Gazeta de Chișinău

Mai mult de 2 zile în urmă
20:30
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu premierul polonez Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău. Șefa statului a menționat că Polonia este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova și una dintre cele mai importante destinații pentru produsele moldovenești, inclusiv vinurile noastre. „Am discutat despre consolidarea legăturilor economice pentru a stimula economia, […] Articolul Maia Sandu, la întâlnirea cu Premierul Tusk: „Polonia ne oferă un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară”  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
20:30
100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție al Guvernului pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli, urmare a secetei și arșiței puternice din această vară. Decizia a fost aprobată astăzi, 4 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Executivului a […] Articolul CSE a alocat 100 de milioane de lei, în sprijinul agricultorilor afectați de calamitățile naturale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
20:30
Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Donald Tusk, omologul său polonez, aflat, pentru prima dată, într-o vizită de lucru în țara noastră în calitatea sa de prim-ministru al Poloniei. Cei doi oficiali au discutat despre nivelul actual al relațiilor moldo-poloneze, valorificarea potențialului comercial-economic bilateral, proiectele de dezvoltare regională și modernizarea Republicii Moldova. În […] Articolul Premierul Dorin Recean s-a întâlnit cu omologul său polonez, Donald Tusk: „Susținerea Poloniei ne încurajează să continuăm cu hotărâre drumul nostru către Uniunea Europeană” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
31 august 2024
16:10
Astăzi, 31 august 2024, de Ziua Limbii Române, Președinta Maia Sandu l-a găzduit la Chișinău pe Președintele României, Klaus Iohannis. Vizita sa reafirmă sprijinul ferm și consistent al României pentru Republica Moldova. „Astăzi, împreună, construim linii electrice și poduri peste Prut ca oamenii să fie și mai aproape. Renovăm grădinițe, case de cultură și îmbunătățim […] Articolul FOTO// Șefa statului, la întrevederea cu Președintele României,  Klaus Iohannis:  „Vom merge înainte, cu pași hotărâți, spre marea familie europeană” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:10
Viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, participă la Forumul GLOBSEC, care se desfășoară la Praga. În cadrul panelului „Contracararea amenințărilor hibride ale Rusiei” la care a luat parte în calitate de vorbitor alături de ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavský, Mihai Popșoi s-a referit la principalele provocări cu care se confruntă continentul european, […] Articolul Mihai Popșoi participă la Forumul GLOBSEC, la Praga apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
27 august 2024
11:20
Cu prilejul aniversării a 33-a a Zilei Independenței Republicii Moldova, prim-ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au depus, astăzi, flori la monumentele „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate” și la cel al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. „Astăzi, sărbătorim curajul, fermitatea și sacrificiul celor care au făcut ca această țară să […] Articolul FOTO// Premierul Dorin Recean, de Ziua Independenței Republicii Moldova: „Să păstrăm unitatea și hotărârea noastră de a merge înainte, spre un viitor european” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:40
Cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” anunță lansarea unei serii de activități culturale și educative care vor avea loc în filialele sale din întreaga capitală. Aceste manifestări, desfășurate în perioada 22-29 august 2024, sunt menite să aducă un omagiu luptei pentru suveranitate și să promoveze valorile naționale în rândul comunității. Evenimentele […] Articolul Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” celebrează Ziua Independenței 2024 printr-o serie de evenimente culturale și educative dedicate spiritului național apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
26 august 2024
21:50
Evenimentele festive dedicate aniversării a 33-a a Zilei Independenței Republicii Moldova au început astăzi, 26 august, la ora 18:00, printr-un concert de muzică electronică – formațiile Golan Hybrid, Magic Flowers, Subcarpați și Andrew Rayel. În ziua de marți, 27 august, programul oficial începe la ora 08:00 cu depunerea de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de […] Articolul Guvernul anunță programul oficial al evenimentelor dedicate aniversării a 33-a a Zilei Independenței Republicii Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
21:50
Ministerul Energiei, în parteneriat cu AC Language School (ACLS), anunță lansarea unui concurs pentru acordarea a 150 de burse, în valoare de 1000 de euro, destinate studenților din Republica Moldova care urmează facultăți de energetică, fizică și matematică (STEM). Această inițiativă oferă o oportunitate deosebită tinerilor de a-și dezvolta competențele într-un domeniu esențial pentru viitorul […] Articolul Studenții pasionați de energie pot accesa burse de 1000 de euro și o vizită de studiu în SUA apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
24 august 2024
14:40
Astăzi, 24 august, vecina noastră și partenerul de încredere pe calea europeană, Ucraina, își celebrează Ziua Independenței. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a menționat în mesajul său de felicitare că, în fața agresiunii ruse și a suferinței fără margini, poporul ucrainean a demonstrat o rezistență exemplară, apărându-și patria și libertatea cu un curaj remarcabil. […] Articolul Maia Sandu, în mesajul de Ziua Independenței Ucrainei: „Împărtășim aceleași valori, prețuim viața și susținem eforturile pentru pace”  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
22 august 2024
18:00
Multe dintre evenimentele istorice sunt absolut inevitabile, indiferent de posibile intervenții particulare. Ca și schimbările în natură: nu le putem evita, dar vom suporta consecințele în mod diferit, în funcție de capacitatea de a construi adăpăsturi. Diferă, așadar, nuanțele, dimensiunile, proporțiile, durată, sustenabilitatea/ durabilitatea. Aici își poate spune cuvântul o persoană sau comunitatea, după caz. […] Articolul Despre rolul maselor și al personalităților în istorie apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
20 august 2024
20:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că mâine, 21 august 2024, începe perioada de desemnare și înregistrare candidaților la funcția de Președinte a Republicii Moldova, dar și de solicitare a înregistrării în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Amintim că un candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova va constitui, în mod obligatoriu, un grup […] Articolul Mâine, 21 august 2024, începe perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova și a participanților la referendum apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
20:40
Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au aprobat, în cadrul ședinței publice de astăzi, declarația privind politica editorială pentru campania electorală la funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, depusă de ”R Live TV”. Anterior, CA a acordat un termen de trei zile serviciului media de televiziune, în vederea prezentării […] Articolul Încă un post de televiziune va organiza dezbateri electorale în această toamnă. În total, 31 de furnizori de servicii media vor participa la reflectarea alegerilor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
20:30
Prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, au discutat, astăzi, cu mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr despre modalitățile de depășire a situației dificile în care se află sectorul agricol, urmare a secetei și temperaturilor extreme din această vară. […] Articolul Guvernul va aloca 100 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor. Premierul Dorin Recean: Vom identifica resurse suplimentare, dar trebuie să găsim și soluții pe termen lung apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19 august 2024
20:00
Centrul Național Anticorupție (CNA) raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Luni, ofițerii au descins cu percheziții la patru angajați ai Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei într-un dosar de delapidare a masei lemnoase. Aceștia ar fi obținut venituri ilegale […] Articolul Sinteza CNA// Funcționarii publici ai ÎSS Orhei, IGP, ANSP, PV Criva-Mămăliga au ajuns în vizorul CNA, săptămâna trecută. Au fost sechestrate bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:50
ЮНІСЕФ у Молдові запускає платформу Laaha, віртуальний безпечний простір (ВБП), що має на меті стати цифровим простором, де жінки та дівчата-підлітки можуть знайти підтримку, поставити запитання, дізнатися, де знайти допомогу, і, врешті-решт, відтворити на платформі відчуття безпечної соціальної мережі. Усвідомлюючи потребу в безпечному просторі для жінок і дівчат, ЮНІСЕФ розробив онлайн-платформу, спеціально адаптовану до потреб […] Articolul Laaha – віртуальний безпечний простір для жінок та дівчат-підлітків apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17 august 2024
17:00
Acum șapte ani, Valentina Rotaru, o profesoară din satul Socola, raionul Șoldănești, o localitate cu doar 200 de locuitori de pe malul Nistrului, și-a început aventura în apicultură. „Școala se reorganizase, profesorii au fost transferați la școala din satul vecin. Acolo aveam puține ore și un salariu mic. Soțul nu avea un lucru stabil, era […] Articolul Istorie de succes// Învățătoarea apicultoare de pe malul Nistrului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
La facultate, Ion Hadârcă a fost unul dintre cei mai serioși studenți. Chiar și vorba îi era mai măsurată decât a colegilor mei din anul III, care au avut nenorocul să fie „cei mai mari” patru ani la rând, de fapt, cei mai mici, căci noi n-am avut de la cine învăța cum să fii […] Articolul Intelectual prin vocație. Ion Hadârcă la 75 de ani apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14 august 2024
19:10
Transparența decizională a avut de suferit și în sesiunea de primăvară 2024. În graba de a vota proiecte de acte normative, deputații au uitat, pe alocuri, de acest aspect important în activitatea lor. Din cele 20 de ședințe plenare în care s-au întrunit deputații, nu a existat nicio ședință în care transparența decizională să nu […] Articolul Promo-LEX// Parlamentul în cifre: în sesiunea de primăvară transparența decizională parțial neglijată, iar ordinea de zi a ședințelor – modificată semnificativ apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:00
Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14 – 23 august, la evenimentele care se vor desfășura în cadrul Zilelor Diasporei. Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a vorbit la conferința de presă de lansare a Zilelor Diasporei despre programul evenimentelor și subiectele care vor fi abordate la ediția din acest an. […] Articolul Guvernul dă start Zilelor Diasporei. Vezi lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19:00
Doi angajați ai Secției control de stat în sănătate a Centrului de Sănătate Publică Chișinău a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) sunt cercetați de CNA într-un dosar de corupere pasivă. Aceștia sunt bănuiți de pretindere și primire de mijloace financiare de la agenți economici pentru obținerea autorizațiilor sanitare. Potrivit materialelor cauzei, în perioada martie […] Articolul Schema de corupție la eliberarea autorizațiilor sanitare. Doi funcționari ai ANSP, cercetați de CNA apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:10
Deși titlul de mai sus pastișează titlul unei cărți, motivele au fost altele, bune ca pretext, nu și ca motiv. Cartea pe care o invoc aici a scris-o Mihail Ion Ciubotaru, dar a fost dată la cuțit de cerberii ideologiei comunist-totalitare. Titlul era subversiv, or el anunța ieșirea din front, din contingent, sfidarea ordinii stabilite. […] Articolul Temerea de obișnuință apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.