul de Telegram al guvernului regiunii Tver a postat un mesaj în care se anunța evacuarea parțială a populației din zona din Toropets.
13:20
Cresc tarifele pentru eliberarea, schimbarea și restabilirea permiselor de conducere. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Guvernului. Astfel, dacă serviciul va fi prestat în 20, 10, 5 zile sau chiar în aceeași zi, prețul va fi, corespunzător, mai mare cu 80 de lei pentru fiecare termen în parte. De asemenea, proiectul prevede extinderea accesului cetățenilor la serviciile prestate electronic, a precizat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.
13:00
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, va efectua joi, 19 septembrie, prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația vicepremierului Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe.
12:40
Numărul angajărilor, prin intermediul Agenției Naționale pentru ocuparea forței de muncă a înregistrat un nou record: 11 mii de persoane încadrate în câmpul muncii de la începutul anului. Totodată, instituția estimează că până la întâi ianuarie 2025 alte câteva mii de persoane ar putea obține un loc de muncă.
12:30
Pentru prima dată, Societatea pe Acțiuni „Energocom” a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru octombrie, pentru a cumpăra energie electrică de la Nuclearelectrica din România, ca parte a interconexiunii energetice dintre R. Moldova și România.
12:20
Șoferii care circulă cu numere de înmatriculare indescifrabile sau cu plăci de înmatriculare amplasate cu încălcarea standardului nu vor mai fi sancționați cu puncte de penalizare, ci doar cu avertisment, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Andrian Efros. Hotărârea a fost aprobată astăzi la ședința Executivului.
11:10
Numărul angajărilor, prin intermediul Agenției Naționale pentru ocuparea forței de muncă a înregistrat un nou record: 11 mii de persoane încadrate în câmpul muncii de la începutul anului. Totodată, instituția estimează că până la întâi ianuarie 2025 alte câteva mii de persoane ar putea obține un loc de muncă.
10:50
Lacurile din țară vor fi verificate. Solicitarea vine din partea premierului Dorin Recean. La începutul ședinței de Guvern, oficialul a cerut instituțiilor abilitate să facă inventarierea lacurilor de acumulare și a digurilor de protecție din țară, în urma inundațiilor cauzate de ploile abundente din perioada 14-16 septembrie.
10:40
Cabinetul de Miniștri a cerut, miercuri, 18 septembrie, demiterea șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc. Decizia finală urmează a fi luată de președinta Maia Sandu.
10:20
Răcirea vremii și ploile abundente din ultimele zile, au favorizat apariția masivă a ciupercilor, care cresc în număr mare în păduri și alte zone naturale. În această perioadă mulți amatori de ciuperci sunt tentați să le colecteze personal. În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează asupra riscului ridicat de intoxicații alimentare și îndeamnă cetățenii să fie prudenți când aleg să consume aceste ciuperci.
10:00
Presa internațională descrie noua echipă a Comisiei Europene selectată și prezentată Parlamentului European de către șeful executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen. O altă temă abordată de publicațiile străine e tentativa parlamentului francez de a-l demite pe președintele țării, Emmanuel Macron. Presa de pe mapamond continuă să relateze și despre calamitățile naturale care fac ravagii în Europa.
09:00
Opiniile referitoare la Platforma de Parteneriat pentru Moldova, care va oferi expertiză în reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană; Declarația comună a miniștrilor de Externe ai României, Franței și Germaniei, emisă după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru țara noastră, precum și implicațiile numirii noului ambasador rus, Oleg Ozerov. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
08:30
Un incident șocant a avut loc la o școală din Azambuja, Portugalia, unde un băiat de 12 ani a atacat șase elevi și un profesor cu un cuțit, scrie Euronews. Una dintre victime, o fată de 12 ani, a suferit răni grave la nivelul pieptului și capului și a fost transportată de urgență la spital. Atacatorul a fost reținut, iar Poliția a deschis o anchetă pentru a determina motivul din spatele acestui act de violență.
07:50
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 18 septembrie.
07:50
Agenția de spionaj israeliană Mossad a plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu luni înainte de detonările de marți, scrie Reuters. Operațiunea a reprezentat o breșă de securitate fără precedent a Hezbollah care a dus la detonarea a mii de pagere în Liban, ucigând nouă persoane și rănind alte aproape 3.000, inclusiv luptători ai grupării și trimisul Iranului la Beirut.
07:20
Retragerea bruscă a lui Thierry Breton din funcția de comisar european nominalizat al Franței a generat îngrijorare în întreaga clasă politică franceză – și chiar în rândurile partidului președintelui Emmanuel Macron. Anunțul de luni, 16 septembrie, al demisiei precedentului comisar francez Thierry Breton a stârnit uimire. În realitate, soarta lui fusese pecetluită cu cel puțin zece zile înainte de către Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen. Un joc de poker fără glorie care ilustrează slăbiciunea președintelui francez.
Ieri
21:30
Un incendiu puternic a izbucnit pe acoperișul unei clădiri cu zece etaje din arondismentul 13 din Paris, potrivit Le Figaro. Incendiul a izbucnit la intersecția dintre Avenue d'Ivry și Boulevard Masséna.
