InfoPrut

Acum 30 minute
11:40
Cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei, consiliul raional Cimișlia a achiziționat un autovehicul specializat pentru evacuarea apelor uzate menajere. Achiziția a fost făcută în cadrul Programului „Kusanone” și a costat 98.157 de dolari. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Japoniei, proiectul are ca scop extinderea serviciilor publice prestate în raion, evacuarea centralizată a deșeurilor […] Articolul Autospecială pentru evacuarea apelor uzate, cumpărată la Cimișlia cu sprijinul Japoniei apare prima dată în InfoPrut.
Acum 2 ore
10:20
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea primei ediții a Galei Premiilor Patrimoniului Cultural, prin acordarea Premiului Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău pentru Cercetare. Evenimentul va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău. Gala Premiilor Patrimoniului Cultural este un eveniment festiv în care se […] Articolul Premiul pentru Cercetare, oferit de ICR în cadrul Galei Premiilor Patrimoniului Cultural organizată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
10:00
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României va finanța proiectul de modernizare a unui auditoriu dedicat celebrului informatician și matematician român, Grigore Moisil, din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Proiectul, intitulat „CEIM: Centrul educațional și inovativ Informatică și modelare matematică – Grigore Moisil”, a fost selectat pentru finanțare în cadrul programului de […] Articolul O sală de cursuri de la UTM, dedicată celebrului informatician și matematician român Grigore Moisil, modernizată cu sprijinul DRRM apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
23:30
Situația din Republica Moldova a atras și atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), organism care coordonează politica de apărare a României.  Astfel, CSAT a subliniat în raportul său de activitate pe anul 2023 că în Republica Moldova este esențială „menținerea continuității unei guvernări pro-europene” și după anul 2025 pentru „asigurarea ireversibilității traseului occidental […] Articolul R. Moldova, în raportul anual al CSAT apare prima dată în InfoPrut.
23:30
O troiță a eroilor români a fost instalată marți, 16 aprilie, în curtea Bisericii din localitatea Curătura din Republica Moldova.  Această troiță veche de 90 de ani a fost identificată în cimitirul din sat și restaurată prin grija Asociației „Monumentum”, și sub supravegherea arhitectului Mihail Andrieș. Lucrările de restaurare au fost efectuate de către meșterul […] Articolul O troiță a eroilor români dintr-un sat din R. Moldova, restaurată apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
23:00
Republica Moldova a fost gazdă a două turnee majore la dans sportiv, organizând, în premieră, Campionatul European, ediția 2024, rezervat seniorilor, la proba standard adult. La eveniment au participat 56 de perechi din 29 de state ale lumii. Potrivit ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău, în competiția europeană Alexei Glukhov și Anastasia Glazunova, reprezentanții […] Articolul Un cuplu de dansatori din R. Moldova, medalie de aur la Campionatul European de dans sportiv apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Cooperarea bilaterală în domeniul vamal a fost discutată marți, 16 aprilie, la Chișinău, în cadrul unei întrevederi între conducerea Serviciului Vamal din Republica Moldova și oficiali din SUA.  Printre oficialii americani s-au numărat managerul de Program al Oficiului de Cooperare pentru Controlul Exporturilor din cadrul Biroului pentru Securitate Internațională și Neproliferare a Departamentului de Stat […] Articolul Consolidarea cooperării vamale între R. Moldova și SUA, subiect de discuție la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Vladimir Lipaev este noul ambasador al Federației Ruse la București. Președintele Vladimir Putin a semnat astăzi decretul oficial în acest sens. În vârstă de 65 de ani, Lipaev activează în serviciul diplomatic din 1981, după absolvirea, în același an, a Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al URSS din Moscova. Potrivit […] Articolul Cine este noul ambasador al Rusiei în România apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Norvegia va acorda Republicii Moldova un nou sprijin financiar prin intermediul Programului Nansen pentru Ucraina. Domeniile în care va fi valorificat acest ajutor au fost discutate luni, 15 aprilie, la Bruxelles, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov și secretara de stat a Ministerului Energiei al Norvegiei, Elisabeth Sæther, pe marginea Reuniunii informale a miniștrilor Energiei […] Articolul Norvegia ar putea acorda un nou sprijin financiar R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori și turiști, după ce a fost închisă pentru efectuarea mai multor lucrări interioare și exterioare. De asemenea, pentru redeschidere se pregătește și Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din Soroca. „Cetatea a prezentat dintotdeauna un interes deosebit pentru toți vizitatorii și turiștii, localnicii și cei veniți din […] Articolul Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Republica Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene, făcute în iunie 2023 odată cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare la UE, și indicate de Consiliul European în decembrie 2023 pentru a putea lansa procesul de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles. Singura restanță care mai rămâne a fi […] Articolul Vicepremierul pentru Integrare Europeană de la Chișinău: R. Moldova a îndeplinit două din cele trei elemente restante din recomandările Comisiei Europene apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, se consideră român și susține că vorbește limba română.  Astfel, fiind întrebat în cadrul unei emisiuni TV cum va răspunde la întrebarea privind identificarea la recensământ, ministrul de la Chișinău a precizat că este român. „Când o să am în față un recenzor voi răspunde […] Articolul Ministru de la Chișinău, despre identificarea la recensământ: „Eu sunt român și sunt cetățean al R. Moldova” apare prima dată în InfoPrut.
