Serghei Tomșa va deține interimatul funcțieir d edirector general al ÎS Căile Ferate din Moldova

Radio Moldova, 12 februarie 2024 17:00

Agenția Proprietății Publice l-a desemnat pe Serghei Tomșa, să preia interimatul funcției de director general pentru o perioadă de tranziție.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 6 ore
21:10
În Republica Moldova, numărul de femei angajate în câmpul muncii rămâne în continuare mai mare decât a bărbaților, potrivit unei analize prezentate de expertul economic, Veaceslav Ioniță. Analistul a subliniat că cele mai multe femei activează în domeniile fabricării îmbrăcămintei, asistență socială, îngrijire medicală, biblioteci și învățământ, iar la polul opus, sunt domeniile construcției și activități de investigație. Veaceslav Ioniță a remarcat și faptul că femeile sunt mult mai dispuse decât bărbații să activeze oficial.
20:30
Statele Unite au realizat sâmbătă prima parașutare de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza prin intermediul unor avioane militare care au distribuit aproximativ 38.000 de mese, potrivit Comandamentului Central al Forțelor Aeriene ale SUA, citat de Agerpres.
Acum 8 ore
18:50
Activistul Alexander Mîslenkov, care a fost reținut la cimitirul Borisovskoie din Moscova, unde a fost înmormântat pe 1 martie activistul opoziției Alexei Navalnîi, a declarat că polițiștii au recurs la violență împotriva sa. După cum a scris sâmbătă canalul de Telegram OVD-Info, un grup pentru drepturile omului, bărbatul „a reușit să transmită că forțele de ordine l-au bătut și au citit conținutul telefonului său”, transmite DW.
18:20
Actualizare 18:15: Numărul persoanelor ucise într-un atac cu dronă asupra unei clădiri rezidențiale din Odesa a crescut la șase, au anunțat autoritățile ucrainene. „Salvatorii din Odesa tocmai au deblocat cadavrele unei mame și ale bebelușului ei de trei luni. Emoții care nu pot fi transmise în cuvinte. Condoleanțe rudelor victimelor. Deja șapte persoane au murit în urma loviturii rusești de noapte asupra unei clădiri înalte", a scris ministrul de interne Igor Klimenko pe canalul său de Telegram, potrivit BBC.
18:00
Diferendul transnistrean nu poate fi soluționat într-o perioadă scurtă de timp, a declarat deputatul Partidului Acțiunii și Solidaritate Oazu Nantoi la o ediție specială de la Radio Moldova. Acesta a mai precizat că pentru reîntregirea țării este nevoie în primul rând de consolidarea populației de pe ambele maluri ale Nistrului.
Acum 12 ore
16:50
Cargoul Rubymar, atacat luna trecută, s-a scufundat în sudul Mării Roșii, a anunțat sâmbătă, într-un comunicat, guvernul yemenit recunoscut la nivel internațional. Dacă se verifică, aceasta ar fi prima navă pierdută de când militanții houthi au început să vizeze transportul maritim comercial în noiembrie, transmite Reuters.
16:30
Reforma agrară, dezvoltarea industriei și a relațiilor economice cu vecinii, dar și promovarea obiectivelor turistice dintre Prut și Nistru erau printre principalele teme abordate în presa interbelică din Basarabia, la început de martie. Reporterul Radio Moldova, Cristina Prisacari, a răsfoit ziarele de acum un secol, din arhivele Bibliotecii Naționale, inclusiv pe cele din stânga Nistrului, și ne relatează mai multe despre preocupările societății din acea perioadă.
15:10
Ziua de 2 martie 1992 are o semnificație dublă în istoria Republicii Moldova. În acea zi, țara noastră a devenit membră a Organizației Națiunilor Unite. Pe de altă parte, a început conflictul militar în regiunea transnistreană, a menționat pentru Radio Moldova fostul ministru de Externe, Nicolae Țâu, care a participat la acea sesiunea a ONU. Potrivit acestuia, forțele separatiste de la Tiraspol erau susținute din exterior.
14:40
Evenimente consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței a celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova au avut loc și în municipiul Bălți, relatează corespondenta Radio Moldova, Mihaela Petrov.
14:00
Un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Orhei este cercetat pentru trafic de influență, fiind denunțat de superiorii săi. Potrivit Centrului Național Anticorupție, acesta ar fi pretins 7000 de euro de la un bărbat pentru a influența unii angajați ai Inspectoratului, în examinarea cărora se afla o cauză penală de vătămare intenționată a integrității corporale.