21:20
Actualizare: Crește bilanțul persoanelor decedate și rănite în Liban. Cel puțin nouă persoane, inclusiv o fetiță de opt ani, au fost ucise în urma unor explozii ale pagerelor folosite, a declarat ministrul sănătății din Liban, Firass Abiad, într-un interviu acordat Al Jazeera. Alte aproximativ 2 800 de persoane au fost rănite în aceste incidente, a adăugat Abiad, citat de CNN.
21:00
Norvegia și PNUD Moldova vor moderniza cinci din cele 35 de instituții de învățământ care fac parte din Rețeaua Școlilor Model din Republica Moldova, informează Ministerul Educației și Cercetării. Investițiile vor fi realizate în perioada 2024-2028.
20:30
A crescut bilanțul victimelor provocate de ciclonul Boris. Furtuna a cauzat moartea a cel puțin 19 persoane în Europa Centrală și de Est, cu cinci victime în Austria, șapte în România, patru în Polonia și trei în Republica Cehă, iar mai multe persoane sunt în continuare date dispărute.
19:40
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte peste 1.000, inclusiv luptători Hezbollah, medici și trimisul Iranului la Beirut, au fost rănite marți, când pagerele pe care le foloseau pentru a comunica au explodat în Liban, au declarat surse de securitate pentru Reuters.
19:30
Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte peste 1.000, inclusiv luptători Hezbollah, medici și trimisul Iranului la Beirut, au fost rănite marți, când pagerele pe care le foloseau pentru a comunica au explodat în Liban, au declarat surse de securitate pentru Reuters.
18:50
Fermierii care au protestat astăzi în mai multe regiuni ale țării, cerând demisia ministrului Agriculturii, au fost invitați joi la discuții cu Vladimir Bolea. Comentând protestul, Bolea a spus că agricultorii se confruntă cu o situație grea, că Guvernul a alocat deja 100 de milioane de lei pentru a compensa pierderile suferite de aceștia și a creat mecanismul de renegociere a contractelor cu creditorii. Ministrul a mai precizat că se caută resurse la partenerii europeni cărora le-a solicitat zilele trecute la Bruxelles crearea Fondului de solidaritate și dezvoltare a agriculturii moldovenești. Fermierii spun că vor merge la discuțiile cu ministrul, dar nu renunță la proteste.
18:40
Rezistența la antibiotice ar putea cauza în mod direct până la 39 de milioane de decese până în anul 2050, arată datele unui studiu, publicat de AFP. Recunoscută deja ca o provocare sanitară majoră, se așteaptă ca rezistența la antibiotice să se agraveze.
18:00
Decizia de a reduce numărul secțiilor de votare în Federația Rusă ține exclusiv de politica internă a Republicii Moldova, iar Kremlinul nu are nicio competență „să ne dicteze unde și câte secții de votare putem deschide”, a declarat vicepreședintele CEC, Pavel Postica, pentru Teleradio-Moldova. Reacția vine după ce Moscova a criticat marți Chișinăul pentru diminuarea numărului secțiilor de votare pentru scrutinul din octombrie de la 17 la 5.
17:00
O nouă schemă de escrocherie, asociată programului guvernamental „Ajutor la contor”, a fost semnalată de autorități. De această dată, escrocii au creat o platformă web neautorizată prin intermediul căreia, în mod indirect, cetățenii erau induși în eroare să-și completeze datele personale. Odată completate, datele personale erau prelucrate, iar mijloacele financiare – sustrase.
16:50
Partidul „Democrația acasă” a depus astăzi la Comisia Electorală Centrală cerere de înregistrare în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie.
16:10
Ploile abundente și inundațiile duc la înrăutățirea calității apei din fântâni și izvoare, la poluarea legumelor și fructelor de pe terenurile agricole, spun specialiștii Agenției Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Din această cauză, crește riscul declanșării și răspândirii afecțiunilor gastro-intestinale.
15:20
Camera Deputaților de la București a adoptat astăzi proiectul de lege privind acordul de cooperare dintre România și Republica Moldova în domeniul militar, notează Rador.
15:20
Germania va oferi un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro Ucrainei în această iarnă, a anunțat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în timpul unei vizite în Republica Moldova, scrie Reuters. Potrivit șefei diplomației de la Berlin, Rusia planifică din nou un „război de iarnă cu scopul de a face viața oamenilor din Ucraina cât mai teribilă posibil”.
15:10
Ploile din această primăvară și început de vară nu au salvat Portugalia de incendiile forestiere. De această dată sezonul a început mai târziu decât de obicei, dar cu o intensitate mai mare, notează BBC. Mai mult de 140 de incendii fac ravagii în țară, 19 avioane, elicoptere și drone, aproape 900 de unități de echipamente la sol și aproximativ 3 000 de persoane sunt implicate în stingerea acestora.
15:00
În primele șase luni ale anului, aliații occidentali au cumpărat combustibil produs din petrol rusesc în valoarea de aproximativ două miliarde de dolari, folosind o breșă în regimul de sancțiuni, ceea ce permite Moscovei să-și finanțeze în continuare invazia în Ucraina, constată un raport consultat de POLITICO.
15:00
Abuzul sexual asupra copiilor este una dintre cele mai grave și răspândite forme de violență asupra minorilor în Republica Moldova, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției (IGP). Sursa precizează că, în 2023, aproape 400 de copii au fost victime ale violenței sexuale. Specialiștii subliniază că este necesar să fie acordat imediat sprijinul necesar acestor victime și îndeamnă părinții să fie vigilenți la semnalele comportamentale ale copiilor lor.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.