15:10
Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, în cadrul unui discurs, susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.  Oficialul a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a continua […] Articolul Șeful diplomației de la Chișinău, despre principalele amenințări la adresa securității R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Un lot de echipamente IT în valoare de 1,41 milioane de dolari a fost donat Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. Cele 1347 calculatoare staționare și 579 laptopuri sunt destinate angajaților din prima linie din domeniul asistenței sociale și au fost procurate de UNICEF cu sprijinul financiar al Guvernului Marii Britanii. Astfel, în […] Articolul UNICEF și Marea Britanie, donație de echipamente IT pentru asistenții sociali din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
23:00
România se află pe locul trei în Uniunea Europeană la producția de petrol, cu trei milioane de tone în anul 2022, conform datelor publicate luni de Eurostat. Pe primul loc se află Italia, cu 4,5 milioane de tone, urmată în top de Danemarca, cu 3,2 milioane de tone. Aceleași date mai arată că producția de […] Articolul România, în topul celor mai mari producători de petrol din UE apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Îndrăgiții actori ai Teatrului Muzical „Ambasadorii” din România revin în această primăvară cu un nou turneu în patru orașe din Republica Moldova.  Turneul „Cutiuța Muzicală – Aventurile Pălăriei Fermecate” este programat să se desfășoare între 17 și 20 aprilie 2024, în orașele Leova, Rezina, Ungheni și Cimișlia din Republica Moldova. Intrarea va fi liberă. Potrivit […] Articolul Teatrul Muzical „Ambasadorii” din România, un nou turneu în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint și o monedă din cupru cu tema 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.  Pe aversul monedelor este reprezentată casa părintească a lui Avram Iancu din comuna Vidra de Sus, județul Alba, localitate care astăzi poartă numele […] Articolul Banca Națională a României îl omagiază pe Avram Iancu la 200 de ani de la naștere apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Republica Moldova ar putea avea un Muzeu al Vinului și Viței de Vie. Anunțul a fost făcut luni, 15 aprilie, de Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău.  Oficialul din Republica Moldova a vizitat Muzeul Vinului din Bordeaux, recunoscut ca unul dintre cele mai frecventate muzee din Franța. „La fața locului am discutat […] Articolul R. Moldova ar putea avea un Muzeu al Vinului și Viței de Vie apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova a primit 15 drone în cadrul unui proiect implementat de Fundația pentru Reforma Globală în Sectorul de Securitate (GS Foundation).  Astfel, timp de trei zile, peste 30 de polițiști din Republica Moldova au fost instruiți privind operațiunile efectuate cu aparate de zbor. „Instruirile au avut loc sub îndrumarea […] Articolul Poliția din R. Moldova a primit un lot de drone apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Peste 70% din vânzările regiunii separatiste transnistrene au loc în dreapta Nistrului și în România.  Potrivit expertului economic de la Chișinău, Veaceslav Ioniță, în primul trimestru al anului 2024, comerțul în afara regiunii din stânga Nistrului a stabilit două recorduri istorice. „Vânzările în spațiul românesc – (R.) Moldova de pe malul drept al Nistrului și […] Articolul Expert economic de la Chișinău: Majoritatea covârșitoare a vânzărilor regiunii transnistrene au loc în dreapta Nistrului și în România apare prima dată în InfoPrut.