14:00
Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind desfășurarea concursului eșuat la funcția de procuror general. Anunțul a fost făcut de șefa PA, Veronica Drăgălin, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit ei, subiecții vizați în acest proces penal sunt membrii Consiliului Superior al Procurorilor, dar și candidații care au participat la concurs.
14:00
În condiții de maximă securitate, la Moscova, susținătorii lui Aleksei Navalnîi au venit să-și ia rămas-bun de la politician. Liderul opoziției din Rusia va fi înmormântat în Cimitirul Borisov, din apropierea casei unde acesta a locuit. În aceste clipe ar urma să înceapă slujba funerară. O coadă mare de oameni s-a adunat lângă biserică, iar reprezentanți ai forțelor de ordine au fost observați pe acoperișul clădirii din apropierea lăcașului. Filmările la biserică și cimitir au fost interzise. Apropiații politicianului și echipa lui Navalnîi se așteaptă la impedimente și arestări din partea Poliției.
14:00
Ministerul Mediului lansează o campanie de informare despre proiectele care urmează să fie implementate în localitățile țării pentru îmbunătățirea mediului. În acest an, din Fondul Național de Mediu au fost alocate 175 de milioane de lei pentru finanțarea proiectelor de management al deșeurilor, gestionarea resurselor de apă, biodiversitate și împădurire.
14:00
Pe parcursul celor 32 de ani de la declanșarea războiului de la Nistru, la 2 martie 1992, pentru acest conflict au fost utilizate mai multe noțiuni. În mediul analitic din dreapta Nistrului s-a încetățenit noțiunea de „conflict politic cu o largă extensiune geopolitică”, este de părere expertul Victor Juc. Pe de altă parte, fostul medic șef al Stației de urgență medicală din orașul Tighina în perioada acțiunilor militare, Alexandru Cerbu, menționează că cei care au luptat la Nistru spun că a fost un război moldo-rus, provocat de Federația Rusă.
14:00
Anul trecut, câștigul salarial mediu lunar brut a depășit 12 300 de lei, fiind în creștere față de anul 2022 cu 17,3%, anunță Biroul Național de Statistică. Cel mai bine plătit domeniu anul trecut a fost cel al informațiilor și comunicațiilor, salariul mediu lunar depășind 31 de mii de lei. La polul opus sunt cei din sectorul cazare și alimentație publică.
14:00
UPDATE Judecătoarea Aliona Miron a fost aleasă membră în Consiliul Superior al Magistraturii, la Adunarea Generală a Judecătorilor, cu votul a 234 de magistrați. Aceasta a fost singurul candidat înregistrat.
14:00
Maestrul Eugen Doga își deschide porțile inimii în ziua sa de naștere, împlinind astăzi frumoasa vârstă de 87 de ani. Cu ocazia acestui moment de sărbătoare, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut o vizită specială la renumitul compozitor și academician. Într-o atmosferă plină de recunoaștere și admirație, Maia Sandu i-a adus sincere felicitări și i-a mulțumit pentru rolul său crucial ca ambasador al culturii și tradițiilor moldovenești.
14:00
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu președintele Senatului român, Nicolae Ciucă. Oficialii au discutat despre cooperare în domeniile integrării europene, securității energetice și economic. În urma discuției, Igor Grosu a subliniat pe pagina sa de Facebook că Republica Moldova poate miza pe sprijinul „deplin” al României.
14:00
Apicultorii din Republica Moldova au exportat în 2023 peste 1700 de tone de miere de albine, ceea ce reprezintă jumătate din cantitatea vândută peste hotare în 2022. În același timp, apicultorii spun că produsul lor se vinde prea ieftin și au nevoie de subvenții din partea statului pentru ca sectorul să se dezvolte.
14:00
Evoluțiile de securitate din regiune și încercările de destabilizare a societății noastre pentru a submina perspectivele de integrare în Uniunea Europeană au fost subiectele discutate de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul întrevederii cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, la Forumul Diplomației din Antalya. Oficialii au mai discutat și despre modalitățile prin cele două state pot intensifica legăturile în domeniul economic, energic și cel al educației.
14:00
Mai mulți reprezentanți ai fermierilor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și ai sistemului bancar au avut o ședință pentru a rezolva problemele din sector. După ședința, fermierii au anunțat că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și băncile au acceptat alt mecanism de creditare garantată.
14:00
În fiecare an, la 1 martie, în Republica Moldova este sărbătorit Mărțișorul, tradiție străveche care simbolizează sosirea primăverii. Oamenii spun că dăruiesc astăzi mărțișoare în semn de recunoștință părinților, prietenilor și profesorilor. Aceștia mai afirmă, că începutul primăverii marchează și un prilej de a face schimbări în viața personală și cea profesională.
