Gazeta de Chișinău

Acum 12 ore
17:00
Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei, Marko Şevcenko, care își încheie misiunea diplomatică în țara noastră. Șeful Executivului a apreciat relația de prietenie și cooperare continuă între cele două țări, menționând că, în pofida crizelor generate de războiul brutal al Federației Ruse împotriva țării vecine, Republica Moldova și Ucraina și-au unit eforturile pentru […] Articolul Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Şevcenko apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:00
Fondatorul posturilor „Next TV” și „Premiera TV” a fost sancționat, în ședința de azi a Consiliului Audiovizualului (CA), cu opt amenzi în sumă de 92 000 de lei pentru lipsa programelor locale, a celor în limba română, în orele de maximă audiență și în primă difuzare. Pentru neprezentarea înregistrărilor, acesta a mai fost amendat cu […] Articolul „Next TV” și „Premiera TV” cu zero produs local difuzat, sancționate cu 92 000 de lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:00
Astăzi, 26 iulie 2024, va avea loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, ediția a XXXIV-a. Cu această ocazie, Î.S. „Poșta Moldovei” pune în circulație seria de mărci poștale „Jocurile Olimpice de Vară. Paris, 2024.” Seria cuprinde două mărci poștale – „Tir cu arcul” (cu valoarea nominală de 5,20L), „Lupte libere feminine” (cu […] Articolul „Poșta Moldovei” pune în circulație seria de mărci poștale „Jocurile Olimpice de Vară. Paris, 2024” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Acum 24 ore
13:20
Prim-ministrul Dorin Recean a participat la evenimentul ce a marcat 30 de ani de la fondarea Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru, anunță serviciul de presă al Guvernului. Premierul a felicitat angajații instituției și le-a mulțumit pentru dedicație în activitatea profesională. „Mediul, agricultura, industria, infrastructura, comerțul, transportul – practic toate ramurile economiei naționale se bazează pe […] Articolul Premierul Dorin Recean, la 30 de ani de la fondarea Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru: „Cel mai important este ca procesele să devină tot mai simple, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
„Hai, Moldova!”, acest îndemn, l-a adresat, astăzi, 26 iulie 2024, șefa statului sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris. Președinta Maia Sandu le-a urat noroc olimpicilor noștri și le-a mulțumit pentru că faptul că vor reprezenta țara noastră cu demnitate la Jocurile Olimpice. „Spiritul și determinarea lor au unit o țară întreagă […] Articolul FOTO// Președinta Maia Sandu le-a urat succese și noroc sportivilor moldoveni care participă la Jocurile Olimpice de la Paris apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Ieri
10:40
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române de la București, la invitația ministrei Afacerilor Externe, Luminița Odobescu. În cadrul evenimentului, Cristina Gherasimov a vorbit diplomaților români despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova și despre acțiunile ferme ce însoțesc acest parcurs. „Am subliniat că susținerea și chiar dublarea eforturilor […] Articolul Cristina Gherasimov, la Reuninea Diplomației Române: sprijinul pe care ni-l oferă România și misiunile sale diplomatice în capitalele UE, sunt esențiale pentru parcursul nostru european apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:40
După ce a stat vreo zece ani la misiunea noastră diplomatică la Uniunea Europeană (UE) de la Bruxelles în calitate de ambasador (deși legea stabilește că mandatul este doar de patru ani), după ce în aceeași perioadă era mai mult în îmbrățișările tovărășești ale ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov (adversar notoriu al integrării R. […] Articolul Inveteratul proeuropean apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:10
Problema solicitării banilor de la părinți pentru reparații în grădinițe este una care durează de ani buni. În mass-media și pe rețelele de socializare sunt sistematic publicate informații despre faptul că părinții sunt puși în situația de a contribui financiar pentru diverse lucrări de reparații, dar și alte scopuri. Astfel de practici ilegale creează presiuni […] Articolul Cine și cum decide prioritățile pentru alocarea banilor pentru reparațiile din grădinițele municipiului Chișinău apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
