Caz suspect de rujeolă în capitală. Copilul de 6 luni al unei familii din Ucraina, internat la terapie intensivă

Moldova1, 12 februarie 2024 17:00

Încă un caz suspect de rujeolă a fost înregistrat în capitală. Este vorba de un copil de 6 luni al unei familii refugiate din Ucraina. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială din cadrul Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței săptămânale de luni, 12 februarie. Potrivit acestuia, copilul este internat la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și primește tratamentul corespunzător.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 2 ore
23:10
Eroii căzuți în războiul de la Nistru au fost comemorați și în raionul Cimișlia. La monumentul celor 10 eroi din raionul Cimișlia, căzuți pe câmpul de luptă, a avut loc un miting de comemorare la care au participat câteva sute de persoane, printre care și elevi ai liceului „Ion Creangă” din oraș. Elevii au purtat în mâini fotografiile eroilor din raionul Cimișlia, căzuți în luptele de pe Nistru.
Acum 4 ore
21:20
Zeci de veterani și-au comemorat astăzi camarazii de arme, căzuți pe frontul de luptă în 1992. Ei își aduc aminte cu durere în suflet despre acele momente. Astăzi, la 32 de ani distanță, unii dintre foștii combatanți spun că trebuie făcute cât mai multe acțiuni pentru a înveșnici numele celor care și-au pierdut viața la Nistru.
21:10
„Mărțișor păstrat cu drag în muzeul lui Bulat” - acesta este genericul expoziției deschise la început de primăvară în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din municipiul Soroca. Expoziția tematică, ajunsă la cea de-a doua ediție, găzduiește o colecție de 100 de mărțișoare cu o vechime de peste 50 de ani.
Acum 6 ore
20:00
Cel puțin calificarea în optimile de finală! Acesta este obiectivul trasat naționalei de fotbal a României la Campionatul European din această vară, turneu final ce va fi transmis în direct și în exclusivitate de postul public de televiziune, Moldova 1.
19:50
Anularea concursului pentru alegerea procurorului general este un fapt regretabil. Declarația a fost făcută de către președinta Maia Sandu. Șefa statului a precizat că urmează să poarte discuții cu membrii Comisiei Europene despre acțiunile de mai departe, asta în condițiile în care numirea unui procuror general până în luna martie a fost o condiție pentru acordarea statului de țară candidată la UE.
19:20
Salvatorii continuă căutările sub dărâmăturile blocului de locuințe bombardat de ruși în orașul Odesa. Potrivit celor mai recente informații, o mamă și un copil de trei luni au fost găsiți fără suflare. Numărul civililor uciși în Odesa de bombardamentele Rusiei a crescut la 7 persoane, anunță autoritățile regionale. Mâine, în regiunea Odesa va fi zi de doliu.
19:10
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reiterat sâmbătă un apel adresat aliaților săi occidentali de a oferi Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, după atacurile rusești care au provocat moartea a cinci persoane, potrivit Ucrainei, scrie AFP.
18:30
Peste o sută de persoane au fost reținute în toată Rusia în timpul funeraliilor liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri în capitala Rusiei, pe fondul unor măsuri stricte de securitate, scrie EFE.
Acum 8 ore
17:40
Eroii căzuți în războiul de la Nistru au fost comemorați și în raionul Cimișlia. La monumentul celor 10 eroi din raionul Cimișlia, căzuți pe câmpul de luptă, a avut loc un miting de comemorare la care au participat câteva sute de persoane, printre care și elevi ai liceului „Ion Creangă” din oraș. Elevii au purtat în mâini fotografiile eroilor din raionul Cimișlia, căzuți în luptele de pe Nistru.
17:30
Patru persoane au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale după ce trei mașini s-au ciocnit violent între ele. Potrivit poliției, un automobil care staționa în intersecție pentru a vira la stânga a fost lovit din spate de o altă mașină, care, la rândul ei a fost proiectată într-un automobil care venea regulamentar din sens opus.
17:20
CSF Bălți a obținut o victorie dificilă în partida tur din sferturile de finală cu Dacia-Buiucani după ce a fost condusă cu 0-1 în partida jucată pe teren propriu.
17:00
Noi facilități pentru exportul de produse locale: exportatorii pot să depună online declarația vamală și să primească validarea în doar 15 minute. Este o nouă procedură pusă în aplicare de Serviciul Vamal și vine să ofere antreprenorilor predictibilitate, să micșoreze timpul și costurile de vămuire, dar și să reducă interacțiunea fizică cu funcționarii vamali, astfel fiind diminuat riscul de fraudă, susțin responsabilii de la vamă. Noua procedură vamală este apreciată de exportatori.
16:50
Au învățat cum corect să gestioneze un credit, cum să se protejeze de supraîndatorări și cum să evite capcanele unor așa-numite credite rapide și ieftine. Vorbim despre elevii de la școala profesională din Soroca, care au participat la un ciclu de lecții organizat de către centrul Analitic Expert Grup și Banca Națională a Moldovei. Evenimentul este parte a campaniei naționale de educație financiară.
16:50
Cargoul Rubymar, atacat luna trecută, s-a scufundat în sudul Mării Roșii, a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, guvernul yemenit recunoscut la nivel internațional. Dacă se verifică, aceasta ar fi prima navă pierdută de când militanții houthi au început să vizeze transportul maritim comercial în noiembrie, transmite Reuters.
Acum 12 ore
15:00
Două clădiri au fost avariate și locatarii evacuați sâmbătă dimineață la Sankt Petersburg în Rusia după ce mai mulți locuitori au anunțat o explozie puternică ce a distrus ferestrele, informează Reuters.
14:20
Două clădiri au fost avariate și locatarii evacuați sâmbătă dimineață la Sankt Petersburg în Rusia după ce mai mulți locuitori au anunțat o explozie puternică ce a distrus ferestrele, informează Reuters.
14:00
Un fenomen meteorologic neobișnuit are loc în Algeria. Țara africană se confruntă cu ninsori abundente, care au început în timpul nopții de joi pe Muntele Chélia. Zăpada și temperaturile neobișnuit de joase au afectat regiunea. Mai mulți oameni susțin că au venit din zone îndepărtate doar ca să admire fulgii.
14:00
Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind desfășurarea concursului eșuat la funcția de procuror general. Anunțul a fost făcut de șefa PA, Veronica Dragalin, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit ei, subiecții vizați în acest proces penal sunt membrii Consiliului Superior al Procurorilor, dar și candidații care au participat la concurs.
14:00
În condiții de maximă securitate, la Moscova, susținătorii lui Aleksei Navalnîi au venit să-și ia rămas-bun de la politician. Liderul opoziției din Rusia va fi înmormântat în Cimitirul Borisov, din apropierea casei unde acesta a locuit. În aceste clipe ar urma să înceapă slujba funerară. O coadă mare de oameni s-a adunat lângă biserică, iar reprezentanți ai forțelor de ordine au fost observați pe acoperișul clădirii din apropierea lăcașului. Filmările la biserică și cimitir au fost interzise. Apropiații politicianului și echipa lui Navalnîi se așteaptă la impedimente și arestări din partea Poliției.
14:00
Un bărbat de 41 de ani a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, pentru că și-ar fi violat fiica minoră.
14:00
66 de francezi au fost reținuți după ce au blocat neanunțat Arcul de Triumf cu baloți de paie și tractoare. Agricultorii și-au exprimat în mod repetat nemulțumirea față de politica agricolă a Uniunii Europene. De dimineață, în centrul Parisului s-au deplasat mașini ale poliției, iar circulația pe bulevard a fost blocată. Manifestația a luat sfârșit după aproximativ trei ore.
14:00
UPDATE Judecătoarea Aliona Miron a fost aleasă membră în Consiliul Superior al Magistraturii, la Adunarea Generală a Judecătorilor, cu votul a 234 de magistrați. Aceasta a fost singurul candidat înregistrat.
14:00
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu președintele Senatului român, Nicolae Ciucă. Oficialii au discutat despre cooperare în domeniile integrării europene, securității energetice și economic. În urma discuției, Igor Grosu a subliniat pe pagina sa de Facebook că Republica Moldova poate miza pe sprijinul „deplin” al României.
14:00
Maestrul Eugen Doga își deschide porțile inimii în ziua sa de naștere, împlinind astăzi frumoasa vârstă de 87 de ani. Cu ocazia acestui moment de sărbătoare, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut o vizită specială la renumitul compozitor și academician. Într-o atmosferă plină de recunoaștere și admirație, Maia Sandu i-a adus sincere felicitări și i-a mulțumit pentru rolul său crucial ca ambasador al culturii și tradițiilor moldovenești.
14:00
Evoluțiile de securitate din regiune și încercările de destabilizare a societății noastre pentru a submina perspectivele de integrare în Uniunea Europeană au fost subiectele discutate de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul întrevederii cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, la Forumul Diplomației din Antalya. Oficialii au mai discutat și despre modalitățile prin cele două state pot intensifica legăturile în domeniul economic, energic și cel al educației.
14:00
Mai mulți reprezentanți ai fermierilor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și ai sistemului bancar au avut o ședință pentru a rezolva problemele din sector. După ședința, fermierii au anunțat că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și băncile au acceptat alt mecanism de creditare garantată.
14:00
Republica Moldova contează pe expertiza și contribuția României în procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul întrevederii cu președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, care se află într-o vizită la Chișinău. În cadrul dialogului, oficialii au discutat despre cooperarea moldo-română din diverse domenii de interes strategic: energie, infrastructură și economie.
14:00
După ce a evoluat fără prea multă strălucire în „Cupa de Iarnă”, care a fost mai mult o repetiție pentru sezonul de primăvară, Dacia-Buiucani Chișinău se pregătește acum de reluarea competițiilor oficiale. Discipolii lui Viorel Frunză vor juca în deplasare cu CSF Bălți în prima manșă a sferturilor de finală ale Cupei Moldovei.
14:00
Prima zi de primăvară a fost întâmpinată cu fericire la Comrat, unde copiii din opt grădinițe au participat la Festivalul „Mărțișor”. În cadrul evenimentului, aceștia au recitat poezii în limba română, au cântat și au dansat.
14:00
În condiții de maximă securitate, la Moscova, rudele și susținătorii lui Aleksei Navalnîi și-au luat rămas bun de la politician. Zeci de mii de oameni s-au adunat în fața Bisericii Icoanei Maicii Domnului „Alină-mi tristețea", unde a avut loc slujba de înmormântare la care au participat rudele și un număr limitat de persoane. Mulțimea, care s-a întins într-o coloană de peste doi kilometri, a întâmpinat cu aplauze cortegiul funerar, scandând numele lui Aleksei Navalnîi.
14:00
Marele compozitor și academician Eugen Doga a împlinit astăzi venerabila vârstă de 87 de ani. A fost sărbatorit de dimineață acasă de numeroși admiratori, inclusiv de președinta Maia Sandu. A urmat un eveniment omagial la Academia de Științe a Moldovei (AȘM), unde a fost lansată o carte despre creația compozitorului și au răsunat piese muzicale îndrăgite de reprezentanții diferitor generații.
14:00
Compania „Teleradio-Moldova” trebuie să introducă în grilă mai multe programe dedicate tinerilor și copiilor, emisiuni care să aibă menirea de a educa acest public. Sunt câteva dintre sugestiile membrilor Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din cadrul Parlamentului. Părerile au fost expuse în cadrul audierilor publice ale conducerii Companiei „Teleradio Moldova”. La rândul său, directorul Companiei, Vlad Țurcanu, a declarat că urmează să fie făcute mai multe reforme care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor media prestate.
14:00
Atacurile cu drone rusești s-au soldat cu cel puțin doi morți, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Ucraina, în regiunile Harkov (nord-est) și Odesa (sud), au anunțat autoritățile de la Kiev, relatează AFP.
14:00
Eroii căzuți în luptele de pe Nistru din anul 1992 sunt comemorați în cadrul unei ceremonii ce se desfășoară la Complexul Memorial „Eternitate”. Președintele Republicii Moldova, comandantul suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, a ținut un discurs la mitingul de comemorare, la care s-au reunit zeci de veterani ai conflictului armat de pe Nistru, polițiști, militari, salvatori, oameni care și-au pierdut rudele apropiate în acest război.
14:00
Astăzi, comemorăm o dată tristă în scurta istorie a statului independent Republica Moldova. La 2 martie 1992, a început un conflict ale cărui răni continuă să sângereze. Cât privește autorii acestuia, decizia CtEDO din 8 iulie 2004 are la bază multe dovezi de implicare directă a armatei ruse în războiul de pe Nistru împotriva forțelor constituționale ale Republicii Moldova.
14:00
Mai mult de un sfert de milion de persoane au urmărit funeraliile liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi pe canalul său de YouTube, care este blocat în Rusia. Mesajele, majoritatea exprimând tristețe, dar unele și sfidare, au curs în flux continuu alături de imagini, relatează Reuters.
14:00
Aliații au făcut foarte multe pentru a ajuta Ucraina invadată de Federația Rusă și ar trebui să continue să facă acest lucru. Dar, mai presus de toate, ei nu trebuie să cedeze disperării în fața dificultăților, declară secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană. Aflat în vizită în Spania, oficialul NATO a oferit un interviu pentru „El Pais”, tocmai atunci când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ținea discursul său anual, amenințând omenirea cu arma nucleară.
14:00
Astăzi și mâine, 2 și 3 martie, spectacolul „...Escu” de Tudor Mușatescu va fi prezentat în premieră la Chișinău ca parte a proiectului mai amplu intitulat „București și Chișinău, împreună prin Teatru”, în care Teatrul „Stela Popescu” din București și Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” au făcut schimb de spectacole și regizori încă de anul trecut.
14:00
Scriitoarea Ludmila Ulițkaia, o critică a războiului rusesc asupra Ucrainei care trăiește în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autoritățile ruse drept „agent al străinilor”, un simbol al represiunii care îi afectează și pe artiști, relatează AFP.
14:00
Premierul olandez Mark Rutte a semnat vineri un acord de securitate cu Ucraina în orașul de nord-est Harkov și a declarat că Olanda va contribui la finanțarea aprovizionării cu 800.000 de obuze de artilerie pentru a ajuta apărarea ucraineană în fața forțelor ruse, conform Reuters.
14:00
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, reacționează la declarațiile amenințătoare ale omologului său rus Serghei Lavrov, lansate în cadrul Forumului Diplomației desfășurat în Antalya (Turcia). Șeful diplomației de la Chișinău subliniază că regimul de la Kremlin, care ține în închisori și omoară politicienii din opoziție, nu are niciun drept moral de a da lecții democrație.
Ieri
10:40
Un nou caz de rujeolă de import a fost înregistrat în Republica Moldova, la o persoană originară din România. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), boala a fost înregistrată la o femeie, în vârstă de 42 de ani, care se află într-o vizită în municipiul Chișinău.
10:20
În luna martie, „Moldovagaz” va cumpăra gazul rusesc la preț de aproximativ 340 de dolari pentru o mie de metri cubi, anunță președintele companiei, Vadim Ceban.
10:10
Trei bărbați au fost reținuți de oamenii legii după ce au sustras noaptea trecută documente și alte probe relevante dintr-un automobil indisponibilizat în parcarea specială din Leova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, probele fac parte din dosarul penal pornit pentru contrabandă cu țigări în valoare de de 3,8 milioane lei, depistată la Vulcănești.
10:00
„Casa mea există acolo unde este creația mea”, mărturisește maestrul Eugen Doga, omagiat astăzi cu prilejul zilei de naștere. Contemporan al unor epoci demult apuse, Eugen Doga a compus piese muzicale valoroase ce dăinuiesc și sunt îndrăgite de toate generațiile. Artist al Poporului, laureat al Premiului Național și deținător al „Ordinului Republicii”, Doga este una din figurile emblematice ale spațiului românesc.
10:00
Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație, începând cu 1martie, moneda „Mărțișorul – simbol al primăverii”, care va completa seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”.
10:00
Trei bărbați au fost reținuți de oamenii legii după ce au sustras noaptea trecută documente și alte probe relevante dintr-un automobil indisponibilizat în parcarea specială din Leova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, probele fac parte din dosarul penal pornit pentru contrabandă cu țigări de 3,8 milioane lei de la Vulcănești.
10:00
Ședința Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ) va avea loc vineri, 1 martie, potrivit unei decizii aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii decembrie 2023. Scopul ședinței este raportarea activității Consiliului Superior al Magistraturii privind organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc în anul 2023.
09:40
Înmormântarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a decedat pe 16 februarie, într-o închisoare din nordul Rusiei, are loc vineri, 1 martie, la Moscova. Poliția rusă a început încă de miercuri să patruleze în zona cimitirului unde va fi îngropat, în vreme ce soția lui Navalnîi a spus că nu este sigură dacă ceremonia „va fi pașnică” sau dacă se va sfârși cu arestări, scrie Libertatea.ro cu referire la Reuters.
09:30
Înmormântarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a decedat pe 16 februarie, într-o închisoare din nordul Rusiei, are loc vineri, 1 martie, la Moscova. Poliția rusă a început încă de miercuri să patruleze în zona cimitirului unde va fi îngropat, în vreme ce soția lui Navalnîi a spus că nu este sigură dacă ceremonia „va fi pașnică” sau dacă se va sfârși cu arestări, scrie Libertatea.ro cu referire la Reuters.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.