14:00
Evoluțiile în domeniul integrării europene și pașii care urmează a fi întreprinși în următoarele luni pentru consolidarea Biroului pentru Integrare Europeană au fost discutate de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, la o întrevedere cu șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange.
14:00
Republica Moldova contează pe expertiza și contribuția României în procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul întrevederii cu președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, care se află într-o vizită la Chișinău. În cadrul dialogului, oficialii au discutat despre cooperarea moldo-română din diverse domenii de interes strategic: energie, infrastructură și economie.
14:00
Prima zi de primăvară a fost întâmpinată cu fericire la Comrat, unde copiii din opt grădinițe au participat la festivalul Mărțișor. În cadrul evenimentului, aceștia au recitat poezii în limba română, au cântat și au dansat.
14:00
Peste 400 de instituții de învățământ implementează în regim de pilotare Agenda Electronică, anunță Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit instituției, aceasta permite accesul ușor și rapid la informații, indiferent de locație sau oră.
14:00
Cetățenii moldoveni din Canada și Statele Unite ale Americii ar putea vota la alegerile prezidențiale din această toamnă prin intermediul votului prin corespondență. Un proiect de lege a fost înregistrat la Parlament de către deputații PAS și va fi dezbătut public săptămâna viitoare.
14:00
Se împlinesc 32 de ani de la de la declanșarea, pe 2 martie 1992, a acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Aproximativ 30 de mii de persoane, militari, polițiști și voluntari au luat parte la conflictul armat de la Nistru, circa 300 de persoane și-au pierdut viața în timpul luptelor, iar zeci de persoane sunt date dispărute până astăzi. Pe parcursul acestor ani au avut loc negocieri în diverse formate, dar conflictul transnistrean nu a fost soluționat. Pe teritoriul regiunii transnistrene continuă să staționeze trupele armatei a 14-a a Federatiei Ruse, iar în depozitul militar de la Cobasna se estimează că s-ar păstra circa 20 de mii de tone de muniții, zonă controlată de facto de Rusia și unde autoritățile Republicii Moldova nu au acces.
14:00
O formulă nouă, nefirească, urâtă și deloc în spiritul limbii, ca mai tot ce ne este propus si e decretat ca fiind „corect" de către noii cenzori anonimi ai limbii de la București, începe să se impună în ultima vreme si curând o s-o vedem ca obligatorie în gramatici.
14:00
Eroii căzuți în luptele de pe Nistru din anul 1992 sunt comemorați în cadrul unei ceremonii ce se desfășoară la Complexul Memorial „Eternitate”. Președintele Republicii Moldova, comandantul suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu, a ținut un discurs la mitingul de comemorare, la care s-au reunit zeci de veterani ai conflictului armat de pe Nistru, polițiști, militari, salvatori, oameni care și-au pierdut rudele apropiate în acest război.
14:00
Două persoane au fost ucise, opt au fost rănite și șase sunt în continuare date dispărute după ce o dronă rusă a lovit sâmbătă un bloc de apartamente din orașul portuar Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat autoritățile, potrivit Reuters.
14:00
Ministrul francez de Externe a criticat autoritățile israeliene pentru blocarea ajutorului umanitar în Fâșia Gaza și pentru că sunt „responsabile” de situații „nejustificate”, scrie AFP și news.ro.
14:00
Scriitoarea Ludmila Ulițkaia, o critică a războiului rusesc asupra Ucrainei care trăiește în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autoritățile ruse drept „agent al străinilor”, un simbol al represiunii care îi afectează și pe artiști, relatează AFP.
14:00
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, reacționează la declarațiile amenințătoare ale omologului său Serghei Lavrov, lansate în cadrul Forumului Diplomației desfășurat în Antalya (Turcia). Șeful diplomației de la Chișinău subliniază că regimul de la Kremlin, care ține în închisori și omoară politicienii din opoziție, nu are niciun drept moral de a da lecții democrație.
Ieri
10:50
Trei bărbați au fost reținuți de oamenii legii după ce au sustras noaptea trecută documente și alte probe relevante dintr-un automobil indisponibilizat în parcarea specială din Leova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, probele fac parte din dosarul penal pornit pentru contrabandă cu țigări în valoare de de 3,8 milioane lei, depistată la Vulcănești.
10:40
În contextul provocărilor militare la care e supus continentul european, presa internațională a urmărit îndeaproape discursul anual al președintelui rus Vladimir Putin despre starea națiunii, ținut în fața legislatorilor de la Moscova. Publicațiile americane scriu între timp despre măsurile pe care le ia Pentagonul pentru a sprijini militar Ucraina în condițiile impasului politic din Congresul Statelor Unite care blochează o nouă asistență pentru Kiev. Presa străină descrie și eforturile regimului de la Kremlin de a pune piedici organzării ceremoniei funerare a fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi care urmează să fie înmormântat astăzi. Lidia Petrenco știe mai multe detalii și relatează.
10:40
Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație, începând cu 1martie, moneda „Mărțișorul – simbol al primăverii”, care va completa seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei”.
10:30
În prezent, autoritățile sunt la etapa de prezentare a Aeroportului Internațional Chișinău potențialilor investitori, a declarat vicepremierul Andrei Spînu la Exclusiv TV.
10:20
Trei bărbați au fost reținuți de oamenii legii după ce au sustras noaptea trecută documente și alte probe relevante dintr-un automobil indisponibilizat în parcarea specială din Leova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, probele fac parte din dosarul penal pornit pentru contrabandă cu țigări în valoare de de 3,8 milioane lei, depistată la Vulcănești.
10:20
În luna martie, „Moldovagaz” va cumpăra gazul rusesc la preț de aproximativ 340 de dolari pentru o mie de metri cubi, anunță președintele companiei, Vadim Ceban.
10:00
Trei bărbați au fost reținuți de oamenii legii după ce au sustras noaptea trecută documente și alte probe relevante dintr-un automobil indisponibilizat în parcarea specială din Leova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, probele fac parte din dosarul penal pornit pentru contrabandă cu țigări de 3,8 milioane lei de la Vulcănești.
10:00
Ședința Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ) va avea loc vineri, 1 martie, potrivit unei decizii aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii decembrie 2023. Scopul ședinței este raportarea activității Consiliului Superior al Magistraturii privind organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc în anul 2023.
10:00
Înmormântarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a decedat pe 16 februarie, într-o închisoare din nordul Rusiei, are loc vineri, 1 martie, la Moscova. Poliția rusă a început încă de miercuri să patruleze în zona cimitirului unde va fi îngropat, în vreme ce soția lui Navalnîi a spus că nu este sigură dacă ceremonia „va fi pașnică” sau dacă se va sfârși cu arestări, scrie Libertatea.ro cu referire la Reuters.
09:50
Astăzi va fi inaugurată ediția a 58-a a Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor”. Agenda acestui important eveniment cultural include peste 60 de spectacole de diferite genuri, care vor avea loc atât la Chișinău, cât și alte 43 de localități din țară. Concertul de inaugurare va avea loc la Palatul Național ,,Nicolae Sulac”.
09:00
Astăzi, 1 martie, este o zi de sărbătoare în universul muzical al Republicii Moldova, deoarece celebrul compozitor Eugen Doga împlinește 87 de ani. Artist al Poporului, laureat al Premiului Național și deținător al „Ordinului Republicii”, Doga este una dintre cele mai emblematice figuri din cultura moldovenească.
07:40
Zilele trecute mai multe curse raionale și interraionale au fost sistate, transportatorii fiind nemulțumiți de unele prevederi ale Codului Transporturilor Rutiere.Transportul public și infrastructura asociată reprezintă o parte esențială a rutinei zilnice a fiecăruia dintre noi. Estonia are mai multe practici pozitive în domeniul transportului public și al infrastructurii, care pot fi adoptate relativ ușor și de Republica Moldova.
07:00
Regiunea transnistreană nu se poate alipi Federației Ruse pentru că „nu are cum să se întâmple acest lucru” și informațiile lansate în spațiul public nu reprezintă nimic altceva decât o sperietoare a Moscovei. „Kremlinul ne vrea speriați, ne vor fără caracter, ne vor conduși de oameni corupți”, declară Maia Sandu, revenită de la summitul regional Ucraina – Europa de Sud-Est, care s-a desfășurat recent la Tirana (Albania).
06:20
Manifestațiile — deseori violente și perturbatoare ale funcționării marilor orașe europene — au început să producă efecte neașteptate. Astfel, pentru a face pe plac fermierilor din zootehnie, guvernul francez tocmai a luat măsura legală de a interzice apelațiuni precum „biftec vegetal”.
06:00
Pseudo-rezoluția așa-numitului congres de la Tiraspol și anularea concursului pentru funcția de procuror general - sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:00
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările occidentale că încearcă să atragă Federația Rusă într-o cursă a înarmării și a amenințat cu arme capabile să țintească teritoriile NATO. În discursul său la Adunarea Federală, acesta însă nu a vorbit despre regiunea transnistreană, deși așa-numiții deputați de la Tiraspol au solicitat ieri ajutorul Dumei de Stat. Experții de la Chișinău și București afirmă că discursul lui Vladimir Putin este, mai degrabă, unul electoral, pe fundalul scăderii încrederii în democrația rusă.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.