În jur de 150 de mii de familii vulnerabile din întreaga țară vor beneficia, în următorii trei ani, de suport din partea Guvernului pentru a-și înlocui electrocasnicele vechi cu altele noi și eficiente energetic. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, 24 iulie 2024,  Regulamentul Programului de vouchere pentru electrocasnice, elaborat de Ministerul Energiei. Documentul reglementează […] Articolul Circa 150.000 de familii vor beneficia de vouchere pentru echipamente electrocasnice și becuri LED. Voucherele vor acoperi până la 70% din costul acestora apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:40
Mai multe școli auto din mun. Chișinău, Ialoveni și Comrat au fost percheziționate astăzi, 24 iulie, de ofițerii CNA și procurori în cadrul unor dosare de trafic de influență și fals în acte publice în care sunt cercetate faptele ilicite ale unor intermediari în procesul de obținere a permiselor auto. Potrivit probelor administrate, bănuiții ar […] Articolul CNA// La școlile auto din Chișinău, Comrat și Ialoveni, un permis de conducere s-ar putea obține, ilegal, cu 1000 de euro apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:40
Guvernul a aprobat, astăzi, 24 iulie 2024, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai […] Articolul Un nou program de sprijin pentru micii producători: vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
23 iulie 2024
15:30
„Raportul de monitorizare a cheltuielilor pentru asigurarea cu manuale a elevilor din învățământul general” prezentat de către A.O. „Părinți Solidari”, la 3 iulie 2024, a scos în evidență mai multe probleme, inclusiv insuficiența de manuale școlare și starea fizică nesatisfăcătoare și cu conținuturi care nu corespund curricumului actualizat în anii 2018-2019. Drept consecință, manualele vechi […] Articolul Realități paralele ale procesului de asigurare cu manuale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei. Urmărirea penală a fost începută în temeiul […] Articolul Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal de CNA pentru sustragerea a circa 17 milioane de lei, destinate AO „Centrul Chinologic UCM”,  încasate de la participanții la expoziții naționale și internaționale de câini apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
22 iulie 2024
17:30
În perioada 15-19 iulie 2024 la Chișinău s-a desfășurat în premieră absolută Cursul Interpret Europe Certified Interpretive Guide: Training and Certification Plan, susținut de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA), în parteneriat cu Ministerul Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Muzeul Național de Artă al Moldovei. Cursul reprezintă o abordare inovativă […] Articolul Instruirea ghizilor pentru o interpretare inovatoare a patrimoniului cultural apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:40
În primele ore ale dimineții, peste 2500 de candidați au depus dosarele de admitere la studii superioare de licență prin intermediul platformei eadmitere.gov.md.  Totodată, au fost semnalate probleme tehnice de utilizare a platformei din partea celor care doresc să depună dosarele de participare la concurs. Ministerul Educației și Cercetării este în proces de remediere a […] Articolul Astăzi a început admiterea în instituțiile de învățământ superior din R. Moldova. În primele ore ale dimineții, peste 2500 de candidați au depus dosarele apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Preotul Andrei Percic, paroh al Bisericii de lemn „Sf. Alexandru de Svir” din orașul Cricova, a anunțat ieri, 21 iulie, pe pagina sa de socializare, că lăcașul de cult a trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce Rusia a invadat Ucraina, iar patriarhul Kiril a justificat războiul ruso-ucrainean, mai mute parohii din Republica Moldova, care se […] Articolul O parohie de la Cricova a trecut la Mitropolia Basarabiei. Preotul Andrei Percic: „De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:00
Republica Moldova va beneficia de un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din localitățile din sudul țării. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui acord de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare […] Articolul Republica Moldova va primi un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din sudul țării apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:00
