CFM are un nou director interimar. Cine este acesta

Liber TV, 12 februarie 2024 17:10

Agenția Proprietății Publice (ASP) a anunţat astăzi că marți, 13 februarie, este ultima zi de mandat a lui Oleg Tofilat în calitate de director general al Î.S. ”Căile Ferate din Moldova” (CFM), după care interimatul funcției de va fi preluat de către Serghei Tomșa, actual vicedirector general la CFM, transmite MOLDPRES.Potrivit APP, remanierea este urmare a aprobării cererii de demisie depuse de Oleg Tofilat la finalul lunii ianuarie curent.“Pentru o perioadă de tranziție, interimatul funcției de director general va fi preluat de către Serghei Tomșa, actual vicedirector general, responsabil de infrastructură și tracțiune, cu experiență de peste două decenii în cadrul întreprinderii”, rezumă Agenția Proprietății Publice.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 8 ore
18:30
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, la Forumul Diplomatic din Turcia, că guvernul de la Chișinău îndreaptă Moldova pe calea Ucrainei.„Reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument”, a declarat ministrul rus de externe, în Antalya.Lavrov susține că a făcut apel „la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere”.Ministrul rus a precizat că „regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele, și, împreună cu ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei”.Declarațiile lui Lavrov vin în contextul în care conducerea regiunii separatiste Transnistria, reunită miercuri în Congresul extraordinar „al deputaţilor de la toate nivelurile”, a adoptat o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii și cere „protecţia” Rusiei în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.
18:20
Activistul politic Vlad Bilețchi a criticat lipsa de curaj a guvernării PAS, care a vorbit despre războiul moldo-rus de la Nistru fără a menționa ca Federația Rusă a fost cea care a atacat în 1992 Republica Moldova.“Nu o să vedeți nicăieri menționată Rusia!- Deși în 1992, generalul rus Alexandr Lebed vine la Tiraspol și ține o conferință de presă. PUBLICĂ!- Deși Acordul de încetare a focului a fost semnat la Moscova pe 21 iulie 1992, de către președintele RM și FR.- Deși "ai noștri" cică tare mai luptă cu Rusia în ultima vreme, azi - când ea stă în capul mesei - au uitat de ea?În realitate, ai noștri sunt "pro-europeni convențional" doar convențional, după cum a spus Putin. Kozak a fost primit bine la Chișinău, colaborarea merge bine cu regimul separatist. Moldovenismul civic există în 2 forme: pro-rus și pro-european. Unica, repet, unica diferență dintre ele este direcția și drapelul cu care se înfășoară.Guvernanții de azi, deși par a fi de-ai noștri, sunt de fapt un cal troian.Anti-ruși la comandă, când se apasă butonul nemțesc. Sau, devin îndată convenționali și "coalizați situativ" cu pro-rușii când se apasă butonul nemțesc.Pactul Ribbentrop-Molotov este mai viu ca niciodată”, a scris Vlad Bilețchi pe Telegram.
Acum 12 ore
14:00
Republica Moldova nu „se rupe” de Rusia, ci de „Rusia agresivă”, iar Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie „paşnică şi democratică” în viitorul apropiat, cu care să construiască „relaţii bune”, a declarat joi seara, într-o emisiune TV, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. „Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti. Noi nu avem ceva împotriva lor, noi vrem doar ca Federaţia Rusă, ca şi alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova. Noi suntem o ţară democratică, încă trebuie să mai consolidăm această democraţie, dar oamenii decid ce fac, unde merg, cu cine cooperează”, a declarat Maia Sandu.Întrebată dacă Chişinăul face suficient de mult pentru a se rupe de Federaţia Rusă, Maia Sandu a precizat:„În primul rând, noi nu ne rupem de Rusia, noi ne rupem de Rusia agresivă. Noi ne dorim să vedem o Rusie paşnică într-un viitor apropiat şi democratică şi să avem relaţii bune. Noi ne dorim relaţii bune cu toate statele. Ca să fie foarte clar, acum ne rupem de Rusia agresivă şi este alegerea lor, pentru că s-a ajuns aici”, a arătat Maia Sandu.În ceea ce priveşte ieşirea ţării din acordurile semnate cu CSI (Comunitatea Statelor Independente, organizaţia formată în jurul Moscovei de foste republici sovietice), şefa statului a declarat că aceste acorduri se examinează prin prisma interesului cetăţenilor Republicii Moldova.„Anumite acorduri care nu sunt în interesul Republicii Moldova sunt întrerupte, altele, dacă mai reprezintă nişte beneficii – nu. În toate acţiunile pe care le facem, pornim de la interesul cetăţenilor”, a arătat Maia Sandu. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut un comentariu dur în briefingul de presă la adresa Moldovei şi mai ales a preşedintei Maia Sandu, criticând inclusiv denunţarea unor acorduri pe care Chişinăul le avea cu CSI şi la care a renunţat. În aceeaşi zi, ministrul afacerilor externe de la Chişinău, Mihai Popşoi, a declarat că relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Rusia sunt „la cel mai jos nivel din istorie”. Potrivit oficialului, acest lucru este explicabil în condiţiile în care Rusia „ucide zilnic, sugrumă copii, femei, bătrâni, distruge locuinţe”.
14:00
Statele europene discută cum să consolideze sprijinul militar acordat Republicii Moldova, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu eforturile de "destabilizare din ce în ce mai agresive" din partea Rusiei, a declarat joi purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului francez de Externe, citat de Reuters.Christophe Lemoine a precizat că problema va fi discutată de mai mulţi miniştri europeni de externe şi de apărare la o reuniune care va avea loc la Paris în zilele următoare şi care se va concentra, de asemenea, pe consolidarea sprijinului pentru Ucraina.Întâlnirea, despre care diplomaţii europeni au spus că ar putea avea loc la 7 martie, a fost planificată după o conferinţă despre Ucraina care a avut loc la începutul acestei săptămâni.Scopul acesteia este de a veni cu idei concrete în ceea ce priveşte apărarea cibernetică, producţia de arme, apărarea ţărilor ameninţate de Rusia, în special Moldova, protejarea graniţei Ucrainei cu Belarus şi operaţiunile de deminare."Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare din ce în ce mai agresive", a declarat Lemoine reporterilor. "Iar situaţia din Transnistria este urmărită cu mare atenţie aici", a adăugat el. Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a cerut miercuri Rusiei să ajute ca economia sa să reziste la "presiunea" moldovenească, în cadrul unei reuniuni a sute de oficiali, considerată de guvernul pro-european de la Chişinău drept un eveniment de propagandă.
14:00
„Cetățenii Republicii Moldova știu deja că România le este cel mai de încredere partener. Am credința că într-o zi, nu foarte departe, vom fi împreună în marea familie europeană”. Este mesajul transmis astăzi de către președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită de două zile la Chișinău.”Pentru fraţii şi surorile noastre de dincolo de Prut, Vreau să transmit astăzi, de la Chişinău, un mesaj puternic de solidaritate şi sprijin în acest context de securitate deosebit de complicat. Cetăţenii Republicii Moldova ştiu deja că România le este cel mai de încredere partener. Noi, liberalii, am susţinut şi vom continua sprijinul nostru necondiţionat pentru aceştia”, a transmis Ciucă într-o postare.„Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către sutele de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova care trăiesc în România şi care sunt îngrijoraţi pentru familiile lor de peste Prut. Vreau să ştiţi că România preţuieşte la fel de mult locurile în care v-aţi născut”, mai spune Ciucă.Potrivit preşedintelui Senatului, ”Republica Moldova este astăzi pe drumul spre aderare la Uniunea Europeană, o ţară independentă şi suverană şi e singura care trebuie şi poate să îşi decidă soarta”.”Am credinţa că într-o zi, nu foarte departe, vom fi împreună în marea familie europeană”, mai afirmă el. Preşedintele Senatului va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu şi cu cu Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Nicolae Ciucă va participa şi la plantarea unor copaci, alături de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, în ⁠Grădina Botanică Naţională ”Alexandru Ciubotaru”.
14:00
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, nu exclude că Lagardere Travel Retail, compania franceză care a dorit să arendeze spații comerciale din zona Duty Free a Aeroportului din Chișinău, ar putea câștiga noua licitație lansată de Agenția Proprietății Publice (APP), dacă va participa.Mai mult, Spînu spune că este o greșeală faptul că Lagardere este înregistrată într-un cămin din Chișinău.„Eu nu exclud ca aceasta companie va câștiga, pentru că, sper că ați urmărit conferința, este una dintre cele mai mari din Europa, care gestionează în Franța, de exemplu, aeroporturi, gări, deci este o companie reputabila. Deci, repet, nu a participat o companie anonimă: a participat o companie extrem de serioasă. – Care are oficiu într-o garsonieră. – Da, din punctul meu de vedere, asta a fost o greșeală. – Dar cum s-a întâmplat ca așa o companie mare, cu acest rulaj… – Din ce am reușit să văd din conferință de presă, decizia să între într-o piață, probabil, au avut nevoie de o adresă juridică pentru a o înregistra. Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că a fost o greșeală”, a explicat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii Moldova LIVE de la Exclusiv TV.Andrei Spînu a fost întrebat despre suspiciunile potrivit cărora caietul de sarcini al primei licitații, anulate pe ultima sută de metri, a fost pregătit anume pentru compania franceză Lagardere. Oficialul a calificat speculațiile ca fiind un „văd fals”.„Una din marea suspiciune este ca eu aș sta în spatele acestei companii și ei (nr. red: Lagardere Travel Retail) au recunoscut că nu m-am văzut niciodată cu ei, nu știu cine sunt”, a declarat Spînu.El a mai spus că „are întrebări” pentru fostul administrator al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, care a demisionat în plin scandal în jurul licitației.„Sunt multe lucruri la care nu am răspuns și aștept ca ancheta internă să spună. Nu înțeleg de ce caietul de sarcini pentru licitație nu a fost transmis în limba engleză și tradus la mai multe companii, ori eu personal am cerut asta. Dacă el (Constantin Vozian – n.r.) are ceva de spus – cu toată deschidere, să spună”, a mai declarat Spînu.Amintim că Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat pe 20 februarie relansarea licitației publice în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Anterior, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele companiei, Baptiste Guduit a declarat că în anul 2022, președinta Maia Sandu s-a aflat la Paris, la o reuniune organizată de o structură franceză a investitorilor francezi, în cadrul căreia a încurajat compania Lagardère „să studieze situația de la Aeroportul Chișinău, întrucât ar putea constitui o oportunitate de dezvoltare a afacerii în următorii ani”.În context, activistul politic, Vlad Bilețchi, care, în ultima perioadă, a prezentat mai multe documente și a vorbit în amănunte despre licitația controversată a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău, a declarat că Lagardere a confirmat tot ce a spus. „Guvernarea a fost implicată masiv în aranjarea licitației, iar Maia Sandu personal s-a ocupat de această companie”, a declarat Bilețchi.
14:00
Procuratura Anticorupție (PA) a demarat astăzi un proces penal, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor care au dus la anularea concursului pentru suplinirea funcție de procuror general. Șefa PA, Veronica Dragalin, a menționat că ea însăși se va ocupa de această anchetă și că nu va nominaliza un subaltern, calificând cazul drept „sensibil”. Dragalin a avertizat că persoanele care vor încerca să influențeze procesul penal ar putea fi trase la răspundere. „PA are competența de a investiga potențiale acte cum ar fi abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijență în serviciu sau încercarea de a influența pe cineva prin promisiuni, presiuni sau alte metode. Deci este vorba de o potențială corupere pasivă, corupere activă. (...) Am decis să-mi asum personal această investigație. Nu vreau să pun un subaltern de-al meu în poziția să investigheze un caz atât de sensibil. Ar putea fi vorba de membrii CSP, ar putea fi necesar să fie audiați, dar și candidații la concurs”, a declarat Dragalin.Șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că nu este vorba de un dosar penal, ci o fază inițială de investigație. Ulterior se va decide dacă este deschis dosar penal. Veronica Dragalin a precizat că a decis deschiderea procesului penal fără ca cineva să i se ceară acest lucru. „Procesul penal e o fază inițială de investigație, înainte de a fi pornit un dosar penal. În această fază, legea ne permite să folosim anumite instrumente: putem ridica acte și documente relevante, putem audia martori, ca să putem ajunge la o soluție. Sunt două posibilități: de a refuza pornirea unui dosar penal, pentru că nu sunt probe sau dispunerea începerii urmăririi penale. Dacă e pornit un dosar penal, atunci legea ne permite să folosim și alte instrumente, pentru a determina dacă există suficiente probe ca acest caz să fie trimis în judecată”, a adăugat Dragalin.Consiliul Superior al Procurorilor a anulat miercuri, 28 februarie, concursul pentru funcția de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj, deoarece membra Consiliului, Olesea Vîrlan, l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu. Vîrlan a recunoscut că a greșit în privința notei de 3,5 acordată actualului procuror general interimar, dar a dat asigurări că nu a făcut-o din reavoință.
14:00
Un atac cu drone rusești asupra orașului Odesa a ucis trei persoane și a rănit cel puțin alte opt, a anunțat pe 2 martie ministrul de interne Ihor Klimenko, scrie The Kyiv Independent. Printre cei opt răniți se numără și un băiat de trei ani, care este în prezent spitalizat pentru o rană la picior. Printre celelalte victime se numără o femeie însărcinată și o tânără de 26 de ani în stare gravă. Se pare că drona a lovit etajul nouă al unei clădiri rezidențiale înalte. Două persoane au fost găsite moarte, îngropate sub dărâmături. Alte șapte persoane sunt în continuare date dispărute sub dărâmăturile clădirii, potrivit lui Klimenko. Un alt atac cu drone rusești a avut loc în regiunea Harkov, unde un om a fost a ucis un om, au anunțat autoritățile locale. Bărbatul, în vârstă de 76 de ani, a murit sub dărâmăturile casei sale după ce o dronă rusă a lovit locuința sa din districtul Kupiansk din regiunea Harkov.