14:50
Republica Moldova participă, în premieră, la expoziția internațională „Vinitaly”, care se desfășoară în aceste zile la Verona.  Potrivit autorităților de la Chișinău, Republica Moldova este invitată în calitate de oaspete de onoare la standul de țară al Ministerului Agriculturii din Italia. „Anul acesta, Republica Moldova participă pentru prima dată, integrându-se în pavilionul Ministerului Agriculturii din […] Articolul R. Moldova, oaspete de onoare la o expoziție de vinuri din Italia apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Misiunea „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei organizează pentru al cincisprezecelea an consecutiv campania de Paști „Masa Bucuriei”, în sprijinul oamenilor sărmani din Republica Moldova.  Acesta este cel mai longeviv proiect de solidaritate socială din Republica Moldova și are drept scop sensibilizarea societății față de situația oamenilor nevoiași, în mod special, al bătrânilor singuri. Tradițional, proiectul va […] Articolul Misiunea „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, campanie de Paști în sprijinul oamenilor sărmani apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:40
Ministerele Afacerilor Externe din România și din Republica Moldova recomandă cetățenilor să evite să evite călătoriile în Israel, în contextul evoluțiilor de securitate din regiune.  Astfel, MAE de la București a reiterat recomandarea adresată cetățenilor români de a evita orice călătorie în Israel, Palestina, Liban și Iran. Detalii cu privire la avertismentele de călătorie pentru […] Articolul MAE de la București și Chișinău recomandă evitarea călătoriilor în Israel apare prima dată în InfoPrut.
10:50
Statele Unite, prin Departamentul Trezoreriei, în coordonare cu Marea Britanie, au emis două noi interdicții pentru a întrerupe veniturile pe care Rusia le obține din exportul de aluminiu, cupru și nichel. Aceste noi măsuri interzic importul de aluminiu, cupru și nichel de origine rusă în Statele Unite și limitează utilizarea aluminiului, cuprului și nichelului de […] Articolul SUA și Marea Britanie interzic importul de aluminiu, cupru și nichel din Rusia apare prima dată în InfoPrut.
13 aprilie 2024
13:40
Republica Moldova este al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente, relevă datele unui studiu internațional. Principalul exportator rămâne Ucraina, care deține în prezent o cotă de aproximativ 70 la sută din importurile de rapiță în spațiul european, scrie AGRO TV. Sursa relevă că, în pofida războiului, Ucraina […] Articolul Republica Moldova, al treilea exportator de rapiță pe piața din UE apare prima dată în InfoPrut.
12 aprilie 2024
22:10
România și Republica Moldova se află în topul statelor cu cei mai profesioniști infractori cibernetici din lume. Clasamentul a fost realizat de o echipă internațională de cercetători în cadrul studiului „Indicele mondial al criminalității cibernetice”. Astfel, pe primul loc s-a poziționat Federația Rusă, urmată de Ucraina, China, SUA, Nigeria și România. Republica Moldova se află […] Articolul România și R. Moldova, în top 15 state cu cei mai buni hackeri din lume apare prima dată în InfoPrut.
20:30
Nicoleta Pociumban, studentă a Universității Tehnice a Moldovei, Facultatea Inginerie Economică și Business, a obținut locul III la prestigiosul concurs internațional de lucrări științifice studențești „Black Sea Science”, organizat anual la Universitatea Națională Tehnologică din Odesa. Desfășurat sub egida Rețelei Universităților de la Marea Neagră (Black Sea Universities Network) și a Asociației ISEKI-Food, concursul reunește […] Articolul Nicoleta Pociumban, studentă UTM, pe podum la concursul internațional „Black Sea Science” din Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Elevii din instituțiile de învățământ din R. Moldova vor avea posibilitatea să studieze aprofundat limba spaniolă. Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea acordului de colaborare privind cooperarea în domeniul învățământului bilingv spaniol dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul de resort din Spania. Conform prevederilor acordului, Spania va ajuta R. Moldova la pregătirea […] Articolul Limba spaniolă va fi predată în mai multe școli din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Trei companii aeriene vor lansa în această primăvară, în premieră, zboruri din Chișinău.  Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Aeroportului din Chișinău, compania Air Anka va opera curse din 30 aprilie, de șapte ori pe săptămână, spre orașul Antalya din Turcia. De asemenea, compania Mavi Gök Airlines va lansa zboruri din 4 mai, de șase ori […] Articolul Încă trei companii aeriene vor opera zboruri din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Elevii școlii sportive de tenis din Chișinău vor beneficia de condiții mai bune de antrenament, după ce instituția va beneficia de un sprijin financiar de peste 300 mii dolari din partea USAID pentru a implementa măsuri de eficiență energetică. În cadrul instituției se vor face lucrări de schimbare totală a sistemului de încălzire precum și […] Articolul Școala sportivă de tenis din Chișinău, reparată cu sprijinul SUA apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Mai mulți elevi din regiunea Odesa, Ucraina, au luat primele locuri la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Limba și Literatura Română de la Ujgorod. Anunțul a fost făcut de Centrul de Informare al României din Ismail. Astfel, potrivit sursei citate, în premieră, premiul I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română l-a obținut […] Articolul Elevii din Odesa, locuri de frunte în cadrul Olimpiadei de limbă și literatură română apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” va fi vernisată joi, 18 aprilie 2024, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.  Astfel, vizitatorii vor putea admira creațiile a 14 maeștri din stânga Prutului, nume sonore care s-au remarcat prin contribuția la înnoirea limbajului plastic al momentului. Este vorba […] Articolul Satul basarabean, prezentat într-o expoziție la București apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Republica Moldova a suspendat Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa (FACE), semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990.  Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri, 12 martie, în lectură finală, un proiect de lege în acest sens. „Necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive. În […] Articolul R. Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa apare prima dată în InfoPrut.
17:10
15 formațiuni politice și șapte independenți din România și-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare care au loc pe 9 iunie. Biroul Electoral Central a anunțat că urmează să se pronunțe privind admiterea sau respingerea candidaturilor depuse, după parcurgerea tuturor etapelor. Potrivit BEC, lista candidaturilor depuse și înregistrate pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt: Formațiuni politice […] Articolul Câte partide din România și-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Compania de energie termină din Bălți „CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM EAST ENERGY. Potrivit Ministerului Energiei, licitația s-a desfășurat joi, 11 aprilie, iar câștigătoare a fost desemnată compania „Natural Gas DC” SRL. Contractul pentru livrarea a 22279,649 MWh-G, […] Articolul R. Moldova, prima achiziție de gaze naturale de pe Bursa Română de Mărfuri apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Președinția malteză a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pledează pentru acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, continuând „munca predecesorilor noștri”, transmite presa de la Chișinău.  „Reafirmăm angajamentul nostru pentru procesul de reglementare transnistreană. Noi ne dorim o soluție pașnică și de durată, în baza suveranității și integrității […] Articolul OSCE nu renunță la ideea acordării unui statut special pentru regiunea separatistă transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Ateneul Român primește, alături de alte situri din UE, Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene, pentru rolul semnificativ jucat de către acestea în istoria și cultura Europei. Un juriu european de experți independenți din întreaga Europă a recomandat 7 situri din cele 16 preselectate de statele membre participante în cadrul selecției. Este vorba despre […] Articolul Ateneul Român primește Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia rămâne veriga slabă a Republicii Moldova. Este opinia lui Ion Sturza, fost premier de la Chișinău, care a menționat că rămâne o enigmă faptul cum a reușit fugarul Ilan Șor să preia conducerea autonomiei, iar o persoană complet necunoscută – Evghenia Guțul, să primească vot de încredere din partea cetățenilor.  Potrivit […] Articolul Fost premier de la Chișinău: Elitele din UTA Găgăuzia erau antisovietice, iar acum visează la URSS apare prima dată în InfoPrut.
10:00
Controlul coordonat de România și Republica Moldova în punctul vamal Albița – Leușeni a fost prelungit din nou pentru o perioadă de șase luni. Un memorandum în acest sens a fost adoptat joi, 11 aprilie, de Guvernul de la București. Astfel, documentul vizează prelungirea valabilității Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul […] Articolul Controlul coordonat de România și R. Moldova în punctul vamal Albița – Leușeni, prelungit din nou apare prima dată în InfoPrut.
09:40
Uniunea Europeană a lansat la Chișinău un nou proiect menit să asigure un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în R. Moldova. Proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, în valoare de 2 000 000 de euro, va fi implementat timp de doi ani […] Articolul UE, sprijin pentru reformarea instituțiilor responsabile de reglementarea pieței muncii din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11 aprilie 2024
22:00
Ambasada României în Republica Moldova prezintă o expoziție aniversară de panouri cu instantanee care marchează 20 de ani de la aderarea României la NATO. Potrivit misiunii diplomatice, în tot acest răstimp, România a devenit un important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni și operațiuni NATO, alături […] Articolul Expoziție cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la NATO, prezentată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
21:50
Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, și-a încheiat misiunea diplomatică în România și a plecat definitiv la Moscova. Un anunț în acest sens a fost făcut joi, 11 aprilie, de Ambasada Federației Ruse în România. „Astăzi, Excelența Sa Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, și-a încheiat misiunea diplomatică și a […] Articolul Ambasadorul Rusiei la București Kuzmin a plecat definitiv la Moscova apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Consolidarea relațiilor consulare bilaterale a fost discutată astăzi, 11 aprilie, la Chișinău, în cadrul unor consultări între reprezentanți ai Republicii Moldova și Israel.  Consultările au fost conduse de către șeful direcției afaceri consulare al Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova, Vasile Mircos, și de către șefa biroului consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Israel, […] Articolul Oficiali din Republica Moldova și Israel, discuții privind consolidarea relațiilor consulare apare prima dată în InfoPrut.
19:50
În perioada 10 – 12 aprilie, un grup de bibliotecari de la Biblioteca Națională a Republicii Moldova participă în cadrul Conferinței „Biblioteca, tradiție și inovație”, organizată de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi. Timp de trei zile, Biblioteca din Iași a devenit un centru al vieții profesionale a bibliotecarilor din trei țări: România, Republica […] Articolul Un grup de bibliotecari din Chișinău, la un eveniment organizat de Biblioteca Centrală din Iaşi apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a participat joi, 11 aprilie, la deschiderea celei de-a cincea ediții a Forumului International al Primarilor, care s-a desfășurat în Republica Moldova.  Diplomatul a remarcat în acest context că sprijinul oferit de România și UE reprezintă un avantaj pentru aleșii locali din Republica Moldova. „Aleșii locali reprezintă pe fiecare […] Articolul Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: Sprijinul consistent al României și al UE – un avantaj pentru aleșii locali din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:00
Republica Moldova a prezentat în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) de la Vilnius trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România.  Potrivit autorităților de la Chișinău, proiectele vor avea un impact regional major și se propun spre finanțare și implementare prin intermediul instrumentelor disponibile în cadrul I3M. „Aceste proiecte țin de îmbunătățirea […] Articolul R. Moldova a prezentat la Summitul Inițiativei celor Trei Mări proiecte noi de interconexiune energetică cu România și Ucraina  apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Uniunea Europeană va detașa la Chișinău o echipă de răspuns rapid la amenințările hibride cu care se confruntă R. Moldova, a anunțat ministrul Apărării al Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul a subliniat că Regatului Țărilor de Jos va oferi R. Moldova un sprijin financiar […] Articolul UE trimite la Chișinău o echipă de răspuns rapid la amenințările hibride din partea Rusiei apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Studenții și absolvenților de studii superioare din Republica Moldova se pot înscrie la Universitatea de vară francofonă în domeniul Relațiilor Internaționale.  Aceasta se va desfășura în perioada 1 – 5 iulie 2024 în România, fiind inițiată de Organizația Internațională a Francofoniei/OIF, în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA din București. Programul se […] Articolul Studenții din R. Moldova, invitați să se înscrie la Universitatea de vară francofonă de la București apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Bursa de Valori de la Chișinău are șanse bune de dezvoltare, iar Republica Moldova poate fi o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România. Declarația aparține Guvernatoarei Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, și a fost făcută în cadrul unei vizite de lucru la București. Timp de două zile, Anca Dragu […] Articolul Guvernatorul BNM: R. Moldova poate fi o piață de interes pentru companiile străine din România apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Integrarea europeană nu presupune soluționarea conflictelor înghețate, dar în cazul R. Moldova ar putea avea „și acest efect”, consideră Dorota Dlouchy-Suliga, reprezentanta Uniunii Europene (UE) pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Reprezentanta UE a declarat astăzi, în cadrul Forumului de Reintegrare a Republicii Moldova, organizat la Chișinău, că menținerea de către Tiraspol a actualului […] Articolul Dlouchy-Suliga: Menținerea de către Tiraspol a actualului statu-quo „nu este calea de urmat” apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.