În weekend, 50 de șoferi au fost depistați în trafic conducând în stare de ebrietate, unul dintre aceștia se afla în stare de ebrietate narcotică, anunță Poliția Republicii Moldova. Un tânăr de 20 de ani a fost stopat de polițiști în timp ce conducea un Mercedes, sub influența substanțelor narcotice. Noaptea trecută, a fost stopat […] Articolul Poliția a depistat două femei, de la Ungheni și Criuleni, în stare de ebrietate la volan apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
20 iulie 2024
07:50
Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a organizat, în perioada 16-17 iulie, a XII-a ediție a Colocviilor de vară, dedicată anul acesta transformării digitale și experienței utilizatorilor în era tehnologiei. Evenimentul, desfășurat în Sala cu Coloane a Bibliotecii Centrale, a reunit în prima zi peste 70 de specialiști din domeniul biblioteconomiei: bibliotecari, manageri și cercetători. Participanții au […] Articolul Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” se conectează la viitor: inovație și tehnologie la Colocviile de vară 2024 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19 iulie 2024
17:50
În acest sens, Asociația Promo-LEX evidențiază că un rulaj atât de mare a proiectelor introduse pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate. Ședința plenară a durat 10 ore, timp în care deputații a supus votului 33 de proiecte. Cele mai lungi dezbateri au fost […] Articolul Promo-LEX// Ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului, din 18 iulie 2024, a fost modificată în proporție de 300% apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit la lichidarea flăcărilor care au cuprins un transformator în clădirea complexului „Arena Chișinău”, situat pe strada Calea Orheiului 130, din municipiul Chișinău. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:42, iar potrivit informațiilor arderea s-a produs într-o încăpere tehnică. La fața locului […] Articolul FOTO// Incendiu la „Arena Chișinău”. Patru echipe de pompieri au intervenit pentru stingerea flăcărilor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Daniela este una dintre puținele victime ale pornografiei din răzbunare din țara noastră care a ajuns să își facă dreptate în instanță. În celelalte cazuri, descurajate de sistem, dar și de societatea care plasează o parte din vină pe victime, femeile se izolează și încearcă să se descurce pe cont propriu cu toată rușinea căzută […] Articolul Relații digitale sănătoase: Consimțământul online și distribuția de imagini intime apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:50
La plimbare, prin oraşul natal  Nu mă tem, la o adică, Să mă rătăcesc pe-aici; Străzile le ştiu de mică, Gropile le ştiu de mici! După defrişare Copacii toţi au dispărut, Hârtie ajungând, săracii, Iar din hârtie s-au făcut Afişe cu… „Salvaţi copacii!”. Așa tată, așa fiu… E violent ca tatăl său, Își bate soața […] Articolul Epigrame de Vali Slavu din Aninoasa, județul Hunedoara apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18 iulie 2024
19:40
Mai mulți demnitari europeni au participat, în cadrul summit-ului Comunității Politice Europene, la o reuniune unde s-a discutat despre situația din Republica Moldova. „La summitul Comunității Politice Europene, mai mulți prieteni ai țării noastre s-au reunit pentru a discuta despre cooperarea pentru o Moldova pașnică și stabilă. Keir Starmer, Prim-ministrul britanic, care este și gazda […] Articolul Summitul Comunității Politice Europene// Demnitarii europeni și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
Jurnalista Natalia Morari anunță că va candida independent la alegerile prezidențiale din toamnă. Despre aceasta a anunțat cu puțin timp în urmă, în cadrul unui briefing, potrivit jurnal.md. „Mi-am dedicat anii activi slujind vouă – cinstit, devotat, sincer. Am greșit împreună cu voi și am adus la putere pe cei care astăzi distrug țara noastră. […] Articolul Natalia Morari anunță că va candida independent la alegerile prezidențiale din toamnă apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:00
Mai multe percheziții au avut loc în această dimineață la Postul vamal Leușeni precum și la domiciliile unor angajați ai Serviciului Vamal în cadrul unei cauze penale pornite pe fapte de corupție. Patru vameși au fost reținuți de ofițerii CNA pentru 72 de ore, acțiunile de urmărire penală desfășurându-se sub conducerea procesuală a procurorilor mun. […] Articolul Percheziții la Postul vamal Leușeni. Patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți de CNA, într-un dosar de corupție apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17 iulie 2024
18:10
Pe parcursul a cinci ani, în mun. Chișinău au fost deschise 132 de grupe noi, inclusiv șase grădinițe noi, potrivit informației oferite de Direcția Generală Educație Tineret și Sport (DGETS) a Consiliului Municipal Chișinău (CMA) Gazetei de Chișinău. Direcția generală ne-a informat că pentru reparația și redeschiderea unei grupe variază, în funcție de proiectul instituției, […] Articolul 132 de grupe noi, deschise în cinci ani în mun. Chișinău. Redeschiderea unei grupe a costat municipalitatea de la 400 la 800 de mii de lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:10
Șefa statului efectuează, în perioada 17-18 iulie, o vizită de lucru în Marea Britanie, iar pe 19 iulie va merge în Irlanda. Președinta Maia Sandu va participa la summitul Comunității Politice Europene, găzduit de Prim-ministrul britanic, Keir Starmer. Comunitatea Politică Europeană reprezintă o platformă cheie de discuţii între țările europene despre pace și securitate pe […] Articolul Președinta Maia Sandu întreprinde o vizită de lucru în Marea Britanie și Irlanda. Va participa la summitul Comunității Politice Europene apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda statului nostru un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru asigurarea standardelor de eficiență energetică pentru locuințele sociale care urmează a fi construite sau renovate. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea unui ACORD care prevede acest lucru. Acordul de grant dintre R. […] Articolul Republica Moldova va primi un grant european pentru construcția sau renovarea locuințelor sociale eficiente energetic apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:00
Guvernul a aprobat, astăzi, 17 iulie 2024, modificările legislative ce vor asigura implementarea Programului de stat „Prima Casă Plus”. Astfel, va fi extinsă accesibilitatea programului și oferite condiții mai avantajoase de cumpărare a locuințelor. Programul va putea fi accesat și de către persoanele care nu au statut de angajat în Republica Moldova, precum liber profesioniști, […] Articolul Prima Casă Plus: Guvernul extinde accesibilitatea programului și oferă condiții mai avantajoase de cumpărare a locuințelor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:00
Guvernul sporește accesul tuturor copiilor la studii de calitate. Fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare va beneficia de o alocație lunară, în valoare de 1000 de lei, timp de doi ani. Alocațiile nu se acordă pe […] Articolul Elevii care vor fi transferați din școlile cu mai puțin de 50 de elevi vor primi alocații lunare de 1000 de lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16 iulie 2024
18:30
Astăzi, 16 iulie 2024, Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis drapelul echipei care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice de la Paris. Ceremonia oficială a avut loc la Președinție. „Astăzi le-am înmânat drapelul celor 26 de sportivi, care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Paris. Este extraordinar ca o țară mică, precum […] Articolul FOTO// Maia Sandu a transmis drapelul echipei care ne va reprezenta la Jocurile Olimpice: „Este extraordinar ca o țară mică, precum Moldova, să aibă campioni la 10 probe sportive incluse în Programul Jocurilor Olimpice”  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
Caz șocant în timpul intervenției ambulanței la un pacient din localitatea Nișcani, raionul Călărași. La data de 14 iulie, ora 02:21, un tânăr, cu vârsta de 26 ani, a solicitat Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească pe motivul ,,plagă la antebraț”, informează Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Potrivit sursei, echipa AMU a […] Articolul Echipa unei ambulanțe, bătută cu cruzime de pacient și amicul său de pahar apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:20
Acțiunile a doi bărbați din capitală sunt cercetate de CNA în cadrul unei cauze de trafic de influență în care aceștia sunt bănuiți de pretinderea a 2600 de euro în schimbul acordării unor facilități la vămuirea unui autoturism, introdus în Republica Moldova. Mai exact, bănuiții ar fi pretins suma menționată, susținând că ar avea influență […] Articolul Doi chișinăueni sunt cercetați de CNA într-un dosar de trafic de influență. Suma mitei pretinse este de 2600 de euro apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:30
În premieră, în anul curent, admiterea la universități (studii superioare de licență) se va desfășura prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md. Platforma oferă posibilitatea de a depune dosarele online și va fi funcțională din data de 22 iulie, când începe procesul de admitere online la universități. Candidații vor putea selecta cel mult trei universități și câte […] Articolul În acest an, admiterea la studii de licență în universități se va desfășura online apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15 iulie 2024
16:20
Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează partidele politice, care nu au depus la CEC rapoartele privind gestiunea financiară pentru semestrul întâi al anului 2024 că astăzi, 15 iulie, este ultima zi pentru prezentarea acestora. Menționăm, că până la moment, din 64 de formațiuni politice înregistrate la ASP, 35 au completat, semnat și expediat la CEC rapoartele privind gestiunea financiară, iar 10 formațiuni […] Articolul CEC atenționează partidele politice că astăzi expiră termenul limită pentru prezentarea rapoartelor privind gestiunea financiară apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:40
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, se află într-o vizită de lucru la Kyiv. Pe fundalul unui război devastator care durează de mai bine de doi ani, Ucraina marchează astăzi Ziua Statalității. „De 873 de zile ucrainenii își apără patria cu arma în mână. Lupta lor este o remarcabilă lecție de demnitate pentru toți cei […] Articolul FOTO// Cristina Gherasimov, la Kyiv: „Nu vom putea răspunde agresiunii brutale rusești decât împreună, alături de democrațiile de pe întregul continent european” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
Circumstanțele omorului cetățeanului turc din data de 10 iulie au fost subiectul unei ședințe organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități. La discuții au participat reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai Procuraturii Generale (PG), ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Serviciului de Informații și […] Articolul VIDEO// Cazul omorului cetățeanului turc. Lilian Carp: „Legea prevede că anumite dosare ale unor cetățeni străini, care prezintă riscuri, sunt examinate printr-o procedură rapidă” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi, 15 iulie 2024, la inaugurarea sediului Substației de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Orhei. „„Europa e deja aici” – acest lucru l-am auzit de la medicii care au participat la inaugurarea sediului Substației de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Orhei. De azi, cei 62 de angajați, printre care medici, […] Articolul FOTO// Maia Sandu, la inaugurarea Substației AMU Orhei: „Vom continua să sporim accesul cetățenilor la serviciile de sănătate de calitate”  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Subdiviziunile CNA raportează pentru săptămâna trecută zeci de percheziții, rezultate cu rețineri și arestări, în cadrul unor dosare de corupție, finanțare ilegală a unei formațiuni politice și spălare de bani. Șapte persoane au fost reținute, dintre care trei au fost plasate în arest și patru au primit obligațiunea de nepărăsire a localității. În cadrul perchezițiilor […] Articolul Sinteza CNA// Zeci de percheziții, soldate cu rețineri în sudul republicii, în dosare de corupere, spălare de bani și finanțare ilegală și peste 12 milioane de lei preluate în administrare de CNA apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
În perioada 8-14 iulie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 757,12 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 105,8 %, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 19,23 miliarde lei, ceea ce […] Articolul Serviciul Vamal raportează încasări de peste 757,12 milioane de lei în perioada 8-14 iulie 2024 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Instituțiile de învățământ profesional tehnic au început de astăzi, 15 iulie 2024, concursul de admitere. În anul curent elevii pot opta pentru unul dintre cele peste 12.000 de locuri bugetare sau cele circa 7000 de locuri cu achitarea taxei de studii, informează MEC. Din numărul total de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, […] Articolul De astăzi, 15 iulie 2024, începe admiterea în învățământul profesional tehnic. Peste 12.000 de locuri bugetare apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
O angajată a SPF Cahul a fost împușcată, întâmplător, în picior. Poliția de Frontieră informează că  accidentul a avut loc ieri, dimineață, în cadrul SPF Cahul. Potrivit sursei citate, în timpul verificării unei arme de către un subofițer, s-a produs o împușcătură accidentală în afara tubului de control. În consecință, un fragment de glonț a […] Articolul O polițistă de frontieră de la SPF Cahul a fost împușcată, accidental, în picior apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12 iulie 2024
13:30
Militarii Armatei Naționale au participat la exercițiul multinațional „JCET–2024” (Joint Combined Exchange Training) în România, informează ministerul Apărării. Instruirea în comun a avut loc în perioada 30 iunie – 12 iulie curent, cu participarea militarilor moldoveni din cadrul Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” și  militarilor români din Batalionul 52 Operații Speciale „Băneasa–Otopeni”. Scopul exercițiului „JCET–2024” […] Articolul Militarii moldoveni s-au antrenat la ,,JCET–2024” în România. Au fost organizate acțiuni tactice, trageri de luptă avansate și misiuni specifice de combatere a terorismului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:20
Tendința de modificare a ordinii de zi a ședinței plenare a Parlamentului s-a păstrat și în cazul ultimei întruniri a deputaților, care a avut loc ieri, 11 iulie.  Asociația Promo-LEX a constatat că ordinea de zi a fost modificată în proporție de 180%. Asociația evidențiază că un rulaj atât de mare al proiectelor introduse pe […] Articolul Promo-LEX// Ordinea de zi a ședinței din 11 iulie a fost modificată în proporție de 180%. Este afectată atât transparența decizională, cât și previzibilitatea procesului legislativ apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:00
Ofițerii CNA și procurorii au descins cu percheziții la un angajat al Spitalului raional Leova într-un dosar pornit pe fapte de corupție sistemică. Bănuitul ar fi perceput mijloace ilicite de la pacienții, fără a le trece prin casieria instituției. Potrivit probelor acumulate, bănuitul, folosindu-se intenționat de situația de serviciu și atribuțiile funcționale, acționând din interes […] Articolul FOTO// Percheziții la Spitalul raional Leova. Au fost ridicați 6500 de euro și 27 000 de lei, mijloace ilicite percepute de la pacienți  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11 iulie 2024
19:40
Infrastructura rutieră și punctele de frontieră vor fi modernizate cu suportul Băncii Mondiale (BM). Parlamentul a ratificat două acorduri de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”. Respectiv, BIRD va acorda țării noastre un împrumut în valoare de 92,4 […] Articolul Suport financiar acordat de BM pentru modernizarea infrastructurii rutiere și a punctelor de frontieră. BIRD va acorda  un împrumut în valoare de 92,4 milioane de euro, iar AID va oferi finanțare rambursabilă de 5,6 milioane de euro apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:30
Legislativul a adoptat, astăzi, 11 iulie 2024, proiectul de lege care prevede exceptarea de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a cerealelor originare din Ucraina, care sunt transportate în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova. Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca, care susține că adoptarea acestui proiect de […] Articolul Cerealele originare din Ucraina care tranzitează teritoriul țării noastre nu vor fi supuse controlului ANSA. Derogarea se va aplica până la 14 septembrie 2024 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:20
Guvernul lucrează continuu pentru a avansa pe calea europeană, de a crește economia, pentru a spori nivelul de trai al oamenilor, astfel încât aceștia să-și schimbe percepția și să aibă o încredere mai mare în instituțiile statului. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, la reuniunea Constituenței Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii […] Articolul Prim-ministrul Dorin Recean, la reuniunea Constituenței FMI și a Băncii Mondiale: „Vrem să ne asigurăm că toate eforturile de transformare a Republicii Moldova vor fi de lungă durată și nu vor fi reversibile” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:20
Polonia va contribui la crearea Rețelei Școlilor Model din Republica Moldova și, implicit, la asigurarea accesului la educație de calitate pentru sute de copii. Una dintre cele 35 de instituții care fac parte din rețea va fi renovată capital și dotată cu echipamente moderne de PNUD, cu sprijinul financiar al Poloniei. Suma totală a investiției […] Articolul Una dintre cele 35 de școli model din Republica Moldova va fi modernizată de PNUD și Polonia apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.