14:00
Se împlinesc 32 de ani de la de la declanșarea, pe 2 martie 1992, a acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Aproximativ 30 de mii de persoane, militari, polițiști și voluntari au luat parte la conflictul armat, circa 300 de persoane și-au pierdut viața în timpul luptelor, iar zeci de persoane sunt date dispărute până astăzi.Conflictul politic a început încă în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republica Moldovenească Nistreană”, la 2 septembrie. Pe data de 2 noiembrie au fost scoase cu forța mulțimii dirijată de separatiști, organele locale ale puterii din sediile administrative din Dubăsari. Pentru restabilirea ordinii în Dubăsari, au fost trimise subunități ale Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău. În acea zi, pe drumul de acces spre Dubăsari au avut loc ciocniri cu populația civilă, în timpul cărora s-au înregistrat victime.Pe data de 2 martie 1992, după ce la New York, la sediul ONU, a fost arborat drapelul Republicii Moldova, devenind membră a Organizației, au avut loc primele altercații între separatiști și reprezentanții forțelor de ordine de la Chișinău.În cele 4 luni de ostilități, cele mai grele lupte s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița și la Tighina.La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, Rusia a continuat să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască și conferindu-i un anumit grad de autonomie vis-a-vis de Republica Moldova. În anul 2005 a fost lansat formatul de negocieri 5+2, pentru reglementarea diferendului transnistrean. Republica Moldova și Transnistria – părți în conflict, mediatori – OSCE, Federația Rusă și Ucraina, observatori – SUA și UE, dar părțile așa și nu au ajuns să discute soluții pentru reglementarea politică a conflictului. În prezent, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, acest format de negocieri nu mai este viabil. Au loc reuniuni ale reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol în formatul 1+1.Pe teritoriul regiunii transnistrene continuă să staționeze trupele armatei a 14-a a Federatiei Ruse, iar în depozitul militar de la Cobasna se estimează că s-ar păstra circa 20 de mii de tone de muniții, zonă controlată de facto de Rusia și unde autoritățile Republicii Moldova nu au acces.
14:00
Peste o sută de persoane au fost reţinute în toată Rusia în timpul funeraliilor liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri în capitala Rusiei, pe fondul unor măsuri stricte de securitate, scrie EFE. Deşi înmormântarea a avut loc la Moscova, cel mai mare număr de arestări a avut loc în oraşele siberiene Novosibirsk şi Omsk, unde până la 35 de persoane au fost trimise la secţiile de Poliţie, potrivit organizaţiei OVD-Info, care monitorizează drepturile deţinuţilor.La Moscova, 14 persoane au fost arestate, în timp ce în capitala Uralilor, Ekaterinburg, considerat cel mai liberal oraş din ţară, au fost arestate în jur de zece persoane.Funeraliile de la Moscova s-au petrecut fără incidente, atât în ​​jurul bisericii Mariino unde a fost instalată capela funerară, cât şi în cimitirul Borisovo unde a fost înmormântat liderul opoziţiei.Participanţii au ridicat pancarte împotriva războiului şi a Kremlinului, deşi au strigat „Putin, criminal! De data aceasta au fost sporadici. Susţinătorii lui Navalnîi au raportat că unii provocatori au strigat „Hai să mergem la Kremlin!”, dar au fost rapid identificaţi şi ignoraţi de mulţime.Cimitirul situat în sud-estul Moscovei a fost nevoit să închidă şi să-şi redeschidă porţile în mai multe rânduri din cauza fluxului mare de oameni care doreau să-şi ia rămas bun de la Navalnîi, care a murit subit la 16 februarie într-o închisoare din Arctica, a cărei familie şi Occidentul îl fac direct responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin.
14:00
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au fost informați despre felul în care au fost procurate gazele naturale în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023. Asta după ce Veaceslav Platon a expediat o scrisoare prim-miniștrilor, președinților, șefilor fracțiunilor parlamentare din 27 țări ale UE; SUA; Canada; Marea Britanie; Turcia; Norvegia; Elveția, conducerii Uniunii Europene și alții, denunțând neregulile admise de guvernare. În scrisoare se mai vorbește și despre drumul Leova-Bumbăta, care s-ar fi construit cu multiple abateri și ar fi fost prejudiciat semnificativ statul. „Nu demult am făcut o investigație privind procurarea frauduloasă a gazelor naturale de guvernarea actuală, prin intermediul unei renumite companii de audit internațională. Atunci am informat opinia publică despre asta, însă am decis să aduc acest lucru la cunoștința partenerilor de dezvoltare, care o idolatrizează pe Maia Sandu. Scrisoare va ajunge pe masa prim-miniștrilor, președinților, șefilor fracțiunilor parlamentare din 27 țări ale UE; SUA; Canada; Marea Britanie; Turcia; Norvegia; Elveția, conducerii Uniunii Europene etc. Chiar dacă ei nu vor veni cu o reacție, atunci când vor sta la masă cu Maia Sandu vor cunoaște aceste scheme care au fost făcute”, a declarat Veaceslav Platon într-un video pe Telegram.În sesizarea remisă partenerilor de dezvoltare, se vorbește, în mare parte, despre procurarea gazelor naturale în perioada 2022-2023.„În perioada dintre 20 octombrie 2022 și 10 ianuarie 2023, în urma efectuării a 36 achiziții de gaze la preț mult peste cel de piață, din bugetul de stat al Republicii Moldova au fost sustrase 68.177.766 euro. În consecință, în urma acestor tranzacții a fost afectat fiecare cetățean al Republicii Moldova, fie că e vorba de consumator de gaze naturale, agent termic sau energie electrică produsă pe bază de gaze naturale”, se arată în scrisoare.În scrisoare se vorbește și despre construcția drumului Leova-Bumbăta, în contextul în care Procuratura Anticorupție investighează o cauză penală ce vizează pretinsele acțiuni ilegale ale factorilor de decizie din cadrul „Administrația de Stat a Drumurilor”, precum și a unor persoane fizice, referitoare la construcția drumului de acces Leova-Bumbăta.„Conform informației oferite de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, valoarea construcției drumului local cu două benzi, cu o lungime de 3,59 km a fost de 275.788.250 lei, iar conform calculelor mele - 290.000.000 lei, echivalentul a circa 15.100.000 euro. Reieșind din aceasta, costul construcției unui km de drum local cu două benzi a fost de 4.207.000 euro. Pentru referință, construcția a 1 km de drum similar în Lituania este de 427.000 euro, adică de 10 ori mai puțin decât în Moldova”, se mai arată în scrisoarea expediată de Platon partenerilor de dezvoltare.Veaceslav Platon mai spune că exemplele oferite reprezintă doar o mică parte din multiplele cazuri de corupție sistemică înalt organizată.Amintim că Procuratura Generală desfășoară urmărirea penală pe procesul de procurare a gazelor naturale, însă deocamdată în dosar nu există nicio persoană cu statut de bănuit sau învinuit.În cadrul unei emisiuni televizate, Andrei Spînu a declarat că a cumpărat gaze naturale atât cât era nevoie pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova.„M-am săturat să răspund la tot felul de minciuni. Nu am cumpărat mai mult gaz, am cumpărat cât era nevoie pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre. Sunt cu inima împăcată că am făcut tot ce a fost nevoie ca țara să nu mai depindă în vecii vecilor de Gazprom. M-am săturat să răspund la tot felul de minciuni referitoare la achizițiile de gaz. Toată informația când eram responsabil de energie a fost făcută publică, absolut toată informația. Oricine, care este cu bună-credință, poate să analizeze cifrele cum vrea și să tragă concluziile. Nu am cumpărat mai mult gaz, am cumpărat cât era nevoie pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre”, a spus Spînu. 
14:00
Membrii Biroului Politic al Partidului Național Liberal, Diaspora Republica Moldova, s-au întâlnit, azi-dimineața, cu liderul PNL România, președintele Senatului de la București, Nicolae Ciucă. Evenimentul a fost prezidat de conducerea de vârf a partidului – liderul formațiunii Nicolae Ciucă, președintele organizației Diaspora, Rareș Bogdan, liderul filialei locale, Adrian Dupu, europarlamentarul Siegfried Mureșan şi secretarul internațional al PNL, Mihaela Paraschiv.Potrivit PNL Republica Moldova, la întâlnire au participat și o parte din primarii PNL din stânga Prutului, primari de municipii, oraşe, comune şi sate, care vor coordona organizațiile raionale și regionale.În cadrul întâlnirii s-a discutat despre situația politică din cele două țări și despre strategia PNL pentru alegerile din acest an.PNL a câștigat în Republica Moldova ultimele trei rânduri de alegeri, iar organizația locală își propune să aibă aceleași rezultate și în acest an.Totodată, președintele Nicolae Ciucă le-a mulțumit liberalilor din stânga Prutului pentru toată munca depusă, pentru că reprezintă un exemplu pentru celelalte organizații din afara granițelor României și i-a asigurat de toată susținerea sa.
Ieri
10:40
Compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 87 de ani. Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru.Printre capodoperele sale se numără simfonia, cantatele „Primăvara omenirii” și „Curcubeul alb”, precum și numeroase compoziții pentru teatru, film și muzică de cameră. Eugen Doga a compus muzică pentru peste 200 de filme, a creat romanțe și cântece pentru copii, lăsând o amprentă inconfundabilă în peisajul muzical național și internațional.Recunoscut cu Premiul de Stat și decorat cu ordine și distincții prestigioase, precum „Ordinul Republicii”, Eugen Doga este, fără îndoială, unul dintre cei mai influenți și apreciați compozitori ai secolului trecut. Celebrul său vals „Gingașa și tandra mea fiară” a fost inclus de către UNESCO în lista capodoperelor muzicale ale secolului trecut, confirmându-i astfel prestigiul și talentul incontestabil.În 2022, compozitorul a lansat volumul de carte autobiografic cu titlul „Viața mea, așa cum a fost să fie”.
09:10
De la 1 martie 2024, indemnizațiile oferite văduvelor de război, copiilor și părinților veteranilor decedați vor fi majorate cu 250 de lei. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 81 de deputați.Astfel, de indemnizații majorate vor beneficia participanții, din rândul militarilor, la cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv foștii deținuți în lagărele de concentrare fasciste și în ghetouri, soții și soțiile participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace, căzuți la datorie, sau a persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului care au decedat.Proiectul de lege vizează și copiii veteranilor de război căzuți la datorie sau ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului care au decedat, precum și părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la conflictul armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, căzuți la datorie.În total, de indemnizații majorate vor beneficia 570 de persoane. Pentru achitarea indemnizațiilor majorate, în 2024, vor fi alocate din bugetul de stat mijloace financiare suplimentare în valoare de 1,4 milioane de lei.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:00
Procuratura Anticorupție (PA) verifică acțiunile unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA). O dovadă în acest sens a fost făcut public, printr-un răspuns al Procuraturii Anticorupție (PA), prezentat de judecătorul Alexei Paniș, scrie pulsmedia.md.„(…)La data de 8 noiembrie 2022, Președinta RM Maia Sandu a refuzat numirea până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Alexei Paniș. La baza refuzului său, Președinta a invocat informații primite de la Centrul Național Anticorupție. Contrar motivului indicat în refuzul Președintei, CNA i-a transmis magistratului și Consiliului Superior al Magistraturii o informație diametral opusă, ceea ce l-a făcut pe judecător să suspecteze că informațiile din corespondența CNA către Președinta RM au fost falsificate, cu scopul ca dânsul să nu fie numit la plafon. La 14 februarie 2024, Procuratura Anticorupție i-a confirmat lui Alexei Paniș demararea cauzei penale în cadrul căreia sunt investigate acțiunile pretins ilegale ale CNA de săvârșire a infracțiunii de fals în acte publice în interesele un grup criminal organizat (art.332 alin.(2) lit.c) Cod penal). Procuratura Anticorupție l-a mai informat pe Alexei Paniș că în cadrul aceleași cauze cercetează plângerea sa de efectuare ilegală de către CNA a măsurilor speciale de investigații în privința magistratului, solicitate de Comisia de Pre-Vetting și tăinuite de aceasta(…)”, se arată în declarația judecătorului Paniș.La scurt timp, aceeași instituție, a publicat un comunicat prin care anunță că, Procuratura Anticorupție investighează infracțiunea prevăzută de art. 332 dar fiind deja modificat alin. (1) din Codul penal, adică fals în acte publice și anume ,,înscrierea de către o persoană publică, în documentele oficiale a unor date vădit false ... dacă aceste acțiuni au fost săvârșite din interes material sau din alte interese personale.”.Aceste modificări făcute de Procuratura Anticorupție trezesc mari semne de întrebare, după ce PulsMedia a intrat în posesia unor documente exclusive. Astfel, potrivit ordonanței cu privire la începerea urmării penale se menționează că, procurorul în Procuratura Anticorupție Victoria Furtună, examinând materialele acumulate în baza actului de sesizare în Registrul nr.1 de evidență a cererilor și comunicatorilor despre infracțiuni al Procuraturii Antiocorupție sub numărul 1-131 pr/23 din 27 noiembrie 2023, a dispus: ,,începerea urmării penale pe faptul - fals în acte publice săvârșite prin înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date vădit false săvârșite în interesul unui grup criminal organizat, infracțiuni prevăzute de art.332 alin (2) lit. c) din codul penal”.Potrivit acelorași documente, reiese că, pentru a ascunde unele fapte pretins ilegale, documentelor elaborate le-au fost atribuit gradul de secretizare ,,confidențial”.Astfel, procurorul Victoria Furtună a subliniat că ,,la 18 mai 2022 angajații CNA, conform celor relatate supra, cunoscând deciziile organelor de control aferent bănuielilor rezonabile indicate în sesizarea SIS, continuându-și acțiunile ilegale, acționând organic și sub aceeași rezoluție infracțională cu persoane necunoscute în vederea tăinuirii infracțiunii, expediază Aparatului Președintelui Republicii Moldova, scrisoarea cu nr. 02/246 ”r” cu anexe, Paniș Alexei, însă conștientizând că acțiunile date pot fi urmărite penal, au atribuit documentelor elaborate gradul de secretizare ,,confidențial”, a căror divulgare neautorizată poate dăuna intereselor și/sau securității Republicii Moldova.”. Pulsmedia a solicitat o reacție de la magistratul Alexei Paniș, dar până la ora publicării, nu am primit un răspuns.
18:40
Plățile efectuate în numerar vor fi limitate până la 100 de mii de lei cumulativ lunar sau anual, iar comisioanele nu vor putea depăși 0,1% din sumă tranzacționată prin transfer, potrivit unui proiect de lege votat astăzi de Parlament în lectura a doua. Noile condiții vor fi aplicate persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate, dar și celor fizice atunci când cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice. În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100 000 cumulativ lunar sau anual. În aceeași ordine de idei, limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100 000 de lei pentru o plată. Astfel, la cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie (circa 1,37 milioane de lei), iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie (circa 685 mii de lei).Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1 % din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar, se vor aplica amenzi în mărime de la 3 % la 10 % din sumă.
18:30
Ședința Consiliului Municipal Chișinău de astăzi s-a lăsat, din nou, cu scântei. Consilierul municipal Corneliu Pîntea a acuzat-o pe consiliera PAS, Zinaida Popa că ar fi fost numită director la Moldexpo pe criterii politice. „Prestația Dvs. de la ultimele două ședințe nu a fost lăsată neobservată de conducerea PAS”, spune Pîntea, în timp ce Zinaida Popa i-a reproșat că este invidios. ”O felicităm pe colega noastră, Zinaida Popa, care recent a fost numită director la Moldexpo. Prestația Dvs. de la ultimele două ședințe nu a fost lăsată neobservată de conducerea PAS. Sper că ați obținut ceea ce ați dorit. În continuare sper să avem ședințe calme, strict la ordinea de zi. Încă o dată am văzut filtrele PAS, prin care se numesc oamenii în funcții. Fiecare face cum poate, cel mai trist în această situație e că acei oameni pe care i-ați adus în sală la ultimele două ședințe au crezut în intențiile Dvs. sincere. Dar Dvs. ați avut o altă miză. Miza a fost cei 40 de arginți de la Moldexpo. Știm că aveți capacitatea de a vă transforma peste noapte din psiholog în urbanism, în specialist în ape etc.”, a spus Corneliu Pîntea.Replica liderei PAS din CMC, Zinaida Popa, nu s-a lăsat așteptată.„Înțeleg că sunteți invidios. Când vorbim de inteligență, ea se manifestă atât în limbaj, cât și în comportament. Domnul Pîntea a dat dovadă de bădărănism. În ședințele trecute a stins la toți microfoanele. Și astăzi îndeplinește dorințele țarului lui, Ion Ceban”, a declarat Zinaida Popa.La data de 13 februarie, președinta fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Consiliul municipal Chișinău (CMC), Zinaida Popa, a fost numită în funcția de directoare interimară a S.A. Centrul Internațional de Expoziții (CIE) „Moldexpo”.
18:10
Un PROIECT de lege care prevede extinderea listei armelor de foc și munițiilor interzise a fost votat, în lectura a doua, de 74 de deputați. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Interne în vederea racordării cadrului normativ existent la prevederile acquis-ului UE.Modificările legislative au fost propuse cu scopul de a preveni utilizarea neautorizată sau ilicită a armelor și pentru a asigura reglementarea eficientă a celorlalte tipuri de arme de foc.Astfel, lista armelor de foc și munițiilor interzise a fost extinsă cu câteva poziții – arme automate transformate în arme semiautomate; arme semiautomate cu percuție centrală și țeavă scurtă ce permit lansarea a peste 21 de cartușe; arme semiautomate cu țeavă lungă ce permit lansarea a peste 11 cartușe fără încărcare. De asemenea, se vor impune interdicții pentru operațiunile cu încărcătoarele pentru armele de foc semiautomate, care pot conțin mai mult de 20 de cartușe sau mai mult de 10 cartușe în cazul armelor de foc cu țeavă lungă.Autorii mai propun completarea Legii privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă cu unele noțiuni noi („muniție cu proiectile explozive”, „muniție cu proiectile incendiare”, „muniție cu proiectile perforate”).
18:00
„Anularea concursului pentru funcția de Procuror General este o rușine națională și o reconfirmare a eșecului ONGiștilor de a reforma justiția moldovenească”. Declarația a fost făcută de liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, care a scris pe facebook că  în acest context, propunerea Veronicăi Drăgălin și a Procuraturii Anticorupției „este mai mult decât oportună și anume de a convoca Adunarea Generală a procurorilor pentru a discuta problemele din interiorul sistemului”.  „Lipsa oricărei reacții din partea guvernării și a reformatorilor îmi pare o dovadă că situația din justiție îi depășește, iar repetarea unui ,,concurs” pentru funcția de Procuror General organizat de actuala componență a CSP-ului va fi un exercițiu care nu va inspira încredere”, a scris Dinu Plîngău.Potrivit lui, țara nu mai poate fi guvernată de interimate și deciziile nu mai pot fi asumate de oameni care nu ocupă funcții și, aparent, nu-și asumă responsabilități decizionale.„O soluție pentru a depăși situația legată de alegerea procurorului general ar fi ca această competență să fie delegată Adunării Generale a Procurorilor, după o evaluare a integrității candidaților de către CSP și filtarea candidaților după criteriile de eligibilitate. În orice alt caz, selectarea Procurorului General va fi o asumare politică și vor exista riscuri de sabotare a procesului, iar funcția respectivă nu se va bucura de credibilitatea și autoritatea necesară”, mai scrie liderul Platformei DA.Dinu Plîngău mai spune că în orice caz, Procurorul General asumat politic, pe modelul experiențelor anterioare, se va menține în funcție atâta timp cât PAS va avea majoritate parlamentară. „Or, în Moldova niciun Procuror General nu și-a exercitat mandatul deplin. E timpul să spargem acest cerc (circ) vicios”, a conchis acesta. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată de membrii CSP pe 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs.În același timp, Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția precizează că va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică.
17:50
România va primi încă 3.000 de militari NATO începând din primăvara anului viitor. Este o decizie luată la vârful alianței. Aceștia se vor alătura Grupului de Luptă francez de la Brașov și care va ajunge la nivel de brigadă.Potrivit Europa Liberă, anunțul a fost făcut joi de generalul francez Loïc Girard. În prezent sunt peste 1.000 de militari NATO în județul Brașov. Grupul de Luptă al NATO din România a fost înființat imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. Franța este țara care conduce acest grup de luptă găzduit la Cincu, în județul Brașov.Acesta este unul dintre cele opt create de Alianța Nord Atlantică după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.Generalul francez Loïc Girard, locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO din România, a anunțat joi la o întâlnire cu jurnaliștii români că, pe lângă cei aproximativ 3.000 de noi militari NATO ce vor veni în România, majoritatea francezi, în bazele naționale vor fi dislocate și noi echipamente: 37 de tancuri Leclerc și obuziere Caezar.
14:50
Membra Consilului Superior al Procuraturii (CSP), Olesea Vîrlan, vine cu explicații după ce i-a acordat actualului Procuror General interimar, Ion Muntean, 3,5 puncte în concursul pentru șefia Procuraturii Generale. Aceasta spune că punctajul candidatului ar fi trebuit să fie 8,5 în loc de 3,5, dar „s-au strecurat anumite greșeli”.„În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. Ca membru al Consilului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. Referitor la candidatura dlui Ion Muntean nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5.  Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Pledez pentru loialitate constituțională în activitatea CSP”, a comentat Vîrlan.CSP a revocat hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei de interviu din cadrul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”. Astfel, concursul a fost încetat, „cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”.„S-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării, de ce a fost depunctat unul dintre candidați. Această circumstanță este extrem de importantă în virtutea priorităților mandatului pe care ni l-am asumat fiecare dintre noi la accederea în funcție: desfășurarea unui concurs public, transparent, bazat pe principiile meritocrației”, a explicat Obadă.
13:50
Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 1-2 martie.Potrivit agendei vizitei, oficialul va avea întrevederi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu.La 1 martie, cei doi președinți de parlament, Igor Grosu și Nicolae-Ionel Ciucă, vor planta copaci la Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”. Ulterior, oficialii vor participa la inaugurarea celei de-a 58-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” cu genericul „Vine, vine primăvara, mărțișor în toată țara”.Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, va fi însoțit, în vizita sa la Chișinău, de către eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan, precum și de secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.
13:40
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat miercuri NATO că transformă Republica Moldova într-o „a doua Ucraină” calificând drept „reacţie nervoasă” declaraţii făcute de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, în legătură cu Transnistria. În briefingul său de presă susţinut miercuri, Zaharova a venit cu un amplu comentariu referitor la Chişinău, în care, folosind cuvinte dure sau ironice, a reluat vechi acuze, demonizând conducerea prooccidentală şi în special pe preşedinta Maia Sandu. Deranjată de demersul Republicii Moldova de a denunţa o serie de tratate semnate în cadrul CSI, diplomaţia de la Moscova a revenit cu un narativ - Moldova este datoare Moscovei pentru dezvoltarea economică pe care a cunoscut-o în timpul URSS. Zaharova a primit în briefingul de presă o întrebare referitoare la declaraţiile NATO de avertizare cu privire la consecinţele unei eventuale alipiri a Transnistriei la Federaţia Rusă.„Dacă vă referiţi la declaraţia secretarului general adjunct al NATO, dl. Geoană, din 26 februarie anul curent, potrivit căreia dacă Rusia va decide să anexeze Transnistria, Alianţa va condamna astfel de acţiuni şi va continua să sprijine Republica Moldova, atunci, din câte am înţeles, aceasta este o reacţie nervoasă la cel de-al VII-lea Congres al aleşilor poporului de toate nivelurile care are loc astăzi (miercuri, 28 februarie - n,.r.) la Tiraspol. De câteva zile, la Chişinău se speculează şi se ghiceşte ce decizii ar putea lua acest for. Se pare că această panică a cuprins şi NATO”, a comentat Maria Zaharova referindu-se la Congresul care, la ora la care vorbea se desfăşura în Transnistria.„În ceea ce priveşte "sprijinul" - de fapt militarizarea - Alianţei Nord-Atlantice faţă de Republica Moldova, în ciuda statutului său de neutralitate, nu este nimic nou aici. Blocul încearcă cu încăpăţânare să modeleze republica într-o "a doua Ucraină", contrar dispoziţiei majorităţii populaţiei moldoveneşti şi, se pare, nu se gândeşte deloc la posibilele consecinţe pentru ţară şi pentru întreaga regiune”, a avertizat Zaharova.Răspunzând unei alte întrebări, Zaharova a spus că „s-a observat că retorica antirusească a Chişinăului oficial capătă o formă din ce în ce mai perversă, grotescă. Este pur şi simplu indecentă”. Întrebarea se referea la faptul că şeful Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova a declarat că Vladimir Putin ar fi arestat dacă ar veni în Republica Moldova, întrucât este vizat de un mandat emis de Curtea Penală Internaţională.
12:30
Licitația cu strigare pentru darea în arendă a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, pe care Agenția Proprietății Publice o organizează repetat, este o bătaie de joc. Așa a calificat concursul fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu. El a explicat, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, că termenul pe care autoritățile l-au stabilit pentru depunerea dosarelor de participare este prea mic pentru a atrage companii serioase. „Eu cred că a privatiza sau a da în chirie obiecte valoroase în 30 de zile este bătaie de joc. Dacă tu, ca om de afaceri, nu știi din start că se va face concursul – ca om de afaceri, vezi din start o oportunitate -, în 30 de zile tu trebuie să faci o analiză a afacerilor tale, să vezi dacă îți permiți să te extinzi, după asta să decizi, să te duci să cauți investiții, să vezi condițiile. Și totul asta în 30 de zile? De aceea, repet, sunt o bătaie de joc toate concursurile care presupun investiții din partea cuiva într-un termen de 30 de zile”, a subliniat Eșanu. Juristul a specificat că există o mulțime de factori, precum analiza propriilor capacități, analiza condițiilor concursului, analiza pieței și altele, de care trebuie să țină cont potențialii participanți la licitație. „Că orice participare la o licitație presupune cheltuieli, cel puțin interne, pentru că, în loc să muncească, oamenii tăi lasă totul și lucrează pentru licitație, te pregătești, analizezi. Companiile serioase își fac planul de afaceri pe un an înainte. Ele nu stau să aștepte să vadă, poate în Moldova apare vreo oportunitate de afaceri în anul viitor. Eu înțeleg că cineva se gândește că, dacă Parlamentul se întrunește peste noapte și adoptă legile scrise pe genunchi, înseamnă că așa toată lumea lucrează, dar afacerile serioase nu sunt organizate așa”, a mai spus fostul secretar de stat la Ministerul Justiției. Agenția Proprietății Publice a anunțat, marți, 20 februarie, despre o nouă licitație pentru darea în arendă a spațiilor comerciale din aeroport, după ce la prima s-au înscris doar două companii, inclusiv una locală, cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului. Noul concurs urmează să se desfășoare în perioada 4-29 martie. Depunerea ofertelor va începe din 11 martie și se va încheia în 25 martie, ora 17:00, iar anunțarea câștigătorului urmează să aibă loc în 29 martie.
12:00
„Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul trebuie să aibă un dialog permanent”. O spune Valeriu Ostalep, expert în securitate și fost viceministru de Externe, în cadrul emisiunii Morari.live, prezentată de jurnalista Natalia Morari. Potrivit lui, locuitorii din regiunea transnistreană așteaptă decizii înțelepte din partea Chișinăului și să le fie oferite explicații cu privire la aceste decizii. „De peste 10 ani, spun că atât Chișinăul, cât și Tiraspolul trebuie să aibă un dialog permanent. Acolo (n.r. în stânga Nistrului) sunt aceeași oameni ca și aici, aceleași interese. Ei așteaptă de la Chișinău decizii înțelepte, să nu se teamă de acțiunile noastre. În aceste vremuri dificile, conducerea Republicii Moldova iau anumite decizii stranii și acest lucru nu este explicat celor din stânga Nistrului. Mă refer aici la modificările din Codul Vamal ce vizează locuitorii regiunii transnistrene. Nu spun că acest lucru este bun sau rău, dar odată ce acest subiect este unul sensibil, este normal ca Chișinăul și Tiraspolul să se înțeleagă, să discute. Este important ca ei să vadă acțiuni previzibile din partea guvernării. Să privim obiectiv - oamenii sunt nemulțumiți, este normal”, a declarat expertul.Valeriu Ostalep s-a referit și la  situația privind interdicția de livrare a medicamentelor în Transnistria.„Eu mai vreau să înțeleg ce se întâmplă în privința medicamentelor. Trebuie să înțelegem de ce se creează o astfel de iluzie. Nu spun că se duce o campanie țintită de încercuire a Transnistriei și că transnistrenii nu au voie să primească medicamente. Dar oamenii au dreptul să își exprime nemulțumirea. Lor nu le place ceva. Așa că haideți să ascultăm ambele părți. Dar Chișinăul întârzie mereu. În privința inițiativelor proaste, Chișinăul nu întârzie, însă nu se grăbesc să explice ce anume fac”, mai adaugă acesta.Congresul aleşilor de toate nivelurile din cadrul republicii nerecunoscute, un for convocat pentru a şaptea oară, a adoptat miercuri o rezoluţie prin care a decis să se adreseze, între alţii, către Consiliul Federaţiei Ruse şi Duma de Stat, cele două camere ale parlamentului rus, cerându-le să ia măsuri pentru a proteja Transnistria, pe fondul presiunilor pe care le acuză din partea conducerii de la Chişinău.  
10:40
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, aflat la putere de mai bine de două decenii, se va adresa joi Adunării Federale în faţa căreia va rosti discursul său anual, cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 15-17 martie la care nu are niciun fel de emoţii - va fi reales pentru un nou mandat de şase ani. Semn că planurile pentru următorul mandat prezidenţial sunt deja făcute, şeful statului a declarat miercuri că în discus vor fi stabilite sarcini pentru cel puţin următorii şase ani.Cu toate acestea, conţinutul discursului este în mod tradiţional ţinut secret până la citirea lui, notează Interfax.În fiecare an, preşedintele Federaţiei Ruse se adresează Adunării Federale cu un discurs în care rezumă rezultatele şi stabileşte orientările strategice pentru viitor.Pe lângă membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului - n.r.), la discurs participă, de obicei, lideri regionali, membri ai guvernului, ai Comisiei Electorale Centrale, ai justiţiei, reprezentanţi ai marilor confesiuni, ai companiilor de stat şi jurnalişti. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat, miercuri, că şi reprezentanţii unor mass-media străine vor transmite de la faţa locului. De obicei, sunt cam 1.000 de invitaţi. De data aceasta, ca şi în 2023, la mesaj au fost invitaţi şi participanţi la „operaţiunea militară specială” din Ucraina..Pentru a veni la eveniment a fost necesar ca participanţii să treacă un test PCR pentru coronavirus.Discursul de joi al lui Vladimir Putin în faţa Adunării Federale va începe la prânz, ora Moscovei (11:00, ora României), la Gostini Dvor. Discursul şefului statului în acest format va fi cel de-al 29-lea din istoria modernă a Rusiei şi al 19-lea pentru Putin, precizează TASS.PUTERNIC MEDIATIZATMesajul lui Putin către Adunarea Federală va fi difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul va fi difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe. Zilele precedente, şeful statului le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut "zeci de contacte telefonice şi personale" - cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.În 2022, când a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor.Anul trecut, în discursul din Adunarea Federală, Vladimir Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la Tratatul nuclear New START şi imediat după aceea a anulat decretul prezidenţial care stabilea principiile politicii externe ale Moscovei.În anul 2018, de asemenea an electoral, Putin a dedicat o parte semnificativă a discursului descriind armele promiţătoare care au apărut în Rusia. Atunci lumea a aflat despre cele mai recente rachete Avangard, Sarmat, Kinjal şi alte sisteme. La acea vreme, Peskov a declarat că discursul va deveni baza campaniei electorale a lui Putin. Iar Comisiei Electorale Centrale nu i s-a părut că anunţul său făcut în preajma alegerilor ar fi reprezentat o încălcare a legii electorale. Nikolai Bulaev, adjunctul şefului CEC, a explicat la vremea respectivă pentru Interfax că discursul anual nu este o campanie electorală, ci "este o analiză a activităţii preşedintelui".RECORDURILE LUI PUTINTot în acel an, 2018, Putin a ţinut cel mai lung discurs - 1 oră şi 55 de minute. A avut şi cel mai lung text - 11.428 de cuvinte.Cele mai scurte discursuri au fost rostite de şeful statului în 2004 şi 2005 - au durat 48 de minute fiecare. Cel mai concis din punct de vedere al numărului de cuvinte a fost primul discurs al lui Putin în acest format, în 2000 - 5.146 de cuvinte. În medie, discursurile din anii precedenţi au durat 1 oră şi 10 minute şi au cuprins peste 7.000 de cuvinte.Mesajele din discursul anual au un caracter de recomandare şi nu sunt acte juridice, dar în ultimii ani au căpătat caracterul unor iniţiative legislative: ele conţin instrucţiuni specifice ale preşedintelui către guvern. În plus, ca urmare a adresării, se emite o listă de instrucţiuni. Anul trecut, aceasta cuprindea 35 de instrucţiuni.VA MENŢIONA TRANSNISTRIA?Anul acesta, dincolo de suspansul legat de „surpriza” pe care o poate pregăti Putin, publicul din Moldova, România şi Ucraina aşteaptă să vadă dacă liderul de la Kremlin va pomeni în vreun fel Transnistria. Republica separatistă nerecunoscută tocmai a cerut, miercuri, ajutor şi protecţie din partea Moscovei în faţa „prigoanei” Chişinăului. Înainte de rezoluţia votată miercuri la Tiraspol, se făceau speculaţii că Transnistria i-ar putea ridica mingea la fileu lui Putin şi ar putea cere alipirea la Federaţia Rusă.„Nu exclud că Putin va face referire la Transnistria şi la faptul că acolo sunt 200 de mii cetăţeni ruşi, aşa cum a făcut-o recent Lavrov (ministrul rus de externe - n.r.). Şi va scăpa o lacrimă pentru suferinţele populaţiei din regiune. Dar nu cred că există şanse să spună că recunoaşte independenţa Transnistriei (proclamată în 1990 şi nerecunoscută până acum de Rusia)”, a declarat miercuri, la Euronews, vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, care se ocupă de relaţia cu Tiraspolul. „Apeluri de genul acesta (rezoluţia votată miercuri de Tiraspol) au mai fost, nu este ceva nou”, a adăugat oficialul de la Chişinău, subliniind că de data aceasta nici măcar Tiraspolul nu a cerut anexarea.
10:20
Regiunea separatistă moldovenească pro-rusă Transnistria a organizat miercuri cel de-al şaptelea Congres al aleşilor transnistreni şi a adoptat o serie de decizii care, probabil, urmăresc să ofere Kremlinului justificări pentru o gamă largă de posibile acţiuni de escaladare împotriva Moldovei, acţiuni pe care Kremlinul le poate întreprinde atât imediat, cât şi pe termen lung, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, notează News.ro.  Congresul aleşilor transnistreni a adoptat şapte decizii, inclusiv o solicitare adresată Dumei de Stat a Rusiei şi Consiliului Federaţiei (cele două camere ale parlamentului rus) pentru "apărarea" rusă a Transnistriei ca răspuns la presupuse presiuni tot mai mari din partea Moldovei. Oficialii transnistreni au folosit în mod specific cuvântul "zaşcita" (защита), un cuvânt care înseamnă atât "apărare", cât şi "protecţie", în cererea lor, probabil pentru a crea condiţii pentru ca Kremlinul să interpreteze "apărarea" într-un sens militar, dacă doreşte acest lucru, notează ISW.În pledoaria lor pentru "apărare" rusă, oficialii transnistreni au invocat obligaţiile "misiunii ruse de menţinere a păcii" din Transnistria şi pe cei aproximativ 220.000 de cetăţeni ruşi despre care susţin că locuiesc în Transnistria. Oficialii transnistreni urmăresc probabil ca aceste apeluri să servească drept bază pentru orice potenţială intervenţie rusă în Transnistria şi în Republica Moldova pe termen scurt sau lung, deoarece acestea se potrivesc cu justificările ruseşti pentru intervenţiile anterioare, mai ales invaziile sale în Ucraina, atrage atenţia ISW.Kremlinul a promovat din ce în ce mai mult retorica despre "compatrioţii Rusiei din străinătate", care includ etnici ruşi şi vorbitori de limbă rusă, pentru a justifica în continuare războiul său din Ucraina şi pentru a stabili probabil condiţiile informaţionale pentru provocări în ţările în care trăiesc "compatrioţi" ruşi. Kremlinul a folosit, de asemenea, ideea protejării "compatrioţilor din străinătate" pentru a justifica faptul că trupele ruseşti au ocupat Transnistria din 1992, iar oficialii transnistreni au invocat probabil prezenţa rezidenţilor transnistreni cu cetăţenie rusă pentru a stabili noi condiţii informaţionale pentru ca Kremlinul să intensifice activităţile ruseşti în Transnistria şi în Moldova. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat la 14 februarie că Rusia este "îngrijorată" în legătură cu cetăţenii ruşi din Transnistria şi "nu va permite ca aceştia să devină victimele unei alte aventuri occidentale", reaminteşte ISW.CUM VREA TRANSNISTRIA SĂ OBŢINĂ LEGITIMITATE INTERNAŢIONALĂ De asemenea, Congresul aleşilor transnistreni a cerut în mod expres Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi Parlamentului European să pună capăt presupuselor încălcări ale drepturilor şi libertăţilor transnistrene de către Republica Moldova, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) i-a cerut să influenţeze Republica Moldova pentru a avea un "dialog adecvat", Comunităţii Statelor Independente (CSI) să prevină escaladarea situaţiei pe Nistru, iar Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să asigure drepturile locuitorilor din Transnistria.Oficialii transnistreni au cerut, de asemenea, participanţilor să revină la procesul de negociere în formatul 5+2 pentru conflictul transnistrean, care include Rusia, Ucraina, Transnistria, Moldova şi OSCE în calitate de mediatori, iar Uniunea Europeană (UE) şi SUA în calitate de observatori.Aceste apeluri la organizaţiile multilaterale şi la formatele de negociere urmăresc să legitimeze Transnistria ca entitate suverană separată de Republica Moldova, fără a insista asupra revendicărilor de independenţă, oferind în acelaşi timp Kremlinului justificări pregătite pentru escaladare şi intervenţie în numele îndeplinirii obligaţiilor internaţionale atât ale Rusiei, cât şi ale altora, arată ISW.Apelul Congresului aleşilor transnistreni către CSI - organizaţie a fostelor republici sovietice condusă de Rusia - ar putea fi interpretat, cu precădere, ca permiţând CSI să "prevină escaladarea" atât în Moldova, cât şi în Transnistria, deoarece nu specifică o parte a Nistrului.Accentul pus de apeluri pe protejarea drepturilor şi libertăţilor transnistrene urmăreşte probabil să creeze condiţii pentru ca Kremlinul să aplice o naraţiune similară cu privire la prevenirea "discriminării" şi a "genocidului" împotriva "ruşilor" din Moldova, aşa cum a făcut Kremlinul înainte şi în timpul invaziei la scară largă a Ucrainei, crede ISW.PROPAGANDĂ CU BĂTAIE LUNGĂ: MOSCOVA AR PUTEA INTERVENI ÎN MOLDOVA INDIFERENT DE REZULTATUL RĂZBOIULUI DIN UCRAINAOficialii şi portavocile Kremlinului continuă să stabilească condiţii de propagandă pentru a folosi Transnistria şi regiunea autonomă moldovenească pro-rusă Găgăuzia pentru a destabiliza Moldova, dar încă nu au indicat cum şi în ce scop specific intenţionează să valorifice aceste condiţii de propagandă.Aceste apeluri referitoare la Transnistria, în special, nu solicită forţelor ruseşti să întreprindă acţiuni specifice şi probabil că au o sferă largă de acţiune pentru a oferi Kremlinului cel mai larg set posibil de direcţii de acţiune pentru escaladări şi intervenţii menite să destabilizeze Moldova. Aceste apeluri transnistrene nu sunt, de asemenea, delimitate în timp şi permit Kremlinului să vină în întâmpinarea diverselor apeluri ori de câte ori consideră necesar sau oportun. Apelurile transnistrene stabilesc justificări pe termen lung pentru ca Kremlinul să continue escaladările şi intervenţiile împotriva Moldovei, indiferent de rezultatul războiului său din Ucraina, arată ISW în analiza sa.Kremlinul nu a semnalat încă o rută imediată de escaladare în urma Congresului deputaţilor transnistreni, deşi este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să răspundă solicitărilor transnistrene în timpul discursului său de joi din faţa Adunării Federale a Rusiei.Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat miercuri, ca răspuns la apelul Congresului deputaţilor transnistreni, că protejarea intereselor locuitorilor transnistreni şi ale "compatrioţilor" Rusiei este una dintre priorităţile Rusiei şi a promis să "analizeze cu atenţie" solicitările transnistrene.Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri CSI din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Zatulin, a declarat că Duma va examina propunerile Transnistriei în consultare cu Putin şi cu MAE rus imediat ce vor sosi propunerile. Prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat a Rusiei, Aleksei Cepa, a declarat că apelurile Transnistriei către Rusia implică asistenţă economică şi că în prezent nu se vorbeşte despre acordarea de către Rusia de asistenţă militară Transnistriei,În orice caz, ar fi dificil pentru Rusia să acorde asistenţă militară concretă pentru Transnistria, deoarece aceasta este fără ieşire la mare şi se învecinează cu Ucraina pe de o parte şi cu Moldova (şi, dincolo de aceasta, cu România) pe de altă parte, notează ISW.Cepa a adăugat că solicitările transnistrene vor contribui la "luarea mai rapidă a deciziilor" din partea Rusiei, iar prim-vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Consiliului Federaţiei Ruse, Vladimir Djabarov, a declarat că Consiliul Federaţiei va lua în considerare acordarea de sprijin umanitar Transnistriei, dar că "chestiunea politică" (referindu-se probabil la statutul politic al Transnistriei) este "scoasă din ecuaţie pentru moment".CE URMĂREŞTE KREMLINULKremlinul poate folosi rezultatele Congresului deputaţilor transnistreni pentru a justifica o serie de posibile direcţii de acţiune care nu se exclud reciproc. Cea mai probabilă cale de acţiune este ca Kremlinul să se folosească de solicitarea Congresului ca de o trambulină pentru a intensifica operaţiunile hibride care vizează destabilizarea şi polarizarea suplimentară a societăţii în Republicii Moldova înaintea negocierilor de aderare a acesteia la Uniunea Europeană şi a viitoarelor alegeri din iunie şi, respectiv, noiembrie 2024, scrie ISW.Cel mai periculos curs de acţiune ar fi ca Kremlinul să decidă să anexeze formal Transnistria în viitor pentru a justifica o intervenţie militară împotriva Moldovei pe termen lung, arată think tank-ul american.CE SE POATE ÎNTÂMPLAKremlinul ar putea decide să nu ia nicio măsură imediat după Congresul transnistrean din 28 februarie şi să permită continuarea statu quo-ului între Transnistria şi Moldova. Dacă Putin are în vedere un anumit interval de timp pentru elaborarea unei intervenţiei ruseşti în Moldova, iar autorităţile transnistrene încearcă să grăbească acest interval de timp prin solicitările lor, atunci Putin poate decide că nu este dispus să exploateze solicitările transnistrene şi să refuze să ia măsuri sau chiar să refuze să recunoască solicitările în viitorul imediat. Cu toate acestea, Putin ar putea decide să se ocupe de cererile transnistrenilor la o dată ulterioară.O a doua posiiblitate ar fi ca Kremlinul să exercite o presiune diplomatică sporită asupra Republicii Moldova pentru a revoca recentul său Cod Vamal care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Oficialii transnistreni au identificat în mod constant noile reglementări vamale ale Republicii Moldova ca fiind punctul central al plângerilor lor recente împotriva autorităţilor moldoveneşti şi continuă să identifice noile reglementări vamale ca parte a "războiului economic" al Republicii Moldova împotriva Transnistriei. De asemenea, Kremlinul ar putea alege să ofere sprijin economic suplimentar Transnistriei prin intermediul ajutorului umanitar, al ajutorului financiar sau al unor noi acorduri comerciale, ca parte a eforturilor sale de a exercita presiuni suplimentare asupra economiei Republicii Moldova şi de a forţa Moldova să capituleze în faţa cererilor transnistrene de revocare a noului Cod Vamal al Republicii Moldova. Modificările aduse de Moldova Codului Vamal sunt esenţiale pentru alinierea Moldovei la reglementările UE, ca parte a parcursului Moldovei spre aderarea la UE, menţionează ISW.Într-un al treila scenariu, Kremlinul ar putea, de asemenea, să încerce să trimită asistenţă militară suplimentară forţelor transnistrene în viitor, deşi, în prezent, nu este clar cum speră Kremlinul să transporte echipament militar sau personal în Transnistria. În cazul în care Kremlinul alege să interpreteze "apărarea" solicitată de Tiraspol într-un sens militar, Rusia ar putea trimite asistenţă militară sub forma unor "pacificatori" (soldaţi de menţinere a păcii) ruşi suplimentari sau a unor echipamente şi arme în Transnistria. Nu este însă clar cum ar putea Rusia să transporte acest material în Transnistria, având în vedere că Rusia ar trebui probabil să zboare cu materialul prin spaţiul aerian ucrainean sau românesc (NATO) sau să încerce o operaţiune terestră la scară largă prin regiunea Odesa. Este foarte puţin probabil ca forţele ruse să desfăşoare o astfel de operaţiune, deoarece aceasta ar îndepărta personalul de la eforturile lor ofensive în curs de desfăşurare în estul Ucrainei şi ar eşua probabil în orice caz, punctează ISW.NU SUNT DEOCAMDATĂ INDICII ALE UNEI INTERVENŢII MILITAREKremlinul ar putea intensifica operaţiunile hibride menite să destabilizeze şi să polarizeze şi mai mult politica şi societatea moldovenească înainte de negocierile de aderare la Uniunea Europeană din iunie 2024 şi de alegerile prezidenţiale moldoveneşti din noiembrie 2024, pentru a submina şi întârzia viitoarea aderare a Moldovei la UE. ISW a evaluat anterior că anunţul UE din 14 decembrie 2023 privind lansarea negocierilor de aderare cu Moldova a declanşat probabil pregătirile Kremlinului pentru o posibilă operaţiune hibridă împotriva Moldovei şi că Kremlinul va intensifica probabil operaţiunile de propagandă care acuză Occidentul că duce un război hibrid antirusesc împotriva Moldovei şi/sau acuză Moldova că se pregăteşte să atace civilii din Transnistria.Astfel, Kremlinul ar putea decide să anexeze formal Transnistria în viitor pentru a justifica o intervenţie militară împotriva Moldovei pe termen lung. Kremlinul a folosit anterior justificări similare, în special protecţia cetăţenilor ruşi şi a "compatrioţilor" din străinătate, pentru a justifica intervenţia militară împotriva Georgiei şi Ucrainei.ISW subliniază că nu a observat niciun indiciu clar al unor pregătiri militare ruseşti pentru a interveni în Transnistria sau în Moldova. Intervenţia militară rusă ar fi o provocare pentru Rusia, deoarece Moldova (şi Transnistria) nu are ieşire la mare şi este accesibilă doar prin România sau Ucraina. ISW a apreciat anterior că forţele ruseşti aflate în prezent în Transnistria ar putea ameninţa stabilitatea Republicii Moldova, dar ISW nu a observat niciun indiciu că acestea se pregătesc să facă acest lucru.
09:30
Procuratura Anticorupție și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea de desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția precizează că va solicita convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică, transmite IPN.„Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format online pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opiniei individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în urma comportamentului manifestat recent”, se arată într-un comunicat de presă al PA.Instituția consideră că tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, să se exprime și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații.Consiliul Superior al Procurorilor urma să aprobe miercuri rezultatele concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, însă după examinarea mai multor cereri din partea candidaților și lungi deliberări, a decis să înceteze concursulCSP a revocat propria hotărâre din 22 februarie cu privire la rezultatele probei de interviu, în urma căreia cel mai mare punctaj l-a acumulat Octavian Iachimovschi, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. CSP a decis revocarea „în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public”.Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.
28 februarie 2024
15:50
S-a stins din viață Marseli Mizerniuc, moldoveanul accidentat grav în Bali. Anunțul a fost făcut de reprezentanții platformei de caritate, care s-au ocupat de colectarea banilor pentru tânărul accidentat pe insulă. „Tare îmi pare rău să vă anunț. Stop donații pentru Marseli. Nu a rezistat mititelul. Până la urmă el a decedat. (…) Noi am făcut tot posibilul. Condoleanțe părinților și tuturor prietenilor. Băiatul acesta a demonstrat că există prietenie adevărată. Eu nu am văzut niciodată ca un om să aibă atât de mulți prieteni și atâta implicare. (…) Băiatul acesta a unit o lume întreagă”, a comunicat reprezentanta platformei de caritate Svetlana Sainsus.În accident a fost implicată și prietena tânărului. Cei doi se aflau în vacanță de câteva zile.Potrivit descrierii de pe platforma de caritate, accidentul în care a fost implicat Marseli Mizerniuc a avut loc pe 20 februarie. În accident a fost implicată și prietena sa. În urma impactului, Marseli a ajuns în stare gravă la spital, cu fractura femurului stâng și sângerări pulmonare.Se menționa că după cinci zile de tratament inadecvat, starea lui Marseli s-a agravat, descoperindu-se că suferă de disecție a aortei ascendente, o condiție medicală extrem de gravă, care afectează fluxul sanguin către creier. Potrivit sursei, tânărul moldovean necesită două intervenții chirurgicale complexe la inimă.
15:00
Consiliul Superior al Procurorilor a anulat rezultatele concursului privind desenarea procurorului general al R. Moldova. Decizia a fost luată la 28 februarie. La ședința CSP s-a decis unanim a lua act de rezultatele finale de evaluare, de punctajul acordat și de argumentarea expusă.„Examinând subiectul cu privire la aprobarea rezultatelor concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, luând act de informațiile prezentate de către raportori și examinând materialele justificate prin vot unanim a hotărât: 1. A lua act de fișele de evaluare a fiecărui candidat în concursul la funcția de procuror general, depunctajul acrod pentru fiecare criteriu de evaluare și argumentarea expusă de membrii CSP. 2. A revoca hotârârea 1-65/2024 din 22 februarie 2024 privind rezultatele probei de interviu în cadrul concursului. 3. Se încetează concursul inițiat cu inițierea ulterioară a unui nou concurs”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă. La fel s-a decis a revoca hotărârea din 22 februarie privind rezultatele probei interviu din concurs în legătura faptelor survenite ulterioare. Prin urmare, se încetează concursul inițiat cu inițierea altui concurs. ”Este o etapă deloc ușoară, dar am asigurat corpul de procurori și societatea că vom acționa responsabil, de asta ne-am asumat de a pune punct concursului, de a regândit regulile și de a asigura un proces de alegeri corect și meritocratic”, a spus Președintele CSP, Dumitru Obadă. La 22 februarie, CSP a hotărât să-l propună pe Octavian Iachimovschi pentru a fi evaluat de Comisia Vetting în cadrul concursului la funcția de procuror general.În urma examinării dosarelor candidaților pentru funcția de procuror general, în baza evaluării fișelor, per candidat, dar și conform mediei generale, CSP a hotărât să acorde cel mai mare punctaj lui Octavian Iachimovschi - 8,53. Ceilalți candidați au fost Igor Demciucin - 8,19; Ion Munteanu - 8,16; Andrei Coca - 4,72.Ulterior, candidații Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Igor Demciucin, au solicitat eliberarea copiilor fișelor de evaluare, per fiecare criteriu, a candidaților la șefia Procuraturii Generale. CSP a admis parțial solicitările.
14:10
Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.  După pronunțarea deciziei, Stoianoglo a declarat că acestea era evidentă de la început. „Acțiunile mele nu au avut elemente criminale. Toate lumea știe că acțiunile mele nu a adus prejudiciu statului, toți banii au fost întorși. Pe cazul dat nu a fost prezentată nicio probă care dovedește învinuirea în privința mea. Dosarul a fost falsificat, făcut la comandă politică cu scopul de a mă înlătură din funcție”, a declarat fostul procuror general.Avocatul lui Stoianoglo a salutat decizia instanței: „Justiția a triumfat azi. (…) Satisfacția este cu atât mai mare, cu cât judecătorii au dat dovadă de imparțialitate și independență, indiferentă de conjuncturi și presiuni”.Procurorii de stat care au instrumentat cazul au refuzat să ofere un comentariu pentru presă. Potrivit lor, Procuratura Anticorupție va analiza decizia, iar ulterior va emite un comunicat oficial. Alexandr Stoianoglo a deținut funcția de procuror general al Republicii Moldova din noiembrie 2019 și a fost suspendat din funcție în octombrie 2021, fiind cercetat penal la acel moment pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Infracțiunile Stoianoglo le-ar fi comis în perioada anilor 2011 atunci când deținea funcția de deputat și 2021 când avea funcția de procuror general. Acesta s-a aflat în arest la domiciliu până în luna martie 2022, fiind ulterior aplicată măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar. Alexandr Stoianoglo respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat.
13:50
Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, ajustarea tarifelor serviciilor medicale și introducerea unor tarife noi, acoperite de polița medicală, pentru a spori accesul pacienților la metode moderne de diagnostic și tratament. Modificările au loc în contextul în care o bună parte din tarifele pentru serviciile medicale nu reflectă cheltuielile reale suportate de prestatorii publici de servicii medicale și nu au fost revizuite încă din anul 2011.Recalcularea tarifelor este necesară pentru implementarea metodelor avansate de diagnostic și tratament, prin intermediul utilajelor medicale performante, care implică utilizarea unor consumabile costisitoare.Noile tarife nu vor avea impact asupra persoanelor asigurate și vizează, în special, relațiile contractuale ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu instituțiile medicale. În total, în Republica Moldova, de asigurare medicală beneficiază circa 2,5 milioane de cetățeni.
12:50
„Nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației în regiunea transnistreană a țării noastre”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Acesta a reiterat că aceasta este o altă campanie prin care se încearcă isterizarea societății în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol.  „Este un eveniment pus la cale de cei din stânga Nistrului și de cei de la Kremlin.  Nu vedem pericole de destabilizare. Urmărim foarte atent și reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivul de pace și securitate. Iar ce se întâmplă la Tiraspol este eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri”, a declarat Daniel Vodă. Amintim că săptămâna trecută, așa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat despre convocarea unui congres în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului. Atunci, opozantul din stânga Nistrului Ghenadi Ciorba a afirmat că scopul congresului ar fi adresarea unei solicitări către Federația Rusă de a accepta regiunea transnistreană în componența sa.Ieri informația a fost negată de așa-numita administrație de la Tiraspol, precizând că la Congres va fi adoptată o solicitare către Rusia și Uniunea Europeană pentru a denunța presiunea economică a Republicii Moldova împotriva Tiraspolului.
12:40
„Instituțiile statului continuă să fie, fără ezitări, în slujba guvernării PAS”, acuză primarul capitalei, Ion Ceban, care demonstrează noile materiale denigratoare răspândite de Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”. Edilul atenționează asupra utilizării acestei companii în interesele partidului de la putere. „PAS folosește Poșta Moldovei pentru a trimite oamenilor informații mincinoase, manipulatorii și denigratoare. Așa folosește Guvernarea PAS toate instituțiile statului în interese personale și de partid. Pentru o clipă să ne imaginăm dacă oricare altă guvernare făcea acest lucru. Toate instituțiile de stat sunt parte a caracatiței galbene. Ultimele numiri în funcții încă o dată demonstrează acest lucru și despre concursuri vorbesc doar la Televizoarele galbene. Culmea ipocriziei este să utilizezi Poșta Moldovei pentru a răspândi minciunile PAS în Chișinău. Acuș le vor multiplica pe țară, sunt iar în campanie”, se arată în mesajul primarului general Ion Ceban.Edilul a reamintit și de implicarea întreprinderii „Poșta Moldovei” în campania electorală a PAS, atunci când angajații companiei distribuiau prin țară materiale cu însemnele partidului de guvernare. „Și da, înainte de începerea campaniei electorale locale din toamnă, Poșta Moldovei cu mașinile de serviciu transportau materiale electorale pentru PAS, lucru ușor trecut cu vederea de către membrii CEC, dintre care, apropo, 6 din 9 sunt din partea PAS”, a mai adăugat primarul Capitalei, Ion Ceban.Cu o reacție a venit președinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa. Într-un comunicat de presă, se menționează că toate cheltuielile pentru serviciile de tipografie a materialelor informative distribuite de fracțiunea PAS sunt transparente și pot fi consultate în rapoartele depuse lunar la organele responsabile.„Serviciile de distribuție prin Poșta Moldovei sunt plătite, iar asta poate fi demonstrat prin contractul și factura de plată. Orice persoană fizică și juridică poate contracta astfel de servicii, inclusiv primarul Ion Ceban”, se arată în reacția remisă presei.
11:40
Fostul deputat al Adunării Populare din Găgăuzia și liderul unei organizații obștești din regiune, Ivan Burgudji, participă la așa numitul congres al deputaților de toate nivelurile convocat de liderul separatist de la Tiraspol. Potrivit presei din regiune, Burgudji ar fi remarcat că „problemele Transnistriei și Găgăuziei sunt similare” și că „presiunea economică din partea Moldovei este inadmisibilă”. Precizăm că, astăzi, în Transnistria a fost convocat așa numitul congres al deputaților de toate nivelurile. Aceasta este a 7-a reuniune de acest gen în stânga Nistrului și de fiecare dată, au fost generate acțiuni extremiste. Unii experți au presupus că, de această dată, separatiștii vor cere anexarea regiunii la Federația Rusă, mai ales că a reuniunea se va desfășura cu o zi înainte de adresarea președintelui rus, Vladimir Putin, către națiune.La rândul său, pretinsa vicepreședintă a așa-numitului Consiliu Suprem al Transnistriei, Galina Antiufeeva a declarat, pentru presa din regiune, că o eventuală cerere de includere a regiunii în componența Federației Ruse ar fi „inoportună în condițiile de astăzi”.Ea a calificat aceste presupuneri drept „zvonuri” și pe cei care promovează asemenea informații – „provocatori”.
10:20
Christopher Smith, un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA care se ocupă de zona Europei de Est, aflat în vizită în Republica Moldova, s-a dus marţi la Tiraspol, unde a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, la care a participat şi responsabilul pentru relaţiile externe ale regiunii, Vitalii Ignatiev. Deplasarea sa vine în condiţiile în care liderul transnistrean a convocat pentru miercuri un congres „al deputaţilor de toate nivelurile” existând temerea că Tiraspolul, nemulţumit de taxele vamale introduse de Chişinău, va cere alipirea la Federaţia Rusă, un demers ce ar fi fost de fapt regizat de Kremlin. Christopher W. Smith este adjunctul asistentului secretarului pentru Europa de Est şi Afaceri Politice şi Regionale în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din Departamentul de Stat. Oficialul american se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. El a avut deja întrevederi cu preşedinta Maia Sandu şi cu premierul Dorin Recean, dar şi cu vicepremierul pentru politici de reintegrare Oleg Serebrian, care se ocupă direct de dosarul transnistrean.Părţile au discutat despre situaţia regională, dar şi despre felul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor şi avansarea pe agenda europeană, relatează NewsMaker.CE A DISCUTAT CHRISTOPHER SMITH LA CHIŞINĂUChristopher Smith s-a întâlnit cu Oleg Serebrian luni, 26 februarie, la Chişinău, iar vicepremierul moldovean a menţionat în discuţii acţiunile Chişinăului pentru a reintegra economic şi social regiunea transnistreană în spaţiile naţionale unice, referindu-se inclusiv la noile prevederi din Codul Vamal care obligă companiile din stânga Nistrului să achite plăţile aferente pentru importul mărfurilor. Serebrian a declarat că implementarea legislaţiei vamale a Republicii Moldova „stimulează intrarea în legalitate deplină a activităţii mediului de afaceri din regiune”. Pe de altă parte, în discuţia pe care oficialul american a avut-o la Chişinău cu vicepremierul Oleg Serebrian, „a fost relatată starea foarte precară a drepturilor omului în raioanele de est ale ţării şi persecutarea abuzivă a cetăţenilor de către Tiraspol sub pretextul luptei cu pretinşi extremişti, care în acelaşi timp intenţionat sustrage atenţia partenerilor externi prin politizarea excesivă a prevederilor legislaţiei penale privind incriminarea separatismului, ce nu are nicio legătură cu procesul de negocieri”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru politici de reintegrare de la Chişinău.Totodată, viceprim-ministrul a reconfirmat disponibilitatea „fermă” a Chişinăului de a menţine un dialog „productiv” în formatele de negocieri existente, de a promova o reglementare paşnică şi politică a conflictului transnistrean, precum şi de a păstra o atmosferă de securitate, previzibilitate şi de cooperare cu partenerii strategici.CE PREGĂTEŞTE TIRASPOLUL?Introducerea, de la 1 ianuarie, a noului Cod vamal este o sursă de tensiune între Chişinău şi Tiraspol. Autorităţile transnistrene au organizat proteste, iar în cea mai recentă evoluţie a conflictului, liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de miercuri, 28 februarie, congresul „deputaţilor de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană. Tiraspolul se plânge că aceste taxe ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.Un politician din Transnistria, Ghenadie Ciorba, este de părere că Vadim Krasnoselski a convocat congresul, un for la care se iau decizii excepţionale, la ordinul Moscovei. Potrivit lui, Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federaţia Rusă. A doua zi, joi, 29 februarie, Vladimir Putin ar urma să rostească discursul său anual în faţa Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus - n.r.), ocazie cu care ar anunţa alipirea Transnistriei, susţine Ghenadie Ciorba.În 2006, eventuala unire cu Federaţia Rusă a fost deja subiectul unui referendum în Transnistria, nerecunoscut însă pe plan internaţional.Chişinăul a declarat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană, dar spune că „nu există temei” care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Săptămâna trecută, şi Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat că temerile opozantului Ciorba nu se confirmă. Informaţiile au fost comentate şi de preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, într-o conferinţă de presă susţinută duminică. Liderul de la Kiev a declarat că din informaţiile pe care le are, nu crede că autorităţile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componenţa Federaţiei Ruse, iar Kievul nu a primit nicio solicitare de asistenţă din partea Republicii Moldova.Ucraina, împreună cu Rusia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), este mediator în cadrul aşa-zisei formule „5+2” de reglementare a conflictului din Transnistria, în care SUA şi UE sunt observatori.„Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin. (…) Va fi, din câte înţelegem noi, un eveniment propagandistic, în care cei de la Tiraspol vor încerca să spună cât de mult îl iubesc pe „ţar” (pe Vladimir Putin - n.r.) şi poate ceva o să le pice pe lângă gazul pe care nu îl plătesc şi îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng. Când o să nevoie o să intervenim, o să informăm şi o să comunicăm cu cetăţenii”, a declarat luni, preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, la postul public de televiziune.După ce a avut discuţii la Chişinău, diplomatul american Christopher Smith s-a deplasat marţi la Tiraspol, unde a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski şi cu aşa-zisul ministru de externe al regiunii, Vitalii Ignatiev.Potrivit comunicatului emis de Tiraspol, Vadim Krasnoselski a subliniat importanţa dialogului cu Statele Unite ale Americii în calitate de observator în formatul de negocieri privind soluţionarea diferendului transnistrean „5+2”.Krasnoselski s-a plâns însă oficialului american de aşa-zisele „presiuni” de ordin economic asupra regiunii transnistrene din partea Chişinăului.Pe de altă parte, potrivit comunicatului, autorităţile transnistrene s-au declarat încântate de oportunităţile pe care le oferă afacerilor Uniunea Europeană. Liderul transnistrean i-a spus diplomatului american că regiunea „este orientată spre export şi cooperează cu peste 90 de state, inclusiv cu SUA”, iar „Uniunea Europeană a creat condiţii pentru ca entităţile economice din Transnistria să facă afaceri cu ţările europene prin includerea lor în zona de liber schimb. În practică, situaţia se prezintă astfel: Europa ne-a deschis o fereastră de oportunităţi economice, dar Moldova o astupă", i s-a plâns Vadim Krasnoselski oaspetelui american.Iar în condiţiile în care există temeri că Moscova încearcă să destabilizeze regiunea, liderul Krasnoselski „a reafirmat angajamentul Transnistriei faţă de principiile de menţinere a păcii şi securităţii”, spune comunicatul Tiraspolului. El a subliniat că „procesul de negociere ar trebui să continue, indiferent de cât de diferite sunt poziţiile părţilor, şi a menţionat, de asemenea, că el consideră că formatul Reuniunii permanente (5+2, format care, practic, de la începutul invaziei ruse în Ucraina nu a mai fost posibil - n.r.) şi interacţiunea la nivel de „1+1” (Chişinău - Tiraspol - n.r.) sunt relevante”, se arată în comunicat.La rândul său, potrivit Tiraspolului, Christopher Smith a dat asigurări că SUA pledează pentru o soluţionare paşnică a diferendului transnistrean şi sprijină orice dialog pozitiv.
10:20
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că autorităţile spaniole au finalizat procesul de identificare a victimelor incendiului produs la o clădire de locuinţe din Valencia şi au confirmat decesul a doi cetăţeni români care fuseseră iniţial declaraţi dispăruţi.„În continuarea informaţiilor cu privire la situaţia cetăţenilor români afectaţi de incendiul produs la data de 22 februarie 2024 la o clădire de locuinţe din Valencia, Regatul Spaniei, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că autorităţile spaniole au notificat reprezentanţii Consulatului României la Castellon de la Plana că au finalizat procesul de identificare a victimelor şi au confirmat decesul a doi cetăţeni români care fuseseră iniţial declaraţi dispăruţi. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei îndoliate”, a transmkis MAE, la solicitarea News.ro.MAE precizează că familia cetăţenilor români decedaţi a fost notificată de către autorităţile spaniole, conform procedurilor.Totodată, MAE menţionează că reprezentanţii Consulatului României la Castellon de la Plana sunt în continuare în legătură cu autorităţile spaniole şi cu cetăţenii români afectaţi de incendiu care au solicitat asistenţă consulară şi urmăresc evoluţia situaţiei, în vederea asigurării asistenţei/protecţiei consulare, conform competenţelor şi cu respectarea legislaţiei spaniole.Ministerul Afacerilor Externe informează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana: +34964203331, +34964216008, +34964217836, +34964203234, +34964216172,  +34964212446; apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al oficiului consular al României la Castellon de la Plana: +34677842467.Două românce care locuiau în blocul din Valencia unde joi seară a izbucnit un puternic incendiu erau de negăsit, conform administratorului clădirii. Este vorba despre o adolescentă de 15-18 ani şi mama ei.
27 februarie 2024
18:30
70% din cursele naționale regulate au fost suspendate în prima zi de protest a transportatorilor, iar în mai mult de 10 raioane au fost suspendate în proporție  între 90-100%, a declarat pentru IPN președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.Oleg Alexa spune că transportatorii au fost supuși presiunilor și amenințărilor, cu implicarea unor deputați, comisariatelor de poliție, conducerii raioanelor. Aceștia sunt amenințați cu pornirea de dosare penale. Probabil cineva a cedat și nu au ieșit la protest, crede președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.El a mai spus că transportatorii solicită programe pentru transportul național. Reglementarea activității autogărilor și utilizarea aparatelor de case trebuie realizată exact ca în UE. Până acum autoritățile nu au transmis semnale că ar intenționa să discute revendicările transportatorilor, motiv pentru care protestul va continua, a spus Oleg Alexa.Într-o reacție, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a mulțumit tuturor șoferilor și operatorilor de transport rutier care au ieșit azi la muncă și au asigurat oamenii cu transport. Potrivit ministrului, pe parcursul ultimelor zile a avut mai multe discuții cu transportatori care nu susțin blocarea rutelor, iar azi majoritatea transportatorilor au fost la muncă.„Oamenii au nevoie de transport modern, autobuze și microbuze mai noi, eliberarea biletelor pasagerilor, asigurarea suficientă cu rute la orele și zilele necesare pentru locuitorii din orașe și sate. Șoferii trebuie tratați corect, fără dijmă zilnică în schimb la autorizații eliberate de monopoliști”, a scris Andrei Spînu.
16:30
Autoritățile și fermierii au ajuns la un numitor comun în privința revendicărilor care i-au determinat pe ultimii să iasă în stradă și să blocheze mai multe drumuri din republică.Pe lângă creditul agricol de urgență, prin care statul va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per întreprindere mică și mijlocie, autoritățile au promis fermierilor facilitarea obținerii unor credite garantate de până la 2 000 000 de lei, a declarat un fermier după o ședință cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Digitalizării, precum și Inspectoratului Fiscal de Stat.„La un numitor comun e departe de spus să am ajuns. Astăzi am avut o discuție cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Inspectoratului Fiscal și ODA. S-a discutat în mare parte despre creditul care trebuie să fie cu un plafon de până la 2 milioane pentru mjloace circulante agricultorilor aflați în dificultate. Urmează mâine să avem o ședință cu reprezentanții băncilor, să vedem dacă ei acceptă propunerile, poate au unele impedimente, să mergem exact cum s-a mers pe creditul de 500 de mii, să accepte toate punctele și să vedem cât de repede se poate implementa acest mecanism, ca agricultorii să primească acești bani de la băncile comerciale și să-i bage în economia națională, în așa fel ca beneficiarul final să fie tot Bugetul de stat. S-a discutat despre rambursarea TVA necondiționat, s-a pus accent pe compensațiile de la UE, să fie deblocați cât mai rapid acești bani și să vină spre agricultură, dar și spre sectorul real al economiei”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco, după ședință.În privința continuării protestelor, fermierii spun că vor lua o decizie după o discuție cu ceilalți colegi.Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a menționat că în scrisoarea care va fi expediată la Bruxelles va fi menționată situația din R. Moldova. „Cred că o să mai repetăm o dată de ce s-a ajuns în acest impas, care au fost consecințele și în ce mod a influențat războiul”, a declarat Bolea.Vineri, 23 februarie, fermierii au anunțat că vor renunța la proteste până nu vor fi siguri că „Comisia creată de minister nu este o încercare a Guvernului de a trage din timp, ci o dorință reală de a rezolva problemele stringente ale sectorului agrar”. Tot vineri, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au fost în proces de discuții la Banca Națională a Moldovei (BNM) despre soluțiile de creditare pentru crescătorii de cereale.Pe parcursul zilei de 23 februarie, fermierii au ieșit din nou cu tehnica agricolă pe traseele din țară și au blocat drumul spre vama Leușeni.
12:20
Activistul politic, Vlad Bilețchi, condamnă vehement acțiunea de contraprotest organizată joi, 22 februarie, de mai mulți activiști ai partidului de guvernământ PAS în timpul unei acțiuni de protest a găgăuzilor din fața Curții Constituționale. În cadrul unei conferințe de presă, el a prezentat imagini și probe, care demonstrează că acțiunea a fost una concertată, pentru a gira nemulțumirea găgăuzilor de la PAS spre unioniști. „Este o provocare fără precedent, o situație de destabilizare a ordinii publice și de instigare la ură în societate. În spatele acestei provocări se află PAS și Maia Sandu. Marin Andoni, înflăcărat promotor al Maiei Sandu, a fost cel care a invitat oamenii la contraprotest. Printre organizatori au mai fost Vasile Sinigur, Maria Olar cunoscuți pentru scandaluri, Ion Melnic, care a adus drapelele, Vasile Chiriac, activist care se plimbă pe BMW X5 și în fața căruia se deschide cordonul de poliție și Nina Lozovanu.Aceste persoane sunt cunoscute opiniei publice pentru faptul că pledează deschis pentru Maia Sandu. Nu avem nimic în comun cu ei, nu i-am fi luat în seamă dacă nu profanau ideea unionistă. Alături de Maria Olar, cunoscuta activistă pusă pe scandaluri, aceștia au organizat un contraprotest sub flamura Unirii. Maria Olar, cunoscută pentru fraza „Cât costă unirea?” a ajuns să fie cea care sonorizează „Hora Unirii” la acest contraprotest”, a declarat Vlad Bilețchi.Activistul politic s-a referit și la mesajele de destabilizare promovate de falșii unioniști, disociindu-se totodată de acestea.„Aș dori să sesizez și acest mesaj promovat de ei - „Găgăuzii sunt separatiști, trădători” sau „Чемодан-вокзал-Россия!”. Oare asta nu este exact ce are nevoie Putin în aceste momente în Republica Moldova pentru a-și justifica invazia aici? Noi, unioniștii, nu avem nimic în comun cu aceste mesaje, ne disociem total de aceste destabilizări. Ce s-a întâmplat de fapt? Oamenii din Găgăuzia au venit să protesteze împotriva PAS și au plecat protestând împotriva unioniștilor. De la Ion și Doina Aldea-Teodorovici, de la Matcovschi, Mateevici, Leonida Lari, am ajuns la Maria Olar?! Aici ne aduce pe noi Maia Sandu și activiștii lor de buzunar. Nu e de ajuns că au distrus propriul partid, acum au ajuns să profaneze ideea Unirii. Ei vor să asocieze ideea de unire cu scandalagii, cu țipălăi”, a mai declarat Bilețchi.În acest sens, Vlad Bilețchi a adresat un mesaj conducerii statului român să urmărească îndeaproape cum este profanată ideea de Unire de partidul de guvernare. Acesta s-a adresat cu un mesaj în limba rusă și găgăuzilor, reiterând că unioniștii adevărați nu au nimic în comun cu mesajele scandate la contraprotestul de joi, iar cei care doresc să aducă vrajbă în societate nu sunt nimeni alții decât activiștii de buzunar ai PAS-ului.Înalta Curte a reluat examinarea sesizărilor depuse de autoritățile de la Comrat împotriva modificării Codului fiscal, care prevede restituirea TVA-ului din bugetul Găgăuziei. 
11:30
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat la reuniunea specială de la Paris, dedicată războiului din Ucraina, el afirmând că tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo, pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate. ”Astăzi, am participat la un summit special la Paris, un summit al liderilor convocat de domnul preşedinte al Franţei. Subiectul principal a fost tot ceea ce ne întăreşte în Europa, rezilienţa şi capacităţile noastre. Bineînţeles, arsenalele noastre, capacitatea noastră de a produce arme, furnizarea de arme către Ucraina şi continuitatea sprijinului”, a transmis Volodimir Zelenski într-o postare pe Facebook.  ”Tot ceea ce facem împreună pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruseşti adaugă o securitate reală naţiunilor noastre pentru decenii de acum încolo. Pentru că fiecare dintre pierderile Rusiei şi fiecare dintre înfrângerile Rusiei învaţă Rusia şi orice alt inamic al Europei şi al lumii libere în general că agresiunea nu dă şi nu poate da rezultate. Cooperarea şi determinarea sunt cele două răspunsuri pe care toată lumea ar trebui să le dea la întrebarea de a pune capăt războiului şi de a aduce pacea mai aproape”, mai spune liderul ucrainean. ”Mulţumim tuturor celor care lucrează pentru Ucraina în acest fel! Mulţumesc tuturor celor care luptă pentru Ucraina! Glorie Ucrainei!”, spune Zelenski în final.
11:20
În timp ce Ministerul Apărării de la Chișinău dezminte informația că o nouă dronă ar fi survolat în seara zilei de luni spațiul aerian al Republicii Moldova, șefa serviciului de presă a Forțelor de apărare ucrainene a regiunii Sud, Natalia Gulmeniuk susține că drona lansată de ruși într-adevăr a survolat spațiul aerian al R. Moldova. Mai exact, purtătoarea de cuvânt a precizat că una dintre drone, cu destinația Odesa, avea o manevră foarte complicată.„Inamicul a lansat mai întâi drone de tip „Shahed", pe care le-a trimis în două direcții diferite, în regiunea Kirovograd și regiunea Odesa. Astfel a încercat să disperseze concentrarea forțelor de apărare aeriană și să verifice pregătirea acesteia. Patru drone din regiunea Kirovograd au fost distruse. În același timp, inamicul a folosit aviația de pe teritoriul ocupat al regiunii Herson. Au fost lansate rachete X-59 spre regiunea Kirovograd, care au fost, de asemenea, distruse de forțele de apărare aeriană deasupra regiunii Dnepropetrovsk”, a spus Gumenyuk. În plus, ea a confirmat că o dronă rusească a traversat hotarul R. Moldova.Ea a comentat, de asemenea, declarația autorităților de la Chișinău că nu au înregistrat obiecte străine în spațiul nostru aerian menționând că Chișinăul nu ar dispune „de suficiente informații în acest sens”.„Traseul uneia dintre drone, inamicul în mod provocator l-a direcționat de-a lungul unei traiectorii care traversează secțiunea ucraineană-moldovenească a frontierei de stat din regiunea Odesa. Drona a zburat deasupra teritoriului statului vecin câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, unde în consecință a fost distrusă de Forțele de apărare aeriană ucrainene”, au precizat Forțele de apărare din sudul Ucrainei.Între timp, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Lilian Carp, președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a scris pe rețelele de socializare că „unii politicieni pro-ruși, deghizați în pro-europeni, înainte de a isteriza societatea, ar fi bine să se documenteze mai bine, apoi să-și exprime poziția”.„Stimați cetățeni, în legătură cu informațiile apărute pe unele canale neoficiale, precum că o dronă lansată de Rusia a traversat spațiul Republicii Moldova, Ministrul apărării a venit cu o reacție oficială aseară. Informați-vă oficial și nu vă lăsați influențați nici de sursele fără identitate, nici de unii politicieni nedocumentați”, a comunicat parlamentarul.Iar edilul capitalei Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), a scris pe rețelele de socializare că „ieri seara au fost aruncate tot felul de sperietori în spațiul public” și că ar fi „primit zeci de sunete de la cetățeni care întreabă ce sunt cu aceste zvonuri”. „Atât timp cât oamenii nu se simt în siguranță, nu poți să fii la conducerea țării și să taci. Poate azi se iese cu declarații oficiale pentru liniștea oamenilor? Oamenii au nevoie de siguranță”, a comunicat liderul MAN.
11:10
Trimiterea de trupe occidentale în Ucraina "nu poate fi exclusă", a declarat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce a găzduit la Paris o conferinţă în care liderii europeni au discutat această perspectivă, relatează CNN. Nu a existat "niciun acord în această seară pentru a trimite oficial trupe pe teren, dar nu putem exclude nimic", a declarat el reporterilor.Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el."Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război", a spus Macron. "Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani."”Cei care au spus "niciodată, niciodată" astăzi au fost aceiaşi care au spus niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune, niciodată camioane. Ei au spus toate acestea acum doi ani. Mulţi din jurul acestei mese au spus că 'vom oferi căşti şi saci de dormit', iar acum spun că trebuie să facem mai mult pentru a obţine rachete şi tancuri. Trebuie să fim umili şi să ne dăm seama că (întotdeauna) am întârziat şase-opt luni", a declarat Macron. Macron a anunţat, de asemenea, că va fi creată o nouă coaliţie pentru a furniza Ucrainei "rachete şi bombe" cu rază medie şi lungă de acţiune. Liderii UE şi reprezentanţii guvernelor "au decis să intensifice partea de muniţii şi să producă rezultate tangibile foarte rapid" în cadrul celor opt coaliţii care există deja, a spus el.
11:00
Funeralii publice ale lui Aleksei Navalnîi urmează să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni, anunţă luni, într-o postare pe X, o purtătoare de cuvânt a opozantului mort la 16 februarie într-o închisoare în Arctica, Kira Iarmîş, relatează CNN. Echipa opozantului defunct caută un loc în care să organizeze o ceremonie de adio şi le cere celor care deţin loc potrivit să o contacteze, anunţă Iarmîş.”Căutăm o sală unde să ne luăm adio de la Aleksei (Navalnîi). Când? La sfârşitul acestei săptămâni lucrătoare”, scrie ea.Rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi au fost predate mamei acestuia, sâmbătă, la nouă zile după anunţarea decesului, în urma unor presiuni publice în vederea predării trupului neînsufleţit familiei.Locuitori ai unor oraşe din întreaga Rusie se adună, de o săptămână, la priveghiuri spontane şi depun flori la monumente ale victimelor represiunii. Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin nu a fost implicat în decizia predării rămăşiţelor lui Aleksei Navalnîi familiei acestuia.Aleksei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară penală, în Arctica, la 16 februarie, iar familia sa a cerut timp de mai multe zile autorităţilor să-i predea cadavrul.Autorităile ruse au decis vineri să predea rămăşiţele celui care a fost criticul numărul unu al Kremlinului.Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins drept ”absurde” acuzaţii ale mamei opozantului defunct, Liudmila Navalnaia de şantaj şi cu privire la o îngropare pe ascuns a fiului acesteia.Kremlinul ”nu are nimic a face cu asta”, iar astfel ”nu poate exercita presiuni”, a dat asigurări Peskov.Echipa lui Navalnîi a anunţat duminică că rămăşiţele au fost predate familiei.Planuri cu privire la funeralii sunt neclare.
10:50
Mitropolia Moldovei rămâne încă o biserică. Lăcașul sfânt „Acoperământului Maicii Domnului” din satul Stolniceni, raionul Hâncești trece în subordinea Mitropoliei Basarabiei. La scurt timp, Episcopia de Ungheni și Nisporeni a anunțat că parohul bisericii, preotul Alexandru Noroșean, a fost oprit de a oficia slujbe, „pentru neascultare şi nesupunere faţă de Biserica-Mamă”.Anunțul privind părăsirea Patriarhiei Rusiei a fost făcut de Ion Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei. „Parohia întru Cinstea Acoperământului Maicii Domnului, din satul Stolniceni raionul Hancești a revenit la sânul Bisericii Ortodoxe Române. Acest sat a dat naștere Marelui Mitropolit, Antonie Plămădeală (n. 17 noiembrie 1926, Stolniceni, județul Lăpușna, Basarabia - d. 29 august 2005, Sibiu) Înalt Ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, și mitropolit ortodox al Ardealului (1982-2005), teolog și scriitor, membru de onoare al Academiei Române”, a declarat preotul Ion Marian. În urma deciziei luate, Mitropolia Moldovei a venit cu o reacție. Episcopia de Ungheni și Nisporeni a anunțat într-un comunicat că preotul Alexandru Noroșean, parohul bisericii din Stolniceni „este oprit de a săvârși cele sfinte” și va fi caterisit la fel ca ceilalți preoți care au aderat la Mitropolia Basarabiei.„Parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Stolniceni din raionu Hîncești, a fost oprit de a săvârși cele sfinte, pentru neascultare și nesupunere față de Biserica – Mamă, pentru părăsirea Eparhiei fără învoirea Episcopului locului și trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic și conform Sfintelor Canoane Bisericești. Slujbele, ierurgiile, sfintele Taine care vor fi săvârșite mai departe de către preotul Alexandru Noroșean nu sunt valabile, până ce nu va aduce pocăință și se va întoarce la Biserica Mamă”, se arată în comunicat.Amintim că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 60 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat pentru Radio Moldova, secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.
09:50
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, crede că nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei din Transnistria, în contextul convocării, pentru miercuri, a „Congresului deputaţilor de toate nivelurile”, un for convocat la Tiraspol pentru luarea unor decizii excepţionale. Potrivit oficialului, evenimentul, care a stârnit îngrijorări în ultima perioadă în contextul în care s-a spus că transnistrenii vor cere alipirea la Federaţia Rusă, ar fi doar unul propagandistic, pus la cale de Kremlin. Totuşi, Chişinăul monitorizează situaţia din regiunea transnistreană, însă cheamă oamenii la calm.„Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin. (…) Va fi, din câte înţelegem noi, un eveniment propagandistic, în care cei de la Tiraspol vor încerca să spună cât de mult îl iubesc pe „ţar” (pe Vladimir Putin - n.r.) şi poate ceva o să le pice pe lângă gazul pe care nu îl plătesc şi îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm. Noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe malul stâng. Când o să nevoie o să intervenim, o să informăm şi o să comunicăm cu cetăţenii”, a declarat Igor Grosu la postul public de televiziune.Liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaţilor de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului. Un politician din Transnistria, Ghenadie Ciorba, este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Potrivit lui, Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federaţia Rusă.Chişinăul a declarat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană, dar spune că „nu există temei” care să indice că situaţia din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Săptămâna trecută, Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat că temerile opozantului Ciorba nu se confirmă. Informaţiile au fost comentate şi de preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, într-o conferinţă de presă susţinută duminică. Liderul de la Kiev a declarat că din informaţiile pe care le are, nu crede că autorităţile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componenţa Federaţiei Ruse.„Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas (solicitarea alipirii regiunii transnistrene la Rusia – n. r.). Nu sunt sigur de asta, din informaţiile pe care le am”, a declarat Zelenski.Întrebat de un jurnalist român dacă Ucraina va oferi asistenţă militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia, Zelenski a răspuns: „În primul rând, avem un război în desfăşurare. În al doilea rând, suntem în război cu Federaţia Rusă. În al treilea rând, Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”.În aceeaşi zi, serviciul ucrainean de informaţii condus de Kirilo Budanov a confirmat încă o dată că informaţia potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realităţii”.„Răspândirea de informaţii despre astfel de intenţii are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situaţia din regiune”, a transmis GUR.
26 februarie 2024
17:20
Artiști din Republica Moldova, dar și de peste hotare vor evolua la cea de-a 58-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”. Ediția din acest an a festivalului va aduce pe scenele capitalei, dar și în alte peste 40 de localități din țară și în câteva orașe europene colective artistice și interpreți de valoare din Republica Moldova, România, Italia, Grecia, Franța.Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că, în acest an, Festivalul „Mărțișor” vine cu mai multe noutăți. „Pentru prima dată, Mărțișor vor ajunge în toate cele 32 de raioane ale țării. De-a lungul lunii martie, în fiecare zi, cu sprijinul Guvernului și al Ministerului Culturii, se vor organiza 43 de concerte în 43 de sate și orașe. Tot pentru prima dată în istoria sa, Festivalul „Mărțișor” va găzdui un spectacol de muzică electronică - „Electric Spring”, la Arena Chișinău, în seara zilei de 1 martie. „Mărțișorul” se reinventează și se extinde, devenind o punte între tradițional și inovator și un liant între generații”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Astfel, spectatorii sunt invitați la concertele susținute de Baletul Național „Joc”, Formațiile „Noroc”și Trigon, ansamblul Concertino Accordion Band, grupul Art Studio „Repede”, dar și soliștii: Valentina Nafornița, Dumitru Mîțu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat, Lilia Istratii, Anastasia Homițcaia, Eugen Negruța, Martina Meola, Petra Pleșca - toți reuniți sub bagheta lui Mihail Agafiţa, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.În perioada „Mărțișorului”, publicul din Chișinău va putea urmări spectacolul folcloric „De la Iași la Chișinău”, cu participarea Orchestrei de muzică populară „Mugurel” și a Orchestrei „C. Arvinte” din Iași, precum și concertul aniversar „55 ani de la fondarea Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”, director artistic și prim-dirijor Petre Neamțu, avându-i ca invitați pe interpreții din România: Alexandru Pugna și Alina Mavrodin-Vasiliu. Palatul Național va găzdui câteva spectacole extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii”: „Lăutarii tradițional” și „Ne-am unit” - cu „Lăutarii altfel...”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Și tot la Palatul Național, spectatorii vor putea urmări un recital cu Smiley și altul, „Atinge cerul”, cu participarea lui The Urs, Emma și Alina Eremia. Palatul Republicii va găzdui concertul „Springs of Soul”, cu soliștii Alexandru Croitor (vioară), Emil Croitor (acordeon); un Recital vocal de Cellia Costea (soprano), Grecia, Vasilica Stoiciu-Frunză (pian), România, și Sergiu Mușat (clarinet); Gala lirică „Vivat Verdi”, cu participarea Capelei Corale Academice „Doina”, director artistic și prim-dirijor, Ilona Stepan, a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor – Lorenzo Biagi, Italia, și a soliștilor: Carole Sidney Louis (Franța), Diana Gheorghiciuc (România), etc.La Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor putea fi admirate spectacolele: „Spărgătorul de nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită” și spectacolul coregrafic „În căutarea legendei”, susținut de Baletul Național „Joc”.La Sala cu Orgă, vor evolua violonistul Ilian Gârneț și Orchestra Națională de Cameră, dirijor Nicolas Krauze. Tot la Sala cu Orgă va susține un spectacol organistul ceh, Pavel Černy. Pe 10 martie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, va avea loc spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”, cu participarea ansamblului de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, concert dedicat împlinirii a 85 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici. În premieră, Mărțișorul va ajunge în acest an și în comunitățile moldovenilor din diasporă. Astfel, în perioada 6 martie – 12 aprilie, conaționalii noștri sunt așteptați la spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub. Spectacolele Mărțișorului teatral se vor juca în orașele: Cascais (Portugalia), Frankfurt (Germania), Madrid și Santander (Spania), Padova și Milano (Italia) , Londra și Dublin (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord) și la Bruxelles (Regatul Belgiei).Programul detaliat al Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” poate fi consultat aici.
14:50
Transportatorii care intenționează să nu iasă pe rute în următoarele trei zile – 27, 28 și 29 februarie – în semn de protest față de politicile Guvernului, ar fi intimidați, presați și chiar amenințați de oamenii legii și autorități. Declarația a fost făcută de președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, pe 66 februarie. Chiar și așa, Alexa susține că transportatorii sunt „hotărâți să lupte” pentru drepturile lor. Președintele APOTA susține că denumirile întreprinderilor care vor participa la protestul de 3 zile, preconizat să înceapă pe 27 februarie, s-ar regăsi pe „liste negre”.„Conducătorii întreprinderilor de transport au fost amenințați inclusiv cu probleme personale de ordin penal, cu pierderea businessului, etc, doar în scopul de a-i convinge să renunțe la protest. S-a ajuns chiar și la amenințarea șoferilor care sunt îndemnați de către angajații Poliției să iasă la rute chiar și fără actele eliberate de companii de transport, fiind date promisiuni că în aceste zile nu vor fi verificați. Însă dacă nu „vor asculta sfatul” vor fi persecutați pe viitor. Gările auto contactează transportatorii iliciți pentru a-i atrage în procesul de transportare a călătorilor, iarăși făgăduindu-le că nu vor fi sancționați”, a declarat Oleg Alexa.Listele ar fi fost transmise deja ministrului Transporturilor, Andrei Spînu, precum și Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Ulterior, spune Alexa, „listele” ar fi fost distribuite reprezentanților Cancelariei de stat în teritorii, comisariatelor raionale de Poliție, precum și „primarilor afiliați unui partid politic”.Amintim că șeful APOTA a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că microbuzele de pe rutele regulate raionale și interraionale nu vor circula în perioada 27-29 februarie. Potrivit lui Alexa, decizia privind suspendarea activității rutierelor vine în contextul refuzului Guvernului de a modifica Codul transporturilor rutiere după propunerile APOTA. În reacție, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că ANTA va interveni „dur” ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute.
14:40
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, le-a cerut angajaților Departamentului de Stat să se abțină de la utilizarea termenilor de gen, cum ar fi „mamă" și „tată", potrivit New York Post.Oficialul administrației Biden a susținut în memoriu că genul este un construct social și că identitatea de gen a unei persoane „poate sau nu să corespundă cu sexul atribuit la naștere", potrivit misivei din 5 februarie.Blinken și-a încurajat colegii de la Departamentul de Stat să folosească „un limbaj neutru din punct de vedere al genului ori de câte ori este posibil" pentru a „arăta respect și a evita neînțelegerile".El a sugerat, de asemenea, ca angajații să-și identifice pronumele preferate în e-mailuri și atunci când se prezintă în întâlniri. Asumarea identității de gen a unui individ doar pe baza aspectului sau numelui său „poate fi problematică" și transmite un „mesaj dăunător, exclusivist", afirmă Blinken în memo.
13:30
Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a cerut luni Poloniei să ia măsuri împotriva protestatarilor care aruncă cerealele din mijloacele de transport cerealele provenite din Ucraina, informează Reuters.La sfârşitul săptămânii trecute, într-o gară din Polonia au fost distruse circa 160 de tone de cereale ucrainene, în contextul unor proteste ample ale agricultorilor polonezi la frontieră.Kubrakov a afirmat în reţeaua X că polonezii au acţionat cu "impunitate şi iresponsabilitate", iar vinovaţii trebuie "găsiţi, neutralizaţi şi pedepsiţi". "Două state europene prietene şi civilizate sunt interesate de asta", a adăugat el.Fermierii polonezi care protestează împotriva concurenţei ucrainene, pe care o consideră neloială, precum şi a reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene au blocat luna aceasta puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi mai multe şosele şi au aruncat intenţionat din vagoane produsele agricole ucrainene.Nu este prima dată când la frontiera polono-ucraineană au loc astfel de incidente, remarcă agenţia citată.Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că pentru ţara sa este important să aibă în continuare relaţii strânse cu Polonia, însă Kievul este gata să protejeze activităţile economice afectate de blocajele la frontieră din partea protestatarilor polonezi. These pictures show 160 tons of destroyed Ukrainian grain. The grain was in transit to the port of Gdansk and then to other countries.The fourth case of vandalism at Polish railway stations. The fourth case of impunity and irresponsibility.How long will the government and… pic.twitter.com/fMVdtBgl3i— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) February 25, 